Čtvrtek 1. dubna 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neautorizováno !

 

(pokračuje Tomáš Hanzel)

1.
Návrh poslanců Kateřiny Valachové, Olgy Richterové, Lucie Šafránkové,
Stanislava Grospiče, Markéty Pekarové Adamové, Marka Výborného,
Jana Bauera, Věry Kovářové a dalších na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 438/2020 Sb., o úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti
s mimořádnými opatřeními při epidemii a o změně zákona č. 187/2006 Sb.,
o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1177/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1177/1. Prosím, aby předložený návrh uvedla za navrhovatele paní poslankyně Kateřina Valachová, které předávám slovo.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vám stručně představila návrh zákona na zvýšení ošetřovného rodičů po dobu uzavření škol a COVID-19, takzvané krizové ošetřovné.

Kolegové a kolegyně, je mi ctí vést skupinu všech poslanců, všech politických stran a prezentovat tady tak při předkladu shodu napříč politickým spektrem na zvýšení ošetřovného rodičů v době mimořádného uzavření škol a v době, kdy toto trvá velmi dlouho a je jasné, že rodiny se musí vypořádat v době covidové nejen s těžším slaďováním rodinného a pracovního života, ale také s výpadky příjmů, které čím déle trvají, tím samozřejmě mají vliv na ekonomickou kondici rodin s dětmi. Je to tedy dle mého soudu přirozený krok ve prospěch rodin s dětmi a také slaďování rodinného a pracovního života.

Zvýšení se navrhuje ze stávajících 70 na 80 %. Je to tedy obdobný přístup, který jsme zaujali minulý rok, a také přidáváme nároky týkající se dětí, které jsou starší 10 let, ale zároveň mají nějaké zdravotní postižení a sníženou soběstačnost a přítomnost rodičů právě z hlediska zajištění kvalitního vzdělávání je nutná. Na rozdíl od předchozího ošetřovného v minulém roce zůstává hranice 10 let u dětí. Podotýkám, že jsme o tom vedli velké debaty, ale protože nám jde o rychlé zvýšení ošetřovného a rychlou pomoc rodinám s dětmi, a to zpětně od 1. března, tak jsme se dohodli se všemi poslanci a poslankyněmi, oněmi zástupci napříč politickým spektrem, že učiníme tuto rychlou změnu, na které se stoprocentně shodneme, a případné diskuze budeme vésti dál. Já osobně bych byla pro zvýšení až do 12 let. Myslím si, že je pro to i řada právních důvodů. Stejně tak podporuji změny, které budeme projednávat v následujících týdnech, týkající se možnosti pobírat ošetřovné také z hlediska osob dalších blízkých. Jde zkrátka o to, dát prostor - zejména v době covidu - sladit pracovní a rodinný život a zajistit kvalitní péči o děti a kvalitní vzdělávání.

Dámy a pánové, také samozřejmě chci dát jenom příklad, jak vypadá zvýšení ošetřovného v praxi. Konkrétně například u všeobecné zdravotní sestry bez specializace, pokud má čistého 25 211 korun průměrně za rok, tak stávající ošetřovné činí 19 260 korun, nově navrhované 21 990 korun. Pokud se jedná například o svářeče, tak čistá mzda je v tuto chvíli 27 263 korun a zase srovnání toho stávajícího zvýšeného ošetřovného je 20 970 korun a nově 23 970 korun. Říkám to schválně, protože stále je rozdíl mezi těmi, kteří chodí do práce nebo kteří musí s ohledem na uzavřené školy zajistit náročné sladění rodinného a pracovního života, péči o děti a jejich kvalitní vzdělávání. Domnívám se, že spolu s návratem dětí do škol, který byl dnes představen, a dalšími kroky vlády, jako je zajištění vzdělávání dětí pro Integrovaný záchranný systém, zdravotní sestry a sociální pracovníky, je to vyvážený kompromis.

Dámy a pánové, jsem ráda, že jsme se shodli na této novele, a prosím vás za všechny předkladatele všech politických stran, podpořme rychlým hlasováním zvýšení ošetřovného, podpořme rodiny s dětmi. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení, paní poslankyně Hana Aulická Jírovcová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, paní předkladatelka víceméně tento návrh představila. Řekla vše, co je obsaženo v tomto návrhu. I ve stanovisku vlády bylo řečeno, že dává k tomuto návrhu zákona souhlas. Já mohu jen doporučit, aby bylo dnes přijato, jak je předloženo, to znamená i vlastně podle jednacího řádu v takzvané devadesátce, tak aby byla zajištěna od 1. března zpětně možnost zvýšení ze 70 % na 80 %. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji vám. Poprosím o klid v jednacím sále. Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které mám přihlášenou paní poslankyni Richterovou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji vám za slovo. Vážené kolegyně a kolegové, já tady mám ještě několik čísel, abych podpořila ten návrh, abychom si uvědomili, co dopadlo na rodiny s dětmi. Jde o to, že délka uzavření škol za poslední rok na týdny pro mateřské školky vychází na 7 týdnů, pokud budou uzavřené do 18. dubna, pro první a druhou třídu 23 týdnů uzavření a 31 týdnů pro další třídy prvního stupně. Je to výpočet od 11. března do 18. dubna, ale ta čísla, těch 23 týdnů pro první a druhou třídu a 31 týdnů pro třídu třetí a další ukazují, myslím, jasně, jak velká zátěž to pro rodiny je.

Druhé číslo, druhý ukazatel, který bych vám chtěla ukázat, je pokles měsíčního příjmu při nuceném ošetřovném. Ten černý sloupec (Ukazuje podklad.) je čistý příjem z práce, ošetřovné je ten pokles. V průměru jde o čtvrtinový pokles příjmů, není to přímo 30 %, je to o něco méně v průměru, ale pořád to jsou velké peníze. A to kolik? Pokles měsíčního příjmu při ošetřovném 70 % denního vyměřovacího základu vychází v absolutních číslech následovně: při hrubém příjmu 15 200 korun je měsíční příjem snížen o 3 900, při 25 000 korun hrubého je pokles 5 000 korun, při 35 000 korun 6 170.

Já bych jenom chtěla vypíchnout těch 5 000 pro lidi, kteří mají 25 000 korun hrubého. To je to, co reálně je cítit v rodinném rozpočtu, ať si to prostě zapamatujeme, že to je ten důvod, proč máme tady toto navýšení, a ten důvod je samozřejmě trošku oslaben tím, že je pozdě, že to mělo být už dávno. Ale já to jenom ještě jednou zopakuju: ztráta příjmu při tom 70% ošetřovném vychází na 5 000 korun při hrubém příjmu 25 000 korun měsíčně.

Takže co my schvalujeme? Pokud budou školy otevřené 11. dubna, tak schvalujeme v průměru 2 250 korun pro rodiny na ošetřovném, protože to, a to je také důležité říci, sice tady nejspíš projde dnes, ale pak se to bude už používat jenom krátkou dobu a asi ale budou fungovat rotace, takže při rotujících třídách by to ošetřovné zase mělo smysl.

Takže na tomhle chci shrnout, že rodiny s hrubým příjmem nebo ti pečující, kteří měli hrubý příjem 25 000 korun měsíčně, na ošetřovném přicházejí čistého v porovnání se svým čistým příjmem o 5 000 korun měsíčně, a to, co my tady dnes schválíme, v tom průměru u takovýchto hrubých příjmů dodá zhruba 2 000 korun zpátky. Takže doufám, že to tady projde, a současně chci jenom zdůraznit, že je škoda, že to neprošlo dříve. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji vám a s přednostním právem vystoupí pan předseda Jurečka, připraví se pan poslanec Bauer a pan místopředseda Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji, dobré odpoledne. Budu opravdu velmi stručný. Chci tady ocenit to, že se podařilo po několika měsících návrh, který jsem předkládal loni na podzim v listopadu na zvýšení ošetřovného, já jsem dával i návrh na 80 %, to tady neprošlo, prošla tehdy jenom varianta 70%. Jsem rád, že alespoň teď se tedy konečně většina v Poslanecké sněmovně k tomu kroku odhodlala, že ho udělá. Je to určitě pozitivní pro rodiny. Určitě nejsme ještě na konci, čeká nás ještě určitě několik týdnů, kdy bude tento nástroj k užitku. Za všechny rodiče, kteří si to zaslouží, chci poděkovat, poděkovat všem napříč spektrem. Myslím si a doufám, že i poslanci hnutí ANO to nakonec podpoří, takže tady tato iniciativa směřuje do finále. A protože jsem slíbil, že budu stručný, je to návrh, který se týká podpory rodiny a rodičů, takže nechci to prodlužovat, abych se také brzy dostal domů za dětmi na Moravu, takže určitě za KDU-ČSL toto je naše dlouhodobá priorita, my to podporovat budeme.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan místopředseda klubu ODS Bauer se stanoviskem klubu. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, milé kolegyně, kolegové, opět jenom krátká poznámka. Nejprve chci říci, že není možné šroubovat nemocenskou a ošetřovné donekonečna, to si asi všichni úplně dobře uvědomujeme, protože to není cíl. Cílem je dostat zpátky děti do škol. To tady zaznělo, předpokládám, u všech našich předřečníků. Cílem není za každou cenu co nejvíce zvyšovat tyto dvě dávky. Myslím si, že každý, kdo trochu pozoroval, co se děje v Poslanecké sněmovně, tak musel vědět, že když jsme před pár týdny zvedli nemocenskou ze 60 % o příspěvek na 370 korun, že tady vznikla určitá disproporce mezi nemocenskou a ošetřovným, a že se k této debatě budeme muset dříve nebo později dostat.

Za druhé, chtěl bych říci, na rozdíl od jara tentokrát jsou plošně zavřené i mateřské školy, což na jaře nebylo, a na rozdíl od jara jsou uzavřené okresy. A pokud se setkáte s nějakými rodinami, tak ani ti nejbližší příbuzní, kteří třeba nebydlí v daném okrese, kde ta rodina žije, nemohou v rámci výpomoci rodinám pomoct. I z toho důvodu všichni cítíme, že většina rodin, které mají děti, se dostává do opravdu vážných problémů, a mimo jiné i z toho důvodu ODS se připojila k tomuto návrhu a v následném hlasování tento podnět uzavřeme. Měli jsme dvě podmínky, když jsme o tom diskutovali s předkladatelem, paní kolegyní Valachovou: za prvé aby to bylo časově omezené, což obsahuje tento návrh zákona, a ta druhá podmínka byla vlastně naplněna i tím, co tady bylo řečeno, to znamená, chceme co nejdříve pustit děti do školy a doufám, že v polovině měsíce dubna tato podmínka nastane. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan místopředseda Okamura s přednostním právem a pan předseda klubu TOP 09. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, hnutí SPD prosazuje zvýšení ošetřovného na 80 % pro rodiče pečující o děti do 10 let v době uzavření škol a školek v důsledku epidemie koronaviru. Toto zvýšení naše hnutí SPD podporuje dlouhodobě, protože je nutné všemi dostupnými prostředky zabránit postupujícímu a nebezpečnému propadu příjmů našich pracujících rodin.

Návrh se týká i pomoci žákům a studentům se zdravotním postižením a speciálními vzdělávacími potřebami, což též prosazujeme. Doufám, že tento návrh zákona projde, abychom pomohli slušným a pracujícím lidem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji, to bylo stručné. Předseda klubu TOP 09. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Jedním ze spolupředkladatelů zákona je paní poslankyně Pekarová Adamová. Já tomu úplně nerozumím, tak jsem si od ní vzal materiály, možná vás trošku zdržím, ale já to opravdu... to jsou Hospodářské noviny, tak já jsem si vzal špatné materiály. Omlouvám se. Tím pádem si myslím, že vzhledem k tomu, že normálně na velikonoční pondělí, které se blýská, které se blíží, ty ženy, i když chápu, že se ten zákon netýká ošetřování, o které se starají ty ženy, ono se týká mužů, není tam nic takového, nicméně mě vždycky ošetřuje moje manželka a moje maminka - nevzpomínám si, že by mě tatínek někdy ošetřoval, což možná bylo ku prospěchu tatínka i mému, byť to byl lékař. Tak si myslím, že je dobře, že na Zelený čtvrtek tady nesedíme zbytečně, ale že tady sedíme užitečně a že snad posuneme zákon, který je pro všechny ty, co se o někoho starají, odměnou, na které jsme se shodli. Kdybychom se takhle shodli na většině věcí, tak to tady možná bude v této zemi líp fungovat. A já doufám, že je to jakási jiskřička, která snad zažehne některé další pozitivní shody napříč politickými stranami. To je vše, co jsem k tomu chtěl říct, a samozřejmě tento zákon podporujeme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. V tuto chvíli v obecné rozpravě vystoupí pan poslanec Juříček. Prosím, máte slovo, a poprosím o klid v jednacím sále, ať tento bod můžeme v klidu doprojednat.

 

Poslanec Pavel Juříček: Dobrý den, dámy a pánové, samozřejmě já už vidím úsměvy na vašich rtech, přestože máte roušky. Tak samozřejmě všichni asi cítíte, že můj názor bude zcela odlišný, byť pravděpodobně budu v této Sněmovně možná jediný, který řeknu, že vlastně si neuvědomujete dopady a tady slibujete něco, možná z důvodu bohulibosti, že se ocení ženy a podobně. Před rokem byla úplně jiná situace. Měli jsme kompletní lockdown a určitě jsme neměli 1 600 nebo 1 700 lidí na jipkách a určitě jsme neměli v nemocnicích někde kolem 7 500 nemocných. Jsem zvědavý, co vám na to řeknou ředitelé nemocnic, protože já jsem s nimi mluvil, a oni se diví, jak je možné, že teď v poslední fázi, kdy bojujeme s covidem, kdy to máme dotáhnout, takže teď vlastně řeknete na bázi toho, že přidáváte ze 70 % ošetřovné tak na 80 %, což samozřejmě vy už jste to tady některé poslankyně a poslanci řekli, tak z 20 000 hrubé mzdy je normálně čistá mzda 17 120 korun a při ošetřování člena rodiny v případě 80 % je to 14 206 korun, jinými slovy, když nebudete chodit do práce, budete mít o 14 % méně čisté mzdy, než když do práce budete chodit. V případě, když to bude 25 000, tak budete mít o 17 % méně, 83,3 %. V případě 30tisícového budete mít 82 %, takže jenom o 18 % méně. V případě 35tisícového platu budete mít o 19 % méně, 80,6, takže 19,3 %.

Jsem zvědavý, co vám na to řeknou ti ředitelé, kteří potřebují ještě ty zdravotní sestřičky udržet v nemocnicích, a za podnikatele vám mohu říct, za české podnikatele, že s tím naprosto zásadně nesouhlasí, protože rok se snažíme držet ekonomiku České republiky ještě přes všechny bariéry, které jsme jim udělali, například včetně nemocenské, která zaplaťpánbůh nakonec nebyla 100 %, ale byla tedy těch 60 % + 370 korun. Ale víte, co se stalo za ty dva týdny, nebo za ty tři týdny, co to funguje? Zvedla se nemocnost o 40 %. A vy chcete tady hovořit o tom, že přemýšlíte s důsledky? Nepřemýšlíte, nezlobte se. Já vím, že jste se domluvili napříč všech politických stran, ale to ještě neznamená, že jste se domluvili dobře. Nezlobte se, já s tímto zákonem nemohu souhlasit a budu hlasovat proti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou paní poslankyně Tereza Hyťhová a připraví se paní poslankyně Kateřina Valachová. Prosím.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla říct, že rozhodně podporuji maminky i děti a uvědomuji si, v jaké jsou tíživé životní situaci. Na druhou stranu si také uvědomuji, v jakém stadiu se nachází naše země, a jsem opravdu velice zvědavá, kdo tohle všechno zaplatí, když už jsem si dneska ráno přečetla článek, že stát nebude mít peníze ani na důchody a na vyplácení výplat. Zkrátka by mě zajímalo, jaké důsledky, jestli si to vláda uvědomuje, bude mít tento zákon a jiné zákony. To neříkám, že jsem proti - ano, já jsem pro, podporujme maminky s dětmi. Ale v prvé řadě vraťme konečně děti do škol. To, co jsem si dneska přečetla z úst pana Plagy, jakým způsobem se vrátí děti do škol, nezlobte se na mě, to je tragédie. A zamázneme to tady dneska zákonem, který je sice výborný a pomůže lidem, a já jsem pro, ale ten důsledek, jaký to bude mít pro náš celý stát, to si vážně neuvědomujete? Kdo to všechno zaplatí? No - zvýší se daně. Ale řekněte to těm lidem, když dneska odsouhlasíme tenhle zákon, jaký to bude mít důsledek, to B, když říkáte to A. Všichni to stejně zaplatíme! Všichni to stejně zaplatíme! Já si myslím, že nejlepší by bylo vrátit děti do škol a začít normálně žít. Co naši živnostníci, kterým už rok slibujete, že otevřete živnosti? A podniky? A neděje se vůbec nic! A to, že jsou v krizi a nikdo jim nepomůže, to nikomu nevadí! Chtěla jsem říct na to svůj názor, protože jsem učitelka na prvním stupni a vím, v jaké - jak bych to řekla - v jaké těžké situaci se nacházejí, ale ten důsledek, ten bude opravdu katastrofální. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Paní poslankyně Kateřina Valachová s faktickou poznámkou.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Kolegové, jenom skutečně velmi stručně. Co se týká zdravotních sestřiček a sociálních pracovníků, tento návrh má podporující stanovisko právě zdravotních sestřiček a sociálních pracovnic. Musím vás informovat, že se jim vůbec nelíbí, že někdo interpretuje zvýšení ošetřovného ze 70 na 80 % jako něco, co by je motivovalo k tomu, že opustí lůžka v nemocnicích nebo v domovech pro seniory. Prosím, nedělejme tuhle zkratku, většina právě - a jsou to většinou ženy - opravdu stojí u těch lůžek, pečují o naše pacienty, o naše seniory, a naopak ošetřovné, pokud je někdo využívá, tak jsou to velmi často partneři a manželé. Takže to je první věc.

Druhá věc, já jsem také mluvila s řediteli, nebudu jmenovat, ale dám příklad jedné velké nemocnice v Praze, 550 sester u lůžek, aktuální situace u 70% ošetřovného - 34. Já si myslím, že je úplně jasné, že toho zdravotní sestřičky nezneužívají, naopak, dělají, co mohou, a musím říct, že i konkrétní data ze strany šéfa České správy sociálního zabezpečení, které jsme si vyžádali jako předkladatele, ukazují, že se jedná v případě zvýšení ošetřovného i na těch 80 % o mnohem menší částky než v minulém roce, a ten důvod je jednoduchý - už jsem to zmínila v úvodním slově. My v tuto chvíli pomáháme rodičům dětí pouze do 10 let, pouze do 10 let.

Takže myslím si, že rodiče si zaslouží pomoct, věřme v jejich odpovědnost, že slaďují svůj rodinný a pracovní život, využívají střídání na ošetřovném. A uvědomme si, že rodiče školy nezavřeli. A znovu opakuji, školy se otevírají, ošetřovné se bude zvyšovat zpětně, důležité je, a v tom já souhlasím s kolegou Juříčkem, najít nějakou rovnováhu. My jsme se o to snažili, a prosím, dejme jasný signál, že na rodiny s dětmi všichni myslíme, jak poslanci, tak zaměstnavatelé, tak firmy, a chceme rovnováhu.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Hana Aulická. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Já bych ještě, vaším prostřednictvím, na kolegu Juříčka v rámci toho, že si vlastně tady neuvědomujeme napříč ty dopady. Já si myslím, že ty dopady si opravdu uvědomujeme všichni. Nikdo nemůže říci, že si je zcela jist, že to nemůže mít i ten špatný efekt. To je prostě realita. Na druhou stranu opatření, která nutí rodiče být s dětmi doma, jsou opravdu dlouhá a je zapotřebí těm rodinám nebo i samoživitelům, prostě obecně rodičům dětí umožnit to, aby i finančně ta ztráta, která opravdu si myslím, že na ty rodiny dopadá, tak aby nebyla tak veliká.

Na druhou stranu se tady všichni shodneme, že je potřeba - a budeme rádi, když to bude toho 12. dubna - aby se děti vrátily do mateřských škol a do základních škol. Ale za zcela logických parametrů a opatření, bez zásadních dopadů na učitele, děti i rodiče. A nezlobte se na mě, jestli od 12. dubna budeme pouštět děti v prvním ročníku nebo stupni rotačně, tak nám ti rodiče stejně ve velké míře zůstanou doma. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Pavel Juříček. Prosím.

 

Poslanec Pavel Juříček: Já myslím, že to je, dámy a pánové, jasné. Ale samozřejmě že budu teď vděčný terč vás všech, že jsem tady řekl něco. Ale prosím vás, samozřejmě že klíčové je to, co řekl, prostřednictvím předsedajícího, Honza Bauer. Ano, děti do škol, tím pádem nebudeme muset řešit ty ostatní věci, a také ještě ponechat to, aby děti z Integrovaného záchranného systému nadále mohly chodit na ta speciální místa, kde jsou pro to, aby nebyl ten dopad, že zdravotní sestry budou mít ještě větší motivaci, po roce, kdy už jsou všichni naprosto totálně vyčerpaní, to si přiznejme. Vyčerpané jsou jak nemocnice, tak ti lidé v nich, ale samozřejmě i podnikatelé, protože všichni jedou na hraně. A tím, jak chybí... je nedostatek lidí v podnikatelském sektoru, tak to všechno stále jen každým šroubem utahujeme. A vy to vůbec nechcete slyšet. Už dva roky nechcete to slyšet. Takže je tady potřeba udělat samozřejmě i některé kroky, které povedou k tomu, že zdravotnictví ještě udržíme ty tři měsíce, než doufejme se proočkujeme - ono to nebude asi tři měsíce, ale ještě déle. A podnikání, které platí každého z vás, nebo ta ekonomika, která se hrůzou třese a ještě nějak jede, tak abyste ji ještě podvazovali? Prostě je to můj názor - když říkám názor, tak většinou ten názor je podložený mými zkušenostmi, 30 let, můžu vám říct, že třeba nemocnost jsem neměl já za 30 let takovou, jak je teď! A je to důsledek toho, co jste tady udělali. Já jsem pro to nehlasoval, já jsem vás před tím varoval, a nechtěli jste to slyšet. Ale ty důsledky si ponesete vy. Děkuji.

A samozřejmě vím, že teď je před volbami a každý se snažíte... (Předsedající: Čas, pane poslanče.)... ano, děkuji, hovořit o tom, že jsme před volbami a každý z vás už tam vidí ten fokus toho, jak musíme... (Předsedající: Pane poslanče...) ... podpořit ženy. Ano, velmi si vážím žen. (Předsedající: Pane poslanče, váš čas.) Velmi.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Tak, já jsem trpělivost sama dneska. Poprosím o dodržování času k faktické poznámce. S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Jan Bartošek. Paní poslankyně Kovářová stále čeká na vystoupení v obecné rozpravě.

 

Poslanec Jan Bartošek: Vaším prostřednictvím, panu poslanci Juřičkovi. Máme zde návrh na 80 %, jestli si dobře pamatujete, tak z dílny paní ministryně první nápad byl na 100 %. A já plně respektuji a rozumím požadavku podnikatelů, protože samozřejmě lidi musí být motivováni, aby se vyplatilo do práce chodit, ale těch 80 % považuji za poměrně přijatelný kompromis. Víte, podnikatelé myslí na svoje podnikání a rodiče potřebují být s dětmi a mít možnost se o ně postarat. Jsem přesvědčen, že tento krok je vstřícný v tom, že respektuje podnikatele a současně nevystaví sociální tísni rodiny. Věřte, že skutečně ta doba není lehká pro řadu rodin, je složitá v tom, aby dokázali přežít. Kompromis mezi rodinou, prací, starostí o dětí a podobně - ti, co mají malé děti, jsou si toho plně vědomi a já jsem rád, že tento návrh je kompromisní a má většinovou podporu v Poslanecké sněmovně, protože skutečně musíme myslet na to, a tady souhlasím i s kolegyní Hyťhovou ohledně toho, že to musíme propojit s docházkou dětí do škol. Ale není možné obětovat rodiny s dětmi, aby se sociálně propadly, protože cesta zpátky do normálního života, až se to vrátí do normálu, by byla složitější, komplikovanější, dražší a o mnoho bolestivější. Takže já všem, kteří tento návrh zákona podporují, za to děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. V tuto chvíli vystoupí paní poslankyně Kovářová v obecné rozpravě, zatím poslední přihlášená. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, i my za hnutí STAN jsme se připojili a připodepsali jsme návrh tohoto zákona, který navyšuje ošetřovné na 80 %. Myslím, že je to velmi důležité z mnoha důvodů, které zde již zazněly. Chceme totiž zlepšit situaci pracujících rodin s dětmi, to je jasné. Víme také, že řada z nich nemá již žádné úspory a tímto navýšením jim usnadníme mírně život, nebudou muset žádat o některé dávky. A je také jasné, že jim peníze prostě nestačí. Ta doba trvá již dlouho. Navýšení ošetřovného samozřejmě vyjde na několik desítek milionů korun, ale rozhodně se to vyplatí. Rodiče, kteří zůstávají se svými dětmi doma, plní nejenom roli učitelů, a dost často bývají z této role, protože nemají třeba jenom jedno dítě, ale mají dětí několik, jsou vyčerpaní psychicky. A myslím si, že ještě být - nechci říkat na mizině, ale mít nedostatek finančních prostředků, tak to už si opravdu nezaslouží.

Ráda bych se ještě vyjádřila k tomu, co tady zaznělo z úst pana poslance Juříčka, prostřednictvím pana předsedajícího. Chápu, když hovoříte o tom, že sestry chybí v nemocnicích a že by mohly kvůli 10% navýšení ošetřovného zůstávat s dětmi doma. Ale jak známe všichni zdravotní sestry, tak víme, jaké jsou to srdcařky, a ty zkrátka a dobře skutečně za každou cenu budou stát u lůžka pacientů do posledních sil. Na druhou stranu mohou dávat své děti do škol, které jsou k tomu určené. Ale pak se vás tedy ptám, a co ti ostatní rodiče? Vy byste chtěl, aby vaši zaměstnanci, buď otec, nebo maminka, chodili do práce, i když mají malé dítě? Zkusil jste někdy a zažil jste někdy, jak vypadá distanční výuka? Dovedete si představit, že malé, sedmi-, osmi-, devítileté dítě, zůstává samo, ještě s počítačem a s distanční výukou? Někde není internet, vypadává to. A samozřejmě že nechat dítě samotné jedno dopoledne, pak odpoledne, to je možné, ale to není možné na osm hodin každý den! Tak si uvědomte, co říkáte! A právě proto my si ty důsledky uvědomujeme, na což vy zřejmě zapomínáte, nebo možná vás omlouvá, že nemáte zkušenost, jak tato situace vypadá.

Takže celkově vzato si myslím, že je dobře, že nakonec ten poslanecký návrh máme zde v Poslanecké sněmovně, a pevně věřím, že touto Sněmovnou projde. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám děkuji. Nikdo další není přihlášen ani z místa, ani elektronicky. Končím obecnou rozpravu. Zeptám se, jestli je zájem o případná závěrečná slova. Paní předkladatelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Vážené kolegyně, kolegové, vážený pane ministře, pane předsedající, dovolím si vás požádat o podporu zvýšeného ošetřovného a pro lepší podmínky rodičů s dětmi z hlediska slaďování rodinného a pracovního života. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1177 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Je někdo proti?

Hlasování pořadové číslo 3, přihlášeno 94 poslanců, pro 90, proti 1. Návrh byl přijat. Bylo rozhodnuto, v jednání budeme pokračovat.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které se přihlásili poslanci... Nikoho přihlášeného nemám elektronicky ani z místa, končím podrobnou rozpravu. Zeptám se, jestli je zájem o případná závěrečná slova? Vidím, že není.

 

Tak přednesu návrh na usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Kateřiny Valachové, Olgy Richterové, Lucie Šafránkové, Stanislava Grospiče, Markéty Pekarové Adamové, Marka Výborného, Jana Bauera, Věry Kovářové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 438/2020 Sb., o úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii a o změně zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů podle sněmovního tisku 1177."

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 4, přihlášeno 94 poslanců, pro 88, proti byl 1. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Projednávání končí.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Paní poslankyně, páni poslanci, projednali jsme stanovený pořad 96. schůze Poslanecké sněmovny, kterou tímto končím. Ještě než se dnes rozejdeme, mám pro vás informaci, která vzešla z dnešního jednání organizačního výboru. Ve středu 7. dubna bude v 10 hodin zahájena 97. schůze Poslanecké sněmovny, 10 minut po jejím ukončení bychom formálně uzavřeli 83. schůzi Poslanecké sněmovny a za dalších 10 minut bychom pokračovali v přerušené 91. schůzi Poslanecké sněmovny. To znamená, ve středu 7. 4. se budou konat tři schůze.

Děkuji a přeji vám příjemné svátky.

 

(Schůze skončila v 16.37 hodin.)

Aktualizováno 21. 4. 2021 v 9:01.




Přihlásit/registrovat se do ISP