(14.50 hodin)
(pokračuje Michálek)

Co uděláme s tím, abychom nepřispívali k dalšímu rozhazování peněz do ekonomiky, které jsou rozhazovány na úkor státního dluhu, to znamená na úkor dalších generací? Děkuji za pozornost a děkuji předem za odpovědi.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Slovo má předseda vlády Andrej Babiš.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Děkuji za slovo. Nejhorší je, když o ekonomice mluví lidi, kteří nejsou ekonomové. Pozdravujte toho pana ekonoma. Já bych mu doporučil, aby se vůbec informoval, co se stalo na tom trhu. Vy tady vyčítáte nám, že jsme dali lidem peníze, ale lidi nejsou hloupí, oni ty peníze neutratili. Oni spotřebovávali úplně stejně, to je další důkaz toho, že je to nesmysl, co říkáte. Vy vlastně říkáte: Dali jste lidem peníze, potom se zdražilo. Úplně šílené, úplný nesmysl. Takže pan ekonom ať si to nastuduje. Já jsem k tomu psal nějaké vyjádření a jednoznačně lidi jsou rozumní. Neutráceli víc, odložili si ty peníze a o 500 miliard stouply úspory domácností.

Takže vy se snažíte tady namluvit lidem - a samozřejmě je to lež - že my můžeme za inflaci. Určitě nemůžeme, inflace je všude, v Americe, v Evropě, a samozřejmě že to ovlivňuje nás, naši ekonomiku. Ale my nejsme ti, kteří určují ceny ropy. Nebo není role vlády tady řešit inflaci, to by měla řešit Česká národní banka. Takže samozřejmě jsou vyšší ceny o 7,8 %, ale například my asi těžko můžeme zabránit vlivu vyšších dovozních cen na naše domácí ceny. Jak to máme dělat? To je absolutně nepochopení, co to je inflace. Takže my nechceme centrální regulace. Vy možná chcete zase nějakou pětiletku nebo všechno regulovat, vy chcete všechno danit, všechno sdílet.

Takže co je naše výhoda: no, naše výhoda je to, že máme vlastní měnu, naši korunu, že ta koruna posílila a díky tomu ty ceny nebyly vyšší o 10 %, ale byly vyšší jenom o 5,1 %. Protibabišovské koalice chtějí zavést euro. Vy říkáte: Zaveďme euro a potom by to bylo skutečně tak, jak říkáte. Všichni vědí, že ve světě se zvýšily ceny kovů o 20 %, že skutečně inflace, růst cen, v Německu je 7,6 % nebo v Polsku 8,9 %. Takže je to samozřejmě nepravda a je to role České národní banky, která by měla bojovat proti inflaci. A všechny výhledy jsou takové, že ta inflace půjde dolů. My uděláme hlavně maximum pro to, aby se nezvyšovaly ceny energií. Pokud vím, tak ceny potravin se tolik nenavýšily, a hlavně, co se navýšilo - no ropa. Ale my netěžíme ropu ani plyn. To se hlavně navýšilo.

Takže to jsou ty konkrétní věci, které my říkáme, a teď je otázka, jak k tomu přistoupí Česká národní banka. Bylo by dobré, aby skutečně nenavyšovala ty úroky, protože to by vůbec tomu nepomohlo, nemělo by to podle mého názoru vliv na trh a akorát by to poškodilo lidi a firmy. Takže ano, my s vyšší inflací můžeme v Česku bojovat vyšší produktivitou práce, novými technologiemi, které šetří drahé suroviny a komponenty, nebo energetickou úsporností výroby, ale jsou to nové investice, které naše vláda dělá. Takže je potřeba teď zachovat klid a v podstatě nezasahovat do toho vývoje, protože došlo k přerušení dodavatelských řetězců a ano, jsou problémy. Ale to, že dneska naše automobilky nemůžou vyrábět automobily, protože nejsou čipy, tak čipy se vyrábějí jenom v Asii na třech místech, pokud vím. Takže za to skutečně také nemůžeme.

My jsme dali lidem peníze. Vy to kritizujete, že jsme dali lidem peníze, a dali jsme jim o 7 % vyšší příjem, nižší daně. Dali jsme důchodcům rekordní důchody, ještě dostanou slevu na dani 1 %, takže to bude 8 příští rok. Vy říkáte, že jsme prostě dali lidem peníze, že údajně je měli utratit. Není to pravda. Naopak, zvýšily se úspory, lidi jsou rozumní, já jim za to děkuji. A tohle přejde, tohle přejde. Takže není tady žádný důvod - (Předsedající upozorňuje na čas.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pan poslanec má zájem o doplňující otázku.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Určitě, dát lidem peníze je dobře, pokud se ty peníze dávají relativně plošně a netěží z toho některé skupiny tak, aby se ukázalo, že vlastně ty záležitosti s covidem vůbec nesouvisí, jak řekl Nejvyšší kontrolní úřad. Takže pokud rozdáváte peníze na dluh pro další generace, rozdáváte peníze, které neexistují, tak skutečně to ekonomice úplně nepomáhá.

Ale já se ptám ještě jednou: Co konkrétně chcete dělat s tím problémem zdražování, to znamená, zvyšování cen? Ať už lidi dostávají dodatky k nájemním smlouvám, že musí platit stále víc, zvyšuje se jízdné, zvyšují se ceny potravin a tak dále, znehodnocují se úspory. Vy jste řekl, že je to odpovědnost České národní banky, ale řada ekonomů říká, že je to způsobeno právě nadměrným utrácením vlády na dluh, včetně třeba paní Nerudové, což je renomovaná ekonomka.

Takže ještě jednou se vás ptám, co konkrétně budete dělat s tím zdražováním, aby se to nepromítlo negativně na životech občanů.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji za dodržení času. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Paní Nerudová byla hlavně šéfka důchodové komise, ze které vypadly jenom výdaje a žádné příjmy. A pokud vím, je to kandidátka na prezidenta, takže to nechci moc komentovat. Znám paní Nerudovou, mluvili jsme spolu o důchodech, ale to určitě není pravdivé. Já vám znovu opakuji, že je to nesmysl, že ta inflace není, že my na to nemáme vliv. Můžeme mít vliv a budeme se snažit působit na ceny energií, ano. Ale jak máme ovlivňovat ceny ropy?

Takže není to tak, nemluvte o zadlužování. Vy jste právník, už chodíte do kanceláře Benešové dívat se, kde budete sedět jako ministr spravedlnosti. Proč tady vůbec vystupujete ve věcech, o kterých vůbec nic nevíte? Vy jste ekonomický diletant stejně jako váš Ferjenčík a celá ta vaše parta, s Bartošem, který mluví o Rumunsku a Ústí, a tak dále. Tak proč tady vystupujete, prosím vás, když ani nevíte, co to tam čtete? Kdo vám to psal? Jste úplně mimo.

Já jsem byl ministr financí a podle čísel velice úspěšný. Já jsem snižoval ty dluhy, já jsem tam seděl, já jsem bojoval proti karuselům, za EET, Daňová kobra a další věci. Máme jasné výsledky, máme dobré finance, máme skvělé ratingy. Tak o čem tady stále mluvíte? Na inflaci se zeptejte České národní banky. Já říkám, že predikce jsou, že to bude klesat, bude to klesat.

Takže nevím, o čem mluvíte, je to nesmysl a já to zásadně odmítám. Je to ta vaše mantra. Chcete namluvit lidem, že vláda způsobuje to, že jsou vyšší ceny něčeho. Ale nevlastníme ani řetězce, my o tom nerozhodujeme, jaké jsou ceny. Nerozhodujeme o tom, jaké jsou dovozní ceny. Takže není to tak, odmítám to, ale chápu, že se snažíte lidem namluvit... Lidé vědí, kolik dostali od nás peněz. (Předsedající upozorňuje na čas.) Dostali velké peníze a já jsem tomu rád.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Poprosím, aby svoji interpelaci přednesl pan poslanec David Pražák. Připraví se paní poslankyně Věra Procházková.

 

Poslanec David Pražák: Dobré odpoledne. Abych se vrátil k tomu, co tady můj kolega předřečník Jakub Michálek, prostřednictvím pana předsedajícího, říkal na začátku interpelace. Vážení spoluobčané, abyste věděli, tyto interpelace nejsou jenom pro někoho, ale jsou pro všechny poslance a všechny poslanecké strany ve Sněmovně, nejenom pro občas demagogické otázky jednoho subjektu.

Já bych se zeptal pana premiéra: V programovém prohlášení vlády je, že usnadní elektronickou komunikaci občan versus státní správa. Tak bych se chtěl zeptat, v jaké fázi jsme nebo jak jsme postoupili třeba u registru vozidel versus občan a navazující registry v odboru dopravy. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP