(15.30 hodin)
(pokračuje Babiš)

A co se týče toho Muhammada bin Salmána, samozřejmě je to zase manipulace, protože ten příběh je takový, že pan Kulhánek byl v Saúdské Arábii, byl tam ve středu a ve čtvrtek, a psal mi, jestli nepozveme tohoto pána, kterého já neznám, díval jsem se na to až po vaší interpelaci, kdo to je. Takových pozvání má mraky lidí. Chápu, že pro vás české firmy neznamenají vůbec nic, ale Saúdská Arábie má peníze, ano, tenhle pán údajně dělá nějakou politiku změny, otevřené společnosti, a pokud s ním chce jednat ministr obrany Spojených států, tak nevím, kde máte problém. Jestli to ta vaše... nevím, jak jste na to jako přišel. My podporujeme ekonomickou diplomacii a samozřejmě tohle vzniklo na návštěvě pana Kulhánka. A vy tady účelově a zase manipulujete a říkáte, že já jsem ho pozval. Ne, já jsem ho nepozval. Mě se Kulhánek ptal, jestli ho může pozvat. Já jsem říkal: No jasně. Ani jsem nevěděl, kdo to je. Saúdská Arábie je země, se kterou jednají všichni, a nevím, proč bychom nemohli s nimi jednat, když teď tam byl náš ministr zahraničních věcí.

A k tomu Green Dealu. Prosím vás, vy jste reprezentanti těch šílených Zelených, vy jste naši Zelení. Vy jste Piráti-Zelení, vy jste v té frakci. Té frakci, která chce zničit Evropu. Ty nesmysly, které tam vykládají a navrhují a tak dále, takže se divím, že vůbec o tom tady mluvíte.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Je zájem o doplňující otázku, pane poslanče? Prosím.

 

Poslanec Jan Lipavský: Děkuji. Děkuji za slovo. Pane premiére, Zelení nejsou v Evropě ve vládnoucí koalici. Takže ta opatření, která přicházejí, i kdybych přistoupil na vaši interpretaci, tak to prostě tak být nemůže. My jsme v Praze udrželi jízdné, roční jízdné za 3 650 pro pracující občany a studenti a důchodci ho mají za nulu. Za čistou nulu. Takže vy, když jste tam natáčel video u toho automatu, tak jste vůbec nemusel, mohl jste normálně jet za nulu, protože už splňujete ta kritéria.

A jsem zvědavý, jak pozvání pana Muhammada bin Salmána - protože pan ministr zahraničních věcí tweetoval, že předal dopis, zvací dopis pana premiéra, tak to je vaše pozvání. Tak si to vyjasněte s panem ministrem, jak to tedy máte v té zahraniční politice, jak to děláte, a jsem zvědavý, jak to budete vysvětlovat třeba vašemu příteli panu Macronovi, který označil Saúdskou Arábii společně s Katarem za státy nepřímo sponzorující terorismus. (Upozornění na čas.) Děkuji.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Chápu, že vy chcete tady namluvit lidem, že vy nejste Zelení. Vy jste naši Zelení. A lidi tady mají bohaté zkušenosti, co jsou to Zelení, zelení fanatici. Vy jste naši Zelení, Piráti jsou naši Zelení, jo. A co se týče toho pozvání, nikdy žádné pozvání jsem nepsal, jo? A Emmanuel Macron mi naposledy psal esemesku, gratuloval mi k narozeninám. Tak určitě, když se mě na to zeptá, mu rád odpovím.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Poprosím paní poslankyni Irenu Blažkovou, aby přednesla svoji interpelaci, připraví se pan poslanec Josef Kott.

 

Poslankyně Irena Blažková: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vážený pane premiére, v posledních skoro třiceti letech jsme všichni slýchali z úst politiků z různých stran proklamace, že školství je prioritou a že platy pedagogů porostou až do nebes. Před pár lety, kdy platy učitelů byly opravdu bídné, jsme to všichni několikrát slyšeli ze stran, které v tomto sále sedí po mé pravici.

Jak ale všichni víme, zůstalo jen u slov, slyšeli jsme to i v roce 2017, než vznikla současná vláda, ale s jedním významným rozdílem, že tentokrát se tato slova stala realitou. Zkuste mi, prosím, pane premiére, vysvětlit, proč se teď za čtyři roky to podařilo a proč to nešlo předtím? Co se změnilo? Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji a slovo má předseda vlády Andrej Babiš.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Děkuji za dotaz. Ano, v minulosti, a máte pravdu, že jsme slyšeli, že platy učitelů budou na 130 procentech průměrné mzdy, ale víme, že takové sliby zůstaly jen na papíře, a bohužel ne na tom, na který se tisknou ve školách výplatnice. Takže proč to tehdy nešlo? No, to vám neřeknu, to se musíte samozřejmě zeptat jiných, a doufám, že se na to budou ptát i voliči, ale my jsme to zvládli. My jsme si dali v roce 2017 opravdu ambiciózní cíl a málokdo věřil, že se nám to povede, aby platy ve školství za pouhé čtyři roky vyrostly o 50 %, to bylo pro učitele po těch minulých zklamáních jako úplná science fiction.

Ale stalo se a je to vidět na grafu, který ukazoval pan ministr Plaga, a já ho mám tady taky. V podstatě to je tenhleten graf. (Ukazuje materiál.) Jo, tady vidíme, jak to bylo za SPOLU, jak to šlo dolů, ano, a jak za nás to vyrostlo. A toto byl dokonce, jo, dokonce náš velký kritik pan Münich tomu nevěřil a teď už tomu věří. Vláda řekla, že školství je prioritou, a tak prostě to po celé ty čtyři roky bylo. Do školství šlo tolik peněz jako nikdy dřív.

V roce 2017, kdy ANO resort školství převzalo, byl jeho rozpočet 156,5 miliardy, tehdy ještě včetně agendy sportu. A podle toho, jak se vyvíjí jednání mezi ministrem Plagou a paní Schillerovou, to vypadá, že v roce 2022 bude rozpočet školství minimálně 252 miliard. Dvě stě padesát dva, takže to je rozdíl obrovský. To je rozdíl téměř 100 miliard, a to bez sportu, protože ten už je pod Národní sportovní agenturou. Takže jsme de facto dali do vzdělávání našich dětí a mládeže 100 miliard navíc.

Samozřejmě že to nejsou jen peníze na platy, ale do všech oblastí, jako je i vysoké školství nebo investice do nových školních budov a jejich rekonstrukcí, na což předchozí, hlavně pravicové vlády taky zapomínaly. Platy jsou ale moc důležité, protože díky tomu, že v posledních čtyřech letech strmě rostly, se do školství začali vracet lidé, kteří pedagogiku vystudovali, ale kvůli platům šli dělat jiné profese.

A nejsou to jen naše slova nebo má slova, to potvrzují i studie různých institucí. Naposledy pan Münich z institutu CERGE, kterého asi nikdo nemůže podezírat, že jsou v něm nějací sympatizanti našeho hnutí - můžu citovat: "Platy učitelů díky nebývale dynamickému tempu zvyšování v posledních letech tak v roce 2021 téměř dosáhnou úrovně průměru OECD i EU, tedy zhruba 90 % průměru mezd vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců v ekonomice. Končící vláda Andreje Babiše tak naplní slib ze svého programového prohlášení."

Takže, paní poslankyně, jak se říká, když se chce, tak to jde. No a předchozím vládám se asi nechtělo, nebo prostě nebyly schopné zajistit potřebné peníze. Pamatujeme si, když pan předseda Fiala byl ministr školství, tam chtěl vlastně to školství zpoplatnit, nějaké zápisné tam vzpomínal, když byl rok a půl ministrem. Takže my jsme to udělali a nám se to povedlo, takže si myslím, že to je skvělá, skvělá situace.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Je zájem o doplňující otázku? Prosím.

 

Poslankyně Irena Blažková: Děkuji za odpověď. A já bych se ještě ráda zeptala dále. Platy tedy rostly, učitelská profese získala znovu svoji prestiž. Ale co když budou platy stagnovat, jaké jsou plány do budoucna? Ptám se tedy nejen na platy, ale obecně na školství jako takové. Děkuji za odpověď.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Já tady... mně to neukazuje... (Hledí na řečnický pultík.) Jo, ten čas... No, pan Plaga předložil Strategii 2030. A je tak skvělá, že Piráti to celé opsali do svého programu. Jsme rádi, že Piráti aspoň jednoho našeho ministra chválí. A samozřejmě, pokud budeme ve vládě, tak to musí pokračovat. My jsme právě dnes diskutovali o jednání, které bude v pondělí, a to bude s odboráři o platech všeobecně, o platech ve zdravotnictví, a tripartita bude v pondělí o platech, takže samozřejmě školství je to nejdůležitější a my musíme v tom pokračovat.

A my hlavně musíme zabezpečit, aby naše školství produkovalo ty profese, které potřebujeme. Já jsem (o tom) dneska mluvil na konferenci zdravotnictví, že... musíme orientovat jednak, aby ty kapacity škol produkovaly... akceptovaly ten zájem a taky ty profese, které potřebujeme - zubaře, dětské pediatry, dětské psychiatry, radiology a tak dále. No ale ve všech profesích, ve všech profesích. A ta škola je tam na to, aby identifikovala nadání toho žáka nebo studenta. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP