(Jednání pokračovalo v 11.10 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, budeme pokračovat po přestávce na jednání politického grémia. Než se vrátíme úplně do programu schůze, tak vzhledem k tomu, že s přednostním právem požádal o vystoupení ministr zdravotnictví Jan Blatný - (Ministr Blatný: Až k bodu.) Až k bodu, pane ministře? Tak to je výborné. Takže to máme jednoduché.

Můžeme se zabývat programem schůze. K programu schůze jsou přihlášeni dva poslanci, František Navrkal a Jana Černochová. Nejdříve tedy pan poslanec Navrkal k pořadu schůze. Připomínám, že jsou tady pravidla. Máte slovo.

 

Poslanec František Navrkal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vzhledem k tomu, že jsme včera na mimořádné schůzi k exekucím a insolvencím nestihli ty body projednat, tak bych navrhoval dnes za bod k nouzovému stavu zařadit dva nové body, a to tedy druhé čtení tisku 545 a druhé čtení tisku 1073. Důvod je asi jasný. Paní ministryně včera, když tu byla, slíbila, že sem případně přijde, pokud tyto body budou zařazeny. Takže prosím o podporu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za návrh. Nyní paní poslankyně Jana Černochová. Ta rezignuje na svou přihlášku. Nyní pan předseda Sněmovny k pořadu schůze. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Já už jsem v úvodu, když jsem řídil schůzi, uvedl, že ty dva tisky ve zkráceném řízení navrhuji zařadit do této schůze. Byl jsem upozorněn, ať jenom upřesním ten požadavek. Navrhuji je jako body jedna, dva - abychom se první zabývali těmi tisky ve zkráceném jednání, poté by následovala debata o nouzovém stavu. To je můj návrh. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, tak to je k samotné pozvánce k pořadu schůze. Ostatní přihlášky, které tady mám, jsou až k samotnému bodu Návrh na vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny o prodloužení nouzového stavu. Nyní tedy, kdo dál k pořadu schůze? Nikdo. (O slovo se hlásí poslanec Zbyněk Stanjura.) Máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Omlouvám se za trošku pozdní příchod. Já se chci zeptat asi pana předsedy Vondráčka, který navrhuje zařadit novelu krizového zákona na dnešek, jak to vlastně vláda vymyslela, když tady máme senátní vratku s tím samým zákonem? Ten text novelizuje který zákon? Současně platný, nebo ten, který je před finálním hlasováním? Já myslím, že nemůžeme dělat takové zmatky. Vláda nemá většinu pro třímilionové sankce a my máme v legislativní nouzi přijímat nový zákon, kde se ty sankce ještě zvyšují. Mně to nedává legislativně žádný význam. Kdyby už ten zákon byl schválen, na který ale nemáte zatím většinu, tak by to logiku mělo. Takhle začneme projednávat zákon a druhý je před jedním jediným hlasováním, protože ten zákon byl zamítnutý. Takže Sněmovna buď řekne takhle, anebo ne. A teď ho máme novelizovat.

Já navrhuji, abychom to do toho bodu, do dnešního programu nezařadili, ať se nejdřív vypořádáme s tou senátní vratkou, a pak se případně může projednávat další změna zákona. Jinak projednáváme dvě změny téhož zákona souběžně, a ještě k tomu obě dvě ve stavu legislativní nouze. To podle mě nedává žádný smysl.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Ještě pan předseda Sněmovny k této věci. Prosím, pane předsedo.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Ať je to tedy vysvětleno pro všechny. Já jako předseda v tom režimu, když je mi předložen zákon ve zkráceném jednání, nemám jinou možnost, než to předložit Poslanecké sněmovně. A teď rozhodneme hlasováním, jestli to obsahově dává smysl, nebo ne. To znamená, navrhuji, aby se o těch bodech hlasovalo jako o návrzích na rozšíření pořadu schůze jednotlivě - 1052, 1053, nouzový stav. Poté tam ještě byl návrh pana poslance Navrkala. Pak abychom hlasovali o pořadu jako celku s tím, že o té vratce vím. Já se nedokážu k tomu vyjádřit. K tomu se musíme postavit jako Sněmovna.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. Kolega Navrkal ještě k upřesnění svého návrhu.

 

Poslanec František Navrkal: Já jsem se dopustil chyby. Ten tisk 1073 není druhé čtení, ale první čtení. A prosím, aby se o těch dvou bodech hlasovalo zvlášť. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Samostatně o každém tisku, ano? Máme před sebou v podstatě dva návrhy. Jeden návrh avizoval pan předseda Poslanecké sněmovny písemně už v úvodním slově, jenom ve svém vystoupení navrhl opačné pořadí. O tom budeme hlasovat jako o prvním návrhu, protože ten tady písemně byl při zahájení schůze a padl v rozpravě. Poté budeme hlasovat o zařazení jako bod 4 a 5, tisky 545 a 1073. Ano? Má někdo námitku? Nemá. Můžeme rozhodnout nejdříve o zařazení tisků 1153 a 1152 jako první a druhý bod dnešní schůze. Jednotlivě, ano? Chápu, že tady při přerušení schůze došlo trochu k nesouladu. (Konzultace s předsedou PS a pracovnicí organizačního odboru.) Každý si uvědomuje, o čem hlasujeme? (V sále je neklid a hluk.)

Já to raději přečtu, abychom věděli. Prvé hlasování, opět na požadavek z pléna Sněmovny, je, že by prvním bodem našem jednání byl vládní návrh zákona o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízení karantény, sněmovní tisk 1153. Ano? Druhý bod by byl vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o krizovém řízení a změně některých zákonů, krizový zákon. Ano? A protože byl požadavek na hlasování po jednotlivých bodech, tak hlasování číslo tři bude o zařazení do pořadu schůze tisku 1153 ve zkráceném jednání, o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízení karantény. Jako první bod této schůze. (Žádost o odhlášení.) Já jsem vás odhlašoval, pardon. Ale jestli chcete, ještě jednou vás odhlásím a požádám vás o novou registraci. (Neklid a hluk v jednací síni přetrvává, někteří poslanci stojí.) Přihlaste se svými identifikačním kartami. Já posečkám, až bude stabilní počet přihlášených. To už nyní vidím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP