(15.10 hodin)
(pokračuje Babiš)

Takže... Já nevím, jestli jste ten prospekt četl. A proč tady opakujete lži? Ano, my máme skvělá onkologická centra, všude máme. A Žluťák v Praze neznamená jejich destrukci a naopak. Pokud chcete o tom diskutovat, tak si veďte tu debatu s panem Cibulou nebo s Hajdúchem nebo se Svobodou. Já jsem byl jenom ten, který u toho byl a který to zkrátka zorganizoval. A to je všechno. Ano, škoda, že to někdo jiný nevymyslel. No, pan Jurečka má s tím problém, že jsem to udělal. Já chápu, protože samozřejmě z vás nevypadlo vůbec nic, takže je s tím velký problém. (Několik reakcí v pravé části sálu. Výkřik: Přestaňte lhát!)

Já s tím problém nemám. Já bych rád slyšel pana Michálka a pana Jurečku tady na mikrofon, aby řekli, že tenhle prospekt nemá nikdy být vydán. Já s tím nemám problém a zavolám ministra zdravotnictví, nechť ho nevydává, a jsme domluveni. (Reakce v pravé části sálu.) V pořádku, s tím problém nemám. Řekněte to tady na mikrofon, že nechcete, aby tento prospekt, tahle skvělá dokumentace (ukazuje brožuru), kde se lidi dozvědí, co mají dělat, se nedostala mezi občany. Řekněte to tady na mikrofon. A já s tím problém nemám. Hned po skončení vašeho vyjádření zavolám pana ministra Vojtěcha, on zavolá pojišťovně a řekne: Opozice si nepřeje, aby k lidem se dostala tahle brožura. A to je všechno.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní tedy vystoupí s přednostním právem pan poslanec Vlastimil Válek, potom ještě předseda klubu Pirátů Jakub Michálek.

Mezitím přečtu dvě omluvy. Pan Petr Fiala se omlouvá mezi 15.30 a 19. hodinou do konce jednacího dne z pracovních důvodů a pan poslanec Patrik Nacher se omlouvá dnes od 16 do 17.50 z pracovních důvodů.

Pane předsedo, máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Vlastimil Válek: No, člověk by měl odpovídat na dotazy. Já rád odpovím. Mám atestaci z radiologie I. a II. stupně a mám atestaci z intervenční radiologie a onkologie. Některé metody intervenční onkologie jsem tady zaváděl v České republice poté, co jsem se vrátil z poměrně dlouhé stáže z Japonska, kde jsem stážoval v National Cancer Center a Aichi Cancer Center. A tím pádem jsem členem výboru společnosti gastrointestinální onkologie. Samozřejmě, profesor Zaoral je špičkový odborník, zdravím, Mirku! (Mává do kamery.) Pan docent Urbánek je můj... pardon, profesor Urbánek dneska už, omlouvám se, je můj velký kamarád. Spolu jsme napsali několik publikací, protože jsem se podílel na tvorbě barcelonské klasifikace hepatocelulárního karcinomu, byť jsem radiolog. Možná by bylo dobré si o těch lidech něco zjistit, než je začnete kritizovat, kdokoli v této Sněmovně. Pak ta kritika je daleko ostřejší. Mimo jiné jsem také zakládal Evropskou společnost intervenční onkologie ECIO.

A pane premiére, dovolím si vás poslat na knížku, která nám teď bude vycházet. Je to největší učebnice gastroenterologie, její součástí je i onkologie, jejímž mám tu čest být spoluautorem. Autoři jsou profesor Zaoral, profesor Ryska a další odborníci včetně mě. Budu velmi rád, když se zúčastníte slavnostního křtění této knihy. Stejně tak váz zvu na další monografie, které by mi měly v letošním a v příštím roce vyjít a které se týkají samozřejmě diagnostiky a léčby onkologických nemocných.

Pokud nejsem v nemocnici, pokud nejsem v Poslanecké sněmovně, věřte mně nebo nevěřte, všechen volný čas včetně částí víkendů trávím v nemocnici a provádím intervenční výkony u našich onkologických pacientů - termoablace, mikrovlnné ablace, léčbu pomocí nanoknife a další postupy. Opravdu si myslím, že o onkologii toho vím hodně. První komplexní onkologické centrum, respektive první indikační komisi v České republice, omlouvám se, ne komplexní centrum, ale první indikační komisi, onkologickou indikační komisi jsme zakládali společně s profesorem Žaloudíkem, nyní senátorem za sociální demokracii, s profesorem Vyzulou - kdyby tady byl, tak to jistě potvrdí, bohužel tady není, nyní poslancem za hnutí ANO, a s dalšími kolegy. Dodneška spolu s profesorem Kalou, předsedou chirurgické společnosti, a doktorkou Ostřížkovou, onkoložkou, tuto onkologickou komisi vedu. Snažím se každé pondělí pro to vyčlenit čas, a když nemám, tak se připravuji přes neděli a posílám ta data.

Tolik o tom, co dělám, čím se v medicíně zabývám, a velmi vám děkuji, že jste mi umožnil to tady na mikrofon říct. Jsem za to velmi vděčný. Rád kdykoli pacientům, kteří mají onkologické onemocnění, pomohu.

Screening onkologických onemocnění je samozřejmě důležitá věc a já nezpochybňuji, ba naopak, budu velmi rád, když napříč politickým spektrem podpoříme další rozvoj komplexních onkologických center, ale tak, aby péče pro pacienty byla dostupná v celé České republice a aby za péčí nemuseli jezdit do nějakého centra, protože u screeningu toto není nutné. Screening není prevence, není transplantace. Dvě transplantační centra pro Českou republiku podle mého názoru stačí. Pracoviště, které provádí screening, a na vědecké radě vašeho ministra zdravotnictví, ještě než jste začal hrát tu hru s odvoláváním, tak toho, co byl původně ministrem, a teď už je zase, tak na vědecké radě pana ministra, ne, na radě poskytovatelů předseda rady poskytovatelů kolega Dvořák, což je gynekolog, velmi dobře předestřel tu představu, jak dál bude gynekologická společnost pokračovat ve screeningu karcinomu čípku.

To znamená, pokud se budeme bavit o medicínských věcech, o odborných, velmi rád se o tom budu bavit, ale myslím si, že to úplně nesouvisí s tou brožurkou. Vůbec nezpochybňuji odborný obsah té brožurky, jenom říkám, že podle mého názoru je vždycky lepší, než když píšou nějaké takovéhle doporučení jednotlivci, tak je lepší, aby za ním stály odborné společnosti a jejich výbory. Vždycky jsem to tak dělal, vždy to tak dělat budu a je to můj odborný medicínský postoj. Ten nemusíme mít všichni stejný, v tom se zřejmě náš postoj liší. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Teď tady mám tři přednostní práva, takže to zrekapituluji. Jako první vystoupí předseda klubu Pirátů Jakub Michálek, potom se připraví předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek a potom se připraví předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, vážené kolegyně, vážení kolegové, pan premiér nás tady informoval o obsahu té brožury, z níž 99 % není vůbec zpochybňováno. Takže ještě jednou, tato diskuse není o obsahu té brožury, ale o jejím zneužití k masivní propagaci jednoho konkrétního kandidáta před volbami. Takže proč do toho taháte lidi, kteří s podstatou té věci nemají vůbec nic společného? Vždyť to je přece úplně zbabělé. Ti lidé se tady vůbec nemůžou bránit. Ti lidé přece nezodpovídají za to, že jste tam dal svoji fotku. Ti lidé o tom vůbec nerozhodovali. Těm šlo o dobrou věc.

Naopak jste nám neřekl to podstatné: kdo rozhodl o tom, že má být brožura v této podobě vydána, a zda to bylo na základě vašeho pokynu, či pokynu vašich lidí. Bylo by naprosto fér od vás, kdybyste sem před nás poslance přišel a vystoupil s tím, že jste se prostě chtěl zviditelnit na prevenci rakoviny, která vás zajímá, a bylo vám líto to platit z vlastních peněz. Takže ptal jste se, jestli chceme, aby ta brožura byla v této podobě rozesílána. Já vám říkám svůj názor. Nechci, aby se lidem (posílal) prospekt s nelegální propagací jednoho kandidáta do voleb tři týdny před volbami. Já chci, abyste vrátil do českého zdravotnictví ty peníze, za které jste si tu kampaň udělal, a poslal lidem bez zbytečného prodlení apolitickou brožuru. To je to, co myslím, že tady chce drtivá většina lidí.

Děkuji za pozornost. (Potlesk v pravé části sálu.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP