Pátek 12. února 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neautorizováno !

 

(pokračuje Vojtěch Pikal)

18.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb.,
občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 120/2001 Sb.,
o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád) a o změně
dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 545/ - druhé čtení

Tento bod byl přerušen dne 10. 2. tohoto roku na 82. schůzi. Bod byl přerušen v obecné rozpravě. Připomínám, že návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu. Dále byl tisk přikázán výboru pro sociální politiku. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 545/1 až 6. K tomuto tisku vám byl zároveň doručen sněmovní dokument 7155, který obsahuje znění navrhovaného zákona se zpracováním pozměňovacích návrhů ústavně-právním výborem.

Místo u stolku zpravodajů již zaujala za navrhovatele ministryně spravedlnosti Marie Benešová, kterou zde vítám, a zpravodaj garančního výboru, kterým je ústavně-právní výbor, pan poslanec Jan Chvojka, kterého minule zastupoval pan poslanec Marek Výborný, a předpokládám, že v tom bude pan poslanec Výborný pokračovat, jak jsme odhlasovali. Podotknu, že zpravodajem výboru pro sociální politiku je pan poslanec Aleš Juchelka, který již také v rozpravě vystupoval.

A nyní tedy budeme pokračovat v přerušené obecné rozpravě, kterou jsem přerušil během projevu pana poslance Nachera. Takže já prosím pana poslance Nachera, který byl posledně ve svém projevu přerušen, jestli má zájem vystoupit nyní a pokračovat.

 

Poslanec Patrik Nacher: Ne, ne, děkuji, já už jsem si řekl svoje. Ale já jsem byl potom přihlášen v podrobné rozpravě, abych se přihlásil k jednotlivým pozměňovacím návrhům, a ty tam teď nejsou. Tak mně jde teď technicky o to, jestli to máme udělat všichni fyzicky, nás tam bylo asi šest, anebo počkáme, až tam technika ta jména najede.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Bylo to v jiné schůzi, takže předpokládám, že to jsou technické obtíže a doufám, že to tam naše technické zázemí a zaměstnanci Sněmovny postupně doplní. Pokud ne, samozřejmě je možné se přihlásit z místa. Předpokládám, že nikdo o svoje právo vystoupit nepřijde.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dobře, takže já už budu potom jenom v té podrobné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře, děkuji. V tom případě asi budeme pokračovat v pořadí tak, jak je tam připraveno. Pan poslanec Novák, prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená paní ministryně, pane ministře, děkuji vám za slovo, pane předsedající. Co se týká mého návrhu, respektive návrhu kolegy Tomáše Kohoutka, který je jako sněmovní tisk 7430, slíbil jsem, že ho velmi krátce představím. Tento návrh si klade za cíl posílit ochranu účastníků řízení, dohled nad výkonem exekuční činnosti a umožnit povinným možnost domoci se splátkového kalendáře v marginálních exekucích. Významným hybatelem změn je současná koronavirová krize, když je nanejvýš žádoucí minimalizovat, nikoliv vyloučit, počet prováděných mobiliárních exekucí u zranitelných osob a dále v případech, kdy to pro uspokojení věřitele nemá význam. Proto zde mimo jiné navrhujeme povinné pořizování záznamu o telefonických hovorech mezi exekutorským úřadem, účastníky řízení a třetími osobami. Dalším bodem je ochrana zranitelných osob a dalším bodem je povinnost umožnit povinnému splátkový kalendář za podmínek stanovených zákonem. Já vám děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Další je v obecné rozpravě přihlášena paní poslankyně Válková. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Já jsem slíbila, že budu tentokráte stručná, a omlouvám se za to, že jsem to chtěla minule nějak vyvážit a uvést do nějakého spravedlivějšího kontextu, a zřejmě jsem byla také spolupachatelkou toho, že se to nemohlo projednat, za což se tedy omlouvám, protože mým cílem je přesný opak.

Takže ten pozměňovací návrh, který budu potom vkládat do systému, o kterém bych chtěla teď hovořit konkrétně a neměla jsem možnost, protože jsem byla popoháněna tím tempem projednávání a deadlinem, bude pod číslem 7459.

Velmi ve stručnosti, protože slibuji pět minut, více ne: jde o to, abychom tou úpravou nezvýšili riziko toho, že někteří věřitelé se budou obracet na firmy, které jsme znali z devadesátých let, že nebudou chtít platit regulační poplatky. Čili vládní návrh, jak všichni víme, vychází z regulací, které spočívají v ekonomické bariéře na vstupu do exekuce zavedením povinných záruk, což může tedy některé věřitele nadměrně zatěžovat, a pak hrozí riziko té, říkám v uvozovkách, svépomoci. Myslím si, že citlivější by bylo řešení a naplnil by se cíl zákona stejně, které by spočívalo v ekonomické bariéře na výstupu z exekuce, na výstupu. opravdu jsem o tom přemýšlela. Myslím si, že to by řešilo situaci mnoha těch, kteří budou zvažovat, jestli pokračovat, nebo nepokračovat. Nezatížilo by to vůbec ty, kteří vedou exekuci, která není zjevně marná, a současně by to mohlo mít i pozitivní dopad, protože oprávněný by si lépe mohl finančně do budoucna naplánovat v souvislosti s povinností platit regulační poplatek svoje finanční možnosti a podle toho se i v tom exekučním řízení zachovat, nemluvě o tom, že návrh sleduje i snazší administraci, což také není úplně opominutelné, protože, jak víme, exekuce, které jsou byrokratické, se můžou obracet samy proti sobě a ve svých důsledcích nejenže protahují, ale zdražují exekuční řízení. Děkuji. Pět minut jsem snad dodržela, nebo dokonce ještě méně, a k tomuto pozměňovacímu návrhu se potom pod tím číslem 7459 v podrobné rozpravě přihlásím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, děkuji. Dnešní jednací den končí v devět hodin, zákony můžeme projednávat do 19 hodin, ale věřím, že to stihneme tentokrát rychleji. Pokud se nikdo další nehlásí do obecné rozpravy, obecnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova po obecné rozpravě ze strany navrhovatelky, nebo zpravodaje? Paní ministryně má zájem o závěrečné slovo po obecné rozpravě. Prosím.

 

Ministryně spravedlnosti ČR Marie Benešová Chtěla poděkovat za ty názory, které tady zazněly, a za pozměňovací návrhy, které ještě zazní a ke kterým se přihlásíte. Nicméně tento zákon je pro mě docela drama, protože něco jiného jsme napsali a něco jiného se Sněmovna zřejmě usnese.

Snažím se k tomu přistupovat pragmaticky a snažím se klást si otázku, jestli ten zákon bude dobrý ještě pro lidi. Takže jsem nechala vypracovat takovou analýzu a ta mi řekla, že ano, že pořád je to ještě posun k lepšímu, takže jsem ráda. Nicméně budeme potřebovat nějaký čas na to, abychom pozměňovací návrhy zinventarizovali a abychom si v tom udělali jasno, některé jdou dokonce proti sobě. Budeme připraveni, zhruba tak tři neděle bych potřebovala na přípravu, než to půjde zase dál do dalšího procesu, což tedy prosím, aby bylo zohledněno.

Jinak děkuji a budeme se těšit, že to tedy dáme nějak do pořádku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ještě pan zpravodaj. Tak já to budu brát jako závěrečné slovo zpravodaje. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Přesně tak to myslím. Děkuji, pane místopředsedo. Paní ministryně, kolegyně, kolegové, já chci ujistit paní ministryni, že tak jako jsme dokázali velmi úspěšně spolupracovat při tvorbě nového insolvenčního zákona před dvěma lety, že tady to bude stejné. A vám, kolegyně, kolegové, avizuji , že skutečně zde bude potřeba dostatečný časový prostor pro zpracování a přípravu všech pozměňovacích návrhů, které tady teď budou načteny. Máme dohodu s vedením ústavně-právního výboru i s paní ministryní na tom, že bychom nejprve projednali tisk 545 na podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení. Připravíme odborná stanoviska pro ústavně-právní výbor, který by to předpokládám projednal na své schůzi 18. března tohoto roku, abychom potom mohli případně ve variabilním týdnu v pátek zde hlasovat ve třetím čtení. Čili to je harmonogram. Paní ministryni ujišťuji o spolupráci i s odborným aparátem, s panem náměstkem na Ministerstvu spravedlnosti. Určitě to zvládneme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Budeme tedy pokračovat. Mám za to, že nepadly žádné návrhy, které bychom měli nyní hlasovat. Zahajuji podrobnou rozpravu, do které je jako první přihlášen pan poslanec Výborný. Připraví se paní poslankyně Ožanová. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji. Kolegyně, kolegové, vážený pane místopředsedo, já se tímto pouze velmi stručně přihlásím k pozměňovacím návrhům, které už jsem zde podrobně, nebo ne úplně podrobně, ale částečně popsal v rozpravě, která se zde odehrála ve středu na mimořádné schůzi. Tímto se tedy hlásím k mnou uvedeným pozměňovacím návrhům. Jsou samozřejmě i písemně odůvodněny. Jsou to čísla sněmovních dokumentů 7421, 7422, 7423, 7424, 7425 a 7426. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím paní poslankyni Ožanovou, připraví se pan poslanec Navrkal.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Dobrý den, vážený pane předsedající, vážené dámy a vážení pánové. Velmi podrobně jsem přednesla svůj pozměňovací návrh v obecné rozpravě, nyní se k němu přihlašuji a je veden pod sněmovním tiskem (správně dokumentem) číslo 7331.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan poslanec Navrkal, připraví se pan poslanec Kolářík. Prosím.

 

Poslanec František Navrkal: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená paní ministryně, vám tedy děkuji, že jste umožnila takto to druhé čtení dokončit. Děkuji i vládním poslancům, že to svým ranním hlasováním také umožnili.

Prvně bych se tady rád přihlásil ke svému pozměňovacímu návrhu, který je v systému veden jako sněmovní dokument číslo 7432 a k němu se hlásím. Vzhledem k tomu, že jsem kvůli časovému presu to posledně ve středu nestihl odůvodnit, tak teď to krátce představím.

Jedná se o návrh, který předkládám s podporou napříč politickým spektrem, konkrétně s kolegyní Valachovou, s kolegou Koláříkem, Farským, Ferim a Hrnčířem. K návrhu mě motivovaly stížnosti okresních soudů, které jsem v posledních měsících oslovil, konkrétně na přístup exekutorů a jejich liknavost týkající se součinnosti s přezkumem možných protizákonných exekucí. Podle soudů jim exekutoři často potřebné informace poskytují neochotně, až po opakovaných výzvách, což celý proces výrazně zpomaluje. Chování exekutorů nekomplikuje pouze práci soudů, ale ztěžuje život hlavně lidem, kteří spadli do exekucí na základě protiprávních rozhodčích doložek.

Smyslem návrhu je dát exekutorům povinnost, aby soudům jednou ročně museli v elektronické a strojově čitelné podobě zasílat informace o přidělených exekucích. Soudy nebudou muset informace složitě a zdlouhavě vymáhat, ale budou jim automaticky k dispozici. Způsob předávání informací v elektronické podobě má garantovat, že nebude docházet ke generování další zbytečné administrativní zátěže soudů, ale má ji naopak odbourat. Účastníci řízení, kteří často nemají přístup k internetu a už vůbec nemají datové schránky, mají mít možnost, aby jim tyto informace byly zasílány i v papírové podobě. Opatření může tedy zefektivnit práci soudů, zrychlí proces zastavování exekucí zahájených na základě protiprávních rozhodčích doložek a v konečném důsledku hlavně pomůže lidem, kteří uvízli v pasti nezákonných exekucí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan poslanec Kolářík. Pan poslanec Výborný se potom chce přihlásit s přednostním právem. Prosím pana poslance Koláříka, poté pan poslanec Výborný.

 

Poslanec Lukáš Kolářík: Děkuji za slovo. Dobré odpoledne i ode mě. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vezmu to velice rychle. Rád bych se přihlásil v podrobné rozpravě ke svým pozměňovacím návrhům pod čísly sněmovních dokumentů 7393, 7391, 7382, 7407, 7406, 7394, 7403 a 7392. Tyto pozměňovací návrhy jsem odůvodnil již v rozpravě v předchozím dni, takže odkazuji na to zdůvodnění tam. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní pan poslanec Výborný. Připraví se pan poslanec Marek Novák.

 

Poslanec Marek Výborný: Omlouvám se kolegovi Novákovi. Zapomněl jsem, kolegyně, kolegové, ještě na jeden pozměňovací návrh pod číslem 7431. Je to společný návrh můj a kolegy Patrika Nachera, ke kterému se tímto hlásím. Jak už jsem tady popisoval v obecné rozpravě ve středu, týká se nároku povinného na vydání elektronického spisu. Zároveň, abych učinil zadost solidnosti, připomínám, že řada mnou načtených pozměňovacích návrhů, ať už se to týká účinnosti úpravy zastavování marných bagatelních exekucí, nároku povinného na vydání elektronického spisu, stejně tak těch dalších, jsou podávány mým jménem i jménem mého ctěného kolegy Patrika Nachera. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan poslanec Novák. Připraví se pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo. Tímto se hlásím ke sněmovnímu tisku (správně dokumentu) 7366 a 7430, které jsem vám představil v obecné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní pan poslanec Nacher. Připraví se paní poslankyně Valachová v podrobné rozpravě.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, pěkné odpoledne. Děkuji svému kolegovi Markovi Výbornému, který tady načetl pozměňovací návrhy, které jsme vypracovávali spolu. Na mě tedy zbývá se přihlásit k pozměňovacímu návrhu pod číslem 7402, který se týká zlidštění nebo humanizace mobiliárních exekucí. Při odůvodnění jsem zapomněl na jednu důležitou věc, kterou jsem tady nezmínil. Na četné dotazy pro vyloučení všech pochybností zdůrazňujeme, že ochrana humanizace mobiliárních exekucí se netýká exekucí, kde se vymáhají pohledávky výživného, aby to bylo úplně jasné, či náhrady újmy způsobené poškozenému ublížením na zdraví a podobně. To je tedy jedna poznámka, aby bylo úplně jasné, čeho se humanizace týká.

Druhá poznámka: protože jsem tady říkal, že jde o pozastavení exekuce prodejem při minimální souběžné srážce příjmů, že jde o omezení souběhu mobiliárních exekucí, nahrávání telefonních hovorů, ale co jsem tady neřekl, je, že se to týká u zvlášť zranitelných osob a jaké skupiny zranitelných osob to jsou - aby to bylo úplně jasné, aby to tady zaznělo.

První skupina jsou osoby povinné, jejichž dluhy vznikly před nabytím 18. roku věku života, to jsou takzvané dětské dluhy, tak to jsou ty zvlášť zranitelné osoby. Druhá skupina jsou osoby postižené invaliditou druhého nebo třetího stupně ve smyslu ustanovení § 39 odst. 2 písm. b) a c) zákona 155, o důchodovém pojištění. A třetí skupinou jsou lidé pobírající důchod pod minimální mzdou. To jen na vysvětlenou, čeho se týká tento pozměňovací návrh pod číslem 7402. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Zdůvodnění návrhu samozřejmě do podrobné rozpravy patří, kdyby si někdo stěžoval, takže všechno v pořádku. A prosím paní poslankyni Valachovou, připraví se paní poslankyně Válková.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Vážený pane předsedající, kolegové, kolegyně, vážená vládo, dovolím si přihlásit se v podrobné rozpravě k číslu pozměňovacího návrhu 7429. Jedná se o legislativní úpravu - nižší penále na pojistném po konzultaci s Ministerstvem práce a sociálních věcí a Českou správou sociálního zabezpečení. Zachovává se původní cíl snížení a nižšího penále na pojistném, ale zároveň se tady provádí úpravy, které učiní tu změnu nejen přehlednou, ale také respektující původní záměr předkladatele a zvládnutelnou pro ČSSZ. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní paní poslankyně Válková, která je v tuto chvíli poslední přihlášenou do rozpravy, nicméně už se mi hlásí další. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Dobře, děkuji. Já bych chtěla poděkovat za upozornění, ale je tady jistý rozdíl podle mého přesvědčení a je vyjádřen i v jednacím řádu - ta podrobná a obecná rozprava. Samozřejmě když se podrobná rozprava bezprostředně týká pozměňovacího návrhu a nejde doširoka, tak je jistě opodstatněná. Pokud by nicméně se zaměňovala obecná za podrobnou rozpravu, tak to si myslím, že by nebylo řešení, které bychom měli prosazovat. Zatím tady takový případ nebyl.

A současně bych chtěla poděkovat kolegovi poslanci Navrkalovi, který nám také děkoval, vaším prostřednictvím, pane předsedající, za to, že vůči nám může mít důvěru, když jsme říkali, že do konce tohoto týdne tento tisk projednáme.

Já bych se ráda přihlásila k pozměňovacímu návrhu pod číslem 7459, který tady nebudu zdůvodňovat znovu, protože ho máte ještě jistě v dobré svěží paměti, a který se týká regulace, která by měla být na výstupu z exekuce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a pan poslanec Farský se hlásí z místa do podrobné rozpravy. Prosím.

 

Poslanec Jan Farský: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, také bych chtěl poděkovat za to, že se podařilo dodržet slíbené a že v tomto týdnu v posledních chvílích naší schůze doprojednáme v druhém čtení tento tisk. Odůvodnění si nechám na třetí čtení. Teď se chci přihlásit k pozměňovacímu návrhu pod číslem 7427, 7428, 7167, 7168 a 7169. Těším se na třetí čtení, které snad stihneme co nejdříve. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a ještě pan poslanec Feri se hlásí z místa. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji, pane místopředsedo. Já se hlásím ke sněmovním dokumentům číslo 3663, 5004, 5459, 5718 a 7418. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, a pokud se nikdo další nehlásí do podrobné rozpravy, podrobnou rozpravu v tuto chvíli končím. Mám za to, že nepadly žádné návrhy, které bychom měli v tuto chvíli hlasovat, takže končím i druhé čtení tohoto bodu.

 

A můžeme pokračovat. Zbývá nám ještě šest minut do druhé hodiny, takže bychom se měli vrátit do předchozího bodu... Paní předsedkyně Valachová s přednostním právem. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Pane předsedající, protože nám zbývá pouhých šest minut a čeká nás těžké téma, byť záslužné, tak jenom oznamuji, že si na těch šest minut bereme poradu pro poslanecký klub sociální demokracie... (poznámky z pléna) a zároveň avizujeme, že k třetímu čtení takzvaného kurzarbeitu svoláme mimořádnou schůzi, na kterou v tuto chvíli máme podpisy jako sociální demokraté. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře, děkuji. To je žádost o pauzu na šest minut. Já tedy musím podotknout, že jednací den dnes končí až v 19 hodin. A vidím, že se hlásí pan předseda Faltýnek, tak než vyhlásím přestávku, dám mu ještě slovo, abychom se tady nemuseli asi znovu sejít.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo. Já se omlouvám, že vstupuji Kateřině Valachové do tohoto návrhu, nicméně se domnívám, jestli by nebylo lepším řešením dohodnout se na základě dohody všech poslaneckých klubů vyřadit body z pořadu schůze a ukončit jednání, aby přestávka nemusela proběhnout, protože paní ministryně tady není, nemá to smysl, aby sem jezdila. Čili vznáším tento návrh, pokud by byla možná dohoda, a nikdo ho nezpochybnil, abychom dnešní jednání ukončili a vyřadili všechny body z pořadu z pořadu schůze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, to je procedurální návrh. Pokud paní předsedkyně nebude nic namítat proti tomuto návrhu - vidím, že ne, tak jsem svolal kolegy do sálu.

 

Je zde návrh vyřadit zbývající neprojednané body ze schváleného pořadu schůze. Podle hlasovacího zařízení je nás tady dostatek, takže pokud nikdo nic nenamítá, ještě dorazí nějací kolegové, a pak bych mohl zahájit hlasování o vyřazení všech zbývajících bodů.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro vyřazení zbývajících neprojednaných bodů ze schváleného pořadu? Kdo je proti? Já vám děkuji.

hlasování číslo 343 je přihlášeno 98 poslanců a poslankyň, pro 97 (správně 72), proti 5. Návrh byl tedy přijat.

 

Vyřadili jsme tedy všechny zbývající neprojednané body. Nezbývá mi než konstatovat, že pořad naší schůze je prázdný, a tedy ji ukončuji. Sejít znovu na řádné schůzi bychom se měli podle harmonogramu, nicméně již, pokud vím, máme avizovánu jak mimořádnou schůzi v pátek, tak mimořádnou schůzi ve čtvrtek, takže se uvidíme již příští týden. Já vám děkuji a přeji vám příjemný víkend a bezpečnou cestu domů. Na shledanou.

 

(Schůze skončila ve 13.57 hodin.)

Aktualizováno 5. 3. 2021 v 14:43.




Přihlásit/registrovat se do ISP