(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, budeme pokračovat ve schváleném pořadu dnešní schůze.

Dalším bodem jsou

 

201.
Ústní interpelace

Já se jenom rychle vypořádám s omluvami, které přečtu na stenozáznam. Omlouvá se paní poslankyně Andrea Brzobohatá od 14.30 ze zdravotních důvodů, pan poslanec Rakušan se omlouvá dnes od 14.30 z pracovních důvodů, pan poslanec Sadovský se omlouvá od 14 do 19 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Jakob se omlouvá od 14.30 do 18 z pracovních důvodů, omlouvá se pan poslanec Klaus dnes od 12.30 a také ze zítřejšího dne od 9 do 10 ze zdravotních důvodů, omlouvá se pan poslanec Petr Pávek od 14.30 do konce jednacího dne ze zdravotních důvodů, omlouvá se paní poslankyně Alena Gajdůšková od 14 hodin z pracovních důvodů, omlouvá se pan poslanec Roman Onderka z dnešního jednacího dne z pracovních důvodů, omlouvá se paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová mezi 14.30 a 18 z rodinných důvodů, pan poslanec Jiří Strýček se omlouvá dnes od 14.30 z pracovních důvodů a omlouvá se pan poslanec David Štolpa od 14.30 do 19 z pracovních důvodů.

Ústní interpelace, které jsou určené předsedovi vlády České republiky a ostatním členům vlády, je název tohoto bodu. Dnes jsme za účasti ověřovatelů vylosovali pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace nejprve na předsedu vlády Andreje Babiše či na vládu České republiky, a to v čase od 14.30 do 16.00, na ostatní členy vlády pak od 16 hodin do 18 hodin. Seznamy poslanců podle vylosovaného pořadí vám byly rozdány do lavic. Upozorňuji všechny poslance a interpelované členy vlády, že pokud budou vyčerpány interpelace na předsedu vlády, bude ihned zahájen blok interpelací na ostatní členy vlády.

Jako prvnímu dávám slovo panu poslanci Karlu Raisovi, který byl vylosován na prvním místě, aby přednesl ústní interpelaci na předsedu vlády České republiky Andreje Babiše, a připraví se pan poslanec Jaroslav Bžoch. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Rais: Dobrý den, pane premiére, dobrý den, kolegové a kolegyně. Mám takový dotaz - české veřejné finance dosahují rekordních schodků. Na letošní rok je naplánován schodek 500 miliard korun, příští rok vláda plánuje deficit 376,6 miliardy. Ale i přes tuto situaci se Česká republika řadí mezi nejméně zadlužené země Evropské unie. Nižší veřejný dluh vykázaly jen tři země Evropské unie.

Výrazným rizikem pro hospodaření státu je ale vysoké tempo zadlužování. Gradient je poměrně značný. Eurostat spočítal, že v prvním čtvrtletí jsme se zadlužovali druhým nejrychlejším tempem v Evropské unii. Můj dotaz tedy zní, co s tím jako vláda hodláte udělat a kdy tento trend zvrátíte. Děkuji za odpověď.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám, pane poslanče, za dodržení limitu. Slovo má předseda vlády Andrej Babiš.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Dobrý den, dámy a pánové. Děkuji za dotaz. No, musíme se podívat na stav našich financí, jaký byl, když hnutí ANO nastoupilo do vlády v lednu 2014. Když se podíváte na tuhle tabulku (ukazuje), tak vidíte, že koalice SPOLU neustále navyšovala dluh, a dokonce tady, v roce 2010 před volbami, pan ministr financí Kalousek strašil Řeckem a posílal tu slavnou složenku. Po volbách se dostali do vlády, a co se stalo? Navýšili dluh o 500 miliard až na úroveň 44,4 % HDP.

My, když se podíváme na očekávání tohoto roku, budeme ve výšce 43,5 % HDP. To je stále méně, než nám zanechala tady koalice SPOLU, a to my jsme za to období snížili daně o 509 miliard a napumpovali téměř 500 miliard do ekonomiky a podpořili ekonomiku tou částkou.

Co je samozřejmě relevantní, je to, co říkají ratingové agentury. A co říkají ratingové agentury? Když porovnáte 2013 a 2021, ve všech ratinzích jsme si polepšili.

Samozřejmě, je před volbami, stále někdo straší nesmysly a my jsme šestá nejméně zadlužená země v Evropské unii, ale Estonsko a Lucembursko nejsou státy, se kterými bychom se měli srovnávat, nebo Bulharsko. Takže to srovnání, když se podívám podle počtu obyvatel a průmyslu, je se Švédskem, a tam víceméně patříme mezi nejlepší země Evropské unie.

Samozřejmě máme výhled konsolidace veřejných rozpočtů a ten výhled říká o tom, že v roce 2024 budeme na 50 %. A kdybychom byli na 50 %, tak stále - protože ostatní se zadlužují - budeme mezi nejlepšími.

Není žádný důvod se něčeho obávat. To straší opozice, různí pop-ekonomové. Minule jsem četl v Deníku, jeden pop-ekonom straší, že obsluha dluhu a obsluha státního dluhu, to jsou úroky, které platíme z toho, co si půjčíme, z emise dluhopisů, kde musíme platit, ale někdy si půjčujeme za minus, takže my si půjčíme a ještě nám zaplatí. Tak podívejme se na výdaje na obsluhu státního dluhu, to znamená úroky za půjčky státu, jaké nám zanechala koalice SPOLU v roce 2013: 57,8 miliarda, protože stále navyšovali dluh. Kdybychom my nebyli přišli do vlády, tak se nic nezmění, a my jsme dali do pořádku veřejné finance.

Takže tady jsme to snižovali (ukazuje), dostal jsem to v roce 2016 na 40 miliard a od toho momentu jeden, dva, tři, čtyři, pět let jsme stále na 40 miliardách, 2021 se očekává nějakých 43. To je stále výrazně nižší, než nám tady nechala SPOLU. Takže ten pop-ekonom, který říká, že záhy - já jsem se ptal, co to znamená záhy, hned - že to bude 100 miliard, normálně lže a potom to ta redaktorka někde opakuje v Radiožurnálu, jo? A potom takhle ty lži se dostanou ven a potom je někteří opakují. Nesmysl.

Česká republika má skvělé finance, a samozřejmě co se týče nás, tak přece všichni vědí, kam ty peníze šly. Všichni to vědí. Takže když mluvíte o dynamice, tak škoda, že nikdo nemluvil o té dynamice, když jsem tady nastoupil v lednu 2014 a šli jsme takhle dolů, ze 44,4 na 30 - tam už byla paní Schillerová, mě tady vyhodil Sobotka ve 2017 - a šli jsme stále dolů. O tom nikdo nemluvil, že jsme snižovali, že jsme měli přebytek. (Předsedající upozorňuje na čas.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Je zájem o doplňující otázku? Není tomu tak.

Poprosím, aby si slovo vzal pan poslanec Jaroslav Bžoch, který byl vylosován na druhém místě. Připraví se pan poslanec Jakub Michálek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP