Úterý 5. října 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Filip)

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1342/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Je tedy navrženo, aby s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády uvede tento tisk místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová. Zároveň požádám, aby u stolku zpravodajů zaujala místo zpravodajka tohoto tisku paní předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá. Požádám sněmovnu o klid, aby paní místopředsedkyně vlády a ministryně financí mohla v klidu a v důstojném prostředí tento bod zahájit. Prosím, paní místopředsedkyně vlády, máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Už budu velmi stručná. Odkazuji se na to, co jsem řekla při projednávání zařazení tohoto bodu. A dovoluji si vás jménem vlády jako její vicepremiérka požádat o jednoznačnou podporu vládního návrhu na zmrazení platů ústavních činitelů coby projevu solidarity a sounáležitosti se zbytkem mzdové a platové sféry v zemi. Děkuji vám za ni.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, paní místopředsedkyně vlády a ministryně financí. Nyní požádám, aby se slova ujala zpravodajka tohoto tisku paní předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá. Paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, děkuji za slovo. Já to mám ještě jednodušší, protože poté, co jsme si vyslechli pana premiéra, paní vicepremiérku, pana Okamuru, paní ministryni Maláčovou, paní Valachovou, kde jsme si řekli, o čem to je, kdo za co může, nemůže, kdo co předkládal, nepředkládal, kdo co podpořil, nepodpořil, v tom případě já už nemám důvod zacházet do podrobností. Všichni víme, o čem budeme hlasovat.

Z mého pohledu, nezlobte se na mě, musím si tuhletu větu říct, je to v tuto chvíli gesto. Ale vzhledem k tomu, že my to chápeme jako i míru solidarity, byť nezachrání státní rozpočet, tak i tak budu doporučovat schválení i podle § 90. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce. Otevírám rozpravu. A ještě požádám na chviličku pana předsedu, jestli by mě zastoupil, protože jsem se přihlásil do rozpravy. Po mně bude paní poslankyně Zuzana Majerová.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Vážení členové vlády, paní a pánové, budu stručný. Pokusím se vrátit jednání Poslanecké sněmovny těsně před volbami do normálních kolejí jednacího řádu, protože vystoupení, která předcházela, byla v podstatě politickým vyjádřením jednotlivých představitelů ať vlády, nebo opozice. Chtěl bych uvést na pravou míru ty věci, které tady padly.

Myslím si, že nejzásadnější je dosáhnout konečně dohody na tom, aby platy politiků byly vázány na průměrný plat v ekonomice. A jestliže bude růst, budou růst i platy politiků, včetně soudců, státních zástupců a dalších. A pokud budou klesat, což se může stát, což se i odehrávalo v době pandemie, tak samozřejmě budou i klesat. A to je podle mého soudu nejzásadnější. Pokud tady někdo šermuje před zahájením bodu tím, že byl jediný, tak já si myslím, že všichni, kteří trochu rozumí politice a umí počítat do 101, tak že dobře ví, že tady nestačí žádný jednotlivý klub na to, aby se tady něco schválilo. A tak bych prosil, vraťme se k reálné a realistické politice. Vím, že je tři dny před volbami a že každý si myslí, že tím, co tady vykřičí, něčeho dosáhne, může dosáhnout jenom toho, že si o něm budou myslet, že se chlubí cizím peřím.

Klub KSČM tento návrh podpoří. Jak řekla zpravodajka, je to výraz solidarity vůči těm, kteří byli postiženi pandemií, kteří jsou postiženi na tom, že jejich platy nerostou, jak by si zasloužili, vzhledem k tomu, že Česká republika má už dlouho evropské ceny, ale bohužel jednu třetinu evropských mezd.

Děkuju. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Do rozpravy je přihlášena paní poslankyně Majerová. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková: Hezké dobré odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. Dnes jsme tady naposledy. A myslím si, že asi téměř všichni včetně mě více potřebujeme být mezi lidmi a mluvit s nimi, abychom také měli tu zpětnou vazbu. Ale toto je velice důležitý bod. A já jsem ráda, že se projednává. A chtěla bych být maximálně stručná.

Myslím si, že v době obzvlášť po těch uplynulých dvou letech, kdy nám v naší zemi skončilo přes 200 tisíc živností, v době, kdy máme spoustu lidí na hranici chudoby, a ty nůžky se opravdu rozevírají, v době, kdy všichni kolem šetří, tak my bychom měli být ti první, kdo jdou příkladem. A za uplynulé čtyři roky jsme tady, aspoň já osobně mohu říct několikrát zažila situace, že mnozí sice kážou vodu, ale pijí víno. Ale vždy se to projevilo v důsledku na tom, jak na nás lidé pohlíží. A to, že na nás lidé pohlíží kriticky, je jenom vysvědčení toho, jak se někteří z nás chovají.

Tudíž za Trikolóru musím říct, že budeme jednohlasně pro zmrazení platů politiků, protože to je to minimum, co můžeme pro naše lidi udělat. Moc vám děkuji a budeme se na vás těšit v příštím volebním období.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Zuzaně Majerové. Nyní další přihlášený Mikuláš Ferjenčík, připraví se Lubomír Volný. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych s dovolením nejprve zareagoval na ty lži a pomluvy kolegy Okamury, který na nás zase tradičně již bohužel zopakoval nějakou sérii pomluv. Já si myslím, že na ty pomluvy nemá smysl moc reagovat věcně, protože pan Okamura, kdyby to vynášelo, tak tady hájí multikulti svět. Ale jenom na kameru říkám: jsou to nesmysly.

A teď k tomuto návrhu: my ten návrh podpoříme. Ostatně už jsme jednou prosadili snížení platů politiků v této Sněmovně a jednou jsme prosadili jejich zmrazení v tom krizovém roce. Každopádně si nemohu odpustit to, že to je takový potěmkinovský návrh, že pan premiér nejprve svým vlastním návrhem na zrušení superhrubé mzdy na dluh zvýšil platy politiků o nějakých 70 000 korun ročně, nejprve nám všem tady přidal minimálně 70 000 korun ročně, a pak se tady tři dny před volbami prsí, jak bojuje za obyčejné lidi, že to těm zlým politikům nandá, že se to zmrazí. A bohužel, ty potěmkinovské návrhy a chování se ze strany pana premiéra množí. Naposledy otevíral dálnici D1, přestože ještě není hotová. On otevírá dálnici D1, která vůbec není hotová, jsou tam tři mosty, které ještě nejsou opravené, takže po volbách se ta dálnice bude muset zase zavřít, a teď tady vítězoslavně stříhá pásky.

Podobně pan Babiš na plénu Sněmovny 2015 říká, jak jsou ty daňové ráje hrozné, že ty daňové ráje jsou nepřijatelné, a teď na něj prasklo, že si přes daňové ráje kupuje peníze někde ve Francii, nejspíš proto, aby tak ušetřil na daních. A z těchhle důvodů já si dovolím předat tedy panu Babišovi Potěmkinovu cenu za nedodržené sliby a slavnostní otevírání neexistujících nebo nehotových staveb a paní Schillerové bych k tomu ještě dal čestné uznání za umělecký výkon při otevírání nedokončeného bazénu v hotelu Thermal. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Mikuláši Ferjenčíkovi. Nyní pan poslanec Lubomír Volný. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedající. Takže si pojďme upřímně říct, čeho jsme tady dneska celý den svědkem. Dneska se tady zneužívá půda Poslanecké sněmovny k tomu, aby si dvě globalistické kliky navzájem v rámci své předvolební kampaně za peníze daňových poplatníků po sobě vystřílely poslední patrony, které po sobě v rámci předvolební kampaně vystřílet můžou. Jedna globalistická klika reprezentovaná takzvaným Demokratickým blokem vytáhla na premiéra této republiky Bečvu, věc, která není vyšetřena, ve které pan premiér pochopitelně může mít své ruce, protože je to velice podezřelé, co se tam děje, rok se vyšetřuje. Ideální bylo, když jsem to sledoval, jak oba dva tábory jste příznivci konspiračních teorií, jak jedna tato strana má konspirační teorii o tom, že je podplacená policie a všechny možné spolky, a tady tato strana je zase přesvědčená, že to je konspirační teorie z vaší strany, kdy se snažíte obvinit chudáka nevinného člověka. Takže to byla ta první divadelní hra.

A protože pan premiér to potřeboval něčím mediálně přebít, tu Bečvu, tak si vytáhl mediálně vděčné téma, které vždy zaujme veřejnost, a to je zmrazení ať už politiků, nebo jejich platů. To je pochopitelně téma, které vždy přitáhne pozornost médií, vždy přitáhne pozornost občanů a v rámci kterého se tady může potom dlouhé hodiny a hodiny někdo předvádět a vypočítávat, jak si ti zlí politici přivydělávají. Mně by to nevadilo, my budeme hlasovat pro zmrazení platů politiků, my jsme tak hlasovali s Marianem vždycky, nicméně docela mě baví, když tady pan premiér vyčítá kolegům od STAN, že mají čtvrt milionu měsíčně, což možná mají, a zapomene na to, že tady má dva hejtmany, kteří několikrát prohlašovali, že už nebudou kandidovat do Sněmovny, a samozřejmě do té Sněmovny zase kandidují a vykonávají svou činnost hejtmana, vykonávají činnost poslance. Několikrát slibovali, že to dělat nebudou. Premiér sliboval voličům, že s nimi zatočí, nezatočil. Pan premiér vám lhal. Máte tady pořád pana Vondráka, máte tady pořád pana Oklešťka. Oba dva jsou hejtmani, oba dva se nechali zvolit. (Poslanec Okleštěk se ohrazuje.) Pan Okleštěk - omlouvám se. Tak pardon. Tak jenom ten budoucí premiér této republiky je stále hejtmanem. No a takhle tady fungujeme.

Pan premiér říká, že on ty peníze nepotřebuje, jenomže je třeba říct občanům této republiky, že průměrný plat pana Andreje Babiše od jeho nástupu do funkce je miliarda korun měsíčně. Průměrný plat Andreje Babiše od jeho nástupu do funkce je miliarda měsíčně, protože o miliardu měsíčně v průměru stoupá majetek Andreje Babiše od té doby, co je premiérem této země. Je to nějakých 40 miliard. Předpokládám, že poctivě zdaněných, protože pan premiér by si určitě nenakupoval nikde nic za nějaké peníze tak, aby o tom nevěděli občané České republiky, za peníze, které by zdaněny nebyly. Takže my se tady hádáme nebo nehádáme, dneska to úplně v klidu odhlasujeme, protože pochopitelně i ti, kteří by si nechtěli platy mrazit, tak dneska před volbami to udělat musí, protože jsme součástí, jak říkám, této mediální taškařice, kdy jedno globalistické křídlo útočí na druhé globalistické křídlo, ale zájmy občanů České republiky zůstávají nedotčeny, jak u té Bečvy, tak u ekonomické situace České republiky.

Dneska jsme tady byli svědky zajímavé situace. Vy jste v rámci jednání o Bečvě povolili vystoupení na plénu Sněmovny zástupci odborné veřejnosti kvůli tomu, že tady došlo k nejhorší ekologické katastrofě za posledních 30 let, při které umíraly ryby a možná ještě jiní drobní živočichové, ale pokud je mi známo, tak snad kromě jedné sebevraždy, která tam proběhla, a nemusela s tím nějak souviset, neumírali lidé. Ale v této zemi umřelo už přes 50 000 lidí v souvislosti s covidovou krizí, ti lidé umírají stále, protože v této zemi zrovna teď probíhá epidemie úmrtí mezi seniory, kdy ve věkové kategorii 70 až 79 let podle Českého statistického úřadu umírá o 50 % seniorů víc než loni. Loni v březnu jsme zavírali republiku kvůli několika nemocným a možná už i kvůli několika mrtvým, to si nepamatuji, a letos v březnu jsme tu republiku začali postupně otevírat, a přitom v březnu nám umřelo o 64 % lidí víc než v březnu loňský rok. A když jsme měli jednat o připuštění lidí, odborné veřejnosti, na půdu této Sněmovny, lidí z petic otevřeného dopisu lékařů vládě, politikům a Parlamentu anebo Zdravého fóra, tak vy jste hlasovali proti. Já to chápu. Ta Bečva je velká tragédie a je to smutné, že tam umřela spousta ryb a možná nějaké žáby a raci a tak dále, já vím, je to velká katastrofa. Ale tady jste umožnili vystoupení zástupce odborné veřejnosti, a když šlo o 50 000 lidí, tak jste hlasovali proti a nechali jste ty lidi umřít bez toho, aby tady zazněly relevantní informace.

A ekonomicky taky. Přinese to několik set milionů. Všichni víme jenom, že to je gesto - dobře, protože když trpí republika, musíme trpět i my. Ale proč trpí republika? Řeknete těm lidem, že z této země, i díky vládám ANO, i díky vládám ČSSD, i díky vládám předchozím, odchází každý rok 330 až 370 miliard korun na daňových výjimkách pro velké korporace? To by něco v té republice změnilo. A dokonce byste možná nemuseli zamrazovat ani politiky, protože by nás lidé měli rádi, kdyby ty peníze zůstaly v České republice a nemuseli bychom si zamrazovat ani platy, protože lidé by se možná nezlobili, kdyby se politikům ty platy zvyšovaly, protože by ty peníze hmatatelně dopadly do jejich života. SPD mělo v minulém volebním programu zákon o zákazu vývozu kapitálu, kdy chtělo 300 miliard dividend, to jsou jiné peníze, tak chtěli přinutit ty nadnárodní korporace, aby je reinvestovaly zpět v České republice. Za čtyři roky nepadl žádný návrh, nic se v tom neudělalo - a to je dalších 300 miliard korun, které kdyby byly ty korporáty motivovány reinvestovat je v rámci České republiky, by zásadním způsobem změnily kvalitu života občanů v České republice.

A teď se podívejme na to, jaké tady vznikaly jiné úřady, superúřady. Já si myslím, že by bylo lepší nevytvořit superúřad možná s 20 000 nebo kolika tisíci zaměstnanci, mnohamiliardový, a měli bychom peníze zase na to, aby ta Česká republika se nemusela tak zadlužovat, aby nemusela být v roce 2030 možná zadlužena několika biliony korun. Každý ten bilion korun, který si hodláte vypůjčit a který hodláte utratit, bude znamenat, že lidem bude klesat kupní síla.

Ano, můžeme slíbit seniorům. Já vám taky klidně slíbím 30 000 měsíčně, úplně suše. A pak si je taky vytisknu, ty peníze, taky vám je pošlu. No a vy si za těch 30 000 za čtyři roky koupíte úplně to samé jako za těch 20 000 od Andreje Babiše, to znamená totéž jako letos za 10 000, protože příští rok vám zdraží energie minimálně o 25 %, na což má teď jít nějaký ten úplateček zase, nějakých čtrnáct stovek, jsem slyšel, aby si lidi byli schopni zaplatit to první zdražení, ten první měsíc.

Takže my tady dneska předvádíme národu divadlo - národu divadlo, kdy jedna globalizační klika, která plní ve funkci agentů zahraničního vlivu pokyny svých zahraničních šéfů, bojuje Bečvou proti jiné klice globalizační politické mafie, která se tady snaží prosazovat zájmy svých pánů a pánečků. Ale oba dva máte společné jedno - oba dva to děláte na úkor občanů České republiky, oba dva to děláte, tyto tábory, na úkor budoucnosti našich dětí a našich vnuků.

Ani jedno z toho, ani vyřešení Bečvy, kdy bohužel zahynuly ryby a kde jste pozvali ty profesionály, nevrátí nikomu život z těch 50 000 lidí, kteří tady zemřeli. A mnozí z nich zemřeli, protože vy jste hlasovali proti tomu, aby tady mohli vystoupit profesionálové z oboru - profesoři, doktoři, kandidáti věc, doktoři věd, lékaři, kteří vyléčili stovky pacientů a zachránili jim životy, a vy jste jim odmítli tady vystoupit, protože lidské životy pro vás neznamenají vůbec nic ve vašich politických hrátkách podle pokynů vašich zahraničních šéfů. Ale kvůli rybám, rakům a možná nějakým žábám tady experta vystoupit necháte.

Budeme si naoko zamrazovat platy, protože víme, že to je jediné téma, které vždycky a stoprocentně zaujme voliče, a víme, že vždycky stoprocentně si ty platy musíme zamrazit nebo snížit, protože jinak každý, kdo by ty platy zamrazit nechtěl nebo snížit nechtěl, tak bude potrestán nevolí voličů. Ale už jim zatajujete všechny ostatní informace o tom, kam je společnou vládou - a je úplně jedno, jestli tady povládne tato strana Sněmovny (Ukazuje vpravo.) nebo tato strana Sněmovny (Ukazuje vlevo.), kam je dostanete za čtyři roky, za osm nebo za dvanáct.

Ale já mám pro republiku nádhernou a úžasnou zprávu. Letošní volby totiž vyhraje Volný blok a nic z toho se nestane. (Pobavení v sále.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl poslední přihlášený do rozpravy. Ptám se, kdo se dál hlásí do rozpravy? Pokud se nikdo nehlásí... pan kolega Martínek s faktickou poznámkou. Máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Já bych chtěl jenom připomenout tu historii, protože tady pan Okamura řekl něco úplně jiného, než podle mě byla realita. My jako Piráti jsme už předtím prosadili snížení růstu platů politiků, poslanců. Bez nás, kdyby se tak nestalo, došlo ke skokovému zvýšení o 20 %, a pokud vím, pan Okamura to řešit vůbec nechtěl, ten chtěl tedy evidentně těch 20 % růstu platů politiků.

Potom nedávno jsme prosadili zmrazení platů poslanců a dalších právě díky koronavirové krizi, což chápu, že je relevantní, a musím říct, že po tom, co byla zrušena superhrubá mzda tak, že to bylo především poměrově, jak to nastavilo hnutí ANO, tedy tu sazbu ve prospěch těch nejbohatších, tak se plat poslanců zvýšit více, než bylo to dané zmrazení, jejich čistý příjem.

Takže si myslím, že to bylo jen takové naoko vůči voličům, a bojím že, že i tohle je něco podobného. Já to samozřejmě podpořím, ale já věřím, že lidé sledují, jak to je doopravdy, jak doopravdy řeší to, jak máme nakládat s finančními prostředky, a myslím si, že (jako) Piráti jsme velice odpovědní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce, a pokud se nikdo nehlásí... (Ministryně Schillerová gestikuluje.) Ještě v rozpravě, paní ministryně? Tak v rozpravě ještě místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová. Máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji. Jenom stručnou reakci na pana poslance Ferjenčíka. No, D1 jsme otevřeli a pokračujeme dál. Když se něco staví - já nevím, jestli jste někdy něco stavěl - tak ono se nikdy nekončí. Ten Thermal taky dokončíme, ono to má několik etap, dáme do toho víc jak 900 milionů, už jsme do toho 600 milionů dali, ale od někoho, kdo je zástupce hnutí nebo strany nebo co jste, která řídí už tři roky Prahu, kde se tedy zatím nepostavilo vůbec nic, a já tady už jsem sedm let pracovně vázána v Praze a bavím se s normálními Pražany, když jdu nakoupit, když jdu po Praze, a slyším od nich, že... nedávno mi říkal jeden živnostník, malá stavební firma, kolem 50 let, potkali jsme se takhle, když jsem šla po Praze, a on mi říká - bavili jsme se o situaci: Nikdy jsem nevolil hnutí ANO, Andreje Babiše nemám rád, ale v říjnu vám to hodím, protože to, co - on použil výraz, který je neslušný, jako dáma ho nepoužiji - tady vidím, že dělají Piráti v Praze, je něco absolutně, absolutně neskutečného. Takže zameťte si, prosím, před vlastním prahem, protože ti Pražané to vidí, že tak, jak řídíte Prahu, tak byste řídili celý stát. (Potlesk v sále.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan kolega Ferjenčík se hlásí s faktickou poznámkou. Máte slovo k faktické poznámce, pane poslanče.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Jen velice stručně reakce na paní Schillerovou. Takže vy jste nám tu nechali deficit v opravách za 30 miliard korun, proto my ty věci teď opravujeme. (Důrazným hlasem.) Za vás lávky padaly, my jsme lávku postavili. Stavíme metro D, stavíme tramvajové tratě a v Praze dostanete takovou nakládačku od koalice Pirátů a Starostů, že jste to nezažili. (Pozdvižení a potlesk v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Teď vážně lituji, že jste nepřemluvil alespoň pohledem paní místopředsedkyni vlády k tomu, aby vystoupila až po skončené rozpravě. Takže já vám přečtu pořadí faktických poznámek. Pan poslanec Petr Gazdík, Jan Čižinský, Lubomír Volný, Patrik Nacher, Robert Králíček. Takže máte, pane poslanče, slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Petr Gazdík: Budu velmi stručný, pane předsedající. Děkuji paní ministryni Schillerové za toto entrée, nicméně když to říká strana, která dala Praze takového velikána, jako byla Adriana Krnáčová, tak je mně smutno.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní Čižinský s faktickou poznámkou, připraví se Lubomír Volný. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Čižinský: Hezký den. Co se podařilo v Praze? Tak v Praze se podařilo neřídit se deníčky pana Faltýnka. A to je obrovský úspěch. (Potlesk v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan poslanec Lubomír Volný, také s faktickou poznámkou, připraví se Patrik Nacher. Máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Já se nebudu vyjadřovat ani k tomu, kdo to komu nandá v Praze, anebo kdo se řídí jakými deníčky. Ale řeknu jedinou věc, která je prostě pravdivá. Ať už by měla být budoucnost této strany v koalici Pirátů, STANu a tady po té pravé straně, anebo pokračovat v nějaké koalici s ANO, tak ta budoucnost pro běžného občana je jednoduchá. Bude chudší, bude zadluženější, bude žít v méně suverénní zemi, bude žít podle množství dalších nových pravidel a zákonů, které budou omezovat jeho osobní svobody i možnost vybrat si zdravotní péči, vybrat si, jak se dostane do práce a dřív nebo později také co bude jíst a jak se bude oblékat. Protože obě tyto skupiny reprezentují každá jiné globalizační křídlo, ale obě tyto skupiny mají zájem jenom na jednom: zlikvidovat suverenitu této země pomocí dluhové pasti, do které nás všichni uvrhnete.

Vy jako Piráti to zdůvodníte nějakými sociálními programy, nějakým nastavováním rovné startovací čáry pro lidi, kteří nikdy nemůžou mít rovnou startovací čáru, ale vy se ji budete snažit co nejvíc pokřivit, aby vypadala co nejvíc zrovna z vašeho úhlu pohledu, a tady tato skupina (Ukazuje na poslance ANO.) bude dělat všechno pro to, aby jejich majitel nebohatl tempem jedna miliarda korun měsíčně, ale protože to je správný korporátní maniak, tak aby to byly dvě miliardy korun měsíčně. A ať už to bude tady v rámci soukromého majetku velkopodnikatele, který vlastní své vlastní poslance, anebo jestli to bude kvůli vaší naivistické pseudobrotě, tak budoucnost této země je pod vámi v ekonomickém kolapsu a absolutní totalitě. A proto musí zvítězit Volný blok!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Patrik Nacher, připraví se Robert Králíček. Prosím o klid Sněmovnu! Zejména i vaše stranické kolegy, nechtějte, abych jmenoval. Ještě chvilku, pane poslanče. Tak, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, a pánové, děkuji. Já jsem nechtěl, ale musím. Nejprve reakce na Jana Čižinského. On tím naznačil tedy, že předchozí vedení se řídilo zřejmě podle diáře pana Faltýnka. V tom případě se podle něho řídil i on, protože připomínám, že on byl také v té předchozí koalici. Takže to je takový oportunismus. Jenda Čižinský je jediný člověk, který byl v koalici předchozí, v této, který tady je za jinou stranu než je v Praze a ještě zakládal nějakou třetí. Když už jsme teda u toho.

A pokud jde o kolegy z pirátské strany, tak tady bych chtěl připomenout to, co se v Praze děje nebo neděje. Když byly kolony v předchozím volebním období, tak vy jste nás kritizovali, že to nebylo koordinované, že to je amatérismus. Teď máte kolony mnohem větší a říkáte, že to je elegantní způsob, jak lidi přimět jezdit MHD. To je přesně ten úhel pohledu. To je ten dvojí metr, který vy tady máte. To je na straně jedné. Na straně druhé, když se podíváme, co jste všechno slibovali, když už sem taháte tu Prahu. Já určitě nebudu říkat, kdo co komu nandá v Praze, protože by měl člověk být pokorný a to vy evidentně nejste. Tak jste slibovali všechno, že budete dělat výběrová řízení a podívejte se, jak se zvýšila cena rekonstrukce Libeňského mostu. Z původních 600 milionů na tři miliardy. Jak budete vybírat ředitele na základě výběrového řízení. Ředitelé tří největších městských firem jsou bez výběrového řízení! A vy ještě řeknete, že jste rádi, že jste někoho sehnali. To je ten dvojí metr. A to, že se to neobjeví v televizi, jasně, to je vaše výhoda pro tuto chvíli.

A jinak bych chtěl říct poslední větu. Možná paní ministryně nemá pravdu, že dálnice D1 je ukončena. Protože pokud to tady vezmou do ruky Piráti, tak ji otevřou a po celé trase udělají cyklopruh. Děkuji. (Potlesk a smích z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Já se pokusím uklidnit situaci. Než dám slovo panu poslanci Králíčkovi, poté Jan Čižinský a Stanislav Grospič, přečtu omluvy došlé předsedovi Sněmovny. A to od Jana Skopečka, od 14 hodin dále. Jana Černochová také na odpolední jednání. A dále je to pan poslanec Václav Votava, který se omlouvá z pracovních důvodů. Pan poslanec Králíček má slovo. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych jenom doplnil Patrika, že to metro, kterým se tu oháníte, tak jste vysoutěžili dvakrát dráž než bylo za Adriany. To za prvé. Za druhé, o IT zakázkách v Praze se můžete dočíst v novinách a na ÚOHSu. A panu Čižinskému bych vzkázal: Možná, kdybyste deníček pořídil svému bratrovi, nemusel jste ho řídit po telefonu a jeho radu. (Tleskají poslanci ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka Jana Čižinského, poté Stanislav Grospič. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Čižinský: Tak nejdřív faktické reakce. Libeňský most je soumostí šesti mostů. Je naprosto absurdní porovnávat jednu část šesti mostů, srovnávat cenu za jednu část šesti mostů s cenou za těch šest mostů. To jsem skutečně nečekal, že je něčeho takového kolega Nacher schopen.

Co se týče reakce na pana poslance Králíčka, tak si řekněme, co v těch denících pana poslance Faltýnka bylo napsáno. Tam bylo napsáno, že hnutí ANO bude vydělávat na těch nejchudších, na exekucích lidí, které chytnou revizoři v Dopravním podniku, a jak se to bude řešit. Pane poslanče Králíčku, prostřednictvím pana předsedajícího: Mezi mnou a mým bratrem a panem poslancem Faltýnkem je taková propast, že si to nedovedete vůbec představit!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka poslance Stanislava Grospiče. Poté pan kolega Králíček, poté pan předseda Faltýnek. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane místopředsedo. A dovolil bych si vaším prostřednictvím zareagovat na své předřečníky. To je úplně krásná a úžasná debata. Asi nikdo z nás tady nepochybuje o tom a nebude hlasovat proti tomu, aby se zamrazily platy nás politiků Sněmovny a Senátu na déle než tento rok, na delší volební období, i když samozřejmě Sněmovna je suverén a příští Sněmovna o tom bude muset hlasovat znovu. To bych tady chtěl podotknout. Ale nemám s tím problém, budu pro to hlasovat. Ta debata, která se tady vede a rozvířila se kolem dopravy, tak jen s obdivem se dívám na současnou třeba vládní koalici na Středočeském kraji, kde se aktivně účastní tady kolegové Piráti, kteří přišli s obrovským úžasným nápadem, že zlikvidují železniční tratě, že zlikvidují umělecké školy a všechno převedou na obce, ať si to platí, ať si to platí občané a oni uspoří 55 milionů korun. To je obrovská úspora například z těch jedné miliardy dvou set milionů, které vydávají na železnice. To ať slyší občané, koho volí, pro koho se rozhodují a kdo to s nimi myslí vážně. Protože dostupnost dopravy, přehlcenost silnic a zrušíme železniční dopravu, zrušíme lidem možnost vzdělávat se v uměleckých školách a to je ta pravá deviza, se kterou oni přicházejí do Poslanecké sněmovny a se kterou předstupují před lidi. Tady odhalují svou pravou tvář.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Já chápu, že jsou to reakce na jednotlivá vystoupení, ale přesto bych chtěl připomenout, že projednáváme zákon o platu ústavních činitelů a nikoliv dopravu v Praze nebo ve Středočeském kraji. Kolega Faltýnek má slovo k faktické poznámce. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo. Hezké odpoledne, kolegyně, kolegové. Tak jsem se konečně nechal vyprovokovat k reakci na ten můj ukradený diář, který koluje republikou. Nebo diářů, ono jich je více za několik let. Ale chtěl bych odpovědět nebo říct panu kolegovi Čižinskému, prostřednictvím pana předsedajícího, jak velký je ten rozdíl mezi námi. On je velký, on je 220 milionů korun, pane kolego. A víte proč? Je to velmi jednoduché. Vaše neziskovky vašeho bratra, vašich rodinných příslušníků v letech 2009 až 2013 čerpaly 220 milionů korun. (Potlesk z lavic ANO.) Dvě stě dvacet milionů korun! Na podporu migrace! Na podporu migrace, to jsou dohledatelné údaje. A je to obecně známá informace. Bohužel o tom nikdo nepíše. Takže to je velký rozdíl mezi námi. Tak to prostě je, 220 milionů korun v letech 2009 až 2013 pro vaše neziskovky na podporu migrace.

Taková je pravda, pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího. (Potlesk řad ČSSD, ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. A stejně jako jsem upozornil Stanislava Grospiče, Jaroslava Faltýnka, upozorním i pana poslance Čižinského, že jednáme o platech ústavních činitelů, ale jste přihlášen k faktické poznámce. Máte slovo. (Poslanec Faltýnek z lavice: Parazit.)

 

Poslanec Jan Čižinský: Pokládám za velmi smutný fakt, že tady několik desítek poslanců tleská tady panu poslanci Faltýnkovi, který teď tady na mě pokřikuje něco o parazitech, měl by se podívat do zrcadla. A který... (Neklid v lavicích hnutí ANO.) Prosím o klid... (Slabé bouchání do lavic.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak já samozřejmě klid zjednám, ale beru vám tím čas, protože jste k faktické poznámce přihlášen, a já čas nebudu prodlužovat. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Čižinský: Já jsem vás zažádal jenom, abyste... (Předsedající: Já jsem vám zjednal klid, pane poslanče.) Děkuji, děkuji. A který tady naznačuje, že někdo vlastní nějakou neziskovku nebo že z toho má nějaký prospěch. Ani já, ani můj bratr, ani nikdo jiný žádnou neziskovku nevlastní. Kdo tady pere peníze přes daňový ráj, je váš šéf, prostřednictvím pana předsedajícího, pane Faltýnku, ale myšlenka, že někdo má nějaký prospěch z nějaké neziskovky z mé rodiny, je úplně absurdní.

Můj bratr je advokát, který pomáhá lidem v otázkách občanství, a vy sečtete všechny finance, které jdou na všechny neziskovky v republice, a řeknete, že to patří mému bratrovi. Za prvé je to lež a za druhé - a opět se vrátím k vašim deníčkům, prostřednictvím pana předsedajícího, pane poslanče - tak tam najdete skutečně rozkradené miliardy, a vy víte, kde ty peníze skončily. A vy tady máte tu drzost něco říkat o parazitech.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka Lubomíra Volného, poté faktická poznámka Jana Birkeho. Opět opakuji, že diskutujeme o platech ústavních činitelů. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Volný: Tak já tu debatu přenesu tedy zpět k platům ústavních činitelů, u kterých má být úspora za těch - já nevím - šest let 700 milionů korun, tuším, že jsem to slyšel dobře. A vzpomenu si tady na plamenný projev pana Faltýnka, vaším prostřednictvím, pane předsedající, a možná bych se zeptal pana Faltýnka a pana premiéra, i paní ministryně financí, kolik set milionů korun, nebo možná kolik miliard korun, jste škrtli v rozpočtu na podporu neziskových organizací, které podporují migraci v České republice za posledních osm let, co jste ve vládě? Kolik set milionů korun jste jim škrtli, nebo respektive kolik miliard jste těmto neziskovkám škrtli? Mě by to zajímalo. Možná vám teď dávám do ruky velký volební klacek, takže, paní ministryně, podívejte se, o kolik set milionů, anebo o kolik miliard jste snížili podporu neziskových organizací, které tady pracují jako agenti zahraničního vlivu, zároveň berou peníze ze zahraničí, působí proti budoucnosti našich dětí na našich školách, učí děti nesmysly, jako je genderismus, učí je nesmysly, jako je to, že mají obětovat budoucnost svou i budoucnost svých dětí ve prospěch dětí, které se v současné době rodí v Africe, anebo dalších podobných nesmyslů, které ten nový kulturní neomarxismus, nebo říká se tomu progresionismus, přináší z toho takzvaného Západu, kam patříme.

Kolik set milionů korun, pane Faltýnku, prostřednictvím pana předsedajícího, jste jim škrtli, a kolik set milionů korun a kolik miliard korun těmto politickým neziskovým organizacím ovlivňujícím politickou situaci v České republice mimo dohled Úřadu na kontrolu financování politických stran a hnutí jste škrtli? A kolik jste toho škrtli těm neziskovkám, které podporují migraci do České republiky? A kolik toho škrtnete v letošním rozpočtu? To by mě opravdu zajímalo. A já vám to číslo řeknu: je to nula. Je to nula. Protože vy jste také globalisté a vy také podporujete migraci. (Předsedající: Skončil váš čas k faktické poznámce.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan poslanec Jan Birke, připraví se Tereza Hyťhová, všechno faktické poznámky. Stále jsme v jediném bodu této schůze - platy ústavních činitelů. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Birke: Děkuji mockrát za slovo, pane místopředsedo. Já jsem osm let poslanec a osm let si kladu neustále otázku, proč je tohleto řemeslo, které tady všichni děláme, je nás 200, u veřejnosti tak nepopulární. Teď jsme to předvedli. Teď jsme to předvedli všichni. Prosím vás, jestli někteří z vás - a já, věřte tomu, já tady možná za tři dny nebudu, tak budu mít jedno velké přání, a jestli máte trošku respektu vůči mně, protože si myslím, že nejsem ten, který jsem někomu z vás tady ublížil, anebo dokonce možná jsem něco i dokázal, pojďme se vrátit zpátky, kvůli čemu jsme se sešli, pojďme hlasovat, protože ta debata nikam nepovede. Jenom se tady zurážíme, poblijeme, s prominutím, omlouvám se za ten výraz, dámy především, a nikam to nepovede. Nikam, věřte tomu. A jenom se možná rozejdeme s tím, kdo bude morální vítěz, že někdo někoho porazil v nějaké rétorice. Neporazíte nikoho, jenom si uděláte možná lehčí a možná hezký večer.

Takže jestli můžu mít jedno poslední přání před touto Sněmovnou, tak moje přání je: ukončeme tuhletu nedůstojnou debatu, prosím, a dívám se na všechny strany levicového, pravicového, středopravicového spektra, a pojďme se vrátit k hlasování. Pojďme odhlasovat, co stejně všichni odhlasujeme. Děkuji za pozornost a děkuji, že jste vyslyšeli moji prosbu. Děkuji. (Potlesk z řad ANO, ČSSD, KSČM.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Kolegyně Hyťhová a kolega Lubomír Volný vás nevyslyšeli, takže jim uděluji slovo. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Vážení přátelé, vážení kolegové a kolegyně, pro mnohé z nás je to jistě dneska poslední den - to se uvidí za tři dny, nebudu říkat pro koho, věřím, že pro zástupce Trikolóry ne - ale prosím, neříkejte nám tady svoje volební programy, přestaňte se tady hádat, občané se na to dívají a je to obrovská ostuda. Dneska jsme sem přišli proto, abychom zmrazili platy (Nesouhlasná stanoviska z lavic hnutí ANO.) všech ústavních činitelů, všech politiků.

A jestli opravdu chcete ty platy zmrazit, tak o tom pojďme hlasovat, a nepředstavujte nám tady svoje volební programy, kdo je nebo není pro migraci, kdo kolik co nakradl nebo nenakradl, kdo si co odvádí do daňových rájů. Mě a občany to nezajímá! Je zajímá, co uděláte po volbách. Tak přestaňte si dneska tady dělat kampaň, jděte si natáčet videa, běžte si do všech debat, klidně tam si debatujte, pohádejte se... (Nesouhlasná stanoviska z lavic ANO.) Dejte... nekřičte na mě!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Klid, prosím.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Dělejte si, co chcete, ale prosím, pojďme odsouhlasit zmrazení platů politiků a vraťme k tomu nějakou štábní kulturu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Lubomír Volný, a ještě než dojde k pultu, konstatuji došlé omluvy: od 14 hodin paní kolegyně Matušovská z pracovních důvodů a pan kolega Jurečka, také z pracovních důvodů se omlouvá. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Asi nikoho nepřekvapí, že prosbu pana kolegy Birkeho nevyslyším ani napřímo, ani prostřednictvím pana předsedajícího, protože pana Birkeho jsem si přestal vážit v okamžiku, kdy mě vyzýval k fyzické konfrontaci, jak je zaznamenáno ve stenozáznamu, a potom se k tomu zbaběle postavil zády.

Nicméně ano, občané si politiků neváží, a proto budou rádi, když si zmrazíme nebo snížíme platy. Oni by byli dokonce rádi, kdybychom se zmrazili obecně (se smíchem), ale zrovna z úst politika ČSSD jak může zaznít něco, proč si lidi neváží politiků? Proboha, vždyť vy jste stoprocentně korupční strana. Vy máte odsouzené starosty, hejtmany, vy už vlastně neexistujete, dlužíte skoro půl miliardy korun dědicům pana Altnera. Vy už byste tady za normálního fungování justice vůbec nebyli, tak se nedivte, že si lidé neváží politiků, jako jste vy. No a samozřejmě ti lidé vědí, že jdou do obchodu, všechno se zdražuje, všechno je špatně, že na vliv na to, co se děje v této zemi, nemají vůbec žádný vliv, tedy na to, co se děje v této zemi, přestože vy jste jim slibovali referendum, ANO jim slibovalo referendum, SPD jim slibovalo referendum, Piráti jim slibovali referendum.

Tady vy máte čisté svědomí, protože vy si o lidech obecně myslíte, že to jsou hlupáci, kteří si nemají vládnout sami, ale vy jste jim tady s ústavní většinou slibovali všichni referendum. Komunisté slibovali referendum. No a já jsem seděl tady v téhle Sněmovně ty čtyři roky a strašně jsem se těšil na to, až budu moct zvednout ruku pro zákon o obecném referendu, aby právě lidi si mohli začít vážit politiků, protože každý z nich se stane politikem. A vy jste tomu zase za ty čtyři roky vystavili stopku. Ten zákon se tady ani neprojednal, tuším, že se vrátil do druhého čtení. A vy se divíte, že si vás lidé neváží? Lidé si pamatují politiky hlavně právě z takových těch... (Poslanec Volný má v ruce mobil.) Teď mě telefon nepozná, tak to ani nepřečtu, ale ani se mi to nechce číst: lehké topné oleje, biolíh, ta kauza Altner a podobně. Až začnete dělat poctivou práci a nebudete se mi smát do obličeje, tak se...

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Skončil čas k vaší faktické poznámce, pane poslanče.

Tak pokud se nikdo nehlásí do obecné rozpravy, obecnou rozpravu končím.

Ptám se na závěrečná slova: paní ministryně nemá zájem, paní zpravodajka nemá zájem. Můžeme tedy pokročit.

Rozhodneme podle § 90 odst. 5 tedy o návrhu vlády, o pokračování projednávání tohoto návrhu ve zkráceném jednání. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1342 tak, aby s ním mohl být vyjádřen souhlas již v prvním čtení. Zagonguji. (Gong.) Všechny vás odhlásím a požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami. Myslím si, že je ustálený počet poslanců.

 

Jde o hlasování číslo 3 120. schůze a o náš souhlas, abychom se zákonem vyslovili souhlas už v prvním čtení.

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 3, z přítomných 132 poslanců pro 129, proti nikdo. Návrh jsme schválili.

 

Budeme tedy pokračovat a zahajuji podrobnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku, a ptám se, jestli se do ní někdo hlásí z místa, Pokud se nikdo nehlásí, vzhledem k tomu, že v podrobné rozpravě mohou být navrženy pouze změny, které se týkají opravy data účinnosti v návrhu zákona, jeho legislativně technické, gramatické chyby, tak se nebude asi hlásit k závěrečnému slovu po podrobné rozpravě ani paní ministryně, ani paní zpravodajka, Je tomu tak? (Ministryně a zpravodajka souhlasí.) Takže podrobnou rozpravu končím.

O závěrečná slova není zájem od překladatele ani od zpravodaje a v tom případě přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Prosím o klid.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1342.

Zahájil jsem hlasování číslo 4 a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 4, z přítomných 134 poslanců pro 133, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Projednávání končí a končí tak i 120. schůze Poslanecké sněmovny. Děkuji paní místopředsedkyni vlády a ministryni financí, děkuji paní zpravodajce a podle našeho usnesení z 13. hodiny budeme pokračovat v 16.04 hodin ve 119. schůzi, to znamená, vrátíme se k projednávání závěrečné zprávy vyšetřovací komise na řece Bečvě. Přestávka do 16.04 hodin.

 

(Schůze skončila v 15.54 hodin.)

Aktualizováno 7. 11. 2021 v 15:55.




Přihlásit/registrovat se do ISP