(15.40 hodin)
(pokračuje Vojtěch)

Možná ještě chviličku bych doplnil, že pokud dojde k tomu - taky jsme už to tady otevírali během té interpelace - že bude umožněno očkování dětí 12+, to znamená 12 až 15 let, tak tam naopak zastáváme názor, že souhlas zákonného zástupce nutný je. Takže ať to jenom postavíme najisto, protože si myslím, že v řádu nějakých možná týdnů nebo v průběhu léta zkrátka dojde k otevření té skupiny 12+, tak tady sděluji jenom, že v takovém případě ten souhlas zákonného zástupce je nezbytný.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já poprosím, aby svoji další interpelaci přednesl pan poslanec Jakub Janda. Interpelace směřuje na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Janda: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, epidemie koronaviru naštěstí ustupuje. Epidemie vládních zmatků ale řádí dál. To je případ uplynulých dnů, kdy se podmínky pro pořádání dětských táborů změnily třikrát - jednou tak a za chvíli naopak. Jak se v tom mají organizátoři táborů a statisíce rodičů vyznat? Přetestování každých sedm dní. Přetestování jen pro ty, co nebudou mít PCR test, ale jen antigenní test. Pak zase přetestování pro všechny, pokud by mezi nimi bylo byť jediné dítě bez PCR testu. Jediné dítě a tábor končí nebo neodjede.

Ve středu Ministerstvo zdravotnictví po setkání se zástupci České rady dětí a mládeže slíbilo úpravu podmínek. Děti s PCR testem se nebudou muset opakovaně testovat bez ohledu na ostatní. Dobrá zpráva, ale na potlesk to není. Jak je možné, že se mění podmínky pro dětské tábory jen pár týdnů před prázdninami, navíc opakovaně? Pořadatelé letních táborů, mezi které patří také Junák - český skaut přitom ministerstvo o stanovení podmínek žádal nikoliv pár týdnů, ale tři měsíce předem. Stát tak místo toho, aby pomáhal, jen organizátorům táborů komplikuje život a rodiče i samotné dětí udržuje v nejistotě. Ptám se vás tedy, pane ministře, proč k takovým zmatkům docházelo a jak zaručíte, že už se nebudou pravidla pro testování na dětských táborech měnit? Děkuji vám za odpověď.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji a slovo předávám ministru zdravotnictví, aby reagoval na interpelaci.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, vážený pane poslanče, já tady musím s vámi souhlasit a musím se i omluvit za ty zmatky, které kolem toho byly. Ono to bylo také bohužel dáno tím, že jsem nastoupil trošku do rozjetého vlaku a proběhla nějaká jednání ještě před mým nástupem, pak se to nějak změnilo, já jsem nevěděl, jaká přesně ta dohoda byla. A je pravdou, že pak úředníci ministerstva dali do toho opatření trošku jiné podmínky, než které byly původně komunikovány.

Zkrátka je to něco, co mě mrzí. Já jsem také trošku už musel být v uvozovkách naléhavější na kolegy a trošku i zvednout hlas, protože skutečně si myslím, že pokud se nějaké opatření nebo nějaké podmínky komunikují, tak to musí být dodrženo a nemělo by dojít ke změnám v průběhu. Takže mě to mrzí, ta celá situace. Já jsem hned, jak to bylo nějak zvednuto opět, to téma ve středu, myslím v úterý, tak jsem zkrátka hned zadal paní hlavní hygieničce a jejím kolegům, aby se okamžitě setkali se zástupci organizátorů a našli konsenzus, ke kterému došlo, a já mohu garantovat, že už se v tomto směru určitě nic nezmění.

Pohlídám to osobně. Musíme teď dát to opatření na pondělní vládu, aby tedy toto stvrdila v rámci mimořádného opatření. Takže mrzí mě to, mrzí mě ty zmatky. Omlouvám se za to všem organizátorům a věřím tomu, že teď už dohoda je učiněna a podmínky budou takto stanoveny do konce táborové sezony, to znamená přes celé léto.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pan poslanec má zájem o doplňující dotaz. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Janda: Děkuji. Nemám zájem o doplňující dotaz, já jenom panu ministrovi děkuji za odpověď a věřím, že tedy už k těm zmatkům nebude docházet. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Další interpelaci přednese pan poslanec Ondřej Benešík na ministryni financí Alenu Schillerovou.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji, pane předsedo. Já bych chtěl oslovit nepřítomnou paní ministryni financí Schillerovou vlastně se stejnou problematikou, se kterou jsem oslovil i pana ministra obrany, a sice odškodnění obyvatel firem, obcí v okolí Vrbětic po výbuších. Uvedu opět kontext. Vznikla pracovní skupina v rámci tří ministerstev. Ministerstvo vnitra navrhuje odškodnění podle speciálního zákona a také speciální fond na sanaci území. A k tomuto se podle jednání se starosty staví odmítavě jak Ministerstvo obrany - tady jsme se dnes dozvěděli k mému velkému překvapení, já to kvituji pozitivně, že Ministerstvo obrany je otevřené této variantě - ale že další ministerstvo, které je v této pracovní skupině zastoupeno, což je Ministerstvo financí, tuto variantu také odmítá. Já jsem se chtěl zeptat, jaké, proč - za prvé - jaké vidí problémy Ministerstvo financí, pokud by byl schválen speciální zákon v této specifické situaci. To je jedna věc.

A druhá věc je, jak si představuje Ministerstvo financí a paní ministryně to odškodnění, pokud by k němu nedocházelo, na základě speciálního zákona. Po diskusi se starosty a s odborníky jsem nabyl dojmu, že pokud by oběti a poškození ve Vrběticích a okolí měli být adekvátně odškodněni, tak jako nejjednodušší a nejlepší způsob se jeví právě speciální zákon, nikoliv například nějaký dotační systém, který údajně Ministerstvo financí navrhuje. Děkuji za odpověď.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Na písemnou odpověď se budeme těšit do 30 dnů. A na řadě je pan poslanec Radek Koten, přednese interpelaci na ministra vnitra Jana Hamáčka.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, vážený pane předsedající. Vážený pane ministře, v poslední době se množí hodně dotazů od policistů Policie České republiky, proč mají v těchto teplých dnech nosit bez výjimky respirátory ve venkovním prostředí. Myslím si, že službu jim to velmi ztěžuje, a navíc, pokud tedy odborníci tady z Ministerstva zdravotnictví a i ostatní odborníci tvrdí, že očkování vakcínami je tak super, tak opravdu nechápu, proč policisté se musí pařit za všech podmínek, i když jsou sami na poli, v respirátoru třídy FFP2. Mně to skutečně nedává smysl a já bych byl rád, kdybych se dozvěděl, kdo je autorem těchto nesmyslných nařízení, protože pokud budete policisty dráždit těmito nesmyslnými opatřeními, to znamená, že mají venku nosit respirátory bez výjimek, tak si myslím, že na podzim tady bude poměrně dost velká vlna odchodů do výsluhy. Takže jsem zvědavý, kde tedy budete ty policisty brát, až vám jich deset tisíc odejde do výsluhy. Děkuji za odpověď.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Odpověď obdržíte písemně do 30 dnů. Další na řadě je paní poslankyně Věra Kovářová, která přednese svoji interpelaci na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážený pane ministře, v minulých měsících byla Česká republika silně ovlivněna pandemií koronaviru. Vláda přijímala jedno mimořádné opatření za druhým. Často takové mimořádné opatření mělo životnost pouze několik hodin či několik málo dní, v lepších případech i týdny. Nicméně i tak opatření stihla významně zasáhnout do života všech občanů. Nechci tu hodnotit jejich nutnost z pohledu epidemiologického ani zmatek při jejich vydávání, ale velmi mě zaráží množství rozsudků soudu, které prohlásily tato opatření za nezákonná.

Není téměř dne, kdy se nedočteme o dalším nezákonném opatření Ministerstva zdravotnictví. Dokonce ministr zdravotnictví Arenberger, váš předchůdce, dříve prohlásil, že zaváděná opatření budou soudem zrušena, tedy již dopředu věděl, že neobstojí v soudním přezkumu. Nemohu si tedy odpustit, ale připadá mi to jako vědomý postup vlády v nesouladu se zákony. Pane ministře, vy jste přece právník, to se vám nemůže líbit. Nebo se mýlím? Takový postup navíc pokračoval i po prvních rozhodnutích soudů, kdy se Ministerstvo zdravotnictví z rozsudku očividně a vědomě nepoučilo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP