(Jednání pokračovalo v 12.03 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji vám hezké poledne. Skončil nám čas vymezený pro přestávku klubu a můžeme pokračovat v našem dnešním jednání.

Nemám momentálně nikoho přihlášeného k pořadu schůze, proto se ještě pro jistotu rozhlížím, zda tak někdo nechce ještě učinit. Není-li tomu tak, budeme moci přistoupit k hlasování.

Slyším žádost o odhlášení, proto vás všechny odhlásím a prosím o přihlášení vašimi identifikačními kartami.

Ještě jednou svolám všechny poslance do sálu. Až se náš počet ustálí, můžeme zahájit hlasování.

 

Paní poslankyně, páni poslanci, zahajuji hlasování o programu schůze, jak byl předložen, a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 2, přihlášeno 178 poslankyň a poslanců, návrh byl podpořen 83 z nich, 84 proti, tudíž byl zamítnut program dnešní schůze.

 

Nyní se ještě s přednostním právem hlásí paní ministryně v demisi Schillerová. (Náhlý hluk v sále.) Prosím o klid pro vystoupení paní ministryně. Máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Promiňte, paní předsedkyně, omlouvám se. Dnes to bylo celý den o místopředsedech. Tak to bylo těsné. Těsné. O jeden hlas. O dva. (Kvorum bylo 90. V sále je velký hluk.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím o klid.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Stačilo to, abychom vyslyšeli volání i vašich poslanců, pana poslance Adamce, posunuli to do rozpravy a dostalo 200 poslanců, nebo kolik by jich tady bylo přítomno, šanci se k danému tématu vyjádřit. Bylo to o vašem rozhodnutí. Bylo to o rychlém řešení, o velice účinné pomoci pro miliony našich občanů, pro statisíce českých domácností.

My budeme teď bedlivě sledovat, s čím přijdete. Padl tady závazek, že přijdete v řádech dnů. A pokud nebude takové řešení - a pane předsedo Jurečko, prostřednictvím paní předsedkyně, 1 500 korun nejsou drobné pro spoustu českých domácností, které teď zvlášť před Vánoci řeší obrovské problémy - pokud nepřijdete s řešením, které pomůže řešit zdražení energií o 30 až 70 %, které přijde v příštím roce, tak tady budeme znova a budeme znova vyvolávat tyto mimořádné schůze a navrhovat tato jasná řešení, která okamžitě pomohla, protože generální pardon, který jsem schválila v listopadu a v prosinci, jasně ukázal, že už za listopad ceny poklesly o více než 16 % u elektřiny a o více než 11 % u plynu.

Vzali jste si za rukojmí občany České republiky a je to vaše svědomí. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se taktéž s přednostním právem přihlásil pan předseda Okamura. Máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak já myslím, že výsledek posledních dvou schůzí Poslanecké sněmovny v letošním roce je jasný. Nová nastupující pětikoalice nemá žádné řešení pro občany na vyřešení zdražování energií (Potlesk z lavic SPD a ANO.), protože včera jsem tady navrhoval vstřícně pouze diskusní bod, abychom diskutovali řešení zdražování, inflace a přicházející energetické krize v České republice. Hlasy nové vládní pětikoalice - což je potřeba říci, kdo to je, je to ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Piráti, ale i hlasy poslanců hnutí ANO - tento náš bod byl zamítnut. Proto jsme dali politicky tu nejměkčí možnou variantu - diskusi nad řešeními, abyste aspoň nějaká řešení měli příležitost nabídnout. I to jste zamítli.

A dnes, když tady byla druhá příležitost, abychom diskutovali vaše návrhy na vyřešení zdražení občanů, kterým teď každý měsíc chodí složenky, statisíce, miliony, občané jsou zoufalí, hrozí i padání do dluhových pastí, do exekucí a podobně, protože nemají na ty drahé energie a nemají peníze, tak vy jste to znova vašimi hlasy této nové nastupující vládní pětikoalice v čele s premiérem Petrem Fialou - ten tady teď klopí zrak a má hlavu dolů (Petr Fiala sedí v první lavici.), to se ani nedivím. (Smích v sále. Potlesk z lavic SPD a ANO.) Teď pokyvujete, že tedy nemáte řešení asi. Dobře.

Ale já chci říci, že to opravdu je vážná věc. Takže dva dny po sobě jste měli příležitost představit občanům České republiky vaše řešení zdražování. Nepředstavili jste vůbec nic, zamítli jste a odmítli jakoukoli diskusi. To znamená: ano, tímto přebíráte od zítřka plnou odpovědnost za vyřešení zdražování v České republice. Teď řešení nemáte. Nenabízíte ho ani ve vašem chystaném programovém prohlášení. Tam není nic ohledně toho řešení.

A my očekáváme, že ihned, jak se chopíte vlády, což je zítra, tak představíte... (Reakce v sále.) ... v pátek, pozítří, tak představíte a vyřešíte zdražování v České republice. Prosím, žádné vymlouvání. Já vás znám. Vy se teď budete vymlouvat dlouho - svádět na Babiše, na další věci a podobně. (Potlesk z lavic SPD a ANO.) Ale vy říkáte už rok, že jste připraveni vládnout. Už rok! To znamená, já vás žádám, pane premiére Petře Fialo, okamžitě představte řešení zdražování a vyřešte to. Vy to musíte vyřešit, nikdo jiný to nevyřeší.

Já už jsem zaznamenal vaše vyjádření v médiích: Rok. Za rok to nebude. Já jsem to četl před pár dny. Nepůjde to tak rychle. Jak za rok? (Zvýšeným hlasem.) To je za dva roky, protože rok už říkáte, že jste nachystaní! Rok plus rok! Takže vy ani po dvou letech to neřešíte. Nejste připraveni! Takže tři roky na to potřebujete tím pádem. (Petr Fiala kýve hlavou.) Jo, teď kýváte, že tři roky. No, to ty lidi ale na to nemají už peníze. Vždyť jste teď tady kýval. Je to i na televizních kamerách. Prosím vás, za tři roky? To je přece děsivé! Nebo za jak dlouho? Jak to bude trvat?

Pane premiére, můžu vás vyzvat, abyste teď šel na mikrofon a řekl, kdy vyřešíte to zdražení? Zodpovězte jednoduchou otázku. Stejně jste se ptal vy v minulém volebním období dosavadní vlády. My jsme byli opozice - SPD. Tak teď pojďte na mikrofon a řekněte těm deseti milionům lidí včetně dětí, kdy vyřešíte to zdražení. Jednoduchá otázka, pane premiére. Prosím, odpovězte! Teď se na mě koukáte. Přes kamery to... Vždyť jste čtyři metry ode mě, tři metry. Koukáme si do očí. (Potlesk z lavic SPD a ANO.) Tak teď pojďte na mikrofon a řekněte jménem pětikoalice. Je před Vánocemi, lidi nemají peníze, rádi by si užili svátky. Tak odpovězte teď tady na otázku. Nebuďte prosím srab! A odpovězte tady, kdy vyřešíte to zdražení! (Hluk v sále.) Ať se lidi můžou připravit. Ať vědí, protože každý měsíc jim chodí fixní platy, příjmy, ale náklady stoupají, tak teď potřebují od nového premiéra a od nové pětikoalice jasnou radu, jasnou informaci. Ti lidé nemají peníze! Nemají platy jako vy, pane premiére! (Zvýšeným hlasem.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP