(13.40 hodin)
(pokračuje Maříková)

Obklopili jste se odborníky, co pracují pro systém a říkají, co vy potřebujete. Ale odborníky nezávislé na systému, co mají jiný názor, neposloucháte. Ale pokud není vědecká diskuze, nejde o vědu, ale o propagandu. Uvedu vám hned jeden příklad. Předkládáte nám data ÚZISu, která mají obhájit nutnost uzavření všeho, co si umanete. Zajímal vás však někdy názor jiných odborníků a matematiků? Tento materiál, který se jmenuje Vývoj epidemie COVID-19 a efekt přijatých opatření, zhodnotili dva matematici nezávislí na systému. Jsou to olomoucký matematik a expert na matematické modelování doktor Tomáš Fürst a matematik a pedagog Karel Janeček. Karel Janeček, cituji: "Za sebe vypichuji graf slajdu 16. Libovolně hloupý model lze nastavit tak, aby víceméně přesně kopíroval již pozorovaná data, přičemž následná predikce může být bezcenná, nebo dokonce škodlivá až devastující, pokud se na základě takových modelů dělají drastická opatření. Jako matematik, který ve svém životě dokázal, že umí skvěle vytvářet matematické modely a stavět mosty mezi teoretickou matematikou a praktickou realitou, odpovědně prohlašuji, že tento graf je sprostá manipulace, jejímž důsledkem může být nesmyslné strašení lidí bez matematického vzdělání."

Olomoucký matematik, expert na matematické modelování Tomáš Fürst, učinil detailní analýzu tohoto dokumentu. Cituji: "Nevím, proč to ÚZIS dělá, ale materiál, kterým chce zřejmě zajistit prodloužení nouzového stavu, je přehlídka dojmů, pocitů, manipulací a zavádějících tvrzení. ÚZIS by měl být apolitický orgán, který poskytuje odborné podklady k politickým rozhodnutím. Místo toho se snaží vmanipulovat zákonodárce do prodloužení nouzového stavu, aniž by jim jeho účinnost poskytl jakoukoli evidenci (Předsedající: Čas, paní poslankyně.) Já určitě svůj projev dokončím, tedy přihlásím se znovu do rozpravy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já bych zároveň vyzval kolegy v sále k většímu klidu, případně ať své diskuze ze zadních lavic přenesou někam jinam. A nyní prosím pana poslance Kotena o vystoupení v rozpravě. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Dobrý den, dámy a pánové, vážení ministři, vážený pane předsedající. Já bych se chtěl jenom vlády zeptat, kolikátý již je to nouzový stav vzhledem k tomu, že vždycky jste deklarovali, že je to v podstatě poslední nouzový stav a pak už bude všechno zalité sluncem a bude všechno v pořádku?

Já se vrátím tady k předminulému hlasování o nouzovém stavu, kdy jedna ze stran, která podporuje vládu, tak ji v tom nouzovém stavu tehdy podpořila. Bylo to výměnou za to, že děti půjdou do škol a že se otevřou zimní střediska. V této souvislosti bych citoval jenom jedno české přísloví, které říká: Jen hlupák se spálí o jedna kamna dvakrát. Já tady v tom vládě absolutně nevěřím, protože jediné, co tady vláda předvádí, tak místo toho, aby praktičtí lékaři léčili dostupnými prostředky lidi na začátku infekce, efektivně, aby se nedostávali na jednotky intenzivní péče, tak vláda je tam nechává v klidu spadnout. Praktičtí lékaři nemají žádné informace od Ministerstva zdravotnictví, co by měli předepisovat, takže ti, kteří ty informace nemají, v podstatě ty lidi neléčí, ti se léčí doma s paralenem. Protože pokud zavoláte lékaře, že máte covid, tak vám řekne: Hodně pijte a vezměte si paralen, když tak si zavolejte záchranku.

To je ale celé špatně od samého začátku! Vláda loni v květnu už měla k dispozici účinné přípravky, které v případě podání na začátku nemoci, nikoliv na jejím konci, ale na začátku, tak mohly efektivně léčit všechny, kteří se nakazili, a nemuseli by se dostávat na jednotky intenzivní péče. Potom by si vláda nemusela stěžovat, jak jsou nemocnice přetížené, jak lékaři nestíhají. Tak to prostě je. Tohle je jenom jeden z dalších bianko šeků této vládě.

Děti do školy a do školek: já jsem se dočetl na Světové zdravotnické organizaci, že roušky pro takto malé děti nedoporučuje. Všichni asi vidíme, že nedostatek kyslíku zabrání rozvoji těch dětí a vůbec všemu, co potřebujeme, aby děti ve škole dělaly. Rozhodně nikdo z dětí nebude kontrolovat, jestli má roušku správně nebo jestli ji nevymění s nějakým spolužákem. Vždyť to je úplný nesmysl!

To samé lidstvo: já si myslím, že lidstvo existuje poměrně dlouho, ale v žádné z těch epoch jsem nepozoroval, že by lidstvo nosilo roušky! Přece je to na tom, jestli budeme mít skutečně pořádnou imunitu, anebo jestli si ji budeme těmi rouškami ničit. Další nesmyslné opatření! Přitom všichni víme, že respirátory třídy FFP2 nebo KN95 koronavir vůbec nezachytí, maximálně nějaké kapénky.

Teď tady máme další následky, a to jsou ekonomické. Ekonomické následky jsou fatální. Za jeden rok 1 bilion státního dluhu. My jsme tady v předchozím bodě řešili nějakou pomoc od Evropské unie, 180 miliard, ale zase to je na nějakou elektronizaci a nějaké další nesmyslné projekty. Proboha, vraťme ty lidi konečně do práce, živnostníkům vraťme jejich firmy, které už vláda nechala zkrachovat. Spousta lidí už to dělat nebude zpátky, protože ta nejistota je naprosto neskutečná.

My tady máme stát. Ten stát je tady pro občany, občané si platí službu státu. A jakou mu poskytne tady ten stát službu? No, stát mu poskytuje jenom restrikce! Nahání tady lidi, kteří nemají roušku. Vždyť to je přece úplný nesmysl! Bude je kontrolovat doma na karanténách! Přitom je to tak jednoduché. Když obvodní lékař předepíše Isoprinosine na začátku nákazy, tak ten člověk se s tím vypořádá do pěti dní. Nikdo ho nemusí kontrolovat, je v systému, protože je na něj vypsaný ten recept. Ale ne, my tady budeme používat policii, armádu, aby kontrolovala naše občany, kteří si platí svými daněmi službu tohoto státu, a my je tady budeme takhle honit? No to snad nemůže žádný z ministrů vlády myslet vážně! Ale očividně pan ministr Hamáček z ČSSD se v tom vyžívá. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Děkuji za dodržení času a prosím paní poslankyni Majerovou.

 

Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková: Hezké dobré odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové, dámy a pánové. Nouzový stav je něco jako výjimečný stav a výjimečný stav má být vždy něco opravdu výjimečného, nikoli však téměř trvalého, zvláště pak když je to spojováno s omezením občanských práv obyvatel naší země. Takový stav pak ztrácí svoji funkčnost, svoji funkci i opodstatnění, notabene, když nepřináší žádné výsledky. Naopak nastoluje mocenskou svévoli vlády, která si jím pouze usnadňuje svoje vlastní vládnutí a na prvním místě zadávání zakázek bez výběrového řízení.

Už geniální Albert Einstein kdysi řekl, že definice šílenství je dělat stejnou věc znovu a znovu a očekávat jiné výsledky. Přesně toto vláda už déle než rok dělá. Její opatření nefungují, ale jak na to reaguje? Víc a stále na delší a delší dobu utahuje stejné šrouby. Policie, namísto aby honila zločince, vartuje na hranicích okresů, a když někdo odmítá, nesouhlasí a nechce se podvolit nesmyslným nařízením, je s ním zacházeno málem jako s těžkým zločincem za souhlasného pokyvování ministra vnitra Hamáčka a některých dalších. Pánové Babiš a Hamáček se rozhodli, že nás všechny vezmou pod svou ochranu, ať se nám to líbí, či nikoliv, a vedlejší účinky téhle nevyžádané vládní ochrany jsou zničená odvětví naší ekonomiky, krachující firmy, zoufalí živnostníci a zničené existence statisíců lidí. Jistě, někomu to možná také vyhovuje, obzvláště pak těm, kteří žádný dopad vládních opatření v peněžence nepociťují. Jenže v naší zemi žijí miliony lidí, kteří o takovou ochranu samozvaných protektorů nestojí. Žijí tu miliony lidí, kteří mají vlastní rozum, vlastní zodpovědnost, vlastní odhodlání chránit sebe i své blízké. A za tyto lidi já tady teď mluvím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP