(17.20 hodin)
(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

A poslední, tak na odlehčenou: zpívat umím, zpívala jsem v několika sborech, ale na kytaru - na kytaru bohužel ještě nehraju! Mějte se hezky a děkuji vám za pozornost. (Dlouhý potlesk poslanců koalice SPOLU a Piráti a STAN.)

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji. Ptám se, jestli má někdo zájem z místa se přihlásit do rozpravy. Paní předsedkyně Schillerová.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji, pane předsedající. Už velmi krátce. Byli jste tady, ještě když jsem vystupovala já, a já jsem ve svém projevu, kde jsem představovala našeho kandidáta, se zaměřila zejména na rozličnost právních názorů k tomu, zda je volitelný náš kandidát pan poslanec Karel Havlíček. A tady jsem - já to nebudu znovu opakovat, už to nechci nijak natahovat - citovala názory. Je tady stanovisko parlamentní legislativy, ale to neznamená, že je posvátné. To je jenom jeden z právních názorů. Já si ho vážím, ale vážím si i jiných právních názorů, a nemyslím si, pane poslanče Bendo, že důvodová zpráva je normativní právní text - to je interpretační vodítko, na tom se určitě my dva shodneme. Takže já jsem citovala pan ústavního právníka Kyselu, pana právníka Hasenkopfa, ale zejména jsem citovala pana docenta Kudrnu, experta na ústavní právo, jehož stanovisko tady mám písemně a přímo jsem tedy ho tady vám uváděla.

Nebudu už reagovat na žádné invektivy, které tady zazněly. Je to absolutně nedůstojné. Já jsem také ve své řeči neměla jedinou invektivu, to si myslím, že můžete všichni potvrdit. Jsem ráda za to vystoupení, jsem ráda i za to, že vystoupila paní předsedkyně Pekarová Adamová, to je určitě dobře. Jsem ráda, že ocenila přístup - vlastně bývalého, dnes už můžeme říct - předsedajícího a bývalého předsedy Poslanecké sněmovny v minulém období, pana Vondráčka. Jsem ráda za to její ocenění, on si ho určitě zaslouží, bezesporu si ho zaslouží, a třeba toto, že ho takto ocenila, se projeví i v přehodnocení postoje, až bude probíhat volba našeho nominanta Radka Vondráčka do funkce místopředsedy.

Také oceňuji to, co řekla, že mluvila o výchově mladých lidí, o demokracii, to všechno je chvályhodné. Tak pojďme i my tady - dáváme příklad nejenom mladým lidem, ale i ostatním lidem, lidé nám píší, určitě píší vám stejně jako mně celý den, sledují to, tak prosím, dejme šanci volbě obou kandidátů. To je ta demokracie. Ať oni se utkají v čestné demokratické svobodné volbě, tajné volbě. Já si myslím, že tady o nic jiného nám nejde, protože tady není jednoznačný právní názor, tady je pluralita právních názorů, čili nechme otestovat oba tyto kandidáty ve volbě a pak uznejme toho, který z této volby vyjde jako vítěz. Nenechávejme prosím hned na začátku tohoto volebního období pachuť v nás, v lidech, kteří to sledují, z toho, že jsme jednoho z kandidátů prostě nepřipustili.

A proto jménem klubu hnutí ANO načítám usnesení tohoto znění, předám ho v písemné vyhotovení panu předsedajícímu: "Poslanecká sněmovna souhlasí s tím, že Karel Havlíček, člen vlády, je volitelný za předsedu Poslanecké sněmovny a do orgánů Poslanecké sněmovny." Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedající Radek Vondráček: Já vám děkuji a poprosím, jestli bych tedy mohl to usnesení tady dostat, a předpokládám, že pan předseda volební komise ho má také. Děkuji.

Ptám se, zda ještě někdo má zájem o vystoupení v rozpravě k tomuto bodu? Nikoho nevidím, rozpravu tedy končím. Vydávání hlasovacích lístků bude zahájeno bezprostředně po přerušení našeho jednání a bude trvat... Možná bych poprosil pana předsedu tady ty technické detaily, jestli by nám řekl, kolik potřebuje času. (Upozornění z pléna.) Já se omlouvám, napřed ta usnesení. Jasně, rozumím.

Takže skončil jsem rozpravu a nyní bychom tedy rozhodli hlasováním o dvou usneseních, která byla načtena, o návrhu pana předsedy Stanjury a o návrhu paní předsedkyně Schillerové. Potom bychom tedy rozhodli, co dál, protože já sám si nejsem jist se zněním toho návrhu, že Sněmovna nesouhlasí s kandidaturou, jestli to tedy automaticky znamená jednomístný hlasovací lístek.

Takže nejprve bychom tedy rozhodli, myslím si, že bych to nechal hlasovat v pořadí, jak to zaznělo, protože to je protinávrh, nebo není to protinávrh? Paní předsedkyně, navrhla jste to jako protinávrh? (Ano.) Budu rád, když se s tím vypořádáme nějak společnými silami, nechtěl bych nikoho poškodit. Protinávrh? Dobře. Takže není-li námitka proti mému postupu, hlasovali bychom protinávrh klubu ANO jako první, poté bychom hlasovali usnesení, které přednesl pan předseda Stanjura.

Zavolám případně ještě kolegy z předsálí a přečtu návrhy usnesení.

Je zde žádost o odhlášení? (Ano.) Prosím, přihlaste se všichni znovu svými kartami. Počet přihlášených je řekněme stálý.

Problém s hlasovacím zařízením? Takže problém odstraněn.

 

Přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s tím, že Karel Havlíček, člen vlády, je volitelný za předsedu Poslanecké sněmovny a do orgánů Poslanecké sněmovny."

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 7, přihlášeno je nás 196, pro 93, proti 103. Návrh nebyl přijat.

 

A nyní budeme hlasovat o druhém návrhu, o tom původním: "Poslanecká sněmovna vyslovuje nesouhlas s kandidaturou pana Karla Havlíčka, člena vlády, na funkci předsedy Poslanecké sněmovny z důvodu neslučitelnosti funkcí dle čl. 32 ústavy."

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 8, přihlášeno je 196, pro 104, proti 89. Návrh byl přijat.

 

Tak paní předsedkyně Schillerová. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP