(15.20 hodin)
(pokračuje Volný)

A ekonomicky taky. Přinese to několik set milionů. Všichni víme jenom, že to je gesto - dobře, protože když trpí republika, musíme trpět i my. Ale proč trpí republika? Řeknete těm lidem, že z této země, i díky vládám ANO, i díky vládám ČSSD, i díky vládám předchozím, odchází každý rok 330 až 370 miliard korun na daňových výjimkách pro velké korporace? To by něco v té republice změnilo. A dokonce byste možná nemuseli zamrazovat ani politiky, protože by nás lidé měli rádi, kdyby ty peníze zůstaly v České republice a nemuseli bychom si zamrazovat ani platy, protože lidé by se možná nezlobili, kdyby se politikům ty platy zvyšovaly, protože by ty peníze hmatatelně dopadly do jejich života. SPD mělo v minulém volebním programu zákon o zákazu vývozu kapitálu, kdy chtělo 300 miliard dividend, to jsou jiné peníze, tak chtěli přinutit ty nadnárodní korporace, aby je reinvestovaly zpět v České republice. Za čtyři roky nepadl žádný návrh, nic se v tom neudělalo - a to je dalších 300 miliard korun, které kdyby byly ty korporáty motivovány reinvestovat je v rámci České republiky, by zásadním způsobem změnily kvalitu života občanů v České republice.

A teď se podívejme na to, jaké tady vznikaly jiné úřady, superúřady. Já si myslím, že by bylo lepší nevytvořit superúřad možná s 20 000 nebo kolika tisíci zaměstnanci, mnohamiliardový, a měli bychom peníze zase na to, aby ta Česká republika se nemusela tak zadlužovat, aby nemusela být v roce 2030 možná zadlužena několika biliony korun. Každý ten bilion korun, který si hodláte vypůjčit a který hodláte utratit, bude znamenat, že lidem bude klesat kupní síla.

Ano, můžeme slíbit seniorům. Já vám taky klidně slíbím 30 000 měsíčně, úplně suše. A pak si je taky vytisknu, ty peníze, taky vám je pošlu. No a vy si za těch 30 000 za čtyři roky koupíte úplně to samé jako za těch 20 000 od Andreje Babiše, to znamená totéž jako letos za 10 000, protože příští rok vám zdraží energie minimálně o 25 %, na což má teď jít nějaký ten úplateček zase, nějakých čtrnáct stovek, jsem slyšel, aby si lidi byli schopni zaplatit to první zdražení, ten první měsíc.

Takže my tady dneska předvádíme národu divadlo - národu divadlo, kdy jedna globalizační klika, která plní ve funkci agentů zahraničního vlivu pokyny svých zahraničních šéfů, bojuje Bečvou proti jiné klice globalizační politické mafie, která se tady snaží prosazovat zájmy svých pánů a pánečků. Ale oba dva máte společné jedno - oba dva to děláte na úkor občanů České republiky, oba dva to děláte, tyto tábory, na úkor budoucnosti našich dětí a našich vnuků.

Ani jedno z toho, ani vyřešení Bečvy, kdy bohužel zahynuly ryby a kde jste pozvali ty profesionály, nevrátí nikomu život z těch 50 000 lidí, kteří tady zemřeli. A mnozí z nich zemřeli, protože vy jste hlasovali proti tomu, aby tady mohli vystoupit profesionálové z oboru - profesoři, doktoři, kandidáti věc, doktoři věd, lékaři, kteří vyléčili stovky pacientů a zachránili jim životy, a vy jste jim odmítli tady vystoupit, protože lidské životy pro vás neznamenají vůbec nic ve vašich politických hrátkách podle pokynů vašich zahraničních šéfů. Ale kvůli rybám, rakům a možná nějakým žábám tady experta vystoupit necháte.

Budeme si naoko zamrazovat platy, protože víme, že to je jediné téma, které vždycky a stoprocentně zaujme voliče, a víme, že vždycky stoprocentně si ty platy musíme zamrazit nebo snížit, protože jinak každý, kdo by ty platy zamrazit nechtěl nebo snížit nechtěl, tak bude potrestán nevolí voličů. Ale už jim zatajujete všechny ostatní informace o tom, kam je společnou vládou - a je úplně jedno, jestli tady povládne tato strana Sněmovny (Ukazuje vpravo.) nebo tato strana Sněmovny (Ukazuje vlevo.), kam je dostanete za čtyři roky, za osm nebo za dvanáct.

Ale já mám pro republiku nádhernou a úžasnou zprávu. Letošní volby totiž vyhraje Volný blok a nic z toho se nestane. (Pobavení v sále.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl poslední přihlášený do rozpravy. Ptám se, kdo se dál hlásí do rozpravy? Pokud se nikdo nehlásí... pan kolega Martínek s faktickou poznámkou. Máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Já bych chtěl jenom připomenout tu historii, protože tady pan Okamura řekl něco úplně jiného, než podle mě byla realita. My jako Piráti jsme už předtím prosadili snížení růstu platů politiků, poslanců. Bez nás, kdyby se tak nestalo, došlo ke skokovému zvýšení o 20 %, a pokud vím, pan Okamura to řešit vůbec nechtěl, ten chtěl tedy evidentně těch 20 % růstu platů politiků.

Potom nedávno jsme prosadili zmrazení platů poslanců a dalších právě díky koronavirové krizi, což chápu, že je relevantní, a musím říct, že po tom, co byla zrušena superhrubá mzda tak, že to bylo především poměrově, jak to nastavilo hnutí ANO, tedy tu sazbu ve prospěch těch nejbohatších, tak se plat poslanců zvýšit více, než bylo to dané zmrazení, jejich čistý příjem.

Takže si myslím, že to bylo jen takové naoko vůči voličům, a bojím že, že i tohle je něco podobného. Já to samozřejmě podpořím, ale já věřím, že lidé sledují, jak to je doopravdy, jak doopravdy řeší to, jak máme nakládat s finančními prostředky, a myslím si, že (jako) Piráti jsme velice odpovědní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce, a pokud se nikdo nehlásí... (Ministryně Schillerová gestikuluje.) Ještě v rozpravě, paní ministryně? Tak v rozpravě ještě místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová. Máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji. Jenom stručnou reakci na pana poslance Ferjenčíka. No, D1 jsme otevřeli a pokračujeme dál. Když se něco staví - já nevím, jestli jste někdy něco stavěl - tak ono se nikdy nekončí. Ten Thermal taky dokončíme, ono to má několik etap, dáme do toho víc jak 900 milionů, už jsme do toho 600 milionů dali, ale od někoho, kdo je zástupce hnutí nebo strany nebo co jste, která řídí už tři roky Prahu, kde se tedy zatím nepostavilo vůbec nic, a já tady už jsem sedm let pracovně vázána v Praze a bavím se s normálními Pražany, když jdu nakoupit, když jdu po Praze, a slyším od nich, že... nedávno mi říkal jeden živnostník, malá stavební firma, kolem 50 let, potkali jsme se takhle, když jsem šla po Praze, a on mi říká - bavili jsme se o situaci: Nikdy jsem nevolil hnutí ANO, Andreje Babiše nemám rád, ale v říjnu vám to hodím, protože to, co - on použil výraz, který je neslušný, jako dáma ho nepoužiji - tady vidím, že dělají Piráti v Praze, je něco absolutně, absolutně neskutečného. Takže zameťte si, prosím, před vlastním prahem, protože ti Pražané to vidí, že tak, jak řídíte Prahu, tak byste řídili celý stát. (Potlesk v sále.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan kolega Ferjenčík se hlásí s faktickou poznámkou. Máte slovo k faktické poznámce, pane poslanče.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Jen velice stručně reakce na paní Schillerovou. Takže vy jste nám tu nechali deficit v opravách za 30 miliard korun, proto my ty věci teď opravujeme. (Důrazným hlasem.) Za vás lávky padaly, my jsme lávku postavili. Stavíme metro D, stavíme tramvajové tratě a v Praze dostanete takovou nakládačku od koalice Pirátů a Starostů, že jste to nezažili. (Pozdvižení a potlesk v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Teď vážně lituji, že jste nepřemluvil alespoň pohledem paní místopředsedkyni vlády k tomu, aby vystoupila až po skončené rozpravě. Takže já vám přečtu pořadí faktických poznámek. Pan poslanec Petr Gazdík, Jan Čižinský, Lubomír Volný, Patrik Nacher, Robert Králíček. Takže máte, pane poslanče, slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Petr Gazdík: Budu velmi stručný, pane předsedající. Děkuji paní ministryni Schillerové za toto entrée, nicméně když to říká strana, která dala Praze takového velikána, jako byla Adriana Krnáčová, tak je mně smutno.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní Čižinský s faktickou poznámkou, připraví se Lubomír Volný. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Čižinský: Hezký den. Co se podařilo v Praze? Tak v Praze se podařilo neřídit se deníčky pana Faltýnka. A to je obrovský úspěch. (Potlesk v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan poslanec Lubomír Volný, také s faktickou poznámkou, připraví se Patrik Nacher. Máte slovo k faktické poznámce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP