(16.40 hodin)
(pokračuje Luzar)

Termín energetická chudoba je již i v České republice, a když se na to podíváte, je to čím dál vážnější termín i v Evropě. Jsou už v Evropě země, které se tím vážně zabývají a hledají řešení. Bohužel, mnohdy zase jenom dotacemi - že dáme dotace, ať nejsou tak chudí, ať si můžou přitopit. Ale všechno na začátku má nějaké rozhodnutí, a na to se mnohdy zapomíná, ta politická rozhodnutí opřená čistě o politikaření nebo politiku, nebo jak to nazvete - světové vidění, je vcelku jedno. Ale technický výstup a to reálné pro občany je ten základní problém. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Toto vystoupení vyvolalo několik faktických poznámek. První byl přihlášen pan předseda Stanjura, ale ten to stáhl ve prospěch přednostního práva, takže nyní poslanec Dolínek, poté poslanec Čižinský s faktickými poznámkami. Prosím.

 

Poslanec Petr Dolínek: Děkuji, pane předsedající. Jenom... já jsem si myslel, jak jsme tady věcní a jak se udržujeme ve věcné rovině, a teď tady pan kolega Luzar semlel všechno páté přes deváté. Tady přece nejsou žádné dva postavené bloky zahalené bílou plachtou, a kdybychom umožnili někomu jinému se účastnit, tak se strhne ta bílá plachta a zítra se zapojí dva bloky do přenosové sítě. Nic takového není. Tady se bavíme o tom, že je běžná soutěž na dostavbu. Je to podle nějakých principů, ministerstvo připravilo něco, vedle zákona běží i další kroky, které jsou. Pan vicepremiér trvale jasně informuje o všech těch krocích. Představa, že kdyby v tuto chvíli ruský dodavatel byl, tak tady máme legii nějakých odborníků, a když to nebude ruský dodavatel, tak odborníci zmizí, je přece nesmysl. Jsme tady pořád ve stejné fázi.

A my jsme jako sociální demokracie od začátku deklarovali, že kromě toho, že chceme energetiku takovou, která je pro Čechy soběstačná a bezpečná, tak zároveň deklarujeme sounáležitost s NATO, s Evropskou unií. A co se dělo v posledních měsících, ukázalo, že kroky, které si ministerstvo, a děkuji za to, osvojilo potom, jsou nutné, abychom mohli všechny tyto věci... dostát v nich. Takže za mě to byla velká demagogie, co tady zaznělo. Jednoznačně jsou důležitější než tyto ideologické fráze kroky, které ministerstvo musí dělat.

Říkal jsem to v minulých týdnech a říkám to opět: Bez ohledu na to, jaká bude vláda po volbách, bez ohledu na to, zda se bude vláda ustavovat měsíc nebo půl roku, musí ty kroky teď v září, v říjnu, v listopadu, v prosinci běžet a pouze se ta vláda musí přizpůsobovat tomu harmonogramu. Jinak máme problém a ten nevyřešíme ideologií.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní poslanec Čižinský s faktickou poznámkou. Podotknu, že v 18 hodin máme pevně zařazený bod. Prosím.

 

Poslanec Jan Čižinský: Nebudu zdržovat, jenom jsem chtěl zareagovat na předřečníka, poslance Luzara. Chtěl jsem říci, že tento zákon je tady přesně proto, že se jedná o netržní podporu. Jedná se o záruky, které budou platit všichni daňoví poplatníci nebo český stát, a tím pádem také všichni daňoví poplatníci a všichni spotřebitelé energie. Pokud by nebyl předpoklad, že to celé bude netržní, je potřeba to číst: drahé, tak by tady tento zákon vůbec nebyl. Ten zákon není ekonomicky v pořádku, bohužel, je velký předpoklad, že zdraží elektřinu všem odběratelům a všem občanům naší země.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou ještě poslanec Kobza, prosím.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji za slovo. Já bych po té ideologické smršti, která tady zazněla, jenom připomněl, že za našimi humny, v Maďarsku v Paksi, Rosatom staví jadernou elektrárnu, která má rozpočet na dva tisícimegawattové bloky 12,6 miliardy eur. Z toho Rusko dává 10 miliard mezivládní úvěr, z celého kontraktu 40 % bude zadáno místnímu průmyslu. A vidíme, že to prostě jde, že my tady jsme poslušní určitých instrukcí, určitých tlaků, zatímco Westinghouse nedostavěl dva bloky ve Vogtle ve Virginii (Georgii?), má problémy s dostavbou elektrárny v Číně, tak jsem hluboce přesvědčen, že tento zákon snad - je tu určitá naděje - příští Sněmovna shledá stejně obskurním, jako je lex Búšehr, který je úplně k ničemu, ale přes to všechno z politických důvodů tady musí zůstávat. Tak jsem chtěl jenom připomenout, že realita trhu s energií je výrazně jiná, než se nám tu snaží podsouvat kolegové.

Varianta, že místo jádra, tím, že nebude, kdo by ho postavil, přejdeme na paroplynové elektrárny, jak se budou zavírat uhelné elektrárny, tak bych jenom připomněl, že výroba elektřiny z plynu je v podstatě ten nejdražší způsob, který můžeme mít, a samozřejmě to zaplatí naši lidé. Ten plyn navíc bude stejně ruský tak jako tak, protože bude chodit přes Nord Stream II, ale s německými tranzitními poplatky. To je všechno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan předseda Stanjura.

Než dorazí k mikrofonu, seznámím sněmovnu s omluvenkou poslankyně Langšádlové, která se omlouvá mezi 18. a 21. hodinou.

Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Nakonec jsem usoudil, že mi ty dvě minuty nemusí stačit - možná že budou. Vyprovokovalo mě vystoupení poslance Luzara. Celá jeho stížnost je o tom, že to nemohou stavět Rusové, když to přeložíte. Nic jiného to není. Číňané nejsou schopni postavit v Česku nebo v Evropě jadernou elektrárnu. Tečka. Pomíjím politické důvody, pomíjím bezpečnostní důvody. Nejsou schopni. Podívejte se, jak Rusům jde, respektive nejde výstavba jaderné elektrárny v Maďarsku. A je pravda, že jsme z bezpečnostních důvodů i poté, co všechny bezpečnostní složky a orgány vlády to nedoporučily, se s vládou dohodli, že je z toho tendru vyloučeno, je to dobře.

Že ty termíny jsou napnuté, to je jasné. Není tady... já neznám žádnou relevantní politickou sílu, která by odmítala jadernou energetiku. Netvařme se, že tady je nějaký souboj, jestli ano nebo ne. Jediný souboj byl o to, zda připustíme bezpečnostní riziko a připustíme, aby se soutěže mohly zúčastnit země, o kterých nevíme, zda by případně nevyužily problémy či výstavbu jaderné elektrárny k nějakému politickému nátlaku na Českou republiku, nebo zda je nepřipustíme. A bylo to většinou ve shodě, takže to je dobře.

Chtěl bych ale vyzvat pana ministra, aby vláda neváhala. On od nás ví, že v okamžiku, kdy jsme učinili tuto dohodu, že tam nebudou firmy z Ruska a z Číny, že není třeba čekat na novou vládu. Opakovaně jsme ho vyzývali, aby ten tendr spustil, abychom nenabírali další zpoždění, protože termíny ve skutečnosti jsou ohrožené. Je to na samé hraně. Může se to stihnout, nemusíme ještě křičet, že se to určitě nestihne, ale je škoda, pane ministře, že s tím váháte. Technická stránka dokumentace je přece připravena. Dneska formálně bude dovršen legislativní proces, předpokládám, že prezident republiky to podepíše, takže už není ani argument, že čekáme na návrh zákona. Z našeho pohledu za naši koalici klidně můžete vypsat tendr. Není třeba čekat na povolební vyjednávání, ustavení Sněmovny, na novou vládu s důvěrou, protože může dojít k dalšímu zpoždění, a byla by to škoda. Takže podle mě to není na žádné vzájemné děkování, zvítězil zdravý rozum a čeká nás plno práce.

K cenám energie: mnozí odpůrci dostavby nebo ti, kteří pochybují o ekonomické výhodnosti, argumentují budoucí cenou z nového jaderného zdroje v Dukovanech. Za prvé je třeba říct, že cena bude tvořit - nebo cena, kterou garantuje stát, bude tvořit - zhruba 10 % celkově vyrobené elektřiny. A za druhé: Pokud se nepodaří zastavit a otočit proces Green Deal, ta energie bude ještě jó levná z atomové elektrárny. Tady hrozí mnohem větší nebezpečí pro zdražení energie, a to si myslím, že je v českém národním zájmu, abychom dobře implementovali a adaptovali se, abychom přestali - a my musíme věřit těm, kteří nemají ty zkušenosti, takové to dohnat a předehnat kapitalistický svět, to přece známe z dob komunismu. Pak známe, Lisabonská strategie se to myslím jmenovalo, dohnat a předehnat Spojené státy v inovacích. Tiše to vyšumělo. A teď si Evropa podle mě klade nereálné cíle, protože si je klade sama a nebere v potaz velké kontinenty, velké znečišťovatele. Nejedná se o přirozenou inovaci v průmyslu, ale o politická rozhodnutí. A tady hrozí, dámy a pánové, mnohem vyšší cena energie, než dneska se nám vůbec může zdát.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: To byla v tuhle chvíli poslední přihláška v rozpravě. Další už nevidím, takže rozpravu končím.

Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova? Pan ministr má zájem, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP