(16.20 hodin)
(pokračuje Fiala)

A stejně tak se musím obrátit na Státní ústav pro kontrolu léčiv, který alibisticky říká, že oni to vlastně nemůžou kontrolovat. K čemu ho tedy máme? Tak ho zrušme, Státní ústav pro kontrolu léčiv, a my ho potom znovu postavíme na lidech, kteří budou mít politickou odvahu, aby nám řekli, jestli vakcíny jsou bezpečné, nebo nejsou bezpečné. To je přece pro ty občany nejdůležitější. A jestli se odvoláváme na EMA, na Evropskou lékovou agenturu, tak všichni ví, že v posledních letech EMA řekla, že můžou používat 300 různých druhů léků, samozřejmě mezi jinými, a 300 jich potom odvolala, že mají velké vedlejší účinky. Takže to nejsou žádní mistři světa, ta evropská, úžasná EMA, která jediná ona nám může říct, čím můžeme očkovat. Znovu opakuji, vakcína nemá ideologii a já bych chtěl, abychom pomáhali českým občanům.

Co se týče poslední věci, kterou tady mám poznačenu z dnešní diskuze, je samozřejmě zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu. My jsme se snažili tu zprávu včera projednat. Jsem přesvědčen o tom, že ji v budoucnu projednáme. Samozřejmě, tato pandemická krize a nouzový stav, který si tady odhlasováváte už posedmé, schválně říkám odhlasováváte - bez hnutí SPD, vám dává příležitost dělat zakázky bez výběrových řízení z důvodu nouzového stavu. Já jsem přesvědčen, že je to špatně. Nejvyšší kontrolní úřad na to upozorňuje ve své zprávě, která je dlouhá. Za prvé odebíráme různé zdravotnické pomůcky přes firmy z Kajmanských a jiných ostrovů, které ani neznám, místo toho, abychom je odebírali od českých firem. Za druhé si myslím, že už uběhla dost velká doba na to, abychom udělali výběrové řízení ať na respirátory, ať na testy, prostě pořád jedete bez toho a vlastně ta koronavirová krize je tady rok a půl, tak vy jste za rok a půl nebyli schopni udělat výběrová řízení a vybrat ty firmy. V minulosti jste to kupovali od 50 korun po 770 korun, a dokonce v té zprávě se píše, že některé z nich nevyhovují, že nemají certifikáty a není jich málo, je to v milionech korun. Je to padni, komu padni. Já nechci nikoho jmenovat, ale někdo by prostě za to měl pykat. A jestli ještě dnes nakupujete bez výběrových řízení, tak si myslím, že je to problém, a zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu je tak na rezignaci ministrů, možná vlády, možná premiéra, tak si to přečtěte.

To je asi k mému vyjádření všechno. Samozřejmě bych našel ještě spoustu dalších věcí, ale stanovisko klubu, které je nejdůležitější, jsem tady řekl. A znovu opakuji, a naposledy: bojujme s virem, ne s lidmi, a hnutí SPD bude hlasovat proti nouzovému stavu. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan předseda Zbyněk Stanjura je nyní řadě v rozpravě. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, zaznělo toho dnes již poměrně hodně, a než se dostanu k tomu, co jsem chtěl a chci říct, tak si všimněte, že ministr Blatný, a nejenom on, i ostatní členové vlády, tvrdí, že klíčovým důvodem pro prodloužení nouzového stavu je zákaz pohybu mezi okresy. Pak přijde předseda KSČM a řekne: Toto opatření je úplná blbost, nefunguje to, my ho zásadně odmítáme, ale současně budeme hlasovat pro prodloužení nouzového stavu. Tak to je opravdu komunistická logika, kulatý čtverec, nebo jak bych to nazval, ano, tato zelená barva vypadá hodně žlutě. Tak buď platí ten hlavní argument a já se vám ho pokusím potom vyvrátit, o kterém mluví ministr Blatný, a pak bych rozuměl, i když bych to nepodporoval, stanovisku komunistů, ale komunisté ten hlavní argument neuznávají a současně chtějí hlasovat pro, tak pak už zůstává jenom druhý důvod, pro který vláda potřebuje nouzový stav, a to jsou zakázky. Pak už nic dalšího není.

Ale vraťme se k dnešnímu datu. Dneska jsme 173. den v nouzovém stavu a bohužel máme k včerejšímu dni 25 639 úmrtí. To je výsledek nouzového stavu a činnosti této vlády. To představuje desetitisíce zasažených rodin, které postihla obrovská ztráta. To nejsou jenom denní statistiky a čísla v excelovských tabulkách, to jsou konkrétní lidé a jejich bolest. Vláda sem celých těch 173 dnů chodí a prostřednictvím mikrofonu, prostřednictvím médií žádá veřejnost o pochopení a slyšíme: Vydržte ještě tři týdny, vydržte ještě dva týdny, vydržte do Vánoc, vydržte do Tří králů, vydržte do Velikonoc, pořád dokola, do práce a domů, do práce a domů, zavřeni ve svých bytech, domech, obcích a okresech. A máme nejhorší čísla na světě a vláda má tu odvahu přijít a říct: My to ještě potřebujeme. Čísla se zlepšují, to jsme všichni rádi, ale zlepšují se díky našim občanům. Já bych chtěl z tohoto místa poděkovat té drtivé většině našich občanů, kteří mnohdy nesmyslná opatření, ale mnohdy správná, abychom byli spravedliví, poctivě dodržují už déle než rok, ale myslím si, že zcela oprávněně už toho mají dost.

Včera rozhodoval Ústavní soud, který vlastně zcela jasně řekl, že to, co zvolila vláda poté, co Sněmovna odmítla prodloužit nouzový stav, bylo v rozporu s tím, jaké u nás platí zákony a ústava. Já jsem tehdy v té debatě citoval ze slibu poslance, že každý z nás se zavázal, že bude dodržovat zákony České republiky a její ústavu, a vláda ji opakovaně, a já si myslím, že v některých případech i vědomě, porušuje. A to je věc, na kterou si nesmíme zvyknout, to je věc nesmírně nebezpečná. Výrazným způsobem jsou omezena ústavní práva a lidské svobody, není jenom nesmyslný zákaz pohybu mezi okresy, ale dlouhodobě trvající zákaz shromažďování, a takhle bychom mohli pokračovat.

Ale co nejvíc vládě vyčítám za celou tu dobu, je ta její nesmírná vychloubačnost: Už jsme zase nejlepší na světě, už zase testujeme jako nikdo jiný, best in covid, pořád, absolutně chybí pokora. A na druhé straně vláda neustále chce, aby ji občané pochopili, respektovali. Pan ministr Blatný nám dodal tento materiál pár hodin před jednáním. (Ukazuje.) Přesto jsme jej stihli zanalyzovat a na dnešní tiskové konferenci se nás novináři ptali, jestli nás ten materiál nepřesvědčil, a my jsme řekli: Tento materiál nás přesvědčil, přesvědčil nás, že náš názor, že se nouzový stav nemá prodlužovat, je správný. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP