(15.20 hodin)
(pokračuje Luzar)

Jenom pro informaci. My jsme si náš orgán o tuto informaci požádali dříve, než pan ministr vystoupil, i pro nás s převratnou novinkou týkající se Dukovan. Ale těžko se vyvrací takovéto lži, které tady byly vyřčeny a již běží v médiích. Čili si vyprošuji za klub KSČM, aby to bylo používáno i nadále, protože to není pravda a je to lež. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní s přednostním právem místopředseda vlády, ministr vnitra Jan Hamáček. Máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Děkuji. Dámy a pánové, dobrý den, vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové. Já se musím přiznat, že mně celé odpoledne zvonilo v uších, a to zejména při vystoupení tady kolegy Okamury. Já už si pomalu zvykám, že jsem asi jeho nejoblíbenějším ministrem, velmi často si mě bere tady do úst. Dokonce si toho všimli i na sociálních sítích, a říkají, cituji: "Ten Okamura do toho Hamáčka zajíždí tak, jako kdyby mu sežral psa." (Oživení v sále.) Tak já chci všechny ujistit, že jsem žádného domácího mazlíčka pana místopředsedy nezkonzumoval, já pouze dělám svoji práci.

A ta debata dneska, když si ji shrneme - čest výjimkám - byla víceméně bojem o zmateného voliče mezi tou extrémní částí české politické scény. Já jsem přemýšlel, proč kolega Okamura tak přitvrzuje a tak zostřuje svoje argumenty. Ono je to o tom, že se tady objevila štika v rybníku. Ti dva pánové bez roušek prostě asi jsou více sexy pro elektorát SPD a samozřejmě rozumím tomu, že to kolegu Okamuru znervózňuje, ale neměl by tím bojem jedné části pravicového spektra zatěžovat Poslaneckou sněmovnu.

A když už se rozhodne takovéto věci dělat, tak by se aspoň mohl pokusit mluvit pravdu. Ze všech těch snůšek nesmyslů, co tady padly, aspoň jeden. Já jsem nikdy neřekl, že je nedostatek kyslíkových lahví. Kyslíkových lahví je dostatek, i proto, že se tomu Ústřední krizový štáb rok věnuje, a dodávky kyslíku jsou jedna z našich priorit. Také jsme to byli my, kdo jsme doporučili nákup redukčních ventilů, aby v případě potřeby bylo možné použít i ty staré lahve, takže pane místopředsedo, prostřednictvím předsedajícího, aspoň prosím, říkejte pravdu. My jsme pouze upozorňovali na to, a to bylo na žádost jednoho z velkých dodavatelů, že oni nejsou schopni dodávat kyslík jak do nemocnic, tak do průmyslu, a oni nás poprosili o to, abychom díky krizovému zákonu použili nařízení přednostních dodávek, a to jsme učinili. Takže prosím, nelžete, že tady Hamáček říká něco o tom, že nejsou kyslíkové lahve, a kupuje vodní děla. To je pokus ty věci uvést na pravou míru a doufám, že to bude zaznamenáno.

Jinak k tomu, co tady padalo, stížnosti na to, že potřebujete víc jak pět minut. Já nevím, já si myslím, že za těch pět minut se to, co říkáte všichni dokola, přečíst dá a dalších pět minut a dalších deset minut je jenom opakování toho samého. Já se přiznám, že já už vůbec nechápu, proč v České republice fungují nějaké Aeronety a Sputniky a AC24 a všechny tyhle dezinformační servery. Já si myslím, že si plně vystačíme s tím, co tady předvádí poslanci za SPD a tamhle ti dva nezařazení, s občasnou podporou kolegyně z Trikolóry. Takže myslím si, že by to mohli ti dezinformátoři zabalit a posunout se o zem dál, protože to, co je tady v parlamentu, dostatečně stačí na šíření dezinformací a nesmyslů.

Doufám, že se posuneme ke konci a k rozhodnutí. Chci poděkovat všem těm, kteří tady vystupovali věcně, kteří tady vystupovali s vědomím, že Česká republika, jakkoliv si prošla těžkým obdobím, tak teď to vypadá, že i díky vládním opatřením se dostáváme z nejhoršího, čísla se otočila, počet nově nakažených klesá. Což, chápu, možná vzbuzuje nervozitu tady u kolegů, protože ztratí téma, doufejme velmi rychle. A já věřím, že společně to dotáhneme do konce a kombinací těch opatření, umírněného a rozumného rozvolňování a vakcinace tu situaci zvládneme tak, že léto bude už jiné a že na ty nejhorší chvíle budeme už jenom vzpomínat.

Takže já chci poděkovat všem těm, kteří k tomu přistupují konstruktivně. Samozřejmě respektuji různé politické názory. Co nerespektuji, jsou lži a dezinformace. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi vlády a ministrovi vnitra panu Janu Hamáčkovi. Budeme pokračovat vystoupením pana poslance Lubomíra Volného. (Poslanec Volný přichází bez roušky.) Pane poslanče, já vás také napomenu za to, že nedodržujete nařízení vlády o ochranných pomůckách. Máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedající. Úvod dnešního jednání o prodloužení nouzového stavu se nesl v poměrně zajímavém a komickém duchu, kdy pan premiér začal své vystoupení ve Sněmovně tím, že jako hokynář dělal reklamu experimentálnímu léku za 24 000 korun jedna dávka, o kterém jsme se už minule dozvěděli od odborníků, že je určen pouze pro ty nejlehčí případy. Je to lék, který nikdo nechce, ani pacienti, ani lékaři, u kterého pan premiér odmítl v interpelaci na přímou otázku kolegy Mariana Bojka odpovědět, jestli určitě dostaneme lék, anebo jestli dostaneme placebo. Odmítl na to odpovědět, takže dodnes nevíme, stejně jako u Remdesiviru, jestli za těch 24 000 korun kupujeme léky, anebo kupujeme placebo.

Úplně stejné (se smíchem) to bylo, když dneska, opět prostě v hokynářském stylu, dělal v přímém přenosu reklamu dalšímu experimentálnímu léku - opět bez ověřených vedlejších účinků, opět za desetitisíce korun za dávku, a pan premiér u toho prohlásil neuvěřitelnou věc, že není čas na studie, nepotřebuje žádné studie, protože ten lék údajně pomohl jednomu 74letému člověku. Tak když my tady prohlásíme, že Isoprinosine zachraňoval životy, že se ho prodalo několik set tisíc dávek, že za posledních snad tři čtvrtě roku nebyl nahlášen ani jeden vedlejší účinek Isoprinosinu oficiálním orgánům, tak tady potom vystoupí pan kolega a tvrdí - podle mě způsobuje... to je prostě poplašná zpráva - že způsobuje cysty na játrech nebo na ledvinách. Nevím, omlouvám se, zapomněl jsem, co jste řekl, pane profesore, prostřednictvím pana předsedajícího.

Isoprinosine je jeden z nejbezpečnějších léků, je také na listině Essential Medicine WHO, stejně jako Ivermektin, a nebyly hlášeny žádné případy vedlejších účinků. Naopak, byl aktivně a velmi, velmi úspěšně použit, prodaly se ho teď statisíce dávek, a je to jednoznačně jeden z důvodů, proč jsme nejlepší ve smrtnosti, minimálně tedy v Evropě, jestli si správně pamatuji poslední údaje z článku pana profesora Berana, kterého jste tak mediálně zašlapali do země, stejně jako všechny odpůrce. A pan ministr Blatný se tady chlubí tím, že všichni mají stejný názor, 18 z 16 a 12 z 12. No jistě, když jste všechny ty, kteří s vámi nesouhlasí, mediálně zlikvidovali, zašlapali do země a nedovolíte jim vystoupit. A když má někdo jiný názor, tak za ten názor zařizujete profesionálně likvidaci jako v případě propuštěného pana primáře z Hranic na Moravě.

Pochopitelně že potom nemá nikdo jiný názor. Trošičku to sice připomíná komunistické čistky v padesátých letech, ale pochopitelně, to zdání klame a určitě to není pravdivé. Tedy my, ústy premiéra, tady prodáváme v přímém přenosu léky za desetitisíce, místo toho, abychom nakupovali léky v řádech 10 korun nebo 100 korun, místo toho, abychom vypravili letadlo do Bangladéše, kde jsou pro nás připraveny předjednané tuny a tuny a tuny Ivermektinu, který je také na listině základních léků, respektive zdravotnické organizace, protože má bezprecedentní bezpečnostní protokol, úplně mizivé, mizivé procento vedlejších účinků. A tento lék, i kdyby nepomohl někomu s covidem, jako že existují studie s tisíci a tisíci a tisíci pacienty, že pomáhá, tak nemá šanci ublížit. Všechny ty informace, které jsme tady předtím slyšeli, jsou nesmyslné, protože stačí 0,2 miligramu na kilogram váhy, žádné stovky miligramů nebo gramů.

A proto tady nic nefunguje, v této zemi tady, by mělo pro občany této země. Protože tato vláda, která nesedí za mnou, prostě nechce, aby to fungovalo, protože tato vláda potřebuje nouzový stav. Tato vláda se totiž změnila v covidovou mafii a covidová mafie, jak už dokázal (s úsměvem) Nejvyšší kontrolní úřad, vydělává na covidovém byznysu miliardy a miliardy z peněz daňových poplatníků. A další miliardy, stovky miliard jsou na cestě, protože jsme si schválili rozpočty se stamiliardovými deficity. O tyhle peníze bude velmi dobře postaráno na bankovních účtech covidové mafie, a to je ten důvod, proč je neustále nouzový stav. To je jeden jediný důvod. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP