(22.10 hodin)

 

Poslankyně Jana Černochová: A poslední, za páté: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky apeluje na vládu, aby před vypršením nouzového stavu zabezpečila nezbytnou přípravu na jeho ukončení a poskytla krajům veškerou podporu při přípravě a v průběhu na stav nebezpečí."

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 42, přihlášeno 103 poslanců, pro 31, proti 3. Návrh nebyl přijat.

 

Poslankyně Jana Černochová: Pane místopředsedo, v tuto chvíli mohu konstatovat, že jsme vyčerpali všechny body, které jsme měli k hlasování, a to ať už body, které se týkaly návrhů na data nouzového stavu, nebo doplňková usnesení.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, paní zpravodajko, a končím projednávání tohoto bodu. Nicméně s přednostním právem za poslanecký klub pan poslanec Výborný a poté je s přednostním právem přihlášen pan předseda Bartoš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Dámy a pánové a hlavně vy kolegové, kolegyně z poslaneckého klubu hnutí ANO. Já naprosto respektuji to, že nepodpoříte doprovodné usnesení, kterým se opozice snaží apelovat nebo k něčemu vyzývat vládu. To chápu. To je zcela normální. Ale pokud je tady navrženo usnesení, které je apelem, prosbou k veřejnosti: chovejte se zodpovědně, ohleduplně, tak teď mně vysvětlete... (Část poslanců bouchá do lavic.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Dámy a pánové, prosím o klid!

 

Poslanec Marek Výborný: Čili je to jednoduché, prostě lidem vzkazujete: chovejte se jak ta banda v Teplicích s Bendou a spol.! To je celé! (Hlučné nesouhlasné reakce poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Prosím o klid! S přednostním právem vystoupí pan předseda Ivan Bartoš.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Děkuji za slovo. Já bych ještě možná doplnil pana Výborného o dvě věci, které by neměly k tomu uniknout. Já si naopak myslím, že o tom, jak pan premiér dnes hovořil o tom, že je nová doba, kdy nehledě na to, jak dopadne dnešní hlasování, začne spolupracovat napříč stranami a že naše setkání dnes jistě není poslední. Tak je tady ten zmiňovaný pandemický zákon. Mluvil o něm Jakub Michálek, který poslal v paragrafovém znění už 20. ledna panu Blatnému. O něm dnes premiér ráno na jednání prohlásil: To jste měl mít ještě dnes, pane Blatný. Tak to usnesení, kde jsme říkali, že ten zákon by se měl urychleně projednat, tady vládní většina nebo strany, které podporují vládu, také neschválila. To mi přijde zvláštní, když dnes ministr Blatný dostane vynadáno, jak to, že to ještě nemá, a ta vůle ten zákon tady si potvrdit, aby aspoň ta ranní schůzka měla nějaké pokračování zde v usneseních, kterými se vláda historicky taky moc neřídí, tak to se tady nestalo, a mně přijde dost zvláštní, protože my jsme dnes už začali jednat se zástupci krajů nad tím, jakou součinnost jim můžeme poskytnout my. Já jsem se setkal se zástupci hejtmanů za Piráty a za Starosty, a že vláda ani na tuto dobrou praxi - a pan ministr Hamáček již pravděpodobně jednal s Asociací krajů - nemůžou ani tady zvednout vládní poslanci ruku, protože je důležité s kraji komunikovat, to mi přijde taky jako dost zvláštní moment.

Tak já doufám, že to byl jen nějaký políček za to, že se tady Poslanecká sněmovna ve většině rozhodla, že stávající nouzový stav nepodpoří, ale že ve finále k tomu stolu zasedneme. Dnes již asi ne, ale já doufám, že zítra brzy ráno se začne jednat, jak dál pokračovat, jak realizovat skutečná opatření, která pomohou v tom přechodu a následně povedou k zvládnutí této vlny pandemie. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Konstatuji, že bodu číslo 3, který byl schválen v programu 83. schůze, se nyní nemůžeme věnovat, protože se nevejdeme do času, který jsme si schválili. Z toho vyplývá, že přerušuji 83. schůzi na neurčito, ale připomínám všem poslankyním a poslancům, že za 10 minut budeme pokračovat v přerušené 79. schůzi Poslanecké sněmovny. Čili ve 22.24 hodin bude pokračování 79. schůze.

 

(Schůze přerušena ve 22.14 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP