Pátek 17. září 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Tomio Okamura)

203.
Odvolání Hany Lipovské z Rady České televize

Prosím, aby se slova nejprve ujala navrhovatelka tohoto bodu, poslankyně Olga Sommerová, která, bude-li souhlasit, se stane zároveň jeho zpravodajkou. Takže prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Olga Sommerová: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte, abych krátce citovala zákon o České televizi, § 5 odst. 2: "Člen Rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách, politických hnutích, občanských sdruženích ani vystupovat jejich jménem v jejich prospěch."

Členka Rady paní Lipovská od počátku působení v Radě České televize propaguje ve veřejném prostoru vyhraněný politický názor. Velkou část aktivit už projevila už před angažmá v politickém hnutí Volný blok, když vykonávala funkci v rámci Institutu svobody a demokracie. Paní Lipovská spolu s paní Bobošíkovou se podílela na založení institutu, je členkou správní rady, autorkou článků a internetových videí, které institut připravuje a veřejně šíří. (Šum v sále.) Já bych prosila klid prosím. Děkuji. Pod hlavičkou institutu vystupuje paní Lipovská proti jiným veřejným institucím, je podepsána pod materiálem o údajném bezpečnostním riziku a dění v České televizi (odmlka) a je také podepsána pod dopisem poslancům Evropského parlamentu, kde obviňuje Senát a ministra kultury z nátlaku na Českou televizi. Paní Lipovská nyní kandiduje jako lídryně -

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: (Vstupuje do řeči.) Já vás poprosím o klid v jednacím sále, protože je vidět, že paní poslankyni trošku dochází dech. Takže... (Poslankyně Sommerová se s výrazem nesouhlasu obrací k předsedajícímu.) Omlouvám se, ale... ne, já jsem to nemyslel špatně, já jsem myslel, že máte problém překřičet sněmovnu. Takže prosím o klid, o klid v jednacím sále.

 

Poslankyně Olga Sommerová: Já tady nechci křičet, nemusím mluvit, když se budou bavit jiní.

Paní Lipovská nyní vystupuje v hnutí Volný blok jako lídryně pro Pardubický kraj. Domnívám se, že tímto jednoznačným krokem naplnila výše zmíněný paragraf zákona a ztratila definitivně svoji nestrannost a nezávislost. Je tak naprosto zřejmé, že svým celkovým jednáním porušuje zákaz platný pro člena Rady České televize podle zákona o České televizi. A kladu otázku: Kdo jiný než Poslanecká sněmovna a Senát, tedy zákonodárci, mají dbát na dodržování zákona? (Poslankyně odchází ke své lavici.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Klidně se, paní poslankyně, můžete posadit ke stolku zpravodajů, protože jestli jste kývla na to, že jste zpravodajkou, tak prosím.

Nyní tedy zahajuji všeobecnou rozpravu, kde mám s přednostním právem... předseda klubu TOP 09 Vlastimil Válek se hlásí jako první. Pak se připraví - mám tady faktické poznámky, ale ani nezačala rozprava. Mám tady pět faktických poznámek, to je asi nějaký omyl. Pan poslanec Luzar, Ondráček, Grospič, Bláha, Volný. Můžu to odmazat? To je ještě asi z předešlé debaty. Jo? Ale proč se někdo hlásí na faktické, když ještě nezačala rozprava? To je divné. No dobře, já to tam nechám.

Vystoupí tedy s přednostním právem poslanec Vlastimil Válek a pak dostanou prostor ty faktické poznámky, protože musí jakoby na něco reagovat.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, máme lehce po dvanácté, nemáme moc času, proto navrhuji omezit debatu k tomuto bodu na dvakrát 10 minut maximálně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže dvakrát 10 minut, jasně, budeme o tom hlasovat. Já si jenom ještě prověřím, ty faktické poznámky mají poslanci Grospič, Bláha a Lubomír Volný? Hlásíte se do tohoto bodu na faktickou? Ne, takže poslance Grospiče odmazávám. Poslanec Bláha se také nehlásí k tomuto bodu? Ne. A poslanec Lubomír Volný k tomuto bodu na faktickou? Ne, ne. Teď ještě budeme hlasovat, ale na faktickou ne. Taky, takže vás už tam nechám.

Teď tady máme návrh na dvakrát 10 minut, takže o tom budeme hlasovat. Svolám poslance do jednacího sálu. Slyším žádost o odhlášení? Ano, takže vás odhlásím a všichni se znova přihlaste svými hlasovacími kartami.

 

Poslanec Vlastimil Válek, předseda klubu TOP 09, navrhuje omezit řečnickou dobu na dvakrát 10 minut.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 158, přihlášeni 94 poslanci, pro 71, proti 18. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy vystoupí... na faktickou poznámku Lubomír Volný. Pardon? Je to tak, protože poslanec Válek už jednou vystoupil, takže jakoby reakce, ale je to na dvě minuty. Potom se připraví v obecné rozpravě poslanec Jiří Valenta. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já si dovolím reagovat na to, co tady zaznělo. To je pochopitelně fraška na politickou objednávku. Je to směšné a nedůstojné této Sněmovny, jakkoliv tato Sněmovna podle mě příliš důstojná v posledních minimálně dvou letech nebyla. Nicméně Erazim Kohák, radní ČT 2001 až 2005, v roce 2004 kandidoval za ČSSD do Senátu. Jestliže ČSSD zvedne ruku k odvolání Hany Lipovské, tak jsou to pokrytci a lháři. Petr Uhl, radní ČT 2003 až 2009, kandidoval za Zelené do Senátu 2006. To jsou pokrytci, ti už jsou mimo Sněmovnu. Dana Makrlíková, radní a místopředsedkyně Rady ČT 2008 až 2014, v roce 2013 kandidovala za ODS do Poslanecké sněmovny. Další klub, který kandiduje v případě volby pro na titul Pokrytec roku.

Michal Stehlík - 2011, radní ČRo, 2016 kandiduje do Senátu za KDU-ČSL. KDU-ČSL nevím, jestli budou zlatí, stříbrní nebo bronzoví na stupni vítězů pokrytců.

Vítězslav Jandák - radní 2017, 2020 kandidoval do Senátu za ANO. ANO, které umožnilo tuto frašku, možná dostane jenom bramborovou medaili.

Petr Žantovský - radní ČTK, kandidoval za SPD 2020. U SPD dneska nepřekvapí vůbec nic po tom, co si podruhé zrušili krajské organizace v mnoha krajích. Takže o nich nepadlo ani slovo, nikdo je neodvolával.

Paní Sommerová je prostě sluníčko par excellence, která si ohýbá zákony, jak tady bude v průběhu této debaty ještě několikanásobně prokázáno, jak se jí zlíbí. Vím, že ten boj s tou mafií je marný, protože rozkrást 7 miliard ČT a mít tam politický vliv, to je důležitější než rovná páteř a poctivost, ale já udělám všechno pro to, aby se co nejvíc lidí dozvědělo o tom, jací jste pokrytci a kdo v mé soukromé olympiádě pokrytců zvítězil. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Čas. Nyní má slovo pan poslanec Jiří Valenta. Připraví se pan poslanec Tomáš Martínek. Prosím.

 

Poslanec Jiří Valenta: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážení kolegyně, vážení kolegové, za sebe se domnívám, že návrh kolegyně Sommerové na odvolání radní České televize Hany Lipovské je v tuto chvíli nejen právně nepodložený, ale směrem k potřebnému personálnímu obsazení tohoto orgánu především destruktivní. Uvědomme si v této souvislosti, jak takzvaná pravicová opozice dlouhodobě obstruuje sněmovní demokratický proces volby do Rady, což zřetelně ilustruje, jak prakticky absolutně může v demokratickém státě menšina bránit projevu svobodné vůle většiny. Chápu sice, že opozice musí mít nějaký nástroj k vyjádření i nesouhlasu s většinovým názorem, ale nezlobte se na mě, osm hodin na poradu takzvaných demokratických klubů tak, aby následně jednací den Sněmovny skončil, není nástrojem k vyjádření nesouhlasu, ale pouhou trapností, výsměchem a despektem k občanům této země. A je zcela lhostejno, že takovéto jednání náš jednací řád aktuálně umožňuje. Jakýsi osobní spor vedený mezi paní poslankyní Sommerovou a radní Lipovskou nyní nabývá na zbytečné politické intenzitě a my musíme v době, kdy v Radě České televize chybí - zejména a právě kvůli zmíněným obstrukcím jejich kolegů - již čtyři členové, řešit další útok na tento kontrolní orgán České televize.

Dámy a pánové, jde totiž v podstatě a zejména o to, aby byla Rada České televize pokud možno co nejvíce paralyzovaná, nikoliv o setrvání či odvolání radní Lipovské, a to v době, kdy se na Českou televizi snáší obrovská kritika z mnoha stran a od různých sociálních skupin naší společnosti. Rada České televize by v této době měla efektivně a snad ještě mnohem více než doposud pracovat ve prospěch nezávislosti, vyváženosti a objektivity největšího veřejnoprávního média v zemi tak, jak jí to předurčuje příslušný zákon. Každému, kdo se alespoň minimálně věnuje problematice veřejnoprávních médií, musí být jasné, že paní kolegyně Sommerová může být či snad je prodlouženou rukou některých nátlakových skupin, či skupin a jednotlivců, přímo či nepřímo dlouhodobě přisátých na televizní penězovody. Často je to velice podivuhodné čerpání peněz spřízněnými a to je v současné době ohroženo asi nejvíce za poslední dvě desítky let.

Nechci tady opakovat, že kolegyně Sommerová byla od roku 2012 předsedkyní Českého filmového a televizního svazu FITES, tedy organizace činící si svého času urputný nárok na možnost obsazování postů členů Rady České televize, a to podle bizarního návrhu, který podala skupina poslanců z řad ČSSD, KDU-ČSL, klubu TOP 09 a Starostů a Úsvitu v čele s předsedou volebního výboru Martinem Komárkem, poslancem za hnutí ANO. Pro občany této země bylo obrovským štěstím, že tento návrh, který paní Sommerová přímo podpořila, zapadl, jinak by členy Rady místo Poslanecké sněmovny volilo šikovně vybraných 22 organizací, jako jsou například různá umělecká a podnikatelská sdružení nebo církve. Navrhovatelům bylo tehdy naprosto jedno, že podle odborných analýz by byla velká část z těchto organizací v jasném a prokazatelném střetu zájmu. Dokonce i vláda upozornila ve svém materiálu na to, že více než polovina těchto organizací má v České televizi obchodní či strategické zájmy. Lobbistická novela navíc ani nepopisovala, jak by se postupovalo v případě, že by některá z organizací zanikla nebo by se rozpadla. Šlo prostě a jen o další z pokusů o převzetí moci v Radě České televize. Dnes se na tento pokus navazuje, a to dalším pokusem o destrukci celého tělesa Rady, jejímž nositelem je opět paní Sommerová.

Vůbec nechci hodnotit, zda paní Lipovská, která byla demokraticky zvolena sněmovní většinou, je tím správným členem Rady České televize, či nikoliv. Nepatřím k jejím urputným sympatizantům. Nejsem ani věřícím, ani příznivcem jejího nového volebního subjektu, ale jde mi především o to, aby se zachovala akceschopnost Rady České televize, a to do řádných voleb do tohoto orgánu zde ve Sněmovně. A potom zde již můžeme vést oprávněné diskuse, méně či více oprávněné, o odvolání jakéhokoliv člena Rady České televize.

Někteří zásadní podporovatelé a obhájci televizního managementu v čele s generálním ředitelem Dvořákem v každém případě a za každou cenu, jako je kolegyně Sommerová, by měli být v tomto okamžiku alespoň trošku soudní, objektivní a ke společnosti solidní, stejně jako jsem byl tehdy já a mnozí další, když jsme zde před časem také demonstrativně nenavrhovali odvolání tehdejšího radního Šarapatky, který si to dle názoru mnohých zasloužil ještě více. Ale překousnout jsme to museli, byť nám chodilo mnoho žádostí, proseb a urgencí k okamžitému jednání, a to od občanů napříč celou naší zemí. My jsme však dali přednost tomu, abychom prakticky jediný funkční, v uvozovkách funkční, kontrolní orgán České televize, byť si někteří z nás o jeho dlouhodobé efektivitě můžeme myslet cokoliv, totálně personálně nerozložili. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Pane poslanče, já jsem vám chtěl jenom říci pro vysvětlenou: tady pan předseda Martínek mě upozornil, že vás nestopuji, ale já jsem na displeji neměl totiž ikonku 10 minut, teď mi ji tam doplnili z IT oddělení, takže vy jste měl teď dojem, že končíte, ale můžete ještě mluvit pět minut, jestli chcete. (Poslanec Valenta: Už jsem všechno řekl.) Já bych vám zapnul ještě jednou pět minut, ale už mi z IT doplnili ikonu 10 minut, takže teď už to bude v pořádku. Proto jsem z kraje váhal, říkal jsem si, jestli to mám tedy počítat dvakrát, nebo jak to má být.

Jinak do těch dvakrát 10 minut se nezahrnují, pro vaši informaci, faktické poznámky. Faktická poznámka pan poslanec Blažek a potom se připraví pan poslanec Martínek. Tak prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Blažek: Dobrý den, děkuji za slovo. Po tom předchozím projevu chci za prvé zdůraznit jednu formální věc. Toto již není návrh poslankyně Olgy Sommerové, je to návrh volebního výboru, to znamená, že je potřeba si toto říci. A teď, vaším prostřednictvím, když začínám sledovat tok té debaty, milá Olgo, nejsi první představitelka české kultury, která v české kultuře leccos dokázala a která musí snášet bohužel to, co tě čeká teď ty dvě hodiny. Chci tě jen poprosit, abys nezanevřela na celou Poslaneckou sněmovnu, a já, který jsem tě měl možnost poznat až tady před těmi dvěma měsíci, ti chci jenom sdělit, že zdaleka nemáme všichni na tvou osobu tento názor, a zatímco tvoje filmy se budou ještě promítat za sto let, tak o mnoha z těch, co dnes na tebe budou útočit, se nebude mluvit možná už za čtrnáct dní. Děkuji. (Bouřlivý potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní přečtu dvě omluvy. Omlouvá se z dnešního jednání od 13.15 do konce jednacího dne z pracovních důvodů pan poslanec Martin Kupka a pan poslanec Antonín Staněk od 12 hodin dokonce jednacího dne z pracovních důvodů.

A teď má slovo pan poslanec Tomáš Martínek. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Vážené dámy, vážení pánové, i když kandidaturu nezávislých členů mediálních rad, ať už České televize, Českého rozhlasu či podobné, považuji za problematickou a může to pro někoho svědčit, že se jedná o politizaci kontrolního orgánu veřejnoprávního média, tak to není pro mě hlavní důvod pro odvolání Hany Lipovské. Už dávno jsme tu řešili více překročení zákona. Já bych tady chtěl přinést ten důvod, který je pro mě ten zásadní a který je podle mě poměrně exaktním porušením zákona o České televizi.

Členka Rady České televize Hana Lipovská obeslala část členů Rady České televize elektronicky výčtem svých požadavků na dozorčí komisi Rady ČT s deklarovaným cílem získat u pořadu Reportéři ČT s názvem Historie na přání, odvysílaného 27. 1. 2020 v České televizi, srovnání primárního a průběžného rozpočtu, detailní náklady na úrovni faktur, scénář pořadu, rozpočet pořadu, úplný natáčecí plán, smlouvy o dílo s autory pořadu, seznam interních a externích objednávek, kopie daňových dokladů při nákupu za hotové, honoráře, vyúčtování, došlé faktury, dohodu o výrobě a další doklady o technickém a právním zajištění výroby.

Aktérkou reportáže o Lidicích je přitom také Jana Bobošíková, prezidentka Institutu svobody a demokracie, kde Lipovská působí. Do konce července 2020 byla Bobošíková i předsedkyní lidické pobočky Českého svazu bojovníků za svobodu, nyní spolku Lidice Memory, kde od srpna 2020 působí i Lipovská. Hana Lipovská je zde prokazatelně ve střetu zájmů jako radní České televize, spoluzakladatelka Institutu svobody a demokracie Jany Bobošíkové, v dané době členka jeho správní rady, jeho analytička a členka spolku Lidice Memory.

Porušení § 5 odst. 2 zákona o České televizi radní Hanou Lipovskou došlo zejména u dílu pořadu Reportéři ČT s názvem Historie na přání. Zájmu Lipovské o detailní výrobní a další náklady tohoto pořadu totiž předcházela její konfrontace nad obsahem reportáže se šéfredaktorem publicistiky ČT Mgr. Markem Wollnerem, ředitelem zpravodajství PhDr. Zdeňkem Šámalem na jednání Rady ČT 26. 8. 2020 - viz audiozáznam ze zasedání Rady ČT 26. 8. 2020 na webových stránkách ČT.

Vystoupení radní Lipovské vyústilo z její strany v konfrontace a formu výslechu těchto zaměstnanců ČT s protiprávním přesahem jejích dotazů do ryze interní agendy redakce zpravodajství a publicistiky ČT a zcela mimo zákonné kompetence člena Rady ČT. V odvysílaných reportážích ke kauze Lidice přitom neshledala pochybení jak Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, tak předchozí Rada České televize ani Etický panel ČT.

Útok Hany Lipovské na obsah reportáže o utajované židovské oběti udání v Lidicích na jednání Rady ČT 26. 8. 2020 a odvetná snaha prověřit výrobní náklady právě na díl pořadu, který je kritický k její kolegyni z Institutu svobody a demokracie Janě Bobošíkové, průmět střetu zájmů radní ČT Lipovské a zmíněného institutu, kde Lipovská pracuje, lidické pobočky Českého svazu bojovníků za svobodu, respektive spolku Lidice Memory, je tu neoddiskutovatelný. Snahu o prověrku nákladů reportáže Historie na přání zopakovala radní Lipovská ještě ústně na zasedání dozorčí komise ČT dne 2. září 2020. Přítomní členové Rady ČT, konkrétně předseda Rady René Kühn a radní Martin Doktor, ale její požadavek na místě odmítli jako nepřijatelný a dozorčí komise jí požadované údaje k pořadu neposkytla.

Cituji: "Člen Rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách, politických hnutích nebo občanských sdruženích, ani nesmí při výkonu své funkce v Radě ČT jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů - striktně (stanovuje?) zákon o České televizi.

Snaha Ing. Hany Lipovské, Ph.D., o zneužití veřejné funkce člena Rady České televize k získání informací z dozorčí komise a odvetné prověrce nákladů na reportáž kritickou ke konkrétní zájmové skupině, v níž čelně figurovala její spolupracovnice, respektive ve prospěch ČSBS Lidice pod tehdejším vedením Ing. Bobošíkové, je nezpochybnitelným porušením zákona č. 453/1991 Sb.

Odvolání z veřejné funkce radní ČT Lipovské je jedinou možností, možnou reakcí Poslanecké sněmovny na skutečnost, že Hana Lipovská porušila § 5 odst. 2 zákona o České televizi zneužitím postavení člena Rady ČT a snahou získat u dozorčí komise Rady ČT interní informace o nákladech na pořad České televize kriticky pojednávající o kauze Lidice, ve které figuroval Svaz bojovníků za svobodu pod vedením Jany Bobošíkové i sama Bobošíková. Bobošíková je přitom prezidentkou jiné organizace i zde, jejíž byla Hana Lipovská v dané době členkou správní rady a nadále zde působí jako analytička. Bobošíková a Lipovská jsou společně členkami spolku Lidice Memory.

To je tedy odůvodnění, které bych byl rád, kdyby se doplnilo nebo bylo bráno jako odůvodnění případného hlasování o odvolání dané členky Rady České televize. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Patrik Nacher a připraví se pan poslanec Václav Klaus.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, pěkné odpoledne. Já bych si dovolil říct také pár slov k tomu, protože jsem se k této tematice vyjadřoval od počátku. Jsem člen volebního výboru a nabídnu trochu jiný úhel pohledu, jakkoliv možná v tom závěru vyústí v totéž, ale bylo by dobré, aby to tady zaznělo. (Otáčí se k předsedajícímu.) Mimochodem, pane předsedající, neběží mi tam čas. (Předsedající: Ano.) Teď to je, poctivě se o něj přihlásím. Děkuji. (Pobavení v sále.)

Za prvé bych chtěl říct, že ten, kdo byl účasten toho veřejného slyšení, tak si pamatuje, že Hana Lipovská ostatní převyšovala o jednu úroveň - v odpovědích, v reakcích. Musím říct, že si vzpomínám, že celá řada mých kolegů ji neznala a pak si jí začali všímat v momentě, kdy se na ni začal pořádat hon ze strany některých pánů senátorů. Dokonce se tady dělaly petice, aby ji vůbec nikdo nenominoval. Já to tady takhle řeknu historicky pro kontext toho, o čem my se tady bavíme. Pak získala silný mandát 114 poslanců, což je asi podle mě nejvíc v tomto volebním období, co získal člen Rady, ale nechytejte mě za slovo, každopádně suverénně to převyšovalo víc než tu polovinu, občas ty hlasy byly o dva, o tři, tady to bylo zcela suverénní.

Ano, Hana Lipovská od začátku tvrdě šla po tom, co má dělat radní České televize, prostě kontrolovat Českou televizi, její činnost, nechodit jenom na chlebíčky, odestát si to tam, něco tam odhlasovat formálně a odejít. I to, jak byla Hana Lipovská různě pronásledována, tu kamerou, tu bez kamery - mně osobně se to nelíbilo.

Takže tohle všechno, co tady řekli moji předřečníci, to pro mě rozhodně není důvod k odvolání Hany Lipovské, protože kdyby byli v té Radě jenom lidi se stejným názorem, tak oni pak nezastupují občany České republiky, který každý má jiný pohled a jiný úhel pohledu na fungování České televize. Pro mě osobně se to změnilo v momentě, kdy Hana Lipovská kandiduje za politickou stranu, nikoliv jako nějaký přívěsek na desátém místě, ale jako lídr. To znamená, že vystupuje za tu stranu, musí ji hájit, vystupuje veřejně a podobně. A v té chvíli - za mě - odpadá ta nezávislost de facto.

Pokud jde o de iure, jak jsem řekl, ani na tom de iure se právníci neshodnou. Koneckonců ona sama říkala, že nebude docházet po tu dobu na Radu nebo tam respektive nebude hlasovat nebo nebude pobírat plat. To je tedy za mě ten stěžejní důvod. A jak tady četl kolega Volný ta jména, Erazim Kohák za sociální demokracii, Petr Uhl za Zelené, Dana Makrlíková za ODS, Vítězslav Jandák za ANO a podobně, tak mi věřte, že já bych se v tomhle zachoval stejně. Konzistentně stejně.

A tudíž tady je můj dotaz na opozici, která je v tomto velmi aktivní - jak byste se zachovali vy, nebo jak jste se zachovali vy, kdyby se jednalo o člena vaší strany? Jestli byste byli stejně tak agilní? To by mě zajímalo a byl bych rád, kdyby na to někdo odpověděl, protože si myslím, že u politika se cení, když je konzistentní a reaguje takhle, ať už se jedná o politického konkurenta, nebo ať už se jedná o člena jeho vlastní strany, a připomenu to, co říkal Martin Kolovratník na volebním výboru - on byl, pracoval v Českém rozhlase a v momentě, kdy kandidoval, tak do několika dnů nebo týdnů rezignoval na pozici v Českém rozhlase. Tak to tady jenom říkám jako takový příklad, jak se dá reagovat.

Takže já bych poprosil, jestli by kolegové, kteří navrhují odvolání Hany Lipovské - a já říkám, já to podpořím, konzistentně to říkám od začátku, ale vedou mě k tomu úplně jiné důvody, a zároveň bych chtěl, abyste i vy jste byli tedy konzistentní ve vystupování, že když se to týkalo vašich členů, jakým způsobem jste reagovali vy. No a když už jsme u toho, u té Rady, tak bych tady připomněl, protože se to obsahově k tomu hodí, že součástí tohoto celého souboru je ta nekonečná obstrukce části opozice k dovolení členů Rady.

A myslím si, že stojí za to teď tady připomenout, že v momentě, kdy opozici se něco nelíbí, tak sem přijde kňučet. V momentě, kdy oni sami nadužívají jednací řád kumulováním pauz, kdy to nakumulovali, já jsem to přestal počítat, když už to bylo asi 18 hodin pauz, které byly i přes noc, tak je to v pořádku využívání jednacího řádu. Já jenom připomenu, že my jsme nedovolili čtyři radní vinou opozice. My máme teď před sebou nominaci pátého, pokud se odvolá Hana Lipovská, šestá. Ta rada v zásadě nebude fungovat.

Kolegům z opozice, kteří mohou být příští koalice, připomenu, ať jsou pak konzistentní, že pak zase budoucí opozice to může obstruovat stejně. A vy jste tady nastartovali stav, kdy v zásadě do Rady České televize nemusí být zvolen už nikdo nikdy. Nikdo nikdy, protože ty pauzy si můžeme potom brát všichni donekonečna. Já to tady říkám jenom proto, abychom znali kontext celé té věci a nebylo to pouze o nahánění Hany Lipovské.

Stejně tak by stálo za to připomenout to, jak najednou část opozice začíná hodnotit navrhující instituce. Deset let tady navrhovaly instituce svoje nominace. Nikomu to nevadilo, protože procházeli ti v uvozovkách správní. V momentě, kdy neprocházejí ti správní, tak se začnou pronásledovat navrhující instituce, jestli jsou hodny vůbec někoho nám sem navrhnout. A to si také myslím, že není dobře, a jsem zvědav, jestli to budete dělat v momentě, kdy budou procházet ti, kteří jsou vaši favoriti.

Toto všechno podle mě je v kontextu toho, co my tady probíráme. Znovu zopakuji, jak jsem řekl, já to odvolání - a říkal jsem to od začátku, tou politickou angažovaností - podpořím, nicméně je potřeba znát celý kontext toho, co se kolem toho děje, že ten svět opravdu není černobílý, tak jak nám ho tady malujete, a že pokud se nějakým způsobem nedáte dohromady, tak Rada České televize nebude fungovat. Bude tam chybět šest členů. Bylo by dobré, aby to občané věděli. Já vám děkuji za pozornost. (Tleská část poslanců z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní se na faktickou poznámku přihlásil pan poslanec Zdeněk Ondráček a připraví se pan poslanec Václav Klaus. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, v podstatě nechci zasahovat do této rozpravy ani do tohoto sporu, ale tak trochu musím reagovat na pana kolegu poslance Patrika Nachera, prostřednictvím pana předsedajícího, kdy on na jednu stranu říká, že mu něco nevadí a že ani nevadí, že paní Lipavská (správně Lipovská) kandiduje, ale že problém je, že kandiduje na čelním místě kandidátky. A pro mě je důležité - nebo dokonce na prvním místě kandidátky, že je lídrem možná, nevím, já se o ten Volný blok nebo jak se ten politický subjekt nazývá, nestarám - ale to mě překvapuje. Protože jestli má být něco zakázáno nebo není dovoleno, tak je úplně jedno, jestli to je na 15. místě nebo 21. místě nebo na 1. místě. A mně je to fakt úplně jedno. Já se musím ptát pouze na to, jestli to, že paní Lipavská kandiduje, popřípadě projevuje nějakou jinou činnost, zda je v rozporu se zákonem. A pokud to v rozporu se zákonem je, tak bych rád, aby k tomu byla nějaká právní studie někoho, kdo řekne: Ano, jednání paní radní, nebo jak se oficiálně ten název jmenuje, Lipavské je už v rozporu se zákonem, a potom není o čem diskutovat, potom by odvolána být měla. Ale jestli tady my máme rozhodovat na základě nějakého politického přesvědčení, jestli se nám paní Lipavská líbí nebo nelíbí a líbí se nám její činnost v té kontrolní v rámci České televize, tak si myslím, že to je pouze politické rozhodnutí. Pouze politické rozhodnutí! A pro mě je opravdu fakt jedno, jestli je na 1., nebo 19. místě kandidátky jakéhokoli subjektu.

A bylo zde zmíněno, kteří naši bývalí kolegové poslanci, popřípadě jiné známé osobnosti působili v některých pozicích těchto kontrolních orgánů a zároveň kandidovali buď do Poslanecké sněmovny, nebo do Senátu. Takže já za sebe říkám: Nebudu hlasovat pro její odvolání, protože dokud nebudu vidět porušení zákona, nevidím pro to důvod.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji taky za dodržení času. Ještě další faktická poznámka, pan poslanec Milan Feranec. Prosím, máte slovo, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající, dámy a pánové, zareaguji na to, co říkal kolega Ondráček. Pro mě kandidatura za jakoukoli politickou stranu je vrcholné politické angažmá. To tak je. Přece pokud politické strany uplatňují názory svých voličů, tak to kandidatura je, je to. Jestli to je přesně takhle v zákoně a podle zdravého rozumu to skutečně je.

A co se týká paní Lipovské - volba byla tajná. Já jsem ji volil a nestydím se za to, ale dneska zvednu ruku za její odvolání, protože skutečně je to a jestli proti liteře, ale určitě je to proti duchu toho zákona. A je to padni komu padni. To je úplně jedno, jestli je to Volný blok, nebo by to bylo za nás. Skutečně toto je podle mě v rozporu s duchem toho zákona, se zdravým rozumem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s faktickou poznámkou bude reagovat pan poslanec Zdeněk Ondráček a taky se připraví na faktickou poznámku pan poslanec Aleš Juchelka. Tak prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Ještě jednou. Já se omlouvám, vidíte, že jsem úplně mimo tu problematiku. Říkám paní Lipavská, ona je paní Lipovská, takže se na mikrofon omlouvám, protože toho člověka ani neznám, nikdy jsem s ním... Takže paní Lipovská, o které hovořím. A k předřečníkovi teď, co tady řekl: Neznám duch zákona. Je nějaká důvodová zpráva, tam je něco napsáno, tam můžeme hovořit o tom, co zákonodárce myslel, ale duch zákona, to je nějaké nové pro mě. Právní výraz, který zde používáme, pro mě jsou paragrafy, články a tak dále. Duch zákona prostě neznám.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní na faktickou poznámku vystoupí pan poslanec Aleš Juchelka a připraví se pan poslanec Jiří Bláha. Stále faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já jenom řeknu, vážené kolegyně, vážení kolegové, co jsem viděl, co jsem zažil. Já jsem předsedal tomu volebnímu výboru, kde právě došlo k tomu bodu programu, který navrhla paní poslankyně Sommerová, a de facto pro mě ten lakmusový papírek byl to, že se právě přítomnost paní Hany Lipovské na tom volebním výboru slila do těch dvou funkcí, a to je političky, která tam přišla za Volný blok bez roušky, bez toho, aby respektovala nějaká vládní nařízení. Měl jsem pocit, že místo aby tam byla ta, která obhajuje zrovna na programu zprávy o hospodaření a o činnosti České televize, které tam jako radní předkládá, tak je tam více jako politička právě za Volný blok, poněvadž se nedostavila ani na jednání samotného výboru, aby nás tam nějakým způsobem ubezpečila, že tou radní je. To byl pro mě právě ten lakmusový papírek tohoto smíchání, o kterém mluvil pan kolega Feranec, vaším prostřednictvím, v rámci duchu toho zákona.

A zároveň chci říct, že skutečně pořád trvám na tom, že je tady porušována základní demokratická hodnota, a to jsou svobodné volby, a to z řad opozice, která blokuje úplně trapně svými přestávkami dovolbu do Rady České televize.

Zároveň chci říct, že absolutně nesouhlasím s politickým obžalováním, které tady bylo řečeno nejen na výboru, ale i tady na mikrofon z úst paní poslankyně Sommerové, poněvadž tím, co ona řekla, se skutečně vracíme před rok 1989, kdy byli za politické názory lidi vyhazováni z práce, kdy byli vyhazováni jako umělci z různých projektů. A v tuto chvíli se bohužel k tomuto touto rétorikou a možná tady tímto duchem obžaloby k tomu pomalinku vracíme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku pan poslanec Jiří Bláha, zatím poslední faktická. Tak prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, kolegové, já bych chtěl navázat na slova, která tady teď na konci zazněla. To znamená, že já jsem prožil dobu komunismu od roku 1961 a pomalu jsem vnímal, co vlastně znamená mít stranickou knížku nebo nemít. Řadě kolegů to bylo vždycky předkládáno, že ty nemáš ten správný puntík, tak něco nemůžeš. Samozřejmě jsme se v té době naučili žít i bez toho, že jsme ty puntíky měli. Ale dostali jsme se do doby, kdy vlastně, a ještě navážu: v době, kdy ta doba končila, tak zaznívala hesla Nejsme jako oni! Nejsme jako oni! A my se vlastně vracíme zpátky. Začínáme lidi vyčleňovat.

A já chci jenom říct: já nevím nic o té kauze, nevím, jestli zmiňovaná paní zneužívá v Radě České televize svého postavení jako kandidátka nějaké strany, ale chci říct jenom to, že v okamžiku, kdy tomu tak není, tak se začínáme chovat úplně stejně, a měli bychom se zamyslet, jestli zákony, které jsme udělali, jestli předpisy, které jsme udělali, jestli jsou správné, jestli by to nemělo být tak, až když vykonáváš nějakou funkci, tak nemůžeš, ale jestliže kandiduješ a neovlivňuješ politicky něco... A to ještě můžeme říct v uvozovkách, kdo z členů rady nebo i vedení televize, kdo není oficiálně něčím členem nebo kandidátem, opravdu nesympatizuje s nějakou stranou? Jak to víte? Přece každý máme svou svobodnou vůli. A to znamená, že jestliže budu - a teď mě neberte za slovo - třeba člen ODS, to neznamená, že když přijde k volbám, je musí volit, že jo? (Předsedající: Čas.) Protože mě přesvědčí třeba jiná strana. Takže nad tímhle bych se zamyslel a šel tou cestou... (Předsedající: Čas, pane poslanče.) ... trošku té práce.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Prosím důrazně o dodržování času. Jedna dvě věty je v pořádku, ale tohle bylo už mnoho vět. Prosím, nyní má faktickou poznámku ještě pan poslanec Lubomír Volný. Zatím poslední přihláška. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: Vaším prostřednictvím, k panu kolegovi Juchelkovi. Vezmu to zprava. (Řečník se rozhlíží po sále.) TOP 09 nemají roušky. ODS pod nosem. Nezařazení nemají roušky. Piráti pod nosem. SPD nemají roušky. ANO pod nosem. (Někteří poslanci si roušky a respirátory rychle natahují na nos.) Kluci, už to nespravujte. ČSSD - kouknu se tady - ti jsou v pořádku. Soudružky - krásně - červená vám sluší. (Poslankyně KSČM Matušovská a Aulická Jírovcová mají červené respirátory.) Děkuji.

A vy jste zneužili toho, že tam přišli lidé, kteří mají stejný politický postoj jako tady ti odpírači roušek, které jsem právě jmenoval z pravého skoro až do levého spektra, a utekli jste zbaběle z jednací místnosti, kde paní Hana Lipovská byla. Ona tam prostě byla. Jako svůj občanský postoj si nenasadila roušku a byla připravena k jednání. Vy jste zbaběle utekli. Nejdřív jste na nás chtěli poštvat policii. Dokonce jste vypnuli, aby to všichni věděli, oni vypnuli zase záznam, aby nikdo neviděl tu policii, jak nás vyvádí. Jenomže tam naštěstí byl jeden telefon, jeden přímý přenos, takže Policie České republiky se prostě stáhla a odešla a neuposlechla tohoto nezákonného nařízení.

Co se stalo potom? Potom, když jste zbaběle utekli, tak jste ani nám zbaběle, ani paní Haně Lipovské neřekli, kde jste. Vy jste jí neposlali žádnou zprávu. Předložte důkaz jako členové volebního výboru, že jste ji upozornili, ve které místnosti probíhá to jednání. Nepředložili, neposlali jste jí vůbec nic. My jsme vás museli vyčenichat, protože vy jste se před námi schovali. A když chtěla veřejnost vstoupit do té místnosti, tak jste protizákonně nepustili veřejnost do místnosti, přestože to jednání je ze zákona veřejné, a vy musíte nejdřív oznámit, že budete hlasovat o neveřejnosti jednání, pak máte hlasovat a až pak máte tu veřejnost vykázat. Vy jste zneužili chudáka policistu, který porušil zákon a nepustil veřejnost dovnitř. Vy jste vlastně neumožnili paní Lipovské se něčeho zúčastnit, protože jste zbabělci a několikrát jste porušili zákon. Tak to prostě je.

A dneska tady pan předseda sedí, nenapomíná nikoho ani se nedezinfikuje. (Předsedající: Čas.) Ale vy jste si tam vytáhli roušky jako argument.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní tedy přečtu omluvy, se to naakumulovalo. Pan poslanec Pavel Jelínek se omlouvá mezi 12.45 až 23.45 do konce jednacího dne. No vidíte, tady už se predikuje nějaký delší průběh. Jiří Kobza se omlouvá 14.05 až 23.50 z pracovních důvodů. Pan poslanec Marek Výborný se omlouvá od 12.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů. A ministr Jan Hamáček se omlouvá prostě z pracovních důvodů z dnešního jednání.

Nyní tedy faktická poznámka - mám tři v pořadí: pan poslanec Aleš Juchelka, pan poslanec Patrik Nacher a pan poslanec Marian Bojko. Aleš Juchelka má slovo. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, děkuji moc. Nařízení vlády jsou nařízení vlády a já, a myslím si, že každý předsedající kteréhokoli výboru, by měl právě chránit všechny ty, kteří se toho výboru účastní, včetně veřejnosti, poněvadž nikdo z nás, ani vy, ani já nejsme epidemiologem, žádným odborníkem na šíření různých virů. Proto musíme důvěřovat tomu, co se předloží, a to, co vláda nějakým způsobem schválí na základě doporučení těchto odborníků. Proto mou jedinou cestou bylo, pokud se tady tato nařízení nedodržovala, chránit další lidi, kteří tam v rámci veřejnosti byli. Vůbec to nebylo mířeno... Kdyby si nasadili roušky, tak je to úplně v pořádku. Několikrát jsme jednali samozřejmě pod velkým tlakem veřejnosti. Vůbec nic se neděje. Všechno by proběhlo v pořádku, pokud byste uposlechli nařízení vlády a de facto nějakým způsobem dbali bezpečnostních zdravotních opatření. Nestalo se tak, proto se muselo dojít k jiné alternativě a musel jsem jako předseda výboru nějakým způsobem požádat kolegy poslance, abychom si odhlasovali neveřejné jednání právě z tohoto důvodu, abychom chránili zdraví spoluobčanů. Takže asi toliko k tomu výboru.

A to, že paní Lipovská stejně jako všichni ostatní byla určitě upozorněna na to, že se sedí někde jinde, protože byla součástí toho jednání, že se přemístili, tak to má na starosti tajemník toho výboru, který jí určitě esemesku odeslal, stejně jako všem těm, kteří byli řádně přihlášeni a byli účastníky toho jednání volebního výboru. Tak asi toliko. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano. Nyní vystoupí na faktickou poznámku pan poslanec Patrik Nacher a připraví se pan poslanec Marian Bojko. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. No, já jsem tam byl, takže vím, jak se to odehrálo. Musím se kolegy Juchelky, který předsedal tomu výboru, zastat. On vás, pane kolego, několikrát upozorňoval vás a všechny příznivce Volného bloku, abyste si nasadili roušky. O těch opatřeních já si také můžu myslet cokoli, dodržuji je. Tam je to v malé místnosti, abyste si to představili, velké množství lidí. Prostě se to buď respektuje, nebo ne. V případě, že ne, tak předsedajícímu nezbývá nic jiného než přerušit a řešit to nějakým jiným způsobem. Žádný policejní zásah nebo něco takového se nepřipravoval. Prostě se změnila místnost, přesunulo se tam. Všichni jsme dostali informace, kde to jednání bude. A tam podle mě, a Aleš Juchelka to řekl přesně, tam se právě podle mě ukázala ta dvojrole. Bohužel to tady musím říct, bohužel. Tam se ukázala dvojrole radního a zároveň kandidáta. Protože buď se ten člověk chová jako radní, tak si sedne vedle Pavla Matochy a přijde k nám na jednání, nasadí si roušku a obhajuje zprávy o hospodaření, o činnosti České televize, anebo sedí vedle vás a vašich příznivců s vlaječkami, ale pak už reprezentuje ten subjekt, nikoli toho radního.

To znamená, tam se to ukázalo, jak říkám, bohužel v plné nahotě v přímém přenosu, a myslím si, že tu informaci dostali všichni. Všichni se tam toho účastnili. Koneckonců vy nejste člen a přišel jste tam také, takže jste se to evidentně nějakým způsobem dozvěděl, včetně všech příznivců, kteří tam byli na schodišti kolem. To znamená, že to určitě nebyla nějaká tajná informace, to já si neumím představit. Tak tolik k tomu, jak probíhal volební výbor.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku pan poslanec Marian Bojko a připraví se pan poslanec Lubomír Volný. Prosím.

 

Poslanec Marian Bojko: Děkuji. Tady pan Juchelka v žádném případě neodpověděl na to, jestli paní Lipovská dostala informaci, kde se bude konat ta náhradní schůze, a já jsem naprosto přesvědčený, že vy jste to zpunktovali už dopředu a věděli jste, že tam přijdeme bez roušek, že si je samozřejmě nesundáme (nenandáme?). A já vládní nařízení, která 38krát byla smetena... Vám kdyby řekli, že budete chodit s jedním prstem v zadku a s druhým v nose, tak to budete dělat? Já ne, v žádném případě. Takže vy jste věděli, že to přesunete někam jinam. Nedali jste vědět. A kdyby vás lidi nevyčenichali, tak bychom to nevěděli. My jsme se ptali lidí, policie, ptali jsme se tady zaměstnanců, kde je ta schůze. Kdyby fakt vás někdo nesledoval, tak to nevíme.

A druhá věc je tahle. V té první místnosti nebyl pan ředitel Dvořák, ale v té druhé už byl. Seděl... (Reakce v sále.) Já jsem ho tam viděl. Ředitel České televize Dvořák byl v té druhé místnosti. Já jsem seděl vedle něho. (Reakce v sále.) No, kde jste se přesunuli na jednání do děvětatřicítky nebo kde to bylo. Takže proč nepřišel do té první místnosti? Nebyl tam. (Reakce v sále.) Tam nebyl prostě. To je úplně jedno. (Reakce v sále.) Nebyl tam. Jak jsme přišli do té první místnosti, tak tam nebyl. Seděl až nahoře. (Reakce v sále.) Já ho tam neviděl. Tak v tom případě se omlouvám. Já jsem ho viděl až nahoře, kde jsem seděl vedle něho.

Ale každopádně je zajímavé, že informaci, kde se koná to náhradní konání, paní Lipovská vůbec nedostala. Takže to je velmi podivné a já jsem přesvědčen, že jste to měli připraveno dopředu, protože jste věděli, že my si žádné roušky nenasadíme. Takže za mě to je prostě jenom šaškárna a prostě byl to na paní Lipovskou podraz.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku pan poslanec Jiří Bláha. Pane poslanče Jiří Bláho, na faktickou poznámku. Snad bych jenom požádal, aby poslanci mluvili na mikrofon. Prosím.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, kolegové, já se musím usmát, jakou hru to tady obě dvě strany hrají. Jedna strana chce ukazovat, jako že chodí bez roušek: Podívejte se, my to dokážeme, chodit bez roušek, a druhá strana říká: Musíte dodržovat něco. Tak se běžte podívat do zákulisí. Běžte se podívat na jakoukoliv konferenci, běžte se podívat na to, jak se bavíme my poslanci v zákulisí a tak dál. Prostě je to k smíchu, co tady hrajeme. Přestaňme hrát a řešme to, o co nám jde. Pojďme řešit to, o co nám jde, aby ty věci měly ten správný tvar, správnou myšlenku a správný směr. A to, jestli má někdo roušku, nebo nemá, to si prostě vyříkejme, ale přestaňme toho zneužívat. Pro mě to je prostě k smíchu. A ti lidé se v tom nevyznají, kteří jsou venku!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní na faktickou poznámku pan poslanec Zdeněk Ondráček. (Hlasitá rozepře poslance Bláhy a Králíčka mimo mikrofon.) Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedající. Je to velmi zajímavá diskuse, protože už i poslanci z jednoho politického subjektu na sebe vzájemně útočí, a možná že si dají mimo kamery flákanec, slovy pana poslance Volného. Ale musím říct, že mně je celkem jedno, i když možná mě trochu mrzí, že jsem na té taškařici jménem volební výbor, nebo jaké to zasedání bylo, nebyl, protože to mohlo být zajímavé, ale mně je v podstatě jedno, jak to tam probíhalo nebo co tam bylo a kdo o čem věděl nebo nevěděl. Je to zajímavé, jak si to tady dokážete říct, ale zase aspoň se to člověk dozví, jak může zasedat takový výbor. U nás na ústavně-právním výboru to je někdy takové hodně konzervativní a na výboru pro bezpečnost, tam většinou řešíme takové ty odborné věci. Je to určitě moje zkušenost.

Já bych to spíš chtěl vrátit zpátky, protože jsem stále nedostal tu odpověď, nebo jestli mně to někdo je schopen dát, teď myslím ten rozbor. Kolega mi dal nějaká ta omezení, která jsou pro radní, členy Rady České televize, a tam je napsáno, co nesmí, uvedeno: "zastávat funkci v politických stranách, v politických hnutích nebo občanských sdruženích, ani nesmí při výkonu své funkce v radě jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch" - stalo se tak, nestalo se tak, prosím? "Vystupovat nebo působit ve prospěch jiných skupinových zájmů" - stalo se tak, nestalo se tak? Kdy? "Podílet se na podnikání v oblasti hromadných sdělovacích prostředků" - činí tak paní radní, nečiní tak? "Zastupovat obchodní zájmy, které by mohly být v rozporu s výkonem jeho funkce nebo by mohly ohrozit důvěru v nezávislost nebo nestrannost jeho rozhodování" - stalo se, nestalo se? A "zastávat v České televizi jinou funkci než funkci radního nebo vykonávat v České televizi výdělečnou činnost, ani nesmí mít v České televizi jiné příjmy, než je odměna radního, nebo příjmy z užití předmětu ochrany podle autorského zákona". To samé platí prý také pro osoby blízké. (Předsedající: Čas!) Takže pokud mi na to někdo dáte odpověď, budu velmi rád.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní faktická poznámka, pan poslanec Lubomír Volný, zatím poslední přihláška. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já bych se tady k tomu tak dlouho nevyjadřoval, kdyby tady pan kolega Juchelka, vaším prostřednictvím, pane předsedo, nezačal lhát a útočit na paní Lipovskou, které znemožňoval účastnit se jednání toho výboru. Ale na tom výboru neměla roušku původně ani tady paní kolegyně Sommerová, prostřednictvím pana předsedajícího, nositelka několika cen za tvorbu od komunistických vlád, například Německé demokratické republiky nebo Československé socialistické republiky, poděkování od ministrů a podobně. Ona sama ji neměla nasazenu. Je to zdokumentováno na našich videozáznamech. Neměli ji nasazenu další lidé v tom výboru. A zase tady říkám: topka nemá roušku, nezařazení nemají roušku, SPD nemá roušku, tady kluci ji měli pod nosem, u vás se to také někdy nosí, někdy nenosí. Všichni víme, přesně jak řekl pan Bláha, je to jedno velké divadlo. A tady vám to nevadí, že vás kolegové také v malém prostoru, protože když ty metry čtvereční přepočítáme na 200 metrů (osob?), tak to bude podobné jako na tom výboru. Tak vám to tady nevadí, že vás strašně ohrožují? Jak to, že jste nevstal a neřekl jste, že nebudete jednat, dokud všichni nebudou dodržovat zákonná nařízení? Tam jste to udělal. Byl to jenom politický důvod k tomu, abyste mohli utéct někam jinam. Vy jste utekli někam jinam a součástí toho vašeho plánu bylo, že neřeknete paní Lipovské, kde to bylo, protože paní Lipovská volala i na výbor, a na výboru jí zaměstnankyně výboru řekla, že neví, kde to je. Volala tam. Máte nějaký důkaz? Máte esemesku, e-mail, potvrzení, telefonát, cokoliv, že jste jí dali vědět, kde to je? A kdy jste se dohodli, kde to bude? Neproběhla mezitím náhodou další schůze podle jednacího řádu? Neměla to být další schůze, když jste se dohodli, že to bude někde jinde? Máte zápis z té schůze? Máte, kdo tam byl přítomen? Kdo tam byl z veřejnosti? Máte protokol o hlasování, kdy jste rozhodli, že se ta schůze bude konat někde jinde? A máte nějaký ten důkaz, že jste paní Lipovské řekli, kde to bude? No nemáte, protože jste jí to neřekli!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Čas! Nyní pan poslanec Zdeněk Ondráček na faktickou poznámku.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedající. Vaším prostřednictvím, k panu poslanci Volnému. Pane poslanče, mně opravdu fakt je jedno, kdo z nich tady tu roušku má nebo nemá, stejně tak, kdo ji měl na jednání toho vašeho výboru, který se konal tak, jak se konal a přesouval. Jestli se domníváte, že to byla pak jiná schůze a jsou nové listiny, které by měli podpisovat, archy a tak dál, tak ať se tím někdo zabývá, ale já bych to chtěl vrátit zpátky do té podstaty věci. Porušila paní radní Lipovská - abych to zase nepopletl - Lipovská to, co říká zákon, co nesmí člen Rady České televize? Pokud ano, jestli byste mně - je tady těch pět bodů, které jsem si přečetl, které mi dal kolega, dělala to taková organizace, jako je Rekonstrukce státu, takže věřím, že to je z vaší strany velmi důvěřivá organizace - tak jestli mi někdo bude schopen odpovědět, jakým způsobem je porušila, abych se mohl kvalifikovaně rozhodnout, jak mám hlasovat. A předpokládám, že ta volba nebo to odvolání bude také tajnou formou, jakou proběhla i forma její volby. Takže prosím vás, vraťme se k meritu věci, ať víme, co ten člověk vlastně provedl a jestli máme důvod ho odvolat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní zase ještě jedna faktická poznámka, takže paní poslankyně Olga Sommerová. Vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Olga Sommerová: Dobrý den. Já bych ráda odpověděla tady předřečníkovi. Ano, paní Lipovská porušila zákon o České televizi tím, že působí ve prospěch politického hnutí, a to má jako členka Rady České televize zakázáno. Působí ve prospěch. Nemusí být členem, nemusí mít funkci.

A ještě jednu poznámku k té schůzi volebního výboru. Paní Lipovská byla pozvána řádně na řádnou schůzi volebního výboru. Měla 20 minut na to, aby si nasadila roušku. Ona dala přednost své bezrouškové ideologii před tím, že by byla ráda přítomna na projednávání jejího odvolání nebo odvolání či neodvolání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní dvě faktické poznámky, pan poslanec Lubomír Volný a připraví se pan poslanec Zdeněk Ondráček. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: Tak ještě jednou. Tohle je čistě ideologický názor tady paní kolegyně Sommerové, prostřednictvím pana předsedajícího, protože pouhá kandidatura není působením ve prospěch strany. V minulosti všichni kandidovali, takže předpokládám, že se zúčastňovali volebních kampaní a působili ve prospěch té strany soukromě jako fyzické osoby, to znamená, že říkali kamarádům: Vol mě, kroužkuj mě, my jsme výborní a tak dále. S tímhle tento zákon nepočítá. Zákonodárce s tím nepočítá, ona nesmí při výkonu své funkce působit ve prospěch žádné politické strany nebo politického hnutí.

Toto je prostě účelové pokřivení toho zákona, tak jak si vy přejete, protože si chcete vyřídit účty s člověkem, který chce zatnout tipec té miliardové mafii, která různými způsoby dotuje právě takové režiséry, kteří točí filmy, které nikoho ve své podstatě nezajímají. Tak to tady prostě funguje. Ta mafie, která je přisátá na 7 miliard ročně, ta mafie, která je přisátá politicky na Českou televizi, protože Česká televize není objektivní, nedává informace o různých názorech, nepozvali si do televize pana profesora Berana, nepozvali si do České televize pana profesora Turánka, nepozvali si do televize - Mariánku, PCR testy, prosím tě - pana profesora Žďárského, aby občanům vysvětlil, že mohli mít PCR testy ne za 1 200, ale za 50 korun. Nepozvali si pana Berana, aby jim vysvětlil, jak účinný je i Isoprinosine proti COVIDu-19, nepozvali si pana profesora Turánka, aby jim vysvětlil, že pokud se nechali infikovat, otrávit mRNA vakcínou, tak ta mRNA, genová terapie jim právě teď proudí jejich tělem a usazuje se jim na všech možných orgánech včetně mozku, včetně rozmnožovacích orgánů, a pokud jsou ty ženy těhotné, tak i na jejich placentě, čímž ohrožuje zdravý vývoj dítěte. Nepozvali si je tam, a tyhle lidi vy chráníte, protože proti těmhle lidem (Předsedající: Čas.) paní Lipovská úspěšně bojuje.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přečtu omluvy. Pan poslanec Jiří Mihola se omlouvá dnes z důvodu nemoci a pan místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip se omlouvá v době od 13.15 do konce jednacího dne.

Nyní vystoupí na faktickou poznámku pan poslanec Zdeněk Ondráček, zatím poslední přihláška na faktickou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji. Tak vidíte, opakování matka moudrosti. Jsem rád, když jsem to dvakrát zopakoval, aby mi někdo řekl, v čem spatřujeme porušení zákona ze strany paní radní, členky Rady České televize, tak jsem se tu informaci konečně dozvěděl. Děkuji paní kolegyni Sommerové za tu informaci, že tedy je to spatřováno s tím, že působila nebo působí ve prospěch politického subjektu nebo někoho takového.

Samozřejmě... zase pro mě je důležité tuto informaci znát. Kdo o tom rozhodl, že to působí, jestli to je pouze politické rozhodnutí toho výboru, toho výboru volebního, nebo kdo tak rozhodl, že to taková činnost je, protože já vzpomínám, když jsme před pár měsíci řešili něco podobného u kolegů Pirátů, kdy jejich, nevím, poradce, odborný poradce, nevím, jak to nazvat, prostě člověk, sloužící u policie s hodnostním označení rada, tedy v hodnosti rada, v hodnostním označením podplukovník, pro ně zpracovával nějaké činnosti, což je také v rozporu se zákonem, tentokrát č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, a tam se to řešilo několik týdnů, možná i měsíců. Nevím, jaký byl ten výsledek, to asi budou spíš vědět kolegové Piráti, ale myslím, že ten výsledek byl tak, že bylo vyhodnoceno, že jeho činnost jako policisty byla v rozporu se služebním zákonem, ale nevím, jaký následoval potom verdikt nebo sankce, jestli byl převelen nebo prostě co se stalo. To nevím. To by museli říct kolegové.

Takže jsem rád, že jsem se dozvěděl, co je tím hlavním důvodem z těch pěti bodů, které jsem zde přečetl. To znamená, že paní radní působí ve prospěch politického subjektu. No, ono pokud kandidujete, tak nějakou činnost vykonávat musíte, protože působit úplně jako nezávislý, byť jste nestraník, byť jste něco, není možné a vždycky tam asi zastáváte nějaký politický názor, respektive politický program, za který kandidujete. Pak samozřejmě, pokud jste na čelném místě, tak to asi musíte říkat vícero častěji, než když jste na 15. místě. Ale děkuji, že jsem se to konečně dozvěděl. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní faktická poznámka, pan poslanec Lubomír Volný, a připraví se Vojtěch Filip. Tak prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já proto, aby bylo jasné, že tady někdo jedná účelově, protože neexistuje žádný precedens, nic, tak tady budu citovat z veřejných zdrojů, iDNES a podobně. Zákon nezavádí neslučitelnost funkce Rady ČT s kandidaturou na funkci poslance. To je pro vás, paní kolegyně Sommerová, prostřednictvím pana předsedajícího. Není ani možné použít analogii, neboť zákon o České televizi je veřejnoprávní předpis, což aplikace tohoto výkladu vylučuje.

Skutečnost, že Hana Lipovská kandiduje, tedy není protizákonná. Vysvětlil pro iDNES.cz právník Aleš Rozehnal, který je také autorem odborné knihy Mediální právo. Ani druhé oslovení, právní oslovení redakcí iDNES si nemyslí, že je setrvání Lipovské v Radě ČT během kandidatury protizákonné, jednoduše proto, že kandidaturu ve volbách zákon přímo nevylučuje. Proti české legislativě to není. Až v okamžiku zvolení poslankyní by se dostala do kolize se zákonem o České televizi, uvedl právní František Vyskočil z advokátní kanceláře Vyskočil, Krošlák a partneři.

Já bych - abychom to mohli třeba hned ukončit, protože jinak tady budeme opravdu hodiny a hodiny zbytečně - bych chtěl od paní Sommerové, prostřednictvím pana předsedajícího, jestli máte nějaký právní rozbor a čí právní rozbor, nebo nějaký rozsudek, nebo nějakou... cokoliv z minulosti, co by podporovalo váš názor. Máte právní názor? Mě by zajímalo, jak jste ho získala. Vy jste tady jenom uvedla své dojmy a neuvedla jste žádný rozbor, neuvedla jste žádný názor, neuvedla jste žádný rozsudek, neuvedla jste žádné rozhodnutí Poslanecké sněmovny v minulosti. Vy prostě chcete jenom odvolat člověka, který vám šlape na penězovod, protože vy jste na tom penězovodu s ČT také nějakým způsobem jako tvůrkyně závislá, a vy prostě chcete pomoct svým kamarádům, kteří vám ten penězovod plní. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip na faktickou, zatím poslední přihláška na faktickou poznámku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající, pane ministře, paní a pánové. Budu stručný. Petr Štěpánek, bývalý radní, myslím za ODS, ještě když bylo právo, aby politické strany navrhovaly do Rady České televize a do Rady Českého rozhlasu a do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, napsal velmi dobrý právní názor na to, jestli je v rozporu nebo není v rozporu kandidatura za politickou stranu s výkonem funkce v Radě České televize nebo jinde. Samozřejmě že není, ani být nemůže, protože právo volit a právo být zvolen je ústavní právo v článku 19.

Ani zákonodárce tedy nemůže omezit právo někoho, aby kandidoval, proto to nemůže být ani v zákoně o České televizi, a výklad, že samotná kandidatura je v kolizi s právem být radním, je neústavní. Článek 19 Ústavy České republiky. Prosím, bavme se o tom jako zákonodárci, nikoliv jako politici, kteří mají pár dní před volbami. To je můj vzkaz této debatě, která je zcela nesmyslná a odporuje tomu, co jsme se dohodli, respektive nedohodli, protože nedovolba čtyř radních je to, co tady zatěžuje Poslaneckou sněmovnu. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Václav Klaus v obecné rozpravě a připraví se poslanec Marian Bojko. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Klaus: Dobrý den. Já už jsem to ani nečekal, že bych dnes ještě vystoupil, tak tady vystoupím dnes naposledy, naposledy v tomto volebním období a i v životě, takže jsem se rozhodl ještě promluvit. Nejsem provokatér, ale paní Sommerová vedle mě sedí celou dobu bez roušky, tak mi teď přijde trošku komické, abych si ji nasazoval. Otcovsky bych jí doporučoval, aby si ji také sundala, protože se jí bude lépe mluvit a nebude se tolik zadýchávat.

A teď k věci. Tato debata je symptomatická pro Českou republiku. Její zhovadilost, pokryteckost a všechno ostatní a neřešení podstaty. Od čeho my tady jsme? Máme státní organizaci se sedmimiliardovým rozpočtem, nutíme lidi platit televizní daň a zcela logické by bylo klást si otázky, co za to chceme? Co si objednáváme? Je to veřejnoprávní golf, nebo je to dětská tvorba? Nebo je strašný problém v České republice, že se nedozvíte zprávy, když je tornádo, že na to musíte mít státní televizi nebo rozhlas? Čili toto by byly legitimní debaty. Kolik to má stát, co si za to objednáváme, a já nejsem proti tomu, když se budou vysílat kvalitní filmy, jako býval filmový klub, vážná hudba, která se komerčně neuživí, sport hendikepovaných a tak dále. Já rozumím, že to soukromé subjekty nebudou vysílat, a můžeme se rozhodnout, že za nějaké penzum peněz si to stát objednává.

My z tohoto, z těchto vážných debat, ale nečiníme nic. Děláme tady pokrytecké triky, protože logicky poslanci neboli občané prostřednictvím poslanců ovlivňují Českou televizi, to není soukromý subjekt, čili my tady zavádíme nějaké mezistupně, kde ti mazanější se tváří, že jsou úplně nezávislí, takoví ti trošku naivnější to občas někde probleskne, ale to přece je naprosto komické.

A takhle my se tady chováme k energetice, která je před kolapsem, k inflaci a k rozhazování státních prostředků a třeba i k problematice České televize. Já bych přece čekal, že ODS jako pravicová strana bude hájit, ať je co nejvíc soukromých subjektů a že nepotřebujeme tolik státního. Nic, jo? Z druhé strany bych rozuměl, že si přejí, aby bylo všechno státní, a mají mít sedmnáct týdnů dovolené a všechny tyhle nesmysly. O. K., to je politický střet, ale nic se tady z toho neodehrává a je to naprosto komická debata o tom, kdo měl roušku, neměl roušku a o jedné paní radní. Já na tom nemám žádný zájem, oni mě dost kritizují s tou paní Bobošíkovou, ale na druhou stranu jako občan - znali jste někdy nějakého radního České televize, kteří tam jedli chlebíčky, brali ty peníze a všechno tomu managementu odkývávali? Teď konečně je jeden, dva, tři radní, kteří občas na něco upozorní, ať už zcela správně, nebo trošku nesprávně, a plní kontrolní roli. A z toho tady už mají někteří psotník.

Ale to hlavní je skutečně - bavme se o meritu, kolik to má stát, kolik potřebujeme programů. Potřebujeme - já nevím - státní internet a státní noviny ještě nějaké založit, jo, aby občané měli nějaké dostatečné pořádné informace? To také nemáme. Čili k čemu ta Česká televize a rozhlas je, co od ní chceme? Já to nemyslím hyperkriticky, já se často na Českou televizi dívám, má řadu kvalitních programů a ani v tom zpravodajství nejsou všichni zločinci. Ale na druhou stranu, skutečně lidé si teď vezmou telefon, mají on-line zprávy, to už není tak, jak to bylo, že se čekalo do půl osmé, aby se lidi dozvěděli, co se stalo. Čili ta debata je naprosto legitimní, ale tady v České republice ji nikdo nevede. Taková ta partička, co z toho má komerční zájmy, tak ta se hlavně stará, aby do toho nikdo nešťournul, někdo to tady zase přepjatě kritizuje, ale vůbec se nevede ta základní věcná debata. A to je takový odkaz toho, co se tady odehrává ty čtyři roky.

Ještě řeknu pár slov tady k největší politické straně. Víte, to, že nejsou dovoleni ti další čtyři, pět členů Rady, kteří by třeba byli kritičtí a méně emočně klidnější než radní Lipovská, to je trošku vaše vina a vašeho pana předsedy Babiše, protože se vždycky poděláte. Tady ta většina byla a vy jste to nechtěli. Vy raději čekáte a uhnete. Takže to je zase ta česká politika, že takoví ti Piráti jdou do Bruselu jako přímo a vy tam jdete jako takhle, ale víceméně k těm všem věcem dojdete úplně nakonec stejným a tady je odhlasujete.

To bylo vidět i u těch senátních vratek. Takže teď bych řekl Patrikovi a dalším: No, tak neplačte na tom hrobě, jo, až vás tam budou nahánět v těch veřejnoprávních médiích po volbách, jestli třeba prohrajete nebo nebudete mít většinu, tak si za to můžete i částečně sami, ale ta výpověď o stavu toho, co tady dohlížíme, je skutečně taková tristní.

Abych skončil něčím pozitivním, tak mě zrovna nic konkrétního nenapadá, ale přeju všem hezký den.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí v obecné rozpravě pan poslanec Marian Bojko. Je přihlášen dvakrát, takže dvakrát 10 minut. Tak prosím.

 

Poslanec Marian Bojko: Děkuji za slovo. Já bych chtěl jenom říct, že tady, když jsem tu před čtyřmi lety do Sněmovny vstoupil, tak jsem si tady málem klekl na kolena, co to je za svatostánek, a pochopil jsem, že v mé bývalé profesi báňského záchranáře jsou úplně jiní lidé než tady. Tam pohled do očí, podání ruky bylo závazné. Tady někomu podáte ruku a bodne vás do zad. Takže asi tak, co si o ctihodné Sněmovně myslím.

Co se týče toho případu Hany Lipovské, tady obstruujete, když to jde, obstruujete, obstruujete, nedovolíte Radu České televize. Všichni se na tom podílíte, všichni, protože všichni v té televizi chcete být. Všichni chcete mít ty svoje obličeje v té televizi. Veřejnoprávní, to určitě, takže jste pokrytci. Tady se obstruovalo, když se řešily církevní restituce, tak to bylo týden. To byly obstrukce, a zase jste ukázali, jací jste. Tady celý týden nikoho nezajímalo, jestli tu někdo mluví den, dva, tři, ale objeví se tenhle bod a zase jste nám omezili řeč, zase jste nám nasadili náhubky. To o něčem svědčí.

Takže orgánem, jímž se uplatňuje právo veřejnosti na kontrolu činnosti České televize, je Rada České televize. Rada České televize a její činnost je proto zákonem určena jako průsečík občanské společnosti a vůle lidu. Je volena Poslaneckou sněmovnou a jejím úkolem je zastupovat veřejnost a naplňovat zákon o České televizi. Rada České televize tedy nehájí zájmy ani České televize, ani jejích zaměstnanců včetně generálního ředitele a managementu, ani tvůrců. Podle zákona o České televizi do působnosti Rady České televize náleží kontrolovat účelné a hospodárné využívání finančních zdrojů a majetku České televize, schvalovat rozpočet České televize, přehled pohledávek, závazků a účetní uzávěrku České televize. Jak uvádí Nejvyšší kontrolní úřad, jediný, kdo může kontrolovat hospodaření České televize s jejím vlastním majetkem, je Rada České televize. Nejvyšší kontrolní úřad může kontrolovat pouze hospodaření s televizními poplatky, a to buď z vlastního rozhodnutí, nebo pokud o to požádá Poslanecká sněmovna či některý z jejích orgánů. Sama Rada České televize o kontrolu NKÚ požádat nemůže.

Pokud by Rada České televize ale kontrolu podle zákona o České televizi nevykonávala, může být Poslaneckou sněmovnou odvolána. Je to logické. Česká televize hospodaří s téměř 6 miliardami korun z peněz koncesionářů. Další 1,1 miliardy korun nepocházejí z televizních poplatků, což odpovídá objemu řady kapitol státního rozpočtu. Nejedná se o finanční prostředky managementu, zaměstnanců, tvůrců, ale o peníze občanů.

Ačkoliv je působnost a odpovědnost Rady České televize v oblasti hospodaření velmi rozsáhlá, zákonodárce zřejmě podle principu bona fides předpokládal součinnost managementu s Radou České televize. Nevybavil totiž Radu přesně vymezenými nástroji a pravomocemi, které by jí umožnily přístup k informacím o hospodaření v okamžiku, kdy management spolupracovat nechce a uchýlí se k obstrukcím s odvoláním na doslovnou dikci zákona. Příkladem je odmítnutí žádostí členů Rady České televize o poskytnutí závěru zprávy interního auditu ve věci správy a evidence nemovitostí. Ty podle informací generálního ředitele odhalily nevyjasněné majetkové vztahy u některých nemovitostí v používání České televize. V souvislosti s tím Rada žádala o poskytnutí celé zprávy, aby mohla zodpovědně zkontrolovat, zda management České televize přistupuje k nemovitostem s péčí řádného hospodáře, a to ve všech aspektech, jak finančních, tak právních. Tento požadavek byl reakcí některých členů Rady České televize na nutnost rychlého odkupu pozemků, na nichž se nachází budova studia České televize v Ostravě, za cenu výrazně převyšující znalecký odhad. O problému s pozemky se v České televizi vědělo minimálně 10 let, ale nebyl řešen. Generální ředitel však bez ohledu na předběžnou opatrnost odmítal se závěry zprávy Radu České televize seznámit jinak než na základě usnesení, a to ještě jen prostřednictvím dozorčí komise. Až do začátku letošního roku se Rada České televize musela spoléhat výlučně na zprávu o hospodaření České televize, rozpočet České televize a dlouhodobé plány programového, technického, personálního a ekonomického rozvoje České televize. Vznikla tedy paradoxní situace, kdy zákon Radě České televize ukládá povinnost kontrolovat hospodaření, ale zároveň jí s výjimkou zřízení dozorčí komise nedává přístup do interních účetních dokladů.

V rámci schvalování rozpočtu na rok 2021 proto Rada České televize přijala usnesení, kterým uložila dozorčí komisi, aby požadovala po generálním řediteli České televize zasílání pravidelného měsíčního reportingu o hospodaření České televize a současně aby dozorčí komise jednou měsíčně předkládala kontrolní závěry předmětného měsíčního reportingu. Tento nástroj má už ostatně delší dobu k dispozici Rada Českého rozhlasu prostřednictvím své dozorčí komise. Reporting dozorčí komise by Radě měl poskytnout informace o finanční kondici České televize. V současnosti ovšem nemá Rada k dispozici delší časové řady tak, aby mohla první útržkovitá data srovnávat s minulým vývojem a zasazovat je do kontextu. Tento nástroj bude možné plně využívat zejména v příštích letech. Prozatím tak má Rada možnost průběžně sledovat výdaje České televize, především na základě veřejných registrů. Bohužel, smlouvy zveřejňované v registru smluv vzhledem k míře začernění dávají více otázek než odpovědí. Neumožňují sledovat vývoj cash-flow v kontextu, přitom finanční prostředky České televize klesly za posledních 10 let o 79 %, vývoj pohledávek a závazků a už vůbec ne účelnost využívání finančních prostředků.

A tak nakonec zůstává Radě k věření výrok auditora, který byl podle schvalované výroční zprávy o hospodaření vydán bez výhrad. V této zprávě je uvedeno, že účetní uzávěrka za rok 2019 byla ověřena nezávislou auditorskou společností Ernst & Young Audit, s. r. o. A zde je problém, o kterém ČT ví, ale neinformuje Radu ČT navzdory opakovaným výzvám o jeho řešení. Problémem je vážná pochybnost o nezávislosti auditora. Výraz nezávislost je definován v § 14 odst. 2 zákona č. 93/2009 Sb., o auditorech. Má se za to, že auditora nelze považovat za nezávislého na účetní jednotce, pokud za prvé existuje jakýkoli finanční nebo obchodní vztah nebo jiný smluvní vztah včetně poskytování neauditorských služeb mezi ním nebo osobami tvořícími s ním síť a účetní jednotkou, za b) by při provádění povinného auditu a účetní jednotky docházelo ke kontrole vlastních služeb nebo by při provádění povinného auditu účetní jednotky existoval vlastní zájem na výsledku povinného auditu. Účetní uzávěrku České televize ověřuje počínaje výroční zprávou o hospodaření České televize v roce 2012 společnost Ernst & Young Audit, s. r. o. Zprávu nezávislého auditora podepisuje každý rok osobně vedoucí partnerka EY v České republice, paní Magdaléna Souček. Paní Magdaléna Souček je jednatelkou ve společnosti Ernst & Young Audit, s. r. o., která ČT audituje, a zároveň společnosti Ernst & Young, s. r. o., která uzavřela 24. února 2020 s Českou televizí smlouvu o spolupráci při výrobě pořadu. Tato smlouva je významně začerněna, nicméně lze z ní odhadnout, že se jedná o kontrakt na výrobu pořadu slavnostního galavečera předávání ceny Ernst & Young Podnikatel roku. Na začátku galavečera přivítala hosty Magdaléna Souček. V jeho průběhu předával cenu České televize za podnikatelský přínos kultuře a umění generální ředitel České televize Petr Dvořák, který v porotě ceny České televize také zasedal. Česká televize je nejen čtyři roky patronem ceny, ale také zároveň hlavním mediálním partnerem soutěže. Generální ředitel České televize... (Rozhlíží se po sále.) Nesedí tu nikdo, ani ministr, ani zpravodaj.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Čas. Uplynul vám čas.

Mezitím přečtu omluvy. Omlouvá se poslankyně Mračková Vildumetzová mezi 13.15 až 14. hodinou do konce jednacího dne, rodinné důvody. Dále se omlouvá poslanec Jiří Kohoutek, a to jak za včerejší jednání od 15 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů, tak z dnešního jednání, a to od 13 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Potom se omlouvá poslanec Martínek dnes od 13 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

Máte dalších 10 minut, protože ministr je tady. (Poslanec Bojko: Na začátku galavečera -) Pardon, musím vás přerušit. Je tady jedna faktická poznámka, nejdřív dostane prostor poslanec Zdeněk Ondráček. Já to tady u sebe vidím. Takže protože jste měl 10 minut, tak teď skutečně se vám tam vlomí do toho podle jednacího řádu poslanec Zdeněk Ondráček na dvě minuty na faktickou poznámku. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Budu velmi krátký. Chtěl bych prostřednictvím vás, pane předsedající, požádat pana poslance Bojka, jestli by mohl zbytek svých vystoupení být faktický a mluvit tu pravdu, aby to nebylo, jako když mluvíte vy, že prostě vždycky všichni. Já, když se řekne všichni, tak s tím mám zásadní problém. Všichni kradnú... Tak jestli kradu, tak to na mě oznamte a vždycky to na mě udělejte, já s tím nemám problém. Ale teď tady bylo řečeno, a mně se to, pane poslanče, nelíbí, že vlastně jste nás hodil všechny do jednoho pytle. Jde nám o to: KSČM, všichni, co jsme tady seděli, nikdo, nikdo, a to vám můžu říct zcela zaručeně, nezvedl ruku pro omezení řečnického vystoupení na dvakrát 10 minut. Nikdo z klubu KSČM. Takže prosím vás, jestli to udělal někdo jiný, tak to říkejte věcně a neříkejte všichni. Teď vám říkám, jak to bylo u klubu KSČM, a tak to prostě je a tak to bylo. Já se proti tomu ohrazuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní mám omluvu, poslanec Ondřej Benešík se omlouvá z pracovních důvodů od 13.30 hodin do konce jednacího dne. Dalších 10 minut má poslanec Bojko.

 

Poslanec Marian Bojko: Omlouvám se klubu KSČM, ale vy jste - SPD - hlasovali, poprvé jste hlasovali pro, já vám to ukážu. To je jedno. To není problém. Jináč komunistům se omlouvám.

Ale abych navázal na to, co jsem četl. Na začátku galavečera přivítala hosty Magdaléna Souček, v jeho průběhu předával cenu České televize za podnikatelský přínos generální ředitel České televize Petr Dvořák, který v porotě Ceny České televize také zasedal. Česká televize je nejen čtyři roky patronem ceny, ale také zároveň hlavním mediálním partnerem soutěže. Generální ředitel ČT Petr Dvořák -

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Pane poslanče, já vás jenom přeruším. Tady jsou stížnosti od poslanců, že vám neběží čas, ale já ho tady mám. Mně to ukazuje čas a vůbec nechápu, proč se to neukazuje na displeji. (Poslanec Bojko: A tady také není.) Tam také není. Teď jste měl 9.15, tak teď nevím, co teda... Tak mluvte dál, já vám dám o 20 sekund víc, ale já vás sleduju. Prosím.

 

Poslanec Marian Bojko: Hm, hm, hm. Generální ředitel ČT Petr Dvořák v pořadu, který ve spolupráci s Ernst & Young vyráběl, řekl: "Podstatou ceny České televize je nacházet takové odvážlivce, kteří jsou schopni a ochotni podnikat, kteří navíc svým podnikáním vydělávají peníze, a to tak, že přitom dodržují všechny zákony této země." Právě dodržování všech zákonů České republiky by však mělo být také povinností České televize, neboť jejím hlavním úkolem je podle zákona o České televizi přispívání k právnímu vědomí obyvatel České republiky. "Smlouva o výrobě pořadu s propojenou osobou auditora však zakládá významné pochybnosti o dodržení nezávislosti auditora. Během 14. jednání Rady ČT 9. září 2020 jsem se generálního ředitele České televize na tento vztah obou společnosti zeptala." To je Hana Lipovská. Generální ředitel Petr Dvořák: "Děkuji za upozornění, paní radní, ale tohle je věc, kterou víme a kterou v tuto chvíli řešíme se společností Ernst & Young, a předpokládáme, že až najdeme řešení, tak vás s ním můžeme seznámit. Není to věc, o které bychom nevěděli." Po šesti měsících Rada České televize o řešení informována nebyla. Nebyla informována ani o tom, že by Česká televize změnila auditora.

Tím však otázka kontroly hospodaření České televize nekončí. V červnu 2020 jednomyslně 15 hlasy všech svých členů přijala Rada České televize usnesení: "Rada doporučuje přistoupit k jednorázové hloubkové analýze nákladů a k návazným doporučením ze strany renomovaných poradenských institucí s mezinárodní zkušeností v oblasti veřejnoprávních médií." Jak vyplývá z veřejných dokumentů, k nadlimitní veřejné zakázce hloubková analýza základů České televize za účelem racionalizace procesů a řízení, hospodárnosti a efektivnosti, Česká televize oslovila jako potenciální dodavatele, kteří se účastní předběžné tržní konzultace, společnost takzvané velké čtyřky, mezi nimi také společnost Ernst & Young. Z předběžné tržní konzultace mimo jiné vzešlo navýšení předpokládané hodnoty zakázky na 12 250 000. Společnost Ernst & Young však měla sama sebe z celé veřejné zakázky vyloučit, což se nestalo. Rada ČT byla navíc oficiálně upozorněna stížností jedné z auditorských společností na potenciální závažná pochybení při vypisování této veřejné zakázky. Na dotazy Rady České televize v této věci však generální ředitel České televize Petr Dvořák opět nechtěl odpovídat.

Důvody ospravedlňující požadavek skutečně nezávislého hloubkového, ne-li dokonce forenzního auditu přitom existují. Pochybnosti o závazcích po splatnosti společnosti Médea zazněly již v lednu 2019 v publicistickém pořadu České televize 168 hodin. Česká televize však i poté se společností Médea, a. s., uzavírala řadu smluv, na což upozornil letos v únoru věřitel a navrhovatel insolvenčního návrhu na dlužníka pro jeho úpadek ve formě platební neschopnosti, společnost LIPIAN Trade, a. s. Obdobné smlouvy by nepředstavovaly zásadní hospodářský problém, měla-li by Česká televize pohledávky se společností Médea, a. s. pojištěné, v opačném případě by však vznikly významné pochybnosti o výkonu péče řádného hospodáře. Na písemný dotaz i na dotazy během jednání Rady České televize generální ředitel Dvořák jednak odmítl odpovědět, jednak uváděl, že odpovědět neumí. Rada České televize proto pověřila svoji dozorčí komisi, aby převzala podklady ke splátkovému kalendáři ze společnosti Médea, a. s., a vypracovala odpovědi mimo jiné na otázku, zda je součástí splátkového kalendáře také výslovné uznání dluhů, případně další výhody pro Českou televizi zlepšující vymahatelnost pohledávek.

Obdobně problematickou se jeví být kauza Leica Gallery Prague, vlastněné rodinou generálního ředitele Petra Dvořáka, který je taky předsedou její správní rady. Leica Gallery se pravidelně objevuje ve vysílání zpravodajských pořadů České televize, minimálně v jednom případě byla divákům vystavovaná díla nabízena k zakoupení. Obchodní smlouvu o propagaci mezi Českou televizí a Leica Gallery se přitom ve veřejných registrech nepodařilo dohledat. Rada ČT o její existenci nebyla informována ani usnesením své dozorčí komise z října 2019 - ta sice konstatovala, že žádnou smlouvu ani jiné plnění ve smyslu článku 2.1 ani 2.7 Kodexu České televize Leica Gallery Prague, o. p. s., s ČT neuzavřela a neuskutečnila plnění ve prospěch Leica Gallery Prague ani jiným způsobem - Nevysvětlila však, na základě jakého právního vztahu zněla ve zpravodajském vysílání od moderátorky Barbory Peterové věta: "A pokud by se vám ty fotografie zalíbily, tak si je můžete v podstatě i koupit jako takové, a exkluzivně jenom tady v Leica Gallery je v prodeji i kniha."

Leica Gallery však nemusí být jediným střetem zájmů. Na obrazovce České televize se po zvolení Petra Dvořáka generálním ředitelem opakovaně objevovali i odborníci společnosti GOPAS, a. s., kterou generální ředitel stále vlastní se spolumajitelem společnosti PPF Ladislavem Bartoníčkem. Uvedené příklady jsou výsledkem zjištění, ke kterým se aktivní člen Rady České televize může dostat výlučně na základě veřejných zdrojů. Navzdory opakovaným pokusům však členové Rady České televize narážejí na snahu managementu kontrolní činnost ztěžovat a úlohu Rady udržovat pouze ve formální rovině. Pokud by taková spolupráce s generálním ředitelem měla přetrvávat i nadále, nemohla by Rada České televize plnit svůj zákonem daný úkol.

Vztah generálního ředitele České televize a Rady České televize je značně specifický. Z podstaty věci nesmí nabýt formy regulatory capture, při které rada jen pasivně přijímá a bezmyšlenkovitě schvaluje veškeré managementem předložené podklady. Nesmí však být ani konfliktním soupeřením, nýbrž partnerským dialogem obou orgánů. Je v zájmu České televize a české společnosti, aby Rada České televize a generální ředitel České televize společně spolupracovali. Zcela nežádoucí patová situace, která by mohla veřejnoprávní televizi a zájmy koncesionářů výrazně poškodit, může vést v konečném důsledku buď k odvolání Rady České televize Poslaneckou sněmovnou a zvolení Rady nové, nebo odvolání generálního ředitele, případně paralelní personální změně obou orgánů. Tato řešení jsou zcela rovnocenná a každé z nich by bylo plně legitimní a legální, neohrožovalo by ani stabilitu české společnosti, ani demokracii, ani svobodu a nezávislost veřejnoprávních médií. Pokud by však Rada České televize na svou činnost rezignovala, nezajímala se o hospodaření, nejednala podle zákona a mlčky za peníze koncesionářů přihlížela jejímu hospodářskému pádu, nepřátelé veřejnoprávní televize by zvítězili. Proti svobodě a nezávislosti České televize dnes totiž nebojují ti, kdo se ptají a aktivně vykonávají kontrolní činnost, nýbrž ti, kdo po členech Rady České televize požadují zpohodlněné nicnedělání.

A teď něco k nějakému střetu zájmů a tak dále z minulosti. Člen Rady České televize Petr Žantovský z roku 2020 (2000?) bude na podzim pod hlavičkou hnutí SPD Tomia Okamury kandidovat do Senátu. Aby se člen mediální rady ucházel o zvolení do zákonodárného sboru, je ojedinělé. Někteří experti Žantovského kandidaturu považují za neetickou, zákon přitom členům Rady nezakazuje být senátorem, ale jen poslancem. Sám Žantovský aktuálně sdělil, že by v případě zvolení z Rady ČTK odešel. Žádný člen Rady České tiskové kanceláře nevyvolává takové emoce jako Petr Žantovský. Pozornost na sebe poutá blízkým vztahem s prezidentem Milošem Zemanem, příklonem k alternativním webům, které svévolně nakládají s fakty či rovnou šíří dezinformace, nebo soustavnou kritikou České televize. Letos v létě se stal nezávislým kandidátem za SPD do podzimních senátních voleb, o mandát se bude ucházet na Kolínsku. Členové mediálních rad se z principu kandidatuře do nejdůležitějších (Předsedající: Čas.) politických orgánů vyhýbají.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Znovu vysvětlím ještě paní zpravodajce, já jsem to před 10 minutami říkal, že bohužel z technického důvodu nevidíte čas tady a tady, už to opravují, ale já ho u sebe vidím. Já u sebe těch 10 minut stopuji. Ještě to asi není opraveno, takže předsedající sleduje čas, nemějte obavy, bohužel není vidět u vás na displeji. Už vám to tam svítí.

Faktickou poznámku má paní poslankyně Olga Sommerová, dále se připraví Lubomír Volný a já předám řízení.

Přečtu dvě omluvy: poslankyně Tereza Hyťhová se omlouvá od 13.30 do konce jednacího dne a pan poslanec Patrik Nacher od 14.15 do konce jednacího dne. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Olga Sommerová: Ještě přečtu to, co jsem neřekla při svém prvním vystoupení, že v návaznosti na doporučení volebního výboru navrhuji našemu plénu přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky odvolává paní Hanu Lipovskou z funkce členky Rady České televize dle zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi, § 5 odst. 2." Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Jenom, paní zpravodajko, pro upřesnění, máte jako zpravodajka nebo navrhovatelka přednostní právo v tomto bodu a takový návrh by měl zaznít v rozpravě, nikoliv ve faktické poznámce. Nebudu to řešit. Čas se jaksi krátí. Pan poslanec Lubomír Volný, jeho první vystoupení, mám-li správně předané poznámky.

 

Poslanec Lubomír Volný: Takže děkuji. Ono to bude poněkud složitější, co se dá dělat. (Poslanec čte ze svého mobilu.) "V Praze 16. dubna 2021, legislativní odbor, stanovisko legislativního odboru k prověření možného střetu zájmu členky Rady České televize. Na základě žádosti předsedy volebního výboru, pana Mgr. Stanislava Berkovce, ve věci prověření možného střetu zájmu členky Rady České televize, dále jen Rada, Ing. Hany Lipovské, Ph.D., vám sdělujeme následující stanovisko: Právní úprava obsažená v zákoně č. 481/1991 Sb., o České televizi, ve znění pozdějších předpisů, je natolik obecná a zastaralá, neboť byla přijata v době včetně novel, kdy ještě některé právní formy organizací neexistovaly, že nedává dostatečný právní podklad pro jednoznačné posouzení této věci. Nelze vycházet ani z důvodových zpráv k zákonu a z výrazných komentářů odborníků na mediální právo, které se tímto problémem nezabývají.

Rovněž tak ani dosavadní sněmovní praxe se podobnou věcí podle našich poznatků dosud nezabývala. V důsledku toho pak stávající úprava formulace jednotlivých ustanovení vyvolává řadu otázek, na které není možno jednoznačně odpovědět. Nicméně se přikláníme k názoru, že jmenovaná jako členka Rady by neměla jménem jakéhokoliv veřejného subjektu vyjadřovat své názory a postoje především ve věcech, které spadají podle § 8 citovaného zákona do působnosti Rady nebo taková vyjádření mohou zpochybňovat její nezávislost nebo nestrannost při výkonu funkce členky Rady.

Posouzení možného střetu zájmů a rozhodnutí v této věci pak náleží do působnosti celé Poslanecké sněmovny s tím, že návrh na odvolání jmenované z Rady podle § 6 odstavec 1... bla, bla, bla... zákona o České televizi může Poslanecké sněmovně předložit jak volební výbor, tak kterýkoliv poslanec. Vzhledem k tomu, že legislativnímu odboru nepřísluší podávat závazné výklady volebních předpisů, považujeme účast pracovníka našeho odboru v dané věci na jednání volebního výboru za nedůvodnou.

Doporučujeme proto obrátit se s tímto dotazem na externí odborníky na mediální právo, kteří by následně mohli též se zúčastnit jednání volebního výboru a sdělit k věci své stanovisko. Je však zřejmé, že jakékoliv stanovisko bude zejména vzhledem ke stávající právní úpravě vždy do značné míry vyjádřením subjektivního názoru, a proto závazný výklad zákona o České televizi může nakonec podat pouze soud při projednání konkrétního návrhu. Toto stanovisko je určeno pro potřeby volebního výboru Poslanecké sněmovny a jeho členů."

A já se tedy tážu, jestli jste uposlechli doporučení legislativního odboru a jestli jste někde sehnali nějaké právní stanovisko, paní Sommerová, prostřednictvím pana předsedajícího, k tomu, abyste tady dneska tvrdila, že k porušování toho zákona dochází, když to neví ani legislativní právníci na té nejvyšší možné úrovni, které tady můžete ve Sněmovně sehnat. Já si myslím, že nemáte, protože kdybyste ho měla, tak abyste ho uvedla v tom svém úvodním slově.

Tady zaznělo napadení z řad Pirátů, že prý se paní Lipovská účelově mstila nějakému konkrétnímu pořadu. No, tak náklady pořadu požadovala také u pořadu Fokus Václava Moravce a dalších, nikdy nedošlo na projednání, protože tyhle informace jsou tajné. Tajné! Rada České televize prostě nedokázala za tu dobu, co vyšel najevo skandál s různými začerněnými smlouvami, nedokázala přinutit Českou televizi, abych se já jako koncesionář České televize dozvěděl, kolik peněz bere Václav Moravec za své volební nebo politické manipulace ve svém pořadu. Já s tím člověkem absolutně nesouhlasím jako občan. On informuje veřejnost zavádějícím způsobem, zve si tam jenom lidi, kteří vyhovují jeho politickému přesvědčení. Když si tam pozve někoho, kdo má podobné politické přesvědčení jako já, tak je vždycky v oslabení, k němu si tam pozve nějaké dva oponenty. Tento člověk prostě není vůbec objektivní a já chci vědět, kolik za tu svoji presstitutí práci dostává. A jako občan České republiky, jako koncesionář, který je nucen tohohle člověka proti své vůli platit, nemám právo to vědět. Nemám právo to vědět, tahle Rada s tím neudělala vůbec nic a já si myslím, že většině politické reprezentace to vyhovuje. Tady se totiž vede skrytý boj o takzvanou veřejnoprávní televizi, která vůbec není veřejnoprávní. Není veřejnoprávní, protože to je Poslanecká sněmovna, která tam nominuje ty lidi. To je prostě neuvěřitelné, jak tady někdo ještě tvrdí, že Česká televize je nezávislá.

Tady se vede teď tvrdý boj - křídlo ANO, SPD - vede se tvrdý boj o to, aby do Rady dosadili svoje lidi, kteří mají postupně nahradit lidi, které si tam dosadila předtím jiná koalice. A o nic jiného nejde. O nic jiného nejde! Jde jenom o to, získat politický vliv nad Českou televizí, protože ten systém, to je vztah s tou vakcínou, která není vakcína. Ta televize prostě není veřejnoprávní, nikdy veřejnoprávní nebyla a v tomhle systému nikdy veřejnoprávní nebude. Bude prostě téhle Sněmovny nebo té Sněmovny, která tady bude zasedat potom. To je sněmovní televize. A všechno se tam rozhoduje na základě politické objednávky a na základě politického tlaku.

Tady se vedou o členy Rady České televize kolikrát větší bitvy než o cokoliv jiného. Klasickou ukázkou byly tady ty obstrukce, kde dokonce já tuším, že jednou ne že byla osmihodinová, ale byla dvanáctihodinová, kdy se dokonce přidala tuším ČSSD tady k opozici. Já to říkám na našich mítincích a je to zajímavé. Tady všichni vždycky byli proti prodlužování nouzových stavů, ale když je měli zablokovat obstrukcemi, tak se to ani jednou nestalo, nikdo to nikdy neudělal. A když šlo o to, zablokovat Radu České televize, tak si opozice, která tady je v přesile vůči vládě - sedm klubů proti dvěma - tak si najednou opozice uvědomila, že tu Sněmovnu může zablokovat.

Mimochodem, kdyby tahle opozice chtěla blokovat Sněmovnu, tak tady vládní koalici neprojde ani jeden jediný zákon. Kdyby opozice obstruovala tak důsledně, jako jste obstruovali u Rady České televize, neprošel žádný rozpočet, neprošel žádný zákon, neprošlo vůbec nic. Takže tady je vidět, jak obrovskou váhu mají ti radní. Politickou. Politickou, žádnou jinou.

Vám jde prostě o to, abyste dostali do televize přednostně svoje lidi, svoje zprávy, aby tam byli lidi, kteří jsou loajální. A je to úplně krásné, jak vy prostě... tady ta mafie teď zastrašuje ostatní radní a bere si na ně velký klacek. Vy teď ovlivňujete ostatní radní. Vyhrožujete jim, ukazujete jim, jak velký klacek na ně máte, že v okamžiku, kdy nebudeš poslouchat, nebudeš brát úplatky, nebudeš se mít dobře, nebudeš dělat to, co my po tobě chceme, tak my tě vždycky tím klackem sejmeme. Vždycky tě sundáme, protože jsme to my, poslanci, jsme to my, Sněmovna, kdo nad tebou drží ten klacek a může ho kdykoliv pustit. Damoklův meč. Nebudeš poslušný? Budeš kritizovat to, že se krade v České televizi? Budeš kritizovat to, že Česká televize není schopna, není schopna... kde já to mám... (Hledá v podkladech.) To je strašně moc těch informací... Budeš kritizovat, že Česká televize nepozve pana Žďárského, který měl PCR testy za 50 korun, když mafie je chce prodávat za 1 200? Budeš to kritizovat? Tak půjdeš z Rady. My tě odvoláme, něco na tebe najdeme.

Omar Šerý, když zjistí, že neexistuje covid virus v malých obchodech, které jsme my jako korporátní vláda zavřeli, tak budeš používat toho Omara Šerého a budeš chtít, aby v televizi vystupoval? No, tak půjdeš jako radní. Nedostaneš ty penízky navíc a ještě půjdeš s velkou ostudou, protože tě budeme dehonestovat. Marek Petráš. Ty si pozveš do pořadu Marka Petráše, který udělal 15 studií a zcela jednoznačně zjistil, že lidé, kteří prodělali covid, mají jak slizniční imunitu, tak buněčnou imunitu, mají imunitu i buněčnou i na těch sliznicích, to znamená, že oni nemohou být nakaženi tak jako tak, jako ti, co jsou jenom očkovaní, protože ti mají jenom buněčnou imunitu? Že ten člověk může být jenom kolonizován, to znamená, že může ten virus nadechnout, ale že se mu nikam nedostane? A že se mu tam namnoží? Řekneš to v České televizi? Nebo budeš prosazovat, aby tito lidé do České televize šli? No, tak nebudeš radní. Máme tady ten velký klacek, teď ti to ukazujeme na Lipovské. A jestli řekneš jedno jediné slovo proti covidové mafii, mafii České televize, mediální mafii a jakékoliv jiné mafii, politické, tady, v rámci svého působení v České televizi, a budeš to kritizovat, tak půjdeš. Protože tady máme ten klacek. Tady máme tu baseballovou pálku. Umlátili jsme s ní malou slečnu metr šedesát, 55 kilo i s botami, tak umlátíme i tebe. A je úplně jedno, že ta slečna má IQ 200 a že byla dvakrát chytřejší, možná i třikrát chytřejší než průměrný poslanec v této Sněmovně. To je úplně jedno. Jakmile bude říkat pravdu, protože to je věřící křesťanka a protože lež je pro ni smrtelný hřích, tak my ji do toho pekla - aspoň mediálního - dostaneme.

Jak to, že Česká televize nediskutuje o tom, že pražské metro je stoprocentně bezinfekční? Pražské metro, kde nejezdí pejsci, kočičky - ti mají být taky roznašeči covidu - fretky, jezdí tam bezdomovci, opilí vracející cizinci, nezarouškovaní řidiči, tisíce lidí, kteří mají roušky špatně nasazené nebo je mají staré, mají je pod bradou, pod nosem, a taky já nevím, kolik lidí odmítajících veškerá opatření vlády - a metro je bezinfekční. Metro bezinfekční. Stejně jako bezinfekční jsou malé obchody podle výzkumu pana Omara Šerého. Stejně jako bezinfekční jsou velké obchody podle zjištění Omara Šerého.

Je vědecky dokázáno, že COVID-19 se nešíří v uzavřených prostorách. Jak to, že toho není plná Česká televize? Jak to, že vám to nevadí a nevoláte po odvolání radních, kteří toto před republikou tají?

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Váš čas, pane poslanče. A předpokládám, že plynule přejdete do svého druhého příspěvku. Takže znova 10 minut. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: To už bude takové asi odbornější. Pan radní Kühn je poradcem ministra kultury Zaorálka. Bere za tuto svou funkci peníze, ovlivňuje politicky dění v zemi, ten je v jednoznačném střetu zájmů. Nezaznělo to tady ani jednou z úst kolegů z ČSSD. Takže si to zopakujeme. Pan radní Kühn je poradcem ministra kultury za ČSSD pana Zaorálka, bere za to i peníze a nikdo z vás - a přitom to víte úplně všichni, když to vím i já - nenavrhuje jeho odvolání. Ptám se Pirátů: Jak to, že nenavrhujete odvolání radního Kühna? Ptám se ODS: Jak to, že nenavrhujete odvolání radního Kühna? Ptám se TOP 09: Paní Sommerová, prostřednictvím pana předsedajícího, jak to, že nenavrhujete odvolání radního Kühna? Ptám se STAN: Jak to, že nenavrhujete odvolání radního Kühna? Ptám se KDU-ČSL: Jak to, že nenavrhujete odvolání radního Kühna? Ptám se ANO: Jak to, že nenavrhujete odvolání radního Kühna? Odpoví mi někdo? Máte na to dvě minuty, můžete zmáčknout knoflík a můžeme se bavit o tom, jak poradce ministra kultury neovlivňuje politické dění v této zemi. A bere za to ještě peníze. Flagrantnější ukázku toho radního, který má být odvolán, těžko vymyslíte. A vy tady sedíte, díváte se do mobilu a maximálně mě vraždíte pohledem, když na to přijde, protože víte, že odvolaný měl být. Měl být odvolaný dávno, ale ten se vám hodí, takže ho odvolávat nebudete.

Toto jsou zprávy, kvůli kterým jsme byli omezeni na dvakrát 10 minut. Vy jste si opět, ta mediální mafie, odhlasovali, že smíme vystupovat jenom dvakrát 10 minut. Já nevím, jestli to všechno stihnu přečíst, asi ne. Ale přečtu vám aspoň, jak strašně lže generální ředitel České televize. Tohle je všechno rozbor jeho lží. (Ukazuje svazek písemností.) A mimochodem, každý z vás poslanců to dneska dostal do své e-mailové schránky, protože můj asistent vám to přeposlal. Takže pokud to nestihnu přečíst, tak si můžete otevřít své e-mailové schránky a všechny tyto dokumenty, které nezazní na veřejnosti. Protože vy to nechcete, protože jste nám opět nasadili roubík. Přemýšlím, jestli se mám nechat opět vyvést, ale uvidíme. Nasadili jste nám roubík, tak všechny tyto dokumenty ani nejdou přečíst.

Vy se tady snažíte odvolat jedinou členku Rady České televize, která systematicky bojuje proti rozkrádání 7 miliard z jejího rozpočtu a která systematicky bojuje za to, aby ti, kteří mafiánskými metodami politicky ovládnou Radu České televize, nebyli zvýhodňováni. Řekněme si to ještě jednou: Rada České televize je politický orgán, protože ho volí Poslanecká sněmovna. Kdokoliv říká, že Rada České televize je jakýmkoli způsobem nezávislá, tak lže. Jediný způsob, jakým byste mohli navolit úplně nezávislou Radu České televize, je přímá volba veřejností. Přímá volba veřejností a potom můžete říkat, že ta Rada České televize je nezávislý orgán.

Pokud ke zvolení radního potřebujete, aby tato Sněmovna mu dala určitý počet hlasů, tak jak může být apolitický? Jak může být apolitický? Ukažte mi jednoho jediného člena Rady České televize, který nebyl zvolen politiky! Všichni víme, že to možné není. Nekřičte na mě, pane kolego! (Na poslance Babku.) Když tak mi to napište. Ukažte mi jediného člena Rady České televize, který nebyl navolen touto Sněmovnou nebo předchozí Sněmovnou. Jednoho jediného, který za sebou nemá politickou sílu. Tohle, co tady předvádíte, je klamání veřejnosti a lži veřejnosti. Ale musím veřejnosti říct, že Rada České televize není nezávislý orgán, je to politický orgán, který je stanovován tady Sněmovnou, a podle toho, kdo vládne ve Sněmovně, si dosazuje své lidi do Rady České televize tak, aby ta Rada České televize pozývala do těch pořadů jeho příznivce, aby ty zprávy vyznívaly v jeho prospěch. Protože ty čtecí hlavy, které jsou v České televizi, přečtou úplně všechno, co jim tam jede ze čtecího zařízení. Já jsem v televizi byl jenom párkrát a viděl jsem to tam. Pan Železný, až se změní režim nebo situace, tak mu tam pojede nějaký jiný slajd a on přečte to, co tam bude mít napsané a bude se u toho tvářit, že tomu věří.

Tak to chodí v České televizi a vy s tím nic neděláte. Vy fakt neděláte vůbec nic s tím, že pan radní je poradcem ministra kultury. Mimochodem, nechám brzo hlasovat procedurálním návrhem o tom, že by zde ministr kultury u takové důležité věci měl být přítomen, takže navrhnu potom přerušit jednání do přítomnosti ministra kultury. Prozatím si ještě dopovídám těch svých čtyři minuty a deset sekund, které jste mi tak uctivě darovali. Veřejnost se dozví to, co se potřebuje dozvědět, z jiných zdrojů, ale nezazní to bohužel z půdy Poslanecké sněmovny, protože covidová mediální mafie opět nasazuje roubík nezařazeným poslancům.

První lež pana Dvořáka: "O mém působení ve společnosti GOPAS byla Rada České televize informována v roce 2011 prostřednictvím životopisu." V životopisu z roku 2011 bylo pouze uvedeno, že generální ředitel Dvořák je členem statutárního orgánu společnosti GOPAS, kde je od roku 2003 místopředsedou představenstva. V životopise naopak nebylo uvedeno, že Petr Dvořák byl a je spolumajitelem společnosti GOPAS, a to jako 25% akcionář, nejprve prostřednictvím svého 50% podílu v nizozemské společnosti Globeinvest One, B. V., později přímo jako společník. Mimochodem, země z daňového ráje. Skutečnost, že podle zápisu v obchodním rejstříku nebyl Petr Dvořák místopředsedou představenstva od roku 2003, nýbrž od roku 1996, lze pominout, to mu odpustíme, neboť to pro problém střetu zájmů není podstatné.

Nepravdivý údaj číslo dvě: generálního ředitele ČT nestíhá žádná ohlašovací povinnost ohledně majetkové účasti v právnických osobách. To je zajímavé, že názorem ředitele České televize vůbec je, že on nechce, abyste věděli, jestli má nějaký svůj majetek v právnických osobách. Generální ředitel České televize jakožto člen statutárního orgánu právnické osoby zřízené zákonem je veřejným funkcionářem podle zákona o střetu zájmů. Jako takový je povinen přesně, úplně a pravdivě oznámit, že je společníkem nebo členem podnikající právnické osoby a o jakou podnikající právnickou osobu jde.

Slečna Hanka Lipovská odhalila, že pan ředitel ČT tají před veřejností svůj majetek! Člověk, který disponuje sedmimiliardovým rozpočtem, tají svůj majetek v právnických osobách. Co potřebujete pro podezření z korupce, co může pro vás být víc pro střet zájmů než tato evidentní nepoctivost? Ale to se nesmí, protože ředitel ČT je díky těmto věcem velmi ovladatelnou figurkou v politickém boji, protože i na ředitele ČT vy tady samozřejmě máte klacek, stejně jako máte na každého radního. Vy můžete prostě dvakrát neschválit výroční zprávy ČT, které teď tady leží, a pan ředitel Dvořák půjde. Pan ředitel Dvořák to velice dobře ví, a proto se teď chová tak, jak se chová. Proto teď nabíhá, tak jak nabíhá na požadavky těch, kteří tady budou příští rok v této Sněmovně s pravděpodobností hraničící s jistotou sedět, a kašle na ty, kteří tady sedět už nebudete. Tak to je! Není nezávislý! Vy ho můžete kdykoliv zaříznout a pan Dvořák to ví a podle toho se taky bude chovat. Opakuji pro voliče: Ředitel ČT není nezávislý. Tato Sněmovna ho může odvolat, kdykoliv se tato Sněmovna rozhodne, že neschválí dvě výroční zprávy Rady České televize.

Takže ohlašovací povinnost pan Petr Dvořák nesplnil. Teď už mám jenom 40 sekund, to je úžasné, to je skvělé, když se volenému zástupci lidi nasazuje roubík a smí mluvit jenom dvakrát 10 minut! To je dokonalé, a proto já teď navrhuji procedurální hlasování, že se projednávání tohoto bodu odkládá až do přítomnosti ministra kultury. A posléze načtu usnesení a odůvodním jej v dalších svých vystoupeních.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, pane poslanče. Zazněl procedurální návrh, o kterém budeme hlasovat bezprostředně. Zavolám kolegy z předsálí. Je zde žádost o odhlášení. Procedurální návrh a poté vaše faktická poznámka. Akorát upozorním na skutečnost, že bude 14.00 a to dle dohody politických klubů budeme hlasovat o vyřazení bodů a ukončení schůze. Pro ty, kteří přicházejí do sálu, poprosím vás, abyste se přihlásili svými kartami, protože byl zde požadavek na odhlášení.

Jakmile budeme usnášeníschopní, budeme hlasovat o návrhu pana poslance Volného, který navrhuje, bychom tento bod přerušili do přítomnosti ministra kultury. Sněmovna je usnášeníschopná. (Stále přibíhají poslanci.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 159, přihlášeno je v tuto chvíli 99 poslanců, pro 12, proti 34. Návrh byl zamítnut.

 

Je 14.00. Já jsem si původně připravil krátkou řeč, ve které bych se s vámi rozloučil a popřál vám mnoho štěstí a úspěchů ve volbách anebo mimo ně, ale vzhledem k tomu, že již i mediálně je avizováno, že se asi ještě jednou potkáme, tak se s vámi neloučím.

V každém případě je 14.00 a podle dohody předsedů klubů ještě z grémia z úterý je dohodnuto, že budeme respektovat tento čas a budeme nyní hlasovat o vyřazení zbylých neprojednaných bodů této schůze. K tomu něco pan předseda Bartošek, poté pan předseda Michálek.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Na grémiu skutečně tato dohoda zazněla. Každopádně vzhledem k tomu, že včera díky - a teď to není osobní - ale díky zmatečnému hlasování za klub ANO, které dnes změnilo svůj názor, bych dal návrh, abychom doprojednali tento bod a poté následně vyřadili body. Jedná se o to, že toto není zákon. Jsem přesvědčený, že podle jednacího řádu můžeme pokračovat v jednání. V případě, že se mnou nesouhlasíte, tak bych to navrhl jako procedurální návrh, abychom dokončili tento bod a poté vyřadili body. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ono je to naopak. My na základě dohody ve 14.00 končíme, nedohodnou-li se předsedové jinak. Takže bych v takovém případě třeba přerušil na pět minut a pojďme se domluvit, jak to uděláme. Anebo ještě dám slovo panu předsedovi Michálkovi.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já jsem chtěl říct za klub Pirátů, že jsme rozhodně neprojednali všechny důležité body. Máme tam dlouhodobou valorizaci platů učitelů, to je pro nás naprosto zásadní věc. Ten bod jsme neprojednali. Je to vratka ze Senátu, která se má projednat na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny. My se určitě nehlásíme k tomu, že bychom teď měli všechny body vypouštět a takto zásadní návrh zákona neprojednat.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Takže pět minut a já vás asi poprosím, jestli se poradíme tady přímo u mého křesla. Pojďte za mnou, předsedové.

 

(Jednání bylo přerušeno od 14.02 do 14.07 hodin.)

 

Je 14.07, budeme pokračovat. Přečtu několik omluv. Nevím, jestli tahle byla čtena. Pan poslanec František Elfmark se omlouvá dnes od 13.45. Omlouvá se pan poslanec Aleš Juchelka dnes od 13.40. Omlouvá se dnes od 13.30 do konce jednacího dne pan poslanec Zdeněk Ondráček.

Výsledkem jednání předsedů politických klubů je, že nyní budeme hlasovat o vyřazení zbývajících bodů z této schůze s výjimkou bodu 203, odvolání Hany Lipovské, který bude doprojednán dnes. (Zní gong.)

Já vás prosím, abyste zaujali svá místa, a nejprve budeme hlasovat o vyřazení všech zbývajících bodů s výjimkou bodu 203. Odhlásil jsem vás, zavolal jsem kolegy z předsálí. Tak, jsme usnášeníschopní. Myslím si, že je nás plný počet.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro vyřazení všech bodů s výjimkou bodu 203 z pořadu této schůze? Kdo je proti?

Hlasování číslo 160, přihlášeno 99, pro 64, proti 25. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy pokračovat projednáváním bodu 203. S faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Sommerová. Prosím, máte slovo. (V sále je velký hluk.) Prosím, můžete mluvit, já už jsem vám zapnul... (Poslankyně Sommerová upozorňuje na hluk.) Počkejte, já to ukončím. (Předsedající zvoní.) Prosím o klid v sále! Prosím.

 

Poslankyně Olga Sommerová: Ano. Děkuji za slovo. Když se tady mluvilo o důvodech odvolání paní Lipovské, bylo zpochybněno, že může být odvolána ze střetu zájmů z hlediska politické činnosti. Chci připomenout, že paní Lipovská sama v rozhovoru pro CNN Prima News řekla: "Sama kandidatura už je politickou činností."

Dneska tady trošku zapadlo téma, které tady přednesl pan poslanec Martínek, a to kauza Lidice. Paní Lipovská je členkou spolku Memory Lidice, a když Česká televize vytvořila reportáž v předvečer tragédie, paní Lipovská si vyžádala na České televizi jako radní všechny údaje o tom, kolik ta reportáž stála a tak dále. Čtyřikrát dala na jednání rady toto téma a vystupovala proti tomu, ačkoliv byla ve střetu zájmů, protože Memory Lidice vznikly poté, co zanikl Český svaz bojovníků za svobodu v Lidicích, který vedla paní Bobošíková. Čili paní Lipovská se dostala do střetu zájmů, že zastávala názor, který byl proti názoru České televize, respektive té reportáže, a byla sama ve střetu zájmů. Takže to jsem chtěla jenom ještě připomenout, že to je vlastně bod jejího činění, kde je naprosto zjevné, že je ve střetu zájmů. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Faktická poznámka pan poslanec Klaus, poté pan poslanec Volný Lubomír.

 

Poslanec Václav Klaus: Tak když to ještě bude pokračovat týdny a týdny, to jednání... No, já si velice vážím lidických obětí a myslím, že to je jedna z úloh právě státní televize o tento odkaz pečovat, takže to zrovna myslím není dobrý příklad, který tady vytahujete. Ale když už tady vedeme toto nesmyslné páteční sezení, tak tady padla poměrně závažná obvinění na adresu pana radního Kühna, a sice že je placeným poradcem ministra kultury Zaorálka, což je podle mě flagrantní porušení, naprosto stejné, tohoto zákona o nezávislosti Rady ČT, takže já dávám procedurální návrh, abychom přerušili toto jednání až do doby, než volební výbor zaujme stanovisko k členství pana Kühna v Radě České televize, protože myslím, že jako poslanci máme fungovat stylem padni komu padni a ne, že zrovna někdo s trošku menší sociální inteligencí tam jurodivě poskakuje na výboru, všechny naštve, tak ho jdeme odvolávat, ale máme tedy skutečně dbát na nezávislost této rady. Takže já dávám tento návrh. Přiznám se také z toho důvodu, protože jedu s dcerkou, chci ji vyzvednout co nejdříve, než tady poslouchat tyhle žvásty. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Zazněl procedurální návrh, abychom tento bod přerušili do okamžiku, kdy získáme vyjádření volebního výboru ke střetu zájmů, mám-li to tak říct, dalšího člena. Opět žádost o odhlášení. Prosím, přihlaste se. Mám pocit, že kdo mohl, tak přišel.

Takže zahajuji hlasování. Kdo je pro přerušení tohoto bodu? Kdo je proti?

Hlasování 161, přihlášeno 91, pro 16, proti 24. Návrh byl zamítnut.

 

Budeme pokračovat. Faktická poznámka, pan poslanec Lubomír Volný.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já k paní Sommerové, prostřednictvím pana předsedajícího. Nezlobte se, já jsem vám nerozuměl ani slovo. Já nevím, jestli to je tím kuřáckým dechem, nebo tou rouškou, ale já vůbec nevím, co jste říkala. (Bouchání do lavice zprava.) Já jsem pochopil, já jsem slyšel, že paní Lipovská je ve střetu zájmů, protože má jiný názor než Česká televize. Já tomu opravdu nerozumím. Opravdu jste to říkala? Já to myslím vážně. Prostě ten dech máte slabý a v té roušce prostě huhňáte. Já fakt nevím, co jste říkala. Takže bych potřeboval zopakovat, v jakém střetu zájmů je paní Lipovská. Ještě jsem pochopil, že je členkou nějakých organizací, a v tom zákoně je jasně stanoveno, jakých organizací, s jakým právním statutem nesmí být ten člověk členem.

Takže prosím vás, ta organizace, o které jste mluvila u paní Lipovské, jaký má status? Je to zapsaný spolek, je to, já nevím, eseróčko, akciová společnost? Co to je a proč v něm Hana Lipovská nesmí být? A totéž by vlastně mohli říct Piráti. Jim se nelíbí paní Bobošíková. Paní Bobošíková (Směje se.) je zřejmě největším problémem této Sněmovny a ona prostě ovládá úplně všechno. Takže paní Bobošíková má nějakou společnost, ve které nesmí pracovat člověk, který kandiduje do Rady České televize nebo je členem Rady České televize. On tam nesmí pracovat, ten dotyčný člověk? Jaký je status té organizace paní Bobošíkové? Opět, co to je? Je to zapsaný spolek, je to akciovka, je to cokoliv jiného? Tak ježíšmarjá, paní Sommerová, jednou se oháníte, prostřednictvím pana předsedajícího, zákonem, tak by bylo fajn, kdybyste ten zákon znala a kdybyste byla schopna prostě jenom právně vyargumentovat, že... Já doufám, že jsem to přeslechl, že to, že má člověk jiný názor než Česká televize... Prosím vás, Česká televize má nějaký názor? Jaký názor má Česká televize? Česká televize nemá nárok na žádný názor! Česká televize tady slouží a názory České televize nikoho nezajímají. - Neraďte paní Sommerové, aby nereagovala, nechte ji! Je poslankyně, snad má vlastní hlavu. Ještě abyste ji tady chodili komandovat, co má a co nemá dělat. - Tak jaký názor má? Jaké právo má Česká televize na to, aby měla názory?

Dávám procedurální návrh na přerušení tohoto jednání do přítomnosti premiéra.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Zazněl procedurální návrh, o kterém dám hlasovat bezprostředně. Opět zavolám všechny kolegy. Opět slyším klepání, pokaždé odjinud. Vyhovím. Prosím, přihlaste se znovu. (Poslanec Lubomír Volný sděluje, že mu něco zapadlo do hlasovacího zařízení.) Poprosím zástupce IT, jestli by se podívali. Pan poslanec Lubomír Volný reklamuje nefungující zařízení. Pane poslanče, zkuste to z jiného místa. (Poslanec Volný odchází z jednacího sálu.) V případě, že pan poslanec odešel ze sálu, tak je jedno, jestli mu funguje, nebo nefunguje zařízení, přátelé.

 

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro přerušení? (Poslanec Volný se vrátil na své místo a hlásí, že mu nefunguje hlasovací zařízení.) Zkuste vedlejší zařízení prosím, u vedlejšího stolku. (Poslanec Volný opakuje, že mu zařízení nefunguje.) Kdo je proti?

Hlasování číslo 162, přihlášeno 81, pro 10, proti 28. Návrh byl zamítnut.

 

K hlasování pan poslanec Volný.

 

Poslanec Lubomír Volný: Zpochybňuji postup předsedajícího schůze. Nefunguje mi hlasovací zařízení, byl na to opakovaně upozorněn, porušil jednací řád. Nebudu hlasovat z jakéhokoliv jiného místa, které může být infikováno COVID-19, a já bych si mohl ohrozit zdraví. (Veselost a pobavení v sále.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Námitka je zcela legitimní. Pan poslanec vznesl námitku proti mému způsobu vedení schůze.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro vyhovění námitky proti mému postupu? Otevřeně říkám... Kdo je proti?

Hlasování číslo 163, přihlášeno 81, pro 1, proti 54. Budu tedy pokračovat dle způsobu vedení schůze.

 

Pane poslanče, já mám informaci, že jste si tam něco zastrčil, do té vaší zástrčky, nebo jak bych to nazval. A že jste vlastně si poškodil hlasovací zařízení. (Pobavení v sále, smích.) Máte možnost hlasovat odjinud, můžete jít hlasovat tady třeba na kraj... (Poslanec Volný: Chci zpochybnit vaše...) Už jste to jednou udělal, zpochybnil. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: Takže já zpochybňuji způsob vedení schůze. Byl jsem na svém místě. Upozorňoval jsem na to, že mi nefunguje hlasovací zařízení, které mi zřejmě ucpali Piráti. Takže já potřebuji, abyste mi zkontrolovali mou zástrčku. (Smích v sále.) A z jiné odmítám hlasovat. Nic mě k tomu nenutí, já mám hlasovat ze svého místa, chci použít svoji zástrčku, cizí zástrčky zásadně nepoužívám a nebudu sahat na žádnou zástrčku, ve které by mohl být COVID-19.

Takže zpochybňuji způsob, kterým vedete schůzi, a budu to dělat znovu a znovu, dokud mi moji milovanou zástrčku neopravíte.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Rozumím vašemu citovému vztahu k té zástrčce... (Pobavení v sále.) Přerušuji na 10 minut a pokusíme se vám to nějak opravit. (Probíhá kontrola hlasovacího zařízení.)

 

(Jednání přerušeno ve 14.22 hodin.)

(Jednání pokračovalo ve 14.32 hodin.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Budeme pokračovat a znovu hlasovat. Poslední, co jsme hlasovali, bylo co? Jo, námitka proti mému postupu. (Zvoní.) To už jsme stihli odhlasovat. (Ozývají se různé výkřiky ze sálu.) Zavolal jsem všechny z předsálí. Jsme usnášeníschopní. Ještě jednou vás odhlásím a prosím, abyste se znovu přihlásili.

 

Podle záznamu posledního hlasování byla skutečně námitka proti mému postupu, takže já vás prosím, abyste se přihlásili.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 164, přihlášeno 86, pro 2, proti 66. Návrh byl zamítnut.

 

Budeme tedy postupovat dále v rozpravě. V tuto chvíli tady mám faktickou poznámku paní poslankyně Richterové, jestli to není nějaká chyba. Faktická poznámka, pan poslanec Lubomír Volný. Stále jsme v obecné rozpravě. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Já budu reagovat na to, co chtěla říct paní kolegyně Richterová, protože já to naprosto přesně vím, co říct chtěla. Ona totiž chtěla říct, že odvolání paní Lipovské je úplně v pořádku, protože je v tom střetu zájmů, protože to zákon tak žádá, protože za tím stojí paní Bobošíková, protože paní Lipovská je tak drzá, že je ve společnosti, která nám připomíná osud Lidic, který tak zprznila Česká televize, která obviňovala nevinné lidi z toho, že zavinili minimálně část té tragédie, ne-li úplně celou. To je zajímavé, že to tady dneska vůbec nezaznělo, jak Česká televize hrozivým způsobem pracuje i pod vedením takových radních, jako je pan Kühn, který, jak už bylo řečeno, dělá poradce ministrovi za ČSSD, která na tomhle podrazu pochopitelně společně s Českou televizí spolupracovala, protože teď politickým narativem ČSSD stejně jako takzvaných liberálních demokratů je přepisování historie, kdy my za chvilku se dozvíme, že Lidice jsme si vyvraždili my, zlí Češi, že jsme my, zlí Češi, popravili všechny lidické muže, že jsme my, zlí Češi, odvezli zbývající ženy do českých koncentračních táborů, kde jsme je zavraždili, a ty české děti z Lidic jsme podrobili násilné čechizaci v bývalé Spolkové republice Německo. Tohle se za chviličku díky takovým lidem, jako je tady paní Sommerová, prostřednictvím pana předsedajícího, budeme učit, i díky takovým lidem, jako tady Piráti, kdy historie se bude přepisovat do takové úrovně, že za 20 let ode dneška, pokud nezvítězí zdravý rozum, to bude opravdu tak, že my Češi jsme byli zodpovědní za všechny oběti druhé světové války, protože jsme měli tu drzost se německým nacistům bránit. Takhle to máte naplánováno? Ale tohle vám protestní strana Volný blok nedovolí.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Ptám se, zda ještě někdo má zájem o vystoupení v rozpravě - nikoho nevidím. Končím obecnou rozpravu.

Ptám se, zda je zájem o závěrečné slovo ze strany paní navrhovatelky? Paní poslankyně, máte zájem o závěrečné slovo? (Výkřiky z pravé strany sálu: Ne!) Prosím, abychom na sebe nepokřikovali.

Jestliže tomu tak není, zahajuji rozpravu podrobnou. Do ní mám jako prvního přihlášeného pana poslance Volného.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji za slovo, pane předsedající. Ono je to zase dvakrát 10 minut, že? Úžasné, ve Sněmovně prostě může volený zástupce lidu mluvit jenom dvakrát 10 minut, ale jsou tady poslanci, kteří mohou vystoupit kdykoliv s takzvaným přednostním právem.

Třeba taková SPD má takové poslance minimálně dva. Jedním z nich je místopředseda Sněmovny Tomio Okamura a druhým je předseda poslaneckého klubu Radim Fiala. V době jeho nepřítomnosti můžou za SPD s přednostním právem vystupovat místopředsedové. A já vás teď prosím, milí kolegové espéďáci, kamarádi, Hanka Lipovská je vaše kandidátka. Je to člověk, který bojuje v České televizi proti mafii i vaším jménem. To, že odmítla kandidovat za vaši stranu, z ní přece nedělá horšího člověka, než byla v době, kdy jste jí dali svůj hlas. Takže já vás tímto prosím, prosím vás, espéďáky, a prosím i ty komunisty, kteří nechtějí, aby tady prošlo toto nezákonné jednání, abyste společně se mnou obstruovali, až mně dojde těch 20 minut, protože já si tady zase sednu a budu tady sedět, dokud mě násilím nevyvede policie, ale byl bych rád, kdybyste stáli po mém boku, popřípadě kdyby Tomio Okamura využil svého přednostního práva a začal obstruovat až do pondělka, tuším do osmi hodin, protože když vydržíte obstruovat a bojovat za Hanku Lipovskou až do pondělka do osmi hodin, tak ji nikdo neodvolá.

Kluci, holky espéďáci, vy přece máte srdce, Každý z vás má dvakrát 10 minut ještě v podrobné rozpravě. Vy můžete zabránit tomu, aby odvolali vaši kandidátku. Udělejte to. Tomio tady odsud hřímal několikrát, několikrát odsud Tomio hřímal, že když se tady bude dít nějaká nespravedlnost, tak že on ví, že může obstruovat. Vy si dokonce můžete vzít dvě hodiny přestávky. Prosím vás, vezměte si je, vezměte si ty dvě hodiny přestávky, všichni ostatní pojedou domů, protože mají jízdenky, je pátek, chtějí jet domů.

Zachraňte Hanku Lipovskou, svou kandidátku. Zachraňte holku, která bojuje proti mafii v České televizi. Zachraňte holku, která bojuje proti Dvořákovi, který vám přece tak škodí. Kolik let vás přece do České televize nepouštěli. Vždyť vy víte, že se tam krade. Vždyť vy víte, že Hanka Lipovská je ta jedna jediná malá velká žena, která proti tomu jde. Ne, pane Víchu, prosím vás, neodcházejte, pane Víchu, prosím, ne. Prosím, postavte se za Hanku.

Tomio, prosím tě, při všem dobrém... (Předsedající Vondráček vstupuje do řeči: Já vás poprosím, abyste dodržoval jednací řád a oslovoval kolegy mým prostřednictvím. Smích a pobavení v sále.) Tomio, prostřednictvím pana předsedajícího, a využil svého - (Předsedající Vondráček: Ještě jednou, prosím, mým prostřednictvím.) Tomio, kamaráde, prosím tě, nedovol odvolání Hanky Lipovské. Je to i tvoje kandidátka. Vždyť ty jsi poctivý kluk, nejsi žádná krysa, která by tady dělala nějaké zákulisní dohody a dělala byznys něco za něco. Ty nejsi kluk, který podruhé za sebou zlikvidoval Moravskoslezský kraj. Ty nejsi kluk, který zlikvidoval Pardubický kraj. Ty nejsi kluk, který zlikvidoval Karlovarský kraj. Ty jsi člověk, který tady přece bojoval proti nouzovým stavům. Tady jsi stál a hodiny jsi obstruoval. Brali jste si přestávky, bojovali jste. Bojovali jste proti nouzovému stavu, sám jsi to říkal. Vy jste strašně bojovali proti tomu nouzovému stavu. Bojovali jste tak strašně, že byl přijatý za 4 hodiny a 37 minut, a ty jsi vystoupil sedm minut, myslím, Fiala dokonce pět. Tak strašně jste bojovali proto tomu nouzovému stavu. Prosím tě, prostřednictvím pana předsedajícího, Tomio, Hanka je tvůj kandidát. Ty jsi pro ni hlasoval, ty jsi pro ni lobboval. Je to člověk, který bojuje proti mafii v České televizi, která tě přinutila nasadit si respirátor, když jsi procházel turniketem, aby sis ho potom mohl sundat ve studiu. Ty přece víš, že stojíš proti velkému zlu, které vám, SPD, strašně škodí. Přece ty, Tomio, to víš, prostřednictvím pana předsedajícího, tak to prosím tě udělej, obstruuj tak, jak jsi obstruoval u nouzových stavů. Obstruuj tak, jak jsi obstruoval u pandemického zákona, anebo aspoň obhajuj svou pozici, jako když jsi zakázal domobrany, když jste zakázali domobrany nebo když jste vytvořili stavební úřad s 20 000 zaměstnanci. Bojuj.

Já tady budu sedět. Já, až tohle skončí, tak si tady buďto vezmu židli, nebo nevezmu židli a budu tady zase stát, dokud mě policie násilím nevyvede, a prosím každého, kdo s tím nesouhlasí, aby se buďto postavil vedle mě, anebo aby využil svého práva obstruovat. A ty ho, Tomio, máš. Můžeš tady stát, můžeš tady stát, kolik hodin sneseš. Mně se to podařilo tři a půl hodiny. Jaký máš rekord ty, prostřednictvím pana předsedajícího? Pojď do toho, protože Hanka Lipovská je poctivá mladá holka, hluboce věřící, pro kterou je lež smrtelným hříchem. Ona je ten pravý člověk na pravém místě.

A proto já teď navrhuji usnesení, které bude znít, že: "Poslanecká sněmovna odmítá nátlak mediální mafie na odvolání Hanky Lipovské." Proč? Proč říkám mediální mafie? No, to je poměrně jednoduché, ale já to tady zopakuji, protože mnozí to ještě neslyšeli a mnozí to ještě nevědí. Rada České televize není nezávislý orgán. Rada České televize je volená Sněmovnou, z velké části touto, z něčeho tou předchozí nebo budoucí. Rada České televize - poprosil bych o klid tady u stolku zpravodajů, dámy, já bych, dámy, poprosil o klid u stolku zpravodajů - Česká televize je volená. Jestli někdo vnutil koncesionářům pocit, že Česká televize je nezávislá, tak to není pravda. A my bychom měli edukovat veřejnost.

Pane předsedající, nezlobte se, ale tady dámy mě neustále ruší. (U stolku zpravodajů hovoří poslankyně Pekarová Adamová s navrhovatelkou, paní poslankyní Sommerovou.) Mám je jmenovat?

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pane poslanče, všeho s mírou, já si pořádek zjednám sám. Vy se věnujte svému projevu. Hladina hluku není vyšší, než když jste tady pokřikoval vy.

 

Poslanec Lubomír Volný: Ruší mě, ruší mě tady dámy vedle, baví se. Já nejsem schopen udržet myšlenku, tak bych vás poprosil, abyste ty dámy uklidnil.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já neslyším nic rušivého, pane kolego.

 

Poslanec Lubomír Volný: Dobře. Tak pan kolega neslyší nic rušivého, to je výborné. To je jednoduché: tato Sněmovna teď zrovna zastrašuje všechny poctivé členy Rady České televize a všech ostatních mediálních rad. Tato Sněmovna právě ukazuje všem členům těchto rad, že na ně mají klacek a že se jej nebojí použít, i když bude informovaná široká veřejnost, i když bude informovaná veřejnost statisíců, možná milionů lidí. Tato Sněmovna se toho vůbec nebojí. Nebojí se toho žádná Sněmovna, protože oni věří tomu, že ty informace se nikam nedostanou. Ale ty informace zrovna teď letí éterem minimálně ke statisícům lidí. Takže si to zopakujme ještě jednou.

Žádný nezávislý orgán jako nějaká mediální rada neexistuje, protože všechno to jsou nominanti politických stran. Tady si nějaká strana vytvoří svůj spolek, ten spolek někoho navrhne a tady poslanci té strany, která uměle vytvořila ten spolek nebo něco takového, nebo nějakou neziskovku, které posílají peníze, ho schválí, nebo ne. Takže spřátelený ministr pošle peníze spřátelené neziskovce, spřátelená neziskovka navrhne jako nezávislý subjekt někoho do Rady třeba České televize, a tady ten spřátelený ministr se svojí klikou, který jim poslal peníze, aby dostal svého nezávislého kandidáta, si navolí svého člověka do Rady České televize. Takhle to tady fungovalo celé roky, ale nikdy to nikdo z vás nikomu neřekl, protože to jsou vaše pravidla, to jsou vaše tajná pravidla, podle kterých vy tady hrajete své hrátky bez přítomnosti veřejnosti. Vy tato pravidla máte jenom pro sebe, jenom proto, abyste podle nich mohli hrát vy. Ale Volný blok jako protestní strana tady není kvůli tomu, aby držel s vámi basu. Volný blok jako protestní strana je tady proto, aby právě na tyto vaše způsoby a metody, kterými ohlupujete veřejnost, upozorňoval. Takže já na ně upozorňuji znovu.

A generální ředitel České televize je jenom doručovatel kufříků a doručovatel mediální pozornosti, protože generální ředitel České televize má prostředky na to, aby si peníze z těch 7 miliard do toho kufříku vytáhl a aby zajistil to, že do televize budou zvaní jenom ti, kteří tam být zvaní mají. Jak se dostanu k druhé části, tak vám opět vyjmenuji všechny ty, kteří do České televize pozvaní nebyli. Tak to funguje až do určitého okamžiku, kdy pak pan generální ředitel získá trošku víc té moci, začne si vyskakovat. No ale potom se za ním přijde a řekne se mu: Ty, ty, ty, my si tady pěkně naskládáme ty tvoje výroční zprávy, a potom když neschválíme dvě za sebou, tak odvoláme celou Radu, navolíme si ji celou, Sněmovna si navolí celou Radu, jak bude chtít, podle toho, jak dopadnou výsledky voleb, a tebe odvoláme. Ty půjdeš. Pá, pá, la lá. Žádná demokracie, nic nezávislého. My tady ve Sněmovně, ta mafie, která bud mít tu největší moc, vezmeme klacek a sestřelíme tě. A pan generální ředitel poslechne, a najednou máme televizi plnou lidí, kteří tam předtím vůbec nebyli.

Takže já si počkám ty čtyři sekundy.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Váš čas, pane poslanče. A prosím o vaše druhé vystoupení, ve kterém zřejmě přednesete návrh usnesení a odůvodníte jej, jak žádá podrobná rozprava.

 

Poslanec Lubomír Volný: Návrh usnesení už zazněl: "Poslanecká sněmovna odmítá nátlakovou politickou akci na odvolání radní České televize, paní inženýrky Hany Lipovské, Ph.D.", a to z toho důvodu, že je to jediná žena, která v současné radě zastupuje skutečně zájmy veřejnosti a informuje o nezákonnostech, které probíhají jak při hospodaření České televize, tak při zpravodajství České televize, které je dle paní Hany Lipovské neobjektivní, zrovna i v této situaci, která se týká covidu.

A to klidně zopakuji: Do České televize nebyl připuštěn pan profesor Žďárský, který vymyslel levné PCR testy za 50 korun, takže covidová mafie napojená na mafii mediální nám prodává svoje PCR testy za 1 200 korun, zatímco bychom mohli mít české testy za 50 korun. Česká televize neumožnila panu profesorovi Žďárskému, aby o tomto informoval širokou veřejnost.

Potom tady máme pana Omara Šerého, který prokázal, že virus COVIDu-19 se nenachází ani v malých prodejnách, ani na poštách, ani ve velkých supermarketech, protože provedl nezávisle na sobě dva testy, kdy nenašel virus COVIDu-19 na poště, kde bylo 1 600 lidí a kontrolovalo se více než 20 povrchů, displeje, ruce, vzduch a tak dále, a tak dále. Nenašel ani jeden virus. Zopakoval to v obchodním centru Šantovka, kde také nenalezl při 6 000 lidech ani jeden virus.

Dneska vyšla zpráva, nebo předevčírem, teď nevím, možná i někdy mezi tím, takže včera, že pražské metro je totálně bezpečné, bezinfekční. V metru jezdí, prosím vás, bez respirátorů psi, kočky, někomu fretky. V pražském metru jezdí bez respirátorů bezdomovci, opilí cizinci tam bez respirátorů zvracejí, takových 20 až 30 % Pražanů, kteří jezdí metrem, mají buďto špatně nasazenou nebo starou nebo plátěnou přikrývku na ústech, takže jednoznačně, pokud jsou infekční, můžou ten virus šířit. A také tam jezdí stovky, možná už i tisíce lidí, kteří nerespektují nezákonná vládní nařízení. A v tomto pražském metru nebyl nalezen ani jeden aktivní virus covidu, takže my víme, je to vědecky potvrzeno třemi studiemi, že covid se nešíří v uzavřených místnostech a prostorách.

Jak to, že to nebylo v České televizi? Proč Česká televize o tomto neinformuje? Proč Česká televize neinformuje o tom, že ředitel České televize je v několikanásobném střetu zájmů? Kdy byla naposledy paní Lipovská pozvaná do televize s někým, kdo by s ní názorově souzněl, třeba do pořadu pana Moravce, tak, aby to bylo, že tam jsou buďto dvě osoby, které souhlasí s tím, že pan ředitel je ve střetu zájmu, a dvě osoby, které s tím nesouhlasí? Kdy se to stalo, prosím vás, naposledy v rámci vysílání České televize, že by tam byl poskytnut stejný prostor představitelům oponentních názorů, představitelům i protestní strany, jako je Volný blok, aby mohli informovat o vědeckých zkušenostech? Kdy tam byl naposledy pozván pan profesor Turánek, který ví, že u nás se nevakcinuje, ale, že to, co dostáváte, je genová terapie, která vám zrovna teď proudí po celém těle, zrovna teď se vám usazuje na mozku, na vnitřních orgánech, na vaječnících, na varlatech.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Prosím, veďte svoji rozpravu zpět k České televizi.

 

Poslanec Lubomír Volný: V České televizi právě toto nikdy nezaznělo a tyto věci kritizuje paní Lipovská, kritizuje hospodaření, kritizuje to, že Česká televize ztrácí majetek, odpisy přesahují investice, projedly se peníze, které byly na úsporu, nejasné zakázky, začerněné smlouvy, nesmíme znát platy zaměstnanců, nesmíme znát platy firem, které s nimi spolupracují.

Nejsem schopný dohledat, jakým způsobem se na financování nebo na odlivu financí z České televize podílí tady navrhovatelka, paní poslankyně Sommerová, protože se k těm informacím z veřejných zdrojů nemůžu dostat. A ona teď nemůže prostě poctivě říct, že dokazuje, že není finančně závislá na České televizi, protože my to nezjistíme, protože my nevíme, jestli tam někde sosá, nebo nesosá. Každopádně víme, že se podílí na filmovém průmyslu, každopádně víme, že ty vztahy tam navázané jsou, a kdyby paní Sommerová chtěla, tak určitě nějaké peníze z České televize dostane nebo dostala. Možná že je v minulosti dostala na některý ze svých filmů a možná teď jenom splácí nějaké svoje dluhy té mediální mafii. To by možná taky mělo zaznít, paní poslankyně, za posledních 10 let, 20 let. Já vím, že jste dostala cenu ministra zdravotnictví NDR, komunistické NDR za svou tvorbu. Vím, že jste dostala ocenění ministra komunistické Československé socialistické republiky za svou tvorbu, to já vím, ale zajímalo by mě, kolik peněz na svou tvorbu jste dostala prostřednictvím České televize za posledních třeba 20 let.

Také bych chtěl, abyste to dokázala tím, že odtajníte smlouvy, které mezi vámi, Českou televizí, případně nějakou servisní organizací České televize byly podepsány, protože jinak jste za mě prostě ve střetu zájmů a jste v pozici člověka, který byl zkorumpován k tomu, aby z České televize odstranil jedinou drobnou slečnu, která díky své inteligenci přes 200 bodů prostě vadí té mediální mafii, která tam každý rok v současné době rozkrádá 7 miliard korun. Já si myslím, že veřejnost si zaslouží tuto odpověď. Předpokládám, že ještě příležitost budete mít a že nám vysvětlíte, že jste úplně nestranná, protože jste za posledních 20 let od České televize nedostala ani korunu, že jste nenatočila nic účelově, že účelově nevystupujete ve prospěch současného managementu České televize, že tady účelově nešpiníte jediného člověka, který má tu odvahu veřejně kritizovat poměry v České televizi jak ekonomické, tak ty ideologické.

Za mě osobně veškeré vaše vystupování a zejména to předposlední, kdy jste nám tady sdělila, že paní Lipovská je ve střetu zájmů, protože nesouhlasí s názorem České televize, bylo něco - ono to vlastně ani z vaší strany vysvětleno nebylo. Jak může být někdo za prvé ve střetu zájmů, protože má jiný názor než Česká televize? A za druhé. Jaký má Česká televize nárok na vlastní názor? Česká televize tady není od toho, aby měla názor. Česká televize je tady od toho, aby poskytovala servis, za který si já jako koncesionář platím, a ne, aby mi vysvětlovala, že ona, Česká televize, má nějaký názor.

On už tady byl jeden takový radní, který říkal, že zpravodajství České televize je dané, protože je prostě proeurounijní, protože jsme v Evropské unii. On už tady jeden takový radní byl, který vůbec nebyl apolitický. Jak to, že nebyl tehdy odvoláván? Jak to, že ho Sněmovna neodvolala, když jasně působil ve prospěch politického celku Evropská unie? Nepůsobil ve prospěch všech koncesionářů, kteří mu přispívali na plat každý den. Jak je to možné? Tady pan Kühn vás taky nezajímá. Jak je to možné? Je to člověk, který je evidentně ve střetu zájmů. Dokonce jste nepovolali na mou žádost ani ministra kultury, aby vám to vysvětlil. Jak je možné, že zaměstnává a platí někoho, kdo je radní ČT? To je radní ČT, ovlivňuje politicky ministra kultury, člena ČSSD, a vy to necháte být. Nehledě na ten seznam mnoha radních, který jsem tady předčítal, kteří už kdysi kandidovali. Kandidovali za ODS, kandidovali za ČSSD, kandidovali za jiné strany a zároveň vykonávali funkci radního. I v jejich případě to byla úplně stejná situace jako dnes s paní Lipovskou.

Takže já žádám všechny o podporu tohoto mého usnesení, a zejména, prostřednictvím pana předsedajícího, žádám tebe, Tomio, abys nedovolil díky svým přednostním právům a díky možnosti obstruovat Hanku Lipovskou, ženu - hrdinku, která se postavila mediální mafii, z funkce radní odvolat. Žádám každého jednotlivého, nebo prosím každého jednotlivého poslance SPD, abyste měli tu odvahu, až mě bude policie vyvádět, abyste stáli po mém boku, protože já tady zůstanu stát, protože se bude opakovat ta situace z minula. A vy přece víte, že i když se Tomio rozhodne, že nebude obstruovat, tak máte přece to svoje svědomí. Máte vlastní svědomí, vy jste pro tu Hanku hlasovali, vy jste přece hlasovali pro to, aby se poměry v České televizi změnily. Prosím. Prosím tě, Radku Rozvorale, udělej to. Moniko -

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Znovu vás prosím, oslovujte své kolegy prostřednictvím předsedajícího. Je to v jednacím řádu.

 

Poslanec Lubomír Volný: Prostřednictvím předsedajícího, Radku a Moniko, udělejte tu správnou věc.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Váš čas. Děkuji, pane poslanče. Váš čas uplynul.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já vím.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy? Pan předseda Michálek s přednostním právem. Prosím. Pane kolego Volný, umožněte vystoupení svého kolegy.

 

Poslanec Lubomír Volný: Neumožním.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vás vyzývám, abyste uvolnil řečniště. Vy víte, že tohle, co děláte, sem nepatří.

 

Poslanec Lubomír Volný: Patří, je třeba, aby lidé v České republice věděli, že tady mafie odvolává jedinou ženu, která odvážně bojovala proti mafii v ČT.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pane poslanče, vy víte, jaký je můj postoj k tomuto vašemu chování. Považuji ho za nepřístojné. Ještě to zkusíme jednou. Uvolněte řečniště, probíhá debata. (Poslanec Michálek mimo mikrofon: Všichni máme právo vystupovat.)

 

Poslanec Lubomír Volný: Máte právo vystupovat, určitě si vystupujte.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážený pane poslanče, já vám uděluji napomenutí a prosím, opusťte řečniště. V případě, že neuposlechnete, budete vykázán, což je zjevně váš plán, už jste to říkal. (Poslanec Lubomír Volný nadále setrvává u řečnického pultíku.) Takže, vážený pane poslanče, vzhledem k tomu, že jste neuposlechl ani po napomenutí, vás v souladu s § 19 vykazuji až do konce jednacího dne. Vás, ostatní kolegy, opět - protože už to znáte, není to poprvé - vás poprosím o 10, 15 minut přerušení jednání, než si s panem Volným poradí zasahující policie. Děkuji, 15 minut.

 

(Jednání přerušeno ve 14.59 hodin.)

(V 15.15 předseda PSP oznámil, že prodlužuje přestávku do 15.30 hodin z technických důvodů. V 15.25 pak sdělil následující informace:)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vzhledem k tomu, že nemám gong (Při vyvádění poslance Volného policií ze sálu byl zdemolován mikrofon a další zařízení na místě předsedajícího.), tak opravdu počkám do 15.30, aby všichni měli šanci přijít.

S dovolením přečtu omluvu. Omlouvá se paní poslankyně Matušovská dnes do konce jednacího dne z rodinných důvodů a pan poslanec Richter od 14.15 z pracovních důvodů. Tak ještě poslankyně Jana Pastuchová se dnes omlouvá, také z pracovních důvodů.

 

(Jednání pokračovalo v 15.30 hodin.)

 

Máme 15.30, budeme pokračovat. Nacházíme se v podrobné rozpravě a do rozpravy je přihlášena paní poslankyně Olga Sommerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Sommerová: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, v návaznosti na jednomyslné doporučení volebního výboru navrhuji našemu plénu přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky odvolává paní Hanu Lipovskou z funkce členky Rady České televize dle zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi, § 5 odst. 2." Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Ptám se, kdo má ještě zájem o vystoupení v podrobné rozpravě? Nikdo se nehlásí, podrobnou rozpravu končím.

Teď bych rád řekl tu větu, že přivolávám kolegy z předsálí, ale nemůžu. Tak doufám, že jsme všichni, kteří o tom vědí a mohou tu být přítomni. Já vás poprosím, přihlaste se svými kartami. Já vás tedy odhlásím, poprosím o nové přihlášení.

Zazněly zde dva návrhy usnesení.

 

Nejprve návrh pana poslance Volného, který jsem si zapsal jako: "Poslanecká sněmovna odmítá nátlak mediální mafie na odvolání Hany Lipovské z Rady České televize."

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 165, přihlášeno 84 poslanců, pro 9, proti 42. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní tedy budeme hlasovat návrh usnesení, jak jej přednesla před chvílí paní poslankyně Sommerová.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 166, přihlášeno 80, pro 63, proti 11. Návrh byl přijat. (Potlesk. Poslanec Lubomír Volný píská.)

 

Poprosím, ať pan Volný opustí sál, neboť už je po hlasování.

S přednostním právem pan ministr Zaorálek.

 

Ministr kultury ČR Lubomír Zaorálek Já se velice omlouvám, že vás ještě zdržuji, ale rád bych uvedl něco na pravou míru, protože jsem zjistil, že to tady padlo. Chtěl bych říci, že René Kühn v roce 2021 nebyl mým poradcem ani jsem ho nijak neplatil. V roce 2020 je pravda, že jsem s ním měl externí smlouvu za měsíc únor, pouze za měsíc únor. Dostal 4 800 korun za konzultaci ve věci mediální legislativy. To je všechno.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám, pane ministře, děkuji. A vzhledem k tomu... Já jsem dobrota sama - pan předseda Bartošek.

 

Poslanec Jan Bartošek: Za mě krátce na vysvětlenou. Padlo tady jméno pana Stehlíka, který kandidoval do Senátu. On tehdy kandidoval jako nezávislý kandidát, nikoli jako člen KDU-ČSL.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: K hlasování? Prosím ještě chvilku o klid! K hlasování.

 

Poslanec Jan Pošvář: K poslednímu hlasování: hlasoval jsem pro, ale na sjetině mám, že se zdržuji. Nezpochybňuji hlasování, jenom pro stenozáznam.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. A vzhledem k tomu, že jsme vyčerpali schválený pořad 118. schůze Poslanecké sněmovny, tak tuto schůzi končím. A jsem rád, že bude ještě jedna, abychom se rozloučili trochu lépe než dnes. Přeji hezký víkend.

 

(Schůze skončila v 15.35 hodin.)

Aktualizováno 7. 11. 2021 v 15:55.




Přihlásit/registrovat se do ISP