Pátek 6. srpna 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Tomáš Hanzel)

2.
Návrh poslanců Lucie Šafránkové, Tomia Okamury, Radima Fialy
a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb.,
o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 652/ - třetí čtení

Projednávání tohoto bodu jsme zahájili dne 28. července na 114. schůzi Poslanecké sněmovny. Rozprava byla přerušena, protože na jednání po 14. hodině byla vznesena námitka poslaneckými kluby Piráti, STAN, ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala za navrhovatele poslankyně Lucie Šafránková a zpravodajka garančního výboru paní poslankyně Hana Aulická Jírovcová. Připomínám, že návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 652/9, který byl doručen dne 25. května 2021, a usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 652/10. Budeme tedy pokračovat v přerušené rozpravě, do které se dále přihlásili - první v pořadí je přihlášena paní poslankyně Věra Kovářová. (Poslanec Profant připomíná, že jeho diskusní příspěvek byl přerušen.)

Pardon, máte pravdu, bylo přerušeno vystoupení pana poslance Profanta, takže se omlouvám, prosím, máte slovo. Připraví se paní poslankyně Věra Kovářová. Poprosím o klid v jednacím sále.

 

Poslanec Ondřej Profant: Děkuji za slovo. Já připomenu, že jsem minule hovořil o tom, že tenhle tisk má ten problém, že prostě vede k tomu, že se budou odebírat byty invalidním důchodcům, samoživitelkám a podobným lidem, kteří si nemůžou prostě sjednat rozumně tržní nájemné v bytě podle ideálních představ. Vyprávěl jsem případ pana Bronislava, který má těžkou schizofrenii, a z toho důvodu je sám velmi rád, že má svůj byt, že má svůj klid, a tato novela by... (Hluk v sále. Řečník vyčkává.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Ano, já vám rozumím, poprosím o klid v jednacím sále, protože opravdu není tady slyšet, pokud tady není absolutní ticho. Děkuji.

 

Poslanec Ondřej Profant: Mně když tak nevadí to zopakovat víckrát. Pan Bronislav prostě si ten byt nezajistí, jak jsem říkal minule. Pan domácí pana Bronislava mu rád bude udržovat ten byt za současných podmínek, ale prostě není rentabilní, aby dělal kompletní rekonstrukci, respektive pokud by majitel bytu udělal komplexní rekonstrukci, tak by podle jeho slov zvýšil nájem a pan Bronislav by skončil na ulici. Nemůže jít na ubytovnu kvůli své psychické nemoci. Sečteno, podtrženo: Snížená kvalita bytu nemusí být důsledkem úmyslného ničení nebo zlé vůle pronajímatele. Bydlení ve finančně dostupném bytě je při pravidelném využívání terénních služeb pro osoby s duševním onemocněním lepší řešení než jejich vykořenění. Jo, zdůrazňuji. Duševní onemocnění. Ten člověk opravdu bude mít i problém, i kdybychom mu dali jiný byt, tak jenom si na něj zvyknout. Takže to je příběh pana Bronislava, už ho nebudu celý opakovat. Doufám, že mi pak předkladatel, zástupce předkladatele vysvětlí, co má tedy pan Bronislav dělat podle těch nových norem, které tady navrhují.

A já se přesunu k dalšímu příběhu, o kterém jsem minule ještě nemluvil, a to je příběh paní Edity. Paní Edita žije na Olomoucku, má nízký starobní důchod, a je proto závislá na příspěvcích na bydlení. Ty jí byly zamítnuty kvůli špatnému - špatnému, nebo spíše jinému než požadovanému vyúčtování zálohově placených služeb od pronajímatele. Takže to, co se stalo, je, že to nebyla její vina, ale toho pronajímatele. Na úřadě práce jsme byli s klientkou čtyřikrát, než se povedlo doložit potřebné dokumenty o vyúčtování. Přitom stačilo, aby úřednice zvedla telefon a sama se s pronajímatelem domluvila, co konkrétně potřebují rozepsat. Editě byla dávka státní sociální podpory kvůli tomu pozdržena. Mezitím si bohužel vzala půjčku od nebankovní společnosti, aby měla na nájem. Takže opět kvůli nekonečné byrokracii tohoto státu tady důchodce s opravdu nízkým důchodem ženeme do nějakých půjček k lichvářům.

Na úřadě práce jsme proto zažádali o dávky v hmotné nouzi, kde opět chtěl doložit rozhodnutí o přiznání starobního důchodu, který klientka pobírá již dvanáct let a pravidelně úřadu práce dokládá ústřižky. Doložila oznámení o navýšení starobního důchodu na rok 2020. Ani to ovšem nestačilo a musela požádat na Českou správu sociálního zabezpečení o kopii rozhodnutí. Dále po ní chtěli doložit i metry čtvereční bytu, jestli tam je balkon či sklep, přestože tam byli zaměstnanci úřadu práce na terénním šetření. Pracovnice oddělení hmotné nouze chtěla po klientce doložit smlouvu s dodavatelem energií, sazbu jističe a tak dále, přestože klientka žádnou smlouvu s dodavatelem nemá. V tomto případě nám vyšel vstříc pronajímatel a vše potřebné doložil.

Paní úřednice byla na prvním jednání velice nepříjemná. Po doložení všech dokladů ale nakonec klientce byla dávka přiznána a pracovnice úřadu práce změnila svůj postoj a způsob jednání. V současnosti komunikuje po telefonu a je ochotná s námi jako s pomáhající organizací spolupracovat. Dle mého nakonec pochopila, že jim nejsme na obtíž, ale spolupráce s naší organizací může být i pro ně přínosná. Klientka by ale nebyla schopná si s takovým přístupem některých úředníků sama dávky v žádném případě vyřídit. Takže jak tady mí kolegové právě z té pomáhající organizace zaslali, došlo tady ke střetu byrokracie tohoto státu, který se vždycky viditelně snaží po lidech chtít zcela administrativně zbytečné věci, nechce jim vyjít vstříc, sami úředníci v bytě byli, aby pak žádali další věci. Úředníkům se nelíbilo vyúčtování, opět. To, že vám pronajímatel, ten, kdo vlastní ten byt, dá špatné vyúčtování, znamená, že vám seberou příspěvek na bydlení. Příběh Edity je tedy o tom, že ve složitějších případech musí komunikovat s pronajímateli o poskytování služeb spojených s bydlením úřad práce, nikoliv nájemce.

Komplexní návrh 8404 obsahuje v bodě 12 část druhou, pokuty pro pronajímatele, kteří neposkytují úřadu práce součinnost. Piráti navrhují pokutovat pronajímatele také tehdy, pokud na výzvu úřadu práce neprovedou nezbytné opravy v bytě. Tady se vracíme k tomu, že ne vždy je ten nájemce zodpovědný za stav toho bytu, ať už je to stářím, ať už je to nevhodnými podmínkami. Ten člověk prostě musí někde bydlet, zvlášť pokud je to samoživitel, samoživitelka, s početnější rodinou, pokud je to člověk duševně nemocný, tak je i velmi těžké, i když by se našel třeba vhodnější byt, tak aby to ten člověk přijal a bylo to funkční. Takže ještě... Úřadu práce se vyplatí spolupracovat s pomáhajícími organizacemi, které mu pomohou poskytnout ucelenou informaci o situaci jejich společného klienta nutnou pro individuální posuzování každého případu.

Tak to byly za mě dva příběhy, pana Bronislava a paní Edity. Pan Bronislav je invalidní důchodce, paní Edita je starobní důchodkyně. Opravdu ani jeden z nich není nijaký potížista, ani jeden z nich nedělá nic špatného, snaží se žít. Doufám, že mi kolegové - pan Foldyna už se tady hlásí, tak doufám, že mi to všechno vysvětlí a dozvíme se, jak se to bude dělat dál.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Jaroslav Foldyna. Prosím, máte dvě minuty.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Původně jsem si myslel, že nebudu vystupovat, abych nezdržoval, abychom se dostali k hlasování. Pochopil jsem, že skupina Pirátů a spol. k žádnému hlasování nechce přistoupit, bude tady obstruovat. Proto jsme... A já jim to neberu, mají na to právo, patří to k demokratickému systému tohoto parlamentu.

Poznámka k svému předřečníkovi. Samozřejmě přečetl nám tady nějaký příběh, který je úplně mimo téma. Vůbec se netýká pana Bronislava. Pan Bronislav by dál žil, dostával by podporu. Ten příběh, který měl říct, se týká lidí, kteří otravují život lidem v Ústeckém kraji (mluví hlasitě, emotivně), otravují život lidem v Moravskoslezském kraji, jsou to paraziti, který dělají bordel ve městech. Těch se týká tento zákon! Týká se to těch milionů lidí, kteří tam s nimi musejí žít. A vy tady bojkotujete přijetí zákona, který by zpřísnil vyplácení sociálních dávek lidem, kteří porušují normy! Kteří porušují normy, dělaj bordel v noci, obtěžují společnost. A vy tady neříkáte příběh lidí z Ústeckého kraje, z Děčína, z Chomutova, z Ústí nad Labem, ze Šluknova, z Jiříkova, z Moravskoslezského kraje, z Ostravy, kde ten bordel musíme snášet! Hodnota našich nemovitostí klesá, protože žijeme s lidmi, kteří nechtějí dodržovat normy. Ten bordel, kterej se tam děje, dělají nepřizpůsobiví občané bez rozdílu jejich rasové či barvy nebo já nevím, čeho tady... Vždycky se pokrytecky schováváte za to, abyste pojmenovali, kdo ten bordel dělá. V Ústí nad Labem, přijeďte se podívat v pět hodin večer, přijeďte se tam podívat v jednu hodinu v noci, přijeďte se podívat každou hodinu do Děčína, vystupte na tom nádraží a běžte se podívat! Tady kolega říkal, nejsou tam vraždy. No to tam vraždy nejsou, to já nemluvím (upozornění na čas). Ale je tam bordel!

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Čas. Jsou tady další dvě faktické poznámky. První je poslanec Ondřej Profant, připraví se poslanec Mikuláš Ferjenčík. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Profant: Vážený pane kolego, Česká republika není pouze Ústecký kraj. Krajů máme čtrnáct. My si vás nebereme jako rukojmí. My nejsme viníky toho, jak vy to tam vedete. Problém pana Bronislava je, jak jsem už říkal, že ten byt je ve špatném stavu, na nějakých místech se objevila plíseň, a když tam zajde ten terénní pracovník, který tam pravidelně chodí, tak řekne: to není podle nových předpisů, tady na to nemůžete pobírat příspěvek, proto si to nějak zařiďte. To znamená, pan Bronislav to nezařídí, bude mu odebrán příspěvek, následně bude vystěhován a tento invalidní důchodce bude trpět za to, že si v Ústí neumíte vyřídit nějaké problémy. Tomu já opravdu nerozumím. My všichni ve všech krajích máme také různé problémy, například se staráme o ty invalidní důchodce a podobně. Nejsou jenom vaše problémy.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Další vystoupí pan poslanec Mikuláš Ferjenčík, připraví se pan poslankyně Eva Fialová, všechno faktické poznámky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem chtěl vaším prostřednictvím reagovat na kolegu Foldynu. Já počkám, až přestane telefonovat. (Poslanec Foldyna gestikuluje.) Bezva, děkuju. A jedna věc je nějaký konkrétní problém, já ho rozhodně nepopírám a souhlasím, že existuje především problém s vyloučenými lokalitami. Je to převážně problém v Ústeckém kraji, nicméně ten váš návrh se týká celé republiky. A ten váš návrh hází do jednoho pytle lidi s různými životními osudy. A to je ten základní problém. Vy házíte do jednoho pytle lidi, o kterých vy jste přesvědčeni, že nechtějí pracovat, a údajně berou nějaké dávky. Současně ale házíte do toho samého pytle invalidní důchodce, matky samoživitelky, seniory, lidi s duševními onemocněními. A na všechny ty skupiny dopadne tento zákon. Na všechny ty skupiny. A to, že někdo má například schizofrenii a bojí se otevřít úředníkovi, který nově získává právo kontrolovat mu bydlení, a kvůli tomu přijde o dávku v hmotné nouzi, protože invalidní důchody často nejsou přiznávány, nebo jsou přiznávány ve zcela minimální výši těmto lidem, a na ty to taky dopadne, tak my myslíme i na tyhle lidi.

A je potřeba vždycky přemýšlet, když navrhujeme nějaký zákon o tom, jaký bude dopad na celý stát. Já uznávám problémy, které jsou v ghettech v Ústeckém kraji. Ale to přece neznamená, že hodíme další desítky tisíc lidí do jednoho pytle a uvrhneme je do existenčních problémů. Navíc před chvílí jsme tady slavně rušili umisťování malých dětí do kojeneckých ústavů, a teď vy se zase chystáte nahrnout další lidi a další děti do ústavní péče nebo odebírat je rodičům jenom proto, že jejich rodiče jsou chudí. (Předsedající: Čas, pane poslanče.) Zase chcete zhoršovat sociální situaci u nás.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Paní poslankyně Eva Fialová, připraví se pan místopředseda Okamura, všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Poslankyně Eva Fialová: Já děkuji za slovo. Já bych chtěla vaším prostřednictvím, pane předsedající, reagovat na kolegu Profanta. On tady popsal příběhy a mně je pana Bronislava i paní Edity upřímně líto. A zajímalo by mě v tom příběhu, co tedy pan Bronislav přesně nesplňuje, proč je ten byt nevyhovující. Nemá okna? To tam vy neříkáte. Dostanete popsaný příběh... A v tom komplexním pozměňovacím návrhu je napsané, že nevyhovující byt je jenom v případě, že nemá okna, nemá dveře, nemá... musí mít zajištěnou pitnou vodu a musí mít sociální zařízení. Tak v čem tedy tento byt, kde pan Bronislav celou dobu bydlí, nesplňuje najednou ty podmínky? (Zvýšeným hlasem.) To by mě zajímalo.

A vaše poznámka, z Prahy, jak to tam vedete - tak víte, jaká je realita? Nikde nenajdete v realitkách nabídku těchto bytů nebo baráků. V tom fungují bílí koně, kdy Pražáci skupují nemovitosti v těchto lokalitách. Nemáte nikde v realitkách nabídku těchto baráků. A cíleně vyvážejí tyto lidi do těchto lokalit, aby byla ta situace ještě horší! Takže nám neříkejte, jak vy to tam vedete! Udělejte si pořádek nejdřív tady, dejte si do pořádku svoje bílé koně, kteří tam jezdí, a pak nám tady něco vykládejte! Děkuju. (Tleská poslanec Foldyna.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan místopředseda Okamura, připraví se pan poslanec Foldyna. Prosím.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, tak já jsem si všiml, že my tady už tedy několik měsíců se snažíme dostat k poslednímu závěrečnému hlasování návrhu SPD na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. A Piráti to tady blokují. Blokují to, protože podporují nepřizpůsobivé. A teď si našli novou výmluvu, že prý návrh SPD postihne nějaké ohrožené důchodce a zdravotně postižené lidi. Přitom je to přesně naopak.

Návrh SPD přináší úsporu cca půl miliardy korun, kterou my chceme naopak přesunout těm potřebným lidem. A proč to říkám? Protože to, jakým způsobem přesouvají peníze Piráti, vidíme přesně na pražském magistrátu. To znamená, zdražili jízdné na MHD, protože prý nejsou peníze, a zároveň vyplatili teď v krizi letos peníze, vyplatili podporu homosexualistickému festivalu Prague Pride. To znamená, zdražení jízdného plošně pro Pražany - ano, pro ty, kteří si platí jednotlivou jízdenku - protože prý nejsou peníze, a zároveň peníze jsou na homosexualistický festival Prague Pride. Takže to je to zacházení Pirátů s penězi. Je to hrůza! Musíme tomu zamezit, aby se taková strana dostala vůbec někdy do vlády.

Takže nepřekrucujte to, ty vaše zástupné řeči, které říkáte v médiích, ty lži, že prý návrh SPD ohrožuje ty slušné lidi v nouzi. Nechte už těch lží prosím vás! Je to návrh na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými, naopak díky tomuto návrhu máme získat další peníze na podporu slušných a řádných lidí. Naopak my chceme podpořit lidi, kteří jsou v nouzi a dostali se tam ne vlastní vinou, to už tady kolegyně Šafránková za SPD říkala snad stokrát. Vy si sedíte na uších. Takže prosím vás, fakt je ten - mám posledních deset sekund - Piráti podporují nepřizpůsobivé, blokují návrh zákona na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými a doufám, že to vyhodnotí voliči v říjnových volbách a nebudete nikdy ve vládě. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Foldyna, připraví se paní poslankyně Šafránková.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji i já kolegovi Ferjenčíkovi. Prostřednictvím pana předsedajícího, pane Ferjenčíku, já nemám v nejmenším chuť poškodit jakkoliv lidi, kteří pracovali nebo kteří pracovat nemohou, kteří jsou invalidní nebo jakkoliv. Podívejte se, já se držím jedné zásady. Já si myslím, že lidi, kteří pracují, tak by se měli mít velmi dobře. Lidi, kteří nemohou pracovat, by se měli mít důstojně. Důstojně, a to se týká těch postižených a tak dále. Důstojně. Opakuji, ti, co pracují, by se měli mít velmi dobře, ti, kteří nemohou pracovat, by se měli mít důstojně.

A ti, co zastupujete teď vy Piráti tady, vehementně, ty, kteří nepracují, tak ať se mají blbě, mně to je úplně ukradené. To mě vůbec nezajímá. Hlavně když ti, co pracují, se budou mít dobře a důstojně ti, co pracovat nemohou. A vy tady holt zastupujete ty druhé, co pracovat nechtějí, a chcete, abychom my anebo všichni ti ostatní, kteří pracují, na ty nemakačenky platili. A to je celá politika! Tak to řekněte na rovinu.

Pojďme hlasovat, protože přece vy víte už, jak se bude hlasovat v té Sněmovně, že to chcete zdržovat? Víte to dopředu? Na mě jde strach z demokracie, kterou byste měli propagovat vy a zastupovat. Z té demokracie jde na mě strach, protože jsem ji předtím třicet let zažil a začínám ji zažívat v této chvíli znovu. Začínám zažívat obavu o svobodu slova a o demokracii. A to je ten problém, který je vedlejší v tom vašem vystupování.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Paní poslankyně Šafránková, připraví se pan poslanec Ferjenčík. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych tady chtěla ubezpečit všechny, že někdo, kdo má v bytě trošku plísně, tak se mu nic nestane. O tomhle ten návrh není. Je to o tom, že definujeme standardy bytů, které jsou tady v tom návrhu jasně vyjmenované. Ale teď si nejsem jista, jestli piráti tento návrh četli, protože kdyby ho četli, tak by to tady jasně viděli. Je to v pozměňovacím návrhu na straně 11, takže si to můžete najít. A jak už tady říkala moje předřečnice Eva Fialová, tak jde o to, aby ten byt měl uzamykatelné vstupní dveře, měl okno, jednu místnost, kde si budou moci připravit popřípadě jídlo, toaletu a koupelnu, která ani nemusí být v tom bytě. Jinak bych vám tady chtěla říct, že se jedná o to, aby se státní peníze daňových poplatníků nevyplácely do takovýchto bytů. A ještě pro vaši představu - v tomhle byly děti. V tomhle byly děti a v tomhle vyrůstají další generace, které se mají vzdělávat, chodit do školy a připravovat se na své budoucí povolání. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Mikuláš Ferjenčík, připraví se paní poslankyně Olga Richterová. Všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl zareagovat na kolegyni Šafránkovou. Tady je totiž přesně ten problém v tom vašem přístupu. Problém je v tom, že místo toho, abyste se zaměřili na obchodníky s chudobou, kteří by přišli o ty nároky na doplatky, tak místo toho se zaměřujete na obyvatele těch bytů. A to je ten základní koncepční problém vašeho návrhu. Že místo toho, abyste řešili ten problém, že někdo - a myslím si, že je velmi nefér to, co používá paní Fialová, protože přece to, odkud ten člověk pochází, není podstatné, a stejně jako je nesmysl házet lidi do jednoho pytle v rámci tohoto návrhu, tak je nesmysl říkat, odkud jsou majitelé těch bytů. Jsou to prostě nějací spekulanti s těmi byty, kteří je samozřejmě cíleně vykupují a pak žijí z těch dávek. Ale to je přece ten problém, který musíme řešit. A nemáme se zaměřovat na obyvatele těch bytů. To už jsou oběti, a ne ti lidé, kteří skoupili ty nemovitosti a teď sají státní peníze.

Naprosto souhlasím s tím, že tenhle problém řešit máme, ale myslím si, že řešení není to, že sebereme obyvatelům těch bytů dávky, ale že to sebereme přece majitelům těch bytů.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Paní poslankyně Olga Richterová, připraví se pan poslanec Jan Lipavský. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Já zkusím velice stručně, protože to, co tady zaznívá, jsou omyly ze strany SPD. My samozřejmě chceme, aby fungovalo to, co dneska je, a v zákonech to je naprosto přesně: dávky jenom pro ty, kteří je opravdu potřebují. Akorát tak jak je to zacílené, ta novela, tak to neřeší obchod s chudobou, nažene to lidi do ubytoven a namísto toho vlastně to nemění to, kdo je považován za osobu v hmotné nouzi, ale zvyšuje to sankce zejména pro lidi s duševním onemocněním, pro lidi v invalidním důchodu, kteří žijí z dávek hmotné nouze ve velikých počtech - bohužel přesná čísla jsem nedostala, i když jsem žádala paní ministryni - protože máme špatný systém toho, jak jsou nastavené invalidní důchody. A když onemocníte ve špatný čas, tak potom máte takzvaně přiznán invalidní důchod, ale bez výplaty a žijete z dávek hmotné nouze. A právě u těch duševních onemocnění je bohužel ta navržená sankce za neotevření dveří přesně něčím, že je trestán člověk za projevy svého onemocnění, když se bojí cizích lidí. Já vám dávám konkrétní příklad.

Ale celkově je vidět - ale mám konkrétní věci k tomu, jak možná ani netušíte, jak přísné už ty naše zákony dneska jsou, akorát se nevymáhají. A to, co my tady jako Piráti, říkáme, že klíčové je zavést skutečně funkční vymáhání. Ty kontroly pracovníky z poboček úřadu práce odjinud, aby se nebáli. Prostě v rámci krajského pracoviště mohou posílat lidi odjinud. Navrhujeme úplně konkrétní věci, ale ne abychom hromadně postihli, a to zdůrazňuji, lidi v invalidním důchodu, kteří jsou u nás v obrovských počtech odkázáni na podporu v rámci dávek hmotné nouze. A to je prostě chyba té novely. Jde to po lidech, po kterých to jít nemá, hází to všecky do jednoho pytle a jde to po lidech bydlících v těch špatných bytech. (Předsedající: Čas prosím.) Má to jít po majitelích.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Jan Lipavský, připraví se paní poslankyně Eva Fialová. Prosím.

 

Poslanec Jan Lipavský: Dobrý den, děkuji za slovo. Já mám potřebu reagovat na ty úplné nesmysly nebo nepochopení. To, co tady říkal pan předseda Okamura, vykládal tady něco o zdražení jízdného, tak se prosím vás podívejte na to, co proběhlo. Kdybyste se dobře informoval, tak víte, že my jsme snížili cenu jízdného pro lidi, kteří jsou v hmotné nouzi v Praze. Protože si uvědomujeme, jak je ten život těžký. Takže nás tady vůbec nepoučujte o tom, jak je Praha na tom s financemi nebo není. Samozřejmě pro turistu, který přijede do Prahy, potřebuje se někam svézt na půl hodiny, tak tam se to jízdné zvedlo. Děje se to ve všech krajských městech. Jinak v Praze je nejlevnější tramvajenka. Já vůbec nechápu, proč toto řešíme na plénu Poslanecké sněmovny. Prostě to sem nepatří, tak to sem, pane předsedo, zcela zbytečně netahejte, ať se můžeme věnovat tomu, co máme projednávat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Paní poslankyně Eva Fialová, připraví se pan poslanec Patrik Nacher. Prosím.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji. Já bych se ještě ráda vrátila k příkladu paní Edity od pana kolegy Profanta. Kdyby vaše návštěvy směřovaly - a teď nebudu říkat do těch nejhorších vyloučených lokalit v Ústeckém kraji, ale do normálního soužití s normálními lidmi, dám třeba příklad Teplice-Trnovany. Stačilo by si tam sednout, chvilku pozorovat a mluvit s normálními lidmi, kteří jsou dennodenně nuceni nějakým způsobem komunikovat a snášet tu danou situaci, a nejezdili byste jenom za svými kamarády do neziskových organizací, kteří jsou často vám vašimi politickými partnery, kteří vám říkají, jak všechno funguje, jak potřebují další peníze na svoje dílčí aktivity pro pár vyvolených, tak byste viděli tu situaci. A ta situace je taková, že normální starobní důchodce se bojí jít na úřad práce pro nějakou podporu, protože mu nebude vyhověno, má s tím komplikace atd. Ti lidé se bojí a chtějí jenom spravedlnost v tomhle světě. A tenhle návrh aspoň trošku přináší nějakou spravedlnost. Vychází starobním důchodcům vstříc, zvyšuje koeficienty atd. Vy vidíte jenom to špatné a říkáte, že házíme lidi do jednoho pytle. My chceme padni komu padni! Pokud se chováš slušně a všechno splňuješ, tak prostě není důvod něco někomu zakazovat atd. My chceme, ať se chovají všichni normálně, slušně. A slušní pracující lidé, kteří chodili x let do práce, mají právo na svůj klid. A dojděte se podívat do lokalit, kde ti lidé žijí pohromadě, a mluvte s nimi! Nejezděte jenom tam, kam se vám to hodí!

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji za dodržení času. Další vystoupí pan poslanec Patrik Nacher, připraví se paní poslankyně Tereza Hyťhová.

 

Poslanec Patrik Nacher: Pěkné odpoledne. Já jsem tedy původně hovořit nechtěl, klasicky, ale musím. Nebudu reagovat ani na kolegu Lipavského ohledně MHD v Praze, to by tady bylo na delší dobu, to já mu klidně v soukromí vysvětlím, jak se mýlí. Ani nebudu říkat, že to je právě moje kolegyně Eva Fialová, která v té vyloučené lokalitě půl roku žila, a pokud si dobře vzpomínám, tak tam zvala i kolegy z Pirátské strany, a pokud si dobře vzpomínám, tak tam za ní nikdo nepřijel. To znamená, teorie je jedna věc a praxe tam skutečně bydlet je věc druhá.

Já bych chtěl říct jednu věc, proto jsem se přihlásil - protože Eva Fialová se umí bránit sama, tak tady nepotřebuje advokáta - a to je to, že já, teď musím říct upřímně, té debatě tady moc nerozumím. Na minulé schůzi jsme se dohodli, že když to projednávání bude v pořadí, že se nejdřív zruší ty kojeňáky a pak bude zákon o pomoci v hmotné nouzi, tak to Piráti obstruovat nebudou, protože se zachová to pořadí. A teď nastává situace, že první bod jsme schválili. A tam já jsem hlasoval stejně jako kolegové Piráti, mimochodem, abyste mě nezaškatulkovali někam, že jsem proti vám. Ale pak nastává tenhle bod a nastává zase ta obligátní obstrukce, spousta přihlášených apod. Takže to vlastně nechcete projednat. Tak to nechte prohlasovat, nějak to dopadne, to je ta demokracie. Stejně tak jako předchozí bod nějak dopadl, a byla tady celá řada kolegů, kteří vystupovali proti, a byli přehlasováni. Tak o toto bych vás chtěl poprosit, jakkoliv je to asi marná žádost v momentě, kdy je 13.38. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Paní poslankyně Tereza Hyťhová, připraví se pan místopředseda Tomio Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji za slovo. Vážení přátelé, vážení poslanci, vážené poslankyně, já vás tady vítám na komedii naší strany Pirátů, kterou tady dnes opět asi potřetí předvádí. Minule jsme tu slyšeli, že jsme blokovali OSPOD a zákon, který před chvilkou prošel třetím čtením, že jsme to my, kdo to tady blokuje, ale dneska se podívejte na tu pravdu. Je 13.39, jsme tady v pátek na mimořádné schůzi.

Pane Ferjenčíku, prostřednictvím pana předsedajícího, prosím, mohl byste mě poslouchat? Já jsem k vám hovořila už minule. A jste to dneska opět vy, kdo tady blokuje to, aby naši nepřizpůsobiví občané, kam denně jezdím domů, přestali zneužívat sociální dávky. (Hovoří hlasitě, emotivně.) Jste to vy, kdo to tady dneska blokuje, opět. A já vás už podruhé vyzývám, abyste sem přišel před ten mikrofon a řekl tady našim občanům, že chcete, aby dále naši nepřizpůsobiví občané zneužívali sociální dávky. Přestaňte lhát, přestaňte říkat lži a pojďte sem a řekněte to už, protože opravdu té komedie už tady bylo dost!

Takže já vás tímto vyzývám prostřednictvím pana předsedajícího, pojďte sem, ušetřete nám čas a řekněte to na rovinu. Pojďme si to odhlasovat. Vždyť se tady ukáže ta pravda tím hlasováním. Máte tam svoje pozměňovací návrhy. Ale vy jenom lžete, protože vám jsou tito občané ukradení. Kdybyste věděli, jaká je situace, tak byste tady takhle nemohli hovořit. Dojeďte k nám do Ústeckého kraje, i do jiných krajů. Já nechci hovořit jen o Ústeckém. Je to po celé České republice. Jeďte do těch lokalit! Přespěte tam na týden. A já vám garantuji, že na to budete vzpomínat celý život. Ještě ve stáří na to budete vzpomínat.

Takže já vás tady prosím, přestaňte konečně už lhát. Děkuju vám za to.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan místopředseda Tomio Okamura. Připraví se paní poslankyně Lucie Šafránková. Všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Myslím si, že je potřeba si to znovu zopakovat. Piráti už to tady blokují několik měsíců. Blokují návrh SPD na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Teď bych k tomu ale přidal další informaci, protože jestliže si to v srpnu neprohlasujeme, tak už se to nestihne do voleb. Protože v případě, že by to vrátil Senát, tak pochopitelně Sněmovna se už nesejde, protože máme volby.

Cílem Pirátů je - abych to přeložil veřejnosti - zablokovat tak, aby se to nestihlo do voleb, potom se bude měsíce skládat vláda, legislativní proces u běžného návrhu zákona trvá cca rok, takže tím, jak to tady pan Ferjenčík z Pirátů a jeho sestra paní Richterová z Pirátů, jak to tady blokují, tak si vzali rukojmí miliony občanů České republiky. Ne desetitisíce, ale miliony. A kvůli vám dvěma - panu Ferjenčíkovi, poslanci Pirátů, a vaší sestře poslankyni Richterové - teď miliony lidí budou doplácet na takzvané nepřizpůsobivé. To je vaším cílem. To znamená, jestli vy to dneska zablokujete, a my se pokusíme ještě svolat mimořádnou schůzi v srpnu, tak o rok až o rok a půl, a ještě v případě, že vy nebudete u vlády, což já si přeju a uděláme všechno pro to, protože my nechceme extremisty a neomarxisty ve vládě, tak vy to vlastně zablokujete a kvůli vám občané budou trpět, všichni slušní občané v České republice, protože všichni doplácejí na ty dávky. Takže to je ta pointa.

A ještě k panu Lipavskému, poslanci za Prahu za Piráty. Ten tady lže, úplně jako když tiskne. Já vám řeknu, jak vy zacházíte s penězi. Já bydlím na Praze 6. A když jsem se informoval u starosty Prahy 6, který je mimochodem ze strany, která je součástí tady toho vašeho Demobloku, tak říkal, že právě pirátský radní na magistrátu, tuším, že je to ten Zábranský nebo jak se jmenuje, a teď mě nechytejte za slovo, nechce dát peníze na opravu vedlejších silnic. Jsou úplně v dezolátním stavu vedlejší silnice v Praze. A vy tam blokujete peníze. Ale na Prague Pride dáváte! Na Prague Pride peníze dáte. Ale na to, aby se zlepšil život v Praze, ne. To je váš způsob, jak vy hospodaříte!

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Paní poslankyně Lucie Šafránková. Připraví se pan poslanec Jaroslav Holík. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji. Já tady chci ještě reagovat na pana kolegu Ferjenčíka, který tady říkal, že tady postihujeme nájemce v bytech. Ne, není to tak. Přesně jak jsem říkala předtím, kdybyste ten návrh četl, je tam přechodné období, prodloužená účinnost, která začne platit až za další tři roky. Ve chvíli, kdy se zjistí závažná závada v bytě, je vyrozuměn jak pronajímatel, tak obec, v případě, že tam jsou nezletilé děti, tak příslušný OSPOD i ten nájemce. A stanoví se lhůta na odstranění. Takže tam bude dostatečně dlouhá lhůta na to, aby se to odstranilo. A hlavně tam začne spolupráce s obcí na hledání popřípadě jiného bydlení, pokud to nebude možné odstranit.

Co se týká duševně nemocných, ano, dostali jsme tady všichni e-mail z Ministerstva zdravotnictví. Já jsem okamžitě volala na tři různá místa úřadů práce a ptala jsem se, jak to je, jestli by náhodou tedy ohroženi nebyli. Bylo mi jasně řečeno, že za celou dobu praxe, kterou vykonávají, a vykonávají kontroly, tak se s něčím takovým nesetkali. Tak jsem se ptala, co by nastalo, kdyby se s něčím takovým setkali. V případě, že se jedná o duševně nemocného člověka, tak je jednoznačné, že by měl nějaké potvrzení od lékaře, že je skutečně duševně nemocný, nebo by měl opatrovníka, příspěvek na péči. A pak by se následně šetření dělalo například u sousedů. Takže si myslím, že i tahle věc, se kterou vy tady strašíte, je naprosto zbytečná. A už k tomu nemám co více říci. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Jaroslav Holík. Připraví se pan poslanec Mikuláš Ferjenčík.

 

Poslanec Jaroslav Holík: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, já jsem původně nechtěl reagovat, ale dnes ráno jsem si přečetl článek na iDnesu: Poslanci budou rozhodovat o odměňování pěstounů a zpřísnění dávek. A hned první reakce, kterou jsem přečetl, mně utkvěla v paměti. Chtěl bych ji citovat, jedná se o příspěvek paní Kozákové Volrábové: Už aby byl zaveden cukr a bič kromě cukru a cukru. Sousedka bydlí v pronajatém bytě a je jí jedno, kolik stojí sociálka a čím ji zaplatí. Její kamarádce zdražili elektřinu, ale jí je to jedno, sociálka zaplatí. Atd. Atd. Proč by usilovaly o snížení svých nákladů? Jejich argument je, když ostatní odrbávají stát, proč bychom to nedělali i my. A na můj postesk, že my, co pracujeme, se jim na to skládáme, se jen smějí: když jste blbí, tak jste blbí.

Takže vážené kolegyně a kolegové, my jsme si tady vychovali generaci, která nechce a nebude dělat.

A abych to malinko zlehčil, tak bych to zakončil pohádkou o Otesánkovi. Sami znáte ten začátek. A dostávám se až do té situace, kdy říká: "Jedl jsem. Snědl jsem kaši z rendlíka, ucháč mlíka, pecen chleba, mámu, tátu, děvečku s jetelem, sedláka se senem, pasáka s prasaty, ovčáka s jehňaty. A tebe, babko, také sním!" Jenomže ta babka se nenechala a víceméně se v tom břichu proti němu postavila a zachránila nejen ta prasata s ovčákem, nebo s pasákem, a jehňata s ovčákem, oni zachránili i ten chléb náš vezdejší. Tak je to, milé děti. Proto něco dělejme, abychom nezůstali na tomto světě podobně sežraní jako ti od toho Otesánka. (Tleská poslanec Foldyna.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Mikuláš Ferjenčík. Připraví se pan poslanec Jan Pošvář. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych vaším prostřednictvím reagovat na kolegyni Fialovou, a to ohledně její poznámky o tom, jestli jsme, nebo nejsme v obraze o tom, jak to v těch lokalitách vypadá. Já jsem se na její výzvu vypravil do největšího ghetta v Pardubickém kraji v České Třebové. Tak já dám tady stručný popis té situace a pak mně paní Fialová může říct, jestli to tady lakuji narůžovo, nebo ne.

Situace je taková, že slečny zpravidla od 13 let rodí děti, chlapci zhruba od 13 let bohužel začínají často dřív, jsou na pervitinu a jejich vstupní rituál do dospělosti je odkroutit si rok ve vězení. Taková je situace. Počet dětí, které udělaly aspoň učňák za posledních dvacet let, se dá spočítat na prstech obou rukou. A zhruba takováhle je situace v tom ghettu v Pardubicích. Myslím si, že to je dost podobné jako v ghettech jinde.

A my pojďme řešit, jak se s tou situací dá něco udělat. Představa, že to vyřešíme tím, že zpřísníme zákony, když už ani dneska nedokážeme ty stávající vymáhat, je podle mého lichá. A navíc to (nesrozumitelné) dopadne na celou řadu lidí, na které jsme vůbec cílit nechtěli. To je ten můj základní argument. My víme o tom, že ta situace je naprosto katastrofální. Víme o tom, že je to potřeba řešit. Ale nejsme přesvědčeni o tom, že to vaše řešení je rozumné, a máme obavu o ty další skupiny lidí mimo ta ghetta, na které to taky může dopadnout.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Jan Pošvář. Připraví se pan poslanec Jan Lipavský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Pošvář: Děkuji za slovo. Tady zazněl výraz politické neziskovky. Mě by zajímalo, co to vlastně je. Dokonce svého času jsem tady zaslechl politické neziskovky s politickým programem. Tak když nad tím jako tak přemýšlím, mě napadá, co by to tak mohlo být. Tak snad politická strana nebo politické hnutí. No jasně. Tak samozřejmě. Tak občas někdy spolupracujeme s nějakou politickou stranou nebo s politickým hnutím, abychom prosadili své záměry. To má nějakou logiku.

Pak dále tady zaznělo, že je tady několik, nebo spousta přihlášek. Pokud počítám dobře (ukazuje na tabuli), je jich tam pět. (Nesrozumitelné) dva lidi. Tak nevím, co je to spousta, protože svého času tady zase bylo třeba 20 přihlášených a ještě 20 přednostních práv. Tak co je to ta spousta prosím? Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Tak abych to uvedl na pravou míru, tak já tady vidím osm, ale je možné, že to je ještě víc, protože moje obrazovka má taky nějaký limit. Osm přihlášených do rozpravy. (Na tabuli v sále je vidět pět přihlášených.)

S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Jan Lipavský, připraví se pan poslanec Petr Třešňák.

 

Poslanec Jan Lipavský: Dámy a pánové, děkuji za slovo. Já věřím, že i na ty další přihlášené se v debatě dostane. Možná to nebude dnes, ale pochopil jsem, že se k této látce budeme ještě dále scházet v tomto měsíci. Nic proti tomu nemám, jsme připraveni ty argumenty vznášet. A ta důležitost toho je poměrně jasná a zaznívá v konkrétních příbězích lidí, kteří jsou tímto zákonem hozeni do jednoho pytle s těmi skupinami obyvatel, které zde jsou také notně propírány.

Nicméně o tom, jak je ta debata kvalitní a jak hluboko v ní jdeme, opravdu vypovídá počet poslanců v sále, což je samo o sobě také docela tristní pohled. (Sál poloprázdný.) Ale respektujme to.

A v neposlední řadě musím také zareagovat na slova pana poslance Okamury. Tomu pravděpodobně špatně posloužila paměť, protože náš radní Zábranský v Praze nezodpovídá za dopravu a za silnice, takže ani nedrží žádný rozpočet, a tím pádem ani nemůže rozhodovat o nějakých silnicích, to si když tak zjistěte, jak to je, ve vlastním volném čase, prostřednictvím pana předsedající. A to je asi tak všechno, co k tomu má smysl doplnit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Roman Kubíček.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, taková maličkost. Mně by vůbec nevadilo, že tady diskutujeme dny, týdny, roky, je mi to úplně jedno, pokud by to bylo ve druhém čtení. Ale my jsme ve třetím čtení. A přečtěte si jednací řád. My jsme to tady dotáhli do takové dokonalosti, že veškeré věci, které se měly říct právě při tom druhém čtení, se říkají teď. Kdybyste nějakým způsobem tady vyjádřili svůj názor, názor svého klubu a vyjádřili to potom hlasováním, tomu rozumím. Ale obstrukce ve třetím čtení se staly teď momentálně nástrojem, který nás tady stojí mimořádné a zvláštní schůze. A je vidět, jak nás to hrozně baví, i na tom počtu poslanců v sále. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já se omlouvám, udělal jsem teď technickou chybu, protože jsem dal slovo panu poslanci Kubíčkovi, protože jsem si myslel, že máte procedurální návrh nějaký, ale to byla faktická poznámka. (Poslanec Kubíček z místa: Přednostní právo.) No, přednostní právo není před faktickými poznámkami.

Takže pan poslanec Třešňák, ten byl řádně přihlášen, pak to bude pan místopředseda Tomio Okamura. Prosím.

 

Poslanec Petr Třešňák: Pěkné páteční odpoledne, vážení kolegové. Ona to vlastně od pana Kubíčka byla taková faktická, takže já na to plynule navážu.

Tady jsme obviňováni z nějakého obstruování. Já jsem se ještě nepřihlásil do řádné rozpravy a v souladu s jednacím řádem jsem měl v plánu obhajovat pozměňovací návrhy pod označením E31 a E36, k tomu se tedy pravděpodobně nedostaneme. Ale v kontextu toho mi přijde skutečně absurdní, když vystoupí čtyři poslanci SPD, z toho ještě pan poslanec Holík tu něco recituje, ale my jsme označováni těmi, kdo to tu obstruují. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Tak pan místopředseda Okamura, připraví se paní poslankyně Pastuchová.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak už se nám blíží 14. hodina, za sedm minut, takže opět se Pirátům podařilo zablokovat náš návrh zákona z pera SPD na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. To byl váš cíl.

Ale pan poslanec Lipavský mi připomněl jméno - mluvil o panu Adamu Zábranském, pražském radním. Ano, teď jste mi připomněl to jméno. To je ten váš kandidát Pirátů na ministra pro místní rozvoj a pražský radní, který finančně podporuje radikální ekologické hnutí Extinction Rebellion. Ano, to máte pravdu, televize Prima to zveřejnila. A tohleto Extinction Rebellion, to je známé svými akcemi, při nichž např. pravidelně blokuje hlavní silnice nebo obsazuje významné instituce. Koncem června toto hnutí, radikální ekologické extremistické hnutí podle mého názoru, také obsadilo Českou národní banku a zneprůchodnilo vchod na desítky minut. To je kandidát na ministra pro místní rozvoj. Radikální extremista. A na dotaz TV Prima, co ho vedlo k podpoře takového hnutí, on posílal peníze tomu hnutí, 500 korun měsíčně mu posílal, tak odpověděl - cituji: Začal jsem jim přispívat proto, že mně jejich aktivity byly obecně sympatické. - Takže ano, Adama Zábranského známe, tak doufám, že nikdy nebude ve vládě takovýto extremista, ostatně jako vaše strana.

A připomenu, že Piráti tady minulý týden spolu s ODS, TOP 09 a STAN nepodpořili při hlasování zvýšení důchodů na příští rok. Nepodpořili. Naštěstí díky hlasům poslanců SPD zvýšení důchodů prošlo. Takže jsme tady v praxi viděli, co invalidní a starobní důchodce čeká, pakliže se Piráti, ODS, TOP 09 a STAN dostanou k vládě.

A ještě minulý týden pan Ferjenčík lhal na Twitteru, že prý kvůli SPD se zablokoval zákon o lobbingu. My jsme tady nic neblokovali minulý týden. Naopak jsme tady veřejně řekli, že ten zákon podpoříme, přestože ho považujeme za nedokonalý. Hnutí SPD má jasný protikorupční program a neustoupíme z něj. Takže ty lži před volbami, jak jste nervózní, jak už jste se viděli ve vládě - už toho nechte!

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji za dodržování času. Než dám slovo paní poslankyni Pastuchové, tak přečtu omluvy. Pan poslanec Běhounek se omlouvá od 13. hodiny do konce jednacího dne z rodinných důvodů, pan poslanec doktor Kamal Farhan od 13.20 do konce jednacího dne z pracovních důvodů a pan poslanec Antonín Staněk od 13.15 do konce jednacího dne z osobních důvodů. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, protože je 13.56 a je jasné, že Piráti opět zobstruovali tento zákon, tak jsem si dovolila vystoupit, jinak bych raději hlasovala.

Na tomto zákoně spolupracovalo opravdu mnoho lidí, udělali jsme mnoho práce. Pozměňovací návrh komplexní, který byl konzultován i s Ministerstvem práce a sociálních věcí, myslím, že jsme ten zákon dostali aspoň do takové roviny, že by obstruován být neměl. Moc mě to mrzí vůči nám všem, kteří opravdu na tom strávili hodně času.

A vaším prostřednictvím vzkaz panu poslanci Lipavskému. Vy nám tady říkáte, že tu nikdo nesedí. No nesedí, protože všichni víme, a vy se tím ani netajíte, že dnes budete tento zákon obstruovat, tak nevím, jestli jste nám tady chtěli předčítat znovu zprávu pana ombudsmana, kterou jste nám tady četli tuším dvakrát nebo třikrát. Takže někteří poslanci nechybí, ale jsou tady v předsálí, protože si myslím, že ty vaše reakce, které nám tady předčítáte a sháníte, jenom abyste zabránili hlasování, tak už některé opravdu nebaví poslouchat.

Já věřím, že do konce volebního období máme ještě čas, abychom to prohlasovali. A já za sebe budu klidně jezdit na mimořádné schůze, jenom abychom to stihli. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Jan Lipavský, připraví se pan poslanec Ondřej Profant.

 

Poslanec Jan Lipavský: Vážená paní poslankyně prostřednictvím pana předsedajícího, jestli se nepletu, tak hnutí ANO má 78 poslanců, pan poslanec Andrej Babiš se omlouval z pracovních důvodů a na Facebooku vidíme, že někde rozdává předvolební zmrzlinu. Tak asi tolik k tomu, jak se tady v tomto domě pracuje.

Co se týče těch výroků pana předsedy Okamury, tak za prvé jste ani správně anglicky nedokázal přečíst název té organizace, ale tak to už jsme zvyklí, že řada našich kolegů politiků jaksi tento jazyk neovládá. A zapomněl jste dodat jednu důležitou věc, že pan radní Zábranský jaksi potom vyjádřil lítost nad tím a stáhl to, když pochopil, že se aktivity této organizace ubírají trošku jiným směrem, než to vidí on, což je poměrně asi důležité, když máte potřebu to takhle vytáhnout.

Já jsem pochopil, a vidíme to všichni, že předvolební kampaň začala a předvolební kampaň běží, to jednání Sněmovny vůbec neodpovídá tomu charakteru, jak jsme tady byli zvyklí jednat ty uplynulé čtyři roky. Já jsem si i všiml, že SPD zahájila taky volební kampaň. Všiml jsem si, že zatím má jedny z nejvyšších výdajů na volební kampaň. Také jsem si všiml, jak draze např. nakupuje některé reklamní předměty, a také si všímám, pane předsedo Okamuro, prostřednictvím pana předsedajícího, jak krásně roste vaše vila v Břevnově. (Poslanec Okamura mimo mikrofon dodává, že už ji má postavenou.) Gratuluji, je to krásný dům. Děkuji za slovo. (Poslanec Okamura mimo mikrofon doplňuje, že má hypotéku.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Tak poprosím, abyste na sebe nepokřikovali a nevcházeli do osobních rovin. Je 13 hodin 59 minut 30 vteřin. Pan poslanec Ondřej Profant s faktickou poznámkou. Jestli to stihne, máme posledních patnáct vteřin. Ve 14 hodin přeruším projednávání tohoto bodu.

 

Poslanec Ondřej Profant: Já jsem ještě chtěl k té Extinction Rebellion. To je organizace, která se snaží o to, aby tato planeta byla i v budoucnosti obyvatelná. Co na tom někomu vadí, to já opravdu nechápu -

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pane poslanče, vypršel váš čas, je 14 hodin. (Poslanec Profant: Tak já bych řekl víc, ale...) Projednávání tohoto bodu jsem nucen přerušit, protože je 14 hodin a čas vymezen pro projednávání třetích čtení vypršel. Pan...

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já akorát tedy tady nemám další kolegy, se kterými bych to prokonzultoval. Viděl jsem tady paní poslankyni Pastuchovou, vidím tady i pana zpravodaje, že bychom mohli teď rychle dokončit případně to druhé čtení, v rámci kterého se můžou případně načíst pozměňovací návrhy, tak aby běžela případně lhůta, a na následující schůzi, která už bude tedy případně řádná, bychom prošli vlastně třetí čtení u toho třetího bodu, který tam je. Děkuji. (V sále je hluk a neklid.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Podle mých informací, které mám, bychom měli pokračovat v projednávání tohoto třetího bodu. Takže přesně tohleto mám v plánu. Je 14 hodin, takže máme tady

Aktualizováno 7. 11. 2021 v 15:55.




Přihlásit/registrovat se do ISP