(12.10 hodin)

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Já děkuji, pane místopředsedo. Hned to bude, jen co si najdu přesný text.

Budu reagovat na paní poslankyni Richterovou. To samozřejmě nejsou jenom mediální vyjádření, já bych si těžko mohla dovolit něco říkat a něco jiného dělat. Takže my na té novele pracujeme, prochází teď připomínkovým řízením, v pondělí půjde na vládu. Není to novela, je to nový zákon, protože těch novel bylo ke kompenzačnímu bonusu už tolik, že jsem rozhodla, že to bude nový zákon. A já si nemyslím, že by byl zas tak přísný. Ta jarní vlna - dostal skoro každý kompenzační bonus. Už jenom to, že máme vyplaceno k dnešnímu dni kolem 26 miliard a zprocesováno asi 1,5 milionu žádostí na Finanční správě, mluví samo o sobě. Samozřejmě, podzim byl nastaven trochu přísněji, protože jsme vycházeli z toho, že se postupně jednotlivé obory uzavíraly, a i proto jsem rozhodla, že se udělá nový zákon, že se tam dá ta větší, jak jsme se dohodli politicky na vládě, větší denní kompenzace, že se tam sníží procento z 80 na 50 %, a teď vychytáváme se svazy, s komorami a samozřejmě i se Svazem měst a obcí a s hejtmany, kteří mně píší, celý ten zákon i formu kompenzací.

Ale teď k vaší otázce nebo k tématu, které jste tu otevřela. Samozřejmě řešíme tam i tento problém. To nebylo tak úplně jednoduché, protože máte dvě skupiny: první skupina jsou živnostníci, kteří mají zakázanou činnost nebo omezenou činnost, takže dosáhnou na kompenzační bonus. Od 1. února budeme navrhovat 1 000 korun denně. Tam se domníváme, že není třeba nic řešit. Pokud pobírají kompenzační bonus, nebudeme řešit, to se asi shodneme, to je jasné.

A pak je skupina, na kterou cílíte. To je skupina těch, kteří nemají omezenou činnost, normálně podnikají a musejí do karantény. A tam navrhujeme ustanovení, aby se jim dával kompenzační bonus za každý den v karanténě. Ale říkám, pořád ještě probíhá připomínkové řízení, za každý den v karanténě ve stejné výši, 370 korun na den tak, jak je navrhováno v tomto zákoně. Ale aby to pobírali, prokázali by to buď nařízením karantény, nebo neschopenkou, to tam ještě teď technicky dolaďujeme. Bude to v zákoně o kompenzačním bonusu. Ale navrhujeme v této fázi, aby se to týkalo těch, kteří jsou nemocensky pojištěni. Máme tam obě varianty, i těch, i těch, ale já se kloním spíš k té restriktivnější variantě, říkám to úplně upřímně, v této chvíli. Ale říkám vám, dolaďujeme to a na vládu půjde tento zákon v pondělí do Sněmovny, pokud se tady domluvíme. Bavila jsem se s panem předsedou Faltýnkem, že by to bylo tuším 18. i s rozpočtem, 18. ve stavu legislativní nouze, ale to jsou všechno věci, které ještě nějak běží. Takže máme to nastaveno v tomto zákoně.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní opět jedna faktická poznámka a bude to pan poslanec Martin Jiránek a připravena je paní poslankyně Kateřina Valachová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Martin Jiránek: Moc děkuji, paní ministryně, za vysvětlení vašeho pohledu. Já bych chtěl doplnit: Těch 370 korun dostane běžný zaměstnanec k již nemocenské, kdežto OSVČ - já vím, ale ta myšlenka je v tom, že my chceme, aby OSVČ opravdu zůstal doma. A pokud dostane za 14 dní karantény nebo nemoci 5 000 korun, tak vám garantuji, že velká většina z nich prostě do práce půjde, protože ty peníze potřebuje.

Vedle kolega, který je zavřený, dostane za tu dobu 15 000, a ten, kdo je nemocný a po kterém my chceme, aby o dobré vůli, protože on třeba nemá žádné velké příznaky, aby zůstal doma, tak dostane 5 000 a ještě z toho bude muset odvádět odvody. To znamená, poměrově zase něco odvede, za těch 14 dní polovinu peněz. Takže vy mu necháte 2 500 na 14 dní a chcete po něm, aby 14 dní zůstal doma, i když mu nic není. Ale on 14 dní místo toho půjde do práce a bude to roznášet.

Takže já fakt apeluji na to, abychom se zamysleli - nejsou to stovky miliard, jsou to peníze pro řádově tisíce, desítky tisíc lidí jednou za nějakou delší dobu, ten člověk nebude v karanténě půl roku. Tak pokud chceme tu epidemii nějak zvládat, zamysleme se nad pozitivní motivací komplexně, a ne takovéhle drobnosti. Opravdu, dejme jim pořádné peníze, klidně něco podobného, jako berou ti kompenzovaní zavření. A pak jim řekněme: udělejme ten obchod, stát s tebou dělá obchod, dohodu, zůstaň doma a my ti dáme dostatek peněz. Protože my chceme, abys to neroznášel. (Reakce ministryně z místa.) Ale to dostane jenom ten, který si ji platí, ano, ale tu si platí jedna čtvrtina.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Čas, pane poslanče! Klidně se přihlaste znovu. A nyní s faktickou paní poslankyně Olga Richterová. Prosím, máte slovo, paní poslankyně, dvě minuty.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. Já jsem velice ráda, že paní ministryně zohlednila v přípravě zákona tuto naši klíčovou připomínku. Těší mě, že to vzali v potaz. Nicméně znovu zopakuji: To opravdu důležité sdělení je, v současné době nemocenské pojištění pro živnostníky funguje tak, že prvních 14 dní nic nikdy nedostanou. Je to prostě veliký rozdíl oproti zaměstnancům. A proto platí to, co tady říkal můj kolega předřečník, že živnostník, který by dostal podle tohoto návrhu, který alespoň už zohledňuje, že i živnostník, který neobdrží kompenzační bonus z titulu zavřeného provozu, má mít nějakou pozitivní motivaci, tak dostane skutečně jenom 370 na den. Jen a pouze 5 000 za 14, 15 dní, ale z toho odvede 2 500 poměrově na sociálním a zdravotním, prostě na odvodech, zpátky. 5 000 to je za celý měsíc pro živnostníky na odvodech. A na tom chci ukázat: to je opravdu, opravdu velice málo v situaci pandemie, v té situaci, kdy lidem už došly úspory.

Já bych vás velmi chtěla požádat o zvážení, zda těch 370 by nebylo mnohem užitečnější pro naši celou zemi vzhledem k tomu, jaké jsou náklady na celkový lockdown, jaké jsou náklady na celkové zvládání pandemie. Těch 370 dát epidemiologicky nařízeným karanténám u živnostníků všem a covidovým pacientům. A u těch, kteří si platí nemocenské, to zvednout na 500 korun, aby to bylo alespoň o něco více motivující. Prostě dát výjimečné situaci výjimečná pravidla. A říkám to proto, že potřebujeme zejména tuto skupinu obyvatel namotivovat. A peníze fungují.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní ještě jedna faktická poznámka opět pan poslanec Martin Jiránek. Tak prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Martin Jiránek: Děkuji. Olga Richterová už to částečně dovysvětlila. Tady je opravdu o tom, že já chápu, že vy chcete nějakým způsobem reagovat na ty, kteří si tu nemocenskou platí. Já to chápu, ale vždyť přece ten hlavní - a mluvila o tom paní ministryně - ten hlavní motiv je udržet ty lidi doma. A to není o tom, jestli: Ty, ty, ty, ty si neplatíš nemocenskou, tak my ti nic nedáme. Je to přece o tom: My chceme udržet ty nemocné doma! Prostě přehoďte si pohled na tu situaci a nějakým způsobem lidem řekněte: Tady máte dost peněz navíc, ještě když ti strháváme odvody, abys těch 14 dní aspoň nějak doma přežil, a fakt nechoď do práce, protože my nechceme, abys to roznesl mezi dalších 5, 10, 15 lidí. Nemá smysl to dát jedné čtvrtině živnostníků, kteří si platí nemocenskou, jako odměnu. My přece to myšlení musíme přehodit a říct to obráceně. Já už nevím.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s přednostním právem paní ministryně Alena Schillerová, prosím.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Pane poslanče, já se tady nebudu hrdlit o pár korun. Nebudu tady ani nic slibovat. Věřte, že to zvážíme, porovnáme, budeme hledat nějakou primární spravedlnost. Na druhé straně mám velkou pochybnost o tom, že skutečně dosáhneme toho, o čem tady mluvíte, ale nebudu to tady nějakým způsobem snižovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP