Čtvrtek 16. září 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Pikal)

130.
Účast ozbrojených sil České republiky na vojenských cvičeních
mimo území České republiky a účast ozbrojených sil jiných států
na vojenských cvičeních na území České republiky v roce 2021
/sněmovní tisk 1120/

A prosím pana ministra o úvodní slovo.

 

Ministr obrany ČR Lubomír Metnar Děkuji za udělení slova. Plán vojenských cvičení jednotek a štábu Armády České republiky se zahraniční účastí v roce 2021 zahrnuje aktivity s ozbrojenými silami jak členských států NATO a Evropské unie, tak i s nečlenskými a partnerskými zeměmi NATO a Evropské unie. Plán vychází z politicko-vojenských doporučení a z priorit a cíle zahraniční spolupráce resortu Ministerstva obrany v roce 2021, z úkolů stanovených plánem činnosti resortu Ministerstva obrany a programů pro cvičení NATO.

Materiál obsahuje přehled o 138 plánovaných cvičeních ozbrojených sil České republiky mimo území České republiky a přehled o 71 cvičeních ozbrojených sil jiných států na území České republiky. Na základě politicko-vojenských priorit je plán cvičení účelně sestaven opět do čtyř oblastí: příprava k nasazení v operacích pohotovostní síly, bilaterální a regionální spolupráce a výstavba schopností.

Prioritním cílem cvičení se zahraničními partnery v roce 2021 je prověřit a zvýšit úroveň připravenosti ozbrojených sil České republiky k její ochraně v součinnosti se spojenci, dále cvičení jsou jako příprava pro společné působení vojsk v operacích a pohotovostních silách mezinárodních organizací. Součástí materiálu jsou čtyři cvičení ozbrojených sil jiných států na území České republiky, které budou uskutečněny bez přímé součinnosti s naší armádou.

Pro zajištění činnosti ozbrojených sil České republiky v rámci plánovaných mezinárodních cvičení v roce 2021 je v rozpočtu Ministerstva obrany vyčleněna částka 150,8 milionu korun. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro obranu, jehož usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 1120/1, a já prosím zpravodajku tohoto výboru, paní poslankyni Černochovou, aby nám přednesla návrh usnesení.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Výbor pro obranu projednal sněmovní tisk číslo 1120 na své 41. schůzi dne 3. února 2021 a přijal usnesení číslo 205, které je v systému evidováno jako sněmovní tisk číslo 1120/1 a ve kterém doporučil Poslanecké sněmovně, aby tento materiál vzala na vědomí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. To byl tedy návrh usnesení.

Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám přihlášky, a protože nikoho nevidím, že by se hlásil, tak tuto rozpravu končím. Zájem o závěrečná slova nevidím, takže přistoupíme k podrobné rozpravě, do které také nevidím, že by se někdo hlásil. (Gong.) Takže i tuto rozpravu končím. Ani zde nevidím zájem o závěrečné slovo.

 

Takže můžeme hlasovat o předneseném návrhu, tedy abychom danou informaci vzali na vědomí.

Zahajuji hlasování číslo 113 Poslanecké sněmovny. Ptám se, kdo je pro navržené usnesení? Kdo je proti? Já vám děkuji.

Hlasování číslo 113, je přihlášeno 114 poslanců a poslankyň, pro 78, proti 1. Návrh usnesení tedy byl schválen.

 

Já vám děkuji. Končím bod číslo 130.

 

Otevírám bod číslo

Aktualizováno 7. 11. 2021 v 15:55.




Přihlásit/registrovat se do ISP