(16.30 hodin)
(pokračuje Vojtěch)

Pokud jde o trasování rizikových kontaktů pozitivně testovaných osob, to je standardní práce zaměstnanců krajských hygienických stanic, takže tady nejde tak úplně vylíčit náklady spojené s touto činností, protože je to zkrátka standardní součást práce, ať je to pozitivní případ ve škole, nebo na pracovišti, nebo kdekoliv jinde. Trasování je zkrátka součástí práce hygieniků, takže nelze úplně jasně říci, kolik stálo trasování těchto kontaktů. Ale to trasování samozřejmě má smysl, protože ty děti, pokud jsou pozitivně testovány, tak se samozřejmě musí trasovat jejich kontakty v rodinách, rodiče, prarodiče. Je jasné, že právě proto také má a mělo smysl zachytit ty pozitivní kontakty tak, aby se nákaza nešířila dále ve školách a mimo školu. To byl ten hlavní důvod. Takže v tomto směru si myslím, že to trasování je naopak naprosto v pořádku.

Ale pokud jde o ty testy, tady musí odpovědět kolegové. Mohu pouze říci, že náš záměr byl, aby testy byly ze seznamu německého institutu, který v zásadě má seznam testů, které prošly validačními studiemi. Nechtěli jsme nekvalitní testy, chtěli jsme skutečně testy, které budou alespoň aprobovány tímto prestižním německým institutem - Paul-Ehrlich-Institut - a odpovídají tedy určité míře kvality. Ale to je vše, co k tomu mohu říci, protože ty náklady skutečně nešly za Ministerstvem zdravotnictví. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi. Doplňující otázka paní poslankyně Maříkové.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Pane ministře, pěkně jste to přehodil na Ministerstvo školství. Ale nevadí, já se nedivím, že nechcete odpovídat, protože od začátku pandemie bylo provedeno 10 459 940 PCR testů a 26 671 861 antigenních testů. Toto už patří do resortu zdravotnictví. Uvádíte to na vašich stránkách Ministerstva zdravotnictví, tak já věřím, že nám vyčíslíte alespoň tyto hodnoty, na kolik vyšly všechny ty PCR testy od začátku pandemie a na kolik ty antigenní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan ministr má dvě minuty na doplňující odpověď. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Omlouvám se, není to tak, že bych na někoho něco házel, ale pokud ministerstvo nebylo tím, kdo soutěžil ty testy, nevypisovalo tu veřejnou zakázku, tak těžko mohu tu veřejnou zakázku komentovat. Takže to se omlouvám. Samozřejmě, veřejné zakázky, které soutěží ministerstvo a má je ve své gesci, komentovat můžu. Tuto ne, tady jsme byli pouze, řekněme, jako odborný aparát k dispozici kolegům ze školství a Správy státních hmotných rezerv.

Mohu k tomu pouze říci ještě možná jednu věc - a tu jsem také říkal včera na tiskové konferenci - že chceme uplatnit opci, která byla v rámci vysoutěžené zakázky, což je ještě tuším dalších 1,6 milionu testů, protože chceme mít určitou testovací rezervu pro případné zhoršení v průběhu podzimu, abychom byli třeba ještě schopni screeningové testování udělat jednou, dvakrát během podzimu a viděli jsme, jaká je virová nálož v rámci škol. Ale doufejme, že situace se celkově v populaci nebude zhoršovat, že čísla zůstanou v těchto hladinách, jak je vidíme teď, nebudou eskalovat jako minulý rok a nebude potřeba nějaké masivní testování. Ale samozřejmě to záleží na vývoji epidemické situace.

Pokud jde o testování obecně, jak jste to správně popsala, tady mohu říci pouze to, že testování stojí měsíčně zhruba miliardu korun. To je částka, která je hrazena ze strany zdravotních pojišťoven, z veřejného zdravotního pojištění. To je miliarda korun zhruba za měsíc. Česká republika je zemí, která testuje skutečně nadprůměrně v rámci Evropy, ale já si myslím, že to je správně, protože máme alespoň dokonalý přehled o tom, jaká epidemická situace v České republice je.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k odpovědi. Tato interpelace končí.

Nyní pan poslanec Lubomír Volný, také vůči ministru zdravotnictví. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Pan profesor Jaroslav Turánek vyučuje imunologii, biotechnologii a imunochemii na Masarykově univerzitě v Brně a na Technické univerzitě Brno. Je prezidentem České společnosti pro genovou a buněčnou terapii a hlavním řešitelem rozsáhlého projektu OPVVV FIT, farmakologie, imunoterapie, nanotoxikologie, zaměřeného na aplikaci komplexního nanotechnologického a biotechnologického přístupu pro vývoj nových moderních vakcín a cílených systémů podávání léků.

Tento profesionál v oboru imunologie, farmakologie a vakcinologie uvádí ve své práci, že "technologie použitá pro výrobu toho, co se oficiálně nazývá vakcíny, je technologií genové terapie nebo pro cílení léků do nádorů. Tato technologie umožňuje mRNA cirkulovat po dlouhou dobu po celém těle. Toto není určeno pro vakcíny. Polovina dávky se přes mízní uzliny dostane lymfou až do krve. Tam se usazuje na všech možných orgánech, na játrech, slezině, mozku, vaječnících, varlatech a interaguje s placentou. Když dojde k expresi projevu S-proteinu, nikdo nemá kontrolu nad mírou této exprese. Kationtský lipid obsažený v mRNA, která se aplikuje do ramene, je cytotoxický, je zabalen ve fosfolipidovém obalu polyetylenglykolovém, který je právě základem genové terapie, nikoliv vakcíny. Protože je to cytotoxické, tak kromě úmrtí buněk v místě vpichu způsobuje i neurodegenerativní onemocnění, která se mohou projevovat až za delší období. Zároveň S-protein sincitin -" (Předsedající: Pane poslanče, skončil váš čas.). Otázka zní, proč tyto informace nedostávají lidé při informovaném souhlasu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr odpoví. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Dámy a pánové, vážený pane poslanče, těžko se to takto komentuje. Vy jste to tady přečetl ani ne celé, což samozřejmě v rámci toho času je jasné. Na druhou stranu znovu je třeba říci, že očkování proti nemoci COVID-19 je očkováním, které prošlo posouzením regulatorních autorit americké FDA, Evropské lékové agentury. Chápu, že asi budete zpochybňovat odbornost těchto institucí, ovšem jsou to instituce, které jsou standardně fungující v rámci posuzování veškerých léků. To není otázka pouze této vakcíny, ale posuzují celou řadu dalších léčivých přípravků. Mně nezbývá nic jiného než jim důvěřovat vzhledem k tomu, že je to nejvyšší odborná autorita, pokud jde tedy o Evropskou lékovou agenturu, v Evropě.

To, že samozřejmě každá vakcína má nežádoucí účinky - a není to jenom vakcína proti covidu, jsou to veškeré další vakcíny - to, že mají nežádoucí účinky léčivé přípravky obecně, je zkrátka pravdou. Kdybychom brali léky pouze podle nežádoucích účinků, tak bychom třeba neléčili onkologická onemocnění, protože onkologická léčiva samozřejmě mají celou řadu velmi vážných nežádoucích účinků. Na druhou stranu cílí na léčbu karcinomu a ta přidaná hodnota je zkrátka vyšší, než je to riziko. A stejně je to u těch vakcín, o kterých hovoříte.

Chápu, máte jiný názor, rozumím tomu. Ale podle všech studií, které jsou k dispozici v renomovaných časopisech typu Lancet a podobně, vakcinace proti covidu jednoznačně má vyšší přínos z hlediska ochrany daného jedince před hospitalizací, před těžkým průběhem. Ale dneska se ukazuje skutečně, že je pravdou - a teď to, myslím, publikovala americká CDC - že očkování proti covidu snižuje i výrazně riziko nákazy daného jedince a to, že ten daný jedinec bude nákazu šířit dále. Takže je to standardní nástroj. Vakcinace je už tady 150 let, to není nic nového. Vakcíny tady máme 150 let proti různým onemocněním. Díky očkování jsme vymýtili celou řadu infekčních chorob, na které svého času umíralo skutečně velké množství lidí. Já si myslím, že to bude stejné u covidu. Je to prostě infekční choroba, poměrně závažná, nebo může mít závažný průběh u celé řady lidí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP