(14.30 hodin)
(pokračuje Jurečka)

Za prvé bych byl rád, aby vláda začala respektovat zákony této země, aby opatření, která ministr zdravotnictví vyhlašuje, byla v souladu se zákonem, který přijala tato Sněmovna. Není možné, aby tady prakticky každý týden docházelo k tomu, že soud napravuje flagrantní jednání Ministerstva zdravotnictví, které neumí napsat opatření a jeho odůvodnění tak, aby to bylo v souladu se zákonem. Takže já bych byl rád, aby tady se k tomu byli schopni postavit členové vlády a zároveň nám dali informaci... (Odmlka kvůli hluku.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím o klid v sále. (Hluk v jednacím sále přetrvává.)

 

Poslanec Marian Jurečka: To je úplně stejné jako předtím.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Je. (Zvoní.)

 

Poslanec Marian Jurečka: Tak je to malinko lepší... a zároveň nám dali informaci o dalším postupu z hlediska pandemických opatření i v návaznosti třeba na podpory v rámci kompenzačního bonusu. Já bych teď poprosil, kdyby třeba i paní ministryně Schillerová, vicepremiérka zbystřila. (Poslanec Faltýnek a poslankyně Vostrá diskutují s ministryní Schillerovou sedící ve vládní lavici za řečnickým pultíkem.) Oni tady mají poradu, pan předseda Faltýnek a paní předsedkyně Vostrá. Já nechci rušit, my počkáme jako Sněmovna, úplně v pohodě.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Poprosím účastníky diskuse u vládní lavice, jestli by bylo možné nerušit vystupujícího. Paní ministryně, děkujeme.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Já bych teď byl rád, kdyby paní vicepremiérka zpozorněla, protože bych byl rád, aby tady také zazněla informace, jak to bude s výplatou kompenzačního bonusu po konci května, protože nelze se smířit s tím, co zaznělo ve veřejném prostoru - pokud to bylo myšleno vážně, že výplata kompenzačního bonusu končí s koncem května, protože jsem pochopil v tom kontextu vyjádření paní ministryně, že z pohledu vlády vlastně jsou otevřené veškeré provozy a živnosti. Tak takhle to v reálu není. Nebo nám to řekněte, že to bude jinak, protože hospoda, která nemá zahrádku, asi plně otevřená nebude. A jsou i další činnosti, které budou nadále omezené, tak bych prosil, aby tady zítra zazněla informace, jak i v této záležitosti bude dál postupováno, protože se na nás lidé obracejí.

Takže prosím pěkně, paní vicepremiérko, kdybyste tento bod mohli podpořit a zítra přijít s informací, jinak jsem nucen avizovat, že budeme vážně zvažovat ukončení pandemické pohotovosti. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další přednostní právo mám poznačeno - pan předseda Rakušan?

 

Poslanec Vít Rakušan: Dobrý den, pane předsedo, dámy a pánové, kolegyně a kolegové, pokusím se být také velmi stručný, nicméně vás budu muset požádat o to, abychom na začátek dnešní schůze, a to pokud možno jako první bod dnešní schůze, zařadili bod týkající se současné situace v Bělorusku. Myslím si, že jako Parlament svobodné země, jako členské země Evropské unie nemůžeme zůstat lhostejní k tomu, že došlo k jednoznačnému porušení mezinárodního práva, pravidel vzdušného prostoru a narušení integrity Evropské unie a schengenského prostoru. Daným tématem se bude zabývat Evropský parlament a bylo by žádoucí, aby i Česká republika a její parlament měl k danému problému své vlastní usnesení.

Za neuvěřitelných okolností byl zatčen Raman Pratasevič, občan, který se nacházel v mezinárodním vzdušném prostoru, který byl vystaven neuvěřitelně brutální vojenské akci Lukašenkova režimu, kterou podle všeho nařídil sám prezident Lukašenko. Bez jakýchkoli skrupulí si dovolil donutit komerční let k přistání a zatčení občana, který byl na palubě letadla chráněn tím, že je v mezinárodním vzdušném prostoru. Je to situace, která je bezprecedentní, je to situace, která nemá v moderních dějinách obdobu, a my jako koalice Pirátů a Starostů máme připraveno k danému tématu vlastní usnesení.

Usnesení má připraveno podle mých informací i druhá opoziční koalice a my jsme samozřejmě připraveni kooperovat na tom, abychom tady nehlasovali nějaká dvě konkurenční usnesení. Pokud nám zařadíte tento bod na program dnešního jednání, tak samozřejmě budeme kooperovat a připravíme jedno společné usnesení.

Zároveň jsem jednotlivým zástupcům poslaneckých klubů, snad zatím s výjimkou jednoho, kam jsem se nestačil dostavit, předal návrh našeho dopisu, dopisu poslanců Parlamentu České republiky běloruské vládě, kde kromě popisu celé té situace, žádosti o propuštění Ramana Prataseviče žádáme i o to, aby běloruská vláda dodržovala to, co má sama ve své ústavě. Článek 2 říká, že práva a svobody jednotlivců a jejich garance jsou klíčovou hodnotou běloruské společnosti. Evidentně se ukazuje, že tomu tak není, a evidentně se ukazuje, že země, jako je naše, která má sama s nesvobodou své osobní a velké zkušenosti, by měla být právě tou, která nebude lhostejná k tomu, co jiné diktátorské režimy na půdě Evropy provádějí a jakým způsobem zasahují nejenom do vnitřních poměrů ve své zemi, ale v tomto případě i do mezinárodního práva. Zároveň v našem usnesení máme i výzvu k tomu, aby české letecké společnosti velmi bedlivě zvážily bezpečnost běloruského vzdušného prostoru, a zda by nezvážily stejné kroky jako společnost Lufthansa, KLM, Air Baltic, které se rozhodly běloruskému vzdušnému prostoru z důvodu této šílené kauzy vyhýbat. Zároveň požadujeme, aby Bělorusko vydalo jasnou omluvu všem pasažérům daného letu a zároveň je odškodnilo na těch škodách, které jim reálně byly nuceným přistáním v Bělorusku způsobeny.

Ale to všechno jsou až podružné záležitosti. Ta nejdůležitější je, aby byli zatčení lidé propuštěni a aby Bělorusko přestalo porušovat mezinárodní právo, aby si uvědomilo, že porušení mezinárodního práva má i pro stát, jakým Bělorusko je, své důsledky. Velmi vás žádám, kolegyně a kolegové, může to být velmi rychlý bod, ale neměli bychom zahlceni vlastní problematikou a jako Parlament České republiky odhlížet od toho, co se stalo. Jsme členskou zemí Evropské unie a jistě i ten hlas od nás by měl zaznít. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další přednostní právo - pan místopředseda Filip, připraví se pan předseda Bartošek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, vážený pane předsedo. Vážení členové vlády, paní a pánové, já budu stručný. K úvodu programu jenom tolik, že nepovažuji v situaci, kdy máme přes 530 bodů programu a neprojednané věci, které jsou důležité, zařazovat nějaká náhradní témata, která může řešit výbor nebo někdo kdokoliv jiný, do pořadu schůze, a jsem přesvědčen, že lobbisté zahraničních firem, kteří získávají zakázky na úkor českých firem, si mohou ty přednesy a apely nechat na mediální vystoupení.

Když se bavíme o programu schůze, považuji za potřebné připomenout, že před chviličkou jsme hovořili o tisku 1225, to je aktuální stav předložených návrhů zákonů do českého Parlamentu, do Poslanecké sněmovny, a já chci hovořit o předřazení zákonů ve druhém čtení, a to jsou tisky 117 a 111, tedy tisky, které pocházejí z roku 2017. Jedná se o druhé čtení zákona o referendu, tak abychom je posunuli dále, a to body 40 a 39 právě před bod 10. Věřím tomu, že ti, kteří přišli do Poslanecké sněmovny ve volbách 2017 s přesvědčením, že bude přijat zákon o referendu v tomto volebním období, si uvědomí, že i tento slib je potřeba občanům České republiky splnit.***




Přihlásit/registrovat se do ISP