(14.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za přednesení návrhu.

Další je přihlášená k pořadu schůze paní předsedkyně Alena Schillerová, a než dorazí k pultíku, tak tady mám dvě omluvy - od paní poslankyně Naiclerové z důvodu nemoci a od paní poslankyně Voborské, a to mezi 18.30 až 20.30 hodinou. Máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dovolte, abych požádala o zařazení dvou bodů, a to bodů číslo 65 a 66 - je to Návrh na změny v orgánech Poslanecké sněmovny a bod 66, Návrh na volbu místopředsedy Poslanecké sněmovny - a požádala o jejich pevné zařazení na středu 12. ledna na čas 12.30, což je přesně po uplynutí lhůty, kdy to nejdříve je možné.

Dovolte, abych obhájila tento svůj návrh. Myslím si, že zítra bude probíhat jednání o důvěře vlády. Bylo by velmi dobré a žádoucí a patřící ke zvyklostem, že vedení Poslanecké sněmovny bude kompletní. Stejně tak i zítra bude zasedat organizační výbor, kde v tuto chvíli hnutí ANO nemá dva zástupce, což samozřejmě pro jednání na tomto organizačním výboru je určité oslabení.

Takže dovolte, abych o toto požádala. Není to možné dříve, protože lhůta končí zítra ve 12 hodin. Domníváme se vzhledem k tomu, že nejsou signalizovány na politické úrovni žádné problémy s nominacemi, které jsem po konzultaci s klubem hnutí ANO podepsala a odeslala na volební výbor, tak se domnívám, že by to nemusel být problém a nemuselo by to nijak protáhnout - nebo narušit - zítřejší jednání o důvěře vlády. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji za přednesení návrhu a další je přihlášený s přednostním právem k pořadu schůze pan předseda Výborný.

Jenom upřesním, že omluva paní poslankyně Naiclerové není jenom na dnešní den, ale od 10. až do 14. ledna.

Pane předsedo, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, milé kolegyně, milí kolegové, já bych si dovolil na základě dohody pěti předsedů poslaneckých klubů koalice SPOLU a koalice Pirátů a STAN navrhnout tuto změnu v programu 6. schůze Poslanecké sněmovny. Jedná se o předřazení pěti tisků v kapitole První čtení, konkrétně v tomto pořadí - navrhuji jejich zařazení na začátek bloku prvních čtení. Jedná se o bod číslo 57, sněmovní tisk číslo 86 - vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 40/2009 Sb., trestní zákoník a tak dále. Dále jako druhý v pořadí bod číslo 46, sněmovní tisk 61 - vládní návrh zákona o panevropském osobním penzijním produktu a změně souvisejících zákonů. Jako třetí předřadit bod číslo 50, sněmovní tisk 68 - vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 370/2017 Sb., o platebním styku a tak dále. Všechny tyto tři tisky byly předloženy ještě vládou předchozí. Jako čtvrtý bod v pořadí navrhujeme bod číslo 47 programu, sněmovní tisk 63 - návrh poslanců Ivana Bartoše, Martina Kupky, Věry Kovářové, Jana Jakoba, Marka Výborného a dalších na novelu stavebního zákona, když to zkrátíme. A jako pátý v pořadí bod číslo 34, sněmovní tisk 39 - senátní návrh novely zákona o volbách, zjednodušeně řečeno, korespondenční volba ze zahraničí.

Čili ještě jednou, navrhuji tyto body zařadit na začátek bloku prvních čtení v pořadí bodů 57, 46, 50, 47 a 34. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji za přednesený návrh. Dále je přihlášená paní poslankyně Válková a vidím dalšího přihlášeného. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní předsedkyně. Milé kolegyně, milí kolegové, navrhuji zařadit do bloku prvních čtení sněmovní tisk 54, bod 41. Je to poslanecká novela zákona o platu představitelů státní moci. Myslím, že se to hodí k celkovému programu, protože tady se budeme zabývat touto otázkou. Předmětem návrhu je zmrazení platů představitelů státní moci na pět let, to znamená rok 2022 až 2026. Platů soudců a státních zástupců se navržené zmrazení platové úrovně v tomto návrhu netýká. O tom se jistě povede relativně široká a zajímavá debata, a proto si myslím, že by si zasloužil tento návrh zařadit do bloku prvních čtení. Nenavrhuji zde konkrétní dobu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně, nicméně tento bod v bloku prvních čtení již ve své podstatě v samotném návrhu je, takže teď ten váš návrh by bylo dobré opravdu, pokud chcete pevné zařazení, konkretizovat. Jinak v podstatě nemáme o čem hlasovat.

 

Poslankyně Helena Válková: Dobře, tak v takovém případě navrhuji, aby se zařadil časově za návrh, který tady přednesl, vaším prostřednictvím, paní předsedkyně, pan poslanec Okamura, protože ten navrhuje... Čili kdybyste byla tak laskavá a zopakovala přesně ten čas.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, pan Okamura navrhuje předřazení bodu číslo 22, tisk 25, a to vlastně jako druhý bod, pokud projde jeho první návrh, tak to dává logiku. V případě, že neprojde jeho první návrh, tak jako první bod, a v tu chvíli podmiňujeme těmito dvěma schváleními i to zařazení, které navrhujete vy. Rozumíme tomu správně?

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, rozumíte správně, a děkuji za zpřesnění.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Další přihlášený je pan předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já si dovolím dát protinávrh proti návrhu paní předsedkyně klubu ANO Schillerové, a tedy zařazení dvou volebních bodů pod číslem 65 a 66, tedy Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny a Návrh na volbu místopředsedy Poslanecké sněmovny, a to pevné zařazení na pátek od 13.30 hodin. Ten důvod je zřejmý, protože zítra nás čeká nepochybně dlouhá diskuse, naprosto klíčová, o žádosti vlády o vyslovení důvěry. Je to jeden z nejzásadnějších bodů, které se v Poslanecké sněmovně projednávají, proto bychom ho neradi přerušovali touto volbou. My jsme byli připraveni tu volbu zařadit dneska, bohužel však předseda volební komise stanovil tu lhůtu tak, jak stanovil, tedy dneska to kvůli lhůtám nelze provést. Tudíž navrhuji zařadit na pátek ve 13.30, kdy v klidu můžou tyto volby, tyto dva body být projednány. Nechci tím snižovat jejich důležitost, ale opravdu vzhledem k významnosti zítřejšího jednání to takto považujeme za lepší a důstojnější jak k tomu zítřejšímu jednání, tak k volbě místopředsedy Sněmovny jako takové. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za přednesení návrhu. Nyní vidím ještě přihlášení z místa paní předsedkyně Schillerové. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní předsedkyně. Já bych chtěla za předpokladu, že neprojde můj návrh na pevné zařazení bodů 65 a 66 na zítřek na 12.30, tak dávám protinávrh k návrhu pana předsedy Jakoba, aby volby právě proto, že řekl, že nechce snižovat jejich význam, tak já trochu v tom čase 13.30 to lehce cítím, tak dávám protinávrh, ať je to v pátek v 9 hodin. Čili pevné zařazení bodů 65 a 66 na pátek na 9. hodinu jako protinávrh k návrhu pana předsedy Jakoba za předpokladu, že neprojde můj první návrh na zařazení na zítřek na 12.30. Děkuji vám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP