(Jednání pokračovalo v 19.10 hodin.)

 

Předsedající Radek Vondráček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zahajuji přerušené jednání. Poprosím už připraveného předsedu volební komise, pana poslance Martina Kolovratníka, aby nás informoval o výsledku tajné volby předsedy Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení hosté, veřejnosti, vítám vás v této slavnostní chvíli a seznámím vás s výsledky volby předsedy Poslanecké sněmovny pro 9. volební období. V této volbě bylo vydáno 194 hlasovacích lístků, tedy 194 poslanců a poslankyň přišlo k té volbě a účastnilo se jí, tedy kvorum nutné pro zvolení je 98. Počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků byl 122, počet neodevzdaných hlasovacích lístků je 72.

A teď ta nejdůležitější informace. Jediná kandidátka Markéta Pekarová Adamová získala 102 hlasů a je zvolena předsedkyní Poslanecké sněmovny. Blahopřeji. (Potlesk v sále, všichni přítomní povstávají, zvolená předsedkyně Poslanecké sněmovny přijímá gratulace a květiny.)

 

Předsedající Radek Vondráček: Paní předsedkyně, teď je čas na projev. Vy už jste si ho částečně odbyla před zvolením, ale máte slovo.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji vám, pane předsedající, za slovo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, vážená veřejnosti, já vám velice děkuji a s velkou pokorou, s velkou pokorou a věřte mi, že to myslím zcela vážně a upřímně, přijímám tuto odpovědnost a opravdu si toho vážím.

Já bych hned na úvod chtěla poděkovat panu bývalému předsedovi Vondráčkovi a myslím si, že - byť můžeme mít jiné názory a byť můžeme v některých věcech se lišit - tak si zaslouží od nás všech velký potlesk za to, jak Sněmovnu vedl. (Potlesk v sále, všichni přítomní povstávají.) Ráda vám ruku podám, až se potkáme blíže.

Dámy a pánové, já jsem ten projev, který jsem měla jenom před několika málo desítkami minut, ve velké části už pojala tak, jak jsem původně plánovala pojmout projev po zvolení, to se vám přiznávám. A proto bych vám rovnou zopakovala, že si skutečně myslím, že náš zákonodárný sbor by měl hledět v první řadě na to, aby důstojně reprezentoval voliče v České republice, i ty, kteří nevolí, zkrátka celou veřejnost a obyvatele naší země, a že zkrátka je naší povinností zejména v těch klíčových věcech, a myslím si, že nás v tomto volebních období jich čeká celá řada, abychom působili semknutě a abychom hájili právě zájmy všech občanů celé naší země. A myslím si, že toho budeme schopni. Já jsem v tomhle směru velkým optimistou a věřím tomu, že mnozí z nás skutečně máme tento zájem - a také si pamatujeme ten slib, který jsme skládali - na prvním místě. Chtěla bych, abychom skutečně dbali na kvalitu před kvantitou. To je podle mého názoru nesmírně důležité a považovala bych to za to nejdůležitější měřítko, které si máme stanovit.

Zároveň vám nabízím pomocnou ruku ve všem, co se týká provozu Sněmovny a všech věcí, které se naší práce týkají, a myslím si, že v tomhle směru je důležité, abychom na rovinu o nich hovořili, abychom na nich hovořili v komisích, výborech, podvýborech a všech dalších orgánech, které k tomu slouží.

A závěrem, protože už ten čas dnes přece jenom pokročil, ještě nás celá řada věcí čeká a program je dlouhý, se obracím k veřejnosti. Já se budu snažit ze všech sil, abych důvěru v naši komoru Parlamentu, tedy v Poslaneckou sněmovnu, zvyšovala. Je to úkolem nás všech, ale já se budu snažit v tomhle být v čele těch, kteří se o to snaží, a budu moc ráda, když mě v tom budete všichni následovat.

Děkuji vám mnohokrát, děkuji za zvolení, ale zároveň už rovnou při přijetí řízení schůze se vám omlouvám, že ne třeba všechny podle tváře ještě znám, že ne všechny budu schopna oslovit hned jménem. Buďte, prosím, při tom začátku shovívaví nejenom ke mně, ale i následně ke zvoleným místopředsedům. Moc bych si přála, abychom si uvědomovali, že vy všichni z nás, vlastně skoro všichni z nás, budeme v té funkci poprvé.

Děkuji vám ještě jednou a tolik asi za mě, myslím, že to stačí. Děkuji, hezký večer. (Potlesk v sále.)

 

Předsedající Radek Vondráček: A já vás tedy poprosím, paní předsedkyně, abyste se ujala řízení schůze. (Probíhá výměna předsedajících, předseda gratuluje nově zvolené předsedkyni. Předsedkyně se ujímá předsednického místa a obrací se na dosavadního předsedu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane předsedající, vy jste se zapomněl odhlásit. To byste měl přece jenom učinit vy. (Předseda se vrací a odhlašuje se.) Děkuji vám za strpení, než jsem tady všechny ty náležitosti našla.

Dalším bodem dnešní schůze je bod

 

10.
Návrh na stanovení počtu místopředsedů Poslanecké sněmovny

Poslanecká sněmovna rozhodne na návrh předsedkyně o počtu místopředsedů v jejím 9. volebním období. Proto v souladu s § 26 našeho jednacího řádu navrhuji, abychom stanovili jejich počet na šest.

Otevírám rozpravu, do které nevidím žádného přihlášeného. Jelikož nevidím, a opravdu se rozhlížím ještě jednou, ale nevidím nikoho přihlášeného, rozpravu končím a přistoupíme tedy rovnou k hlasování.

 

Přednesu návrh usnesení. "Poslanecká sněmovna stanoví počet svých místopředsedů na šest."

Já tedy zahájím hlasování. Ptám se, kdo s tímto návrhem souhlasí? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 9, bylo přihlášeno 193 poslanců, pro 101, proti 37. Návrh byl přijat.

 

Tímto konstatuji, že návrh byl schválen a končím projednávání tohoto bodu.

 

Následuje další bod, kterým je

 

11.
Návrh na volbu místopředsedů Poslanecké sněmovny

K tomuto bodu jste obdrželi usnesení volební komise číslo 8 ze dne 8. listopadu 2021. Prosím předsedu volební komise, pana poslance Martina Kolovratníka, aby se ujal slova. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP