(16.40 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

A já vím, že to samozřejmě není to maximum, které vy vydáte, protože neznáte přesnou množinu těch lidí, kteří si o příspěvek na bydlení požádají. Ale takhle to tam prostě je. A ono to může být klidně 15 nebo 20 miliard. Ale může to být klidně, jak říkají někteří odborníci a už to střízlivě navyšují na dvojnásobek na 6 miliard, ale určitě neříkejme, že příspěvek na bydlení bude stát 2,5 až 3 miliardy a že vláda takhle jednoduše šetří, protože ani sami, jak jste přiznal, to nevíte. Děkuji moc.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkujeme za vystoupení, nyní je k faktické poznámce připraven pan poslanec Igor Hendrych a následuje paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo. Já se ještě vrátím k tomu, co jsem tady říkal ve svém prvním projevu. Pan ministr před chvílí řekl: Neumím si představit, že bychom měli vydat 25 až 30 miliard v případě, že bychom odpustili DPH. Ale já říkám to, co jsem říkal před chvílí: Momentálně čerpáme 7 miliard ročně a čerpá to 25 % oprávněné populace. Kdyby to dneska čerpalo 100 % populace, tak stát vydává dneska 28 miliard před tím stavem, který nás čeká, když se zvyšují normativní náklady a tak dál. Takže pokud opravdu si myslíme, že by to mělo zacílit na 100 % oprávněné populace, tak ta čísla mi nesedí.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní je přihlášena paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych znovu chtěla zopakovat, že hnutí ANO podpoří ten návrh. My tam máme pouze jeden pozměňovací návrh, který předpokládám, že nikomu z vás nebude dělat problém, neměl by - je logický a dává smysl. A my ho podpoříme, my to považujeme za smysluplné. Znovu opakuji, je to na podvozku, který připravila bývalá vláda. Já jsem ráda, že došlo k rozšíření tímto směrem.

Jenom mi dovolte, pane ministře, prostřednictvím paní místopředsedkyně, připomenout si trochu nostalgicky vzpomínku, když jsme tady projednávali kompenzační bonus z dílny Ministerstva financí pod mým vedením, jak on procházel několika vlnami a jak jste tady velice vehementně mně připomínal a četl osudy lidí, kteří na něho nedosáhli, když jsme přistoupili ve druhé vlně k selektivnímu výběru postižených podnikatelů. Jak jste tehdy říkal: Ale to je málo, a tady vám přečtu, a to vám přečtu - tak já jsem dávala celý minulý nebo předminulý týden do InstaStories příběhy, samozřejmě v anonymizované podobě po souhlasu těch lidí, příběhy lidí, kteří mi přesně píší to samé o vaší selektivní - prostřednictvím paní místopředsedkyně - o vaší selektivní pomoci, a kdy mi říkají, buď že na ni nedosáhnou, anebo mi říkají, že v osmdesáti támhle někde z Horní Lesní si to nikam vyřizovat nepůjdou.

Takže jenom to jsem si tak nostalgicky připomněla. A slova pana poslance Kaňkovského, že to asi není úplně konečná, že to zřejmě nebude moci na tom skončit, no tak to víme. To víme už hodně dlouho, že prostě tady dáme pomoc určitému velmi malému procentu lidí. Přesto to podpoříme. My jsme to jako doplňkovou pomoc také takto chtěli, naše vláda. Ale že to nepomůže a že to ten problém ve společnosti nevyřeší, na tom se dokonce, jak jsem pochopila, shodujeme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní předsedkyně, za dodržení času. Jen připomínám pro všechny ostatní kolegyně a kolegy: ministry je možné oslovovat napřímo, nikoliv prostřednictvím předsedajícího. Tím si ušetříte pár slov. Děkuji. Nyní je přihlášen k faktické poznámce opět pan poslanec Aleš Juchelka, nebo se odhlásil už poněkolikáté. Takže zase přihlášen, dobře, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Mám krátkou poznámku k těm otvíracím hodinám, když už jsme tak praktičtí. Do 17 hodin je skutečně pondělí a středa. Jinak úterý, čtvrtek, pátek je do 11 hodin. Takže v odpoledních hodinách prosím všechny občany, kteří by chtěli jít na úřad práce a vyřídit svůj příspěvek na bydlení, aby to udělali pouze v pondělí a ve středu, protože potom už nebude možnost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou paní poslankyně, paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji moc za slovo. Já bych pouze chtěla reagovat také na úřední hodiny, které tady zazněly z úst pana ministra. Chtěla bych pouze říci, že úřední hodiny... respektive existuje usnesení vlády ohledně orgánů státní správy, kde jsou určené minimální úřední hodiny v pondělí a ve středu. A teď si myslím, že je to o jednání pana ministra práce a sociálních věcí s generálním ředitelem Úřadu práce, aby na něj apeloval, aby došlo k rozšíření těchto úředních hodin. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Pan ministr chce reagovat? Nechce reagovat, dobře. Nicméně reagovat chce pan poslanec Marek Novák. Vaše faktická poznámka, prosím. Máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo. Chápu, že úřední hodiny pana ministra rozesmály. Nicméně bychom si měli uvědomit, že pomoc dopadá na lidi, kteří chodí do zaměstnání, takže ti lidé, kterým se tady smějete, vážený pane ministře, si budou muset vzít dovolenou a jít si požádat o dávku, pokud nebudou mít dálkový přístup, aby to vyřídili digitálně. Jestli je vám to směšné, smějte se, máte tady na to kamery. Mně to směšné nepřijde.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní se ptám, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy obecné? Není tomu tak.

Končím tedy obecnou rozpravu a táži se, zda je zájem o závěrečná slova? Pan ministr nemá zájem a pan zpravodaj také nemá zájem.

V tomto případě otevřeme rozpravu podrobnou. Do podrobné rozpravy je přihlášena paní poslankyně Jana Pastuchová a připraví se pan zpravodaj a poslanec Vít Kaňkovský. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Já se tímto hlásím k pozměňovacímu návrhu, který je veden pod číslem 257, a jde opravdu jenom o malou změnu: škrtnutí slova "může", ale "zvýší". Abychom ten slib pro ty občany, nebo že to myslí vláda opravdu vážně, tak abychom jim to takto slíbili. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Další je přihlášen pan poslanec Vít Kaňkovský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Ještě jednou dobré odpoledne či spíše už podvečer. Já bych se chtěl přihlásit ke svému pozměňovacímu návrhu pod číslem sněmovního dokumentu 253. Už to tady bylo avizováno. My jsme při diskusi se zástupci poskytovatelů sociálních služeb, občanských poraden a některých dalších přišli ještě na jednu skupinu osob, které by vypadly z toho systému, a to jsou lidé, kteří využívají ke svému trvalému bydlení - a já zdůrazňuji, trvalému bydlení - objekty rekreační. Zdůrazňuji, že to z dikce pozměňovacího návrhu musí být vlastníci, tady není možné, aby to bylo formou podnájemního vztahu, a jsou tam poměrně přísné hygienicko-epidemiologické požadavky na to, co musí to rekreační bydlení splňovat. To znamená, tady už dopředu říkám, že to nemůže být nějaký zahradní domek bez přístupu k pitné vodě, nějaký objekt, který nemá záchod a další zázemí. To znamená, dovolujeme si navrhnout ještě rozšíření o tuto podle všeho nepříliš početnou skupinu osob. Vesměs jsou to někteří senioři anebo lidé, kteří třeba měli nějaký problém z hlediska krachu partnerského vztahu a podobně, a trvale bydlí ve zkolaudovaném objektu rekreačním, kde mají trvalé bydlení. Takže to si dovolujeme navrhnout ještě v rámci rozšíření těch právních titulů možných oprávněných žadatelů.

Co se týče rozpočtových dopadů, tam skutečně i podle toho, jakým způsobem je přistupováno k dávce doplatku na bydlení, která má podobné podmínky, tak by se to nemělo týkat nějakého širokého okruhu osob, protože ty podmínky jsou poměrně přísné. To znamená, tam by ty dodatečné náklady měly být v řádech několika desítek milionů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji a nyní vystoupí paní místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, poslanci, tak jak jsem avizovala, ráda bych teď v podrobné rozpravě předložila doprovodné usnesení, o kterém budeme hlasovat pak bezprostředně, až budeme hlasovat o celém návrhu zákona, a ráda bych vám toto podrobné usnesení zde přednesla: ***




Přihlásit/registrovat se do ISP