(15.20 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Nicméně faktem je, a to si myslím, že málokdo má odvahu pojmenovat, že nedošlo ke zvýšení cen energií žádným skokovým způsobem ve smyslu toho, že se to zase vrátí zpátky. Nedošlo k žádnému zemětřesení na finančních trzích ani na komoditních burzách. Nedošlo ani k žádné havárii. Prostě je to vlivem eurozelené politiky, eurounijní zelené politiky. Například v Německu víme, že zastavili tři jaderné elektrárny, deset uhelných elektráren, a tím pádem bude docházet k tomu, že cena vyrobené energie v Evropě se bude i nadále zvyšovat. Samozřejmě další důvod, který je, který k tomu přispívá, je - a já to nazvu v uvozovkách kšeftování s emisními povolenkami, protože podle mého názoru Evropská unie měla zájem na tom, aby ti, kteří vypouští CO2, si kupovali emisní povolenky, ale z emisních povolenek se staly cenné papíry, které kupují spekulanti, které nakupují různé fondy - například penzijní fondy za oceánem a podobně - a samozřejmě chtějí na nich vydělat.

Takže já uvedu jenom, abyste si to dokázali představit, jeden příklad. Jsem z Olomouckého kraje, kde jeden z posledních cukrovarů, které za eurodotace nebyly zrušeny a zbořeny, nestal se z nich brownfield, nebyly takzvaně exportovány a nové se postavily ve Francii, tak jeden z posledních cukrovarů v Olomouckém kraji, který hospodařil celkem slušně, si musí koupit emisní povolenky za 70 milionů korun, což znamená, že udělat nějaký zisk a vůbec investovat do výroby, inovovat, dělat něco, je téměř nemožné. To znamená, že tady to kšeftování s emisními povolenkami může znamenat i částečnou destrukci českého průmyslu, českého zemědělství.

A já jsem přesvědčen, že na to existují jenom dvě věci. Dlouhodobě buď tady vláda zavede sociální dávku, která tady bude takzvaně na furt, protože ceny energií se budou i nadále zvyšovat, a vládě to bude jedno, a samozřejmě, bude to stát - teď to stojí 2 až 3 miliardy, pak to bude stát 6 miliard, a pokud se ceny povolenek budou zvyšovat, tak samozřejmě čím dál víc lidí bude v energetické chudobě a to můžete stát časem až 10 miliard z rozpočtu.

Ale já si myslím, že je potřeba udělat dvě věci. Premiér Fiala to řekl v novoročním projevu, že nemáte věřit tomu, když někdo bude navrhovat jednoduché řešení. Je to pravda. Tato věc skutečně nemá jednoduché řešení, ale myslím si, že jediná možnost je vystoupit ze systému kšeftování s emisními povolenkami, za prvé, a za druhé si myslím, že je potřeba vystoupit z takzvaného evropského Green Dealu a přestat dávat vyrobenou energii na komoditní burzy, aby ji mohli nakupovat třeba Němci. Němci jsou samozřejmě bohatý stát. Pokud bude stát energie německého občana to, co stojí tady, což tak pravděpodobně bude, tak je on na tom jinak, protože jejich minimální mzda se pohybuje někde kolem 80 000 korun, průměrná mzda. To znamená, že jsou na tom jinak. A my, pokud vláda bude chtít udělat něco pro české občany, bude muset přestat dávat vyrobenou energii na komoditní burzy. Já vím, že mně řeknou, že to bude velký problém s Evropskou unií, že to je nemožné, že to nelze, ale opravdu jiná varianta neexistuje - zajistit výrobu energie pro české občany je jediná možnost. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Další s přednostním právem je přihlášena paní místopředsedkyně Vildumetzová, Mračková Vildumetzová, omlouvám se. Já sama vím, jaké to je, tak si dávám pozor, ale omlouvám se ještě jednou. Paní Mračková Vildumetzová, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji moc za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážení páni ministři, ministryně, vážené paní poslankyně, poslanci, dnes tady tedy projednáváme ve stavu legislativní nouze novelu zákona o státní sociální podpoře a vy určitě víte, že před Vánoci jsme tady přišli se třemi návrhy zákonů, které by se dotýkaly všech občanů České republiky, a především by všem občanům České republiky v rámci rostoucích cen energií pomohly.

Musím říct, že mě velmi mrzelo, že ten návrh zákona nebo návrh těch tří návrhů zákonů, který jeden předkládala paní Alena Schillerová, Karel Havlíček a Richard Brabec, že ani jeden z nich nebyl podpořen. A musím říct, že nulaprocentní DPH, které měli občané již v listopadu a v prosinci, protože ho prosadila právě Alena Schillerová, tak už v těchto měsících to občanům pomohlo. A pak se jí podařilo i dojednat s příslušným eurokomisařem, že by to bylo možné právě i na leden a další měsíce.

Velmi mě také mrzí, že jsme mohli podpořit úsporu všem občanům z obnovitelných zdrojů, nejenom občanů v domácnostech, ale i podnikatelům. Zhruba to bylo na jednu domácnost 1 500 korun. Kdybychom to shrnuli, tak ta úspora byla 35 %. Jak jsem tady říkala již před Vánoci, takovýto dárek se dal všem občanům České republiky a zároveň se i stalo to, že všechny tyto vládní návrhy zákonů v tuto chvíli nejsou v systému. To znamená, že i kdybychom na dnešní jednání schůze je chtěli zařadit, tak to není možné, protože vláda tyto návrhy vzala zpět. Takže my v tuto chvíli, pokud - a my to určitě budeme chtít znovu předložit - tak musíme to předložit jako poslanecký návrh.

Už to mně připadá velmi zvláštní. Přesto pan ministr práce a sociálních věcí pan Jurečka tady dnes předložil tento návrh zákona, který tvrdí, že bude zacílen na potřebné. My určitě to podpoříme, ale především jde o to, pane ministře, že já jsem přesvědčena o tom - a když se o tom bavím i s ostatními - že řada lidí prostě na ten úřad práce nepůjde. A když se dneska už podíváme na ty jednotlivé statistiky, tak je to z toho patrné, že tomu tak bude, a nastane následující: lidé si budou brát půjčky. Myslím si, že ten návrh, který jsme předkládali my v rámci tří návrhů zákonů, by pomohl většině nebo všem občanům České republiky.

Určitě víme, že dneska nám krachnul další dodavatel energií, takže je vidět, že ten problém, tak, jak jsme tady deklarovali, bude právě rezonovat nejvíce právě na začátku roku a bude to pak pokračovat. Jsem moc ráda, že jste se zabýval tím, aby ten formulář nebo respektive ta žádost, o kterou si budou občané žádat, tak aby to bylo co nejjednodušší. Takovým paradoxem je, že současná vláda tím, že neschválila navýšení platů státním zaměstnancům v částce 1 400 korun, tak ta enormní zátěž, která v tuto chvíli bude na pracovníky Úřadu práce, tak prakticky oni nedostanou na základě toho, že jste to nepodpořili, tak nedostanou vůbec nic. A to, že řada lidí prostě na ten úřad práce nepůjde, protože tam podle mého názoru - a tak, jak se s těmi lidmi bavím - tam nebude chtít určitě stát tu frontu, která tam mnohokrát, mnohokrát je. Zároveň budete muset vyplnit několik stran formulářů, souhlasit také s tím, že si stát o vás bude ověřovat veškerá data, budete muset předložit kopii občanského průkazu všech členů, u dětí kopie rodných listů, každé tři měsíce dokládat doklad o výši příjmů, potvrzení o studiu, doklad o vyměřovaném výživném, nájemní smlouvu a smlouvy o dodávkách elektřiny.

Chápu, že musí být nějaký systém, musí se ty věci předložit, ale říkám to z toho důvodu, že si myslím, že to bude velmi administrativně náročné, a zároveň a opakuji to znovu, že mnoho lidí, kteří se dostanou do toho problému, tak na úřad práce prostě nepůjdou. Já abych pak chtěla v podrobné rozpravě ještě načíst doprovodné usnesení. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP