Čtvrtek 15. července 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Radek Vondráček)

1.
Návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny
k řešení pandemie koronaviru COVID-19 v ČR
/sněmovní dokument 8832/

Návrh na zřízení této vyšetřovací komise předložila skupina 43 poslanců a poslankyň. Současně tato skupina připravila návrh usnesení Poslanecké sněmovny, který je součástí sněmovního dokumentu 8832. Poprosím pana poslance Jakuba Michálka, aby se za skupinu navrhovatelů ujal slova.

 

Poslanec Jakub Michálek: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, předně mi dovolte, abych vám poděkoval, že jste umožnili, aby tato schůze proběhla, abychom měli možnost se ohlédnout, a zejména se do budoucnosti podívat, abychom neopakovali některé chyby, které se v minulosti opakovaly, a přijali nezbytná opatření.

Skupina poslanců, kteří svolali tuto schůzi, předkládá návrh usnesení, kterým se

"(I.) zřizuje v souladu s čl. 30 odst. 1 Ústavy České republiky vyšetřovací komise k postupu státu při řešení pandemie koronaviru COVID-19 v České republice;

II. se ukládá vyšetřovací komisi k postupu státu při řešení pandemie COVID-19 v České republice

A. prověřit následující problematické oblasti při řešení pandemie COVID-19 v České republice, která měla v České republice v celosvětovém měřítku rekordní počet obětí:

nákup a distribuce ochranných pomůcek a dalšího zdravotnického materiálu,

postupy při přijímání protiepidemiologických opatření ze strany vlády České republiky včetně vysokého počtu rozhodnutí, která byla zrušena Nejvyšším správním soudem jako nezákonná,

příčiny rekordní doby uzavření škol,

postupy při přijímání opatření pro pomoc ekonomickému sektoru včetně podpůrných programů,

zajišťování informovanosti obyvatelstva a boj s dezinformacemi ohrožujícími veřejné zdraví."

Jsou tedy dva základní okruhy, na které si myslím, že by se komise měla zaměřit, a to zjistit příčiny rekordního rozdílu oproti evropskému průměru v počtu obětí nemoci COVID-19 na 10 milionů obyvatel a za druhé otázka zakázek, kde může vyšetřovací komise vycházet i z toho, co analyzoval Nejvyšší kontrolní úřad.

Z řad koalice, včetně tolerující strany KSČM, zaznělo, že je nezbytné vyčkat na to, až Nejvyšší kontrolní úřad přijde se svým závěry. Ty závěry nyní máme na stole a myslím si, že by bylo žádoucí, aby na jejich základě Poslanecká sněmovna schválila v rámci zprávy vyšetřovací komise doporučení tak, abychom podnikli rychlé kroky, aby se zejména teď na podzim neopakovala situace z minulého roku. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Poprosím pana navrhovatele, aby se mnou sledoval od stolku zpravodajů veškerou rozpravu, kterou tímto otevírám, a ptám se, kdo se hlásí do rozpravy k tomuto bodu. Pan poslanec Lubomír Volný.

 

Poslanec Lubomír Volný: Takže dobrý den, dámy a pánové. Já bych za normálních okolností pouze pozitivně kvitoval vznik parlamentní vyšetřovací komise, kdyby tato komise nevznikala několik měsíců před volbami a nebylo by jasné, že bude pouze kolbištěm politických představení pro veřejnost. Myslím si, že vyšetřovací komise Parlamentu České republiky, která v této části nebude vyšetřovat i podíl opozice, takové pseudoopozice na tom, co se tady událo za poslední rok a půl, je vyšetřovací komise, která bude úmyslně slepá a hluchá.

Připomeňme si, že tady vládne hnutí ANO a ČSSD s podporou KSČM, to je pořádku. Nicméně máme takový jednací řád a máme tak otevřená pravidla, že když jste členem poslaneckého klubu, který je rozhodnutý nějakým způsobem mařit vládní činnost a vládní jednání, tak máte v rukou tak obrovskou zbraň, že si můžete vzít 12hodinovou pauzu, každému svému členovi, který je nadán přednostním právem, můžete napsat půlhodinový text, který se bude týkat problému, on jej tady může předčítat, i když nechci urážet kolegy z takzvané demokratické opozice, protože víme, čeho jsou schopni jeho předsedové klubů a předsedové stran.

(Zvoní mu telefon.) Omlouvám se, maminka mi volá. (Zvedá telefon.) Až za chvíli, mami, čau. Takže prosím vás, je to tak, že tyto strany pseudoopozice by chtěly hodit veškerou vinu za těch 30 000 zavražděných na vládu. Já s vámi souhlasím, že vláda nese zodpovědnost za těch 30 000 mrtvých a že byli zavražděni, to ano. Nicméně vy, kdybyste nechtěli, aby ti lidé byli zavražděni, tak by dneska žili. Ale vám to vyhovovalo taky, protože vy se řídíte heslem "čím hůře, tím lépe".

Ano, tady existuje covidová mafie, která rozkradla stovky miliard, a určitě zprávy všech možných úřadů nám poskytnou vodítka, kam ty peníze tekly, nicméně vy jste je tam téct nechali a prodlužovali jste období utrpení českého, moravského a slezského národa a všech občanů České republiky jakékoliv národnosti, pohlaví a politické orientace, protože se vám to hodilo. Ono se vám hodilo, že ti lidé trpí. Protože v okamžiku, kdy vy nechcete, aby se něco v této Sněmovně projednalo, tak ono se to prostě neprojedná. Vy si vezmete 12 hodin pauzu, vyšlete tady 15 lidí s přednostním právem, ti si tady můžou vykládat po půl hodině a je konec jednacího dne. A připomeňme si, jak se tady prodlužovaly nouzové stavy. Řekněme to lidem, protože my ve Volném bloku se snažíme lidi politicky vzdělávat, snažíme se jim představovat legislativní proces alespoň na té úrovni, kterou zvládnu já s jednou šestitisícinou inteligence červeného trpaslíka. Se stejnou představou o tom, jak by mohl běžný občan zvládnout jednací řád, vysvětlujeme jednotlivé prvky jednacího řádu.

Ale bohužel narážíme tady na ten píárový a marketingový zákon, který vy tak strašně zneužíváte proti vlastním voličům, a to je to, že běžný, průměrný občan má tříměsíční politickou paměť. On už si prostě nepamatuje, co se stalo před čtyřmi měsíci, a většina lidí bohužel - přesně, jak je ta Gaussova křivka - tak má tu politickou paměť dokonce podstatně kratší. Takže lidé už si nepamatují, co bylo před měsícem, kdo co řekl. Mají jen pocit, že si to pamatují, ve skutečnosti často přiřazují jednotlivé výroky různým osobnostem chybně a mylně. Myslí si, že některé strany zastávají nějaká stanoviska, která ve skutečnosti nezastávají.

No a tady tato vyšetřovací komise, pokud se nedotkne i vaší činnosti, tak bude, jak jsem říkal, slepá a hluchá, protože tady přišla vláda, menšinová vláda reprezentovaná hnutím ANO a ČSSD, a požadovala zavedení nouzového stavu, potvrzení prodloužení. No a my všichni, na začátku té covidové krize nemající žádné informace, netušíce, proti jakému nepříteli stojíme, jsme zavedení nouzového stavu umožnili a na začátku i prodloužili. Myslím si, že to bylo logické a racionální jednání lidí, kteří stáli proti novému, neznámému nepříteli, který byl znám pouze těm lidem, kteří jej geneticky vyrobili, pravděpodobně v čínském Wu-chanu, a zřejmě těm, kteří jej pravděpodobně úmyslně vypustili s cílem vyvolat globální mediální pandemii.

To, že COVID-19 je geneticky upravený vir, to už není konspirační teorie, je to oficiální vyšetřovací verze amerických orgánů, které se snaží vyšetřit už jenom to, jestli ten vir z čínského Wu-chanu unikl omylem nebo náhodou. Takže mě tady prosím vás nekamenujte, že šířím konspirační teorie, protože šířím oficiální vyšetřovací verzi amerických orgánů, což by měli ocenit zejména amerikanofilové tady, prostřednictvím pana předsedajícího, třeba z ODS nebo TOP 09.

Vláda tedy přišla a požádala znovu o prodloužení nouzového stavu v době, kdy už tady vystoupil na tiskové konferenci, kam byl pozván Volným blokem, pan profesor Beran a oznámil, že existuje účinná léčba vůči COVIDu-19, že ta léčba má obchodní název v České republice Isoprinosine, ale jinak je to inosin pranobex, tuším, účinná látka, která je součástí stovek různých léků, protože na tuto látku - (Odmlčuje se, protože je silný hluk v sále.) Děkuji. Na tuto látku už vypršela licence, takže je generická a k dispozici zdarma.

Vláda, přestože měla tyto informace k dispozici, nechala zmařit průběh studie, která měla proběhnout v rámci celé republiky a která mohla už dnes jednoznačně a stoprocentně odpovědět na otázku, jestli inosin pranobex nebo Isoprinosine jsou účinnými léky vůči infekci COVIDu-19. Vláda toto odmítla, nositele této informace označila za šiřitele dezinformací. Prof. MUDr. Jiřího Berana, CSc., našeho vědce a lékaře, který je nejvíce citovaným lékařem a vědcem v zahraničních vědeckých magazínech - nikdo nedosahuje počtu jeho citací - označila za dezinformátora, lháře a téměř mu dala nálepku ruského agenta. Dokonce tohoto člověka místo toho, aby jej vzala jako partnera a jeho informace se pokusila vědeckým způsobem ověřit v praxi - v době krize, kdy poté místo toho, abychom vědecky ověřovali bezpečné léky, nutíme lidem za tenisky nebezpečné a neprověřené infuze - tak tohoto člověka profesionálně dehonestovala.

Přišli další - to by mělo být také součástí práce vyšetřovací komise, seznam lékařů, kteří byli profesně, lidsky, mediálně, dehonestováni a uráženi, přestože měli pravdu. Jako třeba - já si myslím, že tato Sněmovna a zejména Piráti, kteří mi tam dodávali nějaké fejkové informace - dluží omluvu paní doktorce Pekové. Za prvé proto, že vymyslela testy, které byly lacinější než testy covidové mafie, a proto se jí covidová mafie okamžitě... - Jé, tady je pořád to pero! Není to moje pero, kdybyste ho chtěli, tak si ho vezměte. - Pomstili se paní Pekové tak, že na ni poštvali státní orgány a snažili se najít nějaké nesrovnalosti v jejím podnikání. Pochopitelně, nesouvisí to vůbec s její činností, že přišla na testy, které jsou rychlejší a lacinější, než měli připravené v záloze ti, kteří byli informovaní o tom dopředu, že proběhne nějaká pandemická vlna a že se vyplatí otevřít si divizi na to, aby se mohli lidé testovat, a vyplatí se otevřít si divizi na to, aby se mohly nakupovat respirátory za 777 korun a podobně. A tady paní, hrdinka naší doby, která na tom nemohla vůbec nic získat, má zavedenou praxi, je to extrémně úspěšný člověk, extrémně inteligentní, vítěz ceny České menzy, tuším za rok 2020 nebo 2019 - to si úplně přesně nepamatuji, jsem jenom prostý tělocvikář - tak tato žena, jejíž inteligence se nebes dotýká a je chytřejší než kterýkoliv, kterýkoliv! člen této Sněmovny i Senátu, pravděpodobně dnes i týmu pana prezidenta, tak tato žena byla dehonestována, protože měla ještě odvahu říct, že ten virus, podle jejího profesního odborného stanoviska profesionální viroložky, členky Menzy, nositelky ceny Menzy, je umělého původu. A tato Sněmovna se jí ani jednou nezastala. Ještě byla obviněna tady naším staronovým ministrem zdravotnictví z toho, že se neprofesionálním přístupem nakazila covidem. Její osud je křiklavou ukázkou toho, co se děje.

Ale globálně, ta mafie je globální. Ale co dělají ti agenti globální mafie u nás v České republice, když chtějí potrestat někoho, kdo stojí v cestě jejich plánům na vydělávání stovek miliard na testech, na ochranných pomůckách, na různých opatřeních a ve finále na vakcinaci? Tato mafie o vás lže. A když se po měsících zjistí, že jste měli pravdu a vaše vyšetřovací verze se stane oficiální vyšetřovací verzí amerických orgánů, tak o tom mlčí. Takže toto by mělo být také nedílnou součástí práce vyšetřovací komise ke COVID-19. A to znamená, že jestli my nebudeme zkoumat původ toho viru, tak ta komise je fakt zbytečná, bude to jenom prostě na chvilku v rámci předvolebního boje.

My ve Volném bloku pro tu komisi zvedneme ruku buď jak buď, protože předpokládám, že některé materiály, které budou uvolněny tou komisí, budou zajímavé, šťavnaté a výživné, když mafie reprezentovaná novofašisty bude chtít porazit mafii reprezentovanou jiným globalizačním křídlem, a budou na sebe navzájem ukazovat prstem, jako tady třeba minule, prostřednictvím pana předsedajícího, ukázal pan profesor Válek prstem na vládu, že umožnila vakcinaci nebo infuzi experimentálního roztoku do statisíců lidí, kteří nebyli informovaní o tom, že dostávají darované pseudovakcíny, které možná stály někde v Izraeli na přímém slunci 14 dnů, a potom nám je letecky přivezli, a že nemají nárok na odškodné. Ale v rámci toho vnitropolitického boje TOP 09 kontra ANO se to tady ozvalo, ta informace nebyla popřena, nikdo se do pana profesora Válka nepustil, že šíří dezinformace a lži, ani napřímo ti, co mohou, ani prostřednictvím pana předsedajícího. Takže za mě zcela evidentně tady v tom pan profesor Válek měl pravdu. Tato vláda intoxikovala statisíce občanů České republiky bez jejich vědomí, bez informovaného souhlasu infuzemi mRNA, jejichž kvalitu nemohla zaručit, protože nebyly v rukou české vlády. Česká vláda nemohla zaručit technologický řetězec, aby ty infuze byly řádným způsobem v souladu s výrobním a technologickým postupem skladovány.

A tichem zamlčeli statisícům, kteří jste si tu infuzi nechali bodnout, anebo možná si za ni přijdete zítra výměnou za tenisky, zatajili vám to, že v případě zdravotních komplikací nedostanete ani korunu odškodného. A to je zločin sám o sobě, který by také měl být předmětem činnosti té vyšetřovací komise, ale on nebude. On nebude, protože opozice, jak se dále dozvíme, jela v tomto podvodu od samého začátku s vládou. Když vyšly informace o tom, že existuje účinná léčba a že není pouze jedna, ta léčba, začalo se o ní diskutovat a odborníci se začali sdružovat, protože se nemohli dívat na to, jak se v České republice vraždí lidé, a sdružili se do petice Zdravotního fóra a sdružili se do petice Otevřený dopis lékařů vládě, Parlamentu a politikům České republiky, tak s těmito lidmi opět nebylo jednáno a opět na ně byla poštvána korporátní a veřejnoprávní média, která je měla utopit v cenzuře tichem, což se povedlo, protože tyto petice zprvu podporovala spousta lidí, ale potom se o nich přestalo mluvit. Zmizely z našeho politického prostoru a politická garnitura opakovaně odmítla tyto odborníky vyslyšet.

Takže předpokládám, že v rámci vyšetřovací komise, kterou tady chce založit Demokratický blok, vyjede i přesné hlasování toho, kdo hlasoval proti tomu, aby se odborníci, kteří jsou vzdělanější v oboru virologie a imunologie, kteří jsou inteligentnější než my, aby mohli sem přijít na půdu Poslanecké sněmovny, na plénum Poslanecké sněmovny veřejně reprezentovat své odborné a profesionální názory. Takže doufám, že ve zprávě parlamentní vyšetřovací komise budou jmenovitě uvedeni poslanci, kteří toto opakovaně odmítli, protože ve zprávě mimoparlamentní vyšetřovací komise Volného bloku toto jmenovitě uvedeno bude.

Jaký byl další postup? Vláda přišla a chtěla prodloužení nouzového stavu o měsíc. Strhla se strašná bitva, protože opozice nechtěla měsíc, chtěla 14 dnů. 14 dnů bylo schváleno s podporou KSČM. Za 14 dnů přišla vláda a požádala o dalších 14 dnů, respektive požádala o další měsíc. Opozice opět, že měsíc nechce, ale 14 dnů že bere. A takhle se to tady opakovalo sedmkrát do okamžiku, kdy Lubomír Volný na své facebookové stránce, která v té době měla dosah milion denně, upozornil voliče KSČM na to, že nebýt polotajné podpory KSČM, tak že tady žádné nouzové stavy už nebudou, protože Poslanecká sněmovna je prostě nepotvrdí.

Za celé to období proběhly už minimálně dvě obstrukce na volení Rady ČT ze strany takzvané demokratické opozice, která, vědoma si toho, že kdykoliv může zmařit jakoukoliv poslaneckou schůzi, protože je tady strašně velká opozice, jsou tady jenom dva vládní kluby. Jeden takový, jak kdy, podle toho, kolik to hodí, no a potom je tady šest opozičních klubů. To je neuvěřitelná síla. Šest opozičních klubů když se dohodne, tak vláda Andreje Babiše neschválí nikdy nic. A to by se vašim voličům v rámci předvolební kampaně mělo taky říkat, protože bez dohod mezi vládou a opozicí by touto Sněmovnou neprošel vůbec žádný zákon.

Zopakujeme si to. Je tady sedm opozičních klubů. Sedmkrát dva je 14, to je 14 hodin přestávek, kdybyste dokázali jednou, že si vezmete 12 hodin, úplně v klidu. Teď naposledy to bylo tuším 10. Sedm předsedů, sedm místopředsedů. Řekl bych, že dohromady budete disponovat tak... moment... (Polohlasně počítá.) 7, 14, 28, no, tak 28 přednostními právy určitě. To už není ani půl hodiny na jednoho a je po jednacím dnu. A to se ani neschválí program. Můžete začít v úterý v 9 hodin a skončit v neděli, nebo jak by to končilo, v pondělí v 8 hodin asi. Tak by to končilo. A takhle byste si tady mohli povídat, brát si každý den 14 hodin přestávek, a vláda, na kterou vy pořád ukazujete, ona je vinna, ona je vinna, by tady neschválila vůbec nic.

No, a vy jste vinni úplně stejně. Každým zákonem, který touhle Sněmovnou prošel a je v rozporu s vašimi volebními programy, jste zradili své voliče. A teď chcete tu zradu utajit tím, že vytvoříte nějakou vyšetřovací komisi, kde se budete navzájem hádat, házet po sobě bláto, a ve finále se shodnete na nějaké verzi, která bude přijatelná pro každého z vás, protože marketingově z toho vytáhnete každý ty informace, které se vám budou hodit, a ty potom budete prodávat svým voličům.

A zase se vrátíme zpátky. Lubomír Volný na svém Facebooku, který měl v té době, opakuji, dosah milion denně, upozornil voliče KSČM, že jsou to oni, kteří přímo svou podporou, že hlasuji "ano" pro ty nouzové stavy, že jsou prostě spoluzodpovědni přímo za ty nouzové stavy, a voliči KSČM to dali svým poslancům najevo masivní e-mailovou kampaní. Poslanci KSČM si uvědomili, že přicházejí o 20 % ze 100 % svých voličů, které stojí mezi nimi a přítomností ve Sněmovně, a přijali správné rozhodnutí nejen politicky, ale i lidsky, a odmítli prodloužit nouzový stav. To by v té zprávě vyšetřovací komise také mělo být, a také by tam mělo být popsáno, jak k tomu došlo.

A co se nestalo? A to je třeba těm lidem také říct a v té zprávě vyšetřovací komise by to mělo být také: přišel tady nezákonný nouzový stav, o který nezákonně požádali hejtmani stran - (Zvoní mobil, řečník vyčkává.) Maminky musí být informovány, protože jinak by to bylo kruté. Takže hejtmani stran, které oficiálně vystupovaly ve Sněmovně proti nouzovému stavu - už mám jenom jedno pero. (Se smíchem.) To takový nácvik, pořád to není zpevněné. Děkuji. - Tak hejtmani těch stran, které ve Sněmovně musely, ty strany jako ODS, TOP 09 musely zvednout ruku pro ukončení nouzového stavu, protože o tom, že chtějí ukončit nouzový stav, lhaly celou dobu svým voličům, tak hejtmani těchto stran vyhlásili nezákonně ve spolupráci s vládou další nouzový stav a opět přinutili Policii České republiky, muže a ženy v uniformách, aby nezákonně terorizovali občany České republiky, aby na ně zaklekávali, aby po nich nezákonně vyžadovali dokumenty, nezákonně je obtěžovali. A udělali to ti, kteří ve Sněmovně tvrdili, že jsou proti nouzovému stavu. To by v té zprávě určitě mělo být také. Dvojjakost politiky ODS, dvojjakost politiky TOP 09, něco jiného říkám ve Sněmovně, něco jiného dělám doopravdy, ale je to chyba vlády. Je! Největší vina leží na vládě, ale vy jste spoluviníci, takže to tam do té zprávy, prosím vás, zapište.

A co následovalo potom? Potom následovalo to, že jste přijali nejnebezpečnější zákon v historii této republiky, přijali jste takzvaný pandemický zákon, a ten jste přijali za 4 hodiny a 37 minut. Opravdu netuším, kolik minut nebo hodin jste se v noci předtím radili, kdo z toho co bude mít a kam poplynou ty stovky miliard, které díky tomu zákonu budou moci být opět ukradeny, což by mělo být rozebráno opět v té vaší zprávě, jak ten zákon umožňuje obcházet běžné obchodní podmínky, jak umožňuje prostě krást. A na základě tohoto zákona žijeme v omezení svých občanských práv a svobod dodnes. A opět - ano, je to vláda, na kterou je třeba ukázat prstem. Je to hlavně její zločin, a vy jste pod ním podepsaní. Kdyby Piráti, ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN, a už nevím, kdo tam sedí, nechtěli, aby v této zemi vládl nebo aby v této zemi platil pandemický zákon, který dodnes nutí občany dělat věci, které dělat nechtějí, a může být použit jako základ k ukradení voleb, tak ten zákon by neplatil. Kdybyste vy byli skutečnou opozicí, tak už od léta loňského roku tady neplatí žádné nouzové stavy, žádná opatření, a bylo by tady o 15 000 mrtvých méně. Dostali bychom se minimálně na úroveň Švédska. Páni profesoři! Dostali bychom se minimálně na úroveň Švédska, a tohle porovnání by mělo být také součástí zprávy vaší vyšetřovací komise. Švédsko má méně než polovinu obětí než Česká republika. Nebyly tam uzavřeny školy ani na jeden jediný den. Neplatila tam povinnost roušek ani na jeden jediný den. Nebyly tam uzavřeny okresy ani na jeden jediný den. Jediné, co bylo stejné v porovnání s Českou republikou, byla mediální masáž občanů o tom, že zemí se šíří nebezpečná nemoc. A na tuto mediální masáž umřelo těch 15 000 nebo 14 000 obětí.

Potom tady máme Finsko, země, kde tuším na 14 dnů nebo na 3 týdny měly děti chřipkové prázdniny, což je naprosto běžné, vůči tomu by nikdo nic nenamítal ani v České republice, měli asi na 14 dnů nebo na měsíc, to nevím úplně přesně, omezováno cestování mezi okresy, kde byla ohniska nákazy, takže ne plošně, ale prostě konkrétně, a v této zemi s 5 miliony obyvatel je těžko uvěřitelných asi 600 obětí covidu. A já doufám, že ta komise, ať už v ní bude zastoupen kdokoliv, rozebere příčiny toho, proč my, kteří jsme prošli nejtvrdšími lockdowny, nejtvrdšími omezeními, zavřeli jsme doma děti, zavřeli jsme doma dospělé, my jsme uzavřeli naše seniory do vězení, domovy důchodců a domovy seniorů se změnily v kriminál sice té nejnižší kategorie, ale ti chovanci byli ve vězení, měli omezená svá osobní a lidská práva, nemohli ven a nikdo nemohl za nimi. Naši senioři, které jsme měli chránit tím, že jim dodáme vitaminy, že jim dodáme minerály a že budeme budovat jejich imunitu, která se buduje také tím, že mají dobrou náladu - já vím, že o tom moc nevíte, pane Michálku, prostřednictvím pana předsedajícího, ale stres je největší imunosupresivum, které existuje, ne, depresivum, imunodepresivum, které existuje. Stres ponižuje vaši schopnost bránit se proti napadení nějakým choroboplodným zárodkem klidně i o 99 %, takže tyhle úsměšky jsou - já chápu, že jste právník, že tomu nerozumíte. Takže my jsme ty naše seniory vystresovali a zatkli a oni nám začali masově umírat, což je pochopitelné.

A všechny tyhle informace, pokud nebudou rozebrány v té zprávě vaší vyšetřovací komise, tak jenom podepíšou to, co říkám, že ta komise vzniká jenom z politických důvodů, jenom proto, abyste si teď tři měsíce na sebe ukazovali prstem, pak se dohodli na nějakém znění, ze kterého si vystříháte marketingově to, co se vám bude hodit, a budete to proti sobě používat v rámci předvolební kampaně. Tedy tato vyšetřovací komise je podvodem na voliče.

Co následovalo dál v té situaci? Následovalo politicky motivované rozvolnění. To tady také víme všichni. Prostě rozvolnilo se kvůli krajským volbám. Po tom rozvolnění následovalo opět uzavření a následoval opět nárůst případů. Toto by se mělo také zanalyzovat. Potom následovalo další rozvolnění, které bylo motivováno byznysem některých členů vlády, možná i předsedy vlády, protože to rozvolnění bylo zaměřeno na to, aby lidé utratili zbytky svých peněz, a byly vytvořeny umělé podmínky k tomu, aby byly zvýhodněny velké korporátní společnosti. To by mělo být také součástí činnosti té vyšetřovací komise, aby se zhodnotilo, co mělo na ekonomiku lepší dopad, jestli uzavření malých provozoven, jako jsme udělali u nás, a podpora, umělá, nepřirozená podpora shlukování lidí v korporátních byznysech, anebo přesně opačná cena, kterou se vydalo Polsko, to znamená, zákaz velkých prodejen a podpora domácích malých a středních podnikatelů.

Už teď je jasné, že vaše vyšetřovací komise za ty tři měsíce nemůže nic z toho zvládnout. Nemůže. Vy ty analýzy nemůžete provést, ani jste je neplánovali, ani je provést nechcete, protože ty analýzy by šly proti vašim oficiálním politickým stanoviskům, prokázaly by, že čím více opatření, tím více mrtvých, a vyrazily by vám z rukou zbraně, nebo respektive vy tam žádné nemáte, jde spíš o to, že byste nemohli tu komisi zneužít ke vzájemnému napadání a k píárovému využívání prostoru Poslanecké sněmovny k vedení vlastní volební kampaně.

Vrátím se ještě k léčbě, která nebyla prováděna. A pokud toto nebude velmi rozsáhlá kapitola, ke které v rámci vyšetřovací komise přizvete odborníky z celého spektra, to znamená od zapřisáhlého obránce včasné léčby známými a lacinými léky až po zrzavého kočkomila, který v oboru vůbec vzdělaný není a šíří tady už rok a půl poplašné zprávy o statisících mrtvých, o mrazácích, o všem možném, a nevyslechnete si je v rámci té své komise, tak opět nemůžete vydat žádnou relevantní zprávu. Ani nevydáte.

A to je zase proces, který nestihnete za tři měsíce, protože vy musíte ty lidi nejen vyslechnout v rámci zasedání této komise, ale vy je musíte i konfrontovat a potřebovali byste k tomu tuny a tuny nastudovat, ne že vám je někdo přiveze, ale nastudovat tuny a tuny a tuny materiálů, které jsou ve vzájemné kontradikci, materiálů, které na jedné straně píšou soukromě lékaři bez jakékoli dotace, a na druhé straně materiálů, které vytvářejí zrádci vědy za peníze farmaceutických společností. A vy byste se tím museli prokopat a museli byste... (Poslanci z ANO v lavicích před řečništěm si povídají, smějí se a vyrušují.) Kdybych tady měl křídu, tak už ji po vás hodím.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pane kolego, já si případně pořádek zjednám sám.

 

Poslanec Lubomír Volný: Tak vás o to poprosím, abyste byl proaktivní v tomto. Děkuji.

Takže vy to nemáte šanci zjistit za ty tři měsíce. Nemáte. Vyšetřovací komise OKD potřebovala k ukončení své činnosti pod výborným šéfem ze strany pirátské, to musím uznat, prostě byl apolitický, odborně na výši a zvládal to, potřebovala myslím tři prodloužení své činnosti. To tahle Sněmovna už nestihne. A to OKD nebylo tak složité jako covidová krize, to se asi shodneme všichni. Tam byl prostě nějaký obchod, kde někdo vědomě buďto lhal, anebo nelhal. A spousta věcí byla známá předem. Ty informace jsme prostě měli. Měli jsme je navnímané z veřejného prostoru a jenom jsme se utvrzovali v těch oficiálních dokumentech, jestli to máme navnímáno správně, nebo špatně.

Ale vy budete stát úplně před novým problémem, protože žádná taková krize v historii České republiky prostě nebyla. Vy to chcete stihnout za tři měsíce. Jak chcete stihnout za tři měsíce, nejlépe ještě veřejně, proti sobě postavit někoho, kdo má reálné zkušenosti s preventivní i včasnou léčbou COVID-19 a má za sebou stovky zachráněných životů, jako bude třeba pan primář, doufám, že to řeknu správně, Rezek z brněnské nemocnice U svaté Anny, který začal ilegálně, nelegálně, načerno zachraňovat životy svých pacientů, protože už ho nebavilo chodit do práce a nechávat své pacienty umírat. A to by mělo být taky součástí té zprávy vyšetřovací komise. Ale nikde jsem to od vás, pane Michálku, neslyšel, že by to mělo být součástí její činnosti.

Tady existovali lékaři, kteří - to ani není off label, to není ani lege artis - oni prostě opravdu načerno, protizákonně, nelegálně zachraňovali lidské životy. A činili tak několik měsíců. A nemohli se veřejně ozvat, dokud ta informace neunikla k nám do Volného bloku a dokud jsme ji my nezveřejnili a nezačali tady o tom diskutovat. A bylo to u nás i na Slovensku. Košický protokol je toho krásnou ukázkou.

Takže pokud součástí té vaší zprávy nebo té vaší vyšetřovací komise nebude i zhodnocení včasné a preventivní léčby a zhodnocení všech těch léků, které už jsou dneska k dispozici a o kterých víme, že jsou v praxi úspěšně používány, a je jich minimálně teď pět - Isoprinosin, Ivermektin, Immunor, Bundesit, což je účinná látka v inhalátoru pro astmatiky, a ten další už si nevzpomenu - tak opět ta vaše zpráva je k ničemu. Dobře, odhalíte, ukážete na to, že nedokážete pochopitelně, nikdy nikoho nezavřete, protože to bylo uděláno dobře, ti mafiáni nejsou hloupí, ale ukážete na to, že někdo si pomohl ke stovkám miliard. Ale to už celá republika ví. Ale tady teď už nejde o ty miliardy. Ty jsou pro mě jakoby druhořadé.

Mně jde o to, že tady umřelo třicet tisíc lidí, a to hlavně by měla ta vaše zpráva vyřešit. A mělo by se zjistit, proč těch třicet tisíc lidí umřelo. Jestli náhodou neumřeli kvůli tomu, co říkal pan profesor Žaloudík, který byl tou covidovou mafií a vámi opozicí taky, a jeho strana, za kterou kandiduje, ČSSD se ho nezastala ani půlkou slova, který jasně řekl na jaře 2020, pokud přestaneme léčit všechny ostatní nemoci, tak na podzim se nám to vrátí jako bumerang a lidé začnou umírat. A přesně to se stalo.

Bude součástí té zprávy nebo činnosti vaší komise analýza smrtnosti v České republice od ledna do listopadu a dále? Budete zjišťovat, jak je možné, že od ledna do listopadu jsme měli méně mrtvých, než byl průměr předchozích let, a až od listopadu to tak dramaticky stouplo? Přesně jak předpovídal pan profesor Žaloudík, který se od vás, od opozice, ani od své strany ČSSD nedočkal ani jednoho slova zastání? Protože pan profesor Žaloudík se trefil. Řekl, že na podzim začnou umírat lidé, kteří nebudou operovaní kvůli nemocem oběhové soustavy, kvůli svým onkologickým problémům a kvůli jiným zdravotním problémům. Lidé umírali, protože se báli jít k lékaři. Měli příznaky infarktu, měli příznaky mrtvičky. A umírali doma, protože se báli jít k lékaři kvůli covidu. Lékaři měli zavřené ambulance a ordinovali na dálku. Lékaři nevyužívali možnosti léčby. Ta léčba spočívala v tom, že vy buďto ten covid přežijete doma, nebo půjdete do nemocnice, kam se chodilo z osmdesáti procent umírat.

Bude toto součástí práce vyšetřovací komise ke COVID-19? Kdy to chcete stihnout? Kdy to chcete stihnout, vzhledem k tomu, že jsme uprostřed horké volební kampaně? Všichni budete objíždět regiony. Všichni budete přesvědčovat voliče, jak jste skvělí. Budeme se míjet tak různě v těch svých autobusech po republice, občas potkáme nějaký kamion. Všichni budete zaneprázdněni tím, abyste dosáhli co nejlepšího volebního výsledku. A vy mi chcete říct, že budete aktivně a kvalitně pracovat na tom, abyste ochránili tuto zemi před další vlnou COVID-19? Vždyť je to hloupost. Vždyť je to lež.

Vy tady oficiálně lžete do očí svých voličů, protože vám to poradily vaše píárové týmy. Vy tady akorát... My tady dneska společně ustanovíme vyšetřovací komisi, vznikne nám jedno předsednické místo, někdo vydělá něco málo pár korun navíc, párkrát se sejdete, poštěkáte se tam a nevyřešíte nic. Tak to prostě bude. To aspoň ta vyšetřovací komise OKD měla nějaký řád a nějaký smysl. A bohužel akorát upevnila občany České republiky ve skutečnosti, že dovolat se spravedlnosti v této zemi prostřednictvím vyšetřovací komise je absolutně nemožné.

Jak ta situace pokračovala dál? No, pokračovala dál nákupem neúčinných experimentálních léků. Já si teď vzpomenu na ten Bamlanivimab a pak tam byly nějaké ty další, které podle informací, které mám teď k dispozici, stály miliardu korun. Za miliardu korun jsme nakoupili experimentální léky, které měly ve svém hodnocení napsáno, zvláště ten Bamlanivimab, já jsem vám to tady četl, že je určen pouze k léčbě těch nejjednodušších forem COVID-19. Ještě předtím jsme nakoupili Remdesivir a další léky, takže částka utracená bude vyšší, bude to skoro 2 miliardy, když nad tím tak přemýšlím, protože ten Remdesivir stál snad 25 000 jedna dávka nebo ještě víc. Ne, Bamlanivimab stál přes 20 000, Remdesivir byl ještě dražší.

My jsme tady několikrát interpelovali jak ministra zdravotnictví, tak předsedu vlády, abychom se dozvěděli, jestli - protože u toho Remdesiviru to víme, u Remdesiviru my víme, že jsme dostali buď placebo, nebo lék. My nevíme co, protože to je dvojitě zaslepená studie, takže nikdo neví, co dostal, ale víme, že jsme dostali buď to, nebo to. U toho Bamlanivimabu nám nikdo neodpověděl a u těch ostatních léků nám taky nikdo neodpověděl. Takže my nevíme, jestli jsme utratili tu miliardu za léky, nebo za placebo a podle těch vědeckých principů bychom se to ani my nikdy dozvědět neměli. Ani ti pacienti, kterým toto něco bylo podáno, vlastně nevědí, jestli dostali placebo, nebo lék, což je úplně skvělé. No, ale za tu miliardu jsme mohli opravdu nakoupit tolik generických léků, například na asijských trzích, že by každý z nás mohl mít doma připravenou preventivní dávku minimálně na celý rok. Bylo to dokonce předjednáno, já jsem vám to tady oznámil.

Taky bych byl rád, kdybyste si mě předvolali před tu komisi, abych mohl vypovídat o tom, kdo podpořil a kdo nepodpořil naši informaci o tom, že v Bangladéši na nás čekají léky, které jsou připravené, stačí tam vyslat vojenské letadlo a můžeme mít tolik Ivermektinu, kolik budeme chtít, v ceně koruna padesát za pilulku. Léku, který je nedílnou součástí List of Essential Medicines World Health Organization, to znamená seznamu základních léků Světové zdravotnické organizace, kterého se podalo už snad osm miliard dávek a vůči kterému nebyly nikdy vzneseny žádné námitky o tom, že by byl extrémně toxický, naopak má tuším nejlepší skóre, co se týká bezpečnosti. Vzhledem k tomu počtu těch dávek je to logické, ale nejlepší skóre ze všech dostupných léků z hlediska bezpečnosti.

Nikdo z vás nehnul ani prstem, aby se něco takového stalo. Opozice se ani jednou nepostavila a neřekla: Tak my se na ty léky chceme opravdu podívat. My chceme opravdu zjistit, jestli ty léky jsou alternativou k vakcinaci, nebo nejsou alternativou k vakcinaci. Prosím vás, pozvěte tady pana doc. MUDr. Töröka, CSc., autora Košického protokolu, který ve své nemocnici obrátil graf smrtnosti vzhůru nohama, to znamená, že tam, kde umírá osm pacientů z deseti, jemu umírají dva, protože nikdo nezachrání nikdy úplně všechny pacienty u takového virového onemocnění, jako je chřipka, covid anebo rýma. Ono i na tu rýmu, jak to zní podivně, pravděpodobně každý rok někdo umře. Bude toto součástí vyšetřování vaší komise? Budete se zabývat Košickým protokolem, který jednoznačně stanovil 0,2 miligramu Ivermektinu na kilogram váhy - abych vyvrátil tady tvrzení, prostřednictvím pana předsedajícího, tvrzení pana profesora Válka - 0,2 miligramu na kilogram váhy? Budete se zabývat tím, že součástí toho extrémně úspěšného Košického protokolu je první den 1 gram vitaminu C nitrožilně - a já vím, že mnoho z vás chodí na nitrožilní aplikaci vitaminu C - 1 gram na kilogram váhy? Já vám ani nebudu říkat, kolik vitaminu C bych dostal já. Hodně. Druhý den je to 0,5 gramu a třetí den je to myslím čtvrt gramu. Na tuto otázku mimochodem odmítl odpovědět ministr zdravotnictví, který řekl, že necítí potřebu na tuto otázku odpovídat.

Bude součástí vyšetřování této vaší komise a její závěrečné zprávy informace ministra Blatného, že pouze 30 % lidí, kteří jsou vedeni jako oběti covidu, zemřelo kvůli covidu? Že tam jsou vedeny i oběti dopravních nehod? Zhodnotí vaše komise snížení počtu infarktů a onkologických onemocnění za loňský rok, které dosahuje tuším 50 %? A mohla by ta vaše komise vysvětlit, kdo ty lidi vyléčil? Jak se podařilo dosáhnout takové změny stravovacích návyků občanů České republiky a jejich mentálního postoje, že nám o polovinu ubylo infarktů? Že nám o polovinu ubylo onkologických onemocnění? Pozastavíte se nad tou možností, že to je úplně jinak? Že ty oběti infarktů a onkologických onemocnění byly falešně vedeny jako covidové oběti? Povedete své vyšetřování i tímto směrem?

Zjistíte zpětně, jako to zjistili v Německu z PCR testů, kolik procent lidí, kteří byli označeni za pozitivní, bylo ve skutečnosti nakažlivých? Protože v Německu toto zjišťovali, existuje na to zkratka tří písmen, která si nepamatuji, ale všichni si to můžete prohlédnout na webových stránkách Volného bloku, kam vás zvu díky spolupráci s odvážnými lidmi z projektu Otevři svou mysl. Je tam spousta videí přeložených do češtiny i s titulky. Jsou tam vědci, kteří tam vystupují pod vlastními jmény, takže si je můžete kdykoliv vygooglit a najít si jejich profesní způsobilost. No a v Německu přišli na to, že minimálně 80 % všech PCR pozitivních pacientů nebylo infekčních. Ze všech těch čísel, která přišla z Německa, 80 % PCR pozitivních nebylo infekčních. Budete zjišťovat, kolik procent je to u nás? Vzhledem k použité technologii se dají předpokládat podobné, ne-li přímo stejné výsledky.

Před námi stojí další krize, protože ta je připravena, ta je naplánovaná. Vláda v součinnosti s takzvanou opozicí na to postupně jednotlivými balónky připravuje naši společnost a připravuje naši společnost na to, že v září tady udeří další vlna. Vypracujete do té doby systém, aby bylo jasné, že člověk je sice PCR pozitivní, ale není infekční? Poučíte se ze zahraničí? Nainvestujete do toho peníze? Abyste nenutili lidi, kteří mají pozůstatek mrtvého viru v sobě třeba měsíc, náhodou přijdou na PCR test, je jim oznámeno, že ten vir v sobě mají, ale nejsou infekční, protože ten vir je prostě mrtvý, je neaktivní, jejich imunitní systém ho zničil, oni nevylučují žádný další COVID-19. V Německu to bylo 80 % lidí! Ví někdo ze zde přítomných lékařů a vědců, statistiků, kolik lidí to bylo u nás v České republice? Můžete potom vystoupit a říct: U nás to bylo 20 %, 10, 30, 50, 5, protože my jsme provedli tento výzkum? Zřejmě ne.

Bude se tato komise o COVIDu-19 zabývat také otázkami o jednostranně vedené vakcinační kampani? O tom, že občanům této republiky byly utajeny informace o historii mRNA vakcín? Že nebyli informováni ani veřejnoprávními, ani jinými sdělovacími prostředky o tom, že tato technologie je tady 20, 30 let a že byla tak strašně neúspěšná, tak strašně neefektivní a tak strašně nebezpečná, že nikdy se nedostala do závěrečné fáze testování na lidech a že to vždycky skončilo u zvířat, která umírala? Že tato technologie se opravdu zkouší po dekády a až nyní, protože bylo povoleno experimentální používání těchto vakcín, se to zkouší na lidech? Budete informovat občany o tom, že opravdu každý, kdo si dal tuto infuzi, je součástí experimentu, protože tato léčba nemá plnou registraci, má jenom částečnou a je to jedna velká studie? Nebo pomocí nějakých dokumentů ze SÚKLu a dále vyvrátíte tuto informaci, protože budete mít dokument potvrzující plnou certifikaci těchto infuzních léčebných prostředků v České republice?

Ne, paní kolegyně nevědí. A vzhledem k vašemu vzdělání je to velice smutné, prostřednictvím pana předsedajícího, že žijete ve lži. Vidíte, bohužel tady ve Sněmovně existují lékařky, prostřednictvím pana předsedajícího, které si myslí, že ty vakcíny mají plnou registraci - a nemají. Je to paní lékařka, poslankyně za ANO, a ona je nevzdělaná ve svém oboru. Bude to ve vaší zprávě napsáno jednoznačně a stoprocentně, že k dnešnímu dni prostě neexistuje plně registrovaná infuze, vakcína proti COVID-19? Informujete o tom veřejnost? Protože pokud ne, tak opět se budete podílet na zločinu zamlčování pravdy před občany tak, aby se oni nemohli sami a svobodně kriticky rozhodnout. A pokud se nebudou mít právo kriticky rozhodnout, tak vaše tvrzení nebo tvrzení lidí, že se jedná o svobodnou volbu vakcinace, není povinná, je dobrovolná, je lež už jenom z toho principu, protože ti lidé nemohou učinit kritické, kvalifikované a tím pádem svobodné rozhodnutí, protože vy před nimi tajíte tyto informace. A vypadá to tak podle reakcí, že je hodlá tajit i ta vyšetřovací komise.

Neinformovali jste veřejnost o tom, že - aspoň já jsem to tak teď nezaregistroval, musel mě o tom informovat pan doktor Bukovský, slovenský youtuber, a musel jsem si to najít na ECDC, European Centre for Disease Control, které upozorňuje na to, že tisíce žen v prvém trimestru přišly o své dítě, potratily po aplikaci infuzního roztoku mRNA proti COVID-19. Já tady neslyším nikoho ze zdravotního výboru, neslyším ministra zdravotnictví. Neslyším nikoho z té takzvané opozice, která by před tímto varovala anebo která by prostě opravdu chtěla ty občany informovat.

Neviděl jsem v televizi reklamu - pojď udělat tečku za covidem, máme ty a ty infuzní roztoky, které mají... tento má schválenou plnou registraci, tento má schválenou částečnou registraci, po tomto potratilo tolik žen z tolika a z tolika, po tomto to zemřelo tolik lidí z tolika a z tolika, vezmi na sebe to riziko, rozhodni se a udělej informované rozhodnutí, jestli ti ty tenisky stojí za to. Až přijdeš do toho obchodního centra, kde je nějaký doktor, anebo možná taky ne-doktor, možná nějaká zdravotní sestra, anebo možná nějaký pomocný personál, před tebe položí papír, ve kterém nebude napsáno, jestli tvoje vakcína je dar ze Srbska, z Izraele nebo z nějakých jiných zemí, čímž se zříkáš nároku na odškodné, to tam nebude napsáno, a člověk, který k tobě nemá žádnou citovou vazbu, kterého vidíš poprvé v životě a kterého uvidíš naposledy v životě, ti do ruky aplikuje infuzní mRNA roztok, o kterém jeden z jeho spolutvůrců, jeden z jeho spolutvůrců veřejně prohlašuje, a je za to trestán, pochopitelně, že mRNA byl omyl, že spike proteiny jsou toxické a že on by se nikdy vakcinovat, ani nikoho ze své rodiny touto vakcínou nenechal.

Bude tohle součástí zprávy vyšetřovací komise, ta nevyvážená infuzní a vakcinační kampaň, kde my občanům této země systematicky zatajujeme rizika místo, abyste je informovali? Oficiální čísla jsou, že z 15 milionů potratí jenom 500 žen. Proč to těm lidem neřeknete? Hned vedle můžete dát počet žen, které potratily loni kvůli COVID-19. Bude součástí zprávy této vyšetřovací komise informace o tom, kolik žen potratilo kvůli COVID-19, kolik přišlo o své dítě v průběhu covidové krize kvůli COVID-19? Protože my víme, kolik žen přišlo o své dítě kvůli infuzi mRNA COVID-19 ve Spojených státech.

Nevíme to u nás, protože u nás ten veřejný registr jako ve Spojených státech nefunguje, ale my jej zakládáme teď na webu Volný blok. Takže kdo bude mít informace o nežádoucích vedlejších účincích infuze proti COVID-19, tak je bude moci za určitých podmínek zveřejnit na našem webu a my s tímto budeme seznamovat veřejnost, budeme dělat tu práci za zbytek Sněmovny, za Ministerstvo zdravotnictví, za premiéra této vlády tak, aby lidé se mohli opravdu kriticky rozhodnout o tom, jestli se chtějí stát součástí nějakého experimentu. A já jsem tyhle věci, že ty vakcíny nejsou plně certifikovány a že lidé, kteří se nechají vakcinovat tímto roztokem, (se) stávají součástí experimentu a klinické studie, zveřejňoval ústně i mimo Poslaneckou sněmovnu, takže předpokládám, že kdybych šířil nějakou poplašnou zprávu, tak si na mě už mí straničtí oponenti anebo nějaký odborník smlsnou.

Bude součástí té zprávy a té činnosti vaší vyšetřovací komise postup lékařů, já si teď nevzpomenu na jeho jméno, poprosím Mariana, jestli - nemůže, on se teď baví se slečnou, to chápu - ale v České republice, představte si to, že v České republice je lékař - a on si o sobě opravdu myslí, že je doktor - který dostal nějakou dodávku vakcín AstraZeneca. Vyočkoval pacienty, které dokázal přesvědčit, a zůstalo mu jich, teď nevím, jestli 40 nebo 60. On je tam měl někde v ledničce, bylo mu jich líto, no ale pak přišlo oficiální varování z Ministerstva zdravotnictví, že tato vakcína se nesmí používat pro lidi pod šedesát let. V té době už bývalý ministr Prymula dokonce řekl v televizi, že pokud by někdo toto, tu AstruZenecu, aplikoval někomu pod šedesát let, tak že je to vědomé ohrožení jeho života. A tento údajný, tento pan údajně doktor se v ČT pochlubil, že si pozval pacienty mladší 60 let a že je přemluvil, aby si tu vakcínu dali. Takže tento údajně pan lékař se veřejně přiznal v ČT k tomu, že ohrozil na životě desítky svých pacientů, a on byl uveden v ČT jako pozitivní příklad a předpokládám, že nikdo vás se nepřidá k našemu trestnímu oznámení a naší žádosti o vyloučení tohoto člověka z Lékařské komory, protože tohle je Mengele. Tento člověk není lékař, je to Mengele, je to doktor smrti, protože on dostane jasnou informaci lege artis, informaci o tom, že ta AstraZeneca ohrožuje lidi pod 60 let, a on si jich několik desítek pozve do své ordinace, zneužije svého postavení lékaře, zneužije autority, kterou má v očích svých pacientů, a aplikuje jim něco, po čem oni mohou zemřít. A on o tom má informace.

Bude tato psychóza součástí zprávy vyšetřovací komise o COVID-19? Rozeberete tam tyto případy? Vyslechnete si někoho z těch minimálně - to tady zaznělo, myslím minule - 19 nebo 21 % - já už si to úplně přesně nepamatuji - lékařů, kteří odmítají vakcinovat? Naštěstí nemusí a už tady byly takové ty socialistické představy o tom, jak je prostě přinutím, aby museli vakcinovat? Mám ve svém okolí lékaře, kteří byli vysíláni z nemocnic, aby pracovali v těch takzvaných vakcinačních centrech, a ti lékaři to po první směně prostě už odmítají. Oni prostě té vakcíně nevěří z odborného hlediska a z odborných důvodů a odmítají se účastnit toho, že by vpravovali do těla lidí, které vůbec neznají, o kterých vůbec neví, jaký je jejich skutečný zdravotní stav, aby jim vpravovali do těla nějaký infuzní mRNA roztok, o kterém oni nemohou mít ani sebemenší tušení, jaký je to bude mít vliv na jejich zdraví za rok, za dva, za pět, za deset.

Nic z toho, pane předsedo Michálku, prostřednictvím pana předsedajícího, ve vašem návrhu nezaznělo. Tam zazněly jenom komerční píár body, které vy chcete použít v rámci politického boje, protože tady jde jenom o moc a jenom o kontrolu nad tím, kdo bude řídit tu globalizační agendu v České republice, kdo bude řídit tu mediální covidovou paniku, kdo bude řídit ty toky peněz, bilionů a bilionů korun, které se budou muset za covid utratit. A o nic jiného tady nejde.

Kdyby vám totiž šlo o to, zjistit, jaké jsou skutečné příčiny covidové krize, tak byste museli chtít zjistit za prvé, jak ten virus vznikl, museli byste si pozvat paní Soňu Pekovou. Kdybyste byli dostatečně inteligentní, tak si pozvete vítěze Nobelovy ceny za izolaci viru HIV pana Luca Montagniera, prostřednictvím naší francouzské ambasády by to neměl být žádný problém, a veřejně byste ho poprosili o vysvětlení jeho názoru, proč si myslí, že ten virus byl uměle vytvořen. Mohli byste ho určitě požádat o nějakou prezentaci, stejně jako paní doktorku Pekovou, ti by to určitě zvládli velice rychle. A mohli byste se nositele Nobelovy ceny Luca Montagniera, což je taková kapacita v oboru virologie, že ani nevím, jak bych ji měl popsat, je to určitě jeden z těch K8 globálně - tak byste se ho mohli zeptat, proč si myslí, že vakcinace je v současné době obrovská chyba, proč si myslí, že po tom umře strašná spousta lidí a proč je on, nositel Nobelovy ceny za virologii, přesvědčen o tom, že to je vakcinace, která vytváří všechny ty mutace. On určitě rád přijede, veřejně vystupuje úplně v klidu, má svoje roky, už se nebojí ani o svoji kariéru, evidentně už se nebojí ani o svůj život, takže proč by nepřiletěl a proč by nám to tady, klidně na půdě Poslanecké sněmovny, kdyby byla vůle, tato kapacita, tato globální celosvětová hvězdná, až možná převzdělaná kapacita v oboru virologie nevysvětlila. To byste museli totiž udělat jako první. Pokud by to měla být skutečně vyšetřovací komise ke COVID-19, tak byste se museli zabývat tím, že je tady oficiální vyšetřovací verze amerických orgánů, která potvrzuje tvrzení paní doktorky Pekové i pana Luca Montagniera a asi dalších tří nebo čtyř virologů, jejichž jména si nepamatuji, že COVID-19 má umělý původ. Už to není prostě konspirační teorie, je to oficiální vyšetřovací verze amerických orgánů.

Potom byste se měli snažit zjistit ve spolupráci s našimi spojenci, jestli k uvolnění tohoto viru došlo náhodou, omylem anebo úmyslně, protože ve světě hybridních konfliktů, o kterých nás tady neustále informují například naši hybridní válečníci, prostřednictvím pana předsedajícího, není vypuštění biologické zbraně o nic nebezpečnější než vypuštění počítačového viru, a to se přece děje dnes a denně. Počítačový vir může zabít rychleji a efektivněji více lidí po celém světě než COVID-19. Dobře vypuštěný počítačový vir by mohl v České republice velice jednoduše a velice rychle zabít více než 30 000 lidí za rok, protože všichni víme, co počítačový vir dokáže. Prostě by přestalo všechno fungovat. Infrastruktura by se rozpadla, vám by pomaličku váš zubař ani nevytrhl zub, protože by nebyl napojený na ÚZIS nebo na někoho, nemocnice by zkolabovaly, velké fabriky by zkolabovaly, obrovské sociální nepokoje. A vypouštění počítačových virů a kybernetický terorismus je věc, která probíhá dnes a denně ze všech řekněme čtyř stran, protože já tak nějak předpokládám čtyřpólové globální rozdělení sil, kde se jednotlivé globalizační skupiny dnes a denně napadají.

Únik takového viru by mohl být krásnou prací jedné z těch globalizačních skupin proti Číně. Třeba to Čína nechtěla vypustit, anebo se mohl někdo domluvit a mohli ten virus opravdu vypustit úmyslně, protože to povede globálně ke změně společenského systému, k omezení lidských práv a podobně. A povinností vaší vyšetřovací komise by bylo toto prodiskutovat, původ viru a jak se dostal na veřejnost, protože pokud se nebudete zabývat původem viru a tím, jak se dostal na veřejnost, je to další důkaz do té mozaiky, že vám jde jenom o předvolební píár přestřelku mezi opozicí a vládou, ze které si vy jednotlivě vytáhnete to, co bude vyhovovat vám, a to budete prodávat falešně svým voličům.

Tyhle první dvě věci jsou prostě základním stavebním kamenem pro vaši další činnost, protože pokud dojdete na základě vědeckých informací ke stanovisku, že je možné, že ten virus byl uměle vyroben a že je možné, že byl úmyslně vypuštěn, ať už nějakými diverzanty proti Číně, anebo Čínou samotnou, jak je oficiální vyšetřovací verze ve Spojených státech, tak bude vaší třetí povinností zamyslet se nad tím, kdo aktivně dopomáhal tomu, že se ten virus tak aktivně a úspěšně rozšířil po České republice, a bude vaší povinností zjistit tok peněz, a to tak, že definitivně. Vy byste měli zjistit do poslední koruny, kam natekly všechny peníze z těch 800 nebo 700 milionů, nebo jestli to už je bilion, které byly na covid vyplaceny. Kam až dotekly, kdo měl kolik procent na byznysu s testy? Kdo měl kolik procent na byznysu s ochrannými pomůckami? Kdo měl kolik procent na byznysu s těmi neúčinnými léky, které mohly být i placebem? A to byste měli být schopni zjistit do poslední koruny.

Můžete mi vysvětlit, jak to chcete za tři měsíce stihnout? Tak třeba pan Feranec mi vysvětlí, jak to ta komise za tři měsíce chce stihnout. Jak říkám, já jsem nebyl příliš aktivním členem vyšetřovací komise k OKD, protože opravdu většina těch informací tam byla takových těch veřejně dostupných, navnímaných. Zásadní informace jsme se bohužel nedozvěděli, protože jak už jsem říkal, vyšetřovací komise není prozatím prostředek parlamentu k tomu, abyste zjistili pravdu, protože se vám vysmějí, a kdo nechce přijít, tak prostě nepřijde. A i tak jsme potřebovali třikrát nebo čtyřikrát, nevím, jestli na mě pan předseda ukáže prstem, kolikrát jsme prodlužovali činnost vyšetřovací komise - třikrát, děkuji. Vidíte, Volný blok se domluví i s Piráty, když jde o to, zjistit fakta. Takže třikrát jsme žádali Sněmovnu o prodloužení činnosti vyšetřovací komise k OKD, a to byla událost stará spoustu let, kterou jsme měli opravdu z 95 % všichni navnímanou, prostě jsme věděli, co se stalo - někdo koupil za babku OKD, kupoval to ve skutečnosti někdo jiný než ten, se kterým byla podepsaná smlouva, byly v tom byty, které tam neměly být. Tohle všechno jsme všichni věděli, akorát se to sepsalo na papír a potom si tady jednotlivé politické strany rozdělovaly politické body.

Ale teď stojíte před úplně novým fenoménem, o kterém jste ještě před rokem a půl vůbec nic nevěděli. Stojíte před úplně novým fenoménem a vy chcete za tři měsíce zjistit všechno o COVID-19? Ne, tahle vyšetřovací komise nevzniká proto, aby se voliči a občané České republiky dozvěděli pravdu o COVID-19, ta vzniká proto, abyste se mohli před volbami ostřelovat před svými voliči, ještě prohlubovat ty rozdíly, které mezi voliči jsou, štvát je navzájem proti sobě, aby vám náhodou neutekli, a vybrat si z toho píárově, mediálně to, co vám bude vyhovovat na vaše předvolební vystoupení, billboardy a podobně.

Protože další věc, kterou byste museli zjišťovat, je to, proč nikdo nevyslechl názory odborníků z praxe s preventivní léčbou a s léčbou primární. A součástí toho, co tady psal nebo říkal, prostřednictvím pana předsedajícího, pan Michálek, by musel být i nějaký bod revize preventivní a primární péče o pacienty s COVID-19, a to tam není. Nebo já bych se rád zeptal pana Michálka, prostřednictvím pana předsedajícího - on tu není, ale já jsem to nezaslechl, a jestli to někdo zaslechl, tak na mě mávněte - ale podle mě v tom, co pan Michálek četl, prostřednictvím pana předsedajícího, nebylo o revizi preventivní a primární péče pacientů s COVID-19 ani slovo, a přitom ty zkušenosti jsou opravdu tragické - lékaři prostě neordinovali. Lékaři se zamkli, ordinovali přes telefon, a když někdo měl potvrzený COVID-19, tak mu řekli, ať je doma, chová se, jako by měl chřipku, a až bude mít velké potíže, ať si zavolá sanitku. A do nemocnice se jezdilo umírat, bohužel. Na jednotkách intenzivní péče osm z deseti. Můžete mě opravit, pokud tady někdo dosáhl lepších výsledků.

A my tady máme informace z praxe od lékařů, kteří na malém vzorku, pochopitelně, statisticky zřejmě pořád nevýznamném, ale prováděli nějakou preventivní primární, ale i tu akutní péči o pacienty, kteří by jinak byli odsouzeni zemřít, a dosahovali jiných - lepších - výsledků než na odděleních, které tuto léčbu neaplikovala. A lékařská komunita, politická komunita, vládní i opoziční, se zuby nehty brání tomu, aby se nějakým způsobem porovnávala účinnost té neléčby, která spočívala prakticky v ničem a potom v nasazení kyslíku, kdy lidé masově umírali, a potom naopak té léčby něčím - a jak jsem řekl, těch léků teď v současné době je pět - a převedením těchto zkušeností do budoucnosti.

Teď jsme měli třeba podle mě ideální období, protože nám svítí sluníčko, lidé mají spoustu vitaminu D, virózy obecně ustupují v průběhu jara a léta, a tady už měla být dávno rozjetá státem hrazená studie účinnosti těch léků, která mohla být prováděna s informovaným souhlasem pacientů, kteří teď dostávají covid. V čem je to méně etické než aplikace infúzního roztoku mRNA, který je taky v experimentální fázi? Kdybyste se těch lidí zeptali, jestli by se zúčastnili studie, kdy jim bude podán lék, který je tak bezpečný, že je na seznamu základních léků Světové zdravotnické organizace a který má nejlepší bezpečnostní skóre ze všech léků obecně? V čem by toto bylo nebezpečné, když data ÚZIS hovoří o tom, že se prodalo loni na rodná čísla jenom u nás zhruba čtvrt milionu týdenních dávek Isoprinosine a nahlášeno bylo, tuším, šest podezření, šest podezření! na vedlejší účinky? Ty nebyly ani potvrzeny, že jsou z toho Isoprinosine, ale bylo tam podezření, protože ti pacienti současně brali léky na ředění krve, a to je prostě v kontraindikaci. Tak v čem je tento přístup méně etický než mnohamilionová kampaň a rozdávání tenisek k nějaké vakcíně, která z definice podle mnohých vakcinologů není vakcínou? Proto já se snažím o ní jako o vakcíně nemluvit a snažím se najít ten správný výraz, protože prostě podle názoru spousty lidí... Vy se mnou nesouhlasíte, pane doktore, ale ti lidé vystupují veřejně, jsou to odborníci v oboru, minimálně stejně jako vy, se stejnou praxí, a prostě podle nich to, co se vydává za vakcínu, neodpovídá definici vakcíny, protože to neobsahuje žádnou součást toho viru, ani oslabenou, ani nějak jinak vypěstovanou, tam z toho viru není prostě nic. Tak v čem je to méně etické? Bude tohle součástí zprávy vaší vyšetřovací komise?

Uvedete tam příklad pana profesora Berana, který jako první použil Isoprinosine v domově důchodců, kde bylo 180 klientů, polovina z nich byla nemocná, polovina z nich byla zdravá, ten domov pro seniory neumožňoval technicky oddělit nemocné od zdravých, takže ti nemocní brali třikrát denně dvě tablety Isoprinosine, tak jak je to napsáno v příbalovém letáku, a ti zdraví brali, tuším, dvakrát denně jednu. Nikdo z těch nakažených pacientů - a byli tam lidé 80 let plus - nezemřel, ani jeden jediný, a nikdo z těch pacientů, kteří měli negativní ty PCR testy, nebyl pozitivní. Nevím, jak se to povedlo, oni prostě v sobě neměli ten virus, ani mrtvý, prostě nebyli ani pozitivní.

Vyžádáte si v té komisi anonymizované materiály pana primáře tuším Rezka - doufám, že to nepletu - z nemocnice u svaté Anny? Vyžádáte si materiály pana doc. MUDr. Töröka, CSc., který léčí pacienty v nejtěžší fázi covidu pomocí Košického protokolu? Vyžádáte si anonymizované lékařské zprávy a statistické údaje od paní primářky z Košic, která léčí také pomocí Košického protokolu? Bude toto součástí vaší vyšetřovací komise?

Bude součástí vaší vyšetřovací komise role vitaminu D v prevenci onemocnění COVID-19? Protože na toto téma existují v dnešní době už stovky výzkumných prací a ukazuje se, že lidé, kteří opravdu měli těžký průběh nebo zemřeli na COVID-19, měli extrémně nízkou hladinu vitaminu D. I proto jsme začali s Volným blokem a s Marianem díky činnosti našich sponzorů objíždět naše domovy seniorů a my tam suplujeme roli vlády, my jako Volný blok rozdáváme vitaminy a minerály našim seniorům v domovech důchodců.

Bude součástí té vaší zprávy zhodnocení péče o tu nejvíce ohroženou skupinu, to znamená, o naše seniory? Budete se tam zabývat příklady ze zahraničí, kde kupodivu hlavně v těch rozvojových zemích stát na své útraty posílal příslušníkům ohrožených skupin, tedy seniorům, vitaminové balíčky, kde byl vitamin C, vitamin D a další minerály, u kterých se předpokládá, že posilují imunitu?

Budete se tázat předsedy vlády na vaší vyšetřovací komisi, kam on určitě vždycky přijde, když si ho zavoláte: Hele, pane premiére, pojďte sem, my vás chceme dneska vyslechnout, zítra vyslechnout a popozítří vyslechnout, protože to potřebujeme stihnout nejpozději do září. On vám tam určitě přijde s radostí, abyste ho tam grilovali a aby vám tam proti sobě poskytoval nějaký materiál. Jak hodláte vůbec zajistit součinnost všech těch lidí, které chcete vyšetřovat, když na to máte opravdu tři měsíce a ti lidé tam prostě nemusí chodit? Ti tam prostě nemusí chodit! Anebo tam přijdou a řeknou, že odmítají vypovídat, a je konec a vy s nimi nic neuděláte.

Takže nevím, koho se zeptáte, proč Česká republika nechala své seniory napospas covidu a vůbec jim za celou dobu covidové krize neposiluje imunitu ani vitaminovou a minerálovou suplementací, ale ani tím, že by jim umožnila mít alespoň částečně dobrou náladu. Naopak je zatkne, doslova a do písmene zatkne v jejich domovech pro seniory a nechá je tam utrápit k smrti. Jak vláda, tak opozice. Jak vláda svými aktivními opatřeními, nezákonnými, tak opozice svou pasivitou, neaktivitou a neochotou bojovat za své voliče.

Jak vysvětlíte všem živnostníkům, kteří utrpěli ztráty, všem jejich zaměstnancům, kteří jsou nezaměstnaní, jak vysvětlíte všem těm, kteří zkrachovali anebo do budoucna zkrachují, fakt, že vy jako opozice jste mohli svými obstrukcemi zrušit nouzový stav už dávno někdy vloni v létě nebo když byl znovu vyhlášen, protože kdybyste obstruovali, tak by nikdy nebyl potvrzen. Jak jim vysvětlíte, že vy, ODS a TOP 09, kteří se údajně staráte o ty střední a malé, jste je nechali padnout, že jste jenom alibisticky tady navyšovali nějaké náhrady, ale vždycky jste umožnili projednání prodloužení nouzového stavu.

A opakuji, neumožnili jste ani jednou navolení Rady ČR, protože když vy něco opravdu nechcete, tak se to ve Sněmovně nestane. Ale vy jste chtěli ty nouzové stavy. ODS chtěla nouzové stavy, TOP 09 chtěla nouzové stavy, KDU-ČSL chtěla nouzové stavy, Piráti chtěli nouzové stavy. Vy jste ty nouzové stavy chtěli, protože jste se jich chopili jako formy politického boje. Vaše píárové agentury vám řekly, že tohle procento vašich voličů nouzové stavy podporuje, toto je proti, a co máte dělat, abyste ve tvářích těch, kteří od vás očekávají, že budete bojovat proti nouzovým stavům, vypadali tak, jak potřebujete.

Protože ta další vlna přijde, takže jak jim vaše vyšetřovací komise pomůže v tom, aby věděli, jestli mají investovat, nebo ne, jestli mají podnikat, nebo ne? Bude součástí výstupu vaší vyšetřovací komise nějaká informace o tom, jestli stát, poučen z předchozích nezdarů, zaujme podobná stanoviska jako v zahraničí a vyhne se všelijakým covidům-1, covidům-2, covidům-3 tím, že zavede plošná opatření? Myslím plošná opatření v náhradách škody, že zavedeme třeba 50 nebo 60 %, aby ti lidé věděli, co se s bude dít, když ten covid opět udeří. Anebo je i vaše vyšetřovací komise nechá na holičkách tak, aby nevěděli do poslední vteřiny, co mají dělat sami se sebou, se svým sociálním a zdravotním, se svými zaměstnanci? Jak se k tomu postaví ODS? Jak se k tomu postaví TOP 09? Jak se k tomu postaví ti, kteří říkají, že chrání lidi práce, jako je ČSSD?

Spousta lidí pracuje u drobných a středních zaměstnavatelů, to číslo zná výborně pan Stanjura, který tady s ním velmi často operuje. A všechny tyhle lidi prostě tahle Sněmovna zradila, celá Sněmovna. Rozeberete to v té zprávě vyšetřovací komise? Vyšetřovací komise, která by měla prostě lidem v této zemi objasnit, co to je COVID-19, jak se tady vzal, jak se tady rozšířil, jaká opatření jsme k němu přijali a proč u nás zemřelo tolik lidí v porovnání se zeměmi, jako je Švédsko, Norsko, Finsko, ale i Ukrajina a Bělorusko? Já vím, že to Bělorusko je na vás jako červený hadr na býka, ale ono to tak prostě je. A pokud tahle srovnávací část, tahle statistika nebude součástí činnosti vyšetřovací komise, tak co nového se veřejnost dozví? Veřejnost se dozví, že tady někdo kradl. Ale to víme všichni, protože v České republice, když jde o státní peníze, tak se vždycky kradlo, krade, a pokud ten systém bude pořád stejný, tak krást bude. A jestliže někdo se může obohatit na tom, že koupí respirátor za pět korun a prodá ho za 700, tak ten někdo to prostě udělá. To tak je, to není žádná novinka, tím nikoho nepřekvapíte. Vy budete zarytě ukazovat na Babiše a Babiš bude říkat, že to laciněji koupit nemohl. Vy nepřesvědčíte žádného voliče navíc, on ani jednoho neztratí, protože jeho voliči nenávidí vás a vaši voliči nenávidí jej. Ale opět ta vyšetřovací komise nepřinese v tomto do politické situace v České republice vůbec nic nového. Vůbec nic!

Pak chcete hodnotit postup vlády ČR v rámci pandemie, ale už z dikce těch věcí vyplývá, že jediné, co hodláte vládě vyčítat, je to, že někdy rozvolnila. To je jediné, co vládě chcete vyčítat, protože se chystáte na to, že až budete u moci, tak rozvolňovat nebudete vůbec. Vy, kteří jste svolali tuhle schůzi, pokud se dostanete k moci, nebudete rozvolňovat vůbec, protože v tom, jak jste navrhli práci vyšetřovací komise, není ani slovo o tom, že by se to mělo porovnávat se zeměmi, které vůbec nepřijaly žádná opatření, ale jenom že chcete zhodnotit tu činnost, když se rozvolnilo v létě a když se rozvolnilo před Vánocemi.

To znamená, že směr vašeho uvažování pro voliče je jasný, je jednoduchý. Podle vás rozvolňování v létě byla chyba a podle vás rozvolňování před Vánocemi byla chyba, a vy tyhle chyby přece nezopakujete. Takže pod vládou vás, kteří jste navrhli tuto schůzi, občané této republiky budou žít v nekonečném lockdownu, který opět bude umožňovat - protože vy, i když se chopíte moci, tak přece víme, jak ty mafiánské vazby fungují: než vyčistíte všechna ministerstva a dosadíte to zase svými chtivými lidmi, kteří jsou ve všech stranách, tak ony ty obchody budou pokračovat. A až je obsadíte svými chtivými lidmi, tak oni budou pokračovat, tentokrát pod vaší vlajkou, když se budete bránit, že to není vaše korupční kauza, a pojede to klasickým kolečkem, dokud se ten systém zásadním způsobem nezmění. A tahle vyšetřovací komise ho nemá šanci zjistit. Tahle vyšetřovací komise nemá šanci zjistit vůbec nic, protože bude prostě na tři měsíce.

Další věc je, že zatímco my jsme tam na vyšetřovací komisi OKD probírali věci, které byly tajné a byly součástí policejních spisů, tak já si myslím, že jednání komise o COVID-19 v rámci jejího ustanovení by mělo být stanoveno jako veřejné - veřejné on-line. To znamená, že lidé by měli mít právo každé zasedání této komise a každý výslech jednotlivých svědků sledovat v přímém přenosu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážený pane poslanče, já vás na chviličku přeruším, protože určený navrhovatel a zároveň zpravodaj k tisku pravděpodobně potřeboval fyziologicky se na chvilku vzdálit, já ale nepřerušuji schůzi. Využiji toho přerušení k tomu, že přečtu organizační věci, jako že například kolega Hoppe má náhradní kartu číslo 15, paní kolegyně Valachová náhradní kartu číslo 11.

Z dnešního jednání se omlouvají dále ministr Metnar, ministr Plaga, ministr Zaorálek a pan ministr Jan Hamáček. Z poslanců se dále omlouvají paní poslankyně Mračková Vildumetzová od 16 do 19 hodin, pan Ondřej Polanský z dnešního jednání od 10 do 12 hodin, pan Ondřej Benešík od 10 do 13 hodin, pan Miroslav Grebeníček od 9 do 14 hodin, pan Jaroslav Bžoch od 10.30 do 13 hodin, Helena Langšádlová od 9 do 11 hodin, pan poslanec Richter z důvodu návštěvy lékaře na celý den, od 10 do 11.30 Pavel Žáček, od 10 do 11.15 pan kolega Králíček, který se zároveň ještě jednou omlouvá od 16.30 do 18 hodin, pan poslanec Marek Výborný od 9.15 na celý jednací den a taktéž na celý jednací den pan poslanec Fridrich se omlouvá a na celý jednací den také pan poslanec Fridrich - ještě jedna omluva tady je. Potom do konce jednacího dne se omlouvá pan předseda Vondráček od 13 hodin z důvodu služební cesty, Vít Rakušan na celý jednací den a pan Stanislav Grospič se omlouvá od teď, 10.30, do konce jednacího dne. Tolik tedy z omluv.

A vidím, že navrhovatel a zpravodaj kolega Michálek už je tady přítomen, můžeme tedy pokračovat, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já se tady na tu další hodinku a půl občerstvím. (Pije.) No, docela mě zaráží, že opět, když se bavíme o nejdůležitější vyšetřovací komisi v historii České republiky, protože tohle je nejdůležitější vyšetřovací komise v historii České republiky, protože ta covidová krize je nejkritičtější tragédií, která se udála v historii České republiky, tak tato vyšetřovací komise... (Několik poslanců z Pirátské strany diskutuje v hloučku.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já myslím, že je tady dostatečný klid, můžete pokračovat.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já myslel, že on má sedět... Tak jsem se přihlásil do rozpravy z místa. Nikdo není nebo nebyl přihlášený, a teď je tam přihlášený jenom jeden kolega.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ale máte tam také faktickou poznámku, která chce reagovat na vaše vystoupení, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já tomu rozumím, ale prostě upozorňuji na fakt, že jsem se hlásil z místa, tam zase nikdo nebyl. Vy už jste zase domluveni a vás nezajímá, co ta komise fakticky bude řešit nebo nebude řešit. Vy už jste domluveni na divadle, kde každý z vás urve píárově, mediálně svůj kus, ten svůj flákanec, který hodíte svým voličům, oni se o něj poperou a nic to nezmění na nadcházející covidové vlně, protože ty návrhy nebo ty body, které tady četl, prostřednictvím pana předsedajícího, pan Michálek, neobsahují vůbec nic nového. Neobsahují zhodnocení postupu v minulosti s těmi úspěšnějšími, neobsahují žádnou myšlenku, jak zachránit dalších třeba 30 000 lidí.

Jak se poučit v zemích, kde těch 30 000 lidí na 10 milionů obyvatel prostě nezemřelo? Není tam žádná informace o tom, jak zajistit, aby se ta situace neopakovala. Není tam žádná informace o tom, jak vyšetřovací komise může cokoliv změnit. Jsou tam jenom běžné, neustále se opakující věci, které mají lidé běžně navnímány z veřejného prostoru, protože to jsou informace, které jsou veřejně dostupné. Všichni víme, že se nakupovaly předražené zdravotní pomůcky, to víme úplně všichni. Všichni víme, že mnohé nemocnice falešně vykazovaly covidové pacienty, protože na tom vydělávaly statisíce, miliony.

Máme informace přímo od ministra... Neměl by tady být i nějaký člen vlády?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To by měl, pan ministr si také odskočil se souhlasem. Ale pokud na tom trváte, samozřejmě na tu chvilku... pan ministr už se vrací, vidím ho tamhle otevřenými dveřmi. Ale samozřejmě posečkám, až dojde do sálu. (Chvilku čeká.) Jestli by někdo z klubu, také vidím, že telefonuje, z klubu ANO, požádal pana ministra, aby se vrátil do sálu, abychom mohli pokračovat. Už je tady, můžete pokračovat. Podmínky jednacího řádu jsou naplněny. Máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Protože jsem zapomněl, kde jsem skončil, tak se musím chytit dalšího bodu. Jasně. Budu se muset chytit dalšího bodu, já si pak zase vzpomenu. Ten další bod, který bych chtěl tady ještě probrat, je to, jakou roli - to se ptám třeba tady pana Michálka, třeba mi potom odpoví - jakou roli bude hrát činnost té vyšetřovací komise, nebo v odpovědi na otázku, jestli v České republice je, anebo není vakcinace proti COVID-19 dobrovolná, anebo jestli už je diskriminační. A zařadíte tam nějaký bod, který by v rámci té vaší vyšetřovací komise, jejíž součástí jste už jako právník, pane Michálku, prostřednictvím pana předsedajícího, také vzniklo buďto nějaké křídlo právníků, anebo jednací bod, který zhodnotí, jestli současný vládní a mediální tlak na vakcinaci už nezpůsobil situaci, že ta vakcína není dobrovolná, protože už je prováděna pod nátlakem.

A jestli si nepletu, tak třeba v otázce znásilnění jste velice nekompromisní. V otázce - kdo zná znásilnění - opravdu také dochází k vniku do tělesných dutin a dochází tam k uvolňování genetického materiálu proti vůli člověka, který je znásilňován, ať už je to muž, nebo žena. Tam jste velice nekompromisní a tam vy už jen náznak verbálního nátlaku, jestli se nepletu, chcete považovat minimálně za sexuální obtěžování, ne-li přímo znásilnění. Pojem nátlak zná i náš právní řád, prostě už ten nátlak je nelegální a nepřípustný, je to vlastně vydírání, tak zodpoví ta vaše komise i na otázku, jestli postup vlády už není nátlakem a vydíráním občanů, kteří se prostě kriticky rozhodli nevakcinovat sebe a své děti. Netvrdím, že se nemohou mýlit, mohou se mýlit. Třeba se za pět, za deset let ukáže, jak skvělá ta vakcína byla. Ale pořád ještě se může ukázat opak, jo? Ještě pořád se může ukázat, že je nebezpečná.

A v České republice už v současné době lidé, kteří nejsou vakcinovaní, mají problémy. Vtipné je to, že je mají i vakcinovaní, protože když nemají potvrzení o testu, přestože jsou plně vakcinovaní, tak se nedostanou na dovolenou. To jsou takové vtipné situace, ale to se utříbí časem v tom covidovém fašismu, pokud jej tato komise nechá vzniknout. Protože já si myslím, že nedílnou součástí vaší práce by mělo být i to, abyste zhodnotili ten právní stav z hlediska Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, tak abychom my poté mohli, ještě nakonec svého volebního období, jako třeba poslední věc, schválit vaši zprávu ke COVID-19. A já si myslím, že lidé... můžeš si odskočit... (Poslanec Luzar se mimo mikrofon ptá, zda se může vzdálit.)... tak po obědě.

No, já se omlouvám, já jsem nevěděl, že ostatní mají zájem vystoupit, protože je tam nevidím. Neviděl jsem je tam na začátku. A myslím si, pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího, že jste vystupovat nechtěl, protože já jsem se hlásil z místa. A kdybych se nehlásil z místa, tak už by bylo dávno odhlasováno. Takže teď vaše tvrzení je účelová lež, vy jste vystoupit nechtěl, ne? Nemáte o tom žádný důkaz. Nebyl jste uvedený, prostřednictvím pana předsedajícího, ani na tabuli, ani jste nezvedl ruku dřív než já, ani jste nepožádal o vystoupení s přednostním právem, takže jste vystoupit nechtěl. Vy jste to chtěli prostě schválit. Já s radostí uvolním místo k vystoupení komukoliv, zejména předkladatelům toho návrhu a autorům návrhu na zřízení té komise, protože já bych potřeboval odpovědi na otázky, co to vlastně chcete stihnout za ty tři měsíce a co všechno bude nebo nebude součástí toho vašeho vyšetřování.

(Poslanec Luzar přichází k řečnickému pultu a ptá se, zdali budou moci vystoupit také ostatní poslanci.) No a ještě považuji tu poznámku pana kolegy Luzara - nezlobte se, ale troufnu si zareagovat prostřednictvím pana předsedajícího - za drzou, protože si myslím, že tohle by asi panu Stanjurovi ve třetí hodině jeho projevu říct nešel. Takže řekl bych, že když využívám stejného ustanovení paragrafu jednacího řádu Poslanecké sněmovny jako všichni mí ostatní kolegové, tak chodit mě napadat ke stolku je opravdu pokrytecké a zbytečné a upozorňuji vás, že neefektivní, řekl bych, že kontraproduktivní. Ono to takzvaně lidově řečeno přitápí pod kotlem. Protože pokud tady nebudeme mít tu skutečnou diskusi - ona tady zatím není a nevypadá to, že ta komise by ji chtěla vést - o tom, jestli už jsme ve fázi apartheidu, nebo nejsme, tak to napětí ve společnosti jenom poroste. Jenom otevřený oboustranný dialog sympatizantů a odpůrců vakcinace na půdě této komise může vést k tomu, že se přijme nějaké oboustranně přijatelné stanovisko.

Pokud tahle komise nenabídne občanům, kteří se kriticky rozhodli, že se nechtějí účastnit žádného mRNA experimentu, že nechtějí si nechat nic vnikat do svého těla, uvolňovat tam genetický materiál, protože nechtějí být znásilněni, tak tato komise, kde jsou strany, které opravdu tu definici znásilnění mají velice extrémně sofistikovaně vypilovaně jemnou - jako jsou Piráti, TOP 09 - tak ti by měli jako první bojovat proti tomu, aby do sebe někdo musel nechat něco vnikat a uvolňovat genetický materiál.

Takže bude ta komise zkoumat z legislativního hlediska, jestli současný postup vlády už přesáhl hranice trestného činu nátlaku nebo vydírání? Nebo jestli je u nás opravdu vakcinace stoprocentně dobrovolná, když už se bez vakcíny nebo nějakého jiného dokumentu nepodíváte skoro nikam? A když se už vypouští balónky - jako ČT Nova vypustila balónek, že až 38 % občanů České republiky si přeje povinnou vakcinaci, což je pochopitelně blábol - ale tyhle balónky už se vypouštějí.

Lidé potřebují vědět, v jaké legislativní situaci se dnes nacházejí a jaký je skutečný stav jejich práv, jestli zaměstnavatel může na ně tlačit výroky, že když se nenavakcinují, budou platit ušlé zakázky, a v případě, že se objeví covid v zaměstnání, tak že jim nechá strhávat z platu náhradu škody za lidi, kteří budou doma na nemocenské. Protože tohle se stalo ve veřejném prostoru, takoví podnikatelé existují a oni to veřejně oznámili.

A já jsem neslyšel křik ani ze strany opozice, ani ze strany ČSSD - jedné strany práce - a už ani ne ze strany KSČM - druhé strany práce, které by se vehementně zastaly těchto zaměstnanců a řekly, že tento přístup nejen že je neetický, ale je nelegální, a podaly třeba trestní oznámení, aby chránily ty zaměstnance, které jejich zaměstnavatelé veřejně vydírají, že pokud se nenechají navakcinovat, tak je budou nelegálně finančně trestat. Ani jeden poslanec KSČM ani jeden poslanec ČSSD se těchto lidí práce nezastal.

Takže ať už bude členem té vyšetřovací komise kdokoliv, ať už se bude tvářit jako levičák, nebo pravičák, ať už bude tvrdit, že je pro Evropskou unii nebo proti Evropské unii, tak předpokládám, že zhodnotíte ten legislativní stav, protože tady už vycházejí články, kde nadpis je komentář: "Vytahovat bič na neočkované, na to je brzy." Každý, kdo je nadán jenom zbytečkem kritického uvažování, ten nadpis pochopí jednoduše. My přinutíme co největší počet lidí, který se nechá přinutit tímto nátlakem, a na zbytek potom vytáhneme bič.

Jaká bude role vyšetřovací komise, která si klade jako ambice - jak řekl tady pan předseda Michálek - aby se ty chyby nezopakovaly, tak jaká bude role této vyšetřovací komise v tom, aby nedošlo k tomu, aby si nějaký fašista mohl dovolit vytáhnout bič na lidi, kteří se nechtějí nechat otrávit experimentální mRNA infuzí, o které tady nemůže vůbec žádný lékař a vůbec žádný vědec říct, co to s nimi udělá za rok, za dva, za tři, za pět? Jaká role té vyšetřovací komise tady v tomto bude? Bude vůbec nějaká, pane předsedo Michálku, prostřednictvím předsedajícího?

Dozvím se odpověď alespoň na jednu z těch otázek? Mám je ještě pro jistotu zopakovat? Nevšiml jsem si, jestli jste si, pane Michálku, dělal poznámky, takže mám pocit, že bych je zopakovat měl. Pan předseda Michálek má poznámky, což je úplně úžasné. Téměř by mi to umožňovalo skončit, ale já cítím, že čas na to, abych skončil, ještě úplně nepřišel, protože ten můj pocit, že jsem neřekl úplně všechno, je takový všeobjímající.

Vyšetřovací komise, která má na svoji činnost tři měsíce a ve svém programu nemá zodpovězení ani na jednu jedinou otázku, která by už v současné době nekolovala veřejným prostorem a veřejnost na ni neměla učiněný jednoznačný názor... To znamená, že ti, kteří volí pana Babiše, tak ty nikdo nepřesvědčí, že pan Babiš krade, nikdo. I kdyby pan premiér v přímém přenosu ukradl české korunovační klenoty, tak z jeho voličů tomu nikdo neuvěří. Všichni víme, že tuto pozici má.

Kdybychom zjistili, že Piráti se chystají zavést covidový apartheid, protože jediným problémem, který oni vidí na činnosti vlády z profylaktického hlediska, je to, že vláda dvakrát rozvolnila, tak můžete přesvědčeným voličům Pirátů vykládat cokoliv a oni vám to stejně neuvěří, dokud to Piráti případně ve vládě neprovedou.

Všechny ostatní body tak, jak byly navrženy nebo tady přečteny panem Michálkem, prostřednictvím pana předsedajícího, jsou body, které jsou navnímány veřejností a které jsou všeobecně známy. Ale ty body, které by skutečně objasnily, co se tady v České republice skutečně stalo za poslední rok a půl, tak z těch tam není ani jeden. A já bych opravdu chtěl znát odpověď na otázku, jestli tato vyšetřovací komise bude zkoumat původ viru, bude zkoumat způsob jeho šíření po České republice.

Protože jsem zapomněl ještě zmínit práce pana profesora - teď si nevzpomenu - nicméně testovali snad dvacet povrchů včetně vzduchu na Hlavní poště v Brně, kde prošlo minimálně 2 000 lidí, a v obchodním centru Šantovka, kde prošlo 6 000 lidí. Zkoumali je stejnou PCR metodou, jakou se zkoumají lidé, jestli jsou, nebo nejsou infekční. Předpokládám, že víte, že ten výsledek byl takový, že covid se v uzavřených prostorách nešíří. Nebyl na žádném povrchu, nebyl na rukou zaměstnanců, nebyl na rukou zákazníků, nebyl na dotykových displejích samoobslužných prodejen, ale nebyl ani ve vzduchotechnice.

To znamená, že to nebylo tak, že by čistě náhodou tam ten den přišlo 6 000 lidí, kteří všichni měli čerstvý respirátor, dodržovali opatření, nebyli infekční. Ten PCR test dokáže najít ten virus, který je starý tři týdny, možná i měsíc. A tím, že byla prozkoumána i ta vzduchotechnika v obou případech, to je jasný vědecký důkaz toho, že covid se v uzavřených prostorách nešíří, protože to byl pokus provedený za stejných podmínek opakovaně se stejným výsledkem. Přesto hlavní součástí vládní strategie bylo omezování lidí v uzavřených prostorách. V uzavřených prostorách, kde je vydýchaný vzduch, jsme si ještě nasadili na ústa respirátory nebo roušky.

Takže bude součástí vyšetřovací komise pro COVID-19 zhodnocení těchto vědeckých pokusů, bude tato komise navrhovat jejich opakování tak, abychom se do budoucna vyhnuli tomu, že se budeme vyhýbat viru tam, kde on není a kde se nešíří? Obecně to dodnes není nikdo schopen říct, tady bych poprosil o odborné stanovisko kolegy lékaře a vědce. Nikdo nemůže říct, jak se covid šíří, protože to nikdo neví. Předpokládá se, že se šíří emulzí nebo kapénkami, to je předpoklad, není potvrzen.

A bude součástí činnosti této vyšetřovací komise také zhodnocení prací, které už se věnovaly efektivitě nebo neefektivitě nošení roušek a respirátorů? Bude součástí této komise zhodnocení toho, jestli ty respirátory pomáhají, nebo naopak škodí? Bude tam někdo tuto informaci kriticky probírat s tím, že si tam zase opět ve veřejném, v on-line procesu, ve veřejném vystoupení pozvete lidi, kteří zpracovávali ty studie, i kdyby to měli být lidé ze zahraničí? Myslím si, že v tak kritické době, jako je doba covidová, a v tak kritickém případě, jako je vyšetřovací komise o COVID-19, bychom měli investovat státní prostředky do toho, že povoláme odborníky, jako třeba (Z pléna se ozvalo kýchnutí.) - je to pravda, děkuji - jako třeba nositele Nobelovy ceny, aby vypovídal před parlamentní komisí Parlamentu České republiky, že by měli být přizváni, měla by jim být zaplacena cesta, prostě uhrazeny veškeré náklady.

Jiní vědci, odborníci, jako třeba autor mRNA vakcinace, který teď varuje před mRNA vakcinací a je přesvědčen, že to byl jeho největší profesionální omyl a že spike protein je nebezpečný toxin. Myslím si, že by tito lidé měli být pozváni do České republiky, a je to hlavně nápad pro Piráty, protože Piráti jsou ve své podstatě internacionální, multikulturalističtí, otevření a transparentní. Takže si myslím, že by zejména Piráti měli tento návrh podpořit a ty zahraniční kapacity sem přivést.

A měli by podpořit můj návrh, aby jednání té komise bylo veřejné a on-line, ne tak, aby probíhalo jako jednání komise OKD. Tam to pochopím, tam šlo o trestnou činnost, eventuálně mohly ještě uniknout nějaké informace, dobře. Tady jde o životy a myslím si, že i kdyby to mělo zmařit nějaké policejní vyšetřování, že nějaký tunelář nebude zatčen, tak to už jsme zažili v České republice x-krát, za to ty desetitisíce zmařených lidských životů nestojí. Takže bude se komise zabývat původem viru, způsobem jeho šíření, o kterém já tvrdím, že nic nevíme, popíše nám komise způsob šíření, bude se komise věnovat porovnání statistik nám podobných zemí, kde ta míra smrtnosti, nebo kde ten počet zemřelých byl o 50 %, o 90 % nižší než u nás?

Přizvete odborníky na preventivní a primární péči o pacienty s COVID-19? Přizvete odborníky, jako je pan docent Török nebo pan primář Rezek, kteří jsou odborníky na poslední fázi péče o pacienty s COVID-19, v té poslední fázi, ze které buďto člověk uteče hrobníkovi z lopaty, nebo zemře? Zhodnotíte kritický postoj všech parlamentních stran k nouzovým stavům, to znamená i svůj opoziční? Vy jste vždycky měli v rukou neprodloužení nouzového stavu, stačilo vám zablokovat Sněmovnu. Pokud byste s tím nouzovým stavem skutečně nesouhlasili, tak by ten nouzový stav nikdy nebyl. Zhodnotíte činnost hejtmanů, zejména hejtmanů ODS a TOP 09, kdy ODS a TOP 09 vehementně hlasovala v Poslanecké sněmovně proti nouzovým stavům - a jejich... a myslím, že i ANO, správně - a jejich hejtmani umožnili vyhlášení dalšího nezákonného stavu? Bude se tato vyšetřovací komise zabývat legislativním stavem dobrovolnosti vakcinace v současné době, jestli už se nejedná o přípravu trestného činu vydírání, útisku, velmi podobnému znásilnění? A opravdu tohle všechno chcete stihnout za tři měsíce?

Aby bylo jasno, že jsem demokrat, který vám dá prostor se vyjádřit, i když teď budete lživě tvrdit, že jste vystupovat chtěli, což jste nechtěli, a já teď všem divákům v přímém přenosu, i těm, kteří se budou dívat později, zopakuji, že jsem vystoupil jako první v této rozpravě. Nebyl tam přihlášený nikdo na tabuli, nebyl přihlášený nikdo s přednostním právem. Já jsem musel zvednout ruku, abych se dostal do rozpravy, nikdo ji nezvedl přede mnou, což znamená, že celá Sněmovna byla domluvená na tom, že komise se ustanoví bez jakékoliv rozpravy a bez jakékoliv kritiky toho, k čemu ta komise má za tři měsíce dojít. Ten důkaz je nezpochybnitelný, je stoprocentní, protože až si dáte tohle video na začátek, tak uvidíte, že na tabuli nesvítí žádné jméno, předsedající komise (správně schůze) nevyzývá nikoho s přednostním právem, až když se Lubomír Volný hlásí, tak asi po půlhodině se tam objevuje další jméno. Tato Sněmovna byla připravena hlasy všech stran, bez rozpravy schválit píárovou divadelní vyšetřovací komisi. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Také vám děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou mám přihlášeného pana místopředsedu Vojtěcha Filipa. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, paní a pánové. Mně stačí ta faktická poznámka. Myslím, že kdyby sledoval kolega Volný, přestože měl krátké dvě hodinky na své vystoupení, alespoň tiskové zprávy, tak by věděl, že Komunistická strana Čech a Moravy není pro zřízení té vyšetřovací komise, má pro to dobré důvody. Možná že některé souvisí i s tím, co několikrát opakoval ve svém projevu.

Jenom chci podotknout, že opravdu jsme nepotřebovali jako Komunistická strana Čech a Moravy žádné e-maily od Volného bloku k tomu, abychom se v únoru letošního roku rozhodli pro nepodporu nouzového stavu. Tak jsme zmínili tu situaci, která nakonec skončila s přijetím zákona pandemického, který jsme nepodporovali, protože to neřešilo stav, který v České republice byl. Na rozdíl od něj se zodpovědně chováme k občanům České republiky, respektujeme Ústavu, pravidla, dokonce jednací řád, a nepotřebujeme od něj žádnou radu. Tolik tedy ode mě.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji vám. S přednostním právem za klub KSČM poslanec Luzar. Prosím.

 

Poslanec Leo Luzar: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Budu teď hovořit, vaším prostřednictvím, ke kolegovi Volnému. On se nedíval. Pan Volný, vaším prostřednictvím, se přihlásil z lavice asi o pár sekund dříve, než jsem tu ruku zvedl já, abych se přihlásil také. Kdyby se díval na tu stranu, tak by to viděl. Ale chtěl jsem mu umožnit vystoupit, protože opravdu nebyl nikdo přihlášen, a mě to také překvapilo. Tak jsem mu umožnil, aby šel, a nezneužil jsem svého přednostního práva. Pokud má zájem o tu pravdu, tak si zajde k paní zapisovatelce, která zapisuje přihlášené, a ona mu řekne, že hned, jak vystoupil, jsem tam byl já, chtěl jsem se zapsat. A jak už mluvil, tak jsem řekl, dobře, už to nepište, vystoupím s přednostním právem.

Čili pane kolego, abyste věděl, až budete instruovat své fanoušky, ať nám píší maily, že máme umožnit vystoupit konkrétním lidem, zkuste také vy číst ty maily a zkuste nám umožnit vystoupit, když o to máme zájem, a neblokujte nám vystoupení k tomuto důležitému tématu. To bych prosil, protože samozřejmě píár, které vyčítáte ostatním, děláte velice dobře také. Ty maily, které vaši příznivci rozesílají, které vy instruujete, protože jste tady jasně řekl, že je vzděláváte v parlamentních procedurách a institutu parlamentní demokracie, tak by měly být aspoň v tomto duchu korektní.

Ano, zopakoval jste, že vy jediný jste vyzval voliče KSČM, aby vaši členové mailem psali a posílali a vyzývali nás, tak zkuste trošku vzdělat a instruovat ty, kteří posílají tyto maily, protože v těch mailech, které jsem dostával, a předpokládám, že i mnoho kolegů, jsem byl nazýván posledním pravicovým politikem, který má hájit Havlovu historii a demokracii a bít se pro to. Ti lidé, které jste vy instruoval, mě nazývali předsedou ODS, a že jako předseda ODS bych měl - a toto jsou lidé, kteří vlastně ani nečetli, co píší, a hlavně, komu to píší. Prostě dostali řádově deset předloh, kde pozměňovali jména, upravovali a posílali. Skoro to vypadalo jako najatá klaka v divadle při potlesku, aby tam aspoň něco zaznělo. To je trochu píár, ale to jistě víte, protože jste v tom docela dobrý, a poučujete nás, všechny ostatní, jak ten píár je špatný, a vy děláte ten dobrý píár. Ale jsou tam droboučké chybičky a stojí za to se nad tím možná zamyslet a upřesnit ty věci, když už je tady u toho mikrofonu opakujete.

Hovořil jste o významných jménech, hovořil jste o profesoru Beranovi. Já pana profesora Berana znám a mám ho rád. Když se podíváte, mé jméno je pod jeho návrhem na státní vyznamenání. Já jsem ho navrhl na státní vyznamenání na tento rok, protože pan Beran, profesor Beran učinil první krok ve vědecké sféře a poukázal na možnosti generických léků, které tady jsou. Že neprošel ten návrh, není moje chyba, ale já jsem ho obhajoval a snažil jsem se, aby to vyznamenání dostal. Nejste jediný, který tyto věci vnímá, a tady v tomto sále je více lidí, kteří také komunikují a debatují s těmito vědci, kteří mají jiný názor než mainstreamový názor, přesto se na něho dívají a přesto se snaží ty názory dát dohromady. Ale neodsuzuji ostatní a nesnažím se je dehonestovat jenom proto, že mají jiný názor. Stejně jak ti lidé venku - lidé venku mají také různé názory, já je vnímám a nevyvracím jim je. Předkládám fakta - udělejte si vlastní názor. A to považuji za možná důležitější než jim říkat: To je pravda, tak to je, protože já si to myslím. Tak to přece vůbec není!

A teď mé vystoupení, které mělo završit tu debatu. Vy jste hovořil o tom, že jedině Lubomír Volný a jeho blok, pardon, ještě pan Bojko bych dodal, ve Sněmovně jste ti, kteří hájíte a vyzýváte, aby komunisté něco dělali a fungovali ve prospěch lidí. Ale já chci říci, že členové KSČM a jejich sympatizanti moc dobře vědí, kdo je to Tomáš Vandas, co to je Dělnická strana. To jsou ti, co pochodovali se zdviženými pravicemi. To jsou ti, co mají vytetované SS na hlavách. To jsou ti, co vykřikovali nacistická hesla. To je Tomáš Vandas a jeho společnost. Když se podíváme na jeho Facebook, dneska je to největší příznivec Volného bloku, a neslyšel jsem, že by kolegové z Volného bloku, kteří tak myslí na levici a tak myslí na levicové politiky a levicové voliče a levicové myšlenky, se od toho distancovali. Naopak, všemu tleskají a nechávají se s nimi fotit. Takže, milí občané, pokud víte, kdo to je Tomáš Vandas, co má za sebou a jakou skupinu lidí reprezentuje, zamyslete se, jaké jsou cíle té politiky a jaké jsou cíle píár, mediálních výstupů, které tady slyšíte.

Vyšetřovací komise: my jsme deklarovali, a tady to zaznělo z úst našeho předsedy, že vyšetřovací komise k covidu není náš šálek čaje. Ne ty důvody, které tady zazněly, protože mnoho z těch důvodů jsou ty, které my tady neustále opakujeme už rok, na základě toho kritizujeme a upozorňujeme ministra zdravotnictví a žádáme odpovědi. Naši lidé pracují ve výborech a ti odpovědi také požadují. Hanka Aulická by mohla desetkrát tady vykládat, jaké otázky od nás dostala a přenášela je na ministra, jestli dostala odpovědi, jak nám je předávala. My se snažíme pro ty lidi dělat reálnou politiku, aby ty výstupy byly známy. My jsme nepotřebovali výzvu vašich příznivců, my jsme se dotázali našich představitelů na okresech, ve městech, jak se dívají na nouzový stav. My jsme si udělali vnitrostranické referendum, malého slova smyslu, protože to nebylo díky covidu možné, ale získali jsme širokou představu názorů našich voličů a našich členů a podle toho jsme se rozhodli. Nepotřebujeme jako Komunistická strana Čech a Moravy žádnou výzvu.

A teď, proč nechceme a díváme se střízlivě na vyšetřovací komisi covidu z úplně jiného pohledu, než jste tady zmiňoval vy. Všechny ty věci, na které poukazujete, jsou z větší části dnes pod trestním oznámením. Mnoho věcí je šetřeno policií, protože samozřejmě se odvoláváte zcela oprávněně na zprávu NKÚ, ale i v ní jsou skutečnosti, které opravňují policisty konat a vyšetřovat. A já teď nevím, jak by ta komise, paralelní vůči vyšetřování policie a orgánů státu pověřených vyšetřováním, měla postupovat. Nedokážu si představit, že by vyšetřovatelé umožnili té komisi nahlížet do spisů, popřípadě čerpat z údajů vyšetřování. Nedokážu si představit, jak by se dalo zabránit únikům informací z komise, které se v rámci toho vyšetřování dozví, aby nenabourala vyšetřování policie, protože si každý asi dokáže představit, že když v tom vyšetřování je někdo podezřelý a dostane se, byť zprostředkovaně, k nějakým informacím, tak je samozřejmě použije pro svoji obhajobu a bude se snažit to vyšetřování vést mimo.

To jsou hlavní důvody, proč máme obavu z té vyšetřovací komise mimo časový důvod, ten je také logický, tři měsíce opravdu je velice málo na tisíce a tisíce problémů, které s covidem budeme muset řešit. Ale také KSČM již na začátku celého covidu, když začaly první výkřiky o tom, jak je vše špatně a co se tady všechno s tím děje, poukázala na to, že teprve čas přijde toto vyšetřovat, protože případů je obrovské množství a teprve časem, po ukončení covidu, se začne rozevírat opona a začnou jednotlivé věci vycházet na povrch. Opona se rozevírá, zpráva NKÚ je ta první, řekněme úvodní, která vychází ven, ale těchto zpráv bude podstatně více. Už vím o vysokoškolských pracích, které se zaměřují na toto téma, už vím o dalších, které probírají jednotlivé věci. Vím o kontrolních mechanismech, které se začínají spouštět, dokonce i na ministerstvech, která jsou zainteresována, se o tom začíná mluvit, a začínají se dostávat na povrch věci, které mohou být nemilé určitým lidem, a budou muset na ně odpovídat. Ale tak to má být, tak je to přece správné. A nebude se nic zametat pod koberec, to tady KSČM jasně slibuje, protože my jsme od začátku na to upozorňovali, že nemůžeme souhlasit se zametáním pod koberec věcí, které se dotýkají většiny občanů České republiky.

Proto bych byl velice rád, abychom k této věci přistupovali korektně. A korektní je také, aby předkladatelé toho návrhu na zřízení vyšetřovací komise tady nám všem řekli, a hlavně měli tu možnost říct, aby se dostali tedy s prominutím ke slovu, měli možnost říct, jak chtějí zabezpečit, aby z komise nedocházelo k prolínání, ovlivňování a popřípadě brzdění vyšetřování orgánů činných v trestním řízení, které se zabývají mnohými z těchto kauz. Když si předvolají někoho z ministerstva, kdo je zároveň svědek v té vyšetřované kauze, aby něco řekl, už je to určitá možná podjatost, už se může dostat do střetu zájmů, konfliktů, asi nebude moci reagovat a vypovídat. A ta témata, která tady byla řečena předkladatelem v rámci vyšetření, jsou natolik obsáhlá, natolik široká, že si opravdu nedokážu představit, jak v reálu by byla pojata. Pokud nebudou konkrétní a jasná, tak to bude opravdu možná stejná kupa informací, jakou jsme tady teď dvě hodiny slyšeli, bez reálného výstupu, pouze konstatování, konstatování, konstatování, konstatování, jak si to představují, představují, představují. Ale reálnou informaci občan opravdu nedostane.

Proto pokud by mělo být něco takového, vezměte opravdu to, co jsme schopni za tři měsíce zvládnout, řekněte, toto je konkrétní věc, ať to jsou třeba dovozy roušek, nevím, ale něco konkrétního, hmatatelného pro občana. A řekněme: Toto je první krok, který bude dělat parlamentní vyšetřovací komise v tomto volebním období, protože toto volební období končí, máme na to tři měsíce a zkusíme se dobrat nějakého výsledku. A ještě ideálně by to byl případ, který už prošel vyšetřováním policie, která třeba nezjistila nějaká pochybení, a my jsme přesvědčeni, že tam ta pochybení byla. Protože to by mělo být cílem vyšetřovací komise, která vyšetřuje tam, kde už státní orgány i ostatní jaksi selhávají, popřípadě nemají šanci dále šetřit, pokud takovéto případy jsou.

Ale vy se tím zabýváte, pane předkladateli, tak předpokládám, že jste schopen specifikovat konkrétní zadání této komise. Ale v tom zaměření, jak ta komise v zadání má, které jste vy citoval na začátku, ho opravdu nelze podpořit.

O to víc mě zaráží, že v projevu kolegy Volného, vaším prostřednictvím, zaznělo, že oni to podpoří, že kolegové Bojko a Volný podpoří vyšetřovací komisi, která tady je na tabuli vůči covidu. To mě překvapilo. Dvě hodiny tady hovoří, jak je to zbytečné, a nakonec její zřízení podpoří. Takže je to otázka.

Ale my, KSČM, tady deklarujeme, a deklarovali jsme to již včera nebo v úterý na tiskové konferenci, že nepodpoříme zřízení této komise. Nebudeme ji blokovat, ale nepodpoříme zřízení, protože ji vnímáme jako nereálnou ve výstupu, pokud nebude zkonkretizována a nebudou odpovězeny ty otázky, aby nedocházelo ke střetům a konfliktům v rámci vyšetřování. A my máme důvěru k Policii České republiky, máme důvěru k policistům a věříme, že je v našem společném zájmu, všech, ať to jsou policisté, ať to jsou politici, ať to jsou občané, se dobrat výsledků, protože covid pomalinku končí a nastane čas vyrovnání účtů. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám děkuji rovněž. S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Lubomír Volný. Než dorazí, tak... (K řečništi přistupuje pracovník úklidu kvůli dezinfekci.) Až po panu poslanci Lubomíru Volném, teď je to v pořádku.

Přečtu omluvy. Pan poslanec Vít Kaňkovský se omlouvá z dnešního jednacího dne z osobních důvodů. Pan poslanec Petr Venhoda se omlouvá dne 15. 7. mezi jedenáctou a osmnáctou do konce jednacího dne z důvodu nemoci. Pan poslanec Ivan Jáč se omlouvá ze zdravotních důvodů z celého jednacího dne. Pan poslanec Adam Kalous se omlouvá dnes mezi šestnáctou a devatenáctou z důvodu návštěvy lékaře a pan poslanec Jan Bauer dnes a zítra z pracovních důvodů.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Proč tu komisi podpoříme? Protože chceme dát kolegům šanci udělat správnou věc, a zároveň v průběhu komise budeme uplatňovat naši taktiku veřejného nátlaku na tuto komisi tak, aby dělala to, co má dělat, stejně jako jsme to uplatňovali u KSČM nebo u SPD, aby plnily svůj program a předřazovaly zájmy svých voličů nad zájmy svých stranických sekretariátů.

Nejlepší komunista, kterého jsem v životě potkal, byl soudruh pan učitel Vítězslav Novák. Kdyby všichni komunisté byli takoví lidé jako on, tak žijeme opravdu v komunismu a je nám krásně. Byl to člověk, který odpracoval ročně snad tisíce hodin pro školu zdarma. Vždycky byl připraven vyslechnout si obě dvě strany sporu a nezatěžoval se jinými výchovnými metodami než fyzickým trestem viníkovi na místě. Byl skvělý. Ještě nedávno, když učil, měl morální sílu vyhazovat dětem mobilní telefony z okna, když si s nimi hrály v průběhu vyučování. Kdyby byl každý komunista... (Řečník se zahleděl na tabuli.)

Teď nevím, jak dlouho mluvím. Tady mi nejde čas a tam to nesouhlasí určitě. (Ukazuje na tabuli.) Nejde mi tady čas. Tamten čas prostě nesouhlasí.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Čas běží na tabuli. Já se omlouvám, nula třicet devět vteřin.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já jsem nemluvil minutu dvacet. (Ohlasy v sále.) To je prostě špatně.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Není to špatně. Čas běží na tabuli. Je tam nula dvacet sedm vteřin.

 

Poslanec Lubomír Volný: To já vznáším vůči tomu námitku, protože tady ten systém nefunguje. (Ukazuje na hodiny v řečnickém pultu.) Já si to kontroluji tady na tom systému a na tabuli ten čas neodpovídal.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Dobrá, takže budeme hlasovat o námitce pana poslance, že neodpovídá čas uvedený... (Zní gong. Do sálu vbíhají poslanci.)

 

Poslanec Lubomír Volný: Já stejně potom, až dojdu, tak se přihlásím znova na technickou.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: V pořádku. Takže kdo je pro? (Žádost o odhlášení.) Všechny vás odhlásím. Přihlaste se prosím.

 

Budeme hlasovat o námitce pana poslance Volného, že čas, který byl uveden na tabuli, nebyl uveden u řečnického pultu, a proto žádá o nové dvě minuty.

Prosím, zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 3, přihlášeno 96 poslanců, pro 13, proti 10. Návrh byl zamítnut. Děkuji.

 

Takže pan poslanec Jakub Michálek s faktickou poznámkou a připraví se pan poslanec Lubomír Volný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo a děkuji kolegům za vystoupení. Samozřejmě naprosto chápu kolegy z komunistické strany, že nechtějí, aby zasahovala vyšetřovací komise do běžících vyšetřování orgánů činných v trestním řízení. Nic takového ani v návrhu není, stejně jako u předchozích vyšetřovacích komisí.

Je potřeba říct, že selhání v době pandemie není důsledek pachatelů trestné činnosti. To není tak, že by se nějací zločinci spikli a my jsme to tady museli vyšetřovat, ne. To je systémové selhání. Nejde to řešit prací policie. My chceme řešit takové věci, jako že jestli konečně došlo k nápravě v tom, že pokud přijde další vlna, anebo nějaký jiný podobný problém, tak jestli budou existovat dva týmy, které budou nakupovat zdravotní pomůcky, a každý bude mít jinou strategii a nebudou se koordinovat, jestli se bude opakovat to, že se budou nakupovat velmi... že se nevyužijí české výrobky, ale bude se nakupovat ze zahraničí, všechno z Číny a podobně, jestli dojde k aktualizaci pandemického plánu, jak na to upozornil Nejvyšší kontrolní úřad. Všechno to jsou věci ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu. Takže to jsou věci, které je potřeba provést na úrovni celého systému zvládání podobného typu krizí, zamyslet se nad tím, podívat se na to, jestli vláda posunula tyto záležitosti, případně formulovat doporučení k tomu, aby se to napravilo, nikoli k tomu, aby se suplovalo konkrétní vyšetřování policie v kauze nějakých zločinců, což je řekl bych relativně velmi, velmi malý podíl na pandemii v České republice.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Chci oznámit, že toto zařízení, které je na pultu, opravdu nefunguje v tuto chvíli, takže platí čas, který bude na tabuli. Je s tím takový souhlas? (Ano.) Dobrá. Tak pan poslanec Lubomír Volný má slovo. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Já se vám omlouvám, pane předsedající, omlouvám s i celé Sněmovně, protože jak kolegové piráti, tak i kolega Marian Bojko potvrdili to vaše tvrzení, že ten čas souhlasil, takže se vám omlouvám.

Chtěl jsem tím svým panem učitelem říct, že zatímco on byl komunista, tak z vás, co tady sedíte vlevo, komunista není ani jeden, aspoň já vás tak vůbec nevnímám.

Co se týká pana Vandase, pan Vandas se stal v historii stejným cílem dezinformačních kampaní jako každý systému nevyhovující politik. Vy byste s těmi dezinformačními kampaněmi jako komunisté měli mít vlastní zkušenost, protože mnozí komunisté mají rudou hvězdu vytetovanou na duši, a to já neberu nějak špatně, prostě ji tam mají a souhlasí se vším, co ten komunismus jako takový znamená.

Nebudu obhajovat ani jednu totalitu, ani tu, která postavila gulagy, ani tu, která postavila koncentrační tábory, a myslím si, že je zbytečné se tady o to hádat. Podstatné je to, že pan Vandas si uvědomil svoji mediální pozici a nekandiduje za Volný blok. Za Volný blok kandidují lidé, jako je Ota Zaremba, olympijský vítěz v socialistickém Československu a v současné době velmi úspěšný trenér mládeže, člověk, který za sebou nemá žádnou extrémní kontroverzi. Je to prostě člověk, který dělal sport celým svým srdcem a celou svou duší a teď se takto věnuje mládeži. Máme tam lidi z DSSS na kandidátce Volného bloku, kteří opakovaně uspěli v komunálních volbách, to znamená, že jim věří místní občané, a místní občané je nepovažují za to, co tady vyslovil teď pan Luzar.

No a poslední věc, pane kolego, nepřítomný nebo prostřednictvím pana předsedajícího, ano, zvedl jste ruku až po mně. Zvedl jste ruku, až jsem se přihlásil já. Kdybyste chtěl vystoupit normálně, tak jste zapsaný s přednostním právem anebo jste zapsaný na tabuli.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Jakub Michálek s faktickou poznámkou a já poprosím o vydezinfikování řečniště. Ano, prosím. Děkuji. (Probíhá úklid řečniště.)

Já bych si dovolil ještě jednou znovu zopakovat, že to zařízení, časomíra, nefunguje na pultíku, takže bychom se do přestávky řídili tím časem, který je na tabuli, a porucha bude odstraněna během přestávky, ať kvůli tomu nemusíme přerušovat schůzi. Je s tím všeobecný souhlas, nebo nějaká námitka? Nevidím, takže budeme pokračovat.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem chtěl ještě krátce odpovědět na některé dotazy, které zazněly v prvním vystoupení pana poslance Volného. On se ptal v řadě případů, které věci budou součástí vyšetřovací zprávy a jestli tam bude uvedeno to a to a jaký má názor vyšetřovací komise na to a to. Samozřejmě nejsou zvoleni členové té vyšetřovací komise, nikdo není oprávněn tady se za ni vyjadřovat a není možné říct, co bude v té zprávě, protože to záleží na té komisi. Toto usnesení je pouze o tom, že ta vyšetřovací komise se zřizuje a v čl. II jsou jí uloženy úkoly. Komise samozřejmě provede všechny potřebné důkazy, zodpoví si všechny předběžné otázky, které jsou potřebné pro rozhodnutí o doporučení k bodům A, B, C, D a tak dále a podle toho připraví svoje závěry. A pokud si myslíte, že by tam mělo být uvedeno něco dalšího, tak v rámci podrobné rozpravy bude možné načíst pozměňovací návrh, kterým se rozšíří úkoly vyšetřovací komise o některý další bod. Děkuji za pozornost.

Jinak já samozřejmě podporuji - není důvod, aby jednání vyšetřovací komise nebyla veřejná, ale to je můj osobní názor a o tom, jestli jednání budou, nebo nebudou veřejná, bude rozhodovat vyšetřovací komise v souladu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: S faktickou poznámkou z místa pan poslanec Lubomír Volný.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji panu předsedovi Michálkovi, prostřednictvím pana předsedajícího, za vysvětlení. Nicméně jako zástupce předkladatelů určitě máte aspoň nějakou rámcovou představu o tom, co tam chcete probírat. Takže já jsem se vás ptal jako člověka, který stojí za tím návrhem. Vy jste si to určitě předjednali minimálně u sebe na svém klubu Pirátů, co byste tam probírat chtěli, takže odpovědět na tyhle otázky by pro vás nemusel být problém minimálně z toho úhlu pohledu, jestli vy jako zástupce strany pirátské, který zřejmě budete v té komisi, to mohu jenom spekulovat, nebo jestli tam máte nějakého jiného zástupce vybraného, tak určitě z úhlu pohledu Pirátské strany byste mohl odpovědět na to, jestli ty jednotlivé body, o kterých já jsem tady mluvil, budete navrhovat na jednání té komise, nebo nebudete. A úplně stejně by se mohl vyjádřit každý člen každé strany, který se pod ten návrh připodepsal a svolání komise podpořil. Je jasné, že nemůžete teď mluvit za komisi, která neexistuje, ale určitě v jednotlivých těch klubech už mají vytipované lidi, kteří by do té komise jít měli, a mohli by nám sdělit svůj názor nebo stanovisko klubu k těm návrhům, které jsem tady prezentoval. To určitě není nic proti ničemu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Poprosím o dezinfikování řečniště.

Přečtu omluvy: paní poslankyně Helena Langšádlová se omlouvá dnes mezi 11. a 12. hodinou z důvodů pracovních, pan poslanec Jiří Běhounek se omlouvá dnes od 13 hodin do konce jednacího dne z rodinných důvodů a paní poslankyně Věra Kovářová se omlouvá dnes od devíti do konce jednání z osobních důvodů, tedy z celého jednacího dne. Pan poslanec Milan Feranec vystoupí v rozpravě.

Já vám děkuji. (Pracovníkovi úklidu.)

A pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji. Pane předsedající, pane ministře, dámy a pánové, určitě nebudu mluvit tak dlouho jako kolega Volný, spíš se chci zaměřit na jednotlivé úkoly, kterými chceme pověřit tuto komisi.

Na začátku se určitě shodneme, že pandemie byla obrovská krize nebo je obrovská krize - krize zdravotní, společenská, ekonomická, a vždycky je dobré vyhodnotit tu krizi. Jo, a ještě pozor! Krize zaběhlých postupů, jak jsme byli zvyklí reagovat na nějaké situace - najednou jsme byli před úplně novými situacemi. A určitě je dobře, když zkusíme vyvodit nějaké poučení a nastavit do budoucna ty postupy trošku jinak. S tím určitě souhlasím.

Když se podívám na úkoly pro vyšetřovací komisi: "II. A. Prověřit následující problematické oblasti při řešení pandemie covid v ČR", a teď jsou tam body, u toho jsem se chtěl zastavit: "Nákup a distribuce ochranných pomůcek a dalšího zdravotnického materiálu". Tak pokud je mi známo, byla zpracována zpráva NKÚ, nevím, jak dlouho to trvalo, půl roku, tři čtvrtě roku, běží policejní vyšetřování. Neumím si úplně představit, co tam do toho přinese vyšetřovací komise, pokud by nechtěla zasahovat do vyšetřování, což je jasné, že vůbec nejde. Jestli zopakuje ty závěry NKÚ? Ale v pořádku.

Dalším bodem má "prověřit postupy při přijímání protiepidemických opatření ze strany vlády ČR včetně vysokého počtu rozhodnutí, která byla zrušena Nejvyšším správním soudem jako nezákonná". U toho jsem se chtěl zastavit. Drtivá většina opatření, která zrušil Nejvyšší správní soud, byla přijímána na základě pandemického zákona a následně zákona o ochraně veřejného zdraví. A jak vznikal pandemický zákon? Vznikl v zásadě na základě tlaku opozice, což je v pořádku, a nebylo tam nic, co by neprošlo opozicí, nic, naopak určité věci se z toho daly pryč, protože jinak by hrozilo jeho zablokování. Ano, můžeme se možná z toho poučit, jestli ten pandemický zákon ve světle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu je dostatečný, jestli ho máme upravit. Ale skutečně je to odborná právní debata.

Potom je tady úkol "prověřit příčiny rekordní doby uzavření škol". No tak asi jaké byly příčiny? Asi příčiny byly takové, že epidemiologové v té době považovali provoz škol za riziko. Pochopitelně můžeme detailně zkoumat, kdy jaké opatření vzniklo, jaký byl počet nakažených dětí nebo příslušníků rodin, ale to je o sběru obrovského množství informací. Můžeme to srovnávat s jinými zeměmi, které měly trošku jiný přístup, a jestli ten přístup byl lepší, nebo horší. Zase je to dlouhodobá mravenčí práce.

Potom je tady úkol prověřit postupy přijímání opatření, pravomoc ekonomickému sektoru - upozorňuji na opravy, tam má tiskovou chybu, jenom upravit - včetně podpůrných programů. Jenom chci říct, podle mě zatím neskončila práce komise, která řeší ekonomickou podporu, pokud je mi známo. To je ta komise, které předsedá pan Stanjura. My jsme byli seznámeni s nějakou průběžnou zprávou, ale myslím si, že to ještě neskončilo.

Ale co je důležité, ta všechna ekonomická opatření nebo na podporu ekonomiky vznikala ve Sněmovně. Vždycky byl zákonný základ, vlastně legislativní opatření Sněmovny, až na základě toho se vyhlašovaly různé programy. A teď vzpomenu do minulosti, jak jsme to přijímali - Bonus, ten první. Upravoval se, pochopitelně, upravoval se i na základě debaty ve Sněmovně, na základě výboru, a různá ta opatření - zastavení splátek úvěru a tak dále. Takže jenom chci říct, že ty postupy vznikaly tady. Ano, byl to občas pokus - omyl, ale takhle to v krizi bývá. Takže jestli budeme řešit postup přijímání zákonů ve Sněmovně, můžeme.

Potom je tady bod "prověřit zajišťování informovanosti obyvatelstva a boj s dezinformacemi ohrožujícími veřejné zdraví". Ty dezinformace, jak byly ve společnosti, probíhaly i tady ve Sněmovně, od extrémních typů "vraždí se pacienti" i po jiné. Tak si vzpomeňme, jak se tady protestovalo proti zrušení biatlonu, proti zákazu letů do severní Itálie. Společenská debata byla úplně stejná, jak byla ve Sněmovně, a někdy i ta Sněmovna živila různé dezinformace.

Co je důležité, jsou potom pod písmenem B: "shromáždit" - úkol pro komisi - "shromáždit odborné, objektivní a nezávislé podklady, analýzy a stanoviska k uvedeným problematickým oblastem, to za pomoci nestranného odborného vyšetřovacího týmu, zřízeno v souladu se zákonem o jednacím řádu". Zase: určitě je to dobře, ale je to práce skutečně pro - pokud máme vyšetřovací tým, budou tam právníci, zdravotníci, ekonomové - skutečně je to mravenčí práce, která potrvá nějakou dobu.

Co je důležité, je C - vyhodnotit zákonnost, smysluplnost, efektivnost a odborný přístup při rozhodování o jednotlivých problematických oblastech. Já jsem si doteď myslel, že zákon o zákonnosti, nezákonnosti může rozhodovat jenom soud, ale budiž, bude rozhodovat komise. Ale náš právní řád je postaven na tom, že o zákonnosti jakýkoliv opatření rozhoduje soud.

Ale nejdůležitější úkol té komise je pod písmenem D - "navrhnout systémové změny a doporučení, která umožní v době pandemie minimalizovat škody, zamezit neodborným a nezákonným rozhodnutím a zajistit co nejvyšší podporu bezpečnostní infrastruktury, zdravotnictví, vzdělávacího systému a dalších klíčových složek státu. Podle mě toto je nejdůležitější.

Jaké si chceme vzít poučení a - a to má být skutečně nějaká debata, velká společenská, opakuji, právníků, lékařů, ekonomů, veřejné správy - a my, to jsou obrovské úkoly pro tu komisi, obrovské. A jak to chceme stihnout do 14. září ve 2021? Dva měsíce, nejsou to tři. Jsou to dva měsíce, z toho měsíc jsou prázdniny. Chápu, že členové komise budou pracovat jako včelky, nepojedou na dovolenou, podle účasti dneska ve Sněmovně to nevypadá, ale nevěřím tomu, že tak obrovský úkol se dá stihnout za dva měsíce, reálně je to měsíc. Nevěřím tomu. Buď chceme mít objektivní závěry, a potom tomu věnujme ten čas a přizvěme k tomu všechny možné odborníky, anebo je to politické píár.

A z mého pohledu, k tomu, jak jsou nastaveny ty úkoly a ten termín, já za sebe říkám, že to je politické píár, že účelem je zřídit politickou vyšetřovací komisi, která řekne nějaké závěry před volbami. To je ten účel a já se omlouvám, ale za zřízení takové komise já nemůžu hlasovat. To je dehonestace toho problému, je to dehonestace práce Sněmovny a vyšetřovací komise. Je to čiré píár. Jedině za předpokladu - a možná to tak je - že ta zpráva už hotová, že už je napsaná, že navrhovatel už má napsanou tu zprávu, už ví, jak to dopadne, potom to dává politickou logiku, ale ne věcnou a ne odbornou.

Takže za mě závěr: skutečně nechci hlasovat pro zřízení politické vyšetřovací komise jako nástroje v ohni voleb v roce 2021. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Milan Brázdil. Pak je s přednostním právem pan předseda Chvojka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Dovolte mi svou reakci na předřečníky. Dámy a pánové, představte si, že nejsem dělník urgentní medicíny, lékař - záchranář, ale že jsem všemohoucí. Všechno vím, všechno znám, umím číst myšlenky. A já se ptám, aby někdo... že nejsme domluveni - třeba tady paní stenografky, aby řekla číslo od jedné do pěti. A ona mi říká: Číslo jedna. Nebo číslo pět? Možná pět. Říká: Číslo pět. Představte si, já jsem to uhodl! Tak takhle nesmyslně mi připadá, abychom v současné době, kdy tak málo víme, vyšetřovali a řešili pandemii a vyšetřovali to, co jsme teď tady všechno probrali. Nejsem pro takovou komisi a v té absurditě jsem vám chtěl ukázat, že to je prostě nesmysl. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou ještě je přihlášen pan poslanec Jakub Michálek. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já se vyjádřím samozřejmě ještě podrobněji, ale chtěl jsem jenom říci: zaznělo tady, že ty úkoly, které jsou tam vymezeny, jsou v podstatě dobré. Já pak se vyjádřím podrobně k těm jednotlivým dílčím částem, ale my jsme navrhovali zřízení vyšetřovací komise už v květnu 2020. Tehdy se říkalo, že se nebude zřizovat kvůli tomu - byly tady emotivní projevy - že to musí vyšetřit NKÚ, že se musí počkat na NKÚ. Pak jsme chtěli na podzim, aby se zřídila vyšetřovací komise. A pak víme všichni, že byla zdravotní krize, tak vláda prosila, ať nezřizujeme vyšetřovací komisi, ať počkáme chvíli.

No a teď zase tady máme vyšetřovací komisi a zase teď už je další důvod před volbami. Takže mně přijde, že se pouze hledají další a další záminky, z jakých důvodů to odložit. A pokud skutečně není ochota, aby tady ta komise vznikla, tak samozřejmě hnutí ANO na to má pravděpodobně hlasy spolu s komunisty tady v Poslanecké sněmovně, tak to zablokujete, vyšetřovací komise nebude, no, ale já se děsím toho, co pak se stane na podzim, protože už loni v červnu jsme tady varovali před druhou vlnou, a ta opatření se stejně nepřijala. A teď zase na podzim přijde další krize, bude se to znovu opakovat a pak tady budou další emotivní projevy, které budou bránit tomu, aby se reálně řešilo. Takže myslím si, že se to, že se to teď zazdí, tak to ve výsledku poškodí akorát obyvatelstvo České republiky.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: S faktickou poznámkou dále vystoupí pan poslanec Lubomír Volný. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já většinou tohle divadlo vyčítám SPD, že SPD předloží nějaký návrh proto, aby nebyl schválen, aby potom mohli čtyři roky brečet, že jim někdo neschválil jejich návrh, protože to je celá podstata politické práce SPD. Nicméně to budu muset rozšířit na Piráty, protože Piráti navrhují návrhy, o kterých vědí, že nebudou schváleny, jenom proto, aby je navrhovali a mohli to říkat svým voličům. Kdybyste chtěli, aby vám tady ta vyšetřovací komise vznikla, kdybyste to skutečně chtěli, tak si to vynutíte tak, jak jste si vynutili to, že se nedovolila Rada České televize. Vy jste v opozici schopní, umíte argumentovat, umíte obstruovat, umíte využívat všech možností, které vám dává zákon, které vám dává jednací řád k tomu, abyste si některé ty věci vynutili. A vy jste si jich vynutili relativně dost. Musím uznat, že jako opoziční klub jste byli zřejmě nejaktivnější a nejvíce jste tlačili a nejvíc jste si dokázali ze svých programů vynutit.

Prostřednictvím pana předsedajícího, Jardo, ty nemusíš reagovat, ty ve své podstatě ještě nejsi espéďák. (K poslanci Foldynovi, který se přihlásil do rozpravy.)

Abych se vrátil k těm Pirátům, prostě kdybyste si tady pořádně s opozicí zaobstruovali, tak by ta vyšetřovací komise vznikla, byla by tady a fungovala by.

A ta druhá část vašeho vystoupení: pokud nebude Volný blok vládní stranou a neponese vládní zodpovědnost, tak tady ta čtvrtá vlna bude a vy to všichni víte. Ví to celá republika. Celá republika jenom přemýšlí nad tím, jak to očkovaní hodí na neočkované. Nad ničím jiným se nepřemýšlí a nad tím, jak hluboko se s tím lockdownem dojde. Ale vy všichni počítáte s tím, že ten lockdown bude a že bude tvrdší, než byl ten předcházející. Počítáte s rozštěpením společnosti, počítáte s tím, že tady vypuknou obrovské problémy a obrovské nepokoje. Vláda už chce segregovat děti, chce jim vyčlenit cikánsko-židovský koutek, černošský někde v rohu jídelny a speciální cikánsko-židovské záchody. (Předsedající: Čas.) Takhle už to plánuje i tato vláda prostřednictvím pana ministra.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji za dodržování času. Pan předseda Michálek s faktickou poznámkou, nebo do rozpravy? Do rozpravy, takže pan poslanec Foldyna s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo. Já bych chtěl jenom poučit svého kolegu. Já ho rád poslouchám, ono je to vždycky zajímavé, takové televarieté. Samozřejmě že opoziční strana, která nemá většinu v Parlamentu, když předkládá nějaký návrh, tak ho předkládá a je to vabank, jestli se přijme, nebo nepřijme. Je to zcela normální. Takže ta poznámka byla irelevantní. Já rád sleduji televarieté, a to je tak všechno, Luboši. (Se smíchem k poslanci L. Volnému.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já se omlouvám. Nezapnul jsem čas, ale zcela jistě jste se vešel do faktického času. Paní poslankyně Helena Válková s faktickou poznámkou a s přednostním právem pak vystoupí pan předseda Chvojka. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Velice nerada předbíhám, ale teď skutečně nemůžu než nereagovat na ten nevhodný slovník. Jako zmocněnkyně pro lidská práva při takových obratech jako židovsko-cikánský, a teď nevím, a radši jsem to už přeslechla, co bylo dál, zásadně odcházím. I když jste chráněný indemnitou, tak já se ohrazuji proti tomu, abyste se tímto dehonestujícím způsobem vyjadřoval o části našich spoluobčanů. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Lubomír Volný s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: Prostřednictvím pana předsedajícího, jako zmocněnkyně pro lidská práva byste měla vědět, že tady historicky docházelo k segregaci židovského a cikánského obyvatelstva a že stejně tak vaše vláda plánuje segregaci očkovaných a neočkovaných dětí, kdy ministr zdravotnictví nebo školství, omlouvám se, ale myslím, že zdravotnictví, prohlašuje, že neočkované děti budou mít svoje koutky v jídelně a že budou mít svoje záchodky. Tak je úplně jedno, jestli použiji židovsko-cikánský nebo neočkovaný, je to stejná diskriminace, i když tady etnicita nehraje žádnou roli. A použil jsem to schválně, aby se lidé jako vy, pokrytci, nachytali a uvědomili si konečně, co tady plánujete. Vy tady plánujete apartheid na úrovni židovských hvězd, na úrovni rasové segregace v Jihoafrické republice, protože když teď dětem plánujete speciální koutky v jídelně a speciální záchodky, a to, že neočkované nebo netestované děti budou muset nosit roušky i ve škole, to je úplně stejné, jako kdybyste je segregovala na základě národnostního principu. Vyrábíte tady apartheid a chystáte se zavést něco, co odporuje lidským právům, a jste pokrytec. (Potlesk poslance Bojka.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Mám tady další dvě faktické poznámky. Já bych prosil, abychom tu debatu neeskalovali, protože to nikam nepovede. První je přihlášen pan poslanec David Kasal.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo. Budu hrozně krátký. Já jsem jenom chtěl říct, že taková opatření se dělají i u salmonely, u jiných průjmovitých onemocnění a dalších věcí.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Paní poslankyně Helena Válková. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Jenom jednu větu. Já si myslím, že pokud bude kolega takhle pokračovat, tak zřejmě docílí svého záměru, že někteří lidé opustí tuto Sněmovnu, byť ta vlastní problematika je určitě zajímavá, kterou tady řešíme, ale při těch výrazech, které se tady používají, to zřejmě u určitých kolegyň a kolegů vyvolá potřebu opustit jednací sál, což je mně velmi líto, ale tady do mikrofonu říkám, že na to nejsem zvyklá a zvykat si nebudu, ve svém věku už rozhodně ne. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Jakub Michálek, faktická poznámka.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuju za slovo. Já jsem se chtěl zastat kolegů z hnutí ANO, že opravdu není správné takovýmhle způsobem někoho křivě obviňovat z trestných činů. Myslím si, že by to tady na půdě Poslanecké sněmovny vůbec nemělo zaznít. A já nevím, co je vaší motivací, že se takhle chováte. Možná, že se potřebujete dostat do médií, abyste získal nárok na státní příspěvek a 10 000 000 ve volbách, ale nemyslím si, že byste tohle měl realizovat na půdě Poslanecké sněmovny. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Lubomír Volný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Myslet si, prostřednictvím pana předsedajícího, moji oba dva předřečníci můžou, co chtějí, můžou svobodně odejít, můžou tady svobodně být, to je jenom jejich volba. A to přesně já jako svobodomyslný demokrat na rozdíl od vás chápu. Vy byste mi nejraději zakazovala používat nějaká slova. Kdo si myslíte, že jste? Jste jedna ze dvou set poslankyň, tak se podle toho chovejte a nesnažte se umlčet svého kolegu.

A tady pan kolega. Já nevím, proč vznikli Piráti. Určitě nevznikli pro blaho České republiky, ale spíše vznikli pro blaho někoho, kdo jim dává pokyny ze zahraničního centra, protože vy chcete v europarlamentu připravit Českou republiku o právo veta. Vy jste prostě zahraniční agenti a budete mně tady něco vykládat, že já chci dostat nějaká procenta. Já se chci s Volným blokem dostat po těchto volbách k vládní zodpovědnosti a zrušit covidovou krizi v České republice, protože až my budeme mít vládní zodpovědnost - na shledanou, paní kolegyně (K poslankyni Válkové, která odchází ze sálu.) - tak půjdeme švédskou, finskou a norskou cestou a zachráníme desetitisíce životů občanů této země. Zachráníme je velice jednoduše tím, že jim nezabráníme v tom, aby svobodně dýchali, že zavedeme tu správnou primární péči, že zavedeme preventivní péči. Ti lidé vůbec neonemocní, a když onemocní, tak budou vyléčeni s prvotními příznaky. A také zabráníme, anebo se aspoň pokusíme zabránit, rozštěpení společnosti na vakcinované a nevakcinované, což je úplně stejné, jako když byla společnost rozštěpena na bílé a černé, na židy a nežidy, na komunisty a fašisty. Je to úplně stejné rozštěpení. V okamžiku, kdy vy jedné té kategorii dáváte výhody, tak druhé je ubíráte.

A ten váš argument s úplavicí a podobnými nemocemi je nesmyslný, protože v tom koutku nikdy neseděly zdravé děti. A vy tam chcete posadit zdravé děti, které nemají žádné klinické příznaky onemocnění. Chcete tam posadit zdravé děti za neposlušnost, za to, že je rodiče nenechali vakcinovat nebo testovat. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já bych poprosil, abychom se k sobě snažili chovat slušně, abychom se neuráželi, abychom si neříkali nějaká slova, která nejsou úplně vhodná, a abychom se i na půdě Poslanecké sněmovny snažili vyjadřovat nějakým elementárním slušným způsobem. To platí pro všechny poslance a poslankyně v tomto sále. A byl bych rád, abychom tuhle debatu neeskaovali. Blížíme se k závěru. Paní poslankyně Hyťhová bude mít dvě minuty na faktickou poznámku. Prosím.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Ano, můžete si to tady po mně pak vydezinfikovat. (Reakce na poznámku v sále.)

Já jsem se k tomu nechtěla vyjadřovat, ale jelikož se tady strhla takováhle diskuse, tak se k tomu v krátkosti vyjádřím. Jenom když jsem viděla, že tady bude bod vyšetřovací komise k řešení pandemie covid, tak jsem se musela opravdu pousmát, protože si nemyslím, že by tato komise složená z odborníků - neboli poslanců, kteří jsou odborníky na všechno, vždycky a všude, jak to vidíme tady ve Sněmovně - něco vyřešila, když to nevyřešila naše vláda. Neshodnou se na řešení ani naši odborníci, a teď myslím odborníci z řad lékařů, nemyslím odborníky tady ve Sněmovně, ale když se na tom neshodnou ani naši odborníci lékaři, tak proboha, co tady chcete řešit vy? Můžete mi to říct, co se tady vyřeší?

A ještě bych se vyjádřila k těm dětem, co tady zaznělo, protože to je opravdu tématem. A já musím souhlasit s kolegou Volným v tomto, protože opravdu to, co se tady děje, a že pan ministr Adam Vojtěch a vláda se chystá rozdělovat děti ve školách od září, že to dítě, které rodič nenechá očkovat, že bude sedět opravdu někde v zadní lavici, bude muset sedět sám na obědě, zdravé dítě, které nemá žádné onemocnění, nic mu není, tak vy rozdělujete společnost a diskriminujete, vážení přátelé, děti! Děti, které za to nemůžou. A jestli někdo za to ponese odpovědnost, tak jste to, vážení přátelé, vy a vláda. A já věřím, že jednou tu odpovědnost za to ponesete, protože tohleto, co se tady děje, opravdu není normální. Ano, můžete nás tady zavírat do lockdownů a rozdělovat společnost nás všech, my to zvládneme. Ale ty děti, ty si to ponesou do konce svého života. A to je, vážení přátelé, opravdu vrchol. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou dále vystoupí pan místopředseda Tomio Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, SPD opakovaně požaduje zrušení pandemické pohotovosti. Proto budeme dnes opětovně navrhovat, abychom hlasovali o usnesení z pera SPD na zrušení pandemické pohotovosti, bude to dneska bod 3.

Dlouhodobě odmítáme plošná vládní opatření, která by měla platit navíc i v době prázdnin a dovolených. Jenom připomínáme, že jsme jako jediný poslanecký klub hlasovali proti přijetí takzvaného pandemického zákona. Navíc za období od 14. dubna ke konci letošního června Nejvyšší správní soud využil své pravomoci a konstatoval nezákonnost mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví celkem 24krát. Jenom namátkou, jednalo se například o nezákonnost uzavření restaurací, nezákonnost uzavření mateřských, základních a středních škol, nezákonnost uzavření provozoven služeb, neodůvodněný zákaz vleků, lanovek nebo neodůvodněné testování OSVČ. Proto i z těchto důvodů hnutí SPD odmítá mít v České republice nadále zavedenou pandemickou pohotovost, kterou je třeba zrušit, a má to souvislost i s těmi dalšími navrhovanými opatřeními, které vláda navrhuje jak ve školách, tak jinde, od září, od podzimu je zvažuje.

Příkladem, jak to dělat, může být pro nás Velká Británie, která i přes rostoucí čísla v důsledku mutace delta ruší od 19. července veškerá opatření a dává pandemii na stejnou úroveň jako běžnou chřipku. Od tohoto data má být nošení roušek a respirátorů ve Velké Británii již pouze na dobrovolném rozhodnutí jednotlivců. Jsme přesvědčeni, že tudy vede cesta. Za SPD dlouhodobě říkáme - bojujme s virem, a ne s lidmi. Chceme normální život pro naše děti. (Ozývá se potlesk z řad SPD.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám děkuji a pan poslanec Lubomír Volný s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Je to neuvěřitelné, ale já jsem mu to taky tři roky žral. A fakt je ten, že i kvůli tomu jsem v Poslanecké sněmovně, protože jsem mu ty jeho kecy věřil. Když si tady někdo přijde nahrát dvouminutové video, protože jeho poslanci nemají co říct, tak to je přesně ten styl práce, kvůli které v SPD už rozhodně nejsem.

Nicméně teď jsem vystoupil proto, abych apeloval na všechny pedagogy tady ve Sněmovně a na všechny rodiče. Nemám těch kurzů moc. Mám za sebou: Práce se sympatickým a nesympatickým žákem, mám za sebou Teorii a dynamiku šikany, pak mám za sebou, jak ono se to jmenovalo... No to už je jedno, to už si ani nevzpomenu, takže bych ten papír měl vrátit. Ale vím jednu věc. Děti jsou největším darem. Vaše děti jsou největším darem, který milujete, máte ho rády, udělali byste pro něj všechno, strašně se obětovali, když jste dobří rodiče, tak ovládáte i takovou tu tvrdou lásku, tough love - teď ti nemůžu vyhovět, protože bys byl změkčilý nebo rozmazlený. Ale i ty naše děti se v kolektivu jiných dětí mění dramatickým způsobem, mohou se i ty nejmilovanější děti změnit v agresory a dětská krutost je ta největší krutost, která na světě existuje. Dospělí lidé neumí být k sobě navzájem tak krutí, jako to umí děti, když jsou v davu. A pokud my rozdělíme společnost na vakcinované a testované a nevakcinované a netestované děti, tak budou probíhat na našich školách katastrofické a ve finále krvavé scény. To se nesmí stát. Že jsme rozděleni my, dobře. Tak jsme dospělí, máme na to nárok se chovat hloupě. Ale pokud rozdělíme děti a některé z nich posadíme do kouta, tak ty ostatní děti je sežerou (Předsedající: Čas.) zaživa.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s přednostním právem vystoupí pan poslanec Jan Chvojka jako předseda klubu ČSSD a potom je připraven s přednostním právem předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Hezké odpoledne, kolegyně, kolegové. Chtěl jsem na vašeho předchůdce pana kolegu Hanzela apelovat, aby už nikdy neříkal, že se připraví nebo že je v pořadí pan předseda Chvojka, protože já jsem byl v pořadí, nakonec asi hodinu jsem se připravoval, až jsem skoro zapomněl na to, co mám říct, protože ta smršť faktických poznámek leckdy nemá logiku a skoro je potřeba zapřemýšlet nad tím, jestli mají v jednacím řádu nějaký smysl, nebo ne, protože mně přijde, když se na to zaměříme, že smysl to nemá, jenom to slouží k nějaké politické prezentaci, a ne, k čemu to sloužit má. Ale to jen tak na okraj.

Za poslanecký klub ČSSD, za stranu jako takovou, jenom zopakuji to, co jsem říkal na úterní tiskové konferenci. Ona ta věc zřízení vyšetřovací komise má dvě linie. Ta první je taková, že my jako ČSSD se nestydíme za fungování ministerstev, která máme v gesci a která se potýkají a potýkaly s covidem, to znamená zejména za Ministerstvo vnitra a za Ministerstvo práce a sociálních věcí. Takže se nebojíme zřízení vyšetřovací komise, nemáme z toho žádný strach a z toho důvodu vyšetřovací komisi, respektive její zřízení podpoříme. Máme do této vyšetřovací komise i nominanta, kterým je kolega, respektovaný pan doktor Jiří Běhounek, minimálně odborník na zdravotnictví a na věci, které s tím souvisí, takže komisi podpoříme. Opakuji, nemáme se za co stydět, nemáme se čeho bát.

Pak je tady ta druhá linie, kterou říkali přede mnou někteří kolegové. Musím souhlasit s tím jako člověk, který tady sedí už nějakou dobu, že byly různé vyšetřovací komise za ta různá léta, když se podívám do minulosti, málokterá vznikla dva a půl měsíce před volbami, vznikly často na začátku funkčního období. Většinou málokdy - nebo skoro vůbec - něco vyšetřily. Takže je otázka, jestli vyšetřovací komise, kterou zřídíme dnes, to znamená 15. července, do 8. října je schopná něco zjistit, něco projednat, něco vyřídit, něco zásadního zjistit tak, aby výsledky, které ta komise má mít, měly nějakou relevanci. Takže to je otázka druhá. Je to samozřejmě otázka na to, jak ta komise bude fungovat, jestli bude zasedat v době července, toho zbytku, který nás čeká, srpna a září, opravdu intenzivně, permanentně třeba několikrát týdně, nebo těch zasedání bude pár, a tam se opravdu nemůže zjistit a nemůže projednat vůbec nic.

Takže resumé - podporujeme komisi, za druhé ale je otázka, jestli v tom krátkém časovém období může vůbec něco relevantně zhodnotit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s přednostním právem pan poslanec Jakub Michálek a pak se hlásí z místa pan poslanec Hájek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Protože předřečníci mě žádali, abych vystoupil a komentoval některé části návrhu usnesení, tak bych k tomu doplnil několik skutečností.

Za prvé, v bodě a) je vymezen mandát vyšetřovací komise na prověření skutečností týkajících se nákupu a distribuce ochranných pomůcek a dalšího zdravotnického materiálu. V rámci tohoto bodu je možné, aby se vyšetřovací komise zaměřila například na nákup vakcín včetně i úrovně koordinace na úrovni Evropské unie. A protože víme, že tam došlo ke zpoždění třeba oproti Velké Británii nebo Spojeným státům, a byť samozřejmě Česká republika je jenom jedna země Evropské unie a nemůže řekněme prosadit zcela zásadní změny tak, jak bychom si to představovali, tak určitě je dobré pojmenovat ty záležitosti a navrhnout i úpravy, které by vedly k tomu, že v této oblasti bude česká vláda mít doporučení, jak třeba prosazovat větší akceschopnost při nákupu vakcín pro obyvatele České republiky.

Samozřejmě se může věnovat i otázkám léků, pořízení zdravotnického materiálu, jeho distribuci po České republice a zásobám v rámci Státní správy hmotných rezerv, které se ukázaly, že jsou nedostatečné, a že nedocházelo řekněme k faktickému přezkumu těch požadavků, ale že se formálně opakovaly pouze ty žádosti, které tam historicky byly. I tam samozřejmě do toho spadá otázka českých dodavatelů zdravotnických pomůcek, ale myslím si, že prioritizaci by měla provést sama komise, říci na začátku, která z témat jsou nejdůležitější, a těm se věnovat tak, aby dodala Poslanecké sněmovně svůj výstup ve lhůtě, kterou jí Poslanecká sněmovna uloží.

V rámci druhého bodu - postupu při přijímání protiepidemických opatření ze strany vlády České republiky včetně vysokého počtu rozhodnutí, která byla zrušena Nejvyšším správním soudem jako nezákonná - je potřeba zejména zjistit faktický postup, jakým vznikala protiepidemická opatření, čili jaký odbor je měl na starosti, jak tam fungovalo připomínkování. Samozřejmě je nutné brát v úvahu, že reakce musela být velmi rychlá v rámci pandemie ve všech případech, protože tam je ten exponenciální růst, takže nejde o to, vyžadovat nějakou přehnanou rigiditu, ale jde o to, podívat se na to, jak fungoval odborný tým na úrovni ministerstva, případně jiných institucí, které se na tom podílely, jestli byl adekvátně sestaven, jestli tam jsou nějaká doporučení k úpravě tak, aby to fungovalo lépe, a zejména se zaměřit i na způsob provedení právní kontroly čili bezvadnosti z hlediska právních předpisů, protože se potom ukázalo, že některá ta opatření byla rušena jako nezákonná.

A vzhledem tomu, že jsem přímo s panem ministrem i s panem náměstkem Policarem při přípravě pandemického zákona je několikrát upozorňoval na to, že pokud se tam napíše pouze omezení, tak to bude mít za následek, že to soudy budou vykládat a contrario proti těm jiným položkám, kde se počítalo se zákazem jako skutečně pouhé omezení, a že nebude možné to používat na zavírání. A oni to skutečně využili na to, že se na to odvolávali, na to ustanovení pandemického zákona při zavírání obchodů. Tak tam musela proběhnout nějaká kontrola právním oddělením a je potřeba si říci, z jakého důvodu tam nedošlo k odchycení těchto případů. Je to závažná věc, protože samozřejmě ta nezákonná opatření budou generovat nároky poškozených subjektů, které budou uplatňovat nárok na náhradu škody proti státu, který jim byl způsoben nezákonným úředním postupem, a škody v rámci dokazování bude mnohem náročnější pro stát prokázat, že nepochybil, než pokud by se postupovalo pouze podle ustanovení pandemického zákona, kde stát hradí skutečnou škodu a tak dále a není možné, aby nesl veškeré břemeno škody. Takže teď jsme se dostali jako Česká republika do výrazně méně komfortní situace, pokud jde o naše postavení v soudních sporech a nárocích na náhradu škody, které vyplývají z porušení pandemického zákona.

Takže to jsou záležitosti, které se budou v rámci toho druhého okruhu promýšlet. Samozřejmě, bude se tam řešit záležitost typu, proč u některých opatření nebylo odůvodnění, ačkoliv ta věc byla vládě několikrát vytýkána, a problém není v samotném pandemickém zákonu. Problém je pouze v tom, že ministerstvo opakovaně překročilo své pravomoci podle pandemického zákona a neuvádělo tam ty náležitosti, které tam být měly.

V rámci třetího bodu - příčiny rekordní doby uzavření škol - je určitě nezbytné se podívat na způsob, jakým byla vyhodnocena nebo sledována na Ministerstvu zdravotnictví, případně na vládě míra rizika, která je spojena s různou činností, a celkový dopad do fungování společnosti, a jakým způsobem vláda prioritizovala segmenty, které mají nést největší oběť v rámci řešení pandemie, a jestli tam bude skutečně nějaká rozumná, logická úvaha, na základě které byly vybrány školy, tak to může být přijatelné, ale pokud byly školy vybrány čistě z toho důvodu, že se děti nemůžou bránit, tak to určitě rozumné nebylo.

V rámci toho posledního bodu - postupy při přijímání opatření pro pomoc ekonomickému sektoru, včetně podpůrných programů - nemyslím si, že je úplně logické se zaměřovat na schvalování zákonů. Je jasné, že do určité míry tam byla nezbytná improvizace, ale je potřeba se podívat i na programy, které byly vydávány na základě těch zákonů, a je možné vyjít i z té komise, která už zřízena byla a která se některým těm záležitostem věnovala.

V rámci posledního okruhu - zajišťování informovanosti obyvatelstva a boj s dezinformacemi ohrožujícími zdraví - tam si myslím, že je vhodné se věnovat i otázkám toho, jakým způsobem vlastně byla vedena veřejná debata i v rámci Poslanecké sněmovny. To z toho důvodu, že všichni víme, jak se vytváří různé mediální vlny, na kterých se politické subjekty vozí v rámci svých volebních kampaní, a že to může být zneužito, a dynamika tohoto procesu. Jakým způsobem to ovlivňovala, by asi bylo také žádoucí se nad tím zamyslet v rámci hodnocení vyšetřovací komise, a pokud se podaří vyšetřovací komisi najít odborníky na toto téma, tak věřím, že se možná najde většina pro nějaký závěr nebo doporučení, která z toho mohou vyplývat, aby nedocházelo k některým ukvapeným závěrům, jako byly různé protesty při zavírání některých akcí, které ovšem v daný okamžik byly namístě.

Souhlasím s tím, co říkal pan Feranec, že bude vyžadovat skutečně mravenčí práci plnění úkolů, které jsou vymezeny v rámci usnesení Poslanecké sněmovny, ale současně se mi vybavuje to, co psal jeden z anglických lordů, kteří měli ve Velké Británii na starosti zpracování něco jako zpráv NKÚ, a vždycky to trvalo rok až dva roky, než zpracují a odevzdají tu zprávu. A když se ptali toho lorda, jak dlouho mu trvá, dokud jejich komise nedosáhne 90 % názoru nebo základů toho, co chtěla zjistit, tak jim řekl, že to trvá přibližně jeden až dva měsíce, aby získali 90 % nezbytných informací pro tvorbu úsudku. Veškerý zbývající čas jsou už potom formulace, přípravy textu a tak dále.

Já si myslím, že pandemie nás poučila, že v některých oblastech je nezbytná improvizace, že je potřeba reagovat rychle. Můžou samozřejmě nastávat i chyby, a pokud máme exponenciální růst, tak skutečně není možné s tím spojovat nějaké aktivity, že budeme o ničem tři měsíce diskutovat, a pak připravíme sofistikovanou zprávu a tu budeme dva roky projednávat. To bychom skutečně s pandemií prohráli a tímto způsobem postupovat nemůžeme. A pokud klademe tento požadavek na vládu, tak si myslím, že bychom ho měli do určité míry, byť třeba menší, klást i na orgány Poslanecké sněmovny a vyšetřovací komisi tak, aby přišla v nějaké relativně krátké době aspoň s částečnými závěry, ze kterých je možné se poučit, takže se nám to bude hodit ještě před podzimem. Takže to je i důvod, proč ta lhůta je nastavena tak, jak je nastavena, a pokud by se ukázal ten čas jako nedostatečný, tak je možné ho prodloužit nebo případně vyšetřovací komisi zřídit i v rámci příštího volebního období. Ale já bych skutečně preferoval, aby doporučení, která jsou navržena v rámci bodu d), kde vyšetřovací komise má navrhnout systémové změny a doporučení, které umožní v době pandemie minimalizovat škody a tak dále, tak aby ta doporučení byla formulována v době, kdy je vláda ještě může zohlednit ve své politice, a nikoliv abychom přišli s křížkem po funuse, kdy už to pro občany České republiky nebude užitečné. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Lubomír Volný a připraví se následně v obecné rozpravě pan poslanec Hájek. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Já bych se chtěl svého předřečníka zeptat v rámci jeho posledního vystoupení, tuším, to byl ten poslední bod, opět tam narážíme na ty dezinformace a fejky a hoaxy, protože v průběhu toho roku a půl byla spousta informací, které byly označovány jako dezinformace a hoaxy ve své podstatě potom adoptována jako pravá informace, jako třeba o nebezpečnosti vakcín. My tady máme informaci Ministerstva zdravotnictví, že vakcinovat AstraZenecou lidi pod 60 let je nebezpečné. Ze začátku se tvrdilo, že všechny ty vakcíny jsou bezpečné, že jsou skvělé a že mají téměř stoprocentní účinnost. No, tak už se ukazuje, že pravdu jsme měli my kritici, kteří jsme tvrdili, že to jsou komerční lži, které mají vyvolat v lidech falešný pocit, že vakcinace nepředstavuje žádné riziko, za prvé a za druhé, že chrání před smrtí covidem. No, tak nechrání, protože AstraZenecou se nemají očkovat lidé pod 60 let, protože to ohrožuje přímo jejich život, slovy pana Prymuly, že minimálně některé vakcíny jsou pro některé skupiny prostě nebezpečné. Když jsme tohle řekli před rokem, před rokem a půl, tak jsme byli dezinformátoři. Takže jak bude ta vaše vyšetřovací komise hodnotit, kdo šíří ty dezinformace teď, když se tu pravdu dozvíme třeba až za rok, nebo za rok a půl? Stejně tak, kdo bude rozhodovat o tom, jestli pan profesor Beran je dezinformátor, nebo informátor (Se smíchem.), Když předkládá svoje informace o tom, jak úspěšně léčil pomocí Isoprinosinu? Mohl byste mi to, prosím vás, pane navrhovateli, prostřednictvím pana předsedajícího, vysvětlit? Na základě čeho bude vaše vyšetřovací komise u toho posledního bodu hodnotit, jestli se jedná o dezinformaci, anebo o pravdu? (Předsedající: Čas.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Josef Hájek a ještě se hlásil do obecné rozpravy, zatím jako poslední přihláška, pan poslanec Zdeněk Ondráček. Tak prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Hájek: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, mám tady před sebou návrh usnesení, které bylo zpracováno k tomu bodu, přečetl jsem si ho a nevím, kdo to zpracovával, jestli pan Michálek, prostřednictvím pana předsedajícího, nebo někdo, ale kdyby mi dal někdo na šachtě takový papír, tak ho pošlu fárat, protože asi si neváží toho, že může pracovat na povrchu.

Tak se chci zeptat, kde je prosím vás bod III? Mně chybí bod III, takže ten návrh usnesení je, z mého pohledu, nedostatečný. To je za prvé. Za druhé, ta komise by měla být apolitická, aspoň si myslím, nebo takhle se tváří, protože návrh je, aby byl paritní způsob, paritní způsob volby, to znamená, aby každý poslanecký klub nominoval jednoho člena. A vzhledem k tomu, že tady máme šest nezařazených poslanců, což je stejný počet jako poslanců STAN, tak si z mého pohledu myslím, že si i oni zaslouží mít svého zástupce v této případné vyšetřovací komisi. Takže já jsem určitým způsobem upravil to usnesení, dám ho potom tady k dispozici předsedajícímu, abychom o tom mohli diskutovat.

Takže když říkám, že by měl být ten návrh apolitický, tak když se na to dívám, některá ta vyjádření nebo slova tady přímo evokují, že se politicky netváří. To znamená, když se podívám na bod a), přečtu: "Postupy při přijímání protiepidemiologických opatření ze strany vlády ČR včetně vysokého počtu rozhodnutí." Co to je vysoký počet rozhodnutí? Já tam navrhuji analýzy těch rozhodnutí, která byla zrušena Nejvyšším správním soudem jako nezákonná. Jak můžete evokovat, že to byl vysoký počet? Je to 10, 100, je to 1 000? Máte nějaké srovnání? Tak z mého pohledu skutečně ten návrh toho usnesení musí být apolitický.

Za druhé, příčiny rekordní doby uzavření škol. Co to je rekordní doba? Za druhé světové války byly vysoké školy zavřeny několik let. To považuji jako za rekordní dobu. Tady si myslím, že byla dlouhá doba, ale nikoli rekordní. Takže navrhuji omezit pouze na příčiny uzavření škol. V bodě b) je tady - a to bych chtěl také vysvětlit - "shromáždit odborné objektivní a nezávislé podklady". Co jsou to nezávislé podklady? To znamená, že ministerstva dávají závislé? Kdo ho bude dávat nebo garantovat nezávisle? A tak dále. Za pomoci nestranného odborného vyšetřovacího týmu zřízeného u soudu s paragrafem, to je paragraf tady jednacího řádu. To znám, budou tady co, vyšetřovatelé ze Švýcarska? Nebo z Rakouska? Kdo bude ten nestranný?

Já jsem... já se k tomu vrátím potom... No a v bodě d) už tady prognózujete, že tam byla neodborná a nezákonná rozhodnutí. To znamená, jak už teď můžete prognózovat, že tam byla... že komise zamezí neodborné a nezákonné rozhodnutí? To tam prostě z mého pohledu nepatří. Druhá věc. Já jsem tady s panem Černohorským pracoval rok a půl. Pane Michálku, prostřednictvím pana předsedajícího, rok a půl ve vyšetřovací komisi OKD, takže vím, o čem hovořím. Vyšetřovací komise je téměř bezbranná. O tom vám může vykládat pan Bakala nebo naše snaha si přivolat pana Bakalu. Ten se nám rok smál, rok se nám smál! Teď tady přijel, předal stipendia studentům a zase s úsměvem odjel. Takže to je jeden takový obrázek nebo kamínek u té mozaiky, jaké kompetence naše komise má. My jsme se tomu skutečně věnovali.

Je tady, myslím, pan Klaus. Vyšel, nevyšel - je tady, Václav. Šli jsme do toho po hlavě, strávili jsme tady celé léto, celé léto, to znamená červenec, srpen, tuším, že to bylo v roce 2018, a přesto nám to trvalo rok a půl. Jak můžete tady garantovat, že skutečně budete do hloubky, do detailu - mně tady nějaká analýza lorda z Anglie, který to dělal z 90 %: nejsme v Anglii, jsme v Česku, budou ministerstva mít dovolenky, vy si předvoláte, on se omluví. Moje zkušenost je taková: kdo má máslo na hlavě, nic neřekne. Kdo má máslo na hlavě, tak se buď omluví, nebo si nevzpomene. Nevyšetříte nic. Budete, tak jako naše komise, čerpat pouze z písemných materiálů, a to je práce, to je práce na měsíce, možná rok, rok a půl. Může vám potom tam kolega Černohorský dát tu databázi, která čítá desetitisíce, desetitisíce stran. Takže z mého pohledu skutečně je strašně malý prostor, a z toho malého prostoru nemám garanci, že komise bude pracovat objektivně, protože čas je neúprosný. Vy jste si dali termín 14. září a já tomu datu prostě nevěřím. Z toho titulu já se u tohoto hlasování zdržím, protože nemohu hlasovat pro něco, o čem nejsem přesvědčen, že bude fungovat.

Takže já, prosím vás, potom tady předám návrh úpravy toho vašeho návrhu a poprosil bych tedy o sdělení, kde je bod III. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak já vás požádám o přečtení návrhu usnesení, abyste se ještě přihlásil v podrobné rozpravě. Nyní dostane slovo pan poslanec Zdeněk Ondráček a ještě má žádost o vystoupení pan poslanec Martin Kolovratník. Tak prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedající, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové. Když začal tento týden a začali jsme se na klubu domlouvat o programu na tento týden a i přípravě na tuto schůzi, tak jsem v podstatě se dotazoval na základě těch X bodů, které tady jsou, jaký to má smysl, tato schůze, která je, i když chápu, že čtvrtek jako den interpelací je takový den neden. Uvidíte zítra ráno, až tady v 9 hodin začne schůze, jak se tady začneme hodinu předhánět, kdo ještě cosi prosadí, abychom ještě stihli schválit, a pak budeme v deset, v půl jedenácté koukat, že už nám zbývá pouze tři hodiny nebo čtyři hodiny a zjistíme, že jsme vlastně zase neudělali nic, anebo že se to tady pohádá, a půjde nakonec ještě někdo zase ven.

Takže já jsem sám řekl, že pro mě to je dnes přehlídka ztraceného času, a vůbec jsem přemýšlel, jestli má cenu na takovou schůzi chodit. Jsem za to placen, takže jsem tady, a přehlídku ztraceného času si tady prožívám, tak jako vy, kteří jste neměli tu potřebu se omluvit, jako těch zbývajících 90 nebo 86 kolegů, kteří jsou... v této době nejsou přihlášení, to znamená, většina z nich je omluvena a tráví tento čas možná něčím smysluplnějším. Takže přehlídka ztraceného času a tři a půl hodiny této probíhající diskuse nám to zatím jenom potvrzuje.

Nevím, proč mimořádná schůze, a bod dohoda mezi ČR a Finskem, co je na tom tak strašně důležitého, že na to svoláváme mimořádnou schůzi. Byl jsem také jeden z těch šesti, který měl tu odvahu a hlasoval proti programu této schůze, protože jsem si myslel, že zde, kolegové, i pod tím horkem máte ještě zdravý rozum a budeme se chtít věnovat něčemu normálnímu, ale většinově jste schůzi schválili včetně programu, takže teď si to tady vyžíráme všichni dohromady.

Stanovisko klubu KSČM v podstatě přednesl místopředseda Leo Luzar, ale i předseda naší politické strany, ale dovolte, abych nějaké věci připomněl, protože to, co předváděl kolega Volný, mě prostě nemůže nechat úplně v klidu, protože chápu, že jeho cílené tlaky na takzvané voliče KSČM a SPD a ty stovky a tisíce nevyžádaných mailů, kdy jeho fanoušci nejsou ani schopni doplnit ty věci, které on jim tam napíše, nebo jejich píáristi napíšou, aby změnili, popřípadě oslovili, jestli oslovují zrovna komunisty, nebo kolegy z SPD. Takže tam, kde měli doplnit stranu, tak tam bylo napsáno "doplň stranu, tu politickou, které zrovna píšeš", ale ani to nebyli schopni zvládnout. Ctrl+C, Ctrl+V, maximálně přepošli, to je úroveň některých přeposílatelů zpráv.

Bohužel, Luboši, tohle se úplně nedaří a jediné, co tam je, že udělám velký blok a 240 zpráv odmažu, protože to je pro mě ztráta času, kdybych měl číst 240 zpráv. Bohužel se asi stane i to, že někdy odmáznu něco, co potřebuji, proto když mně chce někdo něco poslat, tak už mu radši předávám jiný mail, než s tím psp za zavináčem.

Ale dovolte mi, abych některé věci shrnul, protože nepravdy a cílené nepravdy a cílené útoky na KSČM mě prostě nemohou nechat v klidu.

Takže nejvyšší nouzový stav a KSČM. Víte, že jsem se stanoviskem klubu vždy vystupoval jako člen Ústředního krizového štábu a říkal jsem, jaké jsou důvody, proč klub KSČM buď podpoří, nebo nepodpoří prodloužení nouzového a stavu, co bylo. já si dovolím připomenout tři základní věci, o kterých jsme hovořili. Nouzový stav, který jsme my prodlužovali, měl tři základní kritéria, proč jsme to podporovali. To bylo to, že umožňuje vládě nařízení práce, nařízení práce studentům, prostě bez nouzového stavu to nešlo. A vezměte si, kolika studentům, medikům a zdravotnickým záchranářům byla nařízena práce a pracovali ve zdravotnických zařízeních, když byl ten nejhorší stav. Opakovaně jsem zde řekl - a vy to všichni víte - že bez nouzového stavu by nařízení práce medikům a záchranářům prostě být nemohlo. Pak se to překlopilo a ti lidi už chodili dobrovolně a sepisovaly se s nimi DPČ, DPP, nebo prostě já nevím, co jiného a už to prostě nebylo potřeba, tak jsme se posunuli. Ale posunuli jsme se v nějakém čase o čtyři až pět měsíců dál.

Druhým bodem, kdy to nešlo bez nouzového stavu, alespoň v první fázi, než jsme znali legislativní rámec, bylo nasazení sil a prostředků Armády České republiky. A všichni vy tady jste vždycky děkovali - děkujeme armádě - že armáda něco dělá, přestože to bylo jenom 400, 600 příslušníků ozbrojených sil České republiky a pár kusů techniků na rozdíl od těch desítek, stovek a tisíců hasičů, ať profesionálních, nebo dobrovolných, a o policistech radši ani nemluvím, protože ti to oddřeli s těmi hasiči nejvíc. Ale my jsme všichni děkovali především vojákům, protože to je to důležité. Pravdu má tady kolega naproti mně, že samozřejmě Zdravotnická záchranná služba, která byla v první linii a kteří si to vyžrali úplně ze všech nejvíc. Takže bez nouzového stavu jsme nemohli ty síly a prostředky Armády České republiky dát. A vzpomínáte si, když tady u toho řečnického pultu burácel pan ministr vnitra: Když neprodloužíte nouzový stav, zítra stáhneme vojáky a prostě kolaps ve zdravotnictví, v sociálních službách a já nevím, kde všude byli nasazeni, aby druhý den vystoupil ministr obrany Metnar a řekl: No, i když ten nouzový stav nebude, my to nějak zařídit umíme, ti vojáci odnikud neodejdou. A my jako klub KSČM jsme chtěli mít jasné stanovisko a jednali jsme jak zde na půdě Poslanecké sněmovny, tak na Úřadu vlády, tak všude kde jinde a chtěli jsme právní rozbor nasazení sil a prostředků Armády České republiky mimo rámec nouzového stavu. Bohužel, ať pan premiér, nebo kdokoliv jiný umí slíbit cokoliv, ale nedodrží vůbec nic. Ale my jsme krůček po krůčku se snažili vládu přimět k tomu, aby nám ta stanoviska dala, abychom se mohli rozhodnout, zda budeme dále tolerovat, respektive podporovat nouzový stav.

A pak to byly ty nákupy pro Správu státních hmotných rezerv. Já jsem věděl, že tam nic není. Vy tam máte, kolegové z SPD, svého zástupce, měla ho tam ODS, měli ho tam kolegové lidovci. Nebo jsme tam ještě, občas ještě nějaké jednání proběhne, takže ty informace jsme měli. Vzpomínáte si, když jsme sem předložili my tři místopředsedové výboru pro bezpečnost, kteří se tím zabýváme - a původně byl připodepsán i předseda výboru pro bezpečnost, který pak pod tlakem své politické strany ten podpis vzal zpátky - a hlasovali jsme zde o umožnění nákupu pro Správu státních hmotných rezerv a dělali jsme to v devadesátce? Vzpomínáte? Všichni, co jsme tady byli, jsme pro to hlasovali a nebyl tady jediný poslanec, který by hlasovat tehdy proti. Nebyl jediný proti. Šlo to do Senátu, tam se toho chytli kolegové senátoři. Když to přišlo sem a měli jsme to přehlasovat, tak k mému údivu celé SPD už nehlasuje pro, protože už to nebylo potřeba, pravostranná část opozice už není potřeba a tak dále, takže jste to pohřbili. Takže nákupy pro Správu státních hmotných rezerv, až to budete chtít řešit, až přijde ta čtvrtá, pátá, nebo kolikátá vlna a zase budete řešit, tak si řekněte: Ano, my jsme ti, kteří jsme jim to neumožnili, kteří jsme řekli, máte tady v zákoně výjimky a můžete si to udělat. Vy máte to máslo na hlavě, vy, protože vy jste pro to nehlasovali.

Vzpomínáte si, když jsem zde vystoupil a řekl jsem požadavky KSČM - a to bylo v lednu - a byli jsme první, kdo jsme řekli, že na základě našich odborných analýz, na základě zahraničních studií a srovnání jsme řekli, že požadujeme po této vládě návrat dětí prvních stupňů do škol? Vzpomínáte si, když jsem tady vystupoval a řekl jsem, že na základě našich odborných studií neexistují stanoviska, že by docházelo k nákaze na volných sportovištích, když jsme prosazovali otevření volných sportovišť, venkovního sportování, ať je to lyžování, nebo ať to bylo, já nevím, bruslení nebo cokoliv jiného? Vzpomínáte si, když jsme to tady říkali?

Tato vláda nám naslibovala, co jsme chtěli, protože prodlužte a my vám slíbíme, slíbíme vám cokoliv. Slíbili, my jsme odhlasovali, pak nám ukázali vztyčený prostředníček nebo holý zadek. Takhle to bylo, ale to prostě dál nešlo. Takže jste pak přišli všichni ostatní najednou s požadavkem návratu dětí do škol. No, to byla superbomba, když vám to komunisti poradili, tak jste s tím všichni přispěchali, jak chcete děti do škol. Ale my jsme tady byli ti první, kteří to tlačili tou vládou, a říkali jsme: Nemáte jediný důkaz na to, že dochází u těchto malých dětí k přenosu této nákazy, a musíme ty děti takovýmto způsobem šikanovat, respektive šikanovat i ty rodiče, rodiny a tak dále? A vysvětlovali jsme, že i když ty děti budou v prvním ročníku nebo v prvním stupni ve školách, že nebudeme muset mít ošetřování a že nám nebudou chybět maminky a tatínkové, kteří jsou na ošetřování, že nám nebudou chybět ve zdravotnictví, že nám nebudou chybět v sociálních službách, že nám nebudou chybět kde jinde a nemusíme vyplácet ty miliardy příspěvků a odškodnění. Ale všechno to bylo liché, protože jeden ministr, druhý ministr, třetí ministr, když se tady točili jak apoštolové na orloji, tak furt měli tu svoji: děti, děti, děti, prostě nikoho to nezajímalo. Takže znova připomínám, KSČM byla první, která požadovala návrat dětí do škol. Ptám se, kde jste byli vy? Vy jste přišli až daleko po nás.

Pak došlo k tomu, že jsme na základě toho, co vláda tady naslibovala, a vždycky se k nám otočila zády, tak jsme řekli: A končíme, milá vládo, my končíme. Na základě toho jsme řekli, že odmítáme podpořit další nouzový stav. Nouzový stav se neprodloužil, a co se stalo? Ano, bylo to zde několikrát zmíněno. Hejtmani od lidovců, ODS, kteří měli do té doby mnoho informací, jak by to oni dělali lépe, tak najednou s pokorou v neděli přiběhli za vládou a: My to neumíme, to musí centrálně vláda, to my jsme zoufalí. A vláda vyhlásila nový nouzový stav. Protiprávní nouzový stav.

Já se ptám, kolegové, co jste udělali vy? Podali jste někdo trestní oznámení? Obrátili jste se na Ústavní soud? Ne. Já jsem to trestní oznámení podal - tak, jak jsem to řekl u tohoto řečnického pultu, že to udělám, tak jsem to hned druhý den udělal. Vy jste všichni mlčeli a čekali jste, až rozhodne někdo, než si narychlo uděláte pandemický zákon. A kdo hlasoval pro pandemický zákon? Pan předseda, místopředseda Sněmovny, teď řídící, Tomio Okamura, vždycky říká: My jediní SPD ne. Ano, jako strana jste byli jediní celí. KSČM s jednou jedinou výjimkou, s jednou jedinou výjimkou pro pandemický zákon nikdy nehlasovala, protože jsme věděli, že to je pouze terminologická náhražka nouzového stavu, a věděli jsme, co bude následovat při všech těch opatřeních, která se vůbec nezměnila na základě opatření a nařízení mezi nouzovým stavem a pandemickým zákonem, takže to skončilo. Takže, pane místopředsedo Sněmovny, předsedo SPD, když budete tady říkat, jak vy jste jediní, tak vás poprosím, vždycky doplňte "včetně KSČM s výjimkou jediného poslance tohoto poslaneckého klubu". Děkuji vám za to.

Teď k samotné vyšetřovací komisi. Já jsem kolegům, kteří začali o vyšetřovací komisi hovořit a říkali: Budeš členem takové vyšetřovací komise, jako člen Ústředního krizového štábu máš nejvíc informací, a tak dále. Tak jsem jim poděkoval za důvěru, protože jsem ve dvou vyšetřovacích komisích seděl. Opravím tady Pepu Hájka, prostřednictvím pana předsedajícího: ona není bezmocná, ona je bezzubá. Vyšetřovací komise v našem pojetí, v našem jednacím řádu, a i kdyby si vytvořila svůj, prostě nemá žádné kompetence a nemůže nic. Já jsem ve dvou vyšetřovacích komisích pracoval, a když nás požádala policie o závěry a materiál z té vyšetřovací komise, tak jsem vždycky žádal hlavně, aby se to nikam nedostalo, aby aspoň ta odborná policejní veřejnost si nemyslela, že to tady je banda dementů, která pracuje tak, jak pracuje. A jestli si tady někdo myslíte, že jste znalejší, odbornější, než jsou lidi, kteří se s tím celý život živí, a teď myslím kolegy z NKÚ nebo popřípadě mé bývalé kolegy z NCOZ, dnešního NCOZ, který se tou danou problematikou zabývá, tak vám přeji odvahu, že to máte, a obdivuji, jak si o sobě myslíte, že jste borci. Za dva měsíce shromáždíte pouze nějaký materiál, který sem přijde, u některých věcí narazíte. A řekl jsem to i své kolegyni, která se stala předsedkyní vyšetřovací komise v Bečvě, ta skončí úplně stejným způsobem, úplně stejným způsobem. Rozjedete to, seženete si materiály, teď mluvím o Bečvě, zkusíte nějaké tři, čtyři výslechy a zjistíte, že jste úplně v háji, protože tam jsou orgány činné v trestním řízení. Ti lidé už byli vyslechnuti, podepsali mlčenlivost, já to znám pod jiným názvem, omlouvám se, nemohl jsem si hned vzpomenout, děkuji, mlčenlivost, a přijdou a řeknou: Ne, nemůžeme, podepsali jsme policii mlčenlivost. Vy požádáte policii a policie vám řekne: Ano, probíhá přípravné řízení trestní, my žádné mlčenlivosti nezbavujeme. Tak tady budete dva měsíce, strávíte prázdniny. Pak to přerušíte, řeknete, přerušujeme činnost vyšetřovací komise do ukončení závěrů těch orgánů, které se s tím mají zabývat.

A tady to bude to samé. Jsou tady nějaké oblasti, kterými se chcete zabývat. Požádejte si, o co chcete, přijdou vám desítky a stovky materiálů. Ale je potřeba také, a to vždycky říkám, když jsme s kolegou ve stálé komisi, kontrola Generální inspekce - ono ex post se to všecko dobře vyšetřuje. Tam jsou všichni chytří až na půdu, protože už na to mají čas, ale také tam byly věci, které se musí rozhodovat.

My jsme na Ústředním krizovém štábu ty informace dostávali. Dneska stála rouška nebo respirátor pětikorunu, za týden už stála sedm korun, za týden už stála 20 korun. A teď se museli rozhodnout, jestli to koupíte, nebo nekoupíte. Ona za 14 dní už mohla zase stát sedm korun, a vyčítat někomu něco v danou chvíli, když ty ceny byly turbulentní a celý svět požadoval, tak to prostě je hezké, že se tím chcete zabývat. Ano, byly tam prasecké nákupy, jsou tam věci, které jsem tady kritizoval a kritizoval jsem je na Ústředním krizovém štábu, říkal jsem je kolegům ve svém poslaneckém klubu. Ale jsou to věci, kterými se mají zabývat orgány činné v trestním řízení, pokud tam takové věci byly.

A pak samozřejmě tu máme kontrolní zprávu NKÚ, která je pro nás důležitá, ale tou se ze zákona zabývá kontrolní výbor. Já jsem nemluvil s předsedou kontrolního výboru. Tady už jste to probírali? Nevím, ale od toho to tady máme. A pokud tam kolegové z kontrolního výboru dojdou k nějakým závěrům, že to, co tam říkají kolegové z NKÚ, kteří jsou za to placeni, jsou za to královsky placeni a my je tady nějakým způsobem volíme, takže ti lidé, kteří tam jsou, mají určitě větší odborné vzdělání. Mají aparát lidí, desítky a desítky lidí, kteří jim pomůžou, a oni vědí, jak to mají udělat. A pokud tedy dojde kontrolní výbor k závěru, že je potřeba se s tím tady zabývat, tak ať to připraví a můžeme se s tím zabývat zde na půdě Poslanecké sněmovny. A je mi úplně jedno, jestli to bude ještě teď do konce volebního období, nebo na začátku volebního období příštího pro vás, kdo tady budete.

Výstupy jako takové můžou mít pro nás legislativní rámec: co bychom měli dělat, jestli potřebujeme zákon, který jsme tady tak slavnostně všichni hlasovali, Správa státních hmotných rezerv, a pak jsme ho slavnostně pohřbili, a teď budeme možná v té třetí, čtvrté vlně zase něco říkat: No, anebo zda nepotřebujeme nic a zda si tady potřebujeme hodit píár.

Takže v mnoha věcech měl kolega Feranec pravdu a já to nechci opakovat, protože to shrnul poměrně brilantně, takže na to odkazuji. Můžu souhlasit i s kolegou Pepou Hájkem v tom, to bych se i přimlouval, ať jsou tam zařazeni i - ať to není paritní jenom na základě devíti politických stran, ale ať je tam zařazený i někdo z těch nezařazených. Když už něco, tak alespoň tam budete mít správnou komedii a užijete si prázdniny. A já vám, těm, kteří se necháte nominovat, přeji hezké léto. Vám, co jste ve vyšetřovací komisi na Bečvu, i vám, co se necháte nominovat do této vyšetřovací komise. Já jsem svému poslaneckému klubu řekl, že děkuji za důvěru, ale s radostí odmítám.

Děkuji za pozornost a přeji vám, co budete v této komisi, hezké léto.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku poslankyně Karla Maříková. Poslance Romana Kubíčka jsem se chtěl zeptat, jestli do obecné rozpravy, nebo faktická? Jasně. Tak to jde ale nejdřív faktická poznámka, potom vystoupí s přednostním právem za klub ANO Roman Kubíček, potom se hlásí ještě do obecné rozpravy poslanec Martin Kolovratník. Takže prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jenom na začátek chci říct, že SPD podpoří vznik té vyšetřovací komise, my pak doplníme to usnesení ještě v podrobné rozpravě. K svým předřečníkům: Vyšetřovací komise mají smysl pojmenovávat pochybení a odhalovat různé vazby tak, aby se už neopakovaly. Určitě si nemají hrát na soudy nebo na orgány činné v trestním řízení. To tady ani nikdo neřekl.

A to, že jsou komise bezzubé. Víte, ono je to těžké, on je bezzubý i Nejvyšší správní soud, když Ministerstvo zdravotnictví nerespektuje jak zákony, tak i jeho rozhodnutí. A ještě k tomu "vědomě". Když si ministr dokonce dovolí v přímém přenosu v televizi říct, že si je vědom toho, že jeho opatření je nezákonné, a čeká, až ho příslušný soud zruší, pak je těžké cokoliv říkat, že je bezzubé nebo nemáme žádnou moc, když tady nikdo nerespektuje ani zákony, ani rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní ještě na faktickou poznámku poslanec Lubomír Volný a dále na faktickou poznámku se hlásí ještě poslanec Zdeněk Ondráček. Tak prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já tady, prostřednictvím předsedajícího, k tobě, Zdenku, si dovolím říct, že ve veřejném prostoru kolují i jiné informace o tom, kdo a jak používal Ctrl+C a Ctrl+V, například v nějaké akademické situaci. Nicméně bych se zastal těch lidí, kteří vám psali, protože mnozí z těch, kteří vám psali, byli opravdu vaši voliči. To byli vaši voliči a minimálně u nás v Moravskoslezském kraji několik místních organizací prostě bude volit Volný blok a nebude volit vás, protože nejsou spokojeni s tím, co předvádíte ve Sněmovně. Už jste přišli o řadu straníků, kteří od vás přestoupili do Volného bloku, a nemálo z nich vám určitě psalo.

Mě pobavilo i to, že si někteří z vás myslíte, že my snad máme píár tým. (Směje se.) To je úžasné. No tak nemáme píár tým, protože my nedostáváme žádné státní ani nějaké kmotrovské příspěvky. Žijeme opravdu jako mladá, poctivá, a proto chudá strana jenom z peněz, které si nasbíráme sami, a za to opravdu žádný píár tým nezískáte. My máme jenom to, co máme ve svých hlavách a ve svých srdcích a takhle pracujeme.

Co mě ještě poměrně - nebojte se, pane kolego, vy se k tomu ztrácení té lhůty dostanete - nicméně, co mě ještě dostalo, je informace o tom, že tam opravdu zasahovalo jenom 400 až 600 vojáků v průběhu nouzového stavu, což když k tomu přihodíme ještě informace, jak armáda zasahovala teď v případě tornáda, tak přesně, jak jsi řekl, Zdeňku, v tom s tebou souhlasím, zejména hasiči a policisté, ale zejména ti hasiči, ti prostě odpracovali prakticky všechno. A já bych chtěl vědět, kde je problém s nasazováním armády, proč to jde tak špatně, když v tomto případě to bylo legislativně (Předsedající: Čas.) ošetřeno. Nad tím bychom se asi měli opravdu zamyslet.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku poslanec Zdeněk Ondráček a pak je připraven s přednostním právem Roman Kubíček. Tak prosím.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Já budu velmi rychlý. Milá paní kolegyně Karlo Maříková, prostřednictvím předsedajícího, Karlo... jestli mě poslouchá. Pokud pan ministr, ministr zdravotnictví něco takového řekne veřejně, a já jsem to nezaregistroval, pokud to tam někde máš, a řekne, že vědomě porušuje zákon, on je úřední osoba... (Nesrozumitelné hlasy z pléna.) Tak to je jedno. Pardon, že ukazuji na něj. Jo, ale ukazuji na křeslo, kde sedí ministr. Takže pokud úřední osoba v pozici ministra zdravotnictví řekne, že vědomě porušuje zákon, tak je to stále úřední osoba. Není nic jednoduššího než e-podatelna Policie České republiky, podat trestní oznámení na zneužití pravomoci úřední osoby, ať konají orgány činné v trestním řízení, ale neříkat, že jsme bezzubí. Prostě právo máme, ale my ho nejsme ochotni využívat.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku poslanec Lubomír Volný. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já si myslím, prostřednictvím pana předsedajícího, Zdeňku, že jsi ukazoval ve své podstatě i na správnou osobu, protože tady na postu ministerstva, ministra zdravotnictví se střídá jeden člověk za druhým, který nějakým způsobem porušuje zákon, a to, že pan ministr Arenberger veřejně prohlásí, že ví, že schvalují něco nezákonného, a prostě si počkají, až to soud shodí, to je opravdu velký výsměch a drzost i ve vztahu k voličům třeba hnutí ANO, které ho nominovalo. Nicméně my opravdu žijeme v politické situaci, kdy voliči jsou tak zakopaní ve svých obranných liniích a tak uznávají jednotlivé lídry nebo ideologické hranice svých stran a hnutí, že i kdyby opravdu pan Arenberger někoho fyzicky napadl v té době, tak s voliči ANO to opravdu nehne, protože oni tam jsou prostě zakopaní jednou provždy. To je prostě pan Babiš, který porazil mafii ODS a ČSSD, což je pravda, minimálně ČSSD srazil na kolena a mafii ODS také hodně přiškrtil penězovody, a odmítají si připustit myšlenku, že on jenom ty dvě mafie, ODS a ČSSD, nahradil novou mafií, která jede v jiném byznysu, jejíž ministr vám klidně řekne, že zákony pro něj neznamenají vůbec nic. No, a tady bohužel pan ministr, nový ministr zdravotnictví, nám tají informace stejně nezákonně jako pan ministr Blatný, který řekl ve svaté chvilce pravdy, že covidových obětí je ve skutečnosti jenom 30 % z těch, co se uvádějí. To je jedna věc.

A za druhé, tady pan ministr zdravotnictví normálně veřejně prohlašuje, že bude školám navrhovat jako řešení hygienické krize apartheid, kde budou děti, které nebudou očkované a testované, usazovat někde mimo zbytek jejich společnosti, budou mít svoje záchody, budou nosit známku na ústech, takovou tu svoji žlutou známku budou nosit na ústech, a budou šikanovaní, brutálně šikanovaní zbytkem spolužáků, protože jinak to nemůže (Předsedající: Čas.) dopadnout.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s přednostním právem vystoupí pan poslanec Roman Kubíček.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, já budu, prostřednictvím pana předsedajícího, reagovat na Zdeňka Ondráčka. Pochopitelně, kontrolní výbor se tím zabýval, a my jsme se přesně dostali do té situace, na kterou jsi upozorňoval, prostřednictvím pana předsedajícího, že jsme museli ten bod přerušit, protože spolupráce s Ministerstvem zdravotnictví byla perfektní. To nám poskytlo jakoukoliv součinnost, ale ta třaskavá témata, která jsou v kontrolní zprávě, jsou předmětem vyšetřování orgánů činných v trestním řízení a do jejich uzavření nám nebudou poskytovat žádné další informace, takže my jsme byli úplně stejně bezzubí, jako vyšetřovací komise. Podotýkám, že v kontrolním výboru je zastoupení všech stran a všichni jsme se shodli na tomto postupu. Současně totéž platí pro Ministerstvo vnitra. Takže jakmile toto bude uzavřeno, kontrolní výbor neví, jestli v tomto období, ale v příštím období se znova může vrátit k tomuto bodu a můžeme to dojednat. A myslím si, že jeho možnosti jsou minimálně stejné jako vyšetřovací komise. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní na faktickou poznámku pan poslanec Zdeněk Ondráček, připraví se pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji. Za tu informaci předsedovi kontrolního výboru děkuji. Doufám, že tato informace zazněla i na klubu hnutí ANO, aby kolegové věděli, že to, co tady dneska, teď skoro čtyři hodiny, už sedíme, je absolutně zbytečné a že jsme mohli - mohli jsme, kdybychom měli tu vůli - politickou vůli dělat některé věci, o kterých se zítra budeme dohadovat a budeme jeden druhého přesvědčovat o tom, co ještě potřebujeme do konce volebního období udělat, ať to jsou sociální věci, ať to jsou naše hasičské věci, ezeteska, vzpomínáte na ty Vejprty, když jsme tam řekli: My to zajistíme, my to uděláme, my to tady máme, my vás žádáme, máme politickou dohodu, ale prostě nejsme schopni se tam už někam zařadit. Já mám zákon o Policii České republiky, novelu, jsou tam drony, je tam zajišťování SPZ, je tam napříč politická situace, není tam jeden kontroverzní bod, kde bychom se neshodli, jak členové podvýboru, tak členové výboru, a my budeme škemrat, jestli nám to tam zítra zařadíte, protože my to potřebujeme projednat. A místo toho přehlídka ztraceného času. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní na faktickou poznámku poslanec Lubomír Volný a připraven je pan poslanec Martin Kolovratník. Děkuji.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Já bych ještě jednou, prostřednictvím pana předsedajícího, k panu Ondráčkovi, jak jsi říkal, že vlastně nejsme bezbranní, že musíme podávat trestní oznámení a podobně, tak já jsem třeba trestní oznámení s podezřením na přípravu spáchání trestného činu vraždy v rámci antikampaně vůči Ivermektinu poslal svým poslaneckým e-mailem a ono se mi vrátilo od Policie České republiky s tím, že toto není správná forma podávání trestního oznámení, to trestní oznámení prostě oni odložili a přestali jej vyšetřovat, protože jsem jej podal podle nich nějakou špatnou formou. Tohle už opravdu zavání tím, že člověk, občan této země, a ještě k tomu nadaný poslaneckou e-mailovou schránkou, který pošle trestní oznámení na Policii České republiky, není brán vážně, a v okamžiku, kdy nějaký policista má možnost uhnout vyšetřování, tak tomu uhne.

Předevčírem proběhl pokus o vraždu sympatizantky Volného bloku. Někdo vnikl na její soukromý pozemek, strhal jí samolepky Volného bloku z auta a povolil jí šrouby na levém předním kole. Ta paní, maminka pěti dětí, nasedla i se svými dětmi do auta, vyjela a to kolo jí za jízdy upadlo. Šla na Policii České republiky toto oznámit a službu konající policista jí řekl, že kdyby se někomu něco stalo, tak ona ponese trestněprávní zodpovědnost, protože si nezkontrolovala před jízdou, jestli nemá uvolněná kola. A řekli jí, že proto, že se nikomu nic nestalo, tak pachatele tohoto evidentního pokusu o vraždu nebo minimálně o ublížení na zdraví nebo obecného ohrožení nebudou hledat. V takové zemi, bohužel, my dneska žijeme. Takže sice máme nějaké teoretické možnosti - (Předsedající: Čas.) - ale praktické možnosti jsou nulové.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní poslanec Zdeněk Ondráček na faktickou poznámku. Máte slovo, prosím.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Mně se tomu snad nechce ani věřit, protože jakékoliv podání, e-podatelna - paní kolegyně profesorka Válková může potvrdit - se neposuzuje podle formy, ale podle obsahu, to znamená, jestliže oznámíte, podáváte trestní oznámení, tak je úplně irelevantní, jestli to napíšete na toaletní papír, nebo to podáte mailem, jakoukoli formou. E-podatelna, prostě oni to vezmou, pak to s vámi nějakým způsobem doplní. Pokud se tak stalo, jak říkáte, existují orgány vnitřní kontroly, podejte stížnost na toho policistu, který vám teď takovýmto způsobem odpověděl, ať se s tím probírá. Pokud by i to nedopadlo, je tady stálá komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů a může se tím někdo zabývat. Ale neznám případy, kdy by policie takovýmto způsobem odložila věc nebo podání, a ještě k tomu pokud by se jednalo o poslance České republiky.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: A nyní na faktickou poznámku poslanec Lubomír Volný. Jenom upozorňuji, že v jednu hodinu vyhlásím pauzu. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Já si všechny tyto možnosti uvědomuji, nicméně pochopitelně zase z taktických důvodů, protože doufám, že tady ve Sněmovně se dohodneme a proběhne proces vydání Lubomíra Volného k trestnímu stíhání, ke kterému vás tímto vyzývám a žádám vás, abyste zařadili napevno bod - třeba zítra ráno ho zařaďte v rámci projednávání návrhu - ano, tady paní říkala, že určitě to zařadíte, tak to je super, to jsem rád. (Reakce na poznámku kolemjdoucí poslankyně.) Já vám k tomu poskytnu příležitost tím, že tady nebudu, a když tak bych přijel až na ten na ten návrh, protože v tom svém vystoupení ohledně mého vydávání zazní všechny informace a pokusím se předvést i ty listinné důkazy, které budou podporovat jak to, co jsem tady teď uvedl s tou policií, tak pochopitelně to, že tady proběhla systematická dezinformační kampaň vůči léku, který je schopen jak preventivně léčit, tak pomáhat v prvotních fázích covidu, tak pomáhat v těch nejtěžších a nejhorších případech onemocnění COVIDem-19.

Součástí toho bude i práce s policií jako takovou, kdy jsem prostě byl předvolán k výslechu a po tom výslechu jsem uvedl, co si představuji jako činnost policie v tomto případě. Bohužel, policie mě nevyslechla, protože jsem řekl - v okamžiku, kdy se objeví nějaké úmrtí spojené s Ivermektinem, vyšlete tam okamžitě svůj tým a vyšetřujte. No a co se stalo teď v nedávné minulosti? V nedávné minulosti se stalo, že proběhla mediálně zpráva, že lidé se předávkovali Ivermektinem, a já nemám žádné informace o tom, že by tam policie proaktivně zasáhla, našla si ty lidi, kteří se měli údajně předávkovat Ivermektinem, a vypracovala k tomu nějakou zprávu, protože jsem přesvědčen, že ta mediální zpráva o předávkování Ivermektinem je lež covidové mafie. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní ještě na faktickou poznámku pan poslanec Marian Bojko. Jenom upozorňuji, že ve 13 hodin budu muset vyhlásit pauzu. (Poslanec Bojko přichází k mikrofonu.) Tak je 13 hodin. Jenom upozorním pro organizační odbor, aby si poznamenal, že faktická poznámka, Marian Bojko, a v obecné rozpravě mám jednoho přihlášeného, je to pan poslanec Martin Kolovratník. Vyhlašuji pauzu a pokračovat budeme v 16 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 13.00 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 16.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Dobré odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. Po polední pauze budeme pokračovat v projednávání bodu Návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k řešení pandemie koronaviru COVID-19 v České republice, sněmovní dokument 8832.

Slyšel jsem žádost o odhlášení, tak já vás odhlásím všechny, přihlaste se prosím svými identifikačními kartami. A dokud nebudeme mít dostatečný počet, to je počet 67 poslanců, tak nebudeme moct pokračovat. (Chvilku čeká.) Vyhlašuji pauzu pět minut na to, abychom se pokusili sešikovat řady.

 

(Jednání přerušeno od 16.03 do 16.08 hodin.)

 

Je 16.09. Než zahájíme projednávání tohoto bodu, protože kvorum musí být naplněno v případě, že budeme o čemkoliv hlasovat, a nebrání nám to nějakým způsobem projednávat tento bod, hlásí se pan místopředseda Pikal.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Myslím, že běžným pohledem do sálu je zjevné, že je nás tady víc, než kolik ukazuje hlasovací zařízení, takže pokud by se něco nezměnilo, tak nevím, jestli je to porucha v technice, nebo někde jinde, případně bychom asi museli sáhnout k nějakému ručnímu přepočítání, pokud by došlo k hlasování. Děkuji. (Potlesk z řad Pirátů.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: No, každopádně se řídím tím, co je na tabuli, a to je 56 poslanců přihlášených. S přednostním právem pan Ondráček.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, je tady určitá skupina, která svolala mimořádnou schůzi. Já jsem dnes řekl, o čem tato schůze je. Pokud chceme pokračovat v tomto duchu, proč tady nemáte alespoň dostatek lidí? Jsou to závažná témata, sedí tady jeden ministr vlády. Takže dávám procedurální návrh, abychom přerušili tuto schůzi do přítomnosti alespoň ministra vnitra jako šéfa Ústředního krizového štábu.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: O tomto procedurálním návrhu musím nechat hlasovat, ale první vás odhlásím a musíme zjistit skutečný stav, jestli vůbec jsme schopni o tomto procedurálním návrhu hlasovat. Odhlásil jsem vás, přihlaste se prosím svými kartami. Už jste odhlášeni. Máme tady technický problém. Pan poslanec Jan Volný se nemůže přihlásit ke svému hlasovacímu zařízení. Nejde vám to? Takže já vás zkusím ještě jednou odhlásit. Teď se zkuste přihlásit. Je to v pořádku? (Poslanec Jan Volný se stále nemůže přihlásit.) Tak poprosím techniku o zkontrolování hlasovacího zařízení pana poslance Volného. Vyhlašuji pauzu na pět minut.

 

(Jednání přerušeno v 16.12 hodin. V průběhu pauzy žádá o slovo poslanec Onderka.)

 

Poslanec Roman Onderka: Vážené kolegyně a kolegové, já bych chtěl jenom upozornit kolegy z komunistické strany, že ministr vnitra Jan Hamáček je na služební cestě ve Slovinsku. Nevím, jestli už přistál na Ruzyni, ale počítejme s tím, že aby se dostavil do tohoto sálu, bude určitě technický problém, a nedokážu dnes říct ani já, ani kolegové ze sociální demokracie, kdy se tak může stát. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Z technických důvodů musím vyhlásit pauzu na dalších 15 minut, takže do 16.28 hodin.)

 

(Jednání přerušeno v 16.13 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 16.28 hodin.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Čas vymezený na přestávku skončil, hlasovací zařízení by mělo být v pořádku. Já vás všechny odhlásím, přihlaste se prosím svými kartami, abychom zjistili kvorum. (Odmlka.) Je tady procedurální návrh, o kterém bych měl nechat hlasovat, ale nemůžu, protože nemáme dostatečné kvorum a Poslanecká sněmovna není usnášeníschopná. Poslankyně Aulická?

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych touto cestou chtěla požádat svolavatele této mimořádné schůze, aby si aspoň zachovali nějakou důstojnost, a poprosila bych je, dokud neseženou potřebný počet hlasů na svolání nebo na to, aby se mohlo hlasovat, této schůze, aby si vzali přestávku a nedělo se tady, co se děje dále. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Poslanec Ferjenčík.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl nejprve zareagovat na paní Aulickou Jírovcovou. Na svolání schůze je potřeba 40 hlasů. Tato schůze byla svolána 43 hlasy, což nestačí na těch 67 potřebných pro udržení možnosti tady hlasovat.

Každopádně dávám procedurální návrh, abychom návrh kolegy Ondráčka hlasovali sčítaně, to znamená zde v sále, protože jsem přesvědčen, že nás tu 67 je, takže dávám tento procedurální návrh na sčítané hlasování o přerušení. Děkuji. (Šum v sále.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan předseda Bartošek.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo. K paní kolegyni jednoduché vyjádření. Pokud vím, když se hlasují vládní zákony, je tady koalice i opozice. Je přece jedno, o jakou schůzi se jedná. Všichni jsme poslanci, všichni jsme vázáni výkonem svého mandátu a je úplně jedno, kdo schůzi svolává, protože v okamžiku, kdy je schůze svolána, tak všichni poslanci jsou v práci, a ne že si ti, kteří fandí koalici, nebo se jim nelíbí momentální program, si můžou vytáhnout karty a tím zablokují jednání. Jestliže je schůze, tak je to o tom, že všichni, kdo jsou zde, mají být přihlášeni.

A druhá věc. Pokud vím, tak tady není žádný ministr, není zde přítomna vláda. To je hlavní překážka našeho jednání. (Hlasy z lavic ČSSD.) Kolegové, nepokřikujte po mně. Přece jedná-li Sněmovna, musí být ministr přítomen v sále. To není o tom, že ministr sedí někde za rohem a tím se legitimizuje jednání Poslanecké sněmovny. Tohleto přece už se svou praxí znáte. Ministr musí být přítomen jednání v jednacím sále, aby alespoň jeden z nich zastupoval vládu a v jednání mohlo být pokračováno. To znamená, jednání je znemožněno i z toho důvodu, že žádný z ministrů není v sále.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan místopředseda Filip s přednostním právem, a budou vystupovat pouze přednostní práva, protože nic jiného není možné. Já bych chtěl upozornit, že máme 60 přítomných poslanců, nejsme usnášeníschopní a máme plně funkční hlasovací zařízení, takže se budeme řídit tady tímto. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, paní a pánové. No, docela bych uvěřil tomu, co chtěl říci pan kolega Bartošek, ale to by se nesmělo stát pravidlem, že když se jim něco nelíbí v KDU-ČSL, že tady prohlásí, že vypřestávkují ten bod jeden týden, druhý týden, třetí týden, protože jim to nevychází. Takže vážení, o slušnosti v jednání musíme mluvit tak, že se tím budou řídit všechny poslanecké kluby.

Vůbec nezpochybňuji, že stačí 40 poslanců na svolání schůze, ale na druhou stranu svolání té mimořádné schůze znamenalo, že jsme přišli o interpelace, že jsme přišli o řadu jiných bodů, které jsme mohli projednávat od 11 hodin, a mimo jiné jsou tam body, u kterých samozřejmě jsme mohli říct při dohodě poslaneckých klubů na politickém grémiu, že budou zařazeny. Tohle je silové řešení, ti, kteří svolávali tu schůzi, ho zvolili, a neútočte na ostatní kluby, aby se tak nechovaly. Takové chování tady někdo zavedl, to silové, a určitě to nebyla Komunistická strana Čech a Moravy. Dokonce si myslím, že to nebyly ani politické strany menšinové vlády, a dovolím si říct, že je tady jen několik pamětníků, a vždycky, když se řeklo, že budou silová řešení, tak to mělo nějakou odpověď, ať to bylo - já nevím - za vlády Miroslava Topolánka nebo za vlády Jiřího Paroubka, ale v každém případě ty odpovědi byly jednorázové, a nikoliv probíhající v podstatě celé volební období.

Já vám připomenu jednu věc, která tady je zavedena až toto volební období. Až toto volební období! A to je, že se třetí čtení hlasuje jenom ve středu a v pátek. Mám tady minimálně několik svědků, například Marka Bendu, že změna jednacího řádu o tom, že bude hlasování o třetím čtení ve středu a v pátek, bylo dáno tím, že poměry ve Sněmovně byly 100 na 100, a kvůli tomu se řeklo, abychom mohli vůbec plánovat práci poslanců, ať už v mezinárodních organizacích, což je výkon práce poslance, Stálá delegace OBSE, Meziparlamentní unie, Rady Evropy a tak dále, a kvůli tomu se to řeklo. A teď se to zneužívá k tomu, aby se řeklo: My vám nepovolíme třetí čtení jiný den než středu a pátek, ale to je silové řešení, a nevím o tom, že by ho použila KSČM nebo i sociální demokracie, když šlo například o církevní restituce. Nikdy jsme ten institut nepoužili. Používali jsme ústavní cestu, a že jsme nevyhráli, to se tak někdy stane. Tak tady nezkoušejte obviňovat někoho, že tady mají být poslanci za koalici i opozici. Vy jste zvolili silové řešení a na silové řešení je nějaká odpověď. Není to moje odpověď, já jsem řádně přihlášen a nevidím důvod, proč bych se měl odhlašovat nebo proč bych měl dělat něco jiného.

Ale uvědomte si, co jste způsobili. Způsobili jste to, že nemáte dostatek hlasů na prohlasování vlastního programu. My jsme nezpochybnili program schůze. My jsme oficiálně oznámili, že máme důvody pro to, abychom nehlasovali pro zřízení komise, a že nemáme žádný důvod, abychom blokovali jiné body, které jsou v této schůzi. To je legitimní postup politické strany a pokoušet se tady nás školit, nemyslím si, že to je dobrý pokus.

Prostě řekněte na rovinu, že nemáte v úmyslu nikdy pustit volbu členů Rady České televize, která je, promiňte mi, neobsazena ve 4 místech z 15, to znamená téměř v jedné třetině. Ale někomu se to nelíbí, přitom kdybych měl počítat nominanty těch 11 lidí, kteří jsou tam, ke kterým politickým směrům patří, tak nejvíc křičí ti, kteří tam mají nejvíc lidí, v Radě České televize, že není možné, aby byli dovoleni jiní. To bylo silové řešení KSČM? Ne. Vy jste ho tady předvedli s tím, že jste řekli: A teď budou přestávky. Tak co tady chcete? Chcete dohodu o tom, že konec volebního období bude v důstojné atmosféře, anebo v silových řešeních? Já jsem ochoten říct: Ano, sejde se politické grémium, řekneme si, jak budeme pokračovat, anebo se tady budeme přetlačovat a budou tady silácká prohlášení, která budou jenom pro média, protože nepovedou k tomu, že alespoň projednáme to, co se projednat má. Protože ty ostatní body, promiňte mi, žádnou velkou prioritu nemají. My jsme mohli v 11 hodin po písemných interpelacích, kterých je nevyřešeno opravdu hodně, klidně projednávat ústavní zákon o referendu, ústavní zákon o vodě, který je domluvený, ale nakonec tady zůstaly jenom tři politické kluby, které nemají 120 hlasů na to, abychom poslali do Senátu takový zákon. Přitom kdybychom chtěli dodělat ústavní zákon o ochraně vody, tak na ten bychom měli nejen 120 hlasů, dokonce bychom měli souhlas i Senátu, předběžně vyjednaný, aspoň na tom textu. Ale to některým lidem vadí, tak prostě ten zákon nebude projednáván a místo toho si budeme projednávat mezinárodní dohodu o dopingu ve sportu. Já nevím, jestli má větší prioritu, než je ústavní zákon o ochraně vody.

Tak samozřejmě můžeme se tady přetlačovat a říkat, jaké důležité věci jsou tady, anebo můžeme začít jednat. Ale zatím to jednání nevidím. Jsem zvědav, kdy prohlásí ty blokující kluby, že jsou ochotny pustit legitimní volbu, legitimní demokratickou volbu členů Rady České televize. To jsem zvědav. Řekněte to a určitě se dohodneme na pokračování.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Jenom než dám další slovo s přednostním právem, tak vám chci oznámit, že pro mě osobně jako předsedajícího je relevantní údaj, který je na tabuli, elektronická přihláška. Účast každého poslance je zaznamenána přihlášením se k hlasovacímu zařízení. Takže máme stále 62, nejsme usnášeníschopní a s přednostním právem jsou přihlášeni, pane místopředsedo, ještě další před vámi, pan předseda Válek, pan předseda Bartošek, pan poslanec Benda a pak pan místopředseda Pikal. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Já se nesnížím na takové debatování, to je pod moji úroveň, abych tady otevíral, jak někteří místopředsedové řídí schůze, vaším prostřednictvím, pane předsedající, třeba pan předseda komunistické strany jak řídí schůze, jak si vykládá pravidla, jak různě odebírá slova a dělá si, co se mu zlíbí. Prostě je to jeho věc, jeho svědomí, jeho pohled na slušnost a na čest, mě toto nezajímá. Ale budu se bavit o tom, co dělám já. A já chodím na grémium! Chodíme tam oba dva, prostřednictvím pana předsedajícího, pane předsedo, a oba dva víme, že jsem pana předsedu Faltýnka opakovaně prosil: Domluvme se na zákony, které se dají snadno odhlasovat. Já jsem žádal o přednostní zařazení zákona o elektronizaci zdravotnictví, a vaším prostřednictvím, pane předsedající, to jistě pan ministr potvrdí. (Hovoří hlasitě, naléhavě.) Já jsem žádal, ne koaliční předsedové klubů, já jsem žádal o to, aby se přednostně projednával zákon 48. Já se opravdu snažím chovat ze všech sil korektně a férově a osobně se mě velmi dotýká, když se kdokoliv otírá o to, že svolavatelé této schůze se nechovali slušně. My jsme se slušně a řádně domlouvali s panem předsedou Faltýnkem, že by bylo daleko nejjednodušší ty body zařadit na normální program, a vy jste u toho byl a slyšel jste to. Vy sám dobře víte, že v pondělí jsme se ani nebyli schopni - ne my, ale vy, tři předsedové koaličních klubů - dohodnout na tom, co jsou priority. Mohu opakovat, co tam jednotliví předsedové říkali a jak každý vykládal o svých prioritách. Ale vy jste se v rámci koalice nebyli schopni dohodnout! Já jsem říkal, že velmi rád podpořím jakýkoliv zákon, který není konfliktní, ať aspoň něco odpracujeme. A výsledek byl, že jsme se domluvili, že ve čtvrtek odpoledne bude znovu svoláno grémium. Na kdy ten čtvrtek odpoledne grémium bude, abychom se na zítra domluvili, že si řekneme, jaké body budou zařazené? Proč to grémium není svoláno? Máte pocit, že je to chyba některého z předsedů klubů opozičních stran? Já ten pocit nemám.

To, že tady nefunguje organizace vedení Sněmovny, to, že tady nefunguje žádná dohoda a cokoli, co se domluví, se vzápětí poruší, není moje chyba. Pokud existuje jeden jediný příklad, kdy já jsem porušil podanou ruku nebo dané slovo, kdy jsem udělal cokoli nekorektního, tak prosím ho řekněte! Já jsem se s nekorektností opakovaně setkal. Já jsem s panem ministrem domlouval, co bude v usnesení, vysvětloval jsem mu, co chci prosadit, korektně jsem se snažil domluvit i s některými kolegy z opozice, co chci v rámci této schůze projednávat, a všechny ty další body jsou body, které navrhoval předseda této Sněmovny. Ten chtěl, aby tam ty body byly, a já jsem s tím naprosto souhlasil! Co jsem já, abych posuzoval, který bod je významný nebo není? Garantoval, že tyto body jsou nekonfliktní. Já se opravdu ze všech sil snažím chovat slušně a korektně. Bohužel narážím na tuhý odpor, ale ne v opozici!

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan předseda Bartošek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Pouze fakta: Opakovaně jsem spočítal, kolik je zde přítomno poslanců, je nás zde 70. V případě, že by se všichni přihlásili, Poslanecká sněmovna je schopna jednat a projednávat. Vím, že řada z vás přihlášených je, k vám nemluvím. Mluvím o těch, které jsme napočítali a nejsou přihlášeni kartami. To je všechno. To znamená, Poslanecká sněmovna v případě, že budou přihlášeni všichni poslanci přítomní v Poslanecké sněmovně, může dál projednávat tuto schůzi.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Benda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, mě tak trochu vyprovokoval pan místopředseda Filip, protože mi to připomnělo loňské projevy premiéra o tom, jak musíme projednávat nutně zahrádkářský zákon, když jsme začínali se hnát do druhého kola, jestli pokládáme opravdu za důležitější se zabývat různými zákony o referendu a vodě a dalšími, než se bavit o tom, co je a potenciálně bude problémem této země, to jest pandemie, chování Ministerstva zdravotnictví. To, že nám tady najíždějí ne nové vlny, ale nové hysterie ze strany státu a představitelů Ministerstva zdravotnictví, že se budeme opakovaně a donekonečna testovat bez ohledu na to, kolik nás je proočkovaných nebo není proočkovaných. Jestli toto všechno je zbytečné, v pořádku, já to respektuji. Mám pocit, že vládní koalice má samozřejmě právo nepřihlašovat se v práci k tomu, aby nadále pracovala. Je to legitimní postoj k tomu, jak se tady chovat. Jenom nám pak nevyčítejte, že jsme nebyli připraveni se bavit o tom, jakým způsobem na podzim naložit s pandemií. A jestli pokládáte za rozumné, abychom skutečně děti, až se vrátí z prázdnin, za další stovky milionů, které tohle ministerstvo už rozházelo, otestovali prvního, třetího, sedmého, tak bezvadné, dejte na to ruku a pojďme se rozejít.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan místopředseda Pikal.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Jenom chci trochu navázat na diskusi o hlasovacím zařízení citací z našeho jednacího řádu, který v § 69 odst. 2 jasně říká, že poslanec se po vstupu do jednacího sálu přihlásí prostřednictvím hlasovacího zařízení, při odchodu z jednacího sálu se odhlásí. Jsem naprosto přesvědčen, že v tuto chvíli nás tady je více než 60, 67, někteří dokonce říkají, že 70, takže tohle hlasovací zařízení prostě neodpovídá té situaci. Takže bych poprosil kolegy, aby postupovali v souladu se zákonem, s jednacím řádem a po vstupu se přihlásili, ať aspoň ctíme zákony. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Přesvědčení, pane místopředsedo, je legitimní, je pěkné, ale realita je 63. (Ohlasy ze sálu.) Je to realita na hlasovacím zařízení. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, takže já jsem si nechal vyjet ty listiny. Nemyslím si, že je smysluplné to tady číst, každopádně součet lidí za ANO, KSČM a ČSSD čili vládní většinu, kteří jsou přihlášeni, je 13 osob. A teď v levé části ode mě je 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 osob. Takže stav na té listině neodpovídá realitě, kterou jsem tady před vámi dnes demonstroval. To číslo tam je špatně. (Poslanec Birke ze sálu: Kolik je vás?) Pokud chcete vědět, kolik je nás - (Předsedající: Prosím, nepokřikujte na sebe!) tak vám to řeknu naprosto přesně: Pirátů je 17.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan místopředseda Vojtěch Filip. (Hlasy v sále.) Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Tak já bych rád, abychom si řekli - (Předsedající: Prosím o klid v jednacím sále! Děkuji.) Každý má jiné priority. Někdo zahajuje volební kampaň v Plzni, někdo je na Karlově mostě, někdo je tady.

A pokud jde o vyjádření pana místopředsedy Pikala, tak samozřejmě že to je ustanovení jednacího řádu. Existuje samozřejmě pro ústavní činitele přísaha na Ústavu České republiky, a i když budeme přihlášeni, tak je právo nehlasovat. Hlasuji pro, proti, zdržet se hlasování a mám právo nehlasovat o určité věci, ať už z důvodu například konfliktu zájmů, nebo z důvodů jiných, politických, náboženských a podobně. Takové právo existuje. Čtěme jednací řád v souvislosti s Ústavou a neargumentujeme, promiňte mi, tak, že odvádíme pozornost od toho, co je potřeba.

Je tady určitá realita a já jsem řekl a musím říct, že měl pravdu kolega Válek. Ale já jsem také nikdy nezablokoval - a to mi kolega Válek podpoří, že by KSČM blokovala nějaký bod, který by měl být například přečten z grémia - a na druhou stranu se setkáváme s tím, že když jsme řekli: Ano, uveďme alespoň jednu prioritu za klub, tak jsme k tomu nedospěli. To je politická realita, ale z toho neobviňujte mě ani KSČM. Prostě nedošlo k takové dohodě mezi devíti politickými kluby v této Poslanecké sněmovně, abychom mohli ty priority řešit. Takže když je neřešíme, někteří zvolili silové řešení, jiní předpokládali, že bude nějaké jednání, které bude probíhat ve standardní, poslední standardní schůzi Poslanecké sněmovny, protože ostatní schůze budou mimořádné, svolané kvůli tomu, že nemáme dojednané některé priority, které očekávají občané České republiky, že projednány budou, ať už je to zákon o sociálním pojištění, a potom tady budou návrhy, které přijdou zpátky ze Senátu, a ty budeme muset v září dodělat. Může se stát, že některý zákon vrácený Senátem nepodepíše prezident a budeme tady klidně, promiňte mi, 6. října, i to se může stát. I taková realita tady už byla v minulosti, jo? To nebylo lithium, to byly jiné věci, ale musím říct, že je to na nás. Já se nevyhýbám tomu, abychom jednali o prioritách jednotlivých politických klubů, a já prohlašuji, že prioritou KSČM je zákoník práce a dovolba chybějící téměř jedné třetiny členů Rady České televize.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Nikdo další s přednostním právem se nehlásí. Byl dostatečně dlouhý časový prostor na to, abychom naplnili kvorum, které naplněno není, já tudíž pro neusnášeníschopnost Poslanecké sněmovny přerušují jednání této Poslanecké sněmovny a přerušuji projednávání této schůze.

 

(Jednání přerušeno od 16.52 do 16.53 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vzhledem k tomu, že tady předseda Poslanecké sněmovny není, požádám zástupce, protože tady nejsou všichni předsedové poslaneckých klubů, aby se zástupci poslaneckých klubů dostavili sem, domluvíme se na dalším postupu.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: A já na stenozáznam ještě přečtu omluvy. Paní poslankyně Kateřina Valachová dnes do konce jednacího dne z pracovních důvodů a zítra celý jednací den z pracovních důvodů. (Omluva) pan poslance Pavla Jelínka z dnešního jednání v čase od 16.16 do 17.16 z pracovních důvodů. Pan poslanec Radek Holomčík dnes od 16 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Pan poslanec Karel Tureček dnes mezi šestnáctou a dvacátou do konce jednacího dne z důvodu návštěvy lékaře. Pan poslanec Vojtěch Munzar z celého dnešního jednacího dne z pracovních důvodů. Paní poslankyně Taťána Malá dnes od 13.15 a pan poslanec Karel Schwarzenberg dnes mezi šestnáctou a 19.15 z důvodů zdravotních. Děkuji.

 

(Schůze přerušena v 16.54 hodin.)

Aktualizováno 7. 11. 2021 v 15:55.




Přihlásit/registrovat se do ISP