(13.00 hodin)

 

Poslanec Václav Klaus: Dobrý den. Já se krátce vyjádřím k nouzovému stavu v tomto nekonečném seriálu, který zažíváme.

Za prvé je zcela evidentní, že směřujeme k jakémusi trvalému lockdownu. Už i opozice je unavená, taková ta jako standardní, a moc se nebrání. Pan ministr vždycky unaveně přečte, že pořád všechno pokračuje, a konce světla nevidět. Já bych se zeptal, pane ministře, na jednu otázku. Strategie vychází z toho, že tady ta nebezpečná situace bude pár týdnů, nebo že to bude trvat měsíce, anebo roky? Protože podle toho, jak se chováte, to vypadá, že naprosto spoléháte, že to bude pár týdnů. Chvíli to ještě vydržme a něco nastane. Já jsem přesvědčený, že tak jisté to není, ale evidentně z toho, jak vystupujete, co děláte, to tak vypadá.

Vaše strategie byla zpočátku, že bude chytrá karanténa. Tady ve sněmovně se o tom mlelo zleva zprava, všichni vládní představitelé omílali jak kolovrátek. Ukázalo se, že nic takového neexistovalo, a při prvním nástupu virové epidemie na podzim se ten systém ani nezkusil moc rozjet, stát v tom nic nedělal, nepovolal lidi, aby tam pracovali, nic nezkusil. Vzniklo pár poměrně, myslím, kvalitních softwarů, kam to zapisovat, ale chytrá karanténa zkolabovala.

Pak byl vynalezen semafor vaším předchůdcem panem Vojtěchem Adamem a pak byl vynalezen PES vámi. Tento PES zase, co si budeme namlouvat, prostě nefunguje, už je asi počtvrté nebo popáté modifikován, bude se zavádět nový stupeň, šestý stupeň, a nyní jsme několik dnů ve čtvrtém stupni, ale stejně se nic rozvolňovat nebude. Čili to je strategie, která prostě nefunguje.

A další teď hlavní mantra, všichni o tom mluví, je očkování. Já jsem tedy zatím zaznamenal o Vánocích, že neběžely moc pohádky, a tyhle věci jsem sledoval, jak jedou ty kufříky a kdo první bude oočkovaný a kdo druhý. No ale řekněme si upřímně, při současném tempu očkování to bude trvat několik let. Potřebujeme ty lidi vakcinovat dvakrát, vakcína proti virům údajně po roce se musí obnovovat, čili než to doběhne, už zase znovu začneme očkovat ty starší lidi, tak to nevypadá na výrazně strategické řešení problémů.

Když budu citovat, dneska nebo včera izraelský vrchní koordinátor vakcinace prohlásil doslova - cituji: "Účinnost vakcíny Pfizer je výrazně nižší, než udává výrobce a než jsme očekávali." To nevím, jestli je ve vašich očích taky konspirátor nějaký, ale četl jsem to dneska v renomovaných všech médiích, přímou citaci. Čili zase strategicky - proč jsme rezignovali na vlastní nákup vakcíny, nebo dokonce na to zkusit její vývoj? Máme Akademii věd, a tady spousty miliard korun dáváme do výzkumu. Proč aspoň nemáme výzkumy, která vakcína je lepší, která je horší, jak je účinná, dokdy? Čili je z toho jenom politika, jenom médium. Najde se nějaký hlupák, o kterém se řekne, že ten je proti vakcinaci. Já to nejsem, ale tím je to odbyto. Ale reálně? No vakcíny nejsou. V těch krajích... Dnes je další zpráva, že dodávka se zase ještě snížila. No a upřímně, Izrael má očkovanou už třetinu populace, a neklesl počet nakažených, naopak je vyšší než v České republice. V Británii máme podobná čísla. Já čistě lidsky bych čekal, že zprávy budou přicházet: tak v Británii a v Izraeli už zdravotníci nejsou takřka nakažení, starší lidé... Ale nic takového nepřichází. Tak se nedivte, že to lidi lehoučce znervózňuje, a vypadá to, že ta vakcinace řešením nebude.

Chtěli jsme tady otevřít -

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: (Vstupuje do řeči.) Já se omlouvám, máme 13 hodin, takže vás budu muset přerušit, není to záměr.

Já bych tedy vyhlásil polední pauzu do 14.30 a přeji dobrou chuť a budeme pokračovat. (Hluk a nejasno v sále.) Do 14.30 je pauza, hodina a půl. Do 14.30 je pauza. Přeji dobrou chuť.

 

(Jednání přerušeno od 13.00 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP