(17.30 hodin)

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, je už poměrně pokročilá doba, tak já to nebudu nějak zbytečně prodlužovat, ale je tady několik věcí, které mám potřebu tady prodiskutovat.

My tady pořád žádáme další a další dobu na to, abychom udělali nějaká opatření, respektive aby vláda udělala nějaká opatření, tak si vždycky požádá o nějaký nový čas, aby něco mohla udělat. Ale bohužel ta opatření, která jsou, nejsou cílená, a bohužel nijak nesouvisí s tím, že my bychom ty lidi, kteří dostanou covid nebo jsou covid pozitivní, tak abychom je nějakým způsobem vůbec léčili, tedy dokud se nedostanou na covidovou ventilační jednotku. Pak je začínáme léčit, ale to už je pozdě.

Já bych se tady skutečně přimlouval za to, aby na stránkách Ministerstva zdravotnictví byly jednoznačně uveřejněny údaje o vitaminech, které posilují imunitu, a za druhé, aby například tady několikrát citovaný Isoprinosine byl podobně jako v Polsku volně prodejný, protože v Polsku mají právě daleko méně případů s těžkým průběhem, i když mají čtyřikrát tolik obyvatel jako Česká republika, tak vzhledem k tomu, že je tam Isoprinosine volně prodejný, navíc si tam pro něj jezdí ještě Češi, tam mají daleko méně případů, které se dostanou až na ten ventilátor. To my přece ale nechceme, aby se ti lidé dostávali na ventilátor.

Zrovna tak tady jsou už někdy od loňského března nebo dubna dostupná antivirotika, jako například Avigan nebo s jiným názvem Favipiravir. Co udělala vláda pro to, aby byl schválen pro Českou republiku? Tento přípravek se vyrábí dnes už 20 let, dá se u nás vyrábět jako generikum a používá ho několik stovek milionů lidí po celém světě, možná miliard. Proč tedy v České republice není tento přípravek doporučován k léčbě? U léčby covidu je strašně důležité, aby při prvních příznacích byla udělána nějaká léčba. A co my tady tedy děláme v ČR? Nic. Čekáme, jestli se ten stav zhorší tak, abychom ty lidi mohli odvézt do nemocnice na ventilátor! To je ale přece úplně špatně! My tady máme bránit a chránit lidi, kteří jsou v ohrožené skupině, a ti, kteří to skutečně někde dostanou, protože my tady pořád bojujeme s nějakým virem, který není vidět, pořád bojujeme, ale on nikdy nezmizí. On tady s námi bude pořád. Vždyť to jsou boje s větrnými mlýny. Tak proboha, začneme ty lidi léčit, nebo nezačneme? Vždyť to je pořád dokola.

Je celkem zajímavý případ z Bolívie. V Bolívii, což bychom mohli považovat jako jednu z jihoamerických zemí, tak že je za námi poněkud dál, tedy mohli bychom ji považovat za jednu z rozvojových zemí, ale přesto v Bolívii a v lékárnách prodávají zatavený balíček s různými vitaminy a léky, které zabírají na covid. Takže pokud je někdo covid pozitivní, zajde do lékárny, tam si to za 12 euro koupí a může to v klidu používat. U nás to nemáme. Tam ani Ministerstvo zdravotnictví není schopno na svých stránkách vůbec uvést nějaké údaje, aby se v tom tedy někdy vyznal.

Co se týká očkovacích látek. Pokud se chce někdo nechat očkovat, ano, ale vláda by měla zajistit dostatek vakcín. A jak to je nyní? Vakcíny nejsou! My jsme tady přece ideologicky zaměřeni na jednu světovou stranu, a vakcíny, které jsou z té druhé strany, my přece nemůžeme schválit. A jak to tedy dělá Maďarsko? Je zajímavé, že Maďarsko má očkovací látky, očkuje, zrovna tak jako Izrael, očkuje Sputnikem a očkuje i čínskou vakcínou. A já jsem si nevšiml, že by v Maďarsku umírali lidé z toho důvodu, že tam nemají vakcíny. Pokud se někdo chce očkovat, ať má skutečně výběr a může se nechat očkovat takovou očkovací látkou, které důvěřuje. Ale vláda nezajistila ani ty vakcíny, které tedy měla zajistit EU. Já tomu opravdu nerozumím. Budeme ještě dlouho čekat, a aby tady bylo ještě daleko více lidí mrtvých? My tady pořád říkáme to cizí slovo lockdown. Je to v podstatě uzamčení. To znamená, my tady všichni máme být uzamčeni včetně těch lidí, kteří by měli chodit do práce, děti by měly chodit do školy, do školky a měli bychom - (Předsedající: Čas.) Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Jenom upozorním: abych vás nemusel přerušovat během vašich projevů, tak jenom upozorním, že máte hodiny pod mikrofonem. Jsou schovány pod tím pultíkem, kde vám nově instalované digitální hodiny odečítají čas, tak si můžete načasovat vystoupení tak, když už se odhlasovalo to omezení, aby to třeba vypadalo přirozeně, ten závěr. Tak prosím, nyní tedy vystoupí pan poslanec Jan Jakob a připraví se pan poslanec Marian Bojko. Upozorňuji zase na těch pět minut. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, jak už je tady mým zvykem, tak já budu stručný a věcný. Myslím, že zdaleka těch pět minut nevyčerpám.

Pane premiére, prostřednictvím pana předsedajícího, já jsem tady jeden měsíc a jeden týden a musím říct, že už toho mám dost. (Oživení v sále.) Čekal jsem opravdu ledasco, ale takovouhle - já mám rezignovat? Ne! Já nemám rezignovat. Já myslím, že jsou tady jiní, kteří mají rezignovat, protože tu situaci prokázali, že rok již nezvládají a že tady nic nefunguje. Čekal jsem tady ledasco, ale takovouhle vládní absolutní bezradnost a naprostý chaos nikoliv. Pane premiére, prostřednictvím pana předsedajícího, kdyby to viděli voliči, tak už v žádných volbách nedostanete ani jediný hlas!

A ten chaos pokračuje i v tuto chvíli. Proč? Já to nechápu, tuhle taškařici. Vždyť jsme před chvílí schválili pandemický zákon, schválili jsme jasné usnesení, které dává návod, jakým způsobem tuto kritickou situaci řešit. Nikdo nezpochybňuje ta čísla, která jsou děsivá. Vy po nás teď požadujete prodloužení nouzového stavu, ale podle mého je to dvakrát neústavní.

Za prvé, ten nouzový stav evidentně byl vyhlášen protiústavně. Je podání senátorů k Ústavnímu soudu a už městský soud o tom v tomto smyslu rozhodl. Z druhého důvodu - Poslanecká sněmovna má prodlužovat nouzový stav po 30 dnech a ty doposud neuplynuly. Já nemám pocit, já jsem už přesvědčen, že si tady děláte z Ústavy a ze zákonů České republiky trhací kalendář. Nemůžu proto hlasovat pro prodloužení protiústavního nouzového stavu. Vyhlaste ho ústavní cestou ve smyslu usnesení, pro které jste sami a i vy, pane premiére, hlasovali před chvílí! Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Marian Bojko a připraví se pan poslanec Lubomír Volný. Upozorním, že máte pět minut na vystoupení. Prosím.

 

Poslanec Marian Bojko: Dobrý den, dámy a pánové. Já bych chtěl přečíst dopis od obyčejného občana Mgr. Michala Aura, který je úplně v protipólu emotivního vyjádření nebo přečtení dopisu paní poslankyně Valachové. Já tady těch dopisů od naštvaných a zoufalých lidí dostávám 99 %: "Vážené dámy, vážení pánové, rád bych věřil, že slova jako svoboda, rovnost, láska, demokracie stále něco znamenají a že v naší demokratické zemi stále přetrvává respekt k Ústavě, respekt k základní listině práv a svobod" (správně Listině základních práv a svobod), "respekt k právům jednotlivce, respekt člověka k člověku, respekt k důstojnému životu, že děti mají právo na šťastné dětství, na řádné vzdělávání, na bezpečný a zdravý vývoj. Bohužel nejen dle mého názoru to, co v posledním roce předvádí naše vláda, ti, které jsme my, obyčejní lidé zaměstnali, aby s nejlepším svědomím a úmyslem vedli naši vlast, má daleko od výše zmiňovaného a vyvolává ve mně čím dál větší údiv a zděšení. Nepopírám přítomnost viru COVID-19, ať už se tu vzal odkudkoliv, ani nepopírám, že jsou rizikové skupiny, kterým může být tento virus nebezpečný, obdobně jako mnoho jiných virů či bakterií, avšak tyto se dosud nikdy neřešily omezováním lidských práv a svobod, prakticky vypínáním lidského žití. Zpočátku, když jsme nevěděli, čemu přesně čelíme, dala se narychlo vydaná vládní nařízení pochopit. Naopak oceňuji, že vláda začala jako jedna z prvních jednat a snažila se něco dělat. Nebyly informace, byl časový tlak. Během roku jsme se však s virem seznámili a známe spoustu objektivních faktů. Ty jsou však mnohdy zkreslovány, zamlčovány či přímo popírány. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP