(15.00 hodin)
(pokračuje Válková)

Nechci zneužívat ty dvě minuty, jenom jsem chtěla poprosit pana Volného jako dáma džentlmena. Já vždycky musím odejít. My jsme to tady měřili, tu vzdálenost, ona není úplně ideální. A pokud nemá tu roušku - a já už jsem jednou covid měla a opravdu jsem neměla snadný průběh, možná i díky svému matričnímu ročníku, tak bych ho nerada dostala znovu. A já musím vždycky potom odejít a nemůžu sledovat jednání Sněmovny. Tak bych ho poprosila, aby si tu roušku nasadil i s přihlédnutím k této skutečnosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Já se samozřejmě k žádosti paní poslankyně připojuji a zaznívá tu opakovaně.

Pan poslanec Lubomír Volný je na řadě s faktickou poznámkou. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedající. Paní Válková, vy jste se dala do politiky a musíte být tvrdá, takže, omlouvám se -

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Prostřednictvím předsedajícího.

 

Poslanec Lubomír Volný: Prostřednictvím pana předsedajícího, omlouvám se, takže prostřednictvím pana předsedajícího vaší žádosti nemohu vyhovět, protože to musíte vydržet.

Nebýt opatření, paní doktorko prostřednictvím pana předsedajícího, možná by to u nás bylo jako v Bělorusku. To znamená desetina mrtvých, otevřená ekonomika a všechno v pořádku. Covid existuje, nikdo ho nepopírá, jenomže lidé taky mohou umírat kvůli tomu, že vy odmítáte odbornou debatu. A vy jako členka vládního uskupení, jako poslankyně vládního hnutí ANO jste tady neřekla na mikrofon ani slovo o prevenci, o tom, jak by lidé mohli posílit svou imunitu a jak by se mohli bránit onemocnění COVID-19. To je za mě osobně ta největší chyba a největší katastrofa, která se u nás děje. Opakuji, že ve Švédsku už si zakazují nosit roušky, protože v mnohých městech převládl názor, že roušky způsobují šíření covidu.

Víte, kdy v jediném okamžiku v historii této covidové krize přestal covid útočit? Máme na to 40 sekund, tak já vám dám pět, abyste se zamysleli nad tím, za těch posledních jedenáct měsíců, kdy ten covid neútočil. Tři, dva, jedna. V okamžiku, kdy jste se do toho tomu covidu přestali plést. V okamžiku, kdy jste se přestali plést lidské imunitě do toho, aby si s tím covidem poradila sama. V okamžiku, kdy svítilo slunce, v okamžiku, kdy jsme měli všichni dostatek vitamínu D, v okamžiku, kdy jsme měli všichni dostatek sociálních kontaktů, v okamžiku, kdy jsme všichni sportovali. Tak v létě byl ten covid na ústupu. V okamžiku, kdy vy se do toho začnete tomu covidu plést a začnete se do toho plést přírodě a našemu imunitnímu systému, v tom okamžiku pomáháte vraždit.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Nyní prosím opět o dezinfekci řečnického pultu. Budou následovat faktické poznámky pana poslance Výborného a pana poslance Staňka. (Krátká pauza na provedení dezinfekce.) Děkuji vám. Pan poslanec Marek Výborný, faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, k paní poslankyni Procházkové. Já bych vás chtěl ubezpečit, že ten návrh zákona o mimořádných opatřeních při epidemii COVID-19, který byl na jaře zde předložen, byl vládní tisk. A mohl být stokrát projednán, kdyby vláda chtěla. Opravdu, napadat opozici, že jsme se tady o tom nechtěli bavit. My jsme tu kritiku, kterou jsme tu měli na jaře, samozřejmě předložili. Ale to, že nebyl doteď projednán a teď byl předložen v nové verzi panem ministrem Blatným, je opravdu zodpovědnost vás, resp. vaší vládní koalice. To prosím nemůžete házet na opozici. A jestli jste nabyla dojmu, že krizovou legislativu budeme psát na koleni ve Sněmovně, tak před tím bych opravdu varoval. To není šťastný postup. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Antonín Staněk, faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Staněk: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Vážené kolegyně a kolegové, já vás samozřejmě nechci svou technickou poznámkou příliš zdržovat, ale nedá mi to, abych nereagoval na některé věci, které zde zazněly, alespoň formou té technické.

Myslím si, že při vystoupeních pana kolegy Volného při vší úctě i neúctě k němu, ať už je to tak, či onak jsme svědky jedné krásné přímé ukázky toho, co je a není demokratické. Víte, ten největší a nejklasičtější výrok říká, že svoboda moje končí tam, kde ohrožuje svobodu druhého. A podívejme se kolem sebe. Tady ve Sněmovně sedí poslanci, kteří mají roušku a snaží se neohrožovat své kolegy ve svém okolí. Vy jste dva poslanci, kteří jste se rozhodli svobodně a plně oprávněně porušovat obecné pravidlo. Sedíte mezi kolegy, mladými lidmi, kteří mají své prarodiče, rodiče a opravdu oprávněně se mohou obávat o své zdraví. A já opravdu lituji pracovnici Sněmovny, která zde musí pravidelně chodit dezinfikovat prostor jenom proto, že se někdo rozhodl ukazovat, že on má svoje právo. Ale to právo na život, právo na zdraví a bezpečí máme v Poslanecké sněmovně v tuto chvíli i my, kteří jsme zde v rouškách. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Já jenom požádám o upřesnění pana předsedu Michálka, jestli se hlásil s faktickou, nebo do rozpravy. Do rozpravy, v tom případě s faktickou poznámkou pan poslanec Vlastimil Válek, který je zpravodajem. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Já velmi stručně, proto faktická, abych sám sebe korigoval. Mě ta debata nesmírně oslovuje, a tak jsme si s kolegou Blatným také vzpomínali na dobu před nějakými dvaceti, možná víc lety. Já myslím, že tady všichni věříte, že existuje borelióza. Doufám, že tady nikdo není, kdo by si myslel, že neexistuje, vpravo, vlevo. A přesto je země, která si odhlasovala v zákoně, že borelióza není, tím pádem vyřešila problém s touto nemocí, ani ji neléčí. Je to tedy Bělorusko. Tak já si myslím, že se řada věcí dá odhlasovat a řada chorob se dá zrušit zákonem, že nejsou. Jim se povedlo vyřešit boreliózu. (Potlesk některých poslanců.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ještě není na řadě pan předseda Michálek, protože se s faktickou poznámkou přihlásil pan poslanec Lubomír Volný. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Volný: K panu docentu Válkovi. prostřednictvím pana předsedajícího. Vy v Rusku máte malé platy, ale vy v Americe bijete černochy. Říká se tomu slizký herring, úhybný manévr. My se tady nebavíme o borelióze, bavíme se tady o covidu, který není v Bělorusku zakázán zákonem, který se v Bělorusku normálně léčí. A je nedůstojné vašeho postavení, pane profesore, abyste používal takovéto primitivní argumentační fauly na úrovni žáka 6. třídy. To je jedna věc.

Druhá věc, na kterou jsem teď zapomněl, je to, že v tom Bělorusku můžete jít do obchodu, můžete jít úplně všude a ty covidové statistiky se tam vedou naprosto běžně. Není to pravda, že se tam nevedou. Když si najedete na Bělorusko - covid - Wikipedie, tak vám to tam přesně vyjede. Ty statistiky existují. S boreliózou nevím, jak má moc problémů Bělorusko, ale vím, že v republice nebo u nás doma jsou desetitisíce lidí sdružených na Borelioza.cz, které zmrzačili čeští lékaři, protože v posledních dvaceti letech u nich tu boreliózu neodhalili. A že je velice těžké ještě dneska dostat kvalitní vyšetření na boreliózu. To zřejmě by kolegové lékaři mohli potvrdit, až zase vydezinfikují úplně zbytečně tento mikrofon, protože každý z vás, kdo nemá nový respirátor, a každý z vás, kdo nemá novou roušku, tak tady prská viry úplně stejně jako já, pokud je máte v sobě, mimochodem. Takže se přihlaste všichni, kteří máte novou roušku. Jsem zvědav, kolik vás je. (Rozhlíží se.) No, jasně. Pecka. Takže je vás asi tak 10 % v tom případě. Takže s tou boreliózou máme problém hlavně my v České republice, přestože jsme si ji zákonem nezakázali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP