(10.50 hodin)

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Kolegyně a kolegové, vážená vládo, opravdu nechci prodlužovat tu debatu a budu ráda, když se vrátíme k daňovému balíčku. Ale pan Tomio Okamura zde několikrát a opakovaně hovoří o referendu a dává příklad Švýcarsko. Tak jenom faktickou poznámku k tomu. Ve Švýcarsku v referendu hlasují jenom rodilí mluvčí a nikdo další.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní pan předseda ČSSD Jan Hamáček, připraví se paní poslankyně Valachová, po ní s faktickou poznámkou pan místopředseda Sněmovny Tomio Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Já to nechci prodlužovat. Zase je to možná symptomatické k fungování českého parlamentu, že já jsem tady měl celý ten obsáhlý projev, který se týkal merita věci, to znamená daňového balíčku, abych byl udeřen po hlavě za to, že jsem řekl něco špatně, a ve Švýcarsku se hlasuje v referendu. Dobře, já se nechci hádat o Švýcarsko. Asi se shodneme na tom, že Švýcarsko je velmi specifická země.

Pokud kolega Okamura vyzývá, abychom se stali novým Švýcarskem, tak jenom přemýšlím, kde vezmeme ty tuny zlata, které tam mají v bankách odnepaměti. Možná kdybychom prodali všechno to lithium, co máme v Krušných horách, kterého tam je spousta, a málem ho sociální demokracie ukradla a už ho měla půlku v pytlích v Lidovém domě, jak jsme se dozvěděli v kampani před minulými volbami, tak možná to by byla šance, jak začít naše nové Švýcarsko. To je samozřejmě nadsázka.

Ale k tomu, co říká pan kolega Okamura. Já se nebráním debatě o referendu. Určitě. A pojďme debatovat o přímé demokracii. Ale já bych uvítal, kdyby ti, kteří jsou tady hlavními propagátory přímé demokracie a referenda, šli také příkladem. A já jsem si teď otevřel stanovy SPD a všem doporučuji si je přečíst. To je všechno, jenom ne přímá demokracie.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní poslankyně Kateřina Valachová, faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Předchozí faktickou poznámkou jsem reagovala velmi stručně zkrátka na to, co tady zaznělo. A myslím si, že muselo zaznít, že sociální demokracie je příznivcem referenda. Potud jsem spokojená. Samozřejmě přijímám tu výzvu pana předsedy Okamury. Debatujme o referendu následně, až budeme ve finálním hlasování o celostátním referendu, tak jak jsme ho vydiskutovali na stálé komisi pro Ústavu, které předsedám, hlasovat, já věřím, v průběhu ledna a února.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Předseda SPD Tomio Okamura, faktická poznámka v tuto chvíli poslední. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak já bych zareagoval na ty nesmysly. Pan předseda KDU-ČSL Jurečka si asi seděl na uších, protože jako první o referendu, a slyšeli to myslím i diváci, mluvil pan předseda Hamáček, nikoliv já. Já jsem reagoval na jeho zmínku o referendu. Takže předseda KDU-ČSL si prostě sedí a uších, nebo lže. Jedno, nebo druhé. Takže by bylo dobré, kdybyste se vyjadřoval přesně, anebo nechodil na mikrofon za každou cenu, když vůbec nevíte.

Druhou věcí je, ptal jste se mě, abych uvedl zemi. Tak vždyť jsem mluvil o Švýcarsku. Jenže to je problém, že jste neposlouchal a šel jste mě tady osočit, aniž jste poslouchal, o čem jsme mluvili. Vždyť jsem mluvil o Švýcarsku, že mám dát příklad země, ke které bychom mohli směřovat.

Další věc je pan ministr Hamáček, předseda ČSSD. Smíchal jabka s hruškama. Já jsem nemluvil ani o lithiu, ani o zlatu, já jsem mluvil o modelu demokracie. To nemá nic společného přece s lithiem nebo se zlatem. Já jsem mluvil o modelu demokracie. Tak nevím, jestli jsme se taky neslyšeli.

A jako poslední, pan ministr Hamáček se tady navážel, to jsem tedy už vůbec nerozuměl, navážel se tady do SPD. No tak já bych spíš jako chtěl poznamenat: Prosím vás, kdy že bude propuštěn váš ministr ČSSD a bývalý hejtman David Rath z toho vězení? Prosím vás za tu korupci. Já už jsem to trošku zapomněl, jestli byste mi nemohl připomenout, kdy toho vašeho vrcholného představitele ČSSD propustí z vězení. Dále, jestli mi můžete upřesnit, protože v kauze ROP Severozápad, to jsou ty obrovské dotace v Ústeckém a Karlovarském kraji, tak jsem teď asi před dvěma měsíci četl, že politikům ČSSD hrozí až šestnáct let vězení za korupci. Rozkrádali jste tam stamiliony na dotacích. Takže můžete mi jenom upřesnit, jestli je to pořád těch šestnáct let, jestli hrozí politikům ČSSD, nebo už je to méně? Jako jo a teď začal ten soud s těmi vašimi politiky, prý tam rozkrádali. A mám tady dokonce celý fascikl korupčních kauz ČSSD, všech, kteří museli odstoupit nebo jsou zavření.

No, mám na tu faktickou poznámku už jenom tři sekundy, tak to teď nebudu číst, ale když půjdete na mikrofon, přečtu rád.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní faktická poznámka pana poslance Pavla Blažka, připraví se pan předseda Chvojka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Blažek: Dobrý den, děkuji za slovo. V roce 1967 před Vánocemi probíhalo důležité zasedání, plenární zasedání ÚV KSČ, kde na programu měli důležitý bod - odstranění Antonína Novotného. V průběhu zasedání vystoupila jedna soudružka, na jejíž jméno si teď nevzpomenu, a prohlásila zhruba následující: Prosím vás, ukončeme to, chceme péct cukroví.

Já bych byl teď, prosím vás, strašně rád - já nepeču cukroví. Kdybych to pekl, sám bych to nejedl. Ale prosím, poprosím kolegy z ČSSD, aby už nereagovali na to, co zde zaznělo, prostoru do voleb je ještě hodně, a vraťme se k těm projednávaným bodům. Protože, soudruzi, je potřeba péct cukroví. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Ale ještě vystoupí s faktickou poznámkou předseda klubu ČSSD Jan Chvojka. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jan Chvojka: Hezké dopoledne, kolegyně, kolegové. Já budu reagovat na pana místopředsedu Okamuru, prostřednictvím vás, pane místopředsedo. Já nevím, kdo a kdy bude puštěn z vězení. V každé straně se objevil v nějaké fázi jejího fungování nějaký člověk, který se dopustil něčeho nekalého. Ale vím, že byl z vězení propuštěn, je to nějakých 14 dní, na podmínku pan Balda, což byl příznivec váš, možná dokonce nějaký tajemník, a tam si pamatuji, že chtěl, a tam si pamatuji, že tento člověk chtěl vykolejit vlak a zabít několik desítek lidí. To znamená, tam si toto zapište, že i u vás jsou problémy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: S faktickou poznámkou předseda SPD Tomio Okamura. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Dobrý den, vážené dámy a pánové. Tak hnutí SPD volilo přes půl milionu lidí. Takže já nevím, kdo nás všechno volil, zdaleka to nejsou všechno členové, takže těžko můžu mít odpovědnost za někoho, koho, vůbec nevím, kdo je z našich voličů. Ale to, co vím, je, že prokazatelní ministři a vysocí představitelé ČSSD byli zavřeni.

Takže ministr financí Ivo Svoboda z ČSSD, protože v první fázi už jsem některé jmenoval, vytuneloval firmu na výboru kočárků Liberta. Pražský soud ho společně s jeho poradkyní Barborou Snopkovou odsoudil za vytunelování této společnosti k pěti letům odnětí svobody. To bylo třeba ČSSD. Jo?

Anebo, vzpomínáte na toho vašeho ministra zemědělství Petra Zgarbu z ČSSD? V dubnu 2005 se stal místo Jaroslava Palase ministrem zemědělství ve vládě Jiřího Paroubka, současně se stal předsedou prezídia Pozemkového fondu. Byl kritizován za zneužití pravomoci a provádění výběrového řízení pro Český Telecom bez výběrového řízení. - (Směje se.) Prováděl výběrové řízení bez výběrového řízení. - V listopadu 2005 rezignoval po skandálu s nestandardním prodejem státních pozemků. Zjistilo se totiž, že Pozemkový fond v létě 2005 přidělil spekulantům hodnotné pozemky v okolí Prahy za minimální ceny.

Anebo pamatujou lidi tu kauzu pět českých na stole? Bývalý tajemník českých premiérů Stanislava Grosse a pana Paroubka z ČSSD Zdeněk Doležel polskému lobbistovi Jacku Spyrovi nabízel, že mu za pět milionů korun dodá informace o privatizaci Unipetrolu. To bylo pět českých na stole.

Samozřejmě nemluvím ani o privatizaci OKD. No nevím, jak dlouho mám pokračovat. Znovu říkám, že bychom se měli vrátit k tomu daňovému balíčku.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Na vaše vystoupení bude reagovat pan místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Ono je to těžké se vrátit k balíčku, když tady pan místopředseda Okamura vytáhne složku, kterou na nás vede, a začne nás tady bušit po hlavě a myslí si, že to necháme být. (Reakce mpř. Okamury mimo mikrofon.) Já si nezačal, to je dobré. Já jsem tady postupoval věcně. První, kdo zaútočil kvůli Švýcarsku, jste byl vy, pane místopředsedo. Ale to je jedno. Já už toho asi nechám, protože to nemá cenu.

Výhoda samozřejmě nových politických hnutí nebo recyklovaných politických hnutí je ta, že nemají žádnou historii. Předpokládám, že kolega Okamura už se nebude hlásit k tomu, co tady předváděl, ještě když tady fungoval Úsvit. Teď je tady SPD a začíná jako s novým stolem. Samozřejmě sociální demokracii je možné vyčítat spoustu věcí, protože jsme nejstarší politická strana, můžeme se dostat do debaty, co jsme dělali za první republiky, a bylo by to asi nadlouho. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP