(12.40 hodin)

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, kolegové, já také musím reagovat na to, co jsme tady teď viděli, prostřednictvím pana předsedajícího. Přesně kvůli takovýmto lidem mám už 12 měsíců omezené podnikání. Lidé, kteří chodí do práce, nemají práci a přicházíme o desítky milionů korun. Jenom kvůli takovýmto lidem nemůžu svobodně podnikat, protože to, co tady dneska zažíváme, není proto, že je špatně nějaké nařízení, že jsme něco někomu neřekli, ale je to jenom proto, že se všichni chováme jako prasata, že nejsme schopni si říct, že jestliže tady máme nějakou epidemii, tak jí můžeme zabránit jedině tím, že se budeme chovat zodpovědně jeden k druhému, že budeme dodržovat to, co tady říkal asi před půl hodinou můj kolega: roušky, respirátory, ruce, rozestupy. To, že to půlka národa neřeší nebo to řeší jenom v zaměstnání, a jakmile přijdou před brány závodů, tak nedodržují nic, schází se všude od autobusových nádraží po zařízení, když jdou třeba sportovat atd. atd., to prostě je jenom hra s tím, že jako něco děláme, ale neděláme vůbec nic. A díky tomu jsme zavření. Ne kvůli tomu, že neumíme tady sestavit zákon nebo se dohodnout, že zneužíváme této situace k tomu, abychom získali body, ale je to jenom proto, že se chováme nezodpovědně jeden vůči druhému. A pan poslanec, prostřednictvím pana předsedajícího, Volný je toho příkladem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní faktická poznámka - dvě přihlášky. Za prvé pan poslanec Lubomír Volný, za druhé paní poslankyně Zuzana Majerová a stále je připraven s přednostním právem ministr kultury Lubomír Zaorálek. Vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: Takže, vaším prostřednictvím, pro pana kolegu Bláhu. Nevím teď, kde vás mám, ale asi mě slyšíte. Víte, kdybyste žil v diktátorském Bělorusku, tak by vám to vaše podnikání nikdo nezavřel. To vám tady zavřel někdo, kdo v porovnání se stejně velkým Běloruskem způsobil o 90 % více obětí. Zjistěte si to, Bělorusko - 1 900. Jsou tam statisícové demonstrace po X měsíců, nenosí se tam roušky, nedrží se rozestupy. U nás rozestupy, roušky, a ti, co nejvíc dodržují ta opatření, zejména mladí lidé, končí dneska na infekčním oddělení a bojují o život, protože kupříkladu - kolik mám času? To zvládnu - paní Martina Vašáková, předsedkyně České pneumologické a - to nepřečtu - společnosti, předpokládám tedy, že lékařka a vysoce odborná, jasně řekla, že respirátor se může stát biologickou zbraní, biologickou bombou. Přesně tak, jak jsem vám tady říkal s kolegou Marianem Bojkem už celý ten rok. Lidé, kteří jsou nemocní dva, tři dny, nevědí o tom, ale jsou skutečně nemocní, tak i když nosí jenom jeden respirátor těch osm hodin, tak si do něj nafoukají viry a potom si je zase vdechnou zpátky. A není to názor Lubomíra Volného. To je prosím vás názor paní Martiny Vašákové, předsedkyně České pneumologické komory nebo společnosti.

Já to chápu. Já chápu paní kolegyni, že se jí to nelíbí, protože bude mít na rukou také krev, nicméně vy vůbec nestudujete oponentní názory profesionálů v oboru. Vy se pořád díváte na Volného, který tady uplatňuje zákonnou výjimku, kterou mu dalo Ministerstvo zdravotnictví, mimochodem, nikdo s tím nic neudělá, ale nestudujete oponentní názory (upozornění na čas), a proto budete mít krev na rukou!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní faktická poznámka, paní poslankyně Zuzana Majerová, a ještě jednu mám tady faktickou, je to pan poslanec Zdeněk Ondráček. Prosím, vaše dvě minuty, paní poslankyně.

 

Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková: Děkuji. Hezký dobrý den, kolegyně a kolegové. Já bych ráda zareagovala na předřečníka z ANO a na jeho konkrétní větu, že se tady k sobě chováme jako prasata. Tak když už jsme u těch prasat, tak by bylo velice dobré zmínit, kdo s tím začal. A než začnete lidi takto nazývat a osočovat, tak si uvědomte, že stejně jako ve výchově jsou děti odrazem svých rodičů, stejně tak společnost se chová podle toho, jako ti, kteří jim kážou. A my tady devět měsíců lidem zakazujeme žít a fungovat. Každý normální člověk, kdyby devět měsíců něco nefungovalo, tak změní strategii. Naše změna strategie je, že po devíti měsících místo jedné roušky nosíme dvě. Tak na to přijde i dítě v mateřské školce! A opravdu si vyprošuji, abyste takhle tituloval lidi kolem a lidi obecně, protože ti nejvyšší neustále ukazují na veřejnosti, že kážou vodu, ale pijí víno! Protože ono se to dobře rozhoduje, když máte plnou peněženku! Obzvlášť těm, co už jsou na dně!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní faktická poznámka, pan poslanec Zdeněk Ondráček, a připraví se - ještě jednu faktickou poznámku, pan poslanec Jiří Bláha. Tak prosím, vaše dvě minuty, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedající. Já bych vás, vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl poprosit, jestli bychom nemohli trošku ubrat na té rétorice. Chápu, že jste týden nebyli zde v Poslanecké sněmovně a neviděli jste tady to červené světélko, takže se potřebujete všichni zase předvést před novináři a před televizí, takže uberte na obou dvou stranách.

A zase na druhou stranu já si strašně vážím to, co tady říkal pan kolega Milan Brázdil, ale zase na druhou stranu si také přiznejte, a jenom se podívejme z toho, co Milan říkal, a co tady fungujeme. My si tady občas otřeme stolek, ale teď přede mnou tady bylo pět lidí. Všichni si tady takhle plácali po stole, po tom řečnickém pultu. Dotýkáme se mikrofonů. Všichni bychom byli za chvilku promoření. Minulý týden jsme si tady nechali udělat antigenní testy. Zjistili jsme, že někteří kolegové mají pozitivní výsledek. Máme tady kolegyně a kolegy, kteří jsou pozitivní, jsou v nemocnici nebo jsou prostě v nějakém stavu. Nepamatuji si, že by ti, kteří jsou okolo nich, popřípadě s nimi pracovali ve výboru, zůstali v karanténách nebo někde jinde. Takže, prosím vás, my jsme přesně jako v té fabrice. Chceme něco po lidech, ale sami to tady stejně nedodržujeme. Jestli vláda chce něco udělat od příštího týdne a chce nám zakázat, abychom chodili - nebo aby lidé chodili - kilometr, nebo maximálně abychom zůstali v okrese, já už jsem 14 dní v jednom zavřeném okrese, a výsledky stejně žádné nemáte. Tak jestli toho chcete docílit, tak zrušte také tři týdny Poslanecké sněmovny, protože jenom kážeme lidem, co mají dělat, ale chováme se úplně jinak! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: A nyní jako poslední s přednostním právem ministr kultury Lubomír Zaorálek. Další přihlášky nemám. Pane ministře, prosím.

 

Ministr kultury ČR Lubomír Zaorálek Děkuji. Dámy a pánové, já se vám omlouvám, že vystupuji, a doufám, že mi to odpustíte, ale nemohu vám neříct jednu věc. Problém epidemie není v této zemi a na světě problém technokratický, je to problém kulturní. Když říkám, že to není problém technokratický, tak teď není na nás, abychom tady vystupovali a mluvili o nějakých zázračných lécích a technikách a o nějakých... To není naše role. To, co je vlastně nejpodstatnější, je, jak jsme schopni se v té epidemii chovat, jak kulturně se v ní chováme. To je úplně podstatné.

Tady jsou různí, kteří čtou zahraniční články a zkoumají, podle čeho se ten virus chová, a je to těžké říct. Ale jedna věc je docela zřejmá, která se dá dát jako závěr. Ten virus je velice efektivní vůči společnostem, které nedodržují pravidla. Tam, kde se nedodržují pravidla, tam ten virus prostě vítězí. Já věřím, že i profesoři, kteří tady jsou, budou v tomhle se mnou souhlasit. A rozumíte, každé bezohledné chování, dokonce i v této Sněmovně, to nedodržování pravidel, to je vlastně to nejhorší. Ta nekulturnost, která se tady děje, i ty výrazy, které tady létají, všechna tahle nekulturnost je vlastně největší podrážení nohou v boji proti viru. Chápete, ne debaty o lécích. To nám ani nepřísluší, ale to, jakou kulturu prezentujeme a jakou kulturu se snažíme přesvědčit ostatní, aby v této zemi panovala.

Řecký historik Herodotos už v 5. století před naším letopočtem byl jeden z prvních - to byl otec dějepisu - začal mluvit o tom, že etnika se dělí a liší podle toho, jakou mají toleranci vůči těm, kteří nerespektují pravidla. A je bohužel pravda, že česká společnost je zrovna ta, která by u Herodota patřila mezi ty, kde se vlastně toleruje, že pravidla porušují. Vidíme to skoro každý den. Mohu vám tady říkat řadu příkladů a je to to, co vlastně popuzuje. My jsme bohužel ti, kteří... ***




Přihlásit/registrovat se do ISP