(19.10 hodin)
(pokračuje Bendl)

Ale abych nekončil negativně, chci poděkovat za podporu všemi hlasy, zdůrazňuji, takže to je opravdu na všechny. Při jednání volebního výboru jsme společně podpořili žádost adresovanou Radě České televize a Radě Českého rozhlasu, aby v programových vysíláních veřejnoprávních médií - to zdůrazňuji, nikoli privátních - zohlednily fakt, že česká kultura je na tom finančně velmi zle, že všichni současní aktéři v oblasti české kultury opravdu trpí finančně, a tohle je jedna z cest, jak jim pomoct. Takže vám chci všem poděkovat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní pan poslanec Volný jako poslední přihlášený do rozpravy v tuto chvíli. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedající. Já mám před sebou svůj první životní coming out.

Pane docente prostřednictvím pana předsedajícího, já vás mám taky rád. Pane docente Válku prostřednictvím pana předsedajícího, já vás mám taky rád. On říkal, že profesorem i docentem byl rád, pan docent minule, takže to je v pořádku. Nicméně rozhodně nikdy nezačnu své vystoupení ve Sněmovně tím, že se máme vakcinovat. Já jsem se rozhodl po zbytek svého volebního období hrát roli toho kritického elementu vzhledem k té plánované vakcinaci. Vy buďte tím elementem pozitivním. Já si pravidelně dovolím do té diskuse přidávat nové a nové informace, které jsou k těm vakcínám poněkud kritické, jako např. informaci, kterou vydala jedna dezinformační agentura FDA, americká agentura pro léčiva, která uvádí, že v průběhu testování vakcíny od Pfizeru umřelo šest lidí. Je to informace stará 21 hodin. Potom si dovolím tady zveřejnit další dezinformaci z dalšího konspiračního a dezinformačního webu Novinky.cz, kde se uvedlo dnes ve 14.40, že v Británii nedoporučují vakcínu od Pfizeru těžkým alergikům, hrozí jim anafylaktický šok.

Takže ano, já tady hodlám hrát roli toho kritického elementu a rozhodně ode mě nikdy, pane docente, přestože vás mám, opakuji, taky rád prostřednictvím pana předsedajícího a jsem připraven s vámi jít hledat jak yettiho, tak ufony a ve stanu si užívat pohled z plochozemě na naši hvězdnou oblohu, ale hrát roli ovce opravdu nebudu. Jestli ji chcete hrát vy a chcete z občanů dělat ovčany, určitě ji hrajte.

Ale všichni tady v této Sněmovně víme, že ta vakcína je nová, neprošla standardním režimem, a jak zaznělo z úst pana imunologa, na kterého si teď nemůžu vzpomenout, v CNN: ano, nebýt této bizarní doby, tak by nikdy nebyla připuštěna do klinického zkoumání nebo do klinického výzkumu. Tak to prostě je, nikdy to jinak nebude. Není to vyzkoušená vakcína. A já nebudu říkat občanům této země, aby si nechali aplikovat něco, co je může potenciálně poškodit ihned po aplikaci, do roka a do dne, za pět let nebo za deset let, protože to nikdo v této místnosti prostě neví a poctivě nemůže vědět. A jak tady zaznělo od našeho kolegy pana Klause, jiné země šly jinými cestami, mají podobné nebo lepší výsledky než my. a jestli budou rozjíždět nebo nebudou rozjíždět nějaké vakcinační kampaně, to je samozřejmě jejich věc, nicméně v Anglii se neočkují už těhotné ženy, děti a dneska také alergici. Na vakcínu od Pfizeru v průběhu jejího testování zemřelo šest lidí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, to bylo druhé vystoupení pana poslance Volného a nyní se se svým druhým vystoupením hlásí ještě pan poslanec Válek z místa. Prosím.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Já jsem teď vládní poslanec, mám pocit. Tak vy jste tady - ne vy, co tady sedíte dneska, ale vy poslanci, my poslanci jsme tady před lety debatovali o něčem, čemu se říká devitalizace. Já nevím, kdo si na to vzpomenete. Tehdy jeden kolega chirurg podvazoval tumory, ty tumory se tím pádem vyléčily a ti lidé neumírali. A byly petice občanů, kteří prostě chtěli, aby ta metoda byla hrazena, schválena. Tehdy Poslanecká sněmovna vyměkla a vybrala dvě pracoviště, která donutil tehdejší ministr zdravotnictví, a je jedno, který to byl, aby tu devitalizaci zkoušela. Zkoušeli to ve VFN a zkoušeli to na Žlutém kopci. Prostřednictvím pana předsedajícího by možná profesor Vyzula mohl říct, jak to dopadlo.

Nicméně tento chirurg má mít teď monografii, která bude oslavovat jeho úspěchy, protože zemřel, to asi víte, úspěchy tady s touto devitalizací. I ve skupině chirurgů, kteří o tom debatují, se spustila panika, protože mají hrůzu, že se tato metoda zase objeví, a kolegové, kteří se na tom podíleli, píšou: Musíme s tím něco udělat. Vždyť my jsme vraždili lidi, tehdy nás donutili, abychom vraždili lidi, abychom dělali něco, co ty lidi zabíjelo. Sem chodili beznadějní pacienti a my jsme jim dělali něco, co je zabíjelo. A já jsem odpovídal té skupině: No pánové, pokud my lékaři neumíme tvrdě říct podvodníkům jste podvodníci, hlupákům jste hlupáci, tak pak samozřejmě poškozujeme naše pacienty a porušujeme naši Hippokratovu přísahu.

Samozřejmě každá vakcína má vedlejší účinky, každý lék má vedlejší účinky. Nebudu tady opakovat příklad s prezervativem. Jenom šílenec by dával nějakou vakcínu pacientovi, který má astma. Jenom blázen by dával vakcíny těhotným, jakékoli. A to, že v rámci klinické studie jsou někdy komplikace, no tak proto je ta klinická studie, aby se přišlo na rizika těch komplikací. To znamená, já rozumím všem těm argumentům a rozumím těm obavám, chápu je, ale my jsme tady od toho, abychom vyvedli občany České republiky z problémů, v kterých jsou už rok, půl roku, víc než půl roku. A vyvést je můžeme pouze tím, že je proočkujeme, jiná cesta není. Jaká je ta alternativa? Čekat, až virus zmizí? Nebo říct není, kašleme na to? Já nevím tedy, jaká je ta alternativa. Já jinou neznám, a proto udělám všechno možné pro to, abych přesvědčil občany České republiky - nechte se očkovat, nebojte se toho. Rád půjdu příkladem. Je nesmysl tady toto zpochybňovat.

Ano, rozumím obavám. Je dobře, že jsou obavy a odborníci, pan ministr, vláda jsou od toho, aby tyto obavy rozptylovali, aby vysvětlovali, aby argumentovali. A ano, já dlouhodobě kritizuji vládu, kritizuji třetího ministra, že to nedělají dostatečně důsledně, že k tomu nezdvihli celý parlament, že hrají sólo akce a že neprobíhá kampaň, že nebyli osloveni umělci, sportovci, nebyla kampaň podobná jako v řadě jiných zemí. Ale to neznamená, že řeknu, že tomu tak není. A je možné, že Země opravdu placatá je. Je možné, že ti, co to tvrdí, jsou moderní Giordanové Brunové. Já se nikdy nesnížím k tomu, abych je upaloval. Mají svůj názor, chodí po své placaté Zemi. Já s tím nemám problém, ale přesto, protože jsem lékař, protože jsem výzkumník, protože jsem vědec a teď náhodou i poslanec, tak udělám všecko pro to, abych přesvědčil občany České republiky, aby se nechali očkovat. Prosím, udělejte to. A o totéž žádám tuto vládu, tohoto ministra a všechny ty, co to myslí s tímto národem dobře. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. To byla poslední přihláška. Ještě pan předseda Stanjura. Takže prosím, ještě v rozpravě.***




Přihlásit/registrovat se do ISP