(14.50 hodin)
(pokračuje Babiš)

Byl jsem obviňován, že údajně nechci spolupracovat. V neděli večer jsme měli jednání, které pořádal pan předseda Bartoš s panem předsedou Rakušanem, a obdržel jsem materiál, který jsem předal i ministrům. Domníval jsem se, že je to první krok k tomu, abychom našli pochopení pro prodloužení nouzového stavu. Bohužel, skončilo to jenom tiskovkou a nějakými vzkazy přes Twitter. Pokud mi někdo vyčítá, že nekomunikuji, tak já komunikuji. Komunikuji, když někdo mě osloví, ale ne přes média nebo přes Twitter. Komunikuji, když mi někdo napíše. Také mi napsal pan Jurečka, a proto jsem hned požádal pana ministra Hamáčka, abychom po jednání v úterý o volebním zákonu probrali řešení situace a řešení, jestli opozice podpoří prodloužení nouzového stavu. Bohužel, k nějakým konkrétním věcem nedošlo.

Ano, včera jsem byl v Srbsku, byla to dlouhodobě plánovaná cesta. Šel jsem tam hlavně proto, abych získal zkušenosti, jak Srbsko, které je dneska druhé v Evropě v očkování za Velkou Británií, druhé nejlepší v Evropě a sedmé nejlepší na světě, očkuje. Přitom mají tři vakcíny, Pfizer/BioNTech, čínskou a ruskou, a že si můžou srbští občané vybrat. A řešil jsem tam další věci.

Protože tady vznikla situace, kdy jsme obviňováni, že nespolupracujeme, protože nechceme schvalovat nějaké zákony ekonomického charakteru nebo nějaké zákony politického charakteru jako volební zákon, ale já si myslím, že zkrátka prodloužení nouzového stavu není o - že to má dopad na rozpočty, ano, ale že bychom se měli oprostit od politiky, a bohužel se to nedaří. A včera večer, když jsme to řešili s vicepremiérem Hamáčkem, tak jsem - a je pravda, že ten impulz přišel od pana poslance Miholy - znovu kontaktoval opoziční strany a nakonec jsem svolal dnes schůzku v půl deváté ráno, požádal jsem o přerušení schůze a jednali jsme dvě hodiny.

Navrhovali jsme, abychom dostali čas do 1. 3., abychom se mohli skutečně domluvit velice konkrétně ve prospěch našeho zdravotnictví, ve prospěch našich občanů, a já jsem to bral smrtelně vážně. Samozřejmě bohužel ta debata vždycky končí u mé osoby, a také jeden poslanec se teď - za Piráty, pan Ferjenčík - vyjádřil, že ukončení nouzového stavu bude znamenat, že boj s epidemií budou řídit místo premiéra hejtmani. To je samozřejmě dobrá zpráva, protože to je systém v Německu, kde v podstatě Sasko, Bavorsko a další kraje fungují. Pokud to nastane, tak samozřejmě budeme kraje podporovat, ale je potřeba si uvědomit, že potom naše možnosti budou omezené. A není to o Babišovi, který všechno řídí. Máme radu pro zdravotní rizika, máme integrovaný centrální řídící tým, máme klinickou skupinu, máme epidemiologickou, laboratorní atd., a já se soustředím hlavně na to, abychom získali vakcínu co nejdřív, protože to je jediné řešení pandemie - očkování. My jako všechny ostatní země v Evropské unii dostáváme vakcínu se zpožděním a dodavatelé stále mění termíny, jako Moderna, na začátku i Pfizer atd., takže to je moje práce. A také se snažím získat antibody, takzvané koktejly, ty protilátky, které pomůžou v první fázi, když člověk je nakažený, aby neměl těžký průběh nemoci, aby neskončil hned na jipce. O to také bojujeme, to jsem také řešil, od firmy Lilly, a bojujeme i o protilátku od firmy Regeneron, to je moje práce.

Samozřejmě jsem se v minulosti aktivně nezapojoval do řešení a tolerance prodloužení nouzového stavu, samozřejmě byla to hlavně záležitost ministra zdravotnictví nebo dalších kolegů, ale hlavně Ministerstvo zdravotnictví musí zdůvodnit ty důvody pro prodloužení nouzového stavu. Určitě pan ministr dnes vystoupí, pan místopředseda Hamáček vystoupí s konkrétními informacemi, co to bude znamenat, když skončí nouzový stav.

Bohužel jsem se naivně domníval, že když mě někdo osloví, tak samozřejmě reaguji a snažím se domluvit, a také jsme dneska navrhovali, dejte nám dva týdny čas. Dokonce byl dneska ráno návrh, že uděláme usnesení vlády. Já jsem řekl ano, uděláme vládu, vláda se zaváže vůči opozici, že přijmeme konkrétní závazky ve třech blocích.

Epidemiologická situace: vy stále říkáte, že máte nějaké návrhy, tak je řekněte konkrétně, sem, když už bohužel nedošlo k dohodě, co konkrétně navrhujete. Velice konkrétně, ne jenom nějaké teze.

Legislativa, ano, pandemický zákon. jeden tady z kolegů mi říkal, že to mám řešit, že to mám přečíst. Nejsem schopen číst zákony. To je zákon, který předkládá Ministerstvo zdravotnictví, a ano, už asi měl být dávno připraven. Ale jestli nám to vyřeší - a pokud vím, tak nám to nevyřeší situaci, že bychom se zbavili schvalování nouzového stavu, tak ani to nebude řešení.

A potom samozřejmě je to o tom, že jsou tady návrhy ekonomického charakteru. Jsme schopni tyhle návrhy řešit v rámci rozpočtu. V pondělí 15. února vláda projedná novelu zákona o státním rozpočtu a budeme chtít co nejdřív ji projednat ve Sněmovně. Samozřejmě budeme vnímat návrhy opozice a všech, návrhy, které mají přímou souvislost s pandemií, a jsme na to připraveni. Myslím to vážně. Rozhodně odmítám to, že bych nechtěl jednat. Když jsem osloven, tak jednám. Jednali jsme dvě hodiny a byl jsem obviňován, že moje slovo neznamená nic, že je potřeba usnesení vlády. Tak já jsem řekl: fajn, tak uděláme usnesení vlády. Ale k dohodě nedošlo, protože bylo potřeba souhlasu všech. A mě to strašně mrzí. Jsme stále připraveni s opozicí to řešit.

Ano, vy se ptáte: proč jste nepřišli předtím? No protože, a nebudu lhát, protože zkrátka jsme měli vždycky dohodu s jinou politickou stranou, a tu poslední dohodu jsme nebyli schopni splnit. Kolegové z vlády potvrdí, že když začal klesat počet hospitalizovaných a počet nakažených a počet lidí na jipce, tak jsme už připravovali usnesení vlády, že pustíme vleky v lyžařských střediscích a budeme řešit maturitní ročníky a ještě myslím poslední ročník. Zkrátka situace se vyvinula úplně naopak, počty hospitalizovaných začaly stoupat a nebyli jsme schopni dostát našemu příslibu, protože to nikdo neočekával a predikce profesora Duška šly úplně jiným směrem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP