(14.50 hodin)
(pokračuje Babiš)

A mimochodem, kromě pražského Žluťáku připravujeme skutečné centrum prevence na brněnském Žluťáku. Centrum prevence, že když přijde někdo, nějaká paní, do gynekologické ambulance na prevenci a vidí tam bohužel někoho, u kterého je vidět, že má rakovinu, tak se s ním ani nesetká, že ty prevence musí být organizované úplně jinak. A my jsme to prezentovali. Brněnský Žluťák má dostat na to 650 milionů a díky hejtmanovi Grolichovi, který prodal pozemek této onkologické nemocnici, se to bude realizovat.

Jsem rád, že se najdou i politici, kteří vnímají tu potřebu pro lidi a nedělají jenom politiku. Vy tady vystupujete teď proti lidem, proti prevenci. Vy vlastně říkáte. Nás nezajímá, že někdo onemocní na rakovinu, že tam není ta prevence. Stejně jste vystupovali s covidem. Takže nic nového a já strašně moc děkuji, že jsem tady mohl mluvit 21 minut. Jako čau lidi. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Mám tady dvě přednostní práva. Mám tady taky zároveň štos omluv, takže já je nejdřív přečtu, protože je vidět, že asi diskuse bude delší. Takže od 14.30 do 15.30 se omlouvá pan poslanec Ivan Bartoš z pracovních důvodů. Paní ministryně financí Alena Schillerová se omlouvá od devíti ráno do 17.30 z pracovních důvodů. Pan poslanec Špičák se omlouvá od 14.30 do konce jednacího dne ze zdravotních důvodů. Pan ministr vnitra Jan Hamáček se omlouvá dnes z odpoledního jednání z pracovních důvodů a zítra celý den také z pracovních důvodů. Dále pan poslanec Zdeněk Ondráček se omlouvá z důvodu pracovního jednání mimo Sněmovnu od 16 hodin do konce jednacího dne a ze stejného důvodu se dále omlouvá z jednání zítra na celý den. Dále premiér Andrej Babiš se omlouvá dnes... ne, zrušení omluvenky, pardon, zrušení omluvenky dnes od 14.30 hodin. Ano, pan premiér je již zde. Pan poslanec Ondřej Polanský se omlouvá od 14.30 do 15.30 hodin z pracovních důvodů. Pan poslanec Jiří Běhounek se omlouvá dnes od 18 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů a poslední co tady mám, je pan poslanec Václav Votava, který se omlouvá od 15 hodin do konce jednacího dne z osobních důvodů.

Teď přednostní práva. Jako první je předseda klubu Pirátů Jakub Michálek a připraví se předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Pane předsedo, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážený pane předsedo vlády, já si myslím, že tady nikdo nikdy nezpochybňoval, že prevence rakoviny je zásadní věc pro českou společnost. O tom tady přece vůbec nebyla diskuse. Vy jste tady nebyl, já to chápu, ale byl tady váš ministr zdravotnictví, takže vám určitě mohl předat informace, o čem jsme tady diskutovali. Myslím si, že je skvělé, že se zajímáte o rakovinu. Kéž byste se stejným způsobem zajímal i o covid. Mohli jsme z toho vyjít mnohem lépe za poslední dva roky.

To, že jste zajistil vydání brožury, je jistě skvělý počin, že po čtyřech letech tři týdny před volbami vychází vaše brožura o rakovině. Ale vždyť my máme v České republice spoustu odborníků, kteří by i bez vás zvládli vydat brožuru k prevenci rakoviny. To jste nemusel přijít vy jako premiér a zajistit brožuru. To mi neříkejte, že v českém zdravotnictví to nefunguje tak, že by takovéto věci Ministerstvo zdravotnictví neřešilo. Vždyť kolik je tam lidí, kolik je lidí ve zdravotních pojišťovnách a tak dále.

Vy přece jste nastavil systém tak, aby nebyl závislý jenom na vás, na vaší invenci, na tom, než vy přijdete s brožurou, ale aby všichni ministři sami proaktivně v těch věcech vystupovali, tak by měl fungovat funkční stát. To vaše vystoupení, se domnívám, že se tak snaží lidi rozeštvat, lidi poštvat proti sobě. Piráti si tady dělají kampaň. Ne, skutečně jsme velmi neradi, že tady k tomuto musíme vystupovat.

Ale to jádro toho, k čemu vystupujeme, je, že vy jste si musel tři týdny před volbami natisknout vlastní fotku na brožuru, kterou rozesíláte za peníze z českého zdravotnictví do dvou milionů domácností. A to zkrátka není fér, to není férová soutěž. A je naprosto správně a naprosto morální, že se proti tomu lidé ozvali, že to kritizují média. Myslíte snad, že by nebylo možné vydat snad tu brožuru bez politické propagace? Že by to nebylo přesvědčivé pro občany, když 50 % českých občanů to namíchne, když tam uvidí vaši fotku, a naopak se jim ještě zvýší úroveň stresu?

Pokud tuto věc děláte tři týdny před volbami, tak skutečně musíte počítat s tím, že to bude považováno za politickou propagaci. A to, že tady říkáte, že jste vymyslel to, že se má udělat brožura: to, že jste vymyslel brožuru, je skvělé, ale to, že si někdo vymyslí kampaň za peníze Ministerstva zdravotnictví a Úřadu vlády, přece neznamená, že má morální právo se tímto způsobem před volbami propagovat za peníze českého zdravotnictví. To vůbec není žádný argument.

A když říkáte, že my jsme nic neudělali - my taky máme svoji brožuru. Jmenuje se Česko inspirativní. Tam máte spoustu věcí, které jsme udělali, které jsme odpracovali po celé republice, v regionech, naši radní a tak dále. Ale je to za naše, za peníze, které má strana. A máme to v nákladech, když vydáme takovouhle propagaci. A pokud se u nás stane, že některý radní využívá ty propagační materiály k tomu, aby se tam zviditelňoval před volbami, tak to odsoudíme, s tím člověkem si to vyříkáme a snažíme se s tím něco dělat, ale ne, že to vydáváme ještě za svoji přednost a snažíme se to omlouvat.

Takže vy jste říkal, že nejste závislý na státu jako ti, kteří tady sedí v Poslanecké sněmovně. Všichni poslanci, kteří tady sedí, dostávají plat podle zákona, ale ten je dramaticky, dramaticky, ten je naprosto miniaturní v porovnání s tím, když se srovná částka 20 miliard, kterou vy jste dostal za všechny veřejné zakázky od státu, za všechny dotace od doby, kdy jste se stal premiérem této země.

Takže se tady bavíme o platu poslance versus 20 miliard. Nekonečně větší částka, kterou vy jste získal tím, že permanentně zneužíváte svoje postavení od A do Z ve všech oborech. A teď jste to akorát potvrdil tím, že tady ještě hájíte svoji volební propagaci za peníze z českého zdravotnictví. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přečtu ještě jednu omluvu. Omlouvá se pan poslanec Radek Koten z odpolední části dnešního jednání od 14.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů. S přednostním právem vystoupí pan poslanec Marian Jurečka, zatím poslední přihláška. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji, vážený pane předsedající. Pane premiére, kolegyně, kolegové, já si dovolím jenom stručně několik poznámek. Já si myslím, pane premiére, že nikdo tady vůbec nezpochybňuje velká rizika ohrožení naší společnosti z hlediska nádorových onemocnění a obtížnou situaci onkologických pacientů. Každého z nás se to může týkat, i když si třeba dneska připadáme zdraví. Každý z nás jsme to, myslím, prožili v našich rodinách.

Ale přiznám se vám, nevím, jak to působilo na lidi tady, kteří sledují dění ve Sněmovně. Politik, který chodí a říká: Já, já, já, to není normální politik. Když jsem četl spoustu knih a třeba rozhovory, které zaznamenávaly politické působení Tomáše Garrigua Masaryka, nebyl to politik, který by chodil a říkal: Já, já, já jsem založil tady československý stát. Byl to politik, který sloužil a mluvil o těch, pro které to dělá. Nemluvil o sobě.

Neslyšel jsem Angelu Merkelovou, která by říkala: Já, já, já. (Poslanec za ANO: Ich, Ich, Ich.) Ich, Ich, Ich, ano, správně. Slyšel jsem političku, která vždycky říkala: Dělám to nejlepší, co mohu, pro své občany, pro Německo, pro Evropu. Vy tady přijdete a říkáte: Já jsem všechno vymyslel. Mluvíte tady o tom, že tady někomu jde o nějaké benefity z platu. To mluvíte i o svých poslancích, že tady jsou jenom ze zištných důvodů? I je stavíte do této role? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP