(11.20 hodin)
(pokračuje Juříček)

A jaké mohou být následné důsledky? Důsledky mohou být jenom ty, že místo poctivého zaměstnávání kmenových lidí se budou firmy víc orientovat na různé agenturní zaměstnávání. To bude důsledek. To, že dneska chybí na trhu práce podle různých řekněme v průměru někde kolem 270 000 až 280 000 lidí a že my máme tady dlouhodobý problém v liberalizaci pracovního práva, tak my do toho budeme ještě dávat takovéhle podmínky? My jsme se fakt asi zbláznili.

Nezlobte se, ale tohleto je prostě neuvěřitelné, když si neuvědomujeme současnost podniků, podnikatelů, firem. A chceme tomu dělat takovéhle schválnosti? To máme opravdu jenom tu odvahu v tom, abychom se politicky v uvozovkách zalíbili - zdánlivě zalíbili - našim zaměstnancům? Když ještě notabene ty zaměstnance podporujeme různými podporami včetně toho, co jsem říkal, že drtivá většina firem právě ten pátý týden dovolené dává, ale znovu opakuji, s různými podmínkami tak, aby měli tu motivaci, a mohly ty zaměstnance nějakým způsobem ocenit.

Já tomu vůbec nerozumím a říkám vám, že tohleto by byla hrubá chyba - jak krátkodobá, tak střednědobá, tak tvrdím, i strašlivě dlouhodobá. A jsou to strašně špatné signály pro podnikatelskou veřejnost dlouhodobě, a to i nejenom pro podnikání uvnitř České republiky, ale tím zaháníte i všechny potenciální investory, kteří přemýšlejí o tom, co v České republice budou dělat. A ten benchmark je neúprosný - jestli to postaví v Rumunsku, v Polsku, na Ukrajině, na Slovensku nebo v České republice. Takže my si likvidujeme svoji vlastní ekonomiku. A říkám, je to střelba do obou nohou, to už není střelba jen do jedné nohy. To si musíte uvědomit.

Já mám respekt ke všem návrhům, které jsem tady v minulosti za ty čtyři roky zažil, ale tohle to je jeden z nejhorších nápadů, ještě ve vazbě na situační faktory. Ale zároveň říkám, že to není jenom otázka těchto situačních faktorů, které jsme teď za ty dva roky prožili. A můžu vám říct, že i když tady mezi vámi sedím, tak s tou firmou furt žiju, protože ji mám digitalizovanou, ale není to ono. Ale pondělí, pátky, čtvrtky a soboty, neděle v ní jsem.

Vy tomu fakt mnozí nerozumíte. Promiňte, ale je to tak. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Jiří Bláha. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně a kolegové, rád bych poděkoval Pavlovi za jeho slova a ještě bych to chtěl doplnit nějakými malými vstupy. Za mě je to neuvěřitelně špatný signál tady z prostorů Poslanecké sněmovny všem lidem v celé republice. Ten špatný signál je podpořen tím, co tady Pavel říkal, ale hlavně tím, že normální běžný člověk tomu tématu nerozumí. Kdo z nás by nechtěl mít pět týdnů volna? Já klidně půl roku, já bych to využil. Mám práce na zahradě a všude a ani bych to nestihl. Myslím si, že většina lidí by si vybrala třeba celý rok.

Uvědomme si, že v minulých dvou letech, v době covidu, byla většina lidí v celé republice doma stále. Ty firmy se díky tomu zadlužily, navíc hromada lidí ztratila pracovní návyky. A v této době my přicházíme s tím, abychom nastolili pět týdnů. Pro mě to je z řad komunistů návrh na nový třídní boj, protože samozřejmě běžný člověk nechápe to, jak jsou firmy přetížené starostmi o to, aby zařídily práci, aby zařídily finance, aby se zbavily dluhů, aby znova nastavily nové pořádky ve firmách. A my přicházíme s tímto? Normální běžný člověk nepochopí, co se ve firmách děje, protože nemá absolutně představu, ale věřte tomu, že na trhu je absolutní nedostatek všech manuálních pracovních sil. Absolutně neseženete od poslední uklízečky až po vrcholového člověka. Nejsou lidi. (Předsedající: Čas, pane poslanče, vypršel.) Ve službách i v celém průmyslu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Teď paní poslankyně jako navrhovatelka - nemáte přednostní právo, takže buď můžete s faktickou poznámkou, anebo vy jste přihlášena v rozpravě, tak pak na vás přijde řada. Děkuji za pochopení.

Pan poslanec Petr Dolínek se přihlásil s faktickou poznámkou elektronicky a je teď na řadě. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Dolínek: Děkuji. Já bych chtěl pana poslance, prostřednictvím pana předsedajícího, ubezpečit, že to není pouze komunistická strana, ale ČSSD to také plně podporuje. Myslím si, že já bych zaměstnance nepodceňoval. Ony totiž ty vaše slavné firmy by bez těch zaměstnanců nebyly, prostě by neexistovaly, tak z nich nedělejte nějaké stádo, které neví, co dělá. Zaměstnanci dobře vědí, co dělají. Určitě dobře vědí, jaká jsou jejich práva, a určitě budou rádi, když budou mít času na rodinný život a na to, co potřebují, když jim to umožníme. Tak prosím nedělejme ze zaměstnanců nějaké tupé ovce.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Jiří Bláha s faktickou poznámkou, poté pan předseda Vojtěch Filip, také s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bláha: Kolegyně, kolegové, právě jste to slyšeli. Nejenom že to nepochopí ti zaměstnanci, ale on to nepochopil ani kolega poslanec - prostě to nepochopil. Ta situace je úplně jinak. To není o tom, že my bychom nechtěli pro naše zaměstnance víc, že bychom nechtěli jim dát více volna. Ale věřte tomu, že v řadě odvětví to prostě není možné. Podívejte se, kolik slouží hodin v nemocnicích. Podívejte se, kolik hodin slouží v sociálních službách. Podívejte se, kolik je potřeba odsloužit ve službách běžných, jako jsou kadeřníci, jako jsou potravináři, jako jsou prodavači a prodavačky. Zkuste se s tím pozabývat a zjistíte, že v okamžiku, kdy dáme pět týdnů dovolené, odepíšeme vlastně tento průmysl nebo tyto služby do propadliště, protože se s tím nedokážeme vypořádat. Dneska všichni jedou na hraně. Znám firmy, kde jsou majitelé po 30 letech nuceni si znovu stoupnout k peci, protože nemají, kdo by pekl. Jsou nuceni sednout za auto, protože nevědí, kdo bude rozvážet. A takhle bychom mohli jít dál a dál. Včera mi volal člověk, který je na trhu 31 roků, montuje rolety, vrata. Měl 13 zaměstnanců, teď jich má pět. A ne proto, že by jim nechtěl dát peníze, že by jim nechtěl poskytnout něco navíc, ale protože ty lidi na trhu nejsou. Prostě nejsou a nebudou v následujících pěti letech minimálně. Jestli to chcete řešit dovozem, tak zase budeme jenom prodělávat na tom... (Předsedající: Uplynul čas, pane poslanče.) ... že peníze, které jim dáme, se vyvezou do zahraničí.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Vojtěch Filip s faktickou poznámkou. Připraví se paní poslankyně Aulická Jírovcová, také s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, pane ministře, paní poslankyně a páni poslanci, poslouchám některé ty stesky a musím říct, že jsem ve dvojí roli - jako statutární zástupce organizace Komunistické strany Čech a Moravy mám taky zaměstnance. A musím říct, že si dovedu představit, protože jsem prošel ve svém životě zejména dvanáctiletou praxí ve výrobní organizaci - a nejvíc mi dalo, když si mě zavolali naši plánovači a řekli mi, jestli je fabrika nafukovací, nebo není. A musím říct, že v té době byl Sfinx podnikem, který měl vlastní technické oddělení, vyráběli jsme si vlastní jednoúčelové stroje a byli jsme třetí nejlepší smaltovna na světě. Tu firmu zničila privatizace. A já chci říct, že nejde v tuhle chvíli o něco, co by nebylo možné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP