(11.10 hodin)

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane místopředsedo, já se velice omlouvám. Hlasoval jsem pro, na sjetině mám křížek. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Pan poslanec Jan Bauer požaduje nové hlasování vzhledem k tomu, že elektronický zápis neodpovídá jeho vůli. O tom rozhodneme v hlasování číslo tři, ale předtím ještě pan poslanec Radim Fiala. Pane předsedo... Prosím o klid!

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl požádat aspoň o pět minut přestávky, protože je evidentní, že z poslanců tady byla polovina, a my nemáme běžné možnosti, tak jak je máme v hlavním sále, abychom upozornili poslance, že se vůbec o něčem bude hlasovat. Takže já to považuji za hlasování, které bylo tak trochu v ilegalitě (Šum v sále.), a chtěl bych požádat o pět minut přestávky, aby se všichni poslanci na hlasování řádně mohli dostavit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vám rozumím, pane předsedo, ale nemohu vám vyhovět, protože za prvé jak námitka, tak hlasování musí být bezprostředně. Samozřejmě připustím vyjádření těch, kteří mají přednostní právo.

Nyní pan místopředseda Okamura, poté Jan Chvojka.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já bych chtěl jenom doplnit předsedu klubu SPD Radima Fialu, protože tady bylo trošku nejasně řečeno, totiž vámi, pane předsedající, tím vám nijak nechci nic vytýkat a nebudu, že schůze bude pokračovat maximálně za 10 minut, a nebylo totiž přesně řečeno, za kolik minut, a pak ta schůze v podstatě začala. To znamená, tady je trošku problém s legitimitou toho vyjádření, protože nebyl přesně stanoven čas, za jak dlouho schůze začne. A já to považuji skutečně za problém, skutečně za problém. Není to to, že to vytýkám vám, v žádném případě, protože máme v itineráři jako vedení Sněmovny napsáno, že to může trvat maximálně 10 minut, takže vy jste to správně přečetl. Ale potom právě došlo k situaci, že poslanci se nemohli shromáždit na konkrétní čas. A to už se netýká tohoto bodu. Normálně je zvykem, že řekneme konkrétní čas, v kolik hodin se sejdeme. A tady došlo k tomu nedorozumění. Ale mám informaci, že poslanci se už mezitím shromáždili, takže tady vidím opravdu technický problém a podle mě i právní problém a podle mě i problém legitimity, takže je potřeba to hlasování, protože poslanci se nemohli shromáždit na konkrétní čas. Ale mám informaci, že už tady jsou, takže můžeme. V podstatě ta pětiminutová pauza tady je, ale ta pauza by měla být vyhlášena neprodleně. Takže já jenom upozorňuji na to, že tady se hlásí další vystupující, ale pauza by měla být neprodleně vyhlášena, aniž... (Předsedající se hlásí ke slovu.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane místopředsedo, já jsem samozřejmě řekl, že budeme hlasovat bezprostředně. Nemohu zabránit těm, kteří mají přednostní právo, abych jim nedal slovo. Jestli kolega Chvojka trvá na svém vystoupení, tak má slovo.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji. Já se omlouvám, nic zásadního. Chápu to, že hlasování bylo zpochybněno už mými kolegy. Pravda je taková, že jsme nevěděli, nebo nám to nikdo neřekl na začátku dnešního jednacího dne, že kolegové, kteří nejsou přítomni, potom v rámci hlasování jsou ukázáni, jako že hlasovali, nejde nás odhlásit, což považuji za chybu. Nyní kolegové přišli, pojďme hlasovat ještě jednou, podle mě to má logiku. Sám za sebe nezpochybňuji to předchozí hlasování, ale sám jsem hlasoval proti a na sjetině mám ano. Opravdu to hlasování bylo z mého pohledu a z pohledu našeho klubu lehce zmatečné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Já vás nechám všechny odhlásit. (Šum v sále.) Za klub? Tak ještě kolega Lipavský.

 

Poslanec Jan Lipavský: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, já bych se chtěl za náš klub ohradit proti způsobu, kterým tady pan předseda Fiala vysvětluje neúčast na hlasování. Bylo jasně řečeno: Schůze začíná v 11 hodin. Myslím, že pozvánku od předsedy Sněmovny dostal každý, takže rozhodně se na toto nelze vymlouvat. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nebudu komentovat jednotlivá vyjádření. Já jsem jenom řekl, kdy začneme, to jsem dodržel. Řekl jsem, zazvonil jsem. První hlasování v pořádku, druhé hlasování... 

Prosím vás, jsem přesvědčen o tom, že není nic jednoduššího, než teď hlasováním rozhodnout, jestli vyhovíme, nebo nevyhovíme námitce proti elektronickému zápisu o výsledku hlasování, kterou přednesl Jan Bauer.

 

Čili doufám, že jste všichni nově přihlášeni, a můžeme tedy hlasovat o námitce pana poslance Jana Bauera o nesouladu s jeho vůlí a zápisem o výsledku hlasování o pořadu schůze.

Zahájil jsem hlasování číslo 3 a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 3, z přítomných 98 pro 85, proti 6. Námitka byla přijata.

 

O pořadu schůze budeme hlasovat znovu v hlasování číslo 4, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 4, z přítomných 101 poslanců pro 71, proti 24. Návrh byl přijat, a budeme tedy projednávat pořad této schůze.

 

Přistoupíme k jedinému bodu, kterým je

 

1.
Návrh poslanců Lucie Šafránkové, Tomia Okamury, Radima Fialy a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb.,
o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 652/ - třetí čtení

Ještě před zahájením, než bych požádal paní poslankyni Šafránkovou, se hlásí předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Je zcela legitimní hlasování zpochybnit, to je běžná praxe, kterou respektujeme a kterou ctíme. Způsob vedení schůze tak, jak to vedete, považuji za správný a legitimní v kontextu toho, že se nacházíme v provizorních prostorách a každý poslanec a poslankyně by měl tohleto vnímat, že tyto prostory jsou náhradní, hlasování je řekněme upraveno možnostem a je zodpovědností každého poslance, aby byl v blízkosti jednacího sálu v okamžiku, když jednání začne.

V souvislosti s předchozím hlasováním považuji za velmi zajímavé procitnutí především poslanců hnutí ANO - tak jak mám sjetinu, jsem pochopil, že předtím se někteří zdrželi, a najednou po zpochybnění hlasování pro program zvedli ruku. Takže to mi připadá jako velmi zajímavé. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To nic nemění na tom, že zahájíme, a prosil bych tedy zástupce navrhovatelů, aby zaujali místo u stolku zpravodajů. Vidím paní kolegyni Jarošovou a požádám kolegyni Hanu Aulickou Jírovcovou, která je zpravodajkou tohoto tisku, aby zaujala místo u stolku zpravodajů.

Návrh na zamítnutí a poslanecké návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 652/9, který vám byl doručen 25. května 2021. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 652/10.

Nyní se táži navrhovatelky nebo zástupkyně navrhovatelů, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Má zájem. Já vám ale ještě neudělím slovo. Požádám zástupce vládních stran, aby zajistili aspoň jednoho ministra podle zákona o jednacím řádu. Myslím si, že to není nic složitého, ministryně práce a sociálních věcí byla přítomná do předchvíle, kolegu Zaorálka jsem také viděl. Přesto bych požádal předsedy klubů ANO a sociální demokracie, aby zajistili někoho z ministrů vlády. (Prodleva.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP