(12.00 hodin)
(pokračuje Aulická Jírovcová)

Každopádně jsme pro ten pozměňovací návrh, který vlastně změnil dneska vše, pro takzvané výchovné, jsme nehlasovali, zdrželi jsme se. Ač s tím principem souhlasíme, nám zcela vadí ta pointa a jak byl zpracován, a především to, že je to jenom nárok po pěti letech výchovného (výchovy?). Já si myslím, že člověk, který má dostat tu částku, a může být i vyšší výchovné, by měl být vychovávat dítě do zletilosti. A nezlobte se na mě, my jsme třeba chtěli pomoci rizikovým skupinám k dřívějšímu odchodu, to se nezlikvidovalo. Myslím si, že to byla třeba snaha i od jiných politických stran, Piráti to dnes deklarovali. A byl to jeden třeba z argumentů právě ANO, proč toto nepodporovat, protože čestné prohlášení, na základě čeho to bude vypláceno, že jsem vychovával dítě pět let, tak to si myslím, že je výsměch lidem, kteří se starají o své děti do plné zletilosti, a samozřejmě pomáhají dále. Musím říci, že jsem velmi smutná, že s návrhem zákona nad rámec valorizace se vlastně šlo touto cestou.

Takže jenom bych chtěla říci naše stanovisko klubu. My samozřejmě ten návrh teď podpoříme, ale jenom bych chtěla říci realitu tak, jak bylo dneska ukázáno, jak opravdu hnutí ANO řeší své návrhy a řeší své dohody.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já bych chtěl jenom ještě upozornit do budoucna - já jsem byl velmi tolerantní, přestože jsem o tom věděl do jisté míry, protože řečníkovi pověřenému přednést stanovisko poslaneckého klubu se udělí slovo kdykoliv až do ukončení rozpravy, ale rozprava není, rozpravu jsme ukončili. To znamená, já jsem se tady poradil a byli jsme benevolentní vůči vám, ale prosím o dodržování jednacího řádu.

Nyní jsme tedy před závěrečným hlasováním a poslanecký klub KDU-ČSL požádal o 15 minut, takže vyhlašuji pauzu do 12.16 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 12.01 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP