(16.50 hodin)
(pokračuje Jana Černochová)

Navážu na svého předřečníka, pana poslance Volného, který tady vyjádřil nějakou nespokojenost z toho, že jsem řekla kolegyním, že Markétě Adamové Pekarové nesahají ani po kotníky. Ano, řekla, a bylo to právě v souvislosti s tím, že dvě předřečnice, konkrétně paní poslankyně Dražilová a paní poslankyně Pastuchová, tady moji kolegyni Markétu Adamovou Pekarovou napadaly za to, že nic v životě nedokázala, že nikdy nezastávala žádné významné pozice jako pan kolega Havlíček a že vlastně není hodna pozice předsedkyně Poslanecké sněmovny. To byl důvod, proč jsem tady vystoupila, proč jsem reagovala, jak jsem reagovala. Nebylo to obecně na všechny ženy v této Sněmovně, bylo to na vás, paní kolegyně. Protože jak tady bylo řečeno, Markéta Adamová Pekarová je předsedkyní strany, která vyhrála volby.

Až vy budete předsedkyněmi v hnutí ANO, tak vám zatleskám a řeknu: Ano, dosáhly jste něčeho, co nebývá v podmínkách České republiky úplně obvyklé, že se žena dostane do čela strany. Já za to Markétě tleskám a myslím si, že si zaslouží úctu nás všech, a ne aby už tady třetí hodinu poslouchala to, že je neschopná a že nic v životě nedokázala. Nemáte pravdu. A k tomu, co tady říkal pan kolega Nacher - myslím, že to byl, že se dožadoval vystoupení paní Pekarové: chtěla bych říct, že pan Vondráček se při svém nominačním projevu odkazoval na to, že jeho předchůdce pan Hamáček také nevystoupil a že bude vystupovat až po proběhlé volbě.

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji za přesné dodržení času. Pan poslanec Rakušan, připraví se pan poslanec Výborný - faktické poznámky.

 

Poslanec Vít Rakušan: Hezký den. Děkuji vám za slovo, vážený pane předsedo, vládo, dámy a pánové. Víte, my tady ale vedeme trochu zbytečnou diskusi. Nikdo přece nepopírá, že hnutí ANO, s tou silou a úspěchem, který ve volbách mělo, má právo navrhnout svého nominanta na funkci předsedy Poslanecké sněmovny, a my tady povedeme férový souboj mezi silnými koalicemi, mezi silným klubem hnutí ANO. To je všechno jasné.

Jenom je trochu škoda, že hnutí ANO, byť tady sedí 72 poslanců, jestli si správně pamatuju číslo, na všechny funkce furt jmenuje toho samého člověka. Jeden ministr Havlíček, druhý ministr Havlíček, předseda Poslanecké sněmovny Havlíček. No, kdyby se vybralo z těch zbylých lidí, tak by tady nemusel být právní problém toho typu, jestli tedy může být zvolen, nemůže být zvolen, může kandidovat, nemůže kandidovat, zatížilo to tu diskusi na docela dlouhou dobu.

A další věc je: od pana kolegy Volného, jsme tady slyšeli věty - nezkušená a jak se bude orientovat v mezinárodní politice, jak to zvládne a podobně. Mně opravdu tenhle předsudek dopředu přijde trochu trapný, nezlobte se. Někomu říkat, že něco nezvládne, že nějaké funkci ještě nedorostl... Je to věkem, je to snad dáno pohlavím, nebo čím je to dáno? V čem je ta pochybnost dána? Je to předsedkyně úspěšné politické strany, kterou úspěšně vede. Nechte si tyhle vaše předsudky. My také podporujeme jako koalice Pirátů a Starostů Markétu Adamovou Pekarovou na tuto funkci a já mám od ní jasná očekávání. Bude to předsedkyně Poslanecké sněmovny, s proevropským směřováním, jasná demokratka. A já předpokládám, že zvedne tu laťku na úrovni předsedy Poslanecké sněmovny. Třeba tady po večerech nebude dělat žádné večírky. Díky. (Potlesk koalice SPOLU.)

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Výborný, připraví se pan poslanec Koten.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane předsedo, vládo, kolegyně, kolegové, musím reagovat ještě na slova pana kolegy Volného, vaším prostřednictvím. Opakování matka moudrosti - už to tady zaznělo, ale ještě jednou. V tuto chvíli tady jsou čtyři poslanecké kluby: 72členný poslanecký klub hnutí ANO, 71členný poslanecký klub koalice SPOLU, 37členný klub koalice PirSTAN a 20členný klub SPD. Omlouvám se, bohužel tady asi je nedoraz v komunikaci v rámci klubu hnutí ANO. Je to s podivem, protože máte předsedu volební komise, ale pokud tak nebylo učiněno, tak já tady zastoupím kolegu Kolovratníka a, prostřednictvím pana předsedajícího, pane poslanče Volný, odcituji dohodu, která byla předána volební komisi a zároveň prošla včerejším jednáním volební komise. A v té se praví, že poslanecké kluby ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se podle čl. 7 přílohy č. 2 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, sdružují pro účely voleb konaných na ustavující a následujících schůzích Poslanecké sněmovny PČR pod názvem SPOLU. Je to zcela v souladu s jednacím řádem, není potřeba se tomu nijak podivovat. A to samé, ten samý materiál byl předán volební komisi i od koalice PirSTAN. Tolik k tomu.

A já chci ještě velmi krátce jenom říci, že ty debaty a diskuse ohledně předpokladů kolegyně Markéty Pekarové Adamové mi přijdou opravdu nedůstojné. Markéta Pekarová Adamová má jednoznačnou podporu poslaneckého klubu KDU-ČSL i koalice SPOLU na tuto pozici a já jsem přesvědčen, že ona bude důstojnou reprezentantkou nikoliv nějakých koalic, ale všech 200 poslanců této Poslanecké sněmovny. Dámy a pánové, a o to tady jde, a já si toho nesmírně vážím a děkuji jí za to, že tuto nominaci přijala. Skutečně bude reprezentovat všech nás 200 poslanců, a to si myslím, že je velmi důležité. Děkuji. (Potlesk koalice SPOLU.)

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji za přesné dvě minuty. Nyní pan poslanec Koten, připraví se paní poslankyně Pastuchová.

 

Poslanec Radek Koten: Dobré odpoledne, vážený pane předsedající, dámy a pánové. Já bych tady velice rád zareagoval, vaším prostřednictvím, na kolegyni předřečnici Janu Černochovou, kdy tedy oznámila, že paní Pekarová Adamová je předsedkyní vítězné koalice. Já bych to poněkud opravil, protože to je předsedkyně TOP 09, která získala něco přes 5 %, pokud bychom to tedy přepočítali na ty mandáty, tak nějak tak to vychází. To je jedna z věcí.

Velice nerad bych tady zabíhal do nějakých osobních invektiv mezi poslanci, protože to nikam nevede, ale skutečně bych se jaksi upnul k tomu, abychom tu volbu zvládli důstojně, protože poslanci v této Sněmovně vědí, koho budou volit, a dovoluji si tvrdit, že svůj názor měnit nebudou. Velice mě mrzí, že my jsme nálepkováni nějakým způsobem od... nebo ze strany pětikoalice, protože jsme legitimní strana, která zde získala mandát minimálně od 510 000 voličů, a úplně si nemyslím, že paní Adamová Pekarová má relevantní informace, protože ona se pořád odvolává, že SPD je extrémistickou stranou, která nemá v parlamentu co pohledávat, ale nemá relevantní informace, protože do té zprávy Ministerstva vnitra jsme se dostávali díky dvěma úředníkům, kteří byli aktivisté a prostě nás tam psali.

Na posledním výboru pro bezpečnost jsme probírali tuto zprávu o extrémismu a představte si to, že Ministerstvo vnitra se vymlouvalo na to, že oni tam soustřeďují pouze informace od Bezpečnostní informační služby a že jenom publikují. (Předsedající: Váš čas, pane poslanče.) Ale pan Koudelka to naprosto zpochybnil a byl velice nerad... (Předsedající: Já vám děkuji, omlouvám se. Dodržujme prosím ty faktické poznámky.)... že si bere Ministerstvo vnitra jeho jako alibi. Děkuji.

 

Předsedající Radek Vondráček: Paní poslankyně Pastuchová a její dvě minuty. Připraví se paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Vážené kolegyně, kolegové, nechci to už natahovat, přesto se musím vyjádřit k výroku, vaším prostřednictvím, paní poslankyně Černochové. Ještě že jsou stenozáznamy. Já jsem neřekla ani jednou, že je paní poslankyně Adamová Pekarová neschopná, za tím si stojím. Já jsem pouze popsala našeho kandidáta a popsala jsem v kandidátce vašeho navrženého. A vy jste neřekla, že to platí na mou osobu, Pastuchovou a Dražilovou. Vy jste to vztáhla na všechny ženy v hnutí ANO, proto jsem i reagovala. A stojím si stále za tím, že pozice záchranáře či ředitelky v domově seniorů není nic méně než předsedkyně nějaké politické strany.

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji. Paní poslankyně Peštová a připraví se pan poslanec Volný, faktické poznámky.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Tak věřím, že dneska opravdu už naposled. Já jsem měla takový plamennější projev zde, kdy jsem vysvětlovala, že ve své podstatě vstupujeme do Poslanecké sněmovny s tím, že začínáme ohýbat zákony, což se mně nelíbí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP