(17.40 hodin)

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo. Budu velmi stručná. Můj kolega, pan poslanec a předseda ústavně-právního výboru Vondráček tady řekl velmi závažné skutečnosti. Podpořila ho i paní profesorka poslankyně Válková a já bych velmi chtěla poprosit pana ministra pro legislativní radu vlády Šalomouna, zda by mohl vystoupit tady na mikrofon a vysvětlit nám svůj postoj k tomu, jaký on má na tyto skutečnosti názor, protože jako člověk... Já jsem sedm let působila v Legislativní radě vlády v komisi pro finanční právo, mám velký respekt k Legislativní radě vlády. Předsedá jí ministr, který je určitě právník, určitě se tou otázkou zaobíral, určitě dával stanovisko vládě, která o tom hlasovala, určitě nějak hlasoval. Tak já bych ho moc prosila, jestli by se k tomu mohl tady před plénem Poslanecké sněmovny vyjádřit, abychom si mohli udělat takový ucelený názor. Děkuji vám. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nikdo další se... Paní poslankyně se hlásí, a skutečně diskutujeme pouze na téma, zda jsou podmínky pro projednávání změnového zákona ve zkráceném jednání. Jestli je to k tématu, prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Dobrý den, vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové. Je to skutečně o tom, zda se jedná o legislativní stav nouze. Já bych připomněla kolegům, kteří byli v minulém volebním období v ústavně-právním výboru, že tento výbor byl v zásadních otázkách svým způsobem apolitický. I my, členové klubu hnutí ANO, jsme například nesouhlasili s naším Ministerstvem spravedlnosti, když chtělo v legislativním stavu nouze projednávat exekuce. Věděli jsme, že toto je protiprávní, a nechtěli jsme to podpořit. Nebylo to podpořeno a zákon se projednával řádně.

Domnívám se, že je vhodné dodržovat zákon, jednací řád Poslanecké sněmovny, a neprojednávat tento zákon v legislativním stavu nouze. Za mě, já tento zákon, byť je svým způsobem protiústavní, z principu podporuji. Naše snížení platu - nevím, jestli je vhodné snižovat i soudcům, ale snížení našich platů podporuji. Ale prosím vás, kdo má minimální základ právnického vzdělání, nemůže říct, že tento zákon má znaky, pro které by měl být projednáván v legislativním stavu nouze.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Okamura. Pouze upozorňuji, jak jsem již předtím avizoval, že projednáváme, zda tento návrh zákona má být projednán ve zkráceném jednání. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já bych chtěl tedy vyzvat nového ministra pana Šalomouna, ať se vyjádří. Nebo neví, nebo je nekompetentní? Tady sedí, my ho vyzýváme opakovaně, ať se vyjádří, zdali to tedy může být v legislativní nouzi, nebo ne. A pane ministře, vy sedíte? Tak já nevím, jestli nás posloucháte, nebo neposloucháte. Běžte na mikrofon teď, tady a hned a řekněte nám, jak to je. Anebo nám pojďte říct, že nevíte. Nebo že si nejste jistý, že se potřebujete poradit. Takže jestli buď tedy jdete hned, nebo vám dám prostor, že si vezmu tři minuty pauzu, abyste se poradil. Protože za vámi byl už pan Michálek, aby vám poradil, to jsme viděli.

Tak ale tady je vážná věc. Za nás říkám, že my jsme pro zamrazení platu politiků. Je tady náš návrh na čtyři roky, do roku 2025, aby nás tady zase někdo neobviňoval, že tady snad něco protahuje Okamura za SPD. Naopak, vy to chcete jenom na pár měsíců, k tomu už jsem říkal. Ale teď se bavíme čistě o té věci. Takže, pane ministře, já tedy jsem vaše jméno nikdy neslyšel, neviděl jsem vás, vidíme se poprvé, ale určitě by bylo pěkné, kdybyste promluvil. Takže troufáte si na to, abyste nám to tedy tady hned řekl? (Ano.) Ano, pan ministr nemá problém. Tak vidíte, jak moje výzva funguje. Takže já bych dal prostor panu ministrovi, aby nám to tedy sdělil.

Jinak bych si tedy vzal tu pauzu na pár minut, abychom dali prostor, aby se vláda poradila, protože je vás sice víc, než vás bylo doposud, ale vidíte, že my bychom vám ten prostor rádi dali.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji a táži se, zda v této fázi projednávání ještě někdo další chcete vystoupit v rozpravě? Hlásíte se, pane ministře? Prosím, máte přednostní právo, můžete vystoupit.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Vážené poslankyně a poslanci, jako předseda Legislativní rady vlády jsem k tomu dával stanovisko a je to v podkladech. To stanovisko je poměrně obsáhlé, takže se na něj můžete podívat. (Smích a protesty z lavic poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tak, mám zde řadu přihlášek do diskuse. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Děkuji, dobré odpoledne nebo podvečer, vážený pane předsedající, členové vlády, kolegyně, kolegové. Já jsem se zájmem sledoval nedělní televizní Partii na Primě, kde vystupoval můj ctěný kolega, pan Jakub Michálek, kterého si samozřejmě velice vážím, a on tam řekl jednu velkou věc, respektive dobrou věc, v reakci na to, když se ho moderátorka ptala, jak to je s tím, že naše vláda deklaruje a prorokuje to, že chce šetřit, musíme šetřit, ale na Úřad vlády se nabralo 47 nových úředníků, zřídila se tři nová ministerstva.

Jakub Michálek tam řekl jednu výbornou větu, pod kterou se klidně podepíšu. Řekl, že pokud se naberou lidi na to, aby přidali vysokou přidanou hodnotu a v konečné fázi našemu státu ušetřili spoustu peněz, tak nechť jich je ne padesát, ale sto nebo dvě stě. A já s ním plně souhlasím. Ale já se tedy ptám vážené vlády, pana premiéra, pokud by tady byl, nebo někoho z místopředsedů vlády, například pana místopředsedy Mariana Jurečky jako předkladatele, prostřednictvím pana předsedajícího, jak to tedy je, když jste zřídili tři nová ministerstva, mimo to a vedle toho zejména ministra pro legislativu, který byl odůvodněn, respektive to zřízení toho ministerstva, bylo odůvodněno proto, aby se nepředkládaly legislativní zmetky.

Já si myslím, že každý student právnické fakulty po pár semestrech musí vědět, že legislativní zmetek je takový zmetek, kde se nerespektuje retroaktivita práva a samozřejmě nerespektuje se již vydaná judikatura obecných soudů a ústavních soudů o to víc. Když si přečtu důvodovou zprávu zákona, tak v bodě C je napsáno, že ve zhodnocení souladu navrhované právní úpravy s Ústavou České republiky cituji, je psáno: "Navrhované změny jsou v souladu s Ústavou České republiky. Platová restrikce dopadá stejně na představitele všech pilířů státní moci. Zároveň se jedná o úpravu striktně časově omezenou, a to v situaci, kdy se realizují úsporná opatření ve vztahu k dalším skupinám osob odměňovaných z veřejných rozpočtů."

Já se tedy ptám: Máte speciálně zřízeného ministra pro legislativu, aby filtroval legislativní zmetky, jak jste nás často častovali zejména, pokud šlo o nouzový stav a předpisy v souvislosti s covidem, které byly v daleko závažnější situaci a v úplně jiném stavu věci, jako je to, když se řeší novela zákona o platu ústavních činitelů a soudců, kdy všichni tady, co jsme právníci - a je nás tu v tomto volebním období poměrně dost, ať už v opozici, nebo v koalici - tak každý právník, který je zastoupen v každém poslaneckém klubu, musí vědět, že se touto právní normou nejedná o zamrazení platů, ale o snížení platů, neboť všichni musíme moc dobře vědět, že v únoru nám všem přijde o 6 % zvýšený plat. To znamená, že pokud schválíme tuto právní normu kdykoliv - schválíme ji v lednu, schválíme ji v únoru, schválíme ji v březnu - tak si všichni snížíme platy o 6 %, nikoliv žádné zamrazení.

Takže přestaňme veřejnosti lhát o tom, že se zamrazují platy, protože tím, že jsme v lednu, tak se všem snižují platy. Já jako poslanec samozřejmě souhlasím s tím, ať my, 281 zákonodárců plus ministři, si snížíme platy, respektive vrátíme je na úroveň roku 2021. Doba je zlá, musíme nést stejně společenskou odpovědnost, jako nesou další jiné skupiny. Ale jako základ na každé právnické fakultě se učí, že základní právní zásadou je iura novit curia, to znamená, soud zná právo.

A jak chcete a jak můžete chtít po soudcích, abychom žili v právním státě v 21. století, respektovali jsme právní normy, a vy chcete, aby ti soudci samotní věděli, že my tady vytvoříme legislativní zmetek, přestože máme nového ministra pro legislativu, který ty legislativní zmetky má filtrovat, nemáme je tady dávat a oni že se nebudou bránit? Já je naprosto chápu a věřím tomu, že naprostá většina těch soudců, kdyby se předložil rozumný návrh v roce 2020, že se zamrazí pro rok 2021, tak by byli natolik společensky odpovědní jako všichni ostatní a pochopili by, že doba je zlá, musíme se prostě přizpůsobit a musíme ukázat, že i všichni z nás jsme se schopni se nějak v uvozovkách uskromnit, ale nemůžete chtít, když tady všichni vládní činitelé deklarujete, že se zamrazují platy, když každý z nás - a nemusíme být ani všichni právníci - ale všichni víme, že už tady dávno nejde o zamrazení platů, ale jde o snížení platů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP