(12.10 hodin)
(pokračuje Brázdil)

Velmi jednoduché, co každý může použít, je UV záření. Doma to máte, jsou to horská slunka. Někdo to má, někdo nemá. Horské slunko, to je vlastně náhražka za to, že nemůžeme někde k moři. Použijme ho. To UV záření nejenom že je něco jako germicidní záležitost, která zničí bakterie a viry, ale je to zároveň i něco, co vytvoří na vaší kůži vitamin D, a ten je pozitivní pro zvládnutí tohoto onemocnění.

A další ještě, prosím: otužování. Je tu velká vlna, otužují se lidé. Otužujme se a snažme se pečovat o naše zdraví i tím, že chodíme do sauny, když můžeme, v rámci všech pravidel. Mám-li svou saunu, pojďme do finské a podobně.

Sportujme. Budujme své pozitivní zdraví, pokud to jde, v rámci pravidel. Choďme na procházky. Dělejme všechno pro to, abychom byli...

A to je další, pečujme o vlastní psychohygienu. To, že nakonec to přežijeme, ale budeme nešťastní, nebudeme mít endorfiny z toho, že tu na tomto světě jsme, a rádi, tak to taky není dobré. Dělejme to, jak umíme. Čtěte si, choďte na procházky. Dělejme cokoli, co můžete, protože povede vás ke štěstí, a to má vliv, ta psychika, i na vaše zdraví.

Všichni známe testování, o tomto nebudu dlouho mluvit. Mimochodem, můj spolužák je Roman Prymula, neskutečně si ho vážím, a ten o tom určitě hodně mluvil, jak je důležité testovat, ale prosím vás, testování není léčebná procedura. To neznamená, že jste vyléčeni, i když jste pozitivní nebo negativní. Testování je vlastně snaha o izolaci těch, kteří pozitivní jsou, a zamezit šíření covidu. Takto k tomu přistupujte, se všemi chybami, které to má, i pozitivitou, negativitou.

A poslední je očkování. Jasně, to je to světlo na konci tunelu. Tady k tomu nebudu hovořit, nejsem v tomto úplně fundovaný, abych do detailů rozebral, ale jistě pan profesor Chlíbek, kterému jsem dělal přijímač na vojenské medicíně, jistě o tom promluví víc.

Dámy a pánové, kolegyně, kolegové, jsme ve válce. Jsme ve válce a umírají lidé. Já o tom vím hodně. Sloužím soboty, neděle. A umírají lidi na covid, umírají lidi s covidem, ale i taky během covidu nebo vedle covidu. Chtěl bych říct dva příběhy.

Jeden je o tom, že... Ano, nebudu dlouhý. Jeden příběh je paní z plného zdraví, po covidu, která si prodělala, důchodkyně. Náhle se cítí nevolně, jde se osprchovat a poté je tak dušná, že je potřeba příjezd záchranky, resuscitace, třičtvrtěhodinová resuscitace v overalovém oblečení, a ta paní takhle umírá. A pak je tu ještě další, jiný příběh, který neměl žádný covid. To jsou lidé - mám za poslední víkend dva - a tito lidé si berou životy. U mě to bylo, dvakrát se oběsili. A důvodem toho bylo, protože nebyli šťastní, neviděli světlo na konci tunelu. O tyto lidi je potřeba se taky starat. Psychohygienou, a když si nevíte rady, volejte, volejte pomoc jiné.

Skončím, byl jsem upozorněn, že jsem dlouhý. Skončím tím, že celý život, svůj dospívající a dospělý život, jsem se řídil jedním heslem, které teď řeknu, a to je, že každá vytrvalost je jakýsi malý pokus o věčnost. Prosím vás všechny, pojďte chvilku vytrvat, pokusit se o tu věčnost, zůstat tu a být zdravý. Tak se nezlobte, že jsem byl možná trochu emotivní, možná od tématu - ne. Je to něco, co jsem chtěl, aby všichni věděli, že tu máme i nějaká opatření, která můžou pomoci, a nemusí to být nějaké drakonické záležitosti. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí jako další pan poslanec, Leo Luzar, a připraví se pan poslanec Václav Klaus. Tak, pane poslanče, prosím, máte slovo. Jinak upozorním, že jednání bude pokračovat bez polední pauzy. Budeme pokračovat kontinuálně. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, děkuji svému předřečníkovi za jeho vystoupení. Zvlášť zajímavé bylo z toho pohledu, že se jedná o ctěného kolegu z vládního hnutí ANO 2011. Tato vláda, která sedí za mnou, má gros také v hnutí ANO 2011. A všímáte si, jak funguje komunikace v rámci jednoho hnutí? KSČM tady už půl roku žádá ministra zdravotnictví za hnutí ANO, aby se lidem snažil lidsky vysvětlit, co se v této společnosti děje, aby neměli depresivní stavy, aby nepáchali sebevraždy, aby viděli světlo na konci tunelu, aby používali UV záření, aby používali vitamíny, aby fungovali i na bázi podpůrných léků, o kterých se tady dlouho hovoří, jako Isoprinosine a Ivermektin. Ale nic, vláda raději jde na tiskovou konferenci, raději odpovídá na všetečné otázky novinářů, kteří se honí za senzací, místo aby normálním, standardním způsobem ve sledovaném čase lidem vysvětlila, co je čeká, co je nemine.

Součástí takzvaného pandemického zákona je i tato kampaň, vysvětlující občanům, co se chystá, protože občanům nemůžete jenom nařizovat a sankcionovat, ale musíte jim také jasně vysvětlit, proč to děláte. A to bohužel tato vláda nedělá, byť jsem již u tohoto mikrofonu čtyřikrát žádal pana ministra zdravotnictví, aby využil svého daru hovořit k lidem lidsky a snažil se jim lidsky vysvětlovat, proč je to důležité, proč se musí, tak stále toto odmítá. Nevím, co je toho příčinou, ale dneska to slyšel i ze svého vlastního hnutí od lékaře, který má plně pravdu, že se s těmi lidmi takhle nehovoří a že se jim to nevysvětluje. Tak snad to tedy konečně pochopí a začne to dělat, protože situace opravdu není dobrá.

Co se týče samotného zákona, KSČM při projednávání tohoto zákona tady v parlamentu říkala, že je šitý horkou jehlou, že je špatný, že tam jsou chyby, a dokonce jsme upozorňovali přesně na tu chybu, kterou nám Senát nyní vrátil. Já si tady dovolím citovat svého předřečníka, ctihodného Marka Výborného, vaším prostřednictvím, který si tady vyprošoval, vyprošoval si tady, že to není tak, jak my říkáme, že ten pozměňovací návrh byl konsenzus, že nebyl šit několika politiky na různých schůzkách, a říkal: "Já teď hovořím za KDU-ČSL, hovořím za AntiCovid tým ODS, politické strany TOP 09 a KDU-ČSL. My máme v rámci své odborné platformy řadu dalších odborníků, konzultantů, a to i na oblast krizové legislativy, zdravotnické legislativy, a skutečně v tomto smyslu naše podněty byly připravovány odborníky, a ne tak, jak vy jste tady říkal." Konec citace.

Tak, pane Výborný, vaším prostřednictvím, pana předsedajícího, kde jsou ty vaše odborné a jasně deklarované výstupy? Jasně se ukázalo, že ten zákon je šitý horkou jehlou, že je nekoncepční, že tam jsou vážné chyby. Jediné, co vás přimělo hlasovat pro, byly ústupky vlády, které se tam objevily v rámci podnikatelů a u kolegů Pirátů v rámci informačních technologií, které se tam dostaly, byť si myslím, že v pandemickém zákoně nemají co dělat. Pandemický zákon má být jasně deklaratorní a stanovovat pro občany to, co je nutné, a nezabývat se tím, jak budou cestovat informace, popřípadě jak bude co odškodňováno, protože stejně dopad toho pandemického zákona na občany bude různý, a jednotlivé věci, které tam jsou, nebude možno takto konkrétně řešit. Bylo to ignorováno.

Proto tady máme znovu tento návrh. A tady mohu říci, že KSČM svůj názor na tento zákon nezměnila. Ten zákon je nekvalitní, je šitý horkou jehlou a je vytvořen na objednávku, politickou objednávku, a to si občané České republiky nezaslouží, aby se měli řídit zákonem, který je nelogický a špatný. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní přečtu omluvu. Z důvodu nemoci se omlouvá paní poslankyně Lenka Dražilová. Budeme pokračovat. Nyní má slovo poslanec Václav Klaus a připraví se pan poslanec Lubomír Volný. Pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP