(V 15.15 předseda PSP oznámil, že prodlužuje přestávku do 15.30 hodin z technických důvodů. V 15.25 pak sdělil následující informace:)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vzhledem k tomu, že nemám gong (Při vyvádění poslance Volného policií ze sálu byl zdemolován mikrofon a další zařízení na místě předsedajícího.), tak opravdu počkám do 15.30, aby všichni měli šanci přijít.

S dovolením přečtu omluvu. Omlouvá se paní poslankyně Matušovská dnes do konce jednacího dne z rodinných důvodů a pan poslanec Richter od 14.15 z pracovních důvodů. Tak ještě poslankyně Jana Pastuchová se dnes omlouvá, také z pracovních důvodů.

 

(Jednání pokračovalo v 15.30 hodin.)

 

Máme 15.30, budeme pokračovat. Nacházíme se v podrobné rozpravě a do rozpravy je přihlášena paní poslankyně Olga Sommerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Sommerová: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, v návaznosti na jednomyslné doporučení volebního výboru navrhuji našemu plénu přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky odvolává paní Hanu Lipovskou z funkce členky Rady České televize dle zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi, § 5 odst. 2." Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Ptám se, kdo má ještě zájem o vystoupení v podrobné rozpravě? Nikdo se nehlásí, podrobnou rozpravu končím.

Teď bych rád řekl tu větu, že přivolávám kolegy z předsálí, ale nemůžu. Tak doufám, že jsme všichni, kteří o tom vědí a mohou tu být přítomni. Já vás poprosím, přihlaste se svými kartami. Já vás tedy odhlásím, poprosím o nové přihlášení.

Zazněly zde dva návrhy usnesení.

 

Nejprve návrh pana poslance Volného, který jsem si zapsal jako: "Poslanecká sněmovna odmítá nátlak mediální mafie na odvolání Hany Lipovské z Rady České televize."

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 165, přihlášeno 84 poslanců, pro 9, proti 42. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní tedy budeme hlasovat návrh usnesení, jak jej přednesla před chvílí paní poslankyně Sommerová.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 166, přihlášeno 80, pro 63, proti 11. Návrh byl přijat. (Potlesk. Poslanec Lubomír Volný píská.)

 

Poprosím, ať pan Volný opustí sál, neboť už je po hlasování.

S přednostním právem pan ministr Zaorálek.

 

Ministr kultury ČR Lubomír Zaorálek Já se velice omlouvám, že vás ještě zdržuji, ale rád bych uvedl něco na pravou míru, protože jsem zjistil, že to tady padlo. Chtěl bych říci, že René Kühn v roce 2021 nebyl mým poradcem ani jsem ho nijak neplatil. V roce 2020 je pravda, že jsem s ním měl externí smlouvu za měsíc únor, pouze za měsíc únor. Dostal 4 800 korun za konzultaci ve věci mediální legislativy. To je všechno.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám, pane ministře, děkuji. A vzhledem k tomu... Já jsem dobrota sama - pan předseda Bartošek.

 

Poslanec Jan Bartošek: Za mě krátce na vysvětlenou. Padlo tady jméno pana Stehlíka, který kandidoval do Senátu. On tehdy kandidoval jako nezávislý kandidát, nikoli jako člen KDU-ČSL.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: K hlasování? Prosím ještě chvilku o klid! K hlasování.

 

Poslanec Jan Pošvář: K poslednímu hlasování: hlasoval jsem pro, ale na sjetině mám, že se zdržuji. Nezpochybňuji hlasování, jenom pro stenozáznam.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. A vzhledem k tomu, že jsme vyčerpali schválený pořad 118. schůze Poslanecké sněmovny, tak tuto schůzi končím. A jsem rád, že bude ještě jedna, abychom se rozloučili trochu lépe než dnes. Přeji hezký víkend.

 

(Schůze skončila v 15.35 hodin.) ***


Související odkazy


Videoarchiv15:10
Videoarchiv15:20


Přihlásit/registrovat se do ISP