(13.00 hodin)

 

Poslanec František Kopřiva: Děkuji za slovo, pane předsedající. Chtěl bych poděkovat klubu ANO, panu místopředsedovi, že udělal tenhle návrh postupu. Myslím si, že to bude pro všechny příjemnější, když to dneska odbudeme.

Já jsem načítal to usnesení, jak ho navrhujeme s kolegy za Piráty, STAN, KDU-ČSL a TOP 09, plus jsem si přisvojil ten návrh pana kolegy Zahradníka z ODS. A potom tedy navrhoval usnesení pan předseda Filip. A zazněl tady návrh, že bychom hlasovali zvlášť o všech bodech. Nyní bych tedy začal tím prvním usnesením.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Předseda klubu SPD Radim Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Vážený pane předsedající, je potřeba se podívat do zákona o jednacím řádu, protože my jsme nepočítali jako klub SPD s tím, že se bude pokračovat i po 13. hodině. My jsme všem říkali předběžně, že nebudeme pro prodlužování jednací doby po 13. hodině, protože máme už nějaký program. Není to z toho důvodu, že bychom chtěli něco blokovat. (Reakce v sále.) Takže je otázka... Opravdu máme program. A je otázka, jestli se o tom bude hlasovat, nebo nebude hlasovat.

Já jenom chci říct, že to není dohoda všech poslaneckých klubů v této Sněmovně. A pokud na tom není shoda, tak myslím, že bychom se měli asi rozhodnout hlasováním o tom, jestli budeme pokračovat. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak teď... (Předsedající konzultuje další postup s předsedou Sněmovny Vondráčkem.) Teď právě hovořím o tom. Tady i v rámci vedení Sněmovny je zvykem, že když se všichni domluví, tak se jede dál v tomto případě, protože to není hlasování po 19. nebo 21. hodině. A když se všichni domluví, tak se jede dál. Když se všichni nedomluví, tak je pauza. To je dosavadní zvyklost. Takže teď jsou tady nějaké návrhy, které jsou opět v rozporu s tím, co bylo zvykem. To je jako tady s těmi přestávkami minule. Tak teď si buď řekneme, že se tyhle zvyklosti tedy ruší, anebo... Protože tohle v jednacím řádu není. Tam máme po 19. hodině, po 21. hodině.

Bylo tady vyjádření předsedy poslaneckého klubu Radima Fialy, zcela jasné. (Reakce v sále.) Já nechci dělat nějaké to. Já bych nejradši to tedy jako podle standardních zvyklostí, jak to je, tak bych vyhlásil pauzu. Ale dám ještě tedy prostor, protože jsem demokrat pochopitelně (výbuch smíchu v sále), tak dám prostor místopředsedovi Sněmovny Vojtěchu Pikalovi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Ano, děkuji za slovo, pane předsedající. Skutečně je to tak, že je zvykem dnes, nebo každý den, když je běžně pauza ve 13 hodin, tak ve 13 hodin ukončit projednávání, vyhlásit pauzu na oběd. Je také zvykem, že pokud je všeobecný souhlas s tím, aby se pokračovalo, tak se může pokračovat. Já chápu, že ta shoda v tuhle chvíli není. Takže je čistě na vás, jestli tento zvyk zachováte, nebo jestli se vrhneme do nějakých procedurálních bitev. Ale je to vaše autorita jako předsedajícího v tuto chvíli. Takže konejte, jak je vám libo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže já vyhlásím pauzu na oběd a uvidíme se tady ve 14.30 na interpelacích. Přeji dobrou chuť.

 

(Schůze byla přerušena v 13.03 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP