(12.50 hodin)
(pokračuje Jurečka)

Okamžikem svého jmenování jste se zavázal plnit svědomitě a řádně všechny pracovní úkoly, dodržovat povinnosti stanovené právními předpisy, řádně hospodařit se svěřenými prostředky, chránit majetek zaměstnavatele před poškozením, ztrátou, zničením a zneužitím, nejednat v rozporu s oprávněnými zájmy zaměstnavatele a šířit jeho dobré jméno a usilovat o jeho prospěch. Své úkoly bohužel neplníte řádně, a často dokonce vůbec, a nadto opakovaně porušujete další své povinnosti. Zasíláme vám proto tento vytýkací dopis, když nedostatky ve vaší práci shledáváme především v následujících bodech:

V době bezprecedentní krize naprosto manažersky selháváte. Namísto krizového a strategického řízení se věnujete mikromanagementu a vlastnímu marketingu.

Zasahujete do pravomocí a odborných záležitostí jednotlivých ministrů a ministerstev, ačkoliv zcela postrádáte příslušnou odbornost.

Nekomunikujete řádně dovnitř vlády ani navenek, vaše zmatečná rozhodnutí jsou často vyhlašována na poslední chvíli, překotně měněna a nezřídka následně odvolávána pro nesmyslnost.

Nejste schopen politického jednání s opozicí ani o tak zásadních věcech, jako je prodloužení nouzového stavu.

Nechráníte suverenitu země, namísto toho spolupracujete s cizími mocnostmi, které se vůči České republice chovají více či méně nepřátelsky, a usilujete o to, aby jim byly svěřeny zakázky mimořádného strategického významu.

V době pandemie upřednostňujete své politické a finanční zájmy před zdravím občanů, zájmy menších a středních podnikatelů a vzdělávacími potřebami našich dětí.

Stále setrváváte ve flagrantním střetu zájmů, ač jste byl několikrát vyzván k nápravě.

Nejste schopen zajistit, aby vámi vedená vláda včas a hospodárně zajišťovala ochranné prostředky nezbytné při epidemii. Její nákupy jsou ve vaší režii předražené, v rozporu s požadavky na řádného hospodáře a nezřídka vyvolávají domněnky o zneužití k obohacení vašemu nebo vám blízké skupiny osob.

Selhal jste i jako osoba, která se sama nominovala do čela celonárodní očkovací akce. Nezajistil jste přípravu v podobě očkovací strategie, nezajistil jste dostatek vakcín, ač jste mohl a měl k tomu veškeré podmínky, a v celé akci jste způsobil trestuhodný chaos. S ohledem na výše uvedené nezajištění dostatečného počtu vakcín vládou dochází k trestuhodnému zaostávání rychlosti proočkování obyvatelstva, což má výrazný dopad na rodiny a jejich nucenou separaci, která se posléze promítá do duševního zdraví jednotlivců. Jedná se o naprosto zbytečný hazard s kvalitou lidských životů.

Vy sám, stejně jako vámi řízení ministři, neposkytujete informace, které jste podle zákona povinen poskytovat, a neoprávněně je utajujete, viz smlouvy k nákupu vakcín.

Opakovaně nedodržujete jasně dané slovo, například co se rozpočtu armády týče.

Pod vaším vedením je v ohrožení zdraví občanů, vzdělání mladé generace, ekonomická prosperita země, udržitelná sociální a společenská existence obyvatel země.

Výše uvedeným porušujete jak právní předpisy, tak slib daný před Poslaneckou sněmovnou všem občanům České republiky, kde slibuji na svou čest, že budu zastávat svůj úřad svědomitě a nezneužiji svého postavení. Na neplnění povinností jste byl Poslaneckou sněmovnou opakovaně upozorňován a žádán o nápravu, avšak bez výsledku. Proto vás vyzýváme k bezodkladnému odstranění vytčených nedostatků a řádnému plnění vašich úkolů. Pokud se nenapravíte, jsou občané připraveni k okamžitému zrušení vašeho pracovního poměru, a to pro zvlášť hrubé porušování vašich povinností.

Praha, 26. března 2021."

Já jsem to panu premiérovi dnes poslal poštou, on tady není, ale předávám mu to ještě takto.

A když jsem mluvil o tom mikromanagementu a o tom, že pan premiér vstupuje velmi často a naprosto nesystémově a nekompetentně do záležitostí jednotlivých resortů, tak já si dovolím mu tady za nás, za KDU-ČSL, věnovat poukaz na kurz základů krizového řízení pro pana premiéra, protože jsem přesvědčen o tom, že v mnoha ohledech to velmi výrazně potřebuje, takže budu rád, když pan premiér této možnosti využije. Já mu tady ten poukaz také takto předám. (Pokládá zmíněné dokumenty na místo určené předsedovi vlády.) Můžeme se potom domluvit na formě jeho plnění.

Úplně závěrem chci říct s ohledem na to, co jsem tady zmiňoval z hlediska mobility osob, jednotlivých opatření, tak chci říci, že všechna smysluplná opatření proti COVID-19 lze dělat podle pandemického zákona. Výhodou pandemického zákona je to, že jsme schopni chránit lidi a zároveň zabránit tomu, aby vláda pochybnými nákupy a zakázkami okrádala daňové poplatníky, protože jsem přesvědčen, že kvalitní ochranu naší společnosti lze dělat podle pandemického zákona. Snažil jsem se to doložit veřejně dostupnými daty, která nám poskytla sama vláda. Proto nepodpoříme prodloužení stavu nouze o navrhovaných 30 dnů vládou. Jsme přesvědčeni, že můžeme od 29. března v České republice fungovat podle pandemického zákona. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak, nyní vystoupí paní ministryně financí Alena Schillerová s přednostním právem. Znovu zopakuji, následně s přednostním právem se připraví ministr kultury Lubomír Zaorálek, teď se mi tady nově přihlásil s přednostním právem ještě pan ministr zdravotnictví Jan Blatný. Takže to je pořadí přednostních práv. Paní ministryně, prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, je to přesně měsíc, kdy Poslanecká sněmovna hlasovala o prodloužení nouzového stavu. Všichni si tak ještě pamatujeme zjitřenou debatu a argumenty obou stran. Ačkoliv jsme se tehdy na společném postupu neshodli, tak já věřím, že díky zkušenostem se čtyřmi týdny celkem úspěšného boje s neviditelným nepřítelem dopadne dnešní hlasování jinak.

Podle mého názoru nejsou tato rozhodování ničím menším než balancováním mezi ochranou zdraví, lidského života, zodpovědnosti a rozumem na jedné straně a krátkozrakým politikařením na straně druhé. (Hluk v sále, paní místopředsedkyně vlády žádá předsedajícího o zjednání nápravy.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já vás požádám o klid v jednacím sále, aby se paní ministryně mohla vyjádřit. Máme tady ženu, tak buďme galantní. Prosím o klid. Prosím, paní ministryně.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo. Proto bych chtěla teď z tohoto místa poděkovat vám všem, kteří uvažujete o podpoře nouzového stavu, protože právě díky němu jsme totiž v uplynulých týdnech udělali pro ochranu zdraví našich občanů mnohem více, než bychom mohli udělat bez něj. Lepšící se trend boje s pandemií je bezesporu zásluhou především našich občanů, kteří přijatá restriktivní opatření přijali s velkou vážností, ale ani tak nemůžeme zapomínat na právní rámec, bez kterého by vláda tato opatření nemohla vůbec vyhlásit. A to, zda budeme v tomto boji i nadále disponovat silnými zbraněmi, záleží dnes už opravdu jen na vás v tomto sále.

Není pochyb o tom, že asi 8 000 nově pozitivních případů denně, tady mám čísla z rána, je stále extrémně vysoké a neuspokojivé číslo. Na druhou stranu je to stále asi o 3 000 méně, než jsme zaznamenávali před týdnem, asi o 7 000 méně než na začátku března. Takže převedeno na procenta jde o více než 60% zlepšení. A poprosím, nezapomínejme na to, že nejnovější statistiky jsou vyšší o případy identifikované masivním testováním ve firmách a na úřadech, které jsme rozjeli během minulých dvou týdnů a kde se detekuje zhruba 2 000 případů denně. Jsou to čísla, která znamenají naději - naději, že jsme konečně našli cestu, jak odvrátit ty nejtemnější scénáře. Společně s očkováním a povinným testováním, kterým při současné intenzitě otestujeme neuvěřitelné 4 miliony lidí týdně, lze říci, že právě vybíráme onu pověstnou zatáčku i po dvou kolech. A myslím, že nejen aktivní řidiči vědí, jak důležité je v tuto chvíli držet volant co nejpevněji. Potřebujeme zachovat rezervoár stávajících opatření, protože fungují. Potřebujeme ještě restriktivní opatření, protože k proočkování kritické části populace nutné k dosažení toho, čemu experti říkají kolektivní imunita, stále ještě zbývá mnoho dávek vakcín. Ale nestojíme na místě a to je důležité. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP