(18.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže sosáte, jak to jen jde, chrochtáte plnými doušky, a teď tady předvádíte komedii, že prý jste politicky rozhodli, že bude nějaké zamrazení. (Potlesk z řad poslanců SPD.) Vždyť vy jste rozhodli, že se to naopak zvyšuje, ty platy! Tak tady přestaňte vymýšlet a říkejte pravdu. (Potlesk poslance Foldyny.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Budu se striktně držet tématu. Pane místopředsedo, děkuju za slovo. Ještě tedy aspoň jednu větu na pana předsedu Okamuru. Ještě jste udělali další politické rozhodnutí, před volbami jste tady všichni hlasovali pro zmrazení platů politiků. A když se vás na to v Otázkách Václava Moravce v neděli zeptal moderátor, proč jste to nepodpořili v Senátu, tak vy jste na to řekl: Protože to bylo populistické předvolební gesto hnutí ANO. Ale pro které jste tady všichni vy, kteří jste tu seděli v minulém volebním období, zvedli ruku, aby to potom Senát hodil pod stůl.

A teď k té další otázce. Víte, my tady nepolemizujeme, my to pravděpodobně podpoříme, ne pravděpodobně, určitě podpoříme, protože jsme to celou dobu chtěli, to zmrazení. Jenom vy, až jste se dostali, jak tady řekl pan předseda, pod ten tlak, tak jste s tím přišli s křížkem po funuse. Já jsem se velmi zdvořile hlasem pohádkového vlka ptala, jestli by byl pan ministr pro Legislativní radu vlády Šalomoun tak laskavý a řekl nám to otevřeně. My jsme v médiích jeho stanovisko četli, my jsme jeho vyjádření četli, nebo já určitě jsem ho četla, tak zda by to tady mohl říct, abychom viděli, jak to funguje, jestli to tam podpořil, jestli řekl kolegům, že názor Legislativní rady vlády je nějaký. Nic jiného jsme nechtěli.

A promiňte, kdyby si někdo toto dovolil, při vší úctě, z bývalých ministrů tady říct, ať se podíváme do papírů, tak to si nedovedu představit, co by se v této Poslanecké sněmovně v minulém volebním období dělo. Děkuji vám. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, paní předsedkyně. Konečně jsem se dozvěděl, jak mluví pohádkový vlk. (Veselost v sále.)

Poprosím paní poslankyni Ožanovou o její vystoupení a připraví se pan poslanec Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, já se samozřejmě ráda vrátím k meritu věci, protože, prosím vás, skutečně může někdo s právním vzděláním říct a souhlasit s tím, že tento zákon je v legislativním stavu nouze? Skutečně některý právník z koalice i z opozice pro tohle zvedne ruku? Pro mě by to bylo hodně překvapivé. Prosím vás, zkusme se nad tím zamyslet. Můžeme to urychlit, můžeme to řádně projednat ve lhůtách, můžeme si zkrátit lhůty a můžeme ten zákon natáhnout třeba na rok a půl, na dva roky, aby to skutečně mělo ten ekonomický dopad, jak chce koalice. Ale zkusme dodržovat, prosím, zákony této země. To jste vždycky prosazovali a říkali jste, že hnutí ANO tak nečiní. Zkusme dodržet zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny a neschválit projednávání v legislativním stavu nouze.

Já se domnívám, že při zkrácení lhůt jsme schopni tento zákon přijmout velmi rychle a pozměňovacím návrhem případně prodloužit to období toho snížení - ne zmrazení - platů na delší dobu. Prosím, zkusme se chovat zodpovědně a v souladu se zákony této země. Jsme zákonodárci, možná bychom měli zákony sami dodržovat. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. A nyní řádně přihlášený pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Mě tady zaujaly dva momenty. O jednom už mluvil můj kolega Tomáš Kohoutek, to jest o té reakci kolegy Michalíka (správně Michálka). To byla jeho odpověď na moji otázku, že tato vláda má místo patnácti osmnáct členů, takže se nevejde do řady. Zrovna to vyšlo na pana ministra Šalomouna, že je v té druhé řadě. To je mi líto, pane kolego, ale on to právě hájil tou přidanou hodnotou. A tady to můj kolega hezky popsal, že tam ta přidaná hodnota tedy není, když už u druhé nebo třetí normy tady je takový zmatek.

Ten druhý moment, kterého jsem si všiml, je, že před čtyřmi hodinami tady místopředseda vlády Vít Rakušan představil všechny členy vlády a řekl, že ctí Poslaneckou sněmovnu, která má tu kontrolní činnost, a že s námi tedy bude se vším respektem komunikovat a podobně. Uplynou čtyři hodiny a na první slušný dotaz na pana ministra Šalomouna nám odpoví, ať si to najdeme písemně. To je ten respekt po čtyřech hodinách? Ne za čtyři měsíce, za půl roku, za dva roky, vždycky se zapomene, a pak se to tady rozjede, už s tím mám nějaké zkušenosti. Ale po čtyřech hodinách nás odkážete, pane ministře, abychom si to našli? Tak proč tady máme první, druhé a třetí čtení?

Tak doufám, že zítra pan premiér neřekne, ať si přečteme programové prohlášení, protože je v písemné podobě, má padesát tři stránek, nechť si to všichni přečteme, a nemusí vůbec vystupovat. Nemusíme tady vůbec vystupovat a budeme si číst důvodové zprávy. Takhle se podle mě ten respekt mezi vládou a Poslaneckou sněmovnou netvoří.

Děkuji a znovu vás vyzývám, abyste na mikrofon řekl svoje stanovisko jak k principu projednávání v legislativní nouzi, tak k tomu, jestli to je, nebo není protiústavní, co zaznělo někde v médiích. Děkuju. (Potlesk v řadách hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za váš příspěvek. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Marek Výborný. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuju, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, pane ministře, s respektem k tomu, samozřejmě tady můžeme vést dlouhatánskou rozpravu, mám pocit, že jsme se možná trošku posunuli k bodu, který zde budeme mít na programu zítra. Já tomu rozumím, vůbec nechci upírat právo opozici se k tomu vyjádřit. Je zjevné, že v otázce stavu legislativní nouze právě u tohoto tisku se zde neshodneme, že jsou zde různé názory. Také je pravdou to, co tady zaznělo - prostě to v případě potřeby rozhodne Ústavní soud. Pojďme se, prosím, posunout dál, abychom rozhodli o tom, zda tedy tady je většina pro to, aby se v tomto režimu ten zákon projednával, a případně se pojďme bavit o návrhu zákona samotném a nějak se k němu postavit, ať už bude, či nebude schválen, ale řekněme tady, že na politickou debatu určitě bude dostatek prostoru v řádu třeba i mnoha hodin zítra. Děkuju pěkně.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Bělica a po něm s přednostním právem pan předseda Okamura. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Bělica: Dobrý den. Pane předsedající, dámy a pánové, nebudu dlouhý. Já bych se chtěl jenom zeptat pana ministra, jestli by se mohl zvednout a říct své stanovisko, aby to nemuseli říkat jeho kolegové z koaličních lavic, a mohl nám jasně říct, co si o tom myslí, jestli to protiústavní je, nebo není, jaký je jeho názor. My umíme číst, pane ministře, ale to, co tady zatím předvádíte, opravdu nesvědčí o tom, co říkal pan kolega Nacher, takže poprosím, jestli byste nám mohl k tomu říct vaše stanovisko, a myslíme to vážně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. S přednostním právem se hlásí pan předseda Okamura. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Já jsem tady slyšel pana poslance Výborného z vládní KDU-ČSL a vymýšlí si, že tady padají různá stanoviska, jestli je něco proústavní, nebo protiústavní. Jaká různá stanoviska? Od vás, od vašeho ministra jsme přece žádné stanovisko neslyšeli. On řekl, ať si to přečteme. To znamená, že jsme vyzvali ministra pro legislativu, a ten stanovisko neřekl, takže buď neví, nebo nevím co... (Veselost v sále.) A v každém případě, když je to tedy právník, pan Šalomoun - já sice právník nejsem, ale asi by měl vědět, že Sněmovna není zodpovědná vládě, vláda se zodpovídá Sněmovně. Takže mě tady a nikoho z SPD laskavě neúkolujte, že si mám něco přečíst. Já nejsem ani váš koncipient, ani nikdo jiný, a prostě sdělte jednoduše stanovisko. Chovejte se normálně slušně. My jsme vás tady požádali o stanovisko a vy jste arogantní. Proč tady dospělí lidé - nás je 20, dobře, jiné opoziční strany je 72, volily nás dohromady miliony lidí, a proč nás tady úkolujete vy, který nejste zvolený vůbec nikým? Vždyť vy nemáte vůbec mandát od žádného voliče. (Potlesk zejména z řad ANO.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP