(15.20 hodin)

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Dámy a pánové, dobrý den. Než se přihlásím k pozměňovacímu návrhu, protože vystupuji po panu poslanci Volném a on tu říkal, že bychom měli všichni chodit na testy, a já si myslím, že zejména v jeho zájmu by bylo chodit na testy velmi často, protože bych ho upozornil na tuším § 153 trestního zákoníku - šíření nakažlivé nemoci z nedbalosti. Je tam docela zajímavá trestní sazba.

Teď prosím k tomu, proč jsem vystoupil. Přihlašuji se ke sněmovnímu dokumentu číslo 7529. On je v systému uveden pod mým jménem, nicméně je to ten velký pozměňovací návrh, ke kterému své podpisy připojili předsedové stran ANO, ODS, Pirátů, KDU-ČSL, STAN, TOP 09, sociální demokracie. V jednom případě to je, tuším v případě TOP 09, to není předsedkyně strany, ale je to pan předseda poslaneckého klubu. Takže jménem všech těchto jsem já svým jménem vložil do systému tento pozměňovací návrh. A znovu říkám, je to dokument 7529.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Tomáš Martínek. Ale nehlásí se, to je jenom omyl, dobře. V tuto chvíli tedy nemám žádnou přihlášku do podrobné rozpravy. Hlásí se ještě někdo z místa do podrobné rozpravy? Ne, podrobnou rozpravu končím. Zájem o závěrečná slova má pan ministr a po něm i pan zpravodaj. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jan Blatný Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já jen krátce. Myslím si, že dnešek byl důkazem dobré vůle, důkazem toho, že se můžeme a chceme všichni domluvit, a důkazem toho, že jsme schopni tuto zemi i přes rozdíly v různých postojích vést dále krizovou situací. O tom, že situace není jednoduchá, všichni víme. Ale chtěl bych jenom říct, že ten zákon, o kterém nyní budete hlasovat, nám všem dává do rukou další možnost, jak účinně bojovat s epidemií koronaviru, a přitom se tam, kde to nebude nezbytně nutné, vyhnout používání nouzového stavu.

Za sebe, za všechny pacienty i za ty, kteří se o ně starají, chci poděkovat a budu se těšit, že v tomto duchu bude probíhat i další spolupráce.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. A závěrečné slovo pana zpravodaje, kterým je pan poslanec Válek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji. Jenom velice stručně pro jistotu zopakuji, o čem budeme hlasovat. Hlasujeme o návrhu zákona o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění COVID-19 a o změně některých souvisejících zákonů. Tak jenom pro jistotu, kdyby tady měl někdo pocit, že chce hlasovat o pandemickém zákonu, tak už předem upozorňuji, že bude zklamán. Nebudeme o něm hlasovat. Budeme hlasovat o tomto zákoně. A bylo by dobré, aby to každý takhle chápal, vnímal a uvědomil si to.

A jenom mám prosbu. Po dohodě s legislativci, kteří potřebují 15 minut na zapracování pozměňovacích návrhů a přípravu hlasovacího schématu, tak jestli by bylo možné požádat o patnáctiminutovou pauzu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano. Je zde žádost o 15 minut pro legislativce na to, aby nás připravili na třetí čtení. Seznamuji všechny poslance s tím, že na politickém setkání všech politických stran byla dohoda, že nebudeme pokračovat v projednávání dalších bodů, dokud nedokončíme projednávání tohoto návrhu zákona. Proto v souladu s touto dohodou vyhlašuji patnáctiminutovou pauzu. Sejdeme se tady za 15 minut.

 

(Jednání přerušeno v 15.23 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP