(15.00 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Takže toto je výklad, který měl legislativní odbor dávno před volbami, měli možnost se s ním seznámit všichni předsedové klubů, tehdejších poslaneckých klubů. Já jsem ho znal i v té době a věřím, že ho měli k dispozici i ostatní předsedové klubů, a nikdo ho tehdy nikdy nezpochybnil. Takže teď se to účelově vytahuje jako stranická záležitost a myslím si, že tímto způsobem bychom s tím měli naložit.

Pokud jde o ty příklady, které tady zazněly z roku 2010, které se týkají TOP 09 s podporou Starostů, tak to nebyla kandidatura v koalici, čili ten právní případ se na to vůbec nevztahuje, protože ta mezera nastává pouze ve vztahu k té koalici, a nikoliv samostatně kandidujícím subjektům. Tehdy to byl jeden volební subjekt, nikoliv koalice, takže ta argumentace, kterou říkala paní místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, na současný případ vůbec nedoléhá.

Toto jsou důvody, pro které si myslím, že bychom se měli - pokud na něco - soustředit v této Poslanecké sněmovně, tak na dobré zvládnutí krizové situace, na to, jakým způsobem můžeme být oporou i exekutivě k tomu, abychom to zvládli, aby proběhlo hladké předání moci, ale nevytahovat tyto účelové záležitosti, které mají pouze zpochybňovat legitimitu, která je výsledkem voleb. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Ani ve vašem vystoupení nezazněl konkrétně návrh na nový bod či nějaké pevné zařazení a já ještě jednou připomínám, že není v tomto bodě rozprava, a tudíž ani faktické poznámky, já je tedy odmazávám.

Další se hlásí k pořadu schůze paní poslankyně Helena Válková. Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní předsedkyně. Milé kolegyně, milí kolegové, já se pokusím být vzorem, jak by mělo vypadat vystoupení co do rozsahu k pořadu schůze, ale samozřejmě některé připomínky nebo poznámky, které tady zazněly, ty mně asi nenechají ten můj projev učiniti tak krátkým, jak by měl být.

Tak nejdříve rozhodně také bych navrhovala zařadit bod k § 77 odst. 5, tedy jako bod číslo 31, když už tady zaznělo to číslo, na pořad naší schůze, a to ne z toho důvodu, že bychom si tady stranicky říkali, jak, kdo, co spáchal ve svůj prospěch či neprospěch, ale abychom si vyjasnili, zda budeme tedy otrocky i do budoucna sledovat, respektovat a dodržovat, respektive přinejmenším se řídit podle stanoviska legislativního odboru, anebo jestli budeme jako poslanci, kteří získali mandát za pomoci studia nebo alespoň seznámení se s příslušnými ustanoveními Listiny základních práv a svobod Ústavy, jednacího řádu, si činit i za pomoci expertů, ústavních právníků svůj vlastní názor.

Já si tedy osobně myslím, že by to stálo za to se na to podívat i optikou Listiny základních práv svobod, čl. 22, který nám říká, že zákonná úprava všech politických práv a svobod a její výklad a používání musí umožňovat a ochraňovat svobodnou soutěž politických sil v demokratické společnosti, a určitě obě strany, to můj předřečník, vaším prostřednictvím, paní předsedkyně, pan Michálek určitě bude souhlasit, že jeho optika bude možná trošku jiná než moje optika, ale veskrze společnou bychom měli mít ústavní konformitu našeho výkladu ve svém výsledku. Takže proč to nezařadit jako bod číslo 31, když sankce za to, pokud jsme tady postupovali špatně, by mohla být i neplatnost některých našich kroků, nebo přinejmenším zpochybnění některých našich kroků. To je první poznámka.

A druhá poznámka. Já se tedy musím jenom zastat, a teď tedy mě prosím vnímejte už trochu jako pamětníka, že člověk někdy opravdu řekne výrok, kterého potom sám lituje. Vzpomínám si na několik takových výroků, ale pan kolega Karel Havlíček, respektive pan poslanec a pan ministr Karel Havlíček, ten nechtěl omluvu, respektive vysvětlení za to, co zde bylo řečeno v obecné rovině, jak to tady prezentoval pan poslanec Michálek, vaším prostřednictvím, paní předsedkyně, ale tam bylo to slovíčko záměrně, které já věřím, že se tam mohlo vloudit, aniž by - a teď se zastávám trošku paní předsedkyně - to ve skutečnosti takto chtěla, protože si nedovedu představit, že by podezřívala tuto vládu z toho, že záměrně činí v neprospěch svých občanů prostřednictvím všech těch, o kterých tady bylo hovořeno. A říkám to jako z pozice někoho, komu se v minulosti taky povedly některé výroky, za které se buď musel omluvit, nebo přinejmenším jich litoval.

A konečně do třetice. Já si myslím, budeme za chviličku volit nového místopředsedu, a já tedy v této souvislosti jsem chtěla jenom také upozornit na to, že bychom měli bedlivě sledovat a i si porovnávat, jakým způsobem v jiné straně vystupoval ten, kterého budeme nebo nebudeme volit, i ve světle této diskuse, a myslím, že nám to může dát odpověď na otázku, jestli takový místopředseda... jestli bychom ho chtěli, anebo nechtěli.

A omlouvám se, paní předsedkyně, opravdu jsem se také odchýlila od pořadu schůze, nicméně se připojuji ke své předřečnici, paní poslankyni Mračkové Vildumetzové, s návrhem na zařazení toho bodu diskuse a vyvození důsledků z výkladu § 77 odst. 5 jednacího řádu jako bodu číslo 31 naší schůze. Děkuji za trpělivost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já děkuji, ale taktéž nezazněl žádný nový návrh, jenom, jak tady zaznělo, potvrzení návrhu. A já chci upozornit, že ve vystoupení by měly zaznívat opravdu návrhy, takže s benevolencí, že se jedná teprve o 2 schůzi naší nové Sněmovny, k tomu takto přistoupíme, ale mělo by to pro forma tady opravdu zaznít, aby pro příště se hlásili poslanci opravdu s návrhy na zařazení či změnu programu schůze.

V tuto chvíli již neeviduji žádnou přihlášku... Ještě jednou tedy se hlásí s přednostním právem k pořadu schůze pan ministr a poslanec Havlíček. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy ČR Karel Havlíček: Vážená paní předsedkyně, děkuji. Já tedy ještě dořeknu to, co jsem zde říkal v úvodu, abych učinil všemu zadost. A žádám tedy, aby byl zařazen jako bod číslo 1, a to bod s následujícím názvem Nevhodné výroky předsedkyně Poslanecké sněmovny k řešení covidové situace. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za upřesnění. Já se ještě jednou táži, zda se hlásí někdo do tohoto bodu? Pokud tomu tak není, tak přistoupíme k hlasování o navržených návrzích, a to v pořadí, v jakém byly tyto návrhy podány. Dovolím si vás nejdříve všechny přivolat zpět do našeho sálu a rovněž odhlásit všechny přítomné, abychom se znovu přihlásili svými hlasovacími kartami. Jakmile se počet poslanců ustálí, budeme moci hlasovat.

Mezitím ještě přečtu poslední omluvu, která zatím dorazila. Je to omluva pana poslance Martina Kupky z dnešního jednání Poslanecké sněmovny, a to mezi 15. a 16. hodinou a následně od 17. hodiny do konce jednacího dne, bez uvedení důvodu.

Ještě jednou nově příchozí žádáme o přihlášení kartou a budeme rozhodovat o zařazení bodů tak, jak byly předneseny v rozpravě... k tomuto bodu... to není rozprava, abych byla přesná, k pořadu schůze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP