(16.00 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

A ještě jedna, zásadnější věc. Podle pisatelů jde o absurdní a zcela nemravnou situaci, zejména v souvislosti s tím, že dne 21. října 2021, tedy teď nedávno po volbách, zástupci TOP 09 - a teď pozor - v rozporu se slibovanou jednotou koalice SPOLU a také na rozdíl od nejsilnějšího subjektu, strany ODS - nehlasovali v Evropském parlamentu pro svrchovanost právních předpisů jednotlivých států Evropské unie. TOP 09 tam naopak podpořila usnesení Evropského parlamentu č. 2021/2935 o krizi právního státu v Polsku a zásadě přednosti práva Evropské unie. Jinými slovy, zástupci TOP 09 upřednostnili na poli Evropské unie svrchovanost práva EU nad právy jednotlivých států Evropské unie, tedy v neprospěch občanů České republiky. A tohle je, přátelé, naprosto zásadní, kruciální rozpor. My slyšíme, že SPOLU bude jednotná, vše bude stejné, správné, skvělé, v nových hodnotách, pak se dozvídáme, že už jednotná není, ale o co více, že ten, kdo by nám měl být představen a kdo tedy má nás jako Sněmovnu reprezentovat, hlasoval nebo jeho strana hlasovala v neprospěch občanů České republiky. Tohle by tady na plénu mělo zaznít.

Takže já se ptám, jestli nám vysvětlí kolegyně Pekarová tady ten postoj TOP 09, jak to bylo, jestli s tím souhlasí, nebo nesouhlasí? Přece to není formalita. Jak se máme rozhodnout, jestli ji podpoříme v tajné volbě svými hlasy, nebo ne? Já jsem rád, že pan předseda Petr Fiala teď dorazil, a věřím, že mi to také vysvětlí, že na to odpoví, jestli tedy jste v té koalici SPOLU jednotní, nebo nejste, jestli vám je, pane předsedo, jedno, že TOP 09 hlasuje podle určitého názoru proti občanům České republiky, když podpořila úplně jiné usnesení Evropského parlamentu než vaši kolegové z ODS. Je to absolutní nejednotnost. A prosím - a nemyslím to teď nijak ve zlém - ale prosím a apeluji: pokud myslíte ty nové hodnoty, o kterých mluvíte, vážně, pokud opravdu to tak vidíte, prosím, buďte tady s námi stále, účastněte se té volby s námi a diskutujte o ní. Bude to známka toho, jestli myslíte vážně svoje slova, nebo ne. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Předsedající Radek Vondráček: Faktická poznámka, pan poslanec Žáček, platí?

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Já jsem se přihlásil v situaci, kdy tady můj předřečník položil otázku, kde jsou někteří naši kolegové. Teď se situace změnila, někteří už přišli. Ale stejně mi dovolte říci tu poznámku, která mě v té chvíli napadla. V té době rozhodně dělali něco rozumnějšího, než poslouchali některé vaše hloupé argumenty. Ano, vy máte právo ty hloupé argumenty říkat a my máme taky možnost je neposlouchat tady v sále. To je všechno.

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji. Paní poslankyně Ožanová, faktická poznámka.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, asi jsem v minulém období byla v jiné Poslanecké sněmovně, protože zjevně si ji pamatuji trošku jinak než vážený kolega, kterého já si vážím. Ale taky si pamatuju na jednu hlášku jednoho z tehdejších členů opozice - můžete jít v klidu na oběd, máte dost času... A začalo to.

Takže prosím vás tady, pokud jste si všimli, příspěvky jsou různě dlouhé, každý se k tomu postavil úplně jinak a jsou dosti věcné. Ale nikdo z nás neudělal, že by citoval knížku anebo měl proslov na několik hodin.

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji. Faktická poznámka, pan poslanec Vondrák.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Dobré odpoledne, dámy a pánové. Já bych, prostřednictvím předsedajícího, směrem k panu Žáčkovi. Považuji za velmi nevhodné a už vůbec ne noblesní hovořit o tom, že jste odešli proto, že byste tady slyšeli nesmysly. To považuji za skutečně nevhodné. A zkusme se udržet na tom, že tady každý něco řekne, a važme si těch názorů a respektujme se. Děkuji.

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji. Tolik k faktickým poznámkám. Poprosím paní poslankyni Peštovou do rozpravy, připraví se paní poslankyně Dražilová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Vážená vládo, vážený pane předsedající, dámy a pánové, já jsem původně vůbec nechtěla vystupovat, protože jsem zde ten nováček, o kterém tady byla neustále ta řeč, to znamená o těch 102 nových. Já tedy nejsem úplně nová, byla jsem osm let v exekutivě a stála jsem na té straně, kdy jsem předkládala legislativu, a musela jsem projít veškerým legislativním procesem, to znamená od věcného záměru, paragrafového znění přes Legislativní radu vlády, a nebylo to vůbec jednoduché. Vůbec jednoduché to nebylo. A já ctím právní stát. Ctím právní stát, ctím zákon. A co zde dneska slyším? Dneska zde slyším, že jednací řád se má vykládat tak, anebo tak, jestliže chceme být klubem, nebo nechceme být klubem. Jestliže máme § 77, který nám jednoznačně říká, že poslanecký klub může založit pouze ten, kdo kandiduje samostatně, jestliže zde máme § 116, který nám jednoznačně říká, kdo může dávat nominanty, že to je právě ten poslanecký klub... Jsem v šoku. Já se vám omlouvám, ale já jsem v šoku. Osm let dělám legislativu, osm let, a teď najednou zjišťuju, že vlastně zákon je trhací kalendář a dá se vykládat tak, jak chceme. Tak k čemu vlastně my jako ministerstva ty zákony děláme? Proto, abychom si je vykládali tak, jak chceme? Nebo budeme ctít ten zákon?

Já jsem kandidovala do Poslanecké sněmovny s tím, že jsem v něco doufala, a já jsem v šoku z toho, co se tady děje. Vy jste zákonodárci. My jsme ti mravenečci, kteří ty zákony pro vás děláme. A teď najednou slyším, že je to vlastně jedno, nesmím si ten zákon vyložit taxativně, že mám být kreativní, mám v tom hledat něco. Tak co ten zákon vlastně říká? Je to zákon, který je schválený vámi, zákonodárci, dnes už i mnou, sto jedním hlasem, je podepsaný prezidentem... A teď mi tady říkáte, že vlastně ten zákon si můžu vykládat tak, jak já chci?

Říkám, nechtěla jsem vůbec vystupovat, ale myslím si, že toto by zde mělo zaznít. Já vám děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Předsedající Radek Vondráček: Já vám děkuji. Dvě faktické poznámky, nejprve paní poslankyně Černochová, připraví se pan poslanec Nacher.

 

Poslankyně Jana Černochová: Dobré odpoledne, dámy a pánové. Já jsem chtěla reagovat na to, co tady bylo řečeno panem kolegou Vondrákem, prostřednictvím pana předsedy. Víte, pane kolego, vy jste tady pokáral mého kolegu Pavla Žáčka za jeho slova. A chtěla jsem se vás zeptat, prostřednictvím pana předsedy, jestli jste stejným způsobem reagoval na vašeho předsedu hnutí ANO, stále ještě premiéra České republiky, který nazval tuto Poslaneckou sněmovnu žvanírnou? Takže vy tady káráte pana Žáčka za to, že řekl, že pokud tady padají nějaké hlouposti, tak že je nemusí poslouchat v sále, ale může je poslouchat v předsálí, jeho káráte, a vašeho předsedu strany jste nepokáral? Nebo jste mu řekl, že se vám nelíbí, že se takto nevhodným způsobem vyjadřuje o Poslanecké sněmovně? Chci se zeptat, kde je pan premiér? Kde jsou další ministři této vlády? Kolik má tato vláda členů? Jednou tolik, než tady sedíte. Takže nás přestaňte trénovat! (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předsedající Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Nacher, faktická poznámka, poté pan poslanec Vondrák.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, já jsem také chtěl vystoupit na reakci Pavla Žáčka, kterého si jinak vážím, protože mě to, musím říct, překvapilo. Protože pro ty, kteří jsou tady poprvé, možná i pro diváky, ono opravdu něco jiného je, když tady byli poslanci, kteří tady četli některé statě třeba už potřetí, počtvrté na hodinu, na dvě, a férově řekli, ať ti ostatní se jdou někam do restaurace občerstvit, protože to byla nějaká obstrukce nebo něco takového. Zatímco to, co tady dneska zaznívá, tak jsou legitimní projevy týkající se buď jednoho z kandidátů, anebo vysvětlující pohled na to, jestli ten kandidát smí, nebo nesmí kandidovat - to, co vydal legislativní odbor. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP