(9.40 hodin)

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, pane předsedající. Dobrý den, kolegyně a kolegové, dobrý den, paní ministryně, pane premiére. Já bych vás chtěl všechny požádat, abyste se skutečně zamysleli nad tíživou situací živnostníků, kteří vykonávají takovou činnost, že nepotřebují vlastní provozovnu, a jen díky tomu, i když nemohou vykonávat svou činnost, mají snížené nebo vůbec žádné příjmy, a přesto žádné kompenzace se na ně nevztahují. Zvažte to, prosím, velmi dobře.

Já jsem rád, že hospodářský výbor - a prosím o pozornost, protože je to velmi důležité pro vaše rozhodování - hospodářský výbor naší slovutné Poslanecké sněmovny přijal jednohlasně 3. února 2021 následující usnesení, dovolte, abych vám ho přečetl: "Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky žádá vládu, aby rozšířila možnost kompenzačního bonusu i pro osoby samostatně výdělečně činné bez vlastní provozovny, které jsou primárně i sekundárně dotčeny opatřeními vlády." To je ta vratka ze Senátu. Takovéto opatření obsahuje.

Vzhledem k tomu, že pro toto usnesení byla jednoznačná shoda napříč politickým spektrem na hospodářském výboru, věřím, doufám a apeluji i na vás ostatní, kteří nejste členy hospodářského výboru, že zvážíte těžkou situaci těchto lidí, kteří skutečně nemají teď skoro žádné příjmy a nemají kompenzace. Jediný rozdíl mezi třeba takovým fotografem je v tom, že jeden fotograf má ateliér a má nárok na kompenzační bonus, protože má provozovnu, a jeden to například dělá z domova, má sídlo doma, nemá provozovnu a nemá nárok na kompenzační bonus. A je to pro tyto lidi velmi diskriminační.

Takže prosím, zvažte to. Načetl jsem usnesení hospodářského výboru, které o tom hovoří, a berte to, prosím, jako apel nás, členů hospodářského výboru, na vás ostatní, abyste to podpořili. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Ptám se, zda ještě někdo má zájem o vystoupení v rozpravě. Tak pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím... Pardon, faktická poznámka pan poslanec Nacher. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Pěkné dopoledne. Já jsem se hlásil fakticky. Chtěl jsem reagovat na kolegu Mariana Jurečku. Pochopil jsem, jak jsem tady včera nebyl, že diváci často nevědí, kdy se tady hlasuje, kdo tady hlasuje, kolik tady hlasuje lidí apod. Tak aby to bylo úplně jasné.

Tato novela kompenzačního bonusu jako vratka ze Senátu se projednávala v úterý v plném počtu, to znamená, že nás tady bylo 200. Ten důvod je takový, aby byla možnost - praktická i teoretická - přehlasovat Senát, protože je potřeba 101. V 18.45 si jeden klub vzal dvě hodiny pauzu a poté kumulativně další klub půl hodiny, dokonce přímo váš, tudíž ten den skončil. Vy jste potom navrhli ten bod dát ve středu ráno, kdy jsme tady ale v polovičním počtu, to znamená ani teoreticky není možné přehlasovat Senát. Proto je to tady dneska, když jsme tady zase v plném počtu.

To je jako vysvětlení na poznámku, že jsme to mohli schválit ve středu. No, mohli jsme to schválit už v úterý. Já teď neřeším, v jaké podobě, ale fakt je potřeba říkat to férově, jak to bylo, protože ti diváci nevědí, kdy jsme tady v plném počtu, kdy jsme tady v polovičním počtu, tak je to potřeba říct jasně. Teď jsme tady v plném počtu, protože máme vratku ze Senátu. Mohli jsme to udělat v úterý večer, díky těm přestávkám jsme to neudělali. Tolik stručná poznámka.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Ferjenčík, faktická poznámka.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já si dovolím stručně zareagovat na kolegu Nachera. Ono to je trochu jinak. Dohoda ve Sněmovně je, že dokud se neprojednají senátní vratky, tak se jede v plném počtu. Akorát hnutí ANO si řeklo, že pro ně to neplatí, tak sem ve středu přijeli jen v polovičním, přestože ještě tato vratka projednaná nebyla. To je holt vaše rozhodnutí. (Ozývá se nesouhlasný hluk i bouchání do lavice.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já ze své pozice nemohu komentovat, nicméně jako předseda musím říct, že ty dohody takové opravdu nejsou, pane poslanče. S přednostním právem pan předseda Jurečka.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Já jdu reagovat na kolegu Patrika Nachera, prostřednictvím pana předsedajícího. Já si myslím, že Patrik Nacher ví, proč jsme ty přestávky brali. Přestávky - já to tady řeknu opět, aby to bylo opravdu vyjasněné - jsme brali proto, protože jsme měli v podvečer jednání s panem premiérem a ostatními předsedy stran. A já jsem říkal, že pokud se chceme posunout dál v jednání o prodloužení stavu nouze, je potřeba změnit přístup a parametry, které tady vláda má nastavené, ať už z hlediska restrikcí, ale i z hlediska pomoci a kompenzací. A říkal jsem: pro nás je velmi důležité, aby prošla verze této novely zákona jako senátní, protože ta lidem pomáhá.

Já nevím, co už jednoduššího, logického vysvětlit, že tady zvyšujeme na 670 korun za den kompenzační bonus a dáváme tu možnost i těm, co nemají provozovnu a jsou od října bez koruny příjmu. Co už chcete jednoduššího říct těm lidem, kteří jsou v prekérní situaci, jak jim pomoci. A ty věci nemůžeme od sebe oddělovat. A říkal jsem: jestli chceme se bavit o tom, mít tady podporu na prodloužení stavu nouze, tak toto je nutný krok, který pojďme společně udělat. To jsem jasně, transparentně v úterý řekl. Říkal jsem to dny předtím. A proto, abychom dali prostor těm jednáním, jsme si v úterý večer vzali ty dvě přestávky, aby byla možnost sednout k tomu a jednat. Já jsem byl připraven jednat i v úterý pozdě v noci, večer, tak abychom ve středu mohli přijít a říct: prohlasujeme to.

My jsme se podívali na včerejší kvorum. Včerejší kvorum hlasování o stavu nouze, bylo tady přítomno, pokud se nepletu, 106 poslanců. Takže legislativně bylo možné tu vratku prohlasovat, pokud by byla politická vůle, že vládní koalice řekne: chceme těm lidem pomoci. Ale ta nebyla. I tenhle výsledek, jak jsem tady zmiňoval, že vůbec tady tato novela je, je výsledek 2,5měsíčního soustředěného tlaku nás, stran opozice. Vy jste to sami od sebe neudělali. Já jsem slyšel řadu důvodů, proč to nejde, včetně těch finančních. Slyšel jsem, že 160 korun zvýšení bonusu za den je něco, co rozpočet neunese. A vláda v pondělí bombasticky přijde a řekne: My jsme skvělí, my jsme teď po čtyřech měsících přišli na to, že to zvýšíme na 1 000 korun - ale vláda zapomněla říct, že ořeže jiné programy, takže ve výsledku to bude míň, ta podpora. To jen tak podprahově.

Ale snažím se vysvětlit, aby bylo opravdu jasné pro veřejnost, jak se věci v tomto týdnu měli, proč to tak bylo, jaké to mělo důvody, aby byla šance, že projde senátní verze. A pokud vám jde o živnostníky, pokud vám jde o ty lidi, pokud vám jde o to, aby ti lidi měli šanci dodržovat i epidemiologická opatření, aby nebyli nuceni být ve stavu, že možná přijdou o poslední zbytky svých financí na uživení sebe, rodiny, že jim hrozí ztráta bydlení, tak rozumný poslanec musí tuto senátní vratku podpořit. (Ozývá se potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ptám se, zda ještě někdo má zájem o vystoupení v rozpravě. (Nikdo se nehlásí.) Tak teď definitivně rozpravu končím a přistoupíme k hlasování podle § 90... (Hlásí se paní ministryně.) Závěrečné slovo? Tak paní ministryně má zájem o závěrečné slovo. Prosím.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji, pane předsedo. Velmi stručně.

No, pane předsedo Jurečko, včera jste neprodloužili nouzový stav, tak určitě víte, že končí kompenzační bonus. Končí kompenzační bonus. Jo, když vám jde tak strašně o ty lidi, jak tady říkáte: O ty lidi nám jde především, o ty živnostníky, tak včera jste to odhlasovali a řekli jste: Končí pro vás kompenzační bonus! (Hlasitě, s klepáním do řečnického pultíku. Následně velký potlesk, zvolání i ťukání do lavic poslanců ANO, zatleskal i předsedající Radek Vondráček.) Ale já říkám druhým dechem: Nebojte se, živnostníci, my máme připravenou novelu, v pondělí jde na vládu. Takže ať mluvíme korektně, ať si to řekneme.

Ono to není tak, jak říkáte, 160 korun. Vy říkáte zpětně, je to 21 miliard. Já jsem to nechala do koruny spočítat. Navíc technicky velmi problematické. Je to helicopter money, v podstatě dostanou všichni všechno, a my z jara máme svoje zkušenosti. Takže není to úplně tak, jak jste řekl. Takže my připravujeme novelu, ta novela zatím neprošla vládou. Teď si dovolím opravit paní senátorku, byť si jí nesmírně vážím, sedáváme spolu naproti v Senátu, vždycky se díváme do očí. Ale ona neprošla vládou, je před vypořádáním připomínek na Ministerstvu financí. Zatím jsou to návrhy Ministerstva financí, moje návrhy, za kterými si stojím, ale je možné, že dojde ještě k nějaké modifikaci. V pondělí bude vláda, tak jestli členové vlády řeknou, pak to přijde sem. Takže není to úplně tak. Vláda zatím nic nenavrhuje. Je to návrh Ministerstva financí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP